Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ¦wiecino 6 sierpnia 2011
> Inne > Kalendarium 2011
Stron: 1, 2, 3
Mayris
¦wiecino 2011
Kolejne ¦wiecino przed nami. Jak dobrze liczê to szóste.
I ostatnie przed 550 rocznic± bitwy.
Tyle statystyk i refleksji.

Teraz organizacyjnie dla osób, które chc± prze¿yæ swój pierwszy raz.
Inscenizacja bitwy odbêdzie siê 6 sierpnia (sobota), ale przyje¿d¿aæ mo¿na ju¿ wcze¶niej jaki¶ tydzieñ.
1. Datowanie: wojna trzynastoletnia – uzbrojenie, ubiory, sprzêty stosownie do epoki, co tu wiêcej pisaæ. Ale k³adziemy nacisk na jako¶æ. Dlatego prosimy o wcze¶niejszy kontakt, ¿eby unikn±æ nieporozumieñ. Chcieliby¶my zaprosiæ, tych którzy siê wahaj± do przyjazdu. Niestety mamy pewne wymagania minimalne. Obowi±zuje datowanie na II po³. XV w. Tyle, ¿e nie ka¿dy musi byæ rycerzem. ¯o³dacy i ch³opi te¿ bêd± mile widziani. A nawet milej! Wszak by³o tu ich sporo. Wiemy, ¿e wiele osób chcia³oby przyjechaæ, ale obawia siê, ¿e zostan± wyrzucone z imprezy i wiele km pokonaj± na darmo. Z jedne strony zale¿y nam na poziomie jako¶ciowym imprezy, ale z drugiej chcieliby¶my, aby liczba uczestników siê zwiêksza³a stopniowo. Dlatego zastosujemy nastêpuj±ce rozwi±zanie:

a) Grupa nawi±zuje z grup± najbli¿sz± geograficznie, sentymentalnie itp., która by³a na ¦wiecinie. I oni pomagaj±, decyduj± i odpowiadaj± za wygl±d grupy na imprezie

b) Chêtna osoba przesy³a fotki mailem do Hako, Gwyna i S³odkiego (albo jak±¶ przedstawicielkê p³ci piêknej) w celi uzyskania akceptacji i/lub cennych wskazówek odno¶nie stroju. Trzeba uzyskaæ zgodê 2 osób z 3.Wszystko po to, aby nie by³o pretensji i rozczarowañ w momencie przyjazdu. Pewne niewielki niedoci±gniêcia s± akceptowane, przecie¿ my te¿ nie jeste¶my idealni, chcemy jednak, ¿eby by³ trzymany pewien poziom poni¿ej którego nie schodzimy. My¶lê, ¿e to uczciwy uk³ad. Wszystko jasne i oczywiste. Chêtne grupy zg³aszaj± siê ju¿ teraz, aby nie by³o rozczarowañ. Postaramy siê pomóc co do strojów i wyposa¿enia.
c) Je¿eli kto¶ chce przyjechaæ nie musi byæ ¿o³nierzem weteranem, rycerzem itp. Ka¿da osoba pasuj±ca do obozu, prezentuj±ca rzemios³o i umiejêtno¶ci z pasuj±cego okresu bêdzie mile widziana. Czasu jest sporo i mo¿na podstawowy strój niedu¿ym kosztem przygotowaæ. Uzbrojenia i wyposa¿ania mamy sporo i bêdziemy mogli u¿yczyæ, a przez pó³ roku mo¿na sobie poradziæ z podstawowym ubiorem

2. Uczestnicy maj± zapewnione miejsce na namioty w obozie, wy¿ywienie (od ¶rody poprzedzaj±cej bitwê), wodê, sanitariaty.
3. Ca³e ¦wiecino jest dla uczestników, a tylko sobota dniem otwartym dla publiczno¶ci i zarazem dniem inscenizacji.

Dla weteranów ¶wieciñskich (i nie tylko)

1. Promujemy imprezê ju¿ od teraz, albo wcze¶niej w¶ród uczestników. Zale¿y nam na zwiêkszeniu liczebno¶ci obozu i inscenizacji i przyci±gniêcie innych pó¼nych piêtnastkowiczów, którzy wahaj± czy przyjechaæ. Do roboty.

