Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ¦wiecino 6 sierpnia 2011
> Inne > Kalendarium 2011
Stron: 1, 2, 3
Nidhogg
CYTAT(Ghutek @ 22:16 07.07.2011) *
Jako ¿e te¿ mam siê wybraæ (dziêki Hako) to mo¿e ja ogarnê stuff a'la kowad³o etc. Tylko rozpiszcie mi co konkretnie trzeba, a palenisko to ja ju¿ zbuduje z byle czego jak zwykle.

O, takie podej¶cie do paleniska jest bliskie mojemu sercu. Jak ka¿dy przywiezie, co tam ma ze sprzêtu to siê z tego impreza kowalska zrobi :D
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
To Ghutek, przywie¼ 100 kg kowad³o, pó³ tony wêgla drzewnego, oczywiscie ze 30 m³otków, szczypce i cêgi. No materia³ by siê przyda³ ze 30t to zrobimy rekonstrukcjê T-34, nie zapomnij o pieñkach i miechu.
Jarek Przyby³o
Bia³y, jak zrobisz T-34 wa¿±cego tak du¿o to on siê w ¿yciu nie oderwie od ziemi, jakie musia³by mieæ ¶mig³o ?
Ghutek
CYTAT
To Ghutek, przywie¼ 100 kg kowad³o, pó³ tony wêgla drzewnego, oczywiscie ze 30 m³otków, szczypce i cêgi. No materia³ by siê przyda³ ze 30t to zrobimy rekonstrukcjê T-34, nie zapomnij o pieñkach i miechu.

Mogê Ci i 300 kg kowad³o przywie¼æ. Ale tak na serio, nie lubiê jak bezinteresowna w sumie pomoc obraca siê w kiepski ¿art. Powa¿nie, co trzeba - mam samochód adekwatny.

Moja propozycja wygl±da tak - 55 kg kowad³o, ma³y miech, parê m³otków i kosz na wêgiel który de facto mo¿na kupiæ wszêdzie. Ma³a ale dzia³aj±ca ku¼nia, nie jedn± postawi³em ju¿ dos³ownie z niczego. Dzieñ pracy i dzia³aæ bêdzie bezproblemowo. Nikt tam zgrzewaæ halabard nie bêdzie, a groty do be³tów bezproblemowo mo¿emy kuæ.

Pozdrawiam
Mazowiecki Dzik
Czy koniec imprezy jest w niedzielê czy w sobotê?
Kiedy z regu³y siê wiekszo¶æ zbiera do domów?
Mayris
1. Wiêkszo¶æ namiotów zbiera siê zwylke w niedzielê.
2. Ghutek - my¶lê, ¿e taki zestaw to b. dobra propozycja.
Mazowiecki Dzik
Co¶ cicho w temacie ...
cacy
More Maiorum z Konitz zjawi siê w poniedzia³ek. Kto pierwszy ten ma lepsze miejsce na postawienie swego królestwa.
Wielkie kowad³a, miechy itp ...... a feeee. Ja mam 300 gramowe kowade³ko na jednej nó¿ce (babka, jak kto wie o co chodzi) pieniek, ma³y m³otek, pilnik i trochê mosiê¿nego drutu, czyli szpileczki dla urodziwych ¦wieciñskich Pañ....lepiej Dam.

Pozdrawiam Cacy
Zielu
Ostatecznie potwierdzam, ¿e Lublin siê poka¿e w sile 8 osób (5 mê¿ów i 3 bia³og³owy). Przyjedizemy w czwartek wieczorem. Mam pytanie do orgów, czy da³oby radê znale¼æ pieniek wysoko¶æi ok 1m? nie musi byæ super gruby, wystarczy aby stabilnie sta³. Potrzebny by³by do prezentacji produkcji nitowanej kolczugi. Kowad³o jest marzeniem ale jak co¶ to mamy w³asny zestaw wyjazdowy, Je¶li by nie da³o rady to we¼miemy swój.
Mayris
Cicho w temacie, bo du¿o pracy organizacyjnej jest.

Kilka informacji:

1. Plan inscenizacji bitwy pod ¦wiecinem

11.00 – 14.00 Prezentacje tematyczne co 30 min (broñ, ubiór, artyleria, itp.) i zwiedzanie obozu ¶redniowiecznego przez turystów
14.00 – 15.00 Przerwa przed inscenizacj± bitwy
15.00 – 16.00 Inscenizacja bitwy
16.00 – 18.00 Zwiedzanie obozu ¶redniowiecznego przez turystów

2. Niestety marsz z wozem z Lêborka do ¦wiecina nie odbêdzie siê, gdy¿ jest problem z koñmi, które taki wóz poci±gn±. Wiêc niestety nie da rady w tym roku.

