Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: IV Turniej Rycerski na Zamku Lipowiec
> Inne > Kalendarium 2011
Stron: 1, 2
Stanis³aw Kossakowski
Czas : 6-7 sierpnia 2011
Miejsce : Zamek Lipowiec
Datowanie : XV wiek (z lekka preferencj± na II po³.) XV wieku

T³em fabularnym bedzie rok 1456 kiedy to król Kazimierz Jagielloñczyk odda³ biskupom krakowskim ca³kowit± w³adzê s±dow± nad ¶wieckimi poddanymi klucza dóbr lipowieckich.

Turniej wy³±cznie na zaproszenie.

Podstawowe informacje i za³o¿enia projektu:

Nad przebiegiem ca³ego turniej piecze bedzie mia³ papieski inkwizytor, ktory specjalnie na t± okolicznosc prezybedzie az z samej Stolicy Papieskiej. Na tych ktorzy splami± sie u¿ywaniem diabelskich wynalazkow czekac beda dyby i byc moze nawet stos.

Wymogi jakie stawiamy przed naszymi goscmi to:

1. Strój historyczny (bedzie wymagane zdjecie w stroju cywilnym i ew. zbroi dla walczacych)

2. I¿ na terenie zamku nie beda palic (dozwolone palenie fajek).

3. I¿ beda korzystac z naczyn historycznych podczas jedzenia i picia.

4. I¿ ich pos³anie nie bedzie straszyc demonicznym (niehistorycznym wygl±dem). Dopuszczone ¶a spiwory, karimaty etc. pod warunkiem ze beda obszyte materia³em. Ze wzgledu na to ¿e nocleg bedzie na zamku chcemy wykorzystac w pelni klimat tego miejsca.

5. By kazdy nasz gosc zawsze posiada³ przy sobie glejt osobisty wydany przez swego namiestnika i na ¿adanie inkwizytora lub jego strazy byl niezwlocznie gotowy go okazac.

6. Turniej jest typowo rycerki pomimo ze na zamku biskupa, w zwiazku z tym wymagane te¿ bedzie zachowanie godne reprezentowanego stanu.

Go¶cie bêd± mogli zje¿dzac na zamek juz od pi±tkowego popo³udnia tak by moc odpoczac przed zmaganiami które bêd± na nich czekac juz dnia nastepnego.
A bêd± to :
1. Turniej walk bojowych
2. Turniej ³uczniczy
3. Wieczorne oblezenie zamku
4. Uczta

W turnieju walk bojowych rycerz mniej opancerzony musi liczyc sie i¿e mniej trafien bêdzie musia³ otrzymac ni¿eli rycerz ciê¿kozbrojny by walke przegrac. W walkach liczyæ ma siê nie barbarzyñska si³a lecz kunszt rzemios³a rycerskiego. Jako¿e biskup bedacy w³oda¿em zamku nie ¿yczy sobie bezsensownego rozlewu krwi chrzescijanskiej podczas zmagan przeto w walkach urzywany bedzie orê¿ treningowych wykonany z drewna jak to sie ma na turniejach rycerstwa zachodu.

W walkach bojowych bedzie brana tez pod uwage grubosc plyt pancernych wiec przy bardzo cienkiej blasze np 0,5 mm moze byc to uznane za ochrone gorsza nawet od kolczugi. Za rycerza bynajmniej nie bedzie uznany ktos kogo pelny ekwipunek wraz z mieczem i tarcza wazy 5 kg.

Wiecej informacji juz wkrotce.
Damian Lakomski
Jestem chêtny z przyjazdem w blachach 1450 - 1470.... Je¶li siê uda wprosiæ ;)

Czy bêdzie podzia³ na miecz d³ugi i tarcza miecz?

Czy np. zasady triatlonowe?

PS
Materia³ orê¿a ju¿ przes±dzony?
Stanis³aw Kossakowski
CYTAT(Damian Lakomski @ 18:55 05.02.2011) *
Jestem chêtny z przyjazdem w blachach 1450 - 1470.... Je¶li siê uda wprosiæ ;)

Czy bêdzie podzia³ na miecz d³ugi i tarcza miecz?

Czy np. zasady triatlonowe?

