Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £uk "angielski" vs "wschodni"
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2
Tu¶ka
Stojê w³a¶nie przed dramatycznym wyborem przy zakupie ³uku...Czy dostojny, celny anglik (+++++tañszy),czy prze¶liczny, funkcjonalny, i ³atwo-przeno¶ny ³uk krymsko tatarski(------drogi icon_cry.gif ).Potrzebujê Waszego ZA i PRZECIW.No, dawajcie!(Tylko ¿eby mi z tego jaka¶ wojna nie wysz³a icon_wink.gif )
£azarz
Trudne pytania, to tak jakby kto¶ spyta³ jaki miecz jest lepszy - jedynka czy pó³torak, ka¿dy jest inny i zapewne wywo³asz niez³± dyskusje. Polecam ci chyba najlepsz± ksi±¿kê jaka wysz³a na polskim rynku o ³ucznictwie: "Drewniany ³uk ¶redniowieczny" Jarka Jankowskiego. Zapewne pomo¿e rozwi±zaæ chocia¿ czê¶æ niewiadomych lub skontaktuj siê bezpo¶rednio z jej autorem.

Pozdrawiam £azarz

Ps. Podajê kontakt na Jarka Janowskiego
ul. Andersa 12/10
74-300 My¶libórz
tel./fax. (095) 747 61 78
tel. 0603 335 371
e-mail: jangrot@hot.pl
Wotawa
Jankowskiego warto poczytaæ, ale to jest wy¿sza kategoria. Robi ³uki naturalne i boskie strza³y. To sporo kosztuje. Poza tym poczytasz u niego chyba razcej o ³ukach prostych, które jak wnoszê s± dla Ciebie atrkcyjne bardziej ze wzglêdów cenowych.
Wa¿ne jest z jakim ³ukiem bêdziesz siê lepiej czu³a.

Jaki producent?
Je¶li Bisok - raczej odradzam jego "giêtaki" (zwane krym-tatar, albo wschodni). W bardzo podobnej cenie (350z³) mozesz kupiæ od Gyuli Grubera ¶wietny ³uk Grozera produkowany na Wêgrzech (tzw. scytyjski - old scythian).

www.grozerarchery.com
http://www.grozerarchery.com/index_b.htm

(ceny s± podane na Europê, wiec sie nie przejmuj, na Polskê jest taniej)
kontakt do Gyuli:
green@civ.pl

Grozer w odró¿nieniu od Bisoka dba o "refleksyjno¶c" ³uku, jego produkty s± te¿ zdecydowanie staranniej dopracowane i wykoñczone. Moim zaniem przynajmniej o klasê lepszy.
Je¶li chodzi o ³uki wschodnie - zdecydowanie polecam Grozera.
Strzelam z grozerowskiego "huna". D³ugo szuka³em ³uku wschodniego, "bisoki" ewidentnie nie odpowiadaja w³a¶ciwo¶ciom tegoo typu ³uku.

Je¶li ³uk prosty, to pewnie masz na my¶li laminaty Bisoka. Fajne. Te¿ bedzie gdzie¶ ok 300z³. Wnioskujê, ze jeste¶ pocz±tkuj±ca, wiêc odradzam ³uk z drewna naturalnegoo, bo wymaga duzej dba³o¶ci w konserwacji. Chyba, ¿e sobie poradzisz.

W sumie ró¿nica w cenie miêdzy d³ugim a wschodnim nie jest du¿a.
Decyduje to, z czym sie lepiej czujesz. Z wypowiedzi wnoszê, ze ze wschodnim.
Dla mnie nigdy nie by³o w±tpliwo¶c: ³uk wschodni i to od producenta, który rozumie jego naturê (Bisoktylko charakteryzuje ³uki na wschodnie).
Dla Grozera to chleb z mas³em. On tym ¿yje.
D³ugo szuka³em kogo¶ kto móg³ mi dostarczyæ ³uk wschodni, byle tylko nie kupowaæ "bisoka". Warto by³o.

Je¶li ³uk wschodni - od Grozera. Cenowo jest najlepszy "old scythian" przy bardzo atrakcyjnym wygl±dzie (spytaj o kolor - mozna wybraæ).

Czy ze swoim ³ukiem zamierzasz odwarzaæ jaki¶ konkretny okres historii?
Tu¶ka
Dziêki ch³opaki za odpowiedzi!!!
Ksi±¿kê, o której pisali¶cie mam, czyta³am, te¿ wszystkim gor±co polecam.
Co do Grozera, to w³a¶nie zg³êbi³am jego stronkê..... crazy.gif Przecudno¶ci!!!!-Dziêki uogomne!!! Szczerze mówi±c walnê³am mu elaborat po angielsku, wys³a³am i ta piiip piekielna maszyna odmówi³a wys³ania..... Moje wypociny posz³y siê cicho.gif (uwaga- watcher patrzy!!) Zapytam was wiêc czy zgodne z histori± by³o posiadanie w XIV-XV wieku na ziemiach polskich ³uku krymskiego(ale siê upar³am)? Tym bardziej je¿eli bêdzie go trzymaæ panienka (przebrana za ch³opca angsad.gif ) w stroju typowym dla ³uku angielskiego (czyli zupe³nie inaczej wygl±daj±ca ni¿ ten pan na ww. stronce)?!?!
Zale¿y mi te¿ bardzo na celno¶ci ³uku...mo¿e dlatego ¿e co do mojej mam pewne zastrze¿enia, hi hi(no co? Dopiero zaczynam). Ale powa¿nie- chcê czuæ siê dobrze i pewnie z tym ³ukiem (nie przypomina wam to pewnej reklamy dla kobiet? hehehe.gif ).
Ci±gle czekam na ZA i PRZECIW, bo I cannot make up my mind...
Wotawa
Nie musisz pisaæ do Grozera. Generalnym dystrybutorem na Polskê jest Gyula Gruber z Warszawy. On te¿ robi³ stronê www Grozerowi i zdjêcia.
Czyli je¿li po¶lesz do Grozera i tak odbierze wszystko Gyula :-).

green@civ.pl

Nikt Ci nie ka¿e przebieraæ siê za ch³opca do zwyk³ych konkurencji.
Na pewno nie w £êczycy.
£uk w Polsce nie by³ broni± bitewn± od XIII do koñca XVw (niemal).
Strzelcy byli niemal wy³±cznie kusznikami. Pieszego ³ucznika na wzór angielski (wtedy) nie by³o u nas ani ¶ladu.
Na pewno byli konni ³ucznicy. Zapewne wielu z Rusi (trudno oceniæ ile ich rynsztunku i ubioru by³o ruskiego), trochê Wo³ochów, byli i Tatarzy.
Byæ moze na naszej Rusi mozna by³o znale¡æ pieszych ³uczników, ale oni akurat u¿wali ³uków refleksyjnych.

Do polowañ u¿ywano ró¿nych ³uków. Król W³adys³aw Jagie³³o by³ nawet sportretowany po europejsku z ³ukiem wschodnim. By³ podobno zapalonym ³ucznikiem i mia³ ich trochê w kolekcji.
Od XIVw. w Polsce bez problemu mo¿na siê pokazaæ z ³ukiem wschodnim do europejskiego stroju. W Italii czy na Rusi wogóle nie ma w±tpliwo¶ci (¿e nie wspomnê o Wêgrzech).

£uk za Ciebie celno¶ci nie poprawi. Swój styl strzelania i swoje potrzeby co do ³uku poznasz dobrze dopiero przy regularnym treningu.

Je¶li nie mo¿esz siê zdecydowaæ, najlepiej wypróbuj te ³uki. £ucznicy spotykaj± sie bardzo czêsto w Warszawie w sezonie, a pewnie bedzie okazja i teraz. Zachêcam do zainteresowania siê tym, bo impreza sie dobrze rozwija. Przyje¿d¿a wiele osób z historycznymi ³ukami, ale stroje nie sa wa¿ne. Liczy siê ³uk.

Sk±d jeste¶ tzn. z jakiej okolicy?