3. Przyjedziemy w ¶rodê.

4. Pieniek pewnie siê znajdzie
robert w. Wielki
"Niestety marsz z wozem z Lêborka do ¦wiecina nie odbêdzie siê"
szkoda... icon_sad.gif
Mazowiecki Dzik
Czy jest te¿ plan godzinowy na pi±tek, próba bitwy?
Adsumus
Niektórzy przez miesi±c prawie nie potrafi± okre¶liæ ile cegie³ potrzebuj±, a Ty chcesz godzinowy plan ¦wiecina? icon_wink.gif
Damian Lakomski
Czy planowany jest/bêdzie kiedy¶ turniej miecza d³ugiego na imprezie ¶wiecinowej?
Adsumus
Je¿eli znajd± siê chêtni w¶ród uczestników i sobie to zorganizuj±, to my¶lê, ¿e organizatorzy raczej nie bêd± mieli nic przeciwko. Jednak¿e pamiêtaæ nale¿y, ze impreza ta ma przede wszystkim charakter edukacyjny, a nie komercyjny, wiêc gdzie indziej po³o¿one s± akcenty i taki turniej nie bêdzie g³ównym elementem imprezy.
A wg mnie miecz d³ugi w konwencji rycerskiej jest pozbawiony sensu i budowa³by dziwne stereotypy w¶ród odwiedzaj±cych obóz dlatego jest niepotrzebny, ale nie widzia³bym problemu, ¿eby kto¶ w trakcie pobytu na polach ¶wieciñskich móg³ sobie poæwiczyæ.

Pozdro
Mazowiecki Dzik
Chcia³bym przyjechaæ w pi±tek, a nie chcê siê spó¼niæ na próbe bitwy ...

CYTAT(Adsumus @ 18:21 25.07.2011) *
Niektórzy przez miesi±c prawie nie potrafi± okre¶liæ ile cegie³ potrzebuj±, a Ty chcesz godzinowy plan ¦wiecina? icon_wink.gif

Micha³ ¯elazo
CYTAT(Mazowiecki Dzik @ 10:48 26.07.2011) *
Chcia³bym przyjechaæ w pi±tek, a nie chcê siê spó¼niæ na próbe bitwy ...

CYTAT(Adsumus @ 18:21 25.07.2011) *

Przyjed¼ rano, to nie spó¼nisz siê na pewno bigsmile2.gif
My¶lê, ¿e ta próba powinna byæ po po³udniu, w³a¶nie po to, ¿eby zd±¿yli na ni± ludzie, którzy przyjad± po pracy na weekend, ale jest jeszcze jeden problem, który byæ mo¿e bêdzie trzeba wzi±æ pod uwagê - pogoda.

Mam jeszcze propozycjê pod rozwagê - zakaz wjazdu konnych do obozu. Wynoszenie koñskich kup to ma³o przyjemne zajêcie, a je¼d¼cy jako¶ siê zazwyczaj do sprz±tania nie kwapi±...
Mazowiecki Dzik
Jestem za, czysto¶æ i higiena zagwarantuje nam zdrowie

CYTAT
Mam jeszcze propozycjê pod rozwagê - zakaz wjazdu konnych do obozu. Wynoszenie koñskich kup to ma³o przyjemne zajêcie, a je¼d¼cy jako¶ siê zazwyczaj do sprz±tania nie kwapi±...
Mazowiecki Dzik
A i jeszcze mi siê przypomnia³o, od dawna chcia³em poruszyæ ten temat...

Mo¿e zabiorê laptopa z fajnymi filmikami o ¶redniowieczu i mam takie g³o¶niczki, to sobie przy ognisku w obozie bêdzie mo¿na w sobotê poogl±daæ i pos³uchaæ ¶redniowiecznej muzyki, ¿eby lepiej budowaæ klimat imprezy smile.gifsmile.gifsmile.gif na przyk³ad filmik z grunwaldu 2010 lub turnieju na lance smile.gif
Micha³ ¯elazo
Przy ognisku to co najwy¿ej chansons de geste, albo podobne i to nie z komputera, a wypowiadane paszcz±.
W ramach dbania o klimat w³a¶nie ;)
Chaos666
Hej,

no raczej smile.gif Tylko d¼wiêki szczêko-paszczowe, muzyka w wersji digital jest passe... ;)

Pzdro
Chaos
Mazowiecki Dzik
CYTAT(Micha³ ¯elazo @ 11:29 26.07.2011) *
Przy ognisku to co najwy¿ej chansons de geste, albo podobne i to nie z komputera, a wypowiadane paszcz±.
W ramach dbania o klimat w³a¶nie ;)

