Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Legnica 1241
> Inne > Kalendarium 2011
Stron: 1, 2, 3
Eve
... ¿adnych placków z fasoli czy innych tam wymys³ów mongolskich - przecie¿ to przez chrze¶cijañskie gard³o nie przejdzie !
Jednak¿e zaczynamy siê zastanawiaæ nad przeniesieniem g³ównej wieczerzy na sobotê, ale zawsze nam szkoda kierowców, którzy wcze¶niej k³ad± siê spaæ bo musz±. Nie znaczy to ¿e w pi±tek ktokolwiek bêdzie chodzi³ nienajedzony a tym bardziej g³odny:) Oczywi¶cie Finkenbergu nikt by siê w ¶redniowieczu nie odwa¿y³ daæ miêsiwa w pi±tek na stó³ ale z drugiej strony wieczerza ma byæ najwa¿niejsz± czê¶ci± imprezy, uroczysta krotochwila jak by powiedzia³ Amor, gdzie go¶cie ( uczestnicy) s± w ró¿ny sposób wyró¿nieni. Nie tylko Ci, którzy co¶ czy w czym¶ wygrali ( bojowy, ³uczniczy, inne konkurencje) ale wszyscy wed³ug naszej dewizy "klient nasz pan". Staramy siê uszanowaæ tych, którzy przywie¼li siebie oraz innych naszych go¶ci i dlatego maj±c tak± mo¿liwo¶æ d³ugiego weekendu, wieczerzê szykujemy w pi±tek. Aby ka¿dy móg³ pogadaæ , po¶piewaæ, i dobrze siê poczuæ a i owszem te¿ popiæ, nie patrz±c na zegarek ¿e ju¿ musi pój¶æ spaæ bo jutro za kó³ko. To dlatego. Nie zamartwiaj siê na pewno wybrniemy z tej sytuacji - najwy¿ej zrobimy dwie uczty dla nie-miêso¿erców pi±tkowych i dla kierowców. Mo¿e nie bêdzie a¿ tak suto ale przecie¿ nie tylko to jest najwa¿niejsze. Mo¿e siê zg³o¶, przyjed¼, zobacz.

Przywo³any zosta³ tu te¿ temat Czerska .. nie lubiê siê wypowiadaæ w takich zadnieniach i z zasady tego nie robiê, ale.. odk±d pamiêtam czy to by³a I³¿a czy Czersk, Smoki zaiwaniaj± tam jakby mieli podwójne bateryjki w d..e . Nie jest ³atwo ci±gn±æ przez parê dni imprezê, przeprowadzaj±c tyle dzia³añ dla uczestników, gawiedzi, i jeszcze siê u¶miechaæ. Ba najpierw trzeba to wymy¶liæ i dogadaæ z gminami, miastami i innymi bzdetami. czasem trzeba i¶æ na du¿e kompromisy, ustêpstwa ¿eby w ogóle mog³o siê co¶ odbyæ, czasem zwyczajnie siê czego¶ nie dopilnuje. Dlatego nie by³abym tak krytyczna co do wieczerzy na Czersku. Zapewne Oni byli du¿o wcze¶niej ju¿ na zamku jak i du¿o pó¼niej w domu. Sama przypominam sobie jedn± Legnicê, gdzie na dwa dni przed imprez± gmina powiedzia³a, i¿ cateringu nie bêdzie bo to za drogo i ... i ju¿. 70 % ekipy siedzia³o po domach i gotowa³o a potem i tak .."Freha prawdê Ci powie". No có¿ taka przyroda. Mogli¶my siê poddaæ i odwo³aæ ale nie o to przecie¿ chodzi. Organizator te¿ cz³owiek:) i ¿eby wszystkim by³o lepiej czasem warto popatrzeæ z innej strony.

Wracaj±c do Legnicy je¶li jeszcze wiêcej ludzi wyrazi niechêæ do jedzenia miêsiwa w pi±tek to przemy¶limy podzielenie wieczerzy na dwa dni, je¶li nie dla tych paru osób wymy¶limy jakie¶ super jedzonko rybno - serowo - owocowe, ¿eby i ich uszczê¶liwiæ.

Co do przypraw - nie ograniczamy siê tylko do rejonów ówczesnej Polski i stawiamy warunek XIII wieku. Jak ju¿ pisa³am odbêd± siê równie¿ warsztaty z zielarstwa i zio³olecznictwa, wiêc speca od niejasno¶ci bêdziemy mieæ na miejscu.
Chiba na dzisiaj starczy jak o czym¶ zapomnia³am to przypomnijcie.

brat Bule
Arabskich Eve, arabskich. Prosi³a¶ o kilka jarskich pomys³ów, ale nie to nie. Bêdziemy z mi³± chêci± ogl±dali jak zajadacie siê doskona³ymi solonymi ¶ledziami z ³bami :P.
Marek Hilgendorf
Z tym brakiem miejsca na Czersku i problemami z jedzeniem jest tak, ¿e zg³osi³o siê duuu¿o wiêcej osób ni¿ planowano na imprezê. Misza zapyta³ na Freha dowódców, czy zgadzaj± siê na to, by uczty by³y skromniejsze. WSZYSCY dowódcy hufców siê zgodzili, Twój Natalio równie¿.
Na Legnicy raczej nie bêdzie takich k³opotów.
Libu¹e
Skromniejsze nie znaczy, ¿e czê¶æ siê zajada a inni odchodz± z niczym.
Wiem doskonale, jak du¿o pracy wymaga przygotowanie imprezy, zw³aszcza tej w Czersku, ale kiedy kto¶ zaprasza na ucztê, powinien przewidzieæ miejsce dla wszystkich, nawet, je¿eli uczestników jest wiêcej. Lub uprzedziæ, ¿e miejsca jest ma³o i ¿e nie wszyscy mog± siê zmie¶ciæ.
Finkenberg
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 10:08 01.06.2011) *
/.../
Na Legnicy raczej nie bêdzie takich k³opotów.