PS
Materia³ orê¿a ju¿ przes±dzony?
Stanis³aw Kossakowski
Zg³oszenia prosimy przesylaæ na adres turniej@bractwo-rycerskie.pl

W zg³oszeniu prosimy o przes³ania zdjecia w stroju cywilnym oraz w zbroi (dotyczy walcz±cych) w rozmiarze ktory omozliwy dokladne przyjrzenie sie bez uzycia lupy. np 600x400 pixeli

Narazie ka¿da osoba walczaca moze zabrac z soba jedn± osobe niewalcz±c±.

Ide± Turnieju jest bysmy sie wszyscy dobrze bawili w klimatycznej otoczce.

Jesli chodzi o walki bojowe to wstepnie obaj wlaczacy beda decydowali jaka bronia chca walczyc tzn miecz + tarcza lub pó³torak. Jesli nie wybior± tej samej o wyborze bedzie decydowa³ los. Obaj w kazdym badz razie beda uzywac tego samego zestawu tj. miecz + tarcza lub po³torak.

Jesli chodzi o materia³ broni to jesli obaj walczacy zdecyduja sie na bron stalowa beda mogli taka walczyc.

Jesli wiekszosc walczacych zglosi ze woli walczyc bronia stalowa to dla tych co wola walczyc drewnem bedzie zapewne przez nas pare takowych egzemplarzy przygotowanych.
Elchon
Ciekawie to wygl±da. Do kiedy nale¿y zg³oszenia przysy³aæ?
Stanis³aw Kossakowski
Narazie nie ma pospiechu. Mysle ze do konca kwietnia. Oczywiscie liczy sie kolejnosc zgloszen oraz weryfikacja zdjec.
Bernu
A czy mi¶ki ze Szwajcarii mog± zawitaæ na turnieju smile.gif.

I pytanie do organizatora.
Nie by³o by lepiej zamiast tarczy i jedynki daæ puklerz i kord ? Wed³ug mnie by³a by to jaka¶ lepsza odskocznia od klasycznych pojedynków na tarcze i jedynki.
Poza tym mo¿e jeszcze jeden rodzaj broni wprowadziæ do wyboru na pojedynki w turnieju. Chodzi mianowicie o poleaxa, nawet mo¿e byæ drewniany albo gumowy o jak tutaj:

http://www.youtube.com/watch?v=gsJz99KtJjg

Ale to te¿ warto by przemy¶leæ smile.gif
Damian Lakomski
1. Nawet ciekawe lanie na plastikowe poleaxy ;) szczególnie to podci±gniêcie za kolanem.

Gdyby wyci±æ czê¶æ robocz± polaxa z ciê¿kiego ertalonu lub innego ciê¿kiego tworzywa to nawet waga by siê zgadza³a.
Mam ertalonowe miecze-d³ugie przed³u¿one grub± rura jako uchwyt i waga jest 1,6kg a wywa¿enie 10cm od jelca - wiec jak w metalowych mieczach.

No ale zastosowanie w turnieju polaxów ju¿ zale¿y od organizatorów.
Pomys³ z polaxami fajny ale turniejowo nowatorski w Polsce i niewiele osób siê pos³ugiwaæ nimi mia³o okazjê.... no i trzebaby przygotowaæ jaki¶ sprzêt dla uczestników.

2. Miecz d³ugi oczywi¶cie jak najbardziej.

3. A wymiana tarcz na puklerze.... jestem za ;) ka¿dy puklerzyk drewniany mo¿e wykonaæ sobie sam (mieczy na kordy - jestem na nie, bo nie mam korda ;)
Elchon
A mo¿e by po³±czyæ pomys³y i zrobiæ klasycznie z tarcz± na stal oraz osobno turniej bardziej "techniczny" bez zbroi na drewniane miecze z puklerzami (same rêkawice, he³m i przeszywki), albo nawet z pe³nych blachach z dopuszczeniem sztychów w korpus. W obu przypadków przerywane po trafieniu, coby siê nawalanka nie zrobi³a.
Wariant bez zbroi jest o tyle lepszy, ¿e sporo luda w standardzie lekkozbrojnych mog³oby siê zabawiæ.

Tak czy owak oczekujê z niecierpliwo¶ci± decyzji szanownych Organizatorów.