¯artowa³em smile.gif ale to by by³o dobre
Nidhogg
CYTAT(Micha³ ¯elazo @ 10:53 26.07.2011) *

M±drze gada, wódki mu daæ!
robert w. Wielki
Na trening d³ugiego miecza, znale¼li by siê od nas chêtni ;) w konwencji traktatowej, najchêtniej.
(maski, przeszywki, jakie¶ rêkawice, mamy). Pozdro
Adsumus
A co macie stal czy drewno? Bo moja stal zosta³o 600 km ode mnie, przyjecha³ za to sprzêt ochronny, a jakie¶ drewno zawsze siê znajdzie ;)
robert w. Wielki
Ch³opaki jak±¶ stal maj±, drewno te¿ uskuteczniamy, puki co jeszcze ;) no to siê pobawimy smile.gif
Zielu
Ja te¿ bym bardzo chêtnie sobie poæwiczy³. A zw³aszcza przed turniejem blossfechten, który odbêdzie siê w ramach imprezy w Lublinie ;) Tak¿e proszê aby¶cie dali znaæ co ze sob± wzi±æ.
Amor
Zielu - ja mogê wzi±æ podstawowy sprzêt do blossa: maska, przeszywka, plastron, rêkawice. Brak mi tylko, albo a¿, federa, póki co za ma³e zarobki na porz±dny sprzêt. Je¶li macie jaki¶ "grupowy" do po¿yczenia to by³oby mi³o. Chyba, ¿e pójdziemy na jakie¶ miêkkie miecze d³ugie (mogê wzi±æ ze sob± miecz od Szymona). Postaram siê byæ na ¦wiecinie od czwartku, ale to zale¿y od roboty.

Adsumus
Teraz ¿a³ujê, ¿e federa i swojego "Chlebowskiego" zostawi³em we Wroc³awiu ze stwierdzeniem, ¿e i tak siê nie przyda :P
Inna sprawa, ¿e nie mia³em trzeciej rêki do ich wziêcia ;P
Mazowiecki Dzik
Chcia³em siê zapytaæ na forum, poniewa¿ nie mam kontaktu telefonicznego, ani innego.

Czy bêd± na ¦wiecinie w tym roku "ch³opaki z Wroc³awia" ?
Chodzi o rotê ¶w. Jana ale za nazwê na 100% nie rêczê (przepraszam za m± s³ab± pamiêæ, mo¿e byæ to rota ¶w. Jakuba - na 99% który¶ ¶wiêty na literê J ), wiem ¿e jest w¶ród nich Tomaszek i Memol.

Przepraszam, ale nie wiem o kogo chodzi ca³kiem konkretnie, wiem ¿e to przyjaciele mojego przyjaciela Paw³a Mokwy te¿ z Wroc³awia - wiele o nich opowiada³, wiem ¿e od dawna s± w rr, wiem ¿e maja zbroje od Paw³a jak ja tylko gotyckie i s± jednymi pionierów pó¼nej piêtnastki w kraju ...

Czy bêdê mia³ okazjê ich poznaæ, poniewa¿ Pawe³ zawsze mi opowiada o ch³opakach z Wroc³awia ale nigdy nie by³o okazji razem siê spotkaæ ?

p.s. Pawe³ ju¿ nawet planowa³ ¿e wpadnie z Wami turystycznie na Grodziec, ale jego plany uleg³y zmianie... mo¿e tym razem siê uda

Pozdrawiam!
Zielu
Amor - Niestety nie mam mo¿liwo¶ci wziêcia tego co jest w naszej Chor±gwi. Mam swojego pó³toraka wiêc od biedy mo¿e wystarczy ;) na przysz³y rok mo¿e bêdê móg³ zaopatrzyæ siê we w³asny wiêc nie bêdzie wiêkszego problemu. My przyjedziemy w czwartek pó¼nym wieczorem. Jak co¶ to zawsze bêdê w pobli¿u foglerza, którego fotkê wstawi³em wcze¶niej w tym temacie ;)
Amor
CYTAT(Zielu @ 22:05 29.07.2011) *
Amor - Niestety nie mam mo¿liwo¶ci wziêcia tego co jest w naszej Chor±gwi. Mam swojego pó³toraka wiêc od biedy mo¿e wystarczy ;) na przysz³y rok mo¿e bêdê móg³ zaopatrzyæ siê we w³asny wiêc nie bêdzie wiêkszego problemu. My przyjedziemy w czwartek pó¼nym wieczorem. Jak co¶ to zawsze bêdê w pobli¿u foglerza, którego fotkê wstawi³em wcze¶niej w tym temacie ;)