£uk "krymski" w zasadzie odpowiada ogólnemu schematowi ³uku u¿ywanego chyba od XIVw. Nazwa za¶ jest ca³kowicie nieadekwatna.
¯eby by³o ¶mieszniej, je¶li wybierzesz "awarski" czy "turecki" - te¿ nie bêdzie problemu. Poza tym czy scytyjski, czy mongolski, to te¿ nie musi robiæ problemu. £uki produkowano w wielu miejscach i w ró¿nym dosyæ asortymencie. My¶lê, ze mo¿na sobie pozwoliæ tu na pewn± swobodê. Pewne rozwi±zania przewija³y siê w historii, raz pojawiaj±c siê a raz znikaj±c. Zbytni rygoryzm by³by tu niew³a¶ciwy.

Je¶li bedziesz siê wachaæ przy wyborze spo¶ród modeli Grozera - chêtnie pomogê. Moje ulubione :-). D³ugie ju¿ nie budz± we mnie takiej emocji smile.gif, acz zamierzam kiedy¶ wyposa¿yæ w co¶ takiego (do kolekcji).

Æwiczy³a¶ strzelanie pod okiem kogo¶ dobrze znajaceg siê na rzeczy?
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Z tymi ³ukami Grozera to jest tak, ¿e owszem ³adnie siê prezentuj± na stronach www, robi± wra¿enie. Niestety rzeczywisto¶æ jest zupe³nie inna. icon_sad.gif
Grozer idzie na maxa w ilo¶æ, a nie w jako¶æ, i uzyskuje t± iluzoryczn± jako¶æ robi±c ³uki ca³kowicie ze sztucznych drewnopochodnych materia³ów, dziêki temu uzyskuje takie piêkne wygiêcia (co jest mankamentem m.in. bisoka ) w ³ukach Grozera nie ma ani grama drewna (mo¿e dlatego zawija je w skórê z góry na dó³ smile.gif ).

Oczywi¶cie ³uki Grozera ³adnie siê zachowuj±, i wygodne s± w strzelaniu, maj± te¿ ³adn± stylistykê i ró¿ne wstawki rogowe itp. Jednak w pewnym momencie przychodzi czas na historyczno¶c od strony nie tylko wygl±du, ale i materia³u z którego jest zrobiony produkt. Zamieniamy swoje metalowe tarcze na drewniane, zdejmujemy z drewnianych tarcz warstwy gumowe, ktore tak dobrze odbija³y trafienia, ciuchy szyjemy z naturalnych materia³ów, a nie ze sztucznych itp.

Powiem, ¿e nawet bym kupi³ ich ³uk .... ju¿ mia³em taki zamiar, ale na szczê¶cie sami mnie od tego odwiedli smile.gif .... Otó¿ mia³em okazjê spotkaæ siê z Panami z Wêgier na Viking Market w Foteviken tego roku.
Przywie¡li pó³ busa ³uków (jakie¶ 200 sztuk na pewno) i ca³± przyczepê strza³ (no 10.000 to by³o na pewno).... mo¿e te liczby was osza³amiaj± ... ale mnie te¿ wprawi³y w os³upienie te ilo¶ci strza³ i ³uków jakie wypakowywali z busa na moich oczach.

Wtedy zobaczy³em te gor±czkê pogoni za pieni±dzem. Strza³y marnnie wykonane, poza tym z plastikowymi nasadkami, pióra ledwo przyklejone, ¿adnej owijki itd. Ale sprzedawa³y siê jak ciep³e bu³ki w¶ród turystów. Nie posiadali natomiast ¿adnych strza³ z grotami historycznymi. ¯eby by³o ¶mieszniej to po³owê ich ogromnego straganu stanowi³y drewniane ryby do powieszenia na ¶ciane i inne duperele pseudohistoryczno - cepeliowate.

Mieli te¿ na sprzeda¿ same groty (pseudohistoryczne) .. takie jak mo¿na zobaczyæ u nich na stronie za 5 EUR. Ogl±daj±c na stronie zastanawia³em siê dlaczego za grot typu bodkin ¿±daj± tyle samo co za grot pó³ksiê¿ycowaty lub jak z zadziorami. Przecie¿ to dla kowala zupe³nie inna robota, wrêcz nieporównywalnie. Kiedy wzi±³em je do rêki wszystko sta³o siê jasne ... by³y po prostu ciête z blachy laserem i tyle .. nie widzia³y nawet m³otka z kilometra. Takie groty s± warte ok. 2 z³ u nas,ale nie 5 EUR.

Do ca³o¶ci z³ego wra¿enia jakie na mnie wywarli dokona³ fakt tego, ¿e jak im pokaza³em groty Jarka Be³zy, które wg mnie s± najlepsze w Europie (s± nawet lepsze od grotów Hectora Coli, bo tak¿e mia³em je w rêku - takiego angielskiego guru, takiego ichniego kowalskiego chotomiarza)
to wziêli do rêki, pomacali, przeliczyli na kalkulatorze cenê, któr± im poda³em i z niesmakiem stwierdzili, ¿e ich taniej wyjdzie robiæ samemu te co maj±.
Ooooooooooo zgrozo. Zero zainteresowania z ich strony w kwestii grotów które im pokaza³em. Hobbysta, pasjonat tematu tak by siê nie zachowa³. W ogóle nie zrobi³y na nich wra¿enia.!!! Zachowali siê tak jakby nie umieli odró¿niæ ciêcia lasera od pracy kowalskiej. Przecie¿ nie proponowa³em im konteneru grotów, ani wspó³pracy w zakresie wysy³ki czy nie wiem czego, ja tylko chcia³em sprzedaæ kilka. Ale im sta³y znaczki "$" w oczach.

Mog³bym jesczze mówiæ i mówiæ i opowiadaæ, ale starczy.

Reasumuj±c: nie mam dobrego zdania o tym producencie. I to nie moja wina. Oni sami sobie winni. icon_sad.gif .

Za te sam± cenê co propounj± Grozery za ¶redniej klasy ³uk, mogê kupiæ ca³y drewniany np. u Jarka Janowskiego, czy u kogo¶ innego. I mam ¶wiadomo¶æ, ¿e mój ³uk jest z drewna i to z jednego kawa³ka.

Pozdrawiam Watcher
Wotawa
Drogi Watcherze!

Piszesz rzeczy z którymi nie mogê siê zgodziæ.
Grozer robi ³uki ¶wietne. Nie tylko ³adnie wygl±daj±, ale ich praca jest rzeczywi¶cie zbli¿ona do refleksyjnego ³uku. S± robione w wersji z w³ókna szklanego, laminatów zbli¿onych do materia³ów naturalnych i Z MATERIA£ÓW NATURALNYCH te¿.

Dla odró¿nienia ³uki refleksyjne Bisoka wygl±daj± gorzej i te¿ sa robione z laminatów. W dodatku nie s± refleksyjne. ich wygiêcie to kosmetyka, dziêki której zyska³y sobie miano "megla giêtego".
£uk d³ugi bisoka to te¿ szuczny materia³ sklejany z drewnem. Czyli "historycznosc" - zerowa. Bisok nie stosuje nawet "siyah" w ³uku, czyli robi co¶ na wzór ³uków scutyjskich, bez refleksu.
Bisok tez jest niehistoryczny i juz. Ale stac nas na niego.

Be³za jest fajny, ale nie ¿artujmy. Dla pocz±tkuj±cego ³ucznika ³uk drewniany jest trudny. Wiekszosæ z ³uczników i tak bêdzie uzywaæ fajnych "longów" Bisoka mimo, ¿e do longbowa maj± sie nijak. Tak¿e wygl±dem. Ale kosztuj± 350 z³, a nie 1000z³. I s± fajne.
Jankowski robi boskie strza³y. Tylko za wieksze pieni±dze.

Równie dobre mam z grozerowskich materia³ów, szczególnie polecam wêgierskie pióra i róg na wklejki. Najlepsze w Europie.
Grotów historycznych nie u¿ywam, bo nie wolno ich uzywaæ na sportowej strzelnicy.

Te¿ fajne i zachowuj±ce siê jak naturalne s± ³uki refleksyjne Grozera.
Rwoje wycieczki w stronê "historycznosci" s± dla mnie absolutnie przesadzone.
Iwe³na jakiej uzywamy (zwykle pó³ na pó³ z anilan±) i stal na nasze zbroje s± DZISIEJSZE. I co najwa¿niejsze - inne od naturalnych.
Grozer dobrze imituje refleksyjno¶æ w³óknem szklanym. ¦wietnie oddaje wygl±d. G³ównie dlatego, ¿e ROBI te¿ prawdziwe ³uki refleksyjne z tradycyjnych materia³ów (od 2000z³ wzwy¿).