Co mi siê bardzo podoba:

" Za rycerza bynajmniej nie bedzie uznany ktos kogo pelny ekwipunek wraz z mieczem i tarcza wazy 5 kg."
Bernu
A mam jeszcze inne pytanie natury techniczne, je¶li kto¶ ma 1 mm hartowany pancerz oprócz kirysa i he³mu. To te¿ bêdzie oceniany ¿e jest gorszy od tego kto ma st3 1,5-2 mm?

A i z tego co wiem to w³a¶nie tym tworzywem u¿ywanym w turnieju na poleaxy to w³a¶nie ertalon.
Marcin Waszkielis
jakies nagrody w turnieju bojowym?
Przeuroczo
byæ mo¿e ma³y off... nie ma sensu hartowac cienkich pancerzy (tak 1mm to cienki). Hartowanie sprawia, ¿e materia³ faktycznie jest wytrzymalszy ale kosztem plastyczno¶ci (czyt. kruszy siê). Dlaczego mam wra¿enie, ¿e ma³o kto wie czym jest hartowanie?
Bernu
E hartowany sprzêt siê kruszy XD kto ci takie co¶ naopowiada³ XD. Poza tym ja mam takie ³apcie hartowane gotyckie i jako¶ nie narzekam na wgnioty i inne piepszoty :P.
Elchon
Bo trzeba umieæ hartowaæ. Uwa¿aæ choæby na wielko¶æ ziarna, które siê lubi rozrastaæ przy nieodpowiednim kuciu i grzaniu, odpowiednio odpuszczaæ jeszcze przed utrwaleniem siê struktury martenzytu itd. O cudach typu wydzielanie wêglików przedeutektoidalnych nie wspomnê. Hartowanie panowie to nie rozgrzanie i walniêcie w kube³ z woda ;)
Stanis³aw Kossakowski
ad.1)
W naszych planach byla mysl zorganizowania tez bojowki na puklerze z bronia jednoreczna, jednak doszlismy do wniosku ze nie bedzie zainteresowania. Widze jednak ze zainteresowanie jest wiec pomysl zostanie reaktywowany. Jesli walczacy mieliby byc slabiej opancerzeni to bron jednoreczna musialaby byc drewniana. W zwiazku z mozliwoscia zadawania tez uderze puklerzem musialby byc on odpowiednio zabezpieczony a walczacy powinni miec ochrone szyi i twarzy typu np. salada z podbrodkiem lub armet. Druga sprawa jest tez czy takie walki odbylyby sie w sobote czy tez raczej w niedziele.

ad.2)
Jesli chodzi o nagrody to prosimy nie nastawiac sie na pliki banknotów w kopertach a raczej na nagrody w formie upominkow i "gadzetów". Budrzet jeszcze nie jest ustalony do konca a najbardziej zalezy nam na tym by nasi goscie dobrze sie bawili i nie brakowalo im jadla ni trunku podczas np wieczornej uczty. Nie ukrywam tez ze chcemy uniknac najazdu rycerstwa ktore jezdzi na turnieje jedynie w celach zarobkowych i zaraz po stoczonych walkach przebiera sie w stroje wspolczesne.
Bernu
A co z poleaxami ?
Bernu
Bo nie powiem ¿e chêtni te¿ by siê znale¼li smile.gif.
Damian Lakomski
Ale Bernu naciska. ³o matko.
mam tu wersje bardziej lajtow±. Moze to mniej odstraszy uczestników ;)
goscie z Krakowa - moze w ramach sponsorowania by podzucili sprzêt ;)

http://www.studiopetit.pl/20,drewniany-ryc...tt-plx-185.html
Elchon
Damianero, Tobie ¿ona zabroni³a siê biæ na polleaxy o ile pamiêtam :D
Damian Lakomski
;) boja¼liwa bestia jest - nawet osobisty poleaxe stoi ukryty w szafie - bo szkodzi na oczy i straszy go¶ci

ale taka drewniana wersja to dobry ma³¿eñski kompromis ... hahaha

Do turnieju jeszcze kupa czasu. Wstêpny plan i zasady podobaj± mi siê.
Losowanie broni... hm... ciekawe.
Pewnie je¶li by³oby wielu chêtnych mo¿na by zrobiæ osobne turnieje tarczy i d³ugiego...
...no i poleaxe'a.