Zielu, ja na pewno bêdê w pi±tek z rana. Foglerz to dobry punkt orientacyjny, na pewno znajdê smile.gif A z broni wezmê 2 miecze d³ugie, dwa kordy treningowe (do¶æ twarde) i mo¿e uda siê jakie¶ puklerzyki, wiec bêdzie siê czym bawiæ i na pewno damy sobie radê smile.gif Najwy¿sza pora zacz±æ odk³adaæ na feder...
Zielu
Amor - Oj trzeba bigsmile2.gif we¼ sobie puklerz, ja dla siebie mam ;) to do zobaczenia w pi±tek rano smile.gif ju¿ nie mogê siê doczekaæ ¦wiecina XD
Chaos666
Witam!

CYTAT(Amor @ 00:06 30.07.2011) *
A z broni wezmê 2 miecze d³ugie, dwa kordy treningowe (do¶æ twarde) i mo¿e uda siê jakie¶ puklerzyki, wiec bêdzie siê czym bawiæ i na pewno damy sobie radê smile.gif

Kurcze, ch³opaki a pozwolicie mi siê pobawiæ w jedynkê i puklerz? Bardzo cieszy mnie fakt ¿e jest inicjatywa walki smile.gif SI£A!!!

Pozdro
Chaos
robert w. Wielki
Zaraz walki... bigsmile2.gif kulturalne sparingi ;)
Amor
Chaos > Jasne! Jak ju¿ pisa³em bêdê mia³ 2 kordy treningowe. Lecimy na maski, plastrony itd. A inicjatywa walki jest zawsze i wszêdzie smile.gif
Mazowiecki Dzik
Zamawiam w niebie na dni 3 - 7 sierpnia br. pogodê bez opadów, temperatura ok 26 - 30 stopni, a w czasie inscenizacji bitwy i próby inscenizacji nag³e och³odzenie na pare godzin do 18 stopni, potem znowu ciep³o.

Czy to Wam odpowiada, czy kto¶ siê przy³±czy?
Mazowiecki Dzik
p.s. Wiatr umiarkowany a na bitwê silny smile.gif
Chaos666
Witam!

CYTAT(Mazowiecki Dzik @ 12:45 01.08.2011) *
p.s. Wiatr umiarkowany a na bitwê silny smile.gif

Czyli bêdziesz zaciska³ zwieracze :PP aby na bitwie zaatakowaæ z niespodziewanej strony :D
Sorki za OT, i do zobaczenia.

Pozdro
Chaos
Rita
Mam jeszcze jedno pytanie - czy mo¿na autem dojechaæ pod sam obóz w celach roz³adunkowych? Czy bêdzie jakie¶ miejsce, ¿eby odstawiæ pó¼niej samochód?
Przyje¿d¿amy ¶ci¶le damskim sk³adem, i ciê¿ko bêdzie nam d¼wigaæ manele z daleka...
rosamar
Rita jakby co to my ci podwodê podstawimy :-)
Tylko piknij a manele siê poprzenosi bigsmile2.gif

Rita
Dziêkujê za zaproszenie na ¦wiecino - by³o wspaniale! Zrobiê wszystko, ¿eby pojawiaæ siê na tej imprezie co roku!

Dziêkujê Mayrisowi za nieoczekiwane przygarniêcie mnie do strony krzy¿ackiej, a Hako za zepsucie, naprawienie i ponowne zepsucie mojej ³aweczki ;) I wszystkim, którzy zajmowali siê moj± cór±, kiedy z jakiego¶ powodu ja nie mog³am i pomagali nam w przeró¿nych innych sytuacjach.

W tym roku to by³ mój najbardziej udany wyjazd smile.gif

Gar¶æ zdjêæ: https://picasaweb.google.com/onigarasu/Swiecino2011
robert w. Wielki
Moje pierwsze ¦wiecino-wra¿enia bardzo pozytywne. Teraz wiem, ile straci³em, przez to, ze wcze¶niej mnie tam nie by³o icon_sad.gif
Wielkie dziêki, za wspóln± zabawê . Gar¶æ (s³ownie ) zdjêæ:
https://picasaweb.google.com/10438278955055...3/Swiecino2011r
I do zobaczenia za rok smile.gif
Chaos666
Witam!

