Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kompletowanie polskiego stroju mêskiego - porady dla pocz±tkuj±cych
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Mêskie ubiory renesansowe i barokowe
Stron: 1, 2, 3
m_q
CYTAT(Persivall @ 09:54 16.03.2011) *
Dziêki za pomoc bo pewnie rzeczywi¶cie niepotrzebnie wyrzuci³bym pieni±dze tym bardziej, ¿e mam jeszcze sporo do kupienia.

smile.gif
I s³usznie!

Je¶li mogê zabraæ g³os po tak ¶wietnych przedpi¶cach to sugerowa³bym nastêpuj±c± kolejno¶æ wyposa¿ania siê:
1) Buty (najdro¿sze z tego zestawu ale bez butów ani rusz)
2) Spodnie lub hajdawery (we³na/len)
3) Koszula lniana
4) Torba lniana przez ramie lub kaleta na pasku (gdzie¶ trzeba schowaæ komórkê i kluczyki do samochodu).

W ten sposób mamy zestaw "pacho³ek lub czeladnik w stroju roboczym" na imprezy letnie którego nie musimy siê wstydziæ.

W miêdzyczasie uzupe³niamy o sprzêty "¿yciowe" niezbêdne by móc siê posiliæ i napiæ:
5) Kubek, ³y¿ka i miska, nó¿.

Potem mo¿na pój¶æ w strój wierzchni:
6) ¯upan we³niany i pas.
7) Ko³pak

Oraz dla dope³nienia stroju:
8.) Delia

Mniej wiêcej na etapie ¿upana mo¿na zaopatrzyæ siê w szablê (najlepiej od razu w przyzwoitej pochwie zamówionej od producenta - wbrew pozorom to najlepsze i równocze¶nie najtañsze rozwi±zanie) oraz rapcie.

Maj±c takie wyposa¿enie osi±gamy bazowy poziom "pocztowy lekkiego znaku" i mo¿emy dalej rozwijaæ siê jak nam fantazja i kieszeñ pozwalaj± inwestuj±c w pancerze, kirysy, bechtery, misiurki, bandolety i (wa¿niejszy nawet) sprzêt obozowy oraz gad¿ety podnosz±ce status spo³eczny postaci.
AndrzejM
Amen.

A na sam koniec w±sy i pan porucznik jak malowany-----

http://img843.imageshack.us/i/46ar.jpg/
m_q
W±sy jak w±sy, same rosn± ale jak siê robi takiego rysia?
icon_wink.gif
AndrzejM
Rysiek to w³asnie Pan Porucznik (Rydz = Rysiek).
AM.
Czy nie obiegamy za bardzo od g³ównego w±tku? Bo przyjdzie walec i wyrówna.
Persivall
CYTAT(m_q @ 11:16 16.03.2011) *
I s³usznie!

Je¶li mogê zabraæ g³os po tak ¶wietnych przedpi¶cach to sugerowa³bym nastêpuj±c± kolejno¶æ wyposa¿ania siê:
1) Buty (najdro¿sze z tego zestawu ale bez butów ani rusz)
2) Spodnie lub hajdawery (we³na/len)
3) Koszula lniana
4) Torba lniana przez ramie lub kaleta na pasku (gdzie¶ trzeba schowaæ komórkê i kluczyki do samochodu).

W ten sposób mamy zestaw "pacho³ek lub czeladnik w stroju roboczym" na imprezy letnie którego nie musimy siê wstydziæ.

W miêdzyczasie uzupe³niamy o sprzêty "¿yciowe" niezbêdne by móc siê posiliæ i napiæ:
5) Kubek, ³y¿ka i miska, nó¿.

Potem mo¿na pój¶æ w strój wierzchni:
6) ¯upan we³niany i pas.
7) Ko³pak

Oraz dla dope³nienia stroju:
icon_cool.gif Delia

Mam ju¿ nawet zgromadzone fundusze na du¿± czê¶æ z tego sprzêtu. smile.gif
Koszula siê szyje, ¿upan zamówiony(guzy muszê dokupiæ), ze spodniami/hajdami to mo¿e co¶ sam wymy¶lê, "szablê" od pana Pêkula mam smile.gif
i zostaje mi ok 900z³ na buty i inne g³upoty...
Wiêc jak JWP forumowicze radzicie:
1.Gdzie kupiæ buty? (prosi³bym o podanie dobrych rzemie¶lników)
2.Ile rozs±dnie kosztuj± dobrze wykonane br±zowe/czarne kozaki (pragnê nadmieniæ, ¿e przez d³ugi czas nie bêdê wymienia³ butów)

A i 3 kwestia dotycz±ca rapci do szabli... na sznurku nie bêdê nosi³ przecie¿...
Jaka orientacyjnie jest dobra cena za wariant w miarê ³adny i funkcjonalny i jacy rzemie¶lnicy siê tym zajmuj±?