Dlatego bêdê broni³ d³ugich ³uków Bisoka i refleksyjnych Grozera.
Realizm. Ciebie te¿ nie staæ na porzadny miecz. Porz±dny kosztuje od 2000z³. Wiêc - proszê Ciê- nie kombinuj za bardzo z ta historycznosci±, bo to brzmi ma³o wiarygodnie.

W £êczycy bêd± osobne zawody dla materia³ów naturalnych.
To jedyny sposób poradzenia sobie z "historyczno¶ci±".

Bardzo bym Ciê prosi³, aby¶ zorientowa³ sie w temacie zanim zaczniesz sie wypowiadaæ tak kategorycznie.
Nie rozmawiamy tu o grotach jakich¶ enigmatycznych "panów z Wêgier".
Piszemy o ³ukach. Ja piszê o Grozerze. Twoi "panowie z Wêgier" to od Kassaia czy od Grozera?
Bia³y Je¼dziec
Skoro ju¿ toczy siê dyskusja o ³ukach, to mam pytanie: czy ³uk refleksyjny i kompozytowy to to samo?

Pozdrawiam
Bia³y Je¼dziec
Dziêki. W³a¶ciwie my¶la³em podobnie, ¿e ka¿dy ³uk refleksyjny jest kompozytowy, ale nie ka¿dy kompozyt jest refleksyjny.
Có¿, zobaczymy, co na to ³ucznicy.
Vudu
Witam

Jakie wra¿enia maj± u¿ytkownicy ³uków pana Grozera i czy kto¶ u¿ywa ³uków Lajosa Kasaii.

Kto¶ zna mo¿e ich ceny i dostêpno¶æ w Polsce?
Waldemar
Grezer jest moim 4 lukiem i jak na razie po 3 przygodach z bisokami jestem szczesliwy ze wydalem te pare zlotych na wegra trudno mi znalesc slowa opisujace jego zachowanie... mysle ze zwrot subtelny w pelni odda moje odczucia zwiazane z jego zachowaniem, po zakupie wegra luk przestal byc dla mnie elementem stroju a stzrelanie zaczelo byc przyjemne i zabawne
Gyula
Witam!

Widzeze musze napisac co nieco bedie z deko chaotycznie, dopiero co zem ze stajni wrocil... i z deko jestem zmachany.

CYTAT(Watcher)
Z tymi ³ukami Grozera to jest tak, ¿e owszem ³adnie siê prezentuj± na stronach www, robi± wra¿enie. Niestety rzeczywisto¶æ jest zupe³nie inna. icon_sad.gif

Wlasnie nie i rzeczywistosc nie jest zupelnie inna. Ja akurat jak wiekszosc zapewne wie, zamjuje sie lukami dosc dlugo i konkretnie, wiem co nieco na te tematy i powiem tyle ze luki Grozera nie sa zadnym kitem czy syfem... nie pisze tego dlatego ze jestem jego oficjalnym dystrybutorem.
Producentow lukow jest na wegrzech b.duzo namnozylo sie tam tego jak u nas rycerzy :P Zweszyli biznes i klepia masowe. Grozer owszem robi duzo lokow, ale nie kaszany! oczywiscie jak wszedzie trafi sie czasem
jakis feler, non stop sa ulepszane - rozwija sie i to b. dynamicznie.
A co do wlokna w lukach, nie kazdemu zalezy na turbo historycznosci
/sam jestemz tych turbo wiec wiem jak sie sprawy maja/ a pozatym nie kazdy ma na to pieniadze! co do lukow drewnianych long itp, wydlubanie patyka z jednego kawalka drewna nie jest taka sztuka jak zrobienie luku reflexyjnego, nie powiesz mi chyba ze nie ma roznicy ;)
Ci co mnie znaja wiedza ze to co robie staram sie robic jak najwierniej i najbardziej zblizone do oryginalu. Za jakis czas jak ktos bedzie zainteresowany to zapraszam do obejzenia co i jak w klimatach stepowych
wyglada, bez zadnej simerdzacej komerchy i staram sie jak najbardziej
(jak to sie mowi historycznie ;)
Wracajac do tematu reflex naturalny kosztuje ok 6 tys zl, i chyba normalne ze nie kazdego na to stac, prawda i wiekszosc osob kupuje replike tansza o wiele z wloknem ktora podobnie dziala jak oryginal z tym
ze jest wykonana z innych materialow, oczywscie nigdy nie bedzie to co naturalny.
Jedynie jest 5 typow lukow Gozera cale z wlokna obciagniete sqra itd...
Scythian, turkish, crimean - tatrar i indo persian w podstawowych i najtanszych modelach.
Wszystkie inne maja DREWNIANE rogi - koncowki,
weszly teraz tez nowe laminowane ktore maja drewno w srodku z zewnatrz wlokno imitujace sciegna i rog.

CYTAT(Watcher)
Powiem, ¿e nawet bym kupi³ ich ³uk .... ju¿ mia³em taki zamiar, ale na szczê¶cie sami mnie od tego odwiedli smile.gif .... Otó¿ mia³em okazjê spotkaæ siê z Panami z Wêgier na Viking Market w Foteviken tego roku.

Powiedz mi jak sie ci panowie nazywali ? jak pisalem wyzej jest cala masa producentow na wegrzech i sprzedaja kupe roznych lokow,
a badziewi jest sporo... sa i tez oczywiscie podrobki grozera np kelemen
robi troszke pozmienial wklepuje swoje logo itd.. ale sie sypia.
Np Kassai kiedys robil dobre luki w tej chwili on klepie masowe, kiedys robil sam, wtej chwili ma to w d.. i nawet nie nadzoruje prdukcji luki robia pracownicy.. zresta fakty mowia za siebie w zeszlym roku Kassai w ciagu 6 miesiecy dostal 300 zwrotow a Grozer ok 4.
Pozatym Grozer przez caly czas nadzoruje produkcje lukow i sam tez robi.
Zreszta nie bede pisal tu duzo pisal... wypracowani nie smaruje...
i tak chaotycznie dosc nasmarowalem, duzo spraw do powiedzenia naraz.
Jak ktos bedzie zainteresowany niech pyta o konkrety.

CYTAT(Watcher)
Mieli te¿ na sprzeda¿ same groty (pseudohistoryczne) ..

Tak jest taki kolo co sprzedaje te groty na wegrzech, prawie wszyscy ich uzywaja. Jezeli chodzi o historyczne tez sa ale nie kazdego na nie stac, i malo jest maniakow kltorym na takich naprawde zalezy.
Tak pozatym Grozer robi tylko LUKI! reszte kupuje od innych producentow!

CYTAT(Watcher)
Reasumuj±c: nie mam dobrego zdania o tym producencie. I to nie moja wina. Oni sami sobie winni. icon_sad.gif .

Podejzewam dlatego ze tak naprawde nie wiesz duzo na temat jego wyrobow i tego oco w tym wszystkim biega u Grozera, tylko co nieco :/
Ale ogolnie to jest temat do pogadania.
Ja siedze w tych klimatach i zajmuje sie glownie lukami! no i oczywiscie
wszystkim co sie z tym wiaze i naprawde wiem co mowie ;)

obra koncze ide spac na wszystkie zarzuty/pytanie itd itd nie odpisalem jak ktos bedzie chcial info to dajcie znac.