Dziêki wielkie wszystkim za wspania³± imprezê smile.gif Mam wra¿enie ¿e z roku na rok jest nas coraz wiêcej i mam nadziejê ¿e tendencja siê utrzyma :D Karczma o dziwo wytrzyma³a nasze swawole i oby Nasze konstrukcje, które s± najwiêkszym osi±gniêciem techniki ;) przetrzyma³y do przysz³ego roku.

Dziêki jeszcze raz

Pozdro
Chaos
Amor
Witam!

Pozwolê sobie podziêkowaæ w imieniu Bractwa Rycerskiego Kopia Oliwska za przyjecia nas na ¦wiecino i za niesamowit± imprezê! Pod wzglêdem klimatu obozowego i towa¿yskiego, by³a to najlepsza impreza w jakiej bra³em do tej pory udzia³. Mam nadziejê, ¿e na sta³e zostaniemy przygarniêci do braci ¶wieciñskiej i ¿e co roku bêdziemy mogli z Wami siê tak ¶wietnie bawiæ ;)

A teraz pora na powrót do XXI wieku...

Pozdrawiam serdecznie!

Amor "Piotr"
Mazowiecki Dzik
Dziêkujê bardzo za wyj±tkowo udan± imprezê z sut± uczt±, doborowym towarzystwem i mo¿liwo¶cia zabicia wielu Krzy¿aków !

Zielu
Ja w imieniu Chor±gwi Rycerswta Ziemi Lubelskiej chcia³bym bardzo podziekowaæ za przyjêcie nas na ¦wiecino smile.gif Impreza o niebo lepsza ni¿ ta 2 lata temu. Jak tylko och³oniemy to bierzemy siê do pracy by w przysz³ym roku zaprezentowaæ siê jeszcze lepiej ;) Osobi¶cie dziêkujê Amorowi i Robertowi za trening przy padoku :D Do zobaczenia za rok ;)

Pozdrawiam
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Dziêki wielke wszystkim za wspóln± zabawê i pracê! Bardzo z Mart± ¿±³ujemy, ¿e nie mogli¶my zostaæ do niedzieli, ale có¿, ¿ycie - czas ograniczony...

Naprawdê ¶wietnie siê bawi³em, inscenizacja, mimo tradycyjnego braku podobieñstw do scenariusza wysz³a ³adnie, do¶æ dynamicznie i bez wiêkszych przestojów czy dziur w polu. Atmosfera w obozie znakomita.

My¶lê, ¿e na przysz³y rok powinni¶my bardziej popracowaæ nad tym, by ju¿ znacznie wcze¶niej wyeliminowaæ ca³kowicie (w obrêbie obozu) wspó³czesne gad¿ety itp. Mo¿e przyjmiemy, ¿e od ¶rody dla uczestników wstêp do obozu tylko w stroju? A ju¿ rozbici pomog± nowoprzyby³ym wnie¶æ graty i postawiæ namioty.
Doskonale rozumiem, ¿e niektórzy ciê¿ko pracuj±cy uczestnicy przybywaj± aby wypocz±æ z rodzin± nad morzem, ale przy minimum dobrych chêci na pewno mo¿na tak zorganizowaæ pla¿owy wypady, by utrzymaæ klimat i wygl±d obozu na odpowiednim poziomie smile.gif

Wszystkich zachêcam do podnoszenia poziomu stroju, zbroju i oporz±dzeniu ;) ZAWSZE chêtnie pomo¿emy chêtnym czy to materia³ami, czy linkami, czy naszymi sztuczkami 'jak mi wysz³o' czy wprost wykonaniem dla kogo¶ potrzebnych rzeczy - ostatni punkt handlowo, pozosta³e dla wspólnej korzy¶ci z fajniejszego obozu.

Amor, Robert, Zielu! Tak beze mnie?! Ja mam tak ma³o okazji do pofechtowania, bardzo Was proszê, dajcie znaæ przy nastêpnej okazji smile.gif

Pozdrawiam
Micha³
Pawel ChmurnoOki
Witam
Dziekujemy wszystkim za fajna zabawe, co do pomyslu koszeryzacji obozu od srody (mimo ze bedzie to wrzod na tylku ;) ) jestem zdecydowanie za poniewaz tego w tym roku brakowalo nam najbardziej ale nic to -jeszcze sie odbije smile.gif Niemniej impreze moge smialo uznac za udana, raz jeszcze dzieki pozdrawiamy serdecznie i do nastepnego razu.

Pawel i Marta
Amor
Gwyn - na pewno damy znaæ smile.gif Z ca³± pewno¶ci± siê do Ciebie zg³oszê jakbym mia³ jakie¶ pytania odno¶cie pó¼nych sprzêtów.

Zielu - powodzenia na turnieju i daj znaæ jak posz³o!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.