I tu pytanie ¿eby offtopu nie by³o:
Czy pas od rapci i pas na ¿upan(oczywi¶cie nie mam na my¶li tego wzorzystego) by³y niezale¿ne od siebie? Inaczej mówi±c czy szlachcic przepasywa³ siê dwoma paskami? jeden przez pas a drugi do szabli?
SAMUEL77
CYTAT(Persivall @ 16:17 17.03.2011) *
1.Gdzie kupiæ buty? (prosi³bym o podanie dobrych rzemie¶lników)
2.Ile rozs±dnie kosztuj± dobrze wykonane br±zowe/czarne kozaki (pragnê nadmieniæ, ¿e przez d³ugi czas nie bêdê wymienia³ butów)

A i 3 kwestia dotycz±ca rapci do szabli... na sznurku nie bêdê nosi³ przecie¿...
Jaka orientacyjnie jest dobra cena za wariant w miarê ³adny i funkcjonalny i jacy rzemie¶lnicy siê tym zajmuj±?

I tu pytanie ¿eby offtopu nie by³o:
Czy pas od rapci i pas na ¿upan(oczywi¶cie nie mam na my¶li tego wzorzystego) by³y niezale¿ne od siebie? Inaczej mówi±c czy szlachcic przepasywa³ siê dwoma paskami? jeden przez pas a drugi do szabli?

Buty to kosztuj± sporo. Szyte u znanych rzemie¶lników to 600 - 800 z³. Chyba, ¿e znajdziesz jakiego¶ dobrego szewca w swojej okolicy - wtedy mo¿e byæ taniej.

Szable na sznurku mo¿esz nosiæ - rapcie sznurkowe by³y w epoce.
Dobre rapcie/pas do szabli robi niejaki Mikiciak. Jest on zdaje siê cz³onkiem tej grupy: http://pancerni.com/

Pas przepasuj±cy ¿upan to inny pas ni¿ ten, na którym nosi siê szable, potrzebujesz wiêc dwóch.

m_q
Ja buty szy³em korespondencyjnie "U szewca" i jestem bardzo zadowolony:
http://www.obuwiehistoryczne.com/

A AndrzejM poza rapciami dzierga równie¿ guzy ¿upanowe odpowiednie dla ró¿nych stanów.
Ania ¯uk
My z Ma³¿onem zamawiali¶my teraz u Rokity- taniej i szybciej ni¿ u szewca. Teraz szybciej, bo przed sezonem, ale obawiam siê, ¿e im bli¿ej sezonu, tym d³u¿szy czas oczekiwania.
Stronka: Krokiet ale chyba wiêcej propozycji Krokiet wrzuci³ teraz na FB. galeria
m_q
CYTAT(Ania ¯uk @ 19:16 17.03.2011) *
My z Ma³¿onem zamawiali¶my teraz u Rokity- taniej i szybciej ni¿ u szewca.

No nie wiem, mnie Rokita poda³ (co prawda w sezonie) termin trzykrotnie d³u¿szy ni¿ pan Krzysztof a i cena by³a o 1/4 wy¿sza ni¿ "U szewca" (a dzwoni³em z polecenia znajomego a nie z ulicy). icon_mrgreen.gif