To ju¿ w gestii organizatorów. My mo¿emy tylko zapodawaæ sugestywne posty.
Przeuroczo
kto mi takich rzeczy ponaopowiada³? AGH...
Damian Lakomski
siê pozmienia³o na AGH... 15 lat temu inaczej uczyli czego dodatkowo dowodem jest to ¿e dobrze zahartowane blachy nie pêkaj± pod si³± uderzenia mieczy.

Z historii bitwa pod Verneuil 1424 gdzie pojawi³y siê hartowane pancerze
mowa o tym w 6 czesci filmiku Weapons that Made Britain a konkretnie

w minucie 4:26
http://www.youtube.com/watch?v=_cOqXBmfvAk
i w 8 czesci
http://www.youtube.com/watch?v=mElmWHG4ZsA
w minucie 3:03

ale mo¿e to ¶ciema - warto sprawdziæ

Za³ó¿ osobny temat metalurgiczny o hartowaniu.
Je¶li co¶ bêdzie nie zgodne z naukami AGH to to sprawdzisz i materia³ na doktorat gotowy ;)

Na freha jest kilku u¿ytkowników zjawiska hartowania (i to praktyków) to z chêci± siê powymieniaj± do¶wiadczeniami.

Sorki Sta¶ko za za¶miecanie tematu.
Nidhogg
CYTAT(Stanis³aw Kossakowski @ 15:31 05.02.2011) *
Czas : 6-7 sierpnia 2011
Miejsce : Zamek Lipowiec
Datowanie : XV wiek (z lekka preferencj± na II po³.) XV wieku

T³em fabularnym bedzie rok 1456 kiedy to król Kazimierz Jagielloñczyk odda³ biskupom
krakowskim ca³kowit± w³adzê s±dow± nad ¶wieckimi poddanymi klucza dóbr lipowieckich.

Szkoda, ¿e termin zachodzi na ¦wiecino, tak ma³o jest imprez na pó¼n± XV...

Podstawowe informacje i za³o¿enia projektu:

Nad przebiegiem ca³ego turniej piecze bedzie mia³ papieski inkwizytor, ktory specjalnie na t± okolicznosc prezybedzie az z samej Stolicy Papieskiej. Na tych ktorzy splami± sie u¿ywaniem diabelskich wynalazkow czekac beda dyby i byc moze nawet stos.

Masz co¶ przeciwko kuszom i kusznikom? :D

5. By kazdy nasz gosc zawsze posiada³ przy sobie glejt osobisty wydany przez swego namiestnika i na ¿adanie inkwizytora lub jego strazy byl niezwlocznie gotowy go okazac.

Glejt? To impreza Kapitularna? Co z osobami nie posiadaj±cymi namiestnika/niezrzeszonymi?

6. Turniej jest typowo rycerki pomimo ze na zamku biskupa, w zwiazku z tym wymagane te¿ bedzie zachowanie godne reprezentowanego stanu.

Czy to znaczy, ¿e dla stanu mieszczañskiego i oddzia³ów piechoty impreza jest zamkniêta?
Pozdrawiam, Rafa³
Bowmen
RDMZ chêtnie siê poka¿e ;) ale w jakim sk³adzie napiszê pó¼niej Pozdrawiam
Vibivs Silivs Alatvs
Czy na czas imprezy zamek jest zamkniêty dla zwiedzaj±cych?
Bêdzie mo¿na przyjechaæ po cywilu, zje¶æ kie³baskê z grilla i obejrzeæ walki?
Mazowiecki Dzik
Ja jestem za!
Mazowiecki Dzik
Czy moge siê nie¶mia³o zapytaæ, kiedy bêd± odpowiedzi na pierwsze zg³oszenia smile.gif ?
Marek z Bytomia
Hmm, czwarty turniej w Lipowcu... a kiedy by³y trzy poprzednie ? Chyba, ¿e o innym Lipowcu my¶limy. Mo¿e mnie kolega Kossakowski sprostowaæ ?
Stanis³aw Kossakowski
Mowa o zamku Lipowiec (Babice). O poprzednich 3 turniejach mozna poczytac pod tym adresem http://zamek-lipowiec.republika.pl/kalendarz.html. By³y one organizowane przez inna grupe i ich datowanie bylo bodajze na XIII wiek. Ze wzgledu na decyzje samego zamku numeracja turnieju pomimo zmian w konwencji zosta³a zachowana.