Pozdrawiam

Dobranoc spac.gif
Pimor
Witajcie. Wracaj±c do pocz±tkowych w±tpliwo¶ci co do wyboru ³uku: z do¶wiadczenia wiem, ¿e dla pocz±tkuj±cego ³ucznika najlepszy jest longbow, a to dlatego, i¿ wyrzuca strza³ê bardziej spokojnie, bez charakterystycznego dla refleksów szarpniêcia. Oczywiscie mo¿e zdarzyc siê tak, ¿e refleks bêdzie komu¶ "le¿a³" lepiej, no có¿ de gustibus.... Nie mia³em wszak do czynienia z lukami wy¿ej wspomnianych wêgierskich producentów, moja opinia wynika raczej z obserwacji postêpów czynionych przez osoby które maj± i takie, i takie ³uki. Osobiscie strzelam z bisokowego "longbowa" z ma³ym refleksem, i wg. mnie jest to najlepszy ³uk dla pocz±tkuj±cego ³ucznika. (dla nieco obstrzelanego równie¿). Bardzo wszak jestem ciekaw refleksów z Wêgier...
Gdyby który¶ z szanownych forumczyków mieszka³ we wroc³awiu, a na dodatek posiada³ ³uk produkcji wêgierskiej, zapraszam na wspólne strzelamnie w lasku osobowickim. Pozdrowienie!
Wotawa
Szarpniêcie przy refleksach?
A niech kolega postrzela z "grozera" - "turek" albo "krymski". Nie kopi±.
Mój "hun" te¿. Naukê rozpoczyna³em od "grozera" i szczerze mówi±c nie widzê da siebie na razie innego producenta.
Pimor
Dziêkujê za radê ;) Niestety nie znam nikogo kto posiada takie cudo. Czy jest kto¶ we Wroc³awiu , kto mia³by taki ³uk no i chcia³ ewentualnie spotkaæ siê na wspólne strzelanko?? Mam ¶wietne miejsce, a i kie³baski i piwa nie zabraknie.... Pozdrawiam.
Kamil Mieloszyk
Ja podejde do sprawy nieco inaczej.
Z jakim strojem chcesz u¿ywaæ ³uku?
Wspomnia³a¶ co¶ na temat stroju ³ucznika angielskiego do tego wiadomo - co najmniej bisokowy "longbow". W stroju mêskim ok, w stroju damskim te¿ ok, w anglii ³uk by³ popularn± rozrywk± dostêpn± równie¿ dla kobiet /tylko pewnie naci±g by³ inny/.
Historyczno¶æ w inscenizacjach - jak najbardziej - niewielkie oddzia³y ³ucznicze by³y u¿ywane na ziemiach polskich np przez Krzy¿aków /anglicy/ sami Krzy¿acy u¿ywali kuszy. Piesi ³ucznicy "na wzór angielski" bywali u nas nie raz przybywaj±c z samej Anglii smile.gif
Bywaj± te¿ inscenizacje na temat np wojny 100-letniej itd.
£uk refleksyjny prawie wszystko jak wy¿ej, prawie.
XII-XVw. ³uk refleksyjny u¿ywany bojowo podczas najazdu tatarskiego /chcesz robiæ za tatara? ju¿ lepiej wzi±æ ciê w jasyr icon_mrgreen.gif / oraz przez naszych szeroko pojêtych wschodnich s±siadów z którymi jak pokazuje historia nieraz mieli¶my na pieñku.
W stroju damskim przyznam siê ¿e nie wiem chyba ¿e podam tu jako przyk³ad Jagienke z "Krzy¿aków" A. Forda bigsmile2.gif
Historyczno¶æ w inscenizacjach - wszêdzie tam gdzie lekkozbrojna Litwa, Ru¶ oraz ogólnie wschód, mo¿esz i¶æ - oczywi¶cie nie w stroju angielczyka.
W bitwie pod Grunwaldem po stronie krzy¿ackiej pewnie te¿ dopuszcz±, jak dot±d to straszna zbieranina /poza nielicznymi wyj±tkami na które a¿ mi³o popatrzeæ/
To ty dokonasz wyboru i chocia¿ twój ³uk nie bêdzie "turbohistoryczny" to w³a¶nie ty zestawiaj±c go ze swoim strojem albo dodasz mu odrobinê historyczno¶ci, albo do cna go z niej obedrzesz. icon_cry.gif

do zobaczenia na turnieju w S³upsku icon_wink.gif
Wotawa
£uk wschodni pojawia³ sie na naszych ziemiach juz od staro¿ytno¶ci. W ¶redniowieczu praktycznie ca³y czas.
Nie trzeba by³o byæ Po³owcem czy innym Madziarem by posiadaæ takie cudo (jednak pó¼niej oba typy zanikaj± na rzecz kuszy).
W XVw. s³ynny portret W³adys³awa Jagie³³y z ³ukiem.
We wczesniejszych dziejach polski wp³ywy ruskie czy madziarskie itp. by³y du¿o wiêksze w po³udniowo wschodniej Polsce.
Refleks czy prosty - kwestia gustu.
AleX
sam jestem posiadaczem grozerka kupionego zanim jeszcze nalezalem do jakiegokolwiek bractwa i wielce go sobie zachwalam :))
strzela sie swietnie, wyglada rowniez swietnie [chyba ze sie bardzo przygladac ;P] i generalnie jest swietny :>
Marek Hilgendorf
No mnie nikt nie przekona do ³uków z laminatu- choæby to by³ Grozer, skoro dostêpne s± za 500 z³ ³uki z jednego kawa³ka drewna, które robi Jarek Jankowski. Otó¿ ów gentleman bêdzie robi³ te¿ ³uki z RDZENIEM z jednego kawa³ka- tanie jak barszcz. Szczegó³y dostêpne u wytwórcy. Dowiedzia³em siê o nich na turnieju w Poznaniu- wydaj± siê ciekaw± propozycj± dla mniej zasobnych portfeli. Jaros³awie- dostanê zni¿kê za reklamê????
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
robi Jarek Jankowski. Otó¿ ów gentleman bêdzie robi³ te¿ ³uki z RDZENIEM z jednego kawa³ka- tanie jak barszcz. Szczegó³y dostêpne u wytwórcy

Mog³by¶ sprecyzowaæ ile znaczy "tanie jak barszcz"? No i mo¿e jakie¶ namiary na p. Jankowdskiego.

CYTAT
W XVw. s³ynny portret W³adys³awa Jagie³³y z ³ukiem.

Posiadasz mo¿e Wotawo ten portret w wersji elektronicznej? Je¶li tak to poproszê na maila.

Pozdrawiam
Nataniel
P.S. Co to jest ten RDZEÑ?
Marek Hilgendorf
Namiarów na Jarka nie mam zbyt dok³adnych, ale jest frehowiczem, mo¿na zatem uderzyæ do niego na priv. Co do ceny- kiedy¶ b±kn±³ co¶ o 250 z³, ale to w czasach, gdy mia³ to jeszcze w planach- nie wiem, czy to jest ostateczna kwota. Rzadko zgadzam siê z Wotaw±, ale faktycznie- strza³y s± pierwszej jako¶ci. GROTY NIE ODPADAJ¡ jak w bisokowych.
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
Namiarów na Jarka nie mam zbyt dok³adnych, ale jest frehowiczem, mo¿na zatem uderzyæ do niego na priv.

Dziêki.
Pozdrawiam
Nataniel
Smok Migu¶
Witam,
nie wiem czy Wotawa przeslal ilustracje z Jagiella i lukiem wschodnim, dlatego daje link do jedynej wersji jaka udalo mi sie znalezc w necie. Przy powiekszeniu widac wyraznie luk.
http://www.uni-leipzig.de/gwzo/images/Konf..._pro/Lublin.jpg

Tak dla wyjasnienia, to postac krola z pieknej kaplicy zamkowej Sw. Trojcy na zamku w Lublinie. Kto nie byl, ten niech koniecznie ja zobaczy. Nie ma w Polsce, czegos podobnego.
Sebastian Kuczyñski
Akurat jest to wyobrazenie autora o nim.
Prawde mowiac ówczesnym twórcom nie za bardzo zale¿a³o na poprawno¶ci historycznej.
St±d postacie na obrazach ilustruj±ce staro¿ytnych np.Rzymian maj± ¶redniowieczne uzbrojenie lub ubiór a miasta np. Jerozolima wygl±daj± jak europejskie ( nawet koscio³y z krzy¿ami s± malowane).
St±d trzeba zachowaæ troche rezerwy przy traktowaniu tych dzie³ jako dowodów.
Co nie znaczy i¿ mam przeciwne zdanie odno¶nie ³uku.
Smok Migu¶
CYTAT(Sebastian Kuczyñski)
St±d trzeba zachowaæ troche rezerwy przy traktowaniu tych dzie³ jako dowodów. Co nie znaczy i¿ mam przeciwne zdanie odno¶nie ³uku.