No ale to by³o dwa lata temu wiêc mog³o siê pozmieniaæ...
Parufka
Je¿eli chodzi o buty to s³ysza³em, ¿e Rokita ma teraz jakie¶ przystêpne ceny na XVII wiek, ale jest jeszcze te¿ Boran który robi buty z Beresteczka za oko³o 350 PLN i zachodnie pod kostkê za 250 PLN (sam zakupi³em takie), a na koniec jest opcja do której namawiam wszystkich pocz±tkuj±cych czyli zwyk³e skórzane ³apcie w których biegali, kozacy, ch³opi ale te¿ i zagonowa szlachta czy czelad¼ dworska :
https://picasaweb.google.com/MateuszMarmajS...364228527024482
https://picasaweb.google.com/MateuszMarmajS...432208671684114
https://picasaweb.google.com/MateuszMarmajS...432268587423298
Jest to chyba najtañsze rozwi±zanie i pozwalaj±ce na posiadanie koszernego obuwia zanim siê zbierze kasê na jakie¶ lepsze i w ogóle zorientuje o co w tym wszystkim chodzi.
Guzy robi Andrzej Mikiciak, Kaja To³ysz, a pasmanteryjne Czarek z Komputowej Czarnieckiego.
Id±c dalej w wykoñczenie ¿upana polecam obszycie sobie tego ciuszka sznurkiem co zdecydowanie podnosi jego walory wizualne no i jest w³a¶ciwym ruchem w kierunku poprawno¶ci historycznej naszego stroju.
Jak szyjesz sobie koszule pamiêtaj te¿ o gaciach, które sporo ludzi to olewa, a s± one tak¿e elementem stroju, a na dodatek s± bardzo wygodne i praktyczne.
Ania ¯uk
Co do ceny butów, to mogê wypowiedzieæ siê tylko na temat damskich- Piotrek w ogóle nie pyta³ siê gdzie indziej tylko od razu zamówi³ u S³awka. natomiast je¶li chodzi o wykonanie, to buty S³awka s±.. hmmm.. jakby to okre¶liæ, wykonane mniej wspó³cze¶nie. Mo¿e to nie jest dobre okre¶lenie, ale chodzi o to, ¿e zbli¿one do orygina³ów. Jakby nie patrzeæ S³awek siê ich naogl±da³.
Persivall
Ciê¿ko mi komentowaæ, wszak tu tak¿e o historyczno¶æ chodzi ale jako¶ obuwie od pana Rokity nie wygl±da wizualnie tak hmm 'estetycznie?' jak to z warsztatu "u szewca". Jest to tylko moja subiektywna opinia, wielu zdjêæ butów pana Rokity nie widzia³em(chêtnie obejrzê), tylko to co na stronie.
Je¶li mo¿na prosiæ o zdjêcia wyrobów rzemie¶lników... mo¿e oprócz "u szewca" bo tam jest wszystko widoczne, by³bym wdziêczny oraz jaki¶ kontakt do wymienionych wy¿ej szewców, najlepiej wraz ze zdjêciami jakimi¶. smile.gif
dziêkujê z góry icon_wink.gif

@edit
ano i znalaz³em tak¿e rzemie¶lnika
http://kstanios.cal24.pl/pozne2.html
je¶li zamawia³ kto¶ obuwie od tego pana to chcia³bym jakies opinie...
Ig³a
Owó¿ i w tym szczególe pies jest pogrzebany...

Sam mam buty od "Szewca" i przyznam, ¿e nosi siê je wybornie... Jednakowo¿ powiedzieæ muszê, i¿ maj± siê do butów robionych bardziej tradycyjnie jak piêkna szyta na maszynie koszula, do tej nieco ko¶lawej, z nierównym moze miejscami ¶ciegiem, która jednak nawet po dok³adniejszych ogledzinach niespecjalnie rózni sie od tej na podstawie której by³a wykonana smile.gif