2. Ka¿da grupa (je¿eli du¿a to jej czê¶æ, a jak ma³a to mo¿e wspólnie z inn±) przygotuje na ¦wiecino co¶ czym podzieli siê z innymi uczestnikami. Mo¿e to byæ zabawa, warsztaty, ¶piewanie itp. Zadania powinny integrowaæ uczestników i wpisywaæ siê w ducha epoki.

3. Przygotowujemy stanowiska tematyczne na poszczególne aspekty ¿ycia w II po³. XV w. Nasz bêdzie wóz tradycyjnie, mo¿e jeszcze 1-2 niespodzianki (ale o tym sza). Pole do popisu jest du¿e gotowanie, pranie, stolarstwo, ka¿de inne rzemios³o czy czynno¶æ bêdzie mile widziana. Tylko pamiêtaæ, ¿e przychodz± dzieci !! !!
4. Chcemy zbudowaæ piec chlebowy i mini ku¼niê (palenisko + zadaszenie) - prace wstêpne np.: w ciep³y majowy weekend

5. Planujemy tak¿e wyprawê wozem z Lêborka do ¦wiecina (45-50 km) jak bêd± chêtni.

6. Dobrze siê bawimy od czasu przyjazdu do soboty, która jest dniem pracy dla publiczno¶ci.

Proponujemy spotkanie organizacyjne. Chêtnych zapraszamy tym razem do Lêborka. Przy okazji obejrzycie odrestaurowane mury miejskie i baszty. Termin spotkania np. 4-5-6 marca. Czy pasuje Wam termin?

Wiêcej informacji jak tylko wyci±gnê z notatek i pamiêci smile.gif
Bernu
Czy ¼li, nie dobrzy szwajcarzy z Gdañska bêd± mogli wzi±æ udzia³ w imprezie i w przemarszu.
Basia
Bernu, najlepiej wy¶lijcie ch³opakom swoje fotki, ¿eby nie by³o ¿adnych niedomówieñ ;)
Ale im wiêcej osób tym lepiej smile.gif

Do mnie te¿ mo¿na wysy³aæ fotki (mogê poradziæ na temat stroju cywilnego).

Mayris, my¶lisz ¿e bêdziemy w tym roku powiêkszaæ obóz, czy jednak siê wstrzymamy?
Bernu
Oki zrobimy foty, takie jakie¶ s³odkie foty na ró¿owym tle :P. 5 osób jest zamierza przyjechaæ z czego 3 w pe³nej p³ycie a dwój z drzewcami.
Tylko ogarn± sprawê z ³aszkami i bêdzie zbiórka fotek w marcu.
Mayris
W sprawie obozu, to zale¿y ile osób zamierza przyjechaæ. Je¿eli nieznacznie wiêcej ni¿ w 2010 roku to chyba nie ma takiej potrzeby. Natomiast je¿eli zapowie siê zdecydowanie wiêcej uczestników, wtedy tak. Jest jeszcze wariant po¶redni - drewno ze ¶rodka obozu wykorzystujemy lub przenosimy pod las / p³ot i mamy zdecydowanie wiêcej miejsca. Ponadto mo¿emy miejsce "zarobiæ" efektywniejszym ustawieniem namiotów.

Mo¿liwo¶ci jest zatem kilka.
Mazowiecki Dzik
Ja mam:

1. pytanie - czy obóz jest tak w oddali od cywilizacji, ¿e nie s±siaduje z wspó³czesnymi domami itp.?
2. refleksje - szkoda, ¿e termin wypada w tym samym dniu co Lipowiec... wielka szkoda, bo tak ma³o jest imprez na pó¼n± piêtnastkê ... ...
3. drugie pytanie - czy jak jest bardzo gor±co to rycerz mo¿e chodzic w samej koszuli i gaciach po obozie, bez dubletu? czy wypada ... crazy.gif

Pozdrawiam!
Andrzej
Nidhogg
CYTAT(Mazowiecki Dzik @ 14:30 14.02.2011) *
Ja mam:

1. pytanie - czy obóz jest tak w oddali od cywilizacji, ¿e nie s±siaduje z wspó³czesnymi domami itp.?
2. refleksje - szkoda, ¿e termin wypada w tym samym dniu co Lipowiec... wielka szkoda, bo tak ma³o jest imprez na pó¼n± piêtnastkê ... ...
3. drugie pytanie - czy jak jest bardzo gor±co to rycerz mo¿e chodzic w samej koszuli i gaciach po obozie, bez dubletu? czy wypada ... crazy.gif