W moim tek¶cie nie bylo cienia supozycji, ¿e zak³adam takie k³opoty na Legnicy. Co wiêcej, nie chcia³em wymieniaæ Czerska, ani jakiejkolwiek imprezy, bo opisywa³em problem, a nie czepia³em siê jakiej¶ imprezy. Problem nie obejmowa³ te¿ ilo¶ci spy¿y, a jedynie formy jej serwowania. Traktuje tak± ucztê jako wydarzenie obyczajowo-towarzyskie, a nie kulinarne. Oczywi¶cie nie bêdê ubolewa³ jak kulinarnie bêdzie te¿ OK, ale w tym rzecz gdy siê biesiaduje by nie za³apaæ siê na fraszkê Kochanowskiego.

Wezwania ad personam, je¶li siê gdzie¶ kwalifikuj±, to byæ do karczmy i tam mo¿e zdecydujê siê zareagowaæ na wpis ad personam.

Z przebiegu wpisów w tym topicu wynika, ¿e Zacni Organizatorzy Legnicy s± wiêcej ni¿ dworni, dobrze wychowani i uwa¿ni, by mog³o co¶ pój¶æ nie tak i moim zdaniem, a¿ za bardzo siê przejmuj± go¶æmi (za co Im oczywi¶cie chwa³a, bo s± tak troskliwi, ¿e to a¿ krêpuj±ce) ,st±d wogóle mój wpis, by sie nie przejmowaæ i albo podaæ morszczuka w ¶ledziach, albo wieprza w kapu¶cie, bo i wersja rybna dla wszystkich i miêsna dla wszystkich, jest i religijnie i obyczajowo jak najbardziej w porz±dku.

a zatem - g³êboki uk³on Orgom Legnicy i nie przejmujcie siê nami tak bardzo :-)
Marek Hilgendorf
CYTAT(BoskiMisza @ 21:41 10.04.2011) *
Mam w zwi±zku z tym pytanie do dowódców. Czy robimy przesiew i jakim¶ 50 osobom dziêkujemy za udzia³ w imprezie, czy te¿ godzimy siê na t³ok i ubo¿sze uczty? Dajcie szybko znaæ tu lub na PW.
Pozdrawiam
Misza

To w kwestii formalnej... ABSOLUTNIE NIE CHCÊ SIÊ Z NIKIM K£ÓCIÆ, a juz na pewno nie z tob± Natalio.

Ze swojej strony mogê obiecaæ, ¿e zajmê siê sma¿eniem ryb dla chêtnych w pi±tek. Jestem na diecie i mam je¶æ du¿o Ildefonsów
Rafal BRZM
Hymm.

Wypowiem siê z punktu widzenia osoby która jedzenia spo¿ywa najwiêcej. szczerba.gif

Nie rozumie o co ca³e zamieszanie. Orgi chc± zrobiæ ucztê w piêtek to niech tak bêdzie i wystarczy na stole obok kawa³ka miêcha po³o¿yæ ¶ledzia i sprawa rozwi±zana. Jak nie lubiê czy nie mam ochoty na ¶ledzia to go po prostu nie jem i to samo tyczy siê z miêsem.
Ka¿dy we¼mie sobie to na co ma ochotê i po sprawie.

Odno¶nie regulaminu podanego przez Eve patrz punkt 5

Ps.
Punkt 9 ja jednak zapraszam i obiecujê ¿e sytuacja z Czerska siê nie powtórzy devil.gif Chyba ¿e znów do Was przyjadê na tydzieñ. Legniczanie wiedz± o co chodzi.

Punkt 21 GRH RAAK w ca³o¶ci do dyspozycji Orgów

22. yes.gif

I ja dalej czekam na mapkê smile.gif
Pozdrawiam
Niuniek z Miechowa
Damiano
CYTAT(Rafal BRZM @ 17:43 01.06.2011) *
Nie rozumie o co ca³e zamieszanie. Orgi chc± zrobiæ ucztê w piêtek to niech tak bêdzie i wystarczy na stole obok kawa³ka miêcha po³o¿yæ ¶ledzia i sprawa rozwi±zana. Jak nie lubiê czy nie mam ochoty na ¶ledzia to go po prostu nie jem i to samo tyczy siê z miêsem.
Ka¿dy we¼mie sobie to na co ma ochotê i po sprawie.

Moim zdaniem Niuniek podsumowa³ to chyba najtrafniej smile.gif W koñcu nikt nikomu nie bêdzie na si³ê miêsa wpycha³ do ust na uczcie i kto chce bêdzie móg³ zajadaæ siê Ildefonsami do woli smile.gif
krecik_77
A gdzie duchowy aspekt odtwórstwa XIIIwiecznych chrze¶cijan?
Bobry w pi±tek wcinaæ! devil.gif
Piotr h. Grzyma³a
By³y bobry w zesz³ym roku i nikt nawet nie tkn±³...nawet nie podszed³ bli¿ej :p
Lady Kara
Witam

Chcia³abym grzecznie zapytaæ czy jedzie kto¶ z lub przez Warszawê i zechcia³by zabraæ dwie osoby smile.gif ?

Chêtnie by¶my siê do³±czyli do jakiej¶ ekipy aby podzieliæ siê kosztami przejazdu.

pozdrawiam Kara
brat Bule
U nas z Wawy te¿ s± dwie osoby bez dojazdu.
Eve
Poni¿ej kosmetyczne zmiany w regulaminie bojówki dla ciê¿kich. Zasady s± prawie jak na Lusowie, jednak¿e nasz cz³owiek od przemocy czego¶ tam siê dopatrzy³ i zmieni³. Proszê chêtnych o zapoznanie siê z tymi szczegó³ami.