Po prostu dla przodków niektóre rzeczy nie mia³y a¿ takiego znaczenia jak dla nas (symetria i dok³adno¶æ wykonania).
Maciej Jedliñski
dla chêtnych dzwoñcie dam adres taniego solidnego wykonawcy 501761448
£ukasz-K
A czy takie buty dla kozaka zdadz± siê...?
£ukasz-K
i podeszwa
Ursus
Dobrze widzê ¿e to s± bundeswery? Je¶li tak, to my¶lê ¿e mog± byæ, sporo ludzi tego u¿ywa.
Hallatil
Przynajmniej na sam pocz±tek, pó¼niej powiniene¶ poszukaæ czego¶ profesjonalnego. Je¶li chcesz robiæ kozaka to musisz okre¶liæ jakiego? czerñ? pancernego? rejestrowych? i w zale¿no¶ci od tego wyposa¿yæ siê w najprostrze ³apcie skórzane lub buty kawaleryjsko -husarskie lub wschodnie wysokie i tak dalej i tak dalej.
SAMUEL77
Sporo ludzi, jak wy¿ej napisano, takie nosi.
Jednak w ostatnim czasie rysuje siê taka tendencja, ¿eby jednak buty sobie szyæ ultra¶ne.
Jeden z organizatorów wyjazdów na powa¿niejsze imprezy nie bardzo chce zabieraæ ludzi w butach jakie pokaza³e¶ :-).
radko z rubie¿y
A jak w tej kwestii maj± siê radzieckie oficerskie buty, chyba bardziej ni¿ bundeswera, bo i kszta³t inny trochê, oczywi¶cie na pocz±tek tylko, a potem ju¿ "normalne" buty
Krzysztof
jak napisa³ Adam powyzej, na powa¿n± impreze nie wejdziesz ju¿ w takich butach
to ma byæ rekonstrukcja wiêc buty radzieckie czy saperki niemieckie lepiej u¿yæ w rekonstrukcji adekwatnego oddzia³u a niekoniecznie kozaka
a jak butów nie ma to onuce i ³apcie skórzane i czerñ gotowa
pro¶ciej a nikt siê nie bêdzie czepia³
Parufka
Zdecydowanie popieram Krzy¶ka. Tolerowa³o siê powszechnie takie buty jak nie by³o kiedy¶ niczego innego na rynku i nie by³o materia³ów na podstawie których mo¿na by co¶ zrobiæ. Teraz jest pe³no jednego i drugiego wiêc ta wymówka odpada. Jak nie masz kasy na wysokie buty to machnij sobie ³apcie (dla kozaka idealne). W XVII wieku ciemny ch³op potrafi³ takie wykonaæ to i ty dasz sobie radê, a koszty zdecydowanie ni¿sze smile.gif .
Jarda
Proszê o poradê, czy s± dla Lisowczyka, oko³o 1620, lepsze wysokie lub niskie buty. Bo na zdjêciach widzia³em niskie na husarach a nie wiem, czy ju¼ mo¼e byæ wysokich, które s± "uniwersalne" i dla nastêpnych lat.
Maciej Jedliñski
niskie podkute trzewiki ¿ó³te
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Czo³em!
Poniewa¿ temat ma w tytule wzmiankê o pocz±tkuj±cych wiêc zapytam:
1. Jaki kolor ¿upana przystoi POCZTOWYM kozackim lub husarskim z okresu 1640-1650?
2. Czy pod zbrojê typu husarskiego mo¿e byæ niepikowany ¿upan, czy mija siê to z celem?
Samemu jeszcze bêdê siê zag³êbia³ w ten temat w ksiêgach.
Pozdrawiam
Ig³a
Maciej, nie by³bym taki pewny w twierdzeniu, ¿e musz± byæ to niskie trzewiki.
Ponizej od najwa¿niejszych, argumenty na których opieram swoje zdanie.

1. a) Na rycinie z XVI wieku przedstawiaj±cej husarza, widzimy siê zdaje buty wysokie
b) na obrazie Saverego, tak¿e widzimy towarzysza l¿ej ozbrojonego
a w bucie wysokim (malarz zszed³ by³ w 1639 roku)
c) Podobnie rzecz siê ma na szkicach
d) Jest te¿ rycina van Boota z 1627, gdzie równie¿ widzimy but wysoki
e) Na obrazie przedstawiaj±cym Chocim 1621, takze widaæ wyokie buty
(niestety nie mam go na kompie ), podobnie na obrazie Boguszowskiego (jak nie
przekrêci³em) z 1620, pokazuj±cym Bitwê pod K³uszynem - te¿ widac jakby dlu¿sze
botki ni¿ trzewiki za kosteczkê smile.gif
- wiêc nie tylko rolka, gdzie ogl±damy paradê, a nie porowadz±cych dzia³ania
wojenne najemników i ¿olnierzy

2. W owym czasie na Zachodzie praktykowano jazdê w wysokich butach (zarówno pod kolano, jak i za koloano, jak i 3/4)

3. Praktyka pokazuje, ¿e w terenie, gdzie i b³oto i rózne niedogodno¶ci i d³uga jazda lepiej sprawdzaj± siê wy¿sze buty

Jarda, gdybym by³ w "Twoich butach" to sprawi³bym sobie wysokie czerwone lub brazowe buty. Nie ¿ó³te bo ³atwo je zarypaæ, a poza tym "ka¿den jeden takie ma" smile.gif

Za³±czam obrazki
Persivall
CYTAT(Towarzysz ciê¿kiego kufla @ 18:57 05.04.2011) *
Czo³em!
Poniewa¿ temat ma w tytule wzmiankê o pocz±tkuj±cych wiêc zapytam:
1. Jaki kolor ¿upana przystoi POCZTOWYM kozackim lub husarskim z okresu 1640-1650?
2. Czy pod zbrojê typu husarskiego mo¿e byæ niepikowany ¿upan, czy mija siê to z celem?
Samemu jeszcze bêdê siê zag³êbia³ w ten temat w ksiêgach.
Pozdrawiam