Pozdrawiam!
Andrzej

1: Obozowisko jest dok³adnie w tym miejscu. Na pe³nym zbli¿eniu w google maps widaæ nawet bramê i fragment umocnieñ.
2: Skargi nale¿y kierowaæ do organizatora Lipowca - termin ¦wiecina by³ znany juz wcze¶niej.
3: Rycerz mo¿e chodziæ nawet nago, i nic nam, prostym ¿o³dakom, do tego. Jednakowo¿ na Ṥwiecinie zastanawiamy siê raczej, czy wypada chodziæ w samym dublecie. Wyj±tkiem s± prace ziemne, do których wypada pozwaliæ sobie na czê¶ciowo sci±gniêty dublet i zrolowane nogawice (je¿eli kto¶ ma rozdzielne). (Rada - jak siê od razu rano wyjdzie z namiotu w ciuchach, to siê cz³owiek przestawia, i wcale nie jest za gor±co.)
Pozdrawiam, Rafa³.
Mazowiecki Dzik
CYTAT(Nidhogg @ 17:10 14.02.2011) *
jak siê od razu rano wyjdzie z namiotu w ciuchach, to siê cz³owiek przestawia, i wcale nie jest za gor±co.)
Pozdrawiam, Rafa³.

Dobra rada, racja - we³na jak jest zimno to grzeje, a jak za gor±co to ch³odzi smile.gif
Pozdrawiam,
Andrzej
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
Kurde mam nadzieje, ¿e w tym roku bêdzie do¶æ ludzi na przemarsz no i ¿e prac pozwoli mi na udzia³ w nim. Bo obecno¶æ na imprezie to jest obowi±zkowa :D
Zielu
mam pytanie do orgów.

jak byli¶my na ¦wiecinie 2 lata temu (w zesz³ym roku niestety nie dali¶my rady) to czy na tegoroczn± Inscenizacjê mamy przesy³aæ nasze zdjêcia?
Hako
jak byli¶my na ¦wiecinie 2 lata temu (w zesz³ym roku niestety nie dali¶my rady) to czy na tegoroczn± Inscenizacjê mamy przesy³aæ nasze zdjêcia?

Oczywiscie, ¿e nie. Wy przecie¿ bywalcy....
icon_wink.gif
Zielu
Super bigsmile2.gif wola³em siê upewniæ ;) zrobimy wszytko by w tym roku przyjechaæ z naszymi nowymi zabawkami szczerba.gif
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
Dyskusja dyskusj±, a temat marcowego zebrania jako¶ przeszed³ bez echa. Kto¶ siê w koñcu wybiera czy pozostawiamy sprawê sama sobie??
Mayris
Rozumiem, ¿e termin spotkania nie odpowiada?
Wiêc prze³o¿ymy na inny. Czekmy na propozycje?
Mayris
Odpowiadaj±c Chaos 666 na podforum Roty Pan Kacpra, gdzie nie mam uprawnieñ odpowiadam.
Zale¿y nam na wysokim poziomie imprezy jak± jest ¦wiecino.
Ale chodzi nam równie¿ o zwiêkszenie liczby uczestników.
My¶lê zatem, ¿e zasada n+2 jak± przyjeli¶my na pocz±tku organizacji tej inscenizacji winna funkcjonowaæ nadal dla osób, które siê tutaj pojawiaj± po raz pierwszy.
Zasada n+2 w za³o¿eniu pierwotnym dawa³ uczestnikom ¦wiecina 2 lata po pierwszej wizycie na dopracowanie ubiorów, przedmiotów itp.
Myslê, ¿e mo¿na j± podtrzymac dla osób nie maj±cych kompletnego wyposa¿enia z II po³ XV w.
Przecie¿ nie trzeba byæ od razu RYCERZEM, mo¿na zacz±æ od ch³opla...

Dwa lata na dopracowanie wyposa¿enia winny byc kluczowe i wykazywaæ rozwój jednostek i grup.
Dlatego zachêcam osoby, które siê wahaj± czy przyjechaæ na ¦wiecino, aby to uczyni³y i pojawi³y siê na tegorocznej edycji, która bêdzie ostatni± przed 550 rocznic± bitwy.