Nie no rece i inne konczyny opadaja. Nie zauwazyles w jakim jestesmy temacie? Przeciez o LUKACH wlasnie piszemy, wiec Twoje wymadrzanie sie o rzeczach tak oczywistych jak fantazja autorow co do strojow, jest tu calkowicie nie na miejscu i zasmieca temat. A ja zasmiecam go przez Ciebie dodatkowo.
Andrzej Siejeñski
Witam
Dziêki za ten obrazek. Szczerze mówi±c z opisu spodziewa³em siê czego¶ innego, ale przynajmniej widaæ, ¿e nasz król ma przy sobie "powyginany ³uk".
Pozdrawiam
Nataniel
Anonymous
Nawi±¿ê do wypowiedzi Marka. Razem ogl±dali¶my te ³uki Jarka Jankowskiego z rdzeniem z jednego kawa³ka drewna i mogê z czystym sumieniem powiedzieæ, ¿e by³y znakomite. Laminat z w³ókien szklanych by³ praktycznie niewidoczny, za¶ sam ³uk chodzi³ jak marzenie. Poza tym cena o jakiej mówi³, czyli te 250 z³ to dodatkowy atut. Tym bardziej, ¿e (i tu powtórzê) miêdzy dwoma warstwami laminatu jest rdzeñ z jednego kawa³ka drewna, o czym u¿ytkownicy Bisoka mog± tylko pomarzyæ.

pozdrawiam Jimmy
Tomaszek
CYTAT(Smok Migu¶)
Witam,
nie wiem czy Wotawa przeslal ilustracje z Jagiella i lukiem wschodnim, dlatego daje link do jedynej wersji jaka udalo mi sie znalezc w necie. Przy powiekszeniu widac wyraznie luk.
http://www.uni-leipzig.de/gwzo/images/Konf..._pro/Lublin.jpg
Tak dla wyjasnienia, to postac krola z pieknej kaplicy zamkowej Sw. Trojcy na zamku w Lublinie. .

hejkum kejkum!!

Przepraszam bardzo - ja z zupe³nie innej beczki - czy Szanownego Umieszczacza ww. linka mo¿na prosiæ odatê owego¿ wytworu?? by³oby fajowo, bo panowanie Jagie³³y trochê trwa³o bigsmile2.gif i w ogóle by³oby ³atwiej...

szcza³a
t.
Anonymous
Alez prosze bardzo, prace zakonczono 10 sierpnia 1418 roku i jest to JEDYNY wizerunek krola Jagielly powstaly za jego zycia. Bardzo prawdopodobne, ze mistrz Andrzej kierujacy pracami, zlecenie otrzymal bezposrednio od krola, wiec mozna przyjac, ze wiedzial kogo maluje i jak ten ktos wyglada. Zreszta o ile sobie przypominam, to Turska tez powoluje sie na ten wizerunek jako przyklad ubioru XV wiecznego.
Tomaszek
ooo... dziekujê bardzo... szacuneczek...
T.
Anonymous
Pytanie trochê na bakier. To tak jakby¶ pyta³ czy wybraæ sklep na parterze czy na pieterku, zamiast co tam sprzedaj± i czy jest mi to potrzebne.
Podstawowe pytanie powinno byæ - co chcê robiæ, lub jaki rodzaj ³ucznictwa uprawiaæ
Anonymous
"w stroju typowym dla ³uku angielskiego"

Proponujê podobny strój ale w³oskiego ³ucznika z tej samej epoki.
Uzuwali ³uków zblizonych do "wschodnich"
Liv
Mam małe pytanko który łuk jest lepszy longbow czy refleksyjny i czy to ma coś wspólnego z celnością

przeniesione z Jakich łuków używacie - mod.Vislav
Adsumus
Witam!!!

Takich pytañ wiele ju¿ by³o i wed³ug mnie stawiaæ takich nie wolno, ja osobi¶cie mia³em longa i "refleksa" dobrze strzela³o mi siê z tego i z tego, je¶li chodzi o celno¶æ to chyba jednak zale¿y od ³ucznika, a nie od ³uku

Pozdrawiam
Vislav
CYTAT(Liv @ 00:11 18.12.2004) *
Mam ma³e pytanko który ³uk jest lepszy longbow czy refleksyjny i czy to ma co¶ wspólnego z celno¶ci±

Drogi Liv

Przenios³em Twoje pytanie do w³a¶ciwego tematu - przeczytaj sobie wszystko powy¿ej i wtedy zadawaj pytania.

Ponadto przejrzyj dok³adnie spis tre¶ci zawarto¶æ tego dzia³u. Oszczêdzisz czasu sobie, a przede wszystkim innym.

pozdrowienia Vislav
Darius
Nawi±zuj±c o dyskusji o refleksach mysle ¿e obywdoje macie jak±s czê¶c racji, s± wyrooby wspania³e, ale jest te¿ gorsza tañsza produkcja. Strzela³em z kilku grozerów i ró¿nice s± du¿e pomiêdzy poszczególnymi modelami, szczególnie jesli chodzi o efekt "kopania".
Ja broni³bym troche wschodnich bisoka. Dla pocz±tkuj±cego to dobry ³uk, trwa³y i sprawny, dobrze pracuje i ma niez³e osi±gi. Jak sie ju¿ ³ucznik wprawi to moze sie przesiadac na sprzet wy¿szej klasy. Pewnie ze mozna sie czepiaæ bisoka, ale nie bardzo wierze ze za 350 z³ mo¿na kupic cos du¿o lepszego. Ja bym tu wskaza³ jeszcze na samicka. Bardzo wdziêczne ³uki w dobrej cenie. Co prawda ich wyglad jest do¶æ niehistoryczny, ale pracuj± nale¿ycie.
vognar
ten dystrybutor na polske ciagle aktualny? bo to widze posty z przed kilku lat a ten luk old scythian to mnie zainteresowal mocno
Adsumus
Aktualny.
Je¿eli chodzi Ci o Gyule...
vognar
no wlasnie juz widze ze nieaktulany bo napisalem do green@civ.pl i niestety ale gmail zwocil mi wiadomosc ze mail nie moze byc dostarczony (zapewne mail nie istnieje)

a strasznie chcialbym nabyc old scythian angsad.gif
Meliad
Wot-to zale¿y, z którym bêdziesz siê lepiej czu³a. Ja jednak proponowa³bym angielski... Ale to moje zdanie. Zrób jak chcesz icon_mrgreen.gif
legolassian
Prosty z jednego kawalka drewna jest najlepszy !!!
Grzyp
A mo¿e jakie¶ uzasadnienie? Bo na poczekaniu znajdê Ci co najmniej 3 argumenty przemawiaj±ce za ³ukami refleksyjnymi w konfrontacji z longbowem.
Gerwulf
zalety refleksyjnego sa z pewno¶ci± spore , ale jaka jest cena prawdziwych refleksów - 3-5 tysiêcy z³otych i jedynie grozer je robi od ¶wiêta, bo o refleksyjnych ³ukbisa nie mo¿na powiedzieæ ze to s± ³uki refleksyjne, a o refleksyjnych laminatach grozera mozna jedynie powiedzieæ ze s± to ulepszone ³ukbisy , z prawdziwymi refleksami z rogu i ¶ciêgien nie maja nic wspólnego. zwyk³a seryjna produkcja. radze zajrzeæ na ebay - nowe grozery sprzedaje producent tam juz po ok 500 z³. Ostatnio widzia³em kassai który poszed³ za 60 funtów . ¦wiadczy to o kosztach produkcji i czasie potrzebnym na wykonanie ³uku . Najwiêksz± zaleta longbowa jest to ¿e replike mozna kupiæ za ok 350 z³ i bedzie to 100 % historyczno¶ci. Laminaty ³ukbisa i Grozera staja sie zwyk³a komercj± i producenci ci po prostu chc± trzepaæ kase . Ostatnio widzia³em stoisko w hipermarkecie makro ! I stwierdzam ¿e tam jest ich miejsce . Bo tam z pewno¶cia skoñcz± - w¶ród prezentów pod choinkê i garnków na kilogramy.
Zaraz sie podniosa g³osy ¿e przesadzam z historyczno¶ci±. Ostatnio by³em na turnieju i przy mnie komisja strojów nie wpu¶ci³a dziewczyny na turniej ³uczniczy poniewa¿ MIA£A POPRZECZNY SZEW NA SPÓDNICY ! a powinno tego szwu nie byæ. I z tego co wiem wiêkszo¶c komisji jest podobnie restrykcyjna . Na turniej wesz³a za to dziewczyna bez szwu ale za to z ³ukiem z prêtów szklanych , producenta którego nazwiska nie wymienie. Zastanawiam sie czy brak logiki to cecha to cecha typowo polska . My¶le ze chodzi tu jednak o to ¿e przez 20 lat ³ukbis by³ jedynym producentem i tak siê ukszta³towa³a nam swiadomo¶æ.
Vislav
CYTAT(Gerwulf @ 12:19 24.08.2007) [snapback]198468[/snapback]
zalety refleksyjnego sa z pewno¶ci± spore , ale jaka jest cena prawdziwych refleksów - 3-5 tysiêcy z³otych i jedynie grozer je robi od ¶wiêta, bo o refleksyjnych ³ukbisa nie mo¿na powieddzieæ ze to s± ³uki refleksyjne a o refleksyjnych laminatach grozera mozna jedynie powiedzieæ ze s± to ulepszone ³ukbisy , z prawdziwymi refleksami z rogu i ¶ciêgien nie maja nic wspólnego. zwyk³a seryjna produkcja. radze zajrzeæ na ebay - nowe grozery sprzedaje producent tam juz po ok 500 z³. Najwiêksz± zaleta longbowa jest to ¿e replike mozna kupiæ za ok 350 z³ i bedzie to 100 % historyczno¶ci.