1.Kolor w zasadzie nada siê ka¿dy...
(pocztowi czêsto ubierali siê pod kolor z towarzyszem)
(wy³±cznie dla szlachty zarezerwowany by³ kolor czerwony (karmazyn dla magnatów z powodu bardzo drogiego barwienia) jako oznaka rycersko¶ci i zaznajomienia z wojaczk±)

2. Jak najbardziej mo¿e byæ. Jednak jak my¶lisz o walce to wygodniej bêdzie w pikowañcu.

@edit z powodu b³êdu rzeczowego... sry za wprowadzanie w b³±d...
(kurcze, nie pamiêtam dok³adnie daty i miejsca, ale wydaje mi siê, ¿e na jakim¶ sejmie magnateria zastrzeg³a sobie tylko kolor karmazynowy. Podkre¶lam wydaje mi siê(byæ mo¿e okres po¼niejszy))
Parufka
¯aden kolor z wyj±tkiem purpury w XVII wieku nie by³ zastrze¿ony dla kogo¶ tam. Po prostu uzyskanie karmazynowego koloru by³o nader kosztowne i tylko to powstrzymywa³o rzesze szlachty przed u¿ywaniem takowej materii.
Czarne ¿upany by³y noszone w trakcie ¿a³oby co czêsto by³o opisywane ale zazwyczaj nie by³y to d³ugie okresy. ¯ydzi nie nosili ¿upanów tylko cha³aty (za co¶ takiego kto¶ mo¿e uszy ci przyci±æ smile.gif ).
Co do butów jak dla mnie mog± byæ i krótkie w kolorach ró¿nych jak i wysokie tako¿ bez ograniczenia kolorów pamiêtaj±c jednak, ¿e ¿ó³ta i czerwona skóra by³± droga.
Pod kolczugê i zbrojê polecam pikowany ¿upan tylko bez przesady z grubo¶ci±, pamiêtaj, ¿e mobilno¶æ przy je¼dzie konnej i fechtowaniu jest niezwykle istotna.
Maciej Jedliñski
Ig³a nie udowadniaj ¿e koñ to koñ oczywi¶cie ¿e by³y i buty wysokie i niskie w 16 i 17 wieku ja po prostu twierdze ze jest wiêcej rycn gdzie jazda _ patrz rolka sztokholmska , patrz obrazy panów braci ponad 80% to buty niskie - niestety odwrotne nisz w polskiej rekonstrukcji gdzie ka¿dy lata w wysokich angsad.gif
Persivall
Skoro pojecha³em to ju¿ siê poprawiam. Dziêki smile.gif
Ig³a
Maciej, koñ jaki jest ka¿dy widzi... bigsmile2.gif Natomiast, lisowczycy byli bardzo ruchliw± formacj±, formacj± najemn±, s³u¿±c± tak¿e na zachodzie (wiêc i wysokie zachodnie buty zapewne nie by³yby niesamowitym naduzyciem), a nad to z³ozon± z ró¿nych ludzi.
Istnieje taki mit, ¿e polska jazda sk³ada³a siê tylko ze szlachty.
Je¶li zolnierz nie by³ zamozny, napewno bardziej porêcznie mu by³o kupic buty ca³oroczne i nie brudz±ce siê zbytnio - ni¿ piekne ¿o³te trzewiki albo safi, jakie ogl±damy na malunkach by³o nie by³o zamozniejszych ludzi.
Materia³, który poda³em uzasadnia buty wysokie i tyle tylko chcia³em zrobiæ. bigsmile2.gif
Parufka
W samych "Przewagach Elearów polskich" Dêbo³êckiego s± fragmenty wspominaj±ce o noszeniu przez nich d³ugich butów i nawet zachodnich przerabianych jak i nie, a lepszego ¼ród³a co do tej formacji chyba nie ma. Jednak te¿ nale¿y pamiêtaæ, ¿e w pierwszej æwierci XVII wieku jednak krótkie buty ala Batory by³y najmodniejsze po¶ród szlachty wiêc ich udzia³ w ekwipunku ludzi robi±cych to datowanie te¿ powinien byæ znaczniejszy.
Persivall
Mam pewne pytanie smile.gif
Gdzie obecnie mo¿na kupiæ 100% sukno we³niane... (bez przesady z cen±)
Obszed³em mianowicie prawie wszystkie sklepy z tkaninami w Lublinie i znalaz³em jedynie zielone...
Parufka
W lublinie ci nie podpowiem ale w Warszawie jest s³ynny sklep na ulicy Grochowskiej bodaj¿e 324 gdzie maj± du¿y wybór kolorów i ceny s± bardzo przystêpne. Mo¿e jaki¶ twój kolega z wawy mo¿e tam podej¶æ zobaczyæ co jest i zrealizowaæ jaki¶ zakup dla ciebie.
S³awoj94
A co z nakryciami g³owy ?
W reporta¿u ze zdobycia tykocina na TVP bia³ystok by³a piêkna czapka bodaj¿e z karaku³ .
Mo¿e mi kto¶ daæ link do zdjeæ , wykrojów i kiedy owe czapki noszono .
Bo nie natk±³em siê na takie poza papachami kozaków doñskich.
Krój wygl±da³ na sarmacki.
Jakie jeszcze mog± byæ nakrycia g³owy ?
Mam na stanie czapkê z lis± du¿± , wiêc mo¿e pos³u¿yæ za materia³ na inn± .