Wymagania dla ciê¿kozbrojnych w turnieju 1/1 :

- he³m zamkniêty

- kolczuga z d³ugim rêkawem (najlepiej z mitynkami i integralnym kapturem, ale tu nie bêdê siê czepia³ mocno- je¶li kto¶ ma garnek, to przymkniemy oko na brak kaptura, podobnie na oddzielne rêkawice zamiast mitynek- mog± byæ te¿ pikowane, je¶li kto¶ uwa¿a, ¿e dobrze go ochroni±). Dopuszczalne równie¿ rêkawy 3/4 w kolczudze, oczywi¶cie z odpowiednio zabezpieczon± d³oni±... Dla kombatantów odtwarzaj±cych szeroko rozumiany wschód dopuszczalna jest rezygnacja z kolczugi na rzecz lamelki, o ile ¼ród³a potwierdzaj± taki zestaw

- tarcza o d³ugo¶ci dowolnej o kszta³cie charakterystycznym dla koñca XII i ca³ego XIII wieku (stalowe okucia odpadaj± z wyj±tkiem umba, rzecz jasna)

- pikowane nogawice siêgaj±ce minimum za kolano (na kolanie mo¿e byæ dodatkowo stalowa os³ona poleyn). W przypadku przeszywanicy siêgaj±cej za kolano dopuszczê do walki bez pikowanych nogawic za zgod± walcz±cych, jednak osoba bez nogawic otrzyma na starcie ujemny punkt.

- broñ: miecz z g³owni± typu X (a), XI (a, b), XII lub tasak w typie Conyers Falchion. Waga broni nie mo¿e byæ mniejsza ni¿ 1200g. Krawêdzie broni musz± mieæ co najmniej 2mm grubo¶ci, nie mog± te¿ zawieraæ ostrych zadziorów. Sztych ma byæ zatêpiony.

Wa¿ny jest te¿ dobór elementów.
Je¶li kto¶ zdecyduje siê na ailettes to oczekujê od delikwenta pe³nego he³mu garnczkowego na g³owie- ¿adnych normanów, segmentów, czy pó³garów. To samo tyczy siê p³atów. Jak kto¶ chce sobie dopancerzyæ korpus, to niech zrobi to konsekwentnie i odpowiednio opancerzy g³owê i ramiona. W/w zestaw wyklucza rzecz jasna wielk± ponad 90 cm tarczê. Po to zak³adamy p³aty, by nasza tarcza mog³a byæ krótsza.

PUNKTOWANIE i INNE ZASADY:
- walka trwa 1.5 minuty
- w przypadku sytuacji wymuszaj±cej zaprzestanie walki czas jest wstrzymywany
- ka¿d± walkê sêdziuje trzech sêdziów, którzy licz± obu zawodników
- zwyciêzca zostaje wskazany po zakoñczeniu walki decyzj± co najmniej dwóch sêdziów- ich decyzja jest niepodwa¿alna, nie dopuszcza siê dyskusji z sêdziami odno¶nie ich decyzji
- w przypadku remisu og³aszana jest 30 sek dogrywka
- punktowane pole trafienia to korpus, g³owa, ramiona od ³okci w górê (bez samych ³okci) i nogi od kolan w górê (bez kolan)
- za uderzenie w w/w miejsca oraz wytr±cenie broni przeciwnikowi nalicza siê 1 punkt
- uderzenia powierzchni± tarczy dozwolone, ale niepunktowane
- sztychy zabronione
- bicie w ty³ g³owy w zwarciu niepunktowane, ale dozwolone
- uderzenia w stawy, ³ydki, d³onie i przedramiona niepunktowane i zabronione
- uderzenia randem tarczy niepunktowane i zabronione
- akcje zapa¶nicze, kopniêcia, misiowanie, podstawienie nóg, uderzenia piê¶ci± i kolanem niepunktowane i zabronione
- za akcje zabronione grozi co najmniej ostrze¿enie, a w przypadku ewidentnie zamierzonej recydywy utrata punktu b±d¼ dyskwalifikacja
- pary walcz±ce zostan± wy³onione poprzez losowanie

Koniec nadsy³ania zg³oszeñ mija w pi±tek - po tym terminie, naprawdê nikogo ju¿ nie przyjmiemy !

Osoby bez dojazdu - mog± przyjechaæ poci±giem - my na miejscu odbierzemy, jednak¿e tylko w czwartek do popo³udnia. pó¼niej nie ma na to szans.

Pozdrawiam

brat Bule
Mam dwa miejsca z Wawy w BatuWozie (z powodu braku kasy moja rodzinka nie jedzie, tylko ja sam wiêc jest miejsce Lady Kara).
Senior JUl
Witam i pozdrawiam wszystkich wraz i ka¿dego z osobna. Jam jest Jacek, z Bo¿ej ³aski (a raczej po¿al siê Bo¿e szczerba.gif ) kanclerz bractwa "Kr±g Rycerski Nowa Sól-Ko¿uchów. Padam do nóg Pani Eve ( co zwolna staje siê ju¿ tradycj±) i wybaczenia upraszam ¿e tak pó¼no. Grupa nasza jest nowa aczkolwiek byli¶my ju¿ u was 9 kwietnia. ¯ywiê nie¶mia³± nadziejê, ¿e przejdziemy weryfikacjê i dany nam bêdzie honor polec za wiarê u boku JKM Henryka II smile.gif .
Teraz nieco bardziej serio kilka pytañ:
-gdzie znajdê listê wymagañ odno¶nie uzbrojenia? T± do turnieju ju¿ czyta³em i jak dobrze pójdzie to wystawimy 3 osoby
-czy znajdzie siê dla nas (przewidujê ok.8 osób) namiot? (je¶li nie to le¿em i kwiczem no.gif nie dorobili¶my siê)
-je¶li nie akceptujecie ocynkowanych kolczug to czy kto¶ zna metodê usuniêcia tego¿ ocynku
-nie wszyscy s± niestety w pe³ni ubrani; czy jet mo¿liwo¶æ skierowania takowych do pomocy technicznej i zabezpieczania imprezy oraz pilnowania obozu-rzecz w tym ¿e ludzie s± nowi, chc± siê uczyæ i zale¿a³oby mi na tym ¿eby zobaczyli jak wygl±da impreza z najwy¿szej pó³ki
-czy w obozie mo¿e pojawiæ siê kat? je¶li tak to s³u¿ymy takowym z w³asnym sprzêtem
Marek Hilgendorf
Wyjdê troszkê przed szereg, ale odpowiem za Ewê.
Lista wymagañ odno¶nie uzbrojenia jest w³a¶ciwie taka sama jak na Czersku i Lusowie. Legnica jest te¿ imprez± rankingow±, zatem trzymamy poziom.
Odno¶nie wymagañ sprzêtowych kilka informacji tu http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=294994

Szczególn± uwagê zwracam na p³ytowe elementy os³ony- w tym roku s± na cenzurowanym, o ile nie s± zak³adane na nogawice kolcze- ramion w ogóle p³ytowo nie opancerzamy, dlatego nie piszemy nic na ich temat.