Witam - proponujê pomin±æ aspekt komercyjny. Wiêkszo¶æ 'u³atwieñ rekonstrukcyjnych' jest argumentowana w³a¶nie cen±. By³o kilka obszernych dyskusji na ten temat i nie ma ¿adnego powodu aby zaczynaæ to od nowa.

pozdrowienia Vislav
gregory
(...)a o refleksyjnych laminatach grozera mozna jedynie powiedzieæ ze s± to ulepszone ³ukbisy(...)
Tego to nawet próbowaæ komentowaæ nie bêdê, bo by zaraz moja wypowied¼ zosta³a usuniêta za zbytni± dosadno¶æ! anger.gif

(...)z prawdziwymi refleksami z rogu i ¶ciêgien nie maja nic wspólnego. zwyk³a seryjna produkcja(..)
Hmm...
Gdyby¶ jeszcze napisa³, ¿e niewiele maj± wspólnego, to by to jeszcze jako¶ przesz³o, ale tak?!
Z tymi prawdziwymi czyt. naturalnymi ew. historycznymi owszem maj± i nie chodzi tu bynajmniej jedynie o wygl±d ala ³uk turecki czy inny.
Faktem bezspornym jest, ¿e ³uki wykonywane s± ze wspó³czesnych materia³ów, za pomoc± wspó³czesnych narzêdzi itd, ale pamiêtajmy przede wszystkim o jednej podstawowej rzeczy: Grozer, który sam jest ³ucznikiem, robi ³uki dla ³uczników, a nie dla odtwórców historii!
Innymi s³owy, dla niego samego jak i dla jego klientów wa¿ny jest ³uk sam w sobie, jego charakterystyka, mo¿liwo¶ci etc, a nie jego mniej lub bardziej "koszerny" wygl±d.
I ¿eby by³o jeszcze ¶mieszniej, w tym akurat aspekcie jako producent ³uków Grozer jest w 100% i wiêcej historyczny, bowiem jak wielu przed nim robi ³uki s³u¿±ce przede wszystkim do strzelania!
Przyk³adem mo¿e tu byæ wynalazek Grozera - TRH czyli tzw. sztuczny róg stosowany w Jego ³ukach.
Oczywi¶cie TRH nie ma i zapewne nigdy nie bêdzie mia³ charakterystyki prawdziwego rogu, ale ma to swoje plusy i minusy. Zaczynaj±c od minusów, to bez cienia w±tpliwo¶ci natural przy oddawaniu strza³u jest znacznie bardziej delikatny, ¿eby nie powiedzieæ aksamitny (wiem, bo kilka razy mia³em szczê¶cie postrzelaæ), plusem jest to, ¿e pogoda i temp jedynie w marginalnym stopniu maj± wp³yw na twardo¶æ ³uku.
Powiem Ci tak - przez ostatnie dwa lata odk±d zacz±³em interesowaæ siê ³ucznictwem, mia³em parê ³uków w rêku i z nich strzela³em. Wg mnie nie ma na naszym rynku lepszych ³uków refleksyjnych od ³uków Grozera, choæ i On w swojej ofercie ma modele lepsze i gorsze.
Ja zaczyna³em od Asyryjczyka, którego raczej odradzam (przy 60# ma takiego kopa, ¿e prawie wyrywa rêkê z barku), natomiast z czystym sumieniem mogê ka¿demu poleciæ Turka TRH. Sam mam takie dwa: mocniejszego, z którego dot±d strzela³em i s³abszego do nauki strzelania z zekiera.
...a jak kiedy¶ wygram w totka, to zamówiê naturala! smile.gif

(...)radze zajrzeæ na ebay - nowe grozery sprzedaje producent tam juz po ok 500 z³(...)
Je¿eli jeszcze raz trafisz na tak± okazjê, to daj cynk - z chêci± kupiê trzeciego!

Najwiêksz± zaleta longbowa jest to ¿e replike mozna kupiæ za ok 350 z³ i bedzie to 100 % historyczno¶ci.

Je¿eli dla Ciebie liczy siê tylko i wy³±cznie historyczny wygl±d, a sam ³uk traktujesz jako dodatek do stroju, to sprzeczaæ siê z Tob± nie bêdê, bo rzeczywisto¶æ jest po Twojej stronie.

(...)Ostatnio by³em na turnieju i przy mnie komisja strojów nie wpu¶ci³a dziewczyny na turniej ³uczniczy poniewa¿ MIA£A POPRZECZNY SZEW NA SPÓDNICY ! a powinno tego szwu nie byæ. I z tego co wiem wiêkszo¶c komisji jest podobnie restrykcyjna . Na turniej wesz³a za to dziewczyna bez szwu ale za to z ³ukiem z prêtów szklanych(...)
Co do stroju, to dla mnie jako ³ucznika to zdarzenie równie¿ jest te¿ bez sensu.
Rozumiem za³o¿enia rekonstrukcji historycznej itd, ale ca³y problem w tym, ¿e nie wszyscy chc± w to zagadnienie wchodziæ na maxa, za to maj± chêæ zmierzyæ siê z innymi ³ucznikami tradycyjnymi, a do tego okazja w 99 przypadkach na 100 jest jedynie podczas imprez organizowanych przez RR, a tam stroje s± wymagane. Fajnie by by³o, gdyby organizatorzy byli mniej restrykcyjni w stos. do ³uczników, ale nie czas i miejsce o tym ...

Pozdrawiam,
G.
Abrat
CYTAT
(...)a o refleksyjnych laminatach grozera mozna jedynie powiedzieć ze są to ulepszone łukbisy(...)
Tego to nawet próbować komentować nie będę
może i nie warto komentować ale ... skomentuję. Grozer nie zajmował się ulepszaniem wyrobów firmy ŁukBis. Jego wyroby są po prostu inne, i mieszczą się w innym zakresie cenowym i jakościowym.

CYTAT
(...)z prawdziwymi refleksami z rogu i ścięgien nie maja nic wspólnego. zwykła seryjna produkcja(..)
Hmm...
Gdybyś jeszcze napisał, że niewiele mają wspólnego, to by to jeszcze jakoś przeszło, ale tak?!
Z tymi prawdziwymi czyt. naturalnymi ew. historycznymi owszem mają i nie chodzi tu bynajmniej jedynie o wygląd ala łuk turecki czy inny.

A moim zdaniem właśnie chodzi o kształt, dokładnie REFLEKSYJNY czyli taki jak Turecki czy inny icon_mrgreen.gif ponieważ ten kształt determinuje jego pewne właściwości. Czyli mają DUŻO wspólnego, nazywa się to modern replica. Co to w ogóle za zarzut "zwykła seryjna produkcja"? Dzięki temu stać na te łuki trochę więcej ludzi.

CYTAT
Faktem bezspornym jest, że łuki wykonywane są ze współczesnych materiałÃ³w, za pomocą współczesnych narzędzi itd, ale pamiętajmy przede wszystkim o jednej podstawowej rzeczy: Grozer, który sam jest łucznikiem, robi łuki dla łuczników, a nie dla odtwórców historii!
powiedzmy, że robi łuki dla różnych łuczników, dla myśliwych, dla zainteresowanych historią łuku smile.gif ale w tym również dla odtwórców historii, np. naturalny kompozyt nadaje się jak najbardziej dla odtwórców historii.