Pozdrawiam
Arek Zgutka
Ja mam ko³pak z lisa wzorowany na portrecie Chmielnickiego (futro bez rozciêcia, d³ugi "rêkaw"), szy³a pani ¦ciepko. W pierwszym momencie wydawa³ siê za ciasny, ale po chwili noszenia wyrobi³ siê.
Maciej Jedliñski
karaku³y odpadaj±
najlepsza i najpraktyczniejsza MAGIERKA smile.gif

ale nadaje siê lis, wszelakie drapie¿niki ( niestety maksymalnie trudno osi±galne)

ale stosowane s± - jenoty nutrie skóry królicze przefarbowane na koty drapie¿ne
Usarz
Jest to pierwszy post na tym forum, tak¿e witam wszystkich serdecznie!

Ostatnimi czasy poczyta³em trochê tematów zwi±zanych ze strojem XVII-wiecznym. Zauwa¿y³em, ¿e je¶li chodzi o materia³y to g³ównie mówi siê tu o we³nie, lnie, czasem aksamicie.

Co natomiast z takimi tkaninami jak jedwab, at³as, adamaszek, brokat, o których czyta³em w dostêpnych mi ksi±¿kach. Dlaczego s± one w¶ród forumowiczów niepopularne? Wystêpuj± tak¿e czêsto na obrazach. Jak choæby na tych:
http://artyzm.com/obrazy/portret-janusza.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...Ruthenia%29.PNG
Nerrian
W wiêkszo¶ci ze wzglêdu na koszta. Bo wymienione przez Ciebie materia³y do tanich nie nale¿±.

Poza tym musisz pamiêtaæ, ¿e je¶li odtwarzasz kogo¶, kogo by³o staæ na jedwabny strójto musisz do tego dopasowaæ resztê rekonstrukcji - guzy i resztê wyposa¿enia. Skalkuluj sobie ile wyjdzie wtedy na obszycie siê i szybko zrozumiesz czemu takie materia³y s± ma³o popularne.