My¶lê, ¿e warto, a dziêki poczcie pantoflowej wiem, ¿e kilka osób i grup siê przymierza do tej imprezy.
Dzia³ania podjête kilka lat temu maj± potencja³ i mog± byæ niezwykle ciekaw± imprez± z okrezu II po³. XV w.

Dlatego namawiam wahaj±cych siê o zg³aszenie.
Chaos666
Witam!

Super Mayris smile.gif bo my tutaj próbujemy namówiæ z Purvisem, grupê chêtn± ale niezdecydowan± ze wzglêdu na datowanie. Ale my¶lê ¿e Twój post za³atwi sprawê :D

Pozdrowionka
Chaos
Zielu
Witajcie, wstêpnie potwierdzam przyjazd Chor±gwi Rycerstwa Ziemi Lubelskiej w sile 8-9 osób.
Jeste¶my oddzia³em artylerii i przyjedziemy z naszym foglerzem bigsmile2.gif i spor± ilo¶ci± rêcznej broni palnej. Je¶li chodzi o co¶ dla turystów to mo¿emy zaprezentowaæ proces wyrobu nitowanych rzeczy z kolczej plecionki.

pozdrawiam
Chaos666
Witam!

Hmm, "foglerz" - bêdzie koszernie bigsmile2.gif Widaæ Raweneck siê zbroi smile.gif

Pozdro
Chaos
Zielu
oj bêdzie i to jeszcze jak XD w za³±czniku nasza zabaweczka devil.gif
Mayris
Jak tak dalej pójdzie, to Raveneck rozstrzela Dunina zanim ten ruszy do natarcia smile.gif
A powa¿nie. Bardzo mi³e dzia³o.

Z innej beczki zapytam jeszcze tylko czy s± chêtni na marsz z wozem taborowym z Lêborka do ¦wiecina.
Chcia³bym wiedzieæ do 15 czerwca, aby kilka formalno¶ci z nadle¶nictwami za³ateiæ na czas.
Proszê wiêc o rozwa¿ane i odpowiedzialne podej¶cie do tematu i udzielenie rzeczowych odpowiedzi przez osoby zainteresowane.
robert w. Wielki
Kiedy ma siê odbyæ..? Czy je¶li siê zdecydujê, znajdzie siê nieco miejsca na wozie na moje graty ( g³. o pawê¿ mi chodzi, kiepsko z tym maszerowaæ, i ma³o historycznie ;) )
Pozdro, Robert z BRKO.
Mayris
Miejsce na sprzêt siê znajdzie.
My¶lê, ¿e pononiedzia³e lub wtorek, czyli 1 lub 2 sierpnia wyruszamy.
W 2009 roku szli¶my 2 dni, po ok 20 km dziennie, ale za to z przygodami smile.gif Pewnie trasa jest mo¿liwa do pokonania nawet w 1 dzieñ, ale zale¿y to od ilo¶ci osób, pogody i godziny wymarszu.

W tym roku wypadków nie przewidujemy, ale wszystko mo¿e siê zda¿yæ.
Takie s± za³o¿enia, ale pewnie rzeczywisto¶æ je zweryfikuje.
Ze swej strony powiedzieæ mogê, ¿e frajda murowana.
robert w. Wielki
Dobra, jestem zdecydowany, dobra opcja na pocz±tek wypraw smile.gif Pozdrawaim, R.
Mayris
2 sprawy zwi±zane z marszem Lêbork-¦wiecino:

1. 3 dni temu mieli¶my awariê wozu, musimy wymieniæ jeden element. Mamy nadziejê, ¿e przez miesi±c uda nam siê znale¼æ odpowiedni kawa³ek grabu, dêbu i wymieniæ tê czê¶æ.
2. Czy termin 3-4 sierpnia (¶roda i czwartek) Wam odpowiada?
robert w. Wielki
Mi tak.. smile.gif
Mazowiecki Dzik
Czyta³em na, ¿e zapisy na impreze jak najbardziej po¿±dane. Chcia³bym zatem do³±czyæ do imprezy, udzia³ w bitwie, walka na miecze itd. My¶lê, ¿e sprzêcik jest ok, na Grod¼cu zimowym nie by³o zastrze¿eñ, mam nadziejê ¿e nie bedzie przeszkód smile.gif
Micha³ ¯elazo
W ogóle co¶ niemrawo w tym temacie... icon_sad.gif
Mo¿e jakie¶ niusy, plakat ? To ju¿ tylko nieco ponad miesi±c to najlepszej imprezy ka¿dego sezonu bigsmile2.gif
Hako
CYTAT
....Chcia³bym zatem do³±czyæ do imprezy, udzia³ w bitwie, walka na miecze itd. My¶lê, ¿e sprzêcik jest ok, na Grod¼cu zimowym nie by³o zastrze¿eñ, mam nadziejê ¿e nie bedzie przeszkód...