Poniewaz jest troche zgloszen od grup z pó³nocy a istnieje prawdopodobienstwo ze o innym Lipowiec zglaszajacym chodzi³o prosilbym o ew. sprostowania czy zgloszenia sa aktualne.

CYTAT(Marek z Bytomia @ 17:01 02.03.2011) *
Hmm, czwarty turniej w Lipowcu... a kiedy by³y trzy poprzednie ? Chyba, ¿e o innym Lipowcu my¶limy. Mo¿e mnie kolega Kossakowski sprostowaæ ?

Zamek jest otwarty dla turystów od godziny 9:00 do godziny 20:00. Na czas biesiady i nocy zamek jest tylko do dyspozycji cz³onków bractw rycerskich.

Nie wiem czy by³o to wspomniane na samym poczatku ale na wszelki wypadek napisze. Narazie przyjelismy za³ozenie i¿ jedna osoba walczaca (bojowki i inscenizacja) moze zabrac jedna osobe towarzyszaca. Wynika to z limitu miejsc jaki aktualnie jest przyjety czyli ok 40-50 osób.
Gregor z Krakowa
nie mog³em sie powstrzymac, wiêc ;)

Staszku, czy mogê liczyæ na udzia³, chêtnie bym przyjecha³ sie pobawiæ, ale nie sadze bym dosta³ od ciebie zaproszenie. Pytam wiêc na forum, jak z tym bêdzie?

Bywa³em chyba na ka¿dym poprzednim turnieju w Lipowcu, w ró¿nych rolach, ciekawy jestem jak to bedzie i w 2011, bo zesz³oroczny PIknik opu¶ci³em z premedytacj±
Stanis³aw Kossakowski
Podaje aktualny stan rozpatrzonych zg³oszen oraz ew. zapowiedziana ilosc osob.

1. Wolna Kompania Rodów Ma³opolskich ( 6 - 8 )
2. Bia³a Brama Gliwice (2 osoby)
3. Micha³ "Elchon" Plezia - Zakon Soko³a (1)
4. Poczet Andrzeja Chmury (3)

Ponizej Ci ktorzy wyrazili chec ale nie podeslali jeszcze na adres turniej@bractwo-rycerskie.pl zdjec ani szczego³ów dotyczacych liczebnosci.

1. Compagnia del Falcone (??)
2. Rycerska Dru¿yna Miasta ¯arki (??)
Gregor z Krakowa
a czy ja usilnie sie doprosze odpowiedzi? wiem Staszku, ze mas zmnie w dupie, ale publicznie domagam sie odpowiedzi na zg³oszenie, wg tego co pisales, wyslalem je na wskazany przez ciebie adres, wedle wskazówek wys³anych przez ciebie, i nie moge sie doprosic o odpowiedz...

napisz poprostu, ze sobie ie¿yczys zmojej obecnosci, z jakich¶ wzglêdów i tyle, ale napisz mi bo zachowanie tego typu jest niepowa¿ne, nawet jak na ciebie
Stanis³aw Kossakowski
Mia³em Ci odpisac na e-mail, ale i tak bys potem publicznie sie nad tym rozwlekal.

Twoje zg³oszenie zosta³o rozpatrzone negatywnie. Powodow jest wiele wybierz sobie, ten który Ci najbardziej pasuje.

Powiem szczerze, ¿e masz tupet wiedzac od lat, ¿e jestes "persona non grata" na wszelkich imprezach i przedsiewzieciach organizowanych przez Krakowska Choragiew Rycerska. Zg³osi³es sie chyba wy³acznie po to, ¿eby narobic szumu ko³o swojej osoby a potem publicznie robic z siebie biednego i pokrzywdzonego.