CYTAT
Powiem Ci tak - przez ostatnie dwa lata odkąd zacząłem interesować się łucznictwem, miałem parę łuków w ręku i z nich strzelałem. Wg mnie nie ma na naszym rynku lepszych łuków refleksyjnych od łuków Grozera, choć i On w swojej ofercie ma modele lepsze i gorsze.

Coż na takie dictum powiedzieć, mogę zacząć np. tak:
To ja powiem Ci tak - przez ostatnie dwadzieścia lat jak zacząłem interesować się łucznictwem tradycyjnym miałem parę łuków w ręku ...
jak ja lubię takie argumenty icon_mrgreen.gif
Jednak do rzeczy, skoro sam piszesz, że łuki Grozera są różne to co to znaczy, że nie ma lepszych? Pytanie jest o jaki model chodzi, w jakim zakresie cen i jakie ma ktoś preferencje. Wielu łuczników "przeniosło" się na łuki Wind Fighter, zapytaj ich o zdanie, chcesz z wyższej półki laminaty refleksyjne to poszukaj koreańskich Koryo Bow czy Hwarang Bow.

CYTAT
natomiast z czystym sumieniem mogę każdemu polecić Turka TRH
bardzo dobre łuki, polecam także jeśli ktoś lubi refleksyjne, lub jeśli chce sprawdzić czy warto polubić.

CYTAT
Największą zaleta longbowa jest to że replike mozna kupić za ok 350 zł i bedzie to 100 % historyczności.
Jeżeli dla Ciebie liczy się tylko i wyłącznie historyczny wygląd, a sam łuk traktujesz jako dodatek do stroju, to sprzeczać się z Tobą nie będę, bo rzeczywistość jest po Twojej stronie.

Nie dodatek do stroju tylko jeden z elementów rekonstrukcji, to nie jest kwestia wyglądu. Jeśli kogoś rajcuje głÃ³wnie rekonstrukcja, a przy okazji lubi strzelać z łuku (a nie z hakownicy np.) to jak najbardziej historyczny longbow ma tą przewagę nad historycznym łukiem refleksyjnym, że jest tańszy. To jest forum ludzi zajmujących się bardziej lub mniej "restrykcyjnie" pojmowaną rekonstrukcją i rekreacją historyczną. Jeśli szukasz forum poświęcone głÃ³wnie łucznictwu tradycyjnemu to polecam Traditional Archer na relaz.pl

CYTAT
(...)radze zajrzeć na ebay - nowe grozery sprzedaje producent tam juz po ok 500 zł(...)
Jeżeli jeszcze raz trafisz na taką okazję, to daj cynk - z chęcią kupię trzeciego!
ja też poproszę o info jak będą łuki grozera z pięć stówek smile.gif

CYTAT
(...)Ostatnio byłem na turnieju i przy mnie komisja strojów nie wpuściła dziewczyny na turniej łuczniczy ponieważ MIAŁA POPRZECZNY SZEW NA SPÓDNICY ! a powinno tego szwu nie być. I z tego co wiem większośc komisji jest podobnie restrykcyjna . Na turniej weszła za to dziewczyna bez szwu ale za to z łukiem z prętów szklanych(...)

to poprosimy o nazwę i termin tego turnieju bo warto by to zweryfikować i dać się wypowiedzieć organizatorowi. Większość komisji - jaka większość gdzie? Konkrety prosimy.

CYTAT
Rozumiem założenia rekonstrukcji historycznej itd, ale cały problem w tym, że nie wszyscy chcą w to zagadnienie wchodzić na maxa, za to mają chęć zmierzyć się z innymi łucznikami tradycyjnymi, a do tego okazja w 99 przypadkach na 100 jest jedynie podczas imprez organizowanych przez RR, a tam stroje są wymagane. Fajnie by było, gdyby organizatorzy byli mniej restrykcyjni w stos. do łuczników, ale nie czas i miejsce o tym ...

Może i rozumiesz"założenia rekonstrukcji historycznej" icon_mrgreen.gif
Niby dlaczego organizatorzy imprezy datowanej na konkretny okres, wymagający dokładnej rekonstrukcji strojów, sprzętu, broni, mają być niekonsekwentni w swoich założeniach? Z tej przyczyny, że ktoś chce sobie postrzelać? Moim zdaniem na imprezach chcących być postrzegane jako mocno rekonstrutorskie kierunek zmian powinien iść w stronę stosowania rekonstrukcji czy replik wszelkich sprzętów (poza medycznymi w razie potrzeby). Są też inne imprezy również fajne gdzie ludzie mają inne poglądy i tak nie będzie, i dobrze, jest z czego wybrać.

W sezonie w każdy weekend organizowanych jest co najmniej dwie, najczęściej jeszcze więcej, imprez. Są takie gdzie organizatorzy bardzo zwracają uwagę na poziom rekonstrukcji i są takie gdzie mniejszą, są też miejsca i imprezy gdzie strój historyczny czy tradycyjny wcale nie jest wymagany, choć fajnie jak ktoś w nim jest. Poszukaj, a znajdziesz takie dla siebie w odpowiedniej ilości. Dobrą zasadą jest nie pchać się tam, gdzie cię nie chcą lub gdzie nie pasujesz, po co psuć humor sobie i innym, wymagając jakichś szczególnych praw. To używając skrajności (dla zobrazowania) tak, jak byś się wpraszał na zimową wyprawę organizowaną przez Vislava, w goreteksowej kurtce, polarze, butach na vibramach itd. Albo, że na Mazovii będziesz biegał w trampkach.

A wracając do pytania longbow czy refleksyjny? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ponieważ to zależy od preferencji, portfela i okresu historycznego w jaki się bawisz czy jaki chcesz rekonstruować, od poziomu zaangażowania w "historyczność". Nie zapominajmy, że to jest FREHA czyli forum poświęcone rekreacji historycznej.

pozdrawiam
Abrat
gregory
Witam,

Pisa³em przecie¿, ¿e "owszem maj± i nie chodzi tu bynajmniej jedynie o wygl±d ala ³uk turecki czy inny", ale najwidoczniej nie zosta³em zrozumiany... icon_wink.gif

(...)powiedzmy, ¿e robi ³uki dla ró¿nych ³uczników, dla my¶liwych, dla zainteresowanych histori± ³uku smile.gif ale w tym równie¿ dla odtwórców historii, np. naturalny kompozyt nadaje siê jak najbardziej dla odtwórców historii.(...)
Z tym, ¿e Grozer robi ³uki dla ró¿nych ³uczników to siê w 100% zgadzam, bo i trudno siê nie zgodziæ, natomiast z tym, ¿e robi je dla odtwórców historii, to ju¿ nie.
Fakt, ¿e natural nadaje siê, nie oznacza wcale, ¿e jest robiony akurat w tym celu, ergo mylisz skutek z przyczyn±.

(...)Jednak do rzeczy, skoro sam piszesz, ¿e ³uki Grozera s± ró¿ne to co to znaczy, ¿e nie ma lepszych? Pytanie jest o jaki model chodzi, w jakim zakresie cen i jakie ma kto¶ preferencje. Wielu ³uczników "przenios³o" siê na ³uki Wind Fighter, zapytaj ich o zdanie, chcesz z wy¿szej pó³ki laminaty refleksyjne to poszukaj koreañskich Koryo Bow czy Hwarang Bow.(...)
Pisa³em, ¿e wg mnie na naszym rynku nie ma lepszych, a nie, ¿e w ogóle nie ma lepszych.
Co do tych lepszych i gorszych, to chodzi³o mi nie o sposób ich wykonania (w sensie czy s± lepiej czy gorzej wykonane), ale o to, jak siê z danego modelu ³uku strzela, czy te¿ raczej jak mi siê z danego modelu strzela.
O Koryo Bow czy Hwarang Bow to nawet nie wiedzia³em, ¿e s± takie na naszym rynku, natomiast co do Wind Fighter, to i ja uwa¿am, ¿e s± to bardzo fajne ³uki, zw³aszcza "pod zekier".