Uznajemy równie¿ od mniej wiêcej 2006 roku, ¿e era kolczug ocynkowanych zosta³a ju¿ definitywnie zakoñczona.

Eve- popraw mnie je¶li napisa³em co¶ nie po Twojej my¶li...

Pozdrawiam
Amor
Senior JUl
W wypadku kolczugi z rêkawem 3/4 nie stosujemy karwaszy? A co w wypadku zbroi ³uskowej (jak najbardziej wpisuj±cej siê w XIIIw uzbrojenie) gdzie wykonanie rêkawów pe³nych czy te¿ 3/4 nie wchodzi w rachubê? W takim wypadku powinien byæ zakaz zadawania ciosów równie¿ w okolice przedramienia. W wypadku 1/1 jedynka-tarcza jest to chyba wykonalne? By³bym raczej niechêtny ogl±daniu jakich¶ z³amañ ko¶ci przedramion shocked.gif
A'propos ocynku to czy kolega Amor zna jaki¶ sposób (poza k±piel± w roztworze kwasu solnego) na usuniêcie rzeczonego ocynku?
Indar
Sugerujê u¿ywanie opcji "szukaj":
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=4482&hl

Koniec OT.
K.
Marek Hilgendorf
Senior JUl- co masz na my¶li mówi±c "zbroja ³uskowa"? I jak taka zbroja wpisuje siê w XIII wieczne uzbrojenie? Jakie¶ ¼ród³a?

Zreszt± to nie jest temat do dyskusji nad zasadami, s± one ju¿ dawno ustalone i od zesz³ego Lusowa, poprzez tegoroczny Czersk siê sprawdzaj± i takie pozostan±. Albo je akceptujesz, albo nie uczestniczysz w imprezie. Zasady s± oparte na kryteriach historycznych a nie sportowych.

Poniewa¿ jednak jeste¶cie pocz±tkuj±c± ekip± to przypomnê, ¿e na datowanych imprezach XIII wiecznych dopuszczane s± jedynie historyczne rozwi±zania i mówi±c kolokwialnie WALI NAS to, ¿e na multiperiodach jest to dopuszczalne. To, ¿e co¶ widzia³e¶ na "grod¼cowej" Legnicy, to nie znaczy, ¿e jest to rozwi±zanie historyczne, a przez to akceptowalne.

Datowane imprezy XIII NIE S¡ IMPREZAMI SPORTOWYMI!!!!!!

Senior JUl
Podziêkowania dla Indara, nie mam specjalnej wprawy w przeszukiwaniu g±szczu forum wiêc zaoszczêdzi³e¶ mi mnóstwo czasu.
Kilka s³ów do ostatniej wypowiedzi Marka Hilgendorfa Uzasadnienie dla zbroi ³uskowej ju¿ poda³em, poza tym pisze o tym Nadolski. W pozosta³ych sprawach: ja nie dyskutujê, ja ZADAJÊ PYTANIA. Je¶li na pytania reagujesz agresj± to zostaw mo¿e udzielanie odpowiedzi komu¶ o spokojniejszym usposobieniu, taka forma rozmowy zdecydowanie mi nie odpowiada. Na Lusowie i Czersku nie by³em, pytania moje s³u¿± nabyciu przedmiotowej wiedzy i dostosowaniu siê do wymagañ. Je¶li takowych nie spe³nimy, nie bêdziemy siê na imprezê pchaæ. Dziwi mnie fakt, ¿e komu¶ nale¿y to wyja¶niaæ.
Marek Hilgendorf
Wybacz, ale jedyne "uzasadnienie", które poda³e¶ brzmi:
CYTAT(Senior JUl @ 07:59 14.06.2011) *
A co w wypadku zbroi ³uskowej (jak najbardziej wpisuj±cej siê w XIIIw uzbrojenie) gdzie wykonanie rêkawów pe³nych czy te¿ 3/4 nie wchodzi w rachubê?

Napisa³e¶ do tej pory 3 posty, wiêc czyta³em wszystkie i nie dopatrzy³em siê innego "uzasadnienia". Podaj proszê przypis z Nadolskiego, gdzie pisze on o zbrojach ³uskowych na XIII wiek(czyli tytu³, stronê i rok wydania). Chêtnie uzupe³niê wiedzê. Na tym forum nie wystarczy podaæ nazwisko Nadolskiego by ju¿ nie by³o w±tpliwo¶ci.

Skoro chcesz nabyæ przedmiotow± wiedzê i dostosowaæ siê do wymagañ, to te wymagania po prostu przeczytaj. Na li¶cie mog³e¶ przeczytaæ ¿e zabroniona jest
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 11:12 25.01.2011) *
- JAKAKOLWIEK forma karwaszy u zachodnioeuropejskiego kombatanta, czy to metalowych, (...)

O co wiêc tu jeszcze pytaæ? Skoro nadal dr±¿ysz temat to jest to dyskutowanie nad zasadami- otrzyma³e¶ zatem wiêc stosown± w formie odpowied¼.