Teraz skoro odpowiedz zosta³a og³oszona publicznie jak planowales od samego poczatku gdy sie zglaszales i temat przesta³ Ciebie dotyczyc prosilbym zebys przesta³ go zasmiecac i spamowac. Jesli jednak dalej bedziesz to robi³ twoje wypowiedzi beda ignorowane. Nie bede sie bawi³ w ¿adne przepychanki s³owne z toba w tym temacie.
Gregor z Krakowa
dobrze, mnie to wystarczy...
myslelem ze skoro to czwarty turniej, to bede mogl w nim uczestniczyc jak w poprzednich, ale skoro boisz sie mojej tam obecnosci....
bo innego wyjscia nie widze, skoro to otwarty i dostepny turniej

prosi³bym jednak, kolejny raz, by skoro jestem persona non grata na imprezach organizowanych przez Krakowska Choragiew rycersk±, i to jka piszesz od lat, by moje zdjêcia zniknê³y ze strony internetowej Grupy, która mnie tak od siebie odrzuca. Bo niekonsekfencja z tym zwiazana, jest widocznie interesowna.
http://www.bractwo-rycerskie.pl/start.html - czyli strona bractwa, okraszona jest licznie moimi zdjêciami, i wielokrotnie mowi³em, i pisa³em ze sobie tego nie zycze. s± wyra¿ne zbli¿enia na moj± twarz, i skoro jestem persona non grata, to czemu nie tam....?????????????
w dizale galeria, oferta itd- skasuj to Staszku prosze....
no chyba ze to jest tak, ze IV turniej...jak pisza powy¿ej organizatorzy poprzednich dwóch, jak i moje zdjecia tam, czyli dorobek innych który sobie przyw³aszczasz, b±dz s³owny i skasuj moje zdjêcia....wyra¿nei i publicznie prosze, nie zycze sobie ich tam, i nie ¿ycze sobie byæ kojarzony z Krakowsk± Chor±gwi± Rycersk±.
Je¿eli nie masz innych materia³ów promocyjnych, ni¿ te ze mn±, twoja strata, ja jako persona non grata, chce, i ¿±dam, by je skasowano- publicznie i na forum, zrobisz to i milkne w tym temacie, mimo ze chcialem odwiedzic turnej mimo osoby organizatora...
M¶ciwoj (wilki)
Nie ma szans na zamkniêt± impreze bo to urz±d wszystko trzyma, Kraków nie ma nic do gadania tam. Ma byæ festyn jak rok temu i festynem siê skoñczy. My zawsze z bractwem Lipowieckim organizowali¶my turniej i my¶lê ¿e na dobrym poziomie i w miarê znany by³ na ca³± XIII w Polskê. Zawsze interesowali nas ludzie na turnieju (czyt. go¶cie) których uwielbiali¶my i byli¶my wdziêczni ze tak licznie chcieli nas odwiedzaæ. Urz±d chcia³ festynu i dyskoteki z laserami, ale có¿ wybierali¶my go¶ci i to by³o wspania³e. Urz±d robi³ nas w konia z kas± i liczy³ ¿e w tydzieñ zorganizujemy wszystko, niestety nie chcieli¶my odstawiaæ cha³y i có¿, ca³y XIII w i my równie¿ zap³acili¶my wysok± cenê bo wszyscy zawsze siê super bawili¶my. Zostali¶my niecnie zdradzenie przez w³adze i oddali turniej niewymagajacym ludziom potrafi±cym robiæ ¶wietne festyny dla publiki. To nas ró¿ni Panie Stanis³awie.
Na dokoñczenie mieliby¶cie choæ trochê szacunku do poprzednich prawdziwych turnieji i do bractwa Lipowieckiego i nie sygnujcie siê IV-tym bo to dla nich i dla nas hañba i potwarz.
Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia.
Greg
Oj Panowie, serce mi krwawi, a dusz± m± ogarnia wielki smutek jak czytam wasze wypowiedzi. Nie chcia³em zabieraæ g³osu w tym temacie i zmuszaæ ludzi do czytania kolejnych tekstów które zaczê³y odbiegaæ od tematu „imprezy na Lipowcu” ale nie pozostawiacie mi wyboru. Bardzo mnie z³o¶ci i spaæ mi nie daje fakt, i¿ z mojego ukochanego Zamku z którym jestem zwi±zany od najm³odszych lat po którym biega³em jak dzieciê, robicie miejsce sporu. Zaczynacie siê przekrzykiwaæ kto jest lepszy w organizacji imprez, który to numer, kto ma jakie do¶wiadczenie, kto ma d³u¿szy starz w Ruchu Rycerskim. Hañba wam Chor±gwio Krakowska za to, ¿e my¶licie tylko o sobie, a zapominacie o dobru Zamku. Lipowiec to nie jest kupa kamieni na pagórku, to jeden z najwspanialszych Zamków jakie mamy to nasze dziedzictwo kultury i dbajcie o to, ¿eby o Zamku by³o g³o¶no a nie o was.