No i nie ma "przeszkód". Oczekujemy na ¶wieciñskich polach... smile.gif
Mazowiecki Dzik
dziêki bardzo smile.gif
Chaos666
Witam!

CYTAT(Mazowiecki Dzik @ 11:22 22.06.2011) *
Chcia³bym zatem do³±czyæ do imprezy, udzia³ w bitwie, walka na miecze itd. My¶lê, ¿e sprzêcik jest ok, na Grod¼cu zimowym nie by³o zastrze¿eñ, mam nadziejê ¿e nie bedzie przeszkód smile.gif

To musisz mocno popracowaæ nad kondycj± Andrzej, bo nam do pola bitwy nie dojdziesz w tej mediolance, a co dopiero "walka na miecze" :P A sam wiesz ¿e Rotmistrz jest bezlitosny dla ka¿dej kanalii :D

Pzdr
Chaos
gryfici
Witam i pozdrawiam wszystkich uczestników. Niestety imprezê muszê sobie odpu¶ciæ. My¶lê, ¿e uczestnicy dopisz±, a moja nieobecno¶æ bêdzie niezauwa¿alna.
Mazowiecki Dzik
CYTAT(Chaos666 @ 12:47 24.06.2011) *
Witam!

CYTAT(Mazowiecki Dzik @ 11:22 22.06.2011) *
Chcia³bym zatem do³±czyæ do imprezy, udzia³ w bitwie, walka na miecze itd. My¶lê, ¿e sprzêcik jest ok, na Grod¼cu zimowym nie by³o zastrze¿eñ, mam nadziejê ¿e nie bedzie przeszkód smile.gif

To musisz mocno popracowaæ nad kondycj± Andrzej, bo nam do pola bitwy nie dojdziesz w tej mediolance, a co dopiero "walka na miecze" :P A sam wiesz ¿e Rotmistrz jest bezlitosny dla ka¿dej kanalii :D

Pzdr
Chaos

bigsmile2.gif jak padnê przed doj¶ciem na pole bitwy, to stawiam trzy wódki na przeproszenie bigsmile2.gif

Purvis
Przecie¿ tam jest z górki. Dzika siê sturla i tyla :D
Grzyp
A kto go potem wturla do obozu? Rozumiem, ¿e zg³aszasz siê na ochotnika :P
Mazowiecki Dzik
Wiem ¿e mam parê kilo nadwagi, ale nie bêdzie ze mn± a¿ tak ¼le, teraz mam lekko skrêcon± nogê lecz do bitwy bêdzie ok.

Na Grod¼cu mia³em ¼le zamocowane sabutony i dla tego nie mog³em tak d³ugo chodziæ. Piszê nie sabatony, ¿eby by³o od s³owa but, tak bardziej po polsku.

Wrzucam poni¿ej link do wikipedii w temacie bitwy, ¿eby opis dokonañ naszych przodków zwiêkszy³ zapa³ uczestników smile.gif

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_%C5%9Awiecinem

Rita
Mam pytanie odno¶nie ubiorów dla dzieci - czy musz± byæ 100% historyczne, czy dopuszcza siê np. wspó³czesne butki? Planujê siê w koñcu zjawiæ na ¦wiecinie z moim kramem i rodzin±, dlatego wola³abym wiedzieæ, czy muszê na szybko kombinowaæ buty dla roczniaka i ubiór dla niemowlêcia, czy te¿ nie...
Tomek
Cze¶æ,

Wed³ug mnie nie ma takiej potrzeby. Te¿ chcê w koñcu przyjechaæ z synkiem i nie bêdê szy³ mu butów. Chyba nawet jest taka niepisana "umowa", ¿e nie przesadzamy z historyczno¶ci± ma³ych dzieci. Wystarczy koszulo - tunika i czepek na g³owê, w we³nie dla ma³ego dziecka mog³o by byæ za ciep³o. Tak my¶lê smile.gif.