Poza tym wszystkim we³ny by³y bardzo popularne w XVII.
Grenadier
Z dodatków poleca³ bym jeszcze 40 osobowy dwór koniecznie z kar³em lub "murzynkiem" (w zalezno¶ci od ¶cis³ego datowania. Ilu karatowymi diamentami kolega ma zamiar przyozdobiæ guzy ?
;)
Usarz
Rozumiem o co Waszmo¶ciom chodzi.
Mimo tego na rekonstrukcji widuje du¿o osób wystêpuj±cych we wzorzystych materia³ach, najprawdopodobniej imituj±cymi jedwabie. S³ysza³em tak¿e od jednej osoby, ¿e kupi³a jedwab za 170 z³/metr (nie znam siê dok³adnie, co¶ jak ¿akard jak dla mnie je¶li idzie o splot) i szyje sobie z niego ¿upan. Guzy z tego co pamiêtam maj± byæ srebrne z jakim¶ kamieniem od pana Mikiciaka. Czy to wszystko jest mo¿liwe i czy jest historyczne?
Parufka
Jenot odpada bo to zwierze trafi³o do polski kilka wieków pó¼niej smile.gif . Co siê tyczy materia³ów kosztownych o których wspomniano tak jak ju¿ kto¶ powiedzia³ koszerne ich wersje s± strasznie drogie (np aksamit jedwabny, a nie ten bawe³niany powszechnie dostêpny chocia¿ tutaj zdania s± podzielone). Mo¿na siê obszywaæ wzorzystymi tkaninami tylko wystarczy spojrzeæ na ikonografiê przedstawiaj±c± bitwy, obozy itp ¿eby zobaczyæ, ¿e praktycznie nikt takowych ¿upanów nie nosi, a je¿eli ju¿ je widzimy s± one na portretach magnatów czyli naszych odpowiednikach zdjêæ ¶lubnych (tak samo twierdzi Pani Gutkowska w swojej "Historii ubioru").
Oczywi¶cie, ¿e mo¿na siê obszywaæ jak kto chce i paradowaæ w zas³onkowych czy te¿ obiciowych lub nawet lnianych ¿upanach we wzory ro¶linne ale moim zdaniem jest to trochê nie chalo jak taki szlachetka potem biega perpedes z lich± szabelk± do bitwy i ¶pi z piêcioma kolegami w jednym namiocie (odpowiedzi w stylu, ¿e to zdobyczny ciuch nie bêdê komentowa³ smile.gif a wygl±da jak magnat z portretu dwa metry na pó³tora.
G³adka we³na i len jest popularna poniewa¿ coraz wiêcej ludzi nie odtwarza hetmanów i oficyjerów tylko zwyk³ych "szeregowych" szlachetków lub nawet ¿o³nierzy pochodzenia nie szlacheckiego (pocztowy, czeladz) z których w wiêkszo¶ci sk³ada³o siê nasze wojsko. Fajnie jest mieæ jaki¶ bogaty ¿upan na uczty, bale itp ale zazwyczaj bywa to ju¿ drugi czy trzeci ¿upan i jest dobrze przemy¶lany je¿eli chodzi o materia³ i wykoñczenia.
Ja siê takowego jeszcze nie dochrpa³em bigsmile2.gif .
Grenadier
O to w³a¶nie mi chodzi³o.
Co z tego ¿e material za 170 z³ za metr skoro brak ca ³ego otoczenia. Szczerze odradzam strojenia siê w jedwabie. Co prawda nie wiem na ile Kolegoa jest zasobny, ale nie s±dzê, by za jedwabiami posz³a srebrna zastawa, namiot, poczet i droga broñ. Andrzejek w kontakcie bezpo¶rednim wyja¶ni wszystko. Pozdrawiam
Usarz
Zasadniczo chodzi³o mi co¶ takiego, jak napisa³ Parufka. ¯e taki ¶redniozamo¿ny szlachcic jeden taki "lepszy ¿upan" mia³. W zupe³no¶ci siê zgadzam, ¿e powinien to byæ drugi czy trzeci z kolei. ¦redniozamo¿ny szlachcic (ca³y czas mam takiego na my¶li) oczywi¶cie powinien mieæ swój namiot, choæ nie musi byæ on nie wiadomo jaki. Przyda³oby siê tak¿e, ¿eby mia³ swój poczet i przynajmniej bardzo dobrej jako¶ci (i wykoñczenia i u¿ytkowej) szablê. My¶lê natomiast, ¿e srebrna zastawa nie jest ju¿ konieczna w tym wypadku. Bardziej przys³ugiwa³a ona bardzo bogatej szlachcie i magnaterii, a o takowej nie mówiê, bo zwyczajnie nie by³oby mnie staæ.

Natomiast zwróci³ moj± uwagê fragment, ¿e koszerne wersje takich materia³ów s± bardzo drogie. I teraz pytanie. Czym przy kupowaniu takowych materia³ów siê kierowaæ, ¿eby nie pope³niæ b³êdów. Czy trzeba obejrzeæ oryginalne egzemplarze i porównywaæ materia³ do nich, czy mo¿e gdzie¶ ta wiedza jest zapisana. Rozumiem ¿e ca³a sprawa rozbija siê o odpowiedni splot. Jakie sploty jedwabne s± historyczne i mniej wiêcej jak wygl±daj±?
semen
Witam
Pomêczê jeszcze sprawê butów dla pocz±tkuj±cych.
Koszule, czy nawet ¿upan (z tañszych materia³ów) mo¿na sobie sprawiæ w dwóch egzemplarzach. Ale je¶li idzie o buty to wiêkszo¶ci z nas zapewne bêdzie staæ najwy¿ej na jedn± porz±dn± parê.
Dlatego uwa¿am, ¿e warto dok³adnie rozwa¿yæ zakup (albo kupic na pocz±tek ³apcie).
Przegl±daj±c m.in. forum czechryñskiego pu³ku kozaków rejstrowych przeczyta³em temat o butach.
Znalaz³em m.in. fotki butów wykonanych na Ukrainie. S±to buty zrobione na wzór znalezionych podczas wykopalisk archeologicznych pod Beresteczkiem.
Tutaj jest link do butów spod Beresteczka. Sa tam tak¿e fotki butów szytych wspó³cze¶nie
http://forum.milua.org/viewtopic.php?t=4362
Z tego co siê zorientowa³em cena wysokich butów u solidnych wytwórców (np. u szewca, stanios itp) zaczyna siê od 600 z³ w górê za szycie maszynowe i 800 za rêczne.
Wys³a³em maila z zapytaniem do Pana Staniosa.
Oto odpowied¼ (fragment): Chcia³bym zaproponowaæ wersje szyt± rêcznie jak najbardziej zbli¿on± do orygina³u, przy zastosowaniu tych samych technik co w tamtym stuleciu , dlatego tez taka wersja bêdzie kosztowa³a 800 z³, w cenie zawarta jest metalowa podkówka.
Alternatyw± do powy¿szej opcji jest szycie maszynowe, lecz to niesie za sob± pewne konsekwencje, a mianowicie gotowy produkt bêdzie siê lekko ró¿ni³ od orygina³u, z tego wzglêdu ¿e jest zupe³nie inaczej wykonywany, ale s± to rzeczy które nie bêd± widoczne w konstrukcji buta, np. ³±czenie cholewy z podeszw±, lub widoczne dopiero jak siê zajrzy do ¶rodka buta. Cena za t± wersje wynosi 650 z³, tez z podkówka.