Ja osobi¶cie nie mam ¿adnego ¿alu do Chor±gwi Krakowskiej, ¿e organizuje tam festyny ( turnieje ), nie mam pretensji do nazewnictwa turnieju ani do numeracji.( jest to tylko moje zdanie mo¿e lekko odmienne od zdania moich Braci ) A ¿eby rozwiaæ wszelkie w±tpliwo¶ci:

- 2004.09.11-12. - I TURNIEJ RYCERSKI dla rycerstwa XIII wiecznego organizator “CZARNY RYCERZ”
- 2005.09.09-11 - II turniej rycerstwa XIII wiecznego organizator “CZARNY RYCERZ”
- 2006.09.09-10 - III Ogólnopolski Turniej Rycerski i £ucznicy organizator “CZARNY RYCERZ”

W tych czasach imprezy na Lipowcu dopiero raczkowa³y.
Mimo, i¿ organizatorem by³a Chor±giew Czarnego Rycerza ca³ymi przygotowaniami do turnieju zajmowa³y siê Wilki ja obserwowa³em ich racê i podziwia³em.

- 2007.09.08 - I TURNIEJ RYCERSKI dla rycerstwa XIII wiecznego organizator “ Grupa Rekonstrukcji Historycznej "Wilk” i Bractwo Rycerskie Zamku Lipowiec
- 2008.08.09-10 - II TURNIEJ RYCERSKI dla rycerstwa XIII wiecznego organizator “ Grupa Rekonstrukcji Historycznej "Wilk” i Bractwo Rycerskie Zamku Lipowiec
- 2009.08.07-09 - III TURNIEJ RYCERSKI dla rycerstwa XIII wiecznego organizator “ Grupa Rekonstrukcji Historycznej "Wilk” i Bractwo Rycerskie Zamku Lipowiec

OSTATNIA XIII w impreza na zamku Lipowiec o której wielu bêdzie pamiêtaæ. Ostatnia Przygotowywana Przez Wilki i Gryfy.

- 2010.08.07 – „PIKNIK RYCERSKI na Zamku Lipowiec”

Organizowanie Turniejów na Lipowcu „BY£O” wspania³e, na Zamek przyje¿dzali prze¶wietni rycerze ze swoimi pocztami, przychodzi³y t³umy turystów Zamek ¿y³. Klimat by³ niesamowity. Pozna³em wielu przyjació³, a miêdzy Wilkami i Gryfami zawi±za³y siê prawdziwie Braterskie Uczucia. Wszyscy odwalali¶my kawa³ dobrej roboty.
Wiele osób spyta dlaczego nie chcia³em robiæ turnieju w zesz³ym roku, dla czego zrezygnowa³em skoro wcze¶niejsze nasze imprezy by³y takie udane. odpowiem wam, ¿eby rozwiaæ wszelkie plotki. Powodów by³o wiele ale najistotniejsze jest to, ¿e stan techniczny Zamku zagra¿a bezpieczeñstwu i ¿yciu ludzi, Zamek siê rozsypuje lec± kamienienie ze ¶cian, spora czê¶æ zamku jest wy³±czona ze zwiedzania. Zrezygnowa³em z organizacji turnieju kiedy muzeum za¿±da³o od nas, ¿e mamy wzi±æ odpowiedzialno¶æ za ca³± imprezê i za wypadki które tam siê mog± przytrafiæ, A ca³y turniej robili¶my za psie pieni±dze, nigdy nie wystarcza³o bud¿etu na ochronê i zabezpieczenie turnieju. Przez tyle lat mieli¶my szczê¶cie, ¿e nic nikomu siê nie sta³o. Ostatnie zimy by³y bardzo ciê¿kie i Zamek bardzo ucierpia³. Jest coraz gorzej.

