Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kompletowanie polskiego stroju mêskiego - porady dla pocz±tkuj±cych
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Mêskie ubiory renesansowe i barokowe
Stron: 1, 2, 3
Jarda
CYTAT(Zerwikaptur @ 15:41 24.03.2012) *
Witam, mam pytanie: co ruzmieæ przez obszycie ¿upana sznurkiem? Czy chodzi o obszycie sznurkiem szwów czy krawêdzi ¿upana?

Jest tego dobrze widaæ na zdjêciu Jana Kazimierza v stroju polskim, bo to jest ta z³ocista linia po obwodzie dolu i lewego przodu jego ¼upana.
Jan Kazimierz
Tutaj co¶ podobnego i szczegó³nie widocznego na stroju kozackim.
Strój kozacki

Ergo jest to obszycie krawêdzi ¿upana smile.gif

--------------

I bardzo dziêkuje wszystkim za porade z butami dla lisowczyka...
Zerwikaptur
Dziêkujê za szybk± odpowied¼ smile.gif
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Witam!
Po Tykocinie zacz±³em siê zastanawiaæ nad uszyciem ¿upana z samego lnu i to bez podszewki. Do tego celu mam ¶redniej grubo¶ci szary len. Taki strój pasowa³by do konwencji czeladnika obozowego. Dlatego pro¶ba moja o podpowied¼ na temat sensowno¶ci takiego rozwi±zania oraz o jakie¶ materia³y literackie o tym traktuj±ce.
Z góry dziêkujê smile.gif
Szlachcianka z sascianka
Golebiowski wspomina takie "Lnianki- zupan chlopski lniany".
Szlachcianka z sascianka
Witam
"Jest tego dobrze widaæ na zdjêciu Jana Kazimierza v stroju polskim, bo to jest ta z³ocista linia po obwodzie dolu i lewego przodu jego ¼upana.
Jan Kazimierz
Tutaj co¶ podobnego i szczegó³nie widocznego na stroju kozackim.
Strój kozacki

Ergo jest to obszycie krawêdzi ¿upana"

Rysunki malowane przez mego kolega S Szamenkowa, pokazuja znany juz zupan z Gutkowskiej oraz klapy z Drazkowskiej i spodnie z Nikolajewoj. Nie koniecznie ze kozacy mieli wlasnie taki. Uzywali na co dzien i swyt oraz siermiagi z grubego szarego sukna z krojem tylnej czesci w postaci zakladek.
Co dotycze obszywanie krawedzi wlasnie zupanow, Gutkowska i Drazkowska, oraz wykopki i na Ukrainie zaznaczaja, ze obszycie czerwonym jedwabnym oraz za zlotych nici sznurem bylo na przednich brzegach zupana, na linii guzikow, na klapach, wzdluz kolnierza, oraz wzdluz szwu mocowania kolnierza do zupana. Na dole niektore zupany byli stebnowane jedwabna nitka, rzadko sznurkiem. Jezeli mieli rozciecia dla kieszeni oraz na dole - tak samo.

Pozdrawiam
Lokiki
Witam. Planujê wybraæ siê w kilkumiesiêczn± podró¿ autostopem po Europie jednak chcia³ bym to zrobiæ w stroju szlacheckim. Zanim jednak zacznê kompletowaæ jakiekolwiek ubrania chcia³ bym siê dowiedzieæ czy siê w nich nie ugotujê latem np. w Hiszpanii czy W³oszech.
Dlatego zapytujê osoby ,które bawi± siê w rekonstrukcje historyczn± i mia³y okazje przebywaæ w ów strojach latem o opinie. Najbardziej martwi± mnie buty... Wysokie skórzane buty nie wydaj± siê odpowiednim wyborem...
Co wiêcej przecie¿ kiedy¶ szlachta jako¶ musia³a siê latem nosiæ. Mo¿e ubierali siê jako¶ inaczej a ja o tym nie wiem. Proszê o wasze opinie i do¶wiadczenia zwi±zane z rekonstrukcj± latem.
Viator
Je¿eli masz jakie¶ do¶wiadczenia ze strojami historycznymi-rekonstrukcyjnymi, to powiniene¶ wiedzieæ ¿e czysta we³na "dopasowuje siê" do temperatury otoczenia w szerszym zakresie ni¿ nasze wspó³czesne syntetyki i w³ókna mieszane, wiêc chyba nie bêdzie tak ¼le jak siê zdaje. Ze wzglêdu na tamtejsz± pogodê poleca³bym jednak do tych strojów dla których to mo¿liwe wykorzystaæ g³ównie jedwab, dostatecznie znany i u¿ywany w tamtych czasach.
Laser
I nie bierz szabli. W niektórych pañstwach bêd± siê czepiaæ.
Lokiki
No tak wiadomo. Z drugiej strony, ciê¿ko argumentowaæ z kim¶ kto ma szablê u boku xD
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.