Zreszt± pewnie nied³ugo wypowie siê Ewa i rozwieje wszelkie Twoje w±tpliwo¶ci.
Senior JUl
W³a¶nie rozmawia³em z Ew±. Ca³a powy¿sza gadanina jest bezprzedmiotowa bo choæby z braku namiotu nie mo¿emy (z wielkim ¿alem) przyjechaæ. Z pozosta³ymi sprawami daliby¶my radê ale i tak nie ma o czym gadaæ. Mo¿e w przysz³ym roku, popracujemy, przy³o¿ymy siê, bêdzie dobrze. Bractwo Rycerskie Ziemi Legnickiej darzê niezmiennie ogromn± estym± i wdziêczny jestem za radê i pomoc, wiecie o tym ¿e ka¿de wasze ¿yczenie w miarê mo¿liwo¶ci spe³nimy.
Drogi Marku. Ksi±¿ek nie pisze siê po to ¿eby je cytowaæ. Zerknij proszê (je¶li rozliczne obowi±zki pozwol± ci na to) na wizerunek rycerza z pieczêci Henryka Brodatego z 1234r. Gdzie szukaæ dokumentu takow± pieczêci± opatrzonego? Nie o¶mieli³bym siê ja, chudopacho³ek, pouczaæ cz³eka tak wielce uczonego. O¶mielê siê natomiast daæ przyjacielsk± radê. Otó¿ wiedza twoja jest nie do podwa¿enia, pamiêtaj jednak o tym ¿e nie urodzi³e¶ siê z ni±. Musia³e¶ jej mozolnie nabywaæ w ró¿nych szko³ach i uczelniach, pod kierunkiem nauczycieli i innych osób które pomaga³y ci j± doskonaliæ. Nie kpij wiêc i nie atakuj tych którzy dorobkiem ci nie dorównuj±. Wiêksz± chwa³ê przynosi pomoc innym, wierz mi, mam to przerobione.
A na razie serdecznie wszystkich pozdrawiam i s³owem rêczê (a dotrzymywaæ go zwyk³em) ¿e nasza grupa nie ustanie w wysi³kach aby w przysz³o¶ci nie przynosiæ wstydu zacnym szeregom odtwórców. Czo³em !
Marek Hilgendorf
Bule- no w³asnie KOLCZA, a na ni± os³ona ³uskowa- to wszystko co nale¿y powiedzieæ w tym temacie. Naszemu nowemu koledze chodzi³o o zabezpieczenie r±k- oto odpowied¼.
O samej zbroi ³uskowej jako jedynym zabezpieczeniu w XIII w. na Zachodzie nie s³ysza³em, dlatego w wymaganiach jest napisane, ¿e:
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 11:12 25.01.2011) *
LISTA PATENTÓW NIEMILE WIDZIANYCH (czyt. niedopuszczalnych) w turnieju 1/1
- lamelka bez kolczugi (dla "sycylijczyków")
- JAKAKOLWIEK forma karwaszy u zachodnioeuropejskiego kombatanta, czy to metalowych, czy skórzanych
- p³aty bez kolczugi pod spodem

Co do wschodu, to ju¿ wyja¶nili¶my sobie kilka kwestii podczas ustalania spraw "czerskich". Dlatego nie ma sensu tu off topicowaæ.

Ja sam nie spe³niam w³asnych wymagañ co do ciê¿kozbrojnego, dlatego jako ciê¿kozbrojny na turniej 1/1 w Legnicy siê nie pcham.
Przypominam jednak wszystkim zainteresowanym, ¿e wymagania bêd± mocno i bezwzglêdnie egzekwowane. Czas na dyskusjê na ich temat by³ przed Czerskiem, teraz nale¿y je po prostu przyj±æ do wiadomo¶ci. Ka¿da impreza rankingowa ma pewn± swobodê w ustalaniu wymogów (vide minimalna waga miecza na Legnicy, której nie ma na Czersku i Lusowie), lecz w zasadniczych kwestiach mówimy jednym g³osem.
Zak³adajcie sobie ³uski nawet na jêzyk i genitalia, ale pod spodem ma byæ kolczuga i ju¿!

PS. Wybaczcie moderatorzy, ale nie mog³em siê powstrzymaæ...

CYTAT(Senior JUl @ 12:17 14.06.2011) *
Drogi Marku. Ksi±¿ek nie pisze siê po to ¿eby je cytowaæ.

¯yczê szczê¶cia w pisaniu pracy magisterskiej bez stosownych przypisów i cytatów... w dowolnej dziedzinie.....
Lady Kara
Drogi Bracie Bule napisa³am do Ciebie PM w ramach domówienia siê w kwestii przejazdu. By³abym wdziêczna gdyby¶ zerkn±³.

Pozdrawiam wszystkich i czekam w zniecierpliwieniu.
Eve
Jacku jak rozmawiali¶my przez telefon - zapraszamy za rok. Jednak dwa s³owa o wymaganiach siê nale¿±. Wszystkie te wymogi i co do ubrañ, butów, pasków itd, ich wykonania, wygl±du oraz kroju, jak i odno¶ne uzbrojenia znane s± od przynajmniej kilku lat - tylko ¿e teraz s± egzekwowane. I to jest ta zmiana, która przynosi tyle hmm , emocji. My " m³odsze grupy" traktujemy ³agodniej co nie znaczy ¿e, ocynk, buty na gumie, wszystkie szwy maszynowe lub inne improwizacje czy tzw patenty, przejd±. Nie przejd± , z tym siê trzeba pogodziæ . Tyle odno¶nie powy¿szej dyskusji.

Jutro wrzucê mapê jak jechaæ smile.gif

Pozdrawiam
Gorgar
Drogi Jacku, co do kolczugi to jak nie chcesz opaliæ kolczugi to dogadaj siê z kim¶ od renowacji nagrobków lub jakim¶ lakiernikiem co u¿ywa piaskarki. Bardzo dobrze ¶ci±ga ocynk, nastêpnie zostaje ci ju¿ tylko worek z piachem i silne ramiona b±d¼ wysokie schody :D U mnie sprawdzi³o siê wy¶mienicie przez zimê ³adnie zardzewia³a, st±d nie mia³em jej 9 kwietnia w Legnicy (zbrak³o wolnego czasu na doczyszczenie).