Bardzo bym chcia³, ¿eby XIII w. rycerstwo nie pisa³o ju¿ negatywnie w tym temacie, nie róbcie niepotrzebnych nikomu napiêæ. Ja choæ bardzo kocham ten zamek i Klimat naszych turniejów nie podj± bym siê organizacji tam turnieju w tym roku ( ze wzglêdu na stan zamku )
Do organizatorów tegorocznej imprezy na Lipowcu.

B±d¼cie bardzo ostro¿ni w rozmowach z muzeum, róbcie tam imprezy niech Zamek zarabia mo¿e kiedy¶ doczeka siê na remont. A przed wysy³aniem zaproszeñ Rycerzom upewnijcie siê, ¿e impreza na pewno siê odbêdzie. bo na dzieñ dzisiejszy wszystkie imprezy na zamku s± pod ogromnym znakiem zapytania bo nikt nie chce wzi±æ odpowiedzialno¶ci za lec±ce kamienie. Tym zamkiem kto¶ siê zacznie interesowaæ dopiero w tedy jak stanie siê tam jaki¶ wypadek, oby nie na waszej imprezie.

Pozdrawiam Greg z Ziemi Lipowieckiej
BoskiMisza
Jestem pod wielkim wra¿eniem wypowiedzi Grega... A¿ ciê¿ko co¶ dodaæ do tego. Naprawdê trzeba mieæ têgie cohones ¿eby w takim duchu, bez rzucania miêsem, ustosunkowaæ siê do ca³ej sprawy. Wielki szacunek!

Smutne jest to, ¿e ju¿ siê razem nie pobawimy na Lipowieckim Zamku - chyba najlepszej imprezie XIII-sto wiecznej w Polsce.

Ale jestem bardziej ni¿ pewny, ¿e Wilki nie powiedzia³y jeszcze wszystkiego i zaprosz± nas na niejedn±, wspania³± imprezê, gdzie wspólnie bêdziemy wspominaæ lipowieckie harce, uczty na dziedziñcu i niepowtarzalny klimat tego zamku.

Tego im z ca³ego serca ¿yczê, gdy¿ w podobnych okoliczno¶ciach, Smocza Kompania te¿ opuszcza³a ju¿ jeden zamek... Co by siê nie dzia³o, to chcia³em zapewniæ Wilki, ¿e Smoki zawsze chêtnie wspomog± Was w jakiejkolwiek inicjatywie, czy te¿ decyzji.

A obecny turniej nie le¿y w gestii moich zainteresowañ rekonstruktorskich, wiêc ¿yczê powodzenia orgnizatorom. Choæ szkoda, ¿e ca³o¶æ nak³ada siê na inn± pó¼no XV-stkow± imprezê.

Pozdrawiam
Indar
Wyczyszczone.
Kto mia³ przeczytac - przeczyta³, wiêc nie bêdzie problemu jak jaki¶ post odwo³ywa³ siê bêdzie w jakiej¶ czê¶ci do czego¶ czego nie ma.
Niby reprezentujê ¶rodowisko XIIInastkowe, ale jako Admin muszê pilnowaæ porz±dku - wiêc proszê o trzymanie siê tematu.
Jak chcecie to skasowane posty o tym czy numeracja jest w porz±dku wobec poprzednich orgow mogê wrzuciæ do jakiego¶ innego tematu gdzie bêdziecie mogli dyskutowaæ sobie o tym do woli.
I.
Stanis³aw Kossakowski
Chcia³bym podziêkowaæ Gregowi za informacje ktorych do tej pory nie posiada³em. Fakt, ¿e na Lipowcu mia³ juz miejsce tzw reset daje pewne argumenty w rozmowach z zamkiem. My¶le ¿e najlepiej bdzie narazie pozostaæ przy nazwie roboczej "Turniej rycerski na Zamku Lipowiec" bez numeracji i ew nazwy dodatkowej.

Zapewniam, ¿e jesli bedziemy planowali zorganizowac festyn to w nazwie imprezy bedzie figurowa³ wyraz FESTYN tak jak by³o zawsze. Tutaj rozmawiamy o turnieju.
oszolom
Widzê ¿e forumowa cenzura zadzia³a³a b³yskawicznie i usunê³a mojego posta, mimo i¿ nie zawiera³ ¿adnych wulgaryzmów, ani innych obra¼liwych zwrotów, a jedynie do¶æ bezpo¶rednio wyra¿on± ocenê obecnej