Poza w/w wytwórcami skontaktowa³em siê z facetem, który wystawia na allegro buty do rekonstrukcji historycznych XIV-XV w. Przes³a³em mu fotki.
Podczas rozmowy telefonicznej powiedzia³, ¿e zrobi³by takie buty (prawie takie same jak powiedzia³ czyli pewnie maszynowa robota) w cenie 500 z³ za parê. Je¶li by³oby zamówienie na min. 5 par to w cenie 400 z³ za pare.
Nie s±dzê ¿eby uda³o siê wiele utargowaæ. Pozostaje wiêc uzbieraæ pieni±dze.
Mam ma³e pytanie.
Czy buty wykonane na wzór tych jak z wykopalisk beresteckich bêd± odpowiednie dla ¿o³nierza piechoty polsko-wêgierskiej?
Pozdrawiam
Parufka
Buty nazwijmy to typu beresteckiego bardzo dobrej jakosci kupisz u Borana albo Rokity za okolo 400 Pln wiec polecal bym uderzyc do nich..Co do teho czu beda sie one nadawac dla naszego piechuta zdania sa podzielone.Najlepiej zapytaj Andrzeja Mikiciaka on teraz siedzi w tematach hajducko piechotnych.
semen
Dziekujê bardzo za konkretn± odpowied¼.
Pozdrawiam
santiago
dopiero zaczynam zabawê w XVII-tkê i chcia³em z tego wzglêdu zapytaæ o kilka rzeczy dot. stroju polskiego szlachcia:
-czy ¿upan mo¿e byæ uszyty z bawe³ny? (jedna krawcowa mi tak± wersje oferuje) czy bêdzie on poprawny historycznie? czy lepiej wybraæ we³niane sukno? jedwabie sobie odpuszczam bo magnat mnie nie interesuje
-czy pod kolczugê pancerni zak³adali przeszywanice jak wcze¶niej czy by³ to pikowany ¿upan czy te¿ co innego?
-czy lniana koszula i we³niane hajdawery s± poprawne historycznie?
dziêki i pozdrawiam
Parufka
1. Bawe³na do ¿upana kategoryczne niet. S± ró¿ne punkty widzenia na kwestiê bawe³ny w XVII wieku na naszych terenach. Jedni uznaj±, ¿e by³a ona powszechna do tego stopnia, ¿e sporo ludzi biega³o sobie w bawe³nianej bieli¼nie i ró¿nych dodatkach, a druga szko³a do której ja siê zaliczam twierdzi, ¿e bawe³na by³a materia³em zbytkowym i stosowanym przez zamo¿niejszych. Dodatkowo nie przypominam sobie ¿adnego zabytku w postaci bawe³nianego ¿upana. Polecam we³nê jako najbezpieczniejszy materia³ potwierdzony ¼ród³owo.
2. Pod pancerze by³y stosowane pikowane ¿upany.
3. Lniana koszula oczywi¶cie wed³ug XVII tkowego kroju jak najbardziej wraz z lnianymi gatkami. Co do we³nianych hajdów to odradzam gdy¿ jest w nich bardzo gor±co i s± po prostu ciê¿kie. Tutaj nieoceniony jest len. Pytanie te¿ jakie datowanie chcesz robiæ bo je¿eli okres przed powstaniem Chmielnickiego to raczej bardziej zasadne bêd± w±skie spodnie wêgierskie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.