Druga sprawa, kierowana do organizatorów.Niestety wiem ¿e moja grupa nie przesz³aby weryfikacji (o ubiór i sprzêt bojowy siê nie bojê ale o przedmioty codziennego u¿ytku tak) st±d odpu¶cili¶my sobie zg³oszenie. Za rok bêdzie lepiej, zainwestujemy w porcelane i do zobaczenia.

Jedno pytanko na koniec, ponoæ wychodzicie w tym roku do ludzi w jeden dzieñ. Kiedy bêdzie ów dzieñ, bo chcia³em z rodzinka podjechaæ do Legnicy, mo¿e co¶ podejrzê?

pozdrawiam
koyoth
CYTAT(Gorgar @ 10:07 15.06.2011) *
Jedno pytanko na koniec, ponoæ wychodzicie w tym roku do ludzi w jeden dzieñ. Kiedy bêdzie ów dzieñ, bo chcia³em z rodzinka podjechaæ do Legnicy, mo¿e co¶ podejrzê?

Pozwolê sobie odpowiedzieæ.
Do ludzi wychodzimy w pi±tek. Zgodnie z harmonogramem od 14 jeste¶my na rynku z kilkoma namiotami, rzemie¶lnikami, muzykantami etc. i upowszechniamy ¶redniowiecze. Powoli zbieramy siê stamt±d oko³o 19-19.30, a na 20 jest przewidziana inscenizacja. Podejrzewam, ¿e Ewa wkrótce wrzuci oficjaln± rozpiskê.
Eve
Mapa dojazdu
Eve
Ci±g dalszy mapy , bo mi siê nie zmie¶ci³o na jednym bigsmile2.gif
Libu¹e
Witam,
czy kto¶ jad±cy autem z Warszawy móg³by mi zabraæ namiot? Zosta³am pozbawiona transportu i nie dam rady zawie¼æ wszystkiego poci±giem. Namiot jest w worku 30(szer)x83(d³)x16(wys)
£adnie siê odwdziêczê ;)
Piotr h. Grzyma³a
Mo¿liwe ¿e bêdziemy mieæ miejsce w namiocie dla jakiego¶ "beznamiotowca" albo nawet i dwóch. Wiêc chêtnie przygarniemy.
Chociemir z Loslau
Wiadomo¶æ dla Katolików...

W Pi±tek 24 czerwca AD2011 z okazji uroczysto¶ci Narodzenia ¶w. Jana Chrzciciela jest dyspensa od obowi±zku wstrzymania siê od potraw miêsnych. A wiêc mo¿na je¶æ wszelkiej ma¶ci pokarmy miêsne tego dnia.
Marek Hilgendorf
Bierze kto¶ d³ugi miecz? Mam na my¶li miecz o g³owni XIIIa i odpowiedniej oprawie. Mój w³a¶nie doszed³ i mogliby¶my zrobiæ ma³y sparring...
Eve
Kochani od wtorku jeste¶my nie dostêpni "internetowo", dlatego proszê o zapisanie sobie telefonu do mnie 509430933 i w razie potrzeby kontaktu, dzwoniæ !

Jedna sugestia dotycz±ca dojazdu : Ci którzy wybieraj± siê do nas autokarem - koñcowa trasa zaznaczona na mapie nie nadaje siê dla autobusu. Wje¿d¿ajcie ul Zdrowia do koñca na ma³y parking. Od parkingu na polanê jest 20 metrów a dojazd du¿o lepszy.

Pozdrawiam.
Kontur+
Czy jest mo¿liwo¶æ przyjechania rowerem ? i czy bêdzie gdzie ewentualnie w miarê bezpiecznie go zostawiæ ?
Purvis
Pozwoli³em sobie wydzieliæ posty dotycz±ce zbroi ³uskowej do osobnego tematu:

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=23787

Pozdrawiam

Eve
Konturze + zadajesz pytania które szczerze mówi±c mnie os³abiaj± . Mo¿esz, ale nie chcê go widzieæ na terenie obozu, wiêc nie wiem co z nim zrobisz. Zapytaj o to ekipê, która za Ciebie porêczy³a w³asn± g³ow±, czy chc± dogl±daæ roweru.
Yogesh
Pewnie chodzi o to czy w odleg³o¶ci mniejszej ni¿ 5 km od obozowiska macie znajomych, którzy pozwoliliby niezmotoryzowanemu ustawiæ bicykl w ich gara¿u... crazy.gif

P.S. Dlaczego r o w e r jest cenzurowany? --> ciosnek
Kontur+
No tak w sumie nawet siê staram was zrozumieæ, i tak macie na g³owie wiele spraw teraz a ja wam bêdê jeszcze ³eb zawraca³ z rowerem ... Poza tym jeszcze pogoda nie bardzo sprzyja rowerom. Muszê jednak kiedy¶ pomy¶leæ jak bym siê gdzie¶ wybiera³ by np. po³±czyæ wycieczkê rowerow± z wyjazdem bo to nawet ciekawy pomys³ - oczywi¶cie nie w deszczu jaki siê zapowiada na nadchodz±cy weekend.
Chociemir z Loslau
Chcia³bym siê zapytaæ jak jest z mszami w Bo¿e Cia³o i w Niedziele w Legnicy? Czy idziemy wszyscy na mszê i na procesjê do tego samego Ko¶cio³a czy mamy we w³asnym zakresie sobie ustaliæ?
Finkenberg
Przemilutka impreza. I wzorcowy przyk³ad, ¿e pokojowa koegzystencja, a nawet symbioza Polaków z Mongo³ami jest jak najbardziej mo¿liwa! Za rok Bruksela powinna sypn±æ kas± na organizacjê tak przyk³adnego przyk³adu tolerancji i jednoty multikulti!