Pozdrawiam
Tomek
Mazowiecki Dzik
Czy jest ju¿ zaplanowane, kto bêdzie w bitwie Krzy¿akami, a kto Polakami?

Nie do koñca widaæ ze zdjêæ, ilu jest najczê¶ciej walcz±cych (tak mniej wiêcej) po obu stronach, piechoty, strzelcy i altyleria, konni ?

Mayris
1. Walcz±cych zale¿nie od roku inscenizacji 30-60 pewnie, w tym z 10-15 konnych max. Nie liczy³em co roku... Ale co¶ mi tak wychodzi z pamiêci.

2. Krzy¿acy i Polacy sa dzieleni na miejscu.

3. Widzê, ¿e przedszkole mo¿emy otwieraæ smile.gif
A powa¿nie to stawiamy na historyczno¶æ w 100%, ale pamiêtamy, ¿e dla osób, które pierwszy raz jest margines b³êdu. Mamy z jednej strony zachêciæ nowe osoby do przyjazdu, ale z drugiej chcemy dbaæ o wysoki poziom imprezy. Wiem, ¿e buty dla dzieci to du¿y k³opot, bo szyje siê na 2-3 wyjazdy max.
Ale s± do zrobienia i du¿o ³atwiej ni¿ siê powszechnie wydaje. Zachêcam do wysi³ku, a na zachêtê wrzucam fotki, ¿e mo¿na!
Mazowiecki Dzik
Zapowiada siê ciekawie smile.gif
Mazowiecki Dzik
Odno¶nie zdjêcia powy¿ej, to przegl±da³em dzisiaj foty z zesz³ego roku i widzê, ¿e blondynki lubi± krzy¿aków smile.gif

Pewnie wzbudzaj± zaufanie kobiet ciê¿kim uzbrojeniem i poka¼nym rozmiarem broni smile.gif

Mam nadziejê ¿e ze mn± bêdzie tak samo
Mazowiecki Dzik
Czy ma kto¶ do polecenia jakie¶ ciekawe opracowanie o bitwie pod ¦wiecinem?
Wojciech Radzki
Polecam:
Marian Biskup, Wojna Trzynastoletnia
Tadeusz Grabarczyk, Piechota zaciê¿na Królestwa Polskiego w XV w.

Nidhogg
My siê z Wiewiur± postaramy przyjechaæ na poniedzia³ek. Projekt z ku¼ni± rusza? Móg³bym przywie¼æ ma³e kowad³o (dwuróg) i pomóc przy budowie.
Rafa³
Mayris
Kowad³o mile widziane.
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
No w³asnie, powiedzcie mi czy bêdziemy robiæ te ku¼niê polow± czy nie, bo generalnie mia³bym sporo gratów do przywiezienia, jesli nie da sie za³atwiæ kowad³a, cegie³ szamotowych i zaprawy, oraz wêgla drzewnego to nie ma sensu ¿ebym targa³ miech, m³otki cêgi, materia³ i ca³y ten szpej 500 kilometrów.
Hako
Ceg³ê szamotow± posiadam. Napisz ile egzemplarzy mam przytargaæ. Obiecujê te¿ lêborskê glinê rzekomo jedn± z lepszych do ... garncarstwa.
Nidhogg
CYTAT(Hako @ 22:03 07.07.2011) *
Ceg³ê szamotow± posiadam. Napisz ile egzemplarzy mam przytargaæ. Obiecujê te¿ lêborskê glinê rzekomo jedn± z lepszych do ... garncarstwa.

Z moich do¶wiadczeñ - glina czym chudsza, tym lepsza (ma mniejszy skurcz przy wysychaniu), najlepiej wymieszaæ z sieczk± s³omian± ,albo z koñskim nawozem, ale takim hardcorem to jest chyba tylko Wszeb±d.
Ghutek
Jako ¿e te¿ mam siê wybraæ (dziêki Hako) to mo¿e ja ogarnê stuff a'la kowad³o etc. Tylko rozpiszcie mi co konkretnie trzeba, a palenisko to ja ju¿ zbuduje z byle czego jak zwykle.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.