(...)Nie dodatek do stroju tylko jeden z elementów rekonstrukcji, to nie jest kwestia wygl±du. Je¶li kogo¶ rajcuje g³ównie rekonstrukcja, a przy okazji lubi strzelaæ z ³uku (a nie z hakownicy np.) to jak najbardziej historyczny longbow ma t± przewagê nad historycznym ³ukiem refleksyjnym, ¿e jest tañszy. (...)
Je¿eli dyskusjê £uk "angielski" vs. "wschodni" chcecie rozstrzygn±æ stwierdzeniem, ¿e tañsze jest lepsze, to proszê bardzo. Wydawa³o mi siê, ¿e nie o to tutaj chodzi, ale widocznie siê myli³em...

(...)To jest forum ludzi zajmuj±cych siê bardziej lub mniej "restrykcyjnie" pojmowan± rekonstrukcj± i rekreacj± historyczn±. Je¶li szukasz forum po¶wiêcone g³ównie ³ucznictwu tradycyjnemu to polecam Traditional Archer na relaz.pl(...)
Polecaæ mi nie musisz, bo znam, ale dziêki.
Co do przeznaczenia forum, to te¿ je znam, ale czy mam przez to tak¿e rozumieæ, ¿e dobrze by by³o, gdybym siedzia³ cicho?

Co za³o¿eñ rekonstrukcji historycznej i historii "ze szwem poprzecznym", to wg mnie ta ca³a komisja nie dopuszczaj±c dziewczyny do turnieju ³uczniczego zachowa³a siê nie w porz±dku.
Rozumiem (mimo wszystko nawet ja tongue.gif ), ¿e za³o¿enia s± takie a nie inne, ¿e organizatorzy chc± aby je przestrzegano (maj± do tego pe³ne prawo), ale tego typu komisja powinna siê zebraæ przed ca³± imprez±, czyli przyje¿d¿asz na miejsce, meldujesz siê przed komisj± od strojów i poprawno¶ci historycznej, weryfikuj± Twój strój i... albo siê nadajesz, albo nie.
Tak by by³o ok, ale powiedz mi jaki sens ma tego typu komisja tu¿ przed samym turniejem ³uczniczym?
Sam chyba przyznasz, ¿e to jaki¶ absurd!

Ja sam póki co, to na ¿adne tego typu imprezy siê nie pcham, ale je¿eli mi siê zdarzy (a jestem w trakcie kompletowania stroju i mimo mojego braku zaanga¿owania w temat staram siê bardzo, ¿eby nie wygl±daæ jak jaki¶ przebieraniec - st±d te¿ moja obecno¶æ na Freha), to Wszem i wobec dajê s³owo, ¿e ani w goreteksie ani w trampkach biegaæ nie bêdê! Amen! smile.gif

Pozdrawiam,
G.
Monika ksf
CYTAT(gregory @ 11:37 27.08.2007) [snapback]198609[/snapback]
Co założeń rekonstrukcji historycznej i historii "ze szwem poprzecznym", to wg mnie ta cała komisja nie dopuszczając dziewczyny do turnieju łuczniczego zachowała się nie w porządku.

Zachowała się bardzo nie w porządku. Skoro wpuszczono ją w takim stroju na imprezę, dlaczego wywalono z turnieju łucznieczego? Bo co ma przysłowiowy rąbek spódnicy do umiejętności strzeleckich? Ja rozumiem, gdyby to był turniej walki białą bronią, że nie dopuszczono gościa w armecie na turniej XIII-kowy (choćby dlatego że jego przeciwnicy musieliby przyjmowac gongi w gorzej tłumiących uderzenia garnkach). Inna sprawa to sam sprzęt "zaczepny". Moim zdaniem nieporozumieniem jest rywalizacja ludzi z laminatami Grozera z tymi, którzy mają w łapkach sprzęt z tzw naturalnych materiałÃ³w (np longbowy z jesiony, wiązu czy cisu), by bardziej rzecz przejaskrawić, jakoś na zawodach łuczniczych nie występują obok siebie ludzie z łukami bloczkowymi obok tych ze "zwykłymi" sportowymi.
Odróżnijny jedną rzecz jesli chodzi o rekonstrukcje opanowania pewnych umiejętności, a nie samego przebieractwa i "stylizacji":
1) trening, szkolenie by te umiejetności osiągnać w naszych współczesnych realiach, moim zdaniem obowiazuje tutaj pełna dowolność, byle tylko uzyskać odpowiednie umiejetności w posługiwaniu się sprzętem doceolowym (przez analogie tutaj oblecą nawet nylonowe wastery długiego miecza zamiast stalowej broni, dlatego łuki full laminat tym bardziej, bo docelowy efekt to trafienie w cel, a nie poszatkowanie wywiającego bronią przeciwnika)
2) trening maksymalnie histerycznymi replikami (np po opanowaniu już podstawowych umiejetności również na "zamiennikach", m.in laminatach)- i tutaj napotykamy na ograniczenia, w przypadku białej broni jest to głÃ³wnie ograniczenie bezpieczeństwa trenujacych, w przypadku sprzętu łucznieczego, sorry Winetou, nikogo śmiertelnie nie poturbujesz strzelając do tarczy, dlatego refleksyjne laminaty, choćby nie wiadomo jak doskonałe, nie mieszczą się w tej konkurencji.
3) turnieje, zawody - tutaj możemy "poszaleć"
tj możemy zrobic turniej strzelania z full zamienników, albo full replik, a nawet dopuscic formy pośrednie. Umowic się że robimy tylko turniej oceniający nasze umiejetności łucznicze czyli liczy się sprzęt, a nie ubiór w jakim występujemy (to też jest full rekonstrukcja tyle że poziomu opanowania historycznych umiejętności w strzelaniu z łuku, a nie ocena stroju), lub robimy full historyczną imprezke, gdzie umiejetności moga zejść na dalszy plan, za to liczy się dbałośc o szczegóły takie jak nawet szew na spódnicy. Możemy tutaj nawet przyznawać nagrodę za najbardziej historycznie wygladającego łucznika/ łuczniczkę smile.gif - tj oceniać replikę i ubiór. Możemy też zrobić turniej typu łuk wschodni (pardon laminatowa replika) kontra tradycyjny longbow smile.gif.
Pozdrawiam
Monika
Taka moja refleksja z innego podwórka co do poziomu umiejetności, osoby które są wysokiej klasy szermierzami nie mają czasu na zajmowanie się takimi szczegółami jak strój historyczny czy pisanina na forum, bo siedzą na sali treningowej pięc dni w tygodniu smile.gif.
RAF
Podsumowuj±c - celno¶æ zale¿y od ³ucznika - to jedno jest pewne.
Ale z drugiej strony d³ugie ³uki ró¿ni± siê od wschodnich takimi cechami jak np. dynamika. Czy kto¶ potrafi porównaæ dynamikê ³uków prostych i refleksyjnych oraz sposób "twardnienia" przy naci±ganiu? Mój anglik jest o wiele trudniejszy do utrzymania po naci±gniêciu ni¿ któtki, ale 2 ³uki to trochê za ma³o do wysnucia generalnych wniosków, wiêc mo¿e dorzucicie swoje opinie?
robin_
Przepraszam ¿e odgrzebujê tak stary temat ale znowu nud± wieje na forum. Ci±gle w tego typu porównaniach - longbow czy wschodni powtarza siê stwierdzenie ¿e wschodni jest bardziej dynamiczny. Odk±d sta³em siê szczê¶liwym posiadaczem chrono staje siê coraz bardziej pewny tego ¿e wcale niekoniecznie tak jest. Mo¿e by kto¶ siê chcia³ za³o¿yæ ? S±dzê ¿e jestem w stanie zrobiæ drewniany longbow szybszy ¶rednio o 10 fps od ³uków Grozera typu wêgier , krym tatar itp a dorównuj±cy ³ukom typu turek Grozera. Niestety z cisem u mnie coraz bardziej krucho ostatnio wiêc musia³bym zrobiæ z innego drewna a to spory handicap dla wschodnich.Gdybym mia³ cis dobrej jako¶ci to by³bym pewnien swego ale tak to wcale nie jestem wiêc jakby siê kto¶ chcia³ za³o¿yæ to by³o by weso³o smile.gif Mo¿e byæ o dzbanek wina hehe.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.