(Zwolennicy spiskowej historii dziejów mogliby siê oczywi¶cie doszukiwaæ zwi±zku miêdzy ubiciem wojewody krakowskiego W³odzimierza przez Mongo³ów, który to wojewoda byl jedynym panem w ziemi krakowskiej ponad Piotrem z Grzymalitów, co t³umaczy³oby tê symbiozê... smile.gif )

Podziêkowania dla Orgów za zrobienie Legnicy 1241 i w tak dobrym miejscu, Basi za odnalezienie, go¶cinnym Panom z pocztu Grzyma³y za go¶cinno¶æ, a wszêdobylskiej Pierwszej nano-Ordzie Pieszej za pogaduchy. Z japoñsko-ujgurskim podziêkzdrowieniem: do-zo-za-rok. F.
Finkenberg
CYTAT(Chociemir z Loslau @ 16:04 22.06.2011) *
Chcia³bym siê zapytaæ jak jest z mszami w Bo¿e Cia³o i w Niedziele w Legnicy? Czy idziemy wszyscy na mszê i na procesjê do tego samego Ko¶cio³a czy mamy we w³asnym zakresie sobie ustaliæ?

Tego nie wiem, ale rad Chocimirze odpowiem na inne Twoje pytanie w zwi±zku z symbioz± (tym razem) polsko-niemieck± w okresie walk z Mongo³ami i pó¼niej. Opisa³ to Marek Cetwiñski w "po¶wiêconym przemianom spo³ecznym, etnicznym i kulturowym na ¦l±sku w ¶redniowieczu" zbiorze pt. "¦l±ski Tygiel - Studia z dziejów polskiego ¶redniowiecza" wyd. Wydawnictwo WSP w Czêstochowie, 2001. Resume zbioru: "Polak-Niemiec, dwa bratanki"
Glendziol
W³a¶nie dotar³em po skoñczonej imprezie do domu. W zwi±zku z tym kilka s³ów tak na gor±co. Turniej zaliczam do bardzo udanych. Starcie GKS"Mongo³" vs Ruch Crusaders i zastosowane "gazy bojowe" na pewno pozostan± w mojej pamiêci bigsmile2.gif
Osobne podziêkowania mam dla ekipy z ¯or u której go¶ci³em przez spor± czê¶æ turnieju smile.gif Mam nadziejê spotkaæ siê z Wami jeszcze nie raz na kolejnych imprezach.
Dla Organizatorów - ogromne DZIÊKI! JESTE¦CIE WIELCY!

P.S.Kriva - sarnina w Twoim wykonaniu wymiata smile.gif
brat Bule
Zacznê od spraw najwa¿niejszych.
Bia³og³owa która przepowiedzia³a w pi±tek, sobotnie deszcze powinna byæ szybciutko spalona w sobotê rano w celu odczynienia uroku. (Skoro jej nie spalili¶cie to dziêkujê jej za go¶cinê i mo¿liwo¶æ wysuszenia skarpet).
W magicznym dominie pozostawili¶my niewielki ¶lad mongolskich naje¼d¼ców, kto go znajdzie dostanie od nas prezent.
Przez te kilka dni razem, bawili¶cie siê tak ¶wietnie, dziêki czemu mamy kompromituj±ce Was zdjêcia i zniszczymy Was nimi na Freha. No chyba ¿e przysz³a Legnica bêdzie na takim poziomie jak w tym roku a ludzie równie zacni i otwarci i ciekawi ¶wiata.
Dziêkuje wszystkim z kim rozmawia³em na te wa¿ne i mniej wa¿ne tematy to nie prawda, ¿e mongo³owie wprowadzaj± chaos, a informacje które przekazuj± maja wprowadziæ ferment w szykach wroga.
Dziêkuje wszystkim ludkom oraz pocztom za przygarnianie, karmienie, ciekawe rozmowy i na koniec pamiêtajcie ¿e magiczne itemki +5 do Lansu i +15 do zajefajno¶ci wypadaj± jedynie z turków.
Orgom wielki pok³on i mam nadzieje, ¿e pomimo tego ¿e by³o nas tylko kilka sztuk to spogl±dali¶cie za plecy ze strachem z której strony wyskoczymy, a wasz niepokój udzieli³ siê równie¿ uczestnikom imprezy i zastanawiali siê co znów przeskrobali¶my siej±c ferment.
Co do pi±tkowej cha³turki, nikt z was nawet nie ¶mia³ pomy¶leæ, ¿e armia mongolska mo¿e u¿ywaæ niemieckich komend. W przysz³ym roku bêdziemy was wyklinaæ po hawajsku.

A na koniec wstawiam zdjêcie zrobione Piotrowi h. Grzyma³a - pamietaj o nas.
kriva
Dobry smile.gif Mam pomys³a... Legniczanie jeszcze siedz± w Lasku Z³otoryjskim, wiêc mo¿emy ich obsmarowaæ na FREHA bum.gif
Chocia¿ mo¿e PONIECHAM, bo Ewa mi potem ka¿e czytaæ jeden z kodeksów na g³os...

Co ja mogê napisaæ... W sumie brak mi s³ów, a to nieczêsto siê zdarza... Jak zwykle by³o gites - orgi da³y z siebie wszystko, ¿eby¶my bawili siê ¶wietnie, logistyka godna mistrzów. Cha³wa Wam Legniczanie! Najbardziej podoba³ mi siê dziadek z psem - jak Wy¶cie go namówili, ¿eby na drugi dzieñ przyszed³ z bukietem ró¿, a pó¼niej z taczkami? Pe³en szacun...

¯arcia w bród, woda do ablucji by³a, tylko deszczu by³o ma³o i tym jestem rozczarowana...

Cieszê siê, ¿e nasz Wacek urós³ do rangi kwiatu paproci i móg³ siê do czego¶ przydaæ, obiecujê na przysz³y rok nastêpn± niespodziankê - w ramach konkursu zaplanowanego dzi¶ rano lol2.gif

Dziêkujê wszystkim, z którymi spêdzi³am te cztery dni i nie mogê doczekaæ siê nastêpnej 1241 smile.gif
Specjalne podziêkowania dla Adriana z Klanu Kowali za obstawê i kulturalne wyproszenie przeciwnika, a moim kochanym Wackom rodzaju ¿eñskiego za godziny spêdzone przy garach.

@Glendzio³ - cieszê siê, ¿e smakowa³o; podwi±zki nosz± siê ¶wietnie bigsmile2.gif
@ Bu³a - ja siê d³ugo palê, wiêc do kolacji by zesz³o bum.gif

P.S. Dwa buk³aki, które kto¶ zostawi³ ostatniej nocy u nas na stole s± do odebrania u orgów.
brat Bule
Ach... bo zapomnia³em w koñcu. Mistrzostwem rekonstrukcji by³ ten oto cz³owiek (wielki uk³on w Twoim kierunku mistrzu), który aby móc przebywaæ w¶ród tak zacnych dam i mê¿nych wojów w bojówce samojeden z obna¿onym torsem (a jak wiadomo odkryte cia³o jedynie przy ciê¿kiej pracy nie gorszy³o) zabra³ ze sob± motykê i przekopywa³ pole, gdy wy walczyli¶cie. Tak trzymaæ smile.gif.

Trankvilus
сайн байна уу!
To ja pozwolê sobie przerwaæ te peany i dolaæ ³y¿kê dziegciu.
- Na przysz³y rok prosimy utemperowaæ kandydatki na branki do jasyru. Krzycz± a krzycz± - i to wcale nie bij±c siê o pierwsze miejsca w ³ykach. Skandal.
- Warsztaty niemieckich chórzystów przed naszymi namiotami zmuszeni jeste¶my uznaæ za sabota¿. Je¿eli natomiast nie da siê ich wyeliminowaæ, to niech im kto¶, na Wieczne Niebo, chocia¿ napisze bardziej rozbudowane teksty, bo ¶piewane w kó³ko "links" i "mowerc" skwasi³y nam kobyle mleko. Skandal.
- Win± za znikaj±ce ¶ledzie od namiotów obarczamy zupe³ny brak kontroli nad lokaln± populacj± bobrów. Pocieszaj±ce by³o to, ¿e nie poprzegryza³y odci±gów. Tak, czy inaczej - Skandal!

Impreza by³a zaiste zacna:) Choæ mo¿e tak daleko posuniêta fraternizacja pomiêdzy elitaryzuj±c± siê Europ±, a dzikimi psami ze stepu niewiele ma wspólnego z histori±, ale ciiii...
Fantastyczni ludzie. Ju¿ tylko dla was warto by³o pojechaæ. Impreza, która nawet na trze¼wo orbitowa³a w oparach absurdu - ogólnie "lubie!".

Kopaæ, kopaæ, Rogaty Szczur siê cieszy! bum.gif
Atakan al Vefa
Legnica, Legnica i po Legnicy. Jestem w wielkim szoku, ¿e orgom uda³o siê znale¼æ miejsce w mie¶cie, w którym swobodnie i bez ludzi mo¿na by³o "imprezowaæ". Mimo, ¿e bitwa by³a odgrywana w miejscu ekstremalnym smile.gif to osobi¶cie jestem bardzo zadowolony, ¿e wybrano trawiast± nawierzchniê, a nie kamienny rynek.

Z minusów organizacyjnych:

Pêk³a mi podeszwa co skutecznie wyeliminowa³o mnie z biegania i ³a¿enia po lesie (parku), co wydaje siê akcj± zaplanowan±.

Nie dosta³em plakatu... zemszczê siê...

Pozdrowienia dla wszystkich, z którymi rozmawia³em i mia³em okazie spêdziæ chwile czasu - w szczególno¶ci orgów, grzymalitów - ¿e tak ³atwo poddali siê infiltracji etc etc.
brat Bule
Zdjêcia i informacje zebrane przez Baldwina, pozwolê sobie wrzuciæ :P
http://mrxyy.blogspot.com/2011/06/legnica-...od-legnica.html
Piotr h. Grzyma³a
A wasze mamy wiedz± ¿e jeste¶cie na Freha?

By³o wspaniale. Uk³ony wobec orgów za kolejn± super Legnicê, jeste¶cie wspaniali. Dziêki dla ka¿dego z obozów które nas ³adnie przyjê³y i czêstowa³y swymi dobrociami oraz po¿ycza³y czasem co nieco do obozowej kuchni. Mondzio³y siê u nas zadomowi³y i zosta³y oswojone, nawet na nas z czasem nie szczeka³y a i skaven z m³otem na smyczy wyda³ siê ca³kiem mi³y :D - "kopaæ, kopaæ, wiêcej spaczenia". Podobno podczas inscenizacji bitwy, wyst±pi³ jaki¶ nowy seld¿uk na etacie u Chana, ale nie znam typa smile.gif, chodz± pog³oski ¿e by³ podobny do Grzyma³y.

Rzeczy o których musimy pamiêtaæ to:

powsta³y trzy nowe klasy postaci z umiejêtno¶ciami specjalnymi:

- lanser (+10 do dropienia itemków)
- zabójca Anuszki
- hiszpañski gwa³ciciel

oraz dla mnie, has³o imprezy - "Grzymaliæ ka¿dy umie a robiæ nie ma komu"

Specjalny koncert ¿yczeñ dla Anuszki, Basi oraz Libuse, za przemi³e towarzystwo oraz okazan± pomoc. Z ca³ego serca dziêkujê Anuszce za Grzymalitki oraz imponuj±ce tematy do rozmów wieczornych.

Pamiêtajmy równie¿ ¿e ¦winia mojej ¶wini, nie jest moj± ¶wini± smile.gif.

Teraz jednak powracam do walki z demonami swym wielkim archanielskim mieczem. Muszê wydropiæ nowe itemki na nastêpn± imprezê.

Atakanie, jeszcze raz przepraszam ¿e nie pozwoli³em ci spaæ ze mn± w ³ó¿ku, postaram siê poprawiæ.

I bym zapomnia³ - S³awku, Siwy, Bu³a, gada³o siê super. Mam nadziejê ¿e spotkamy siê ju¿ nied³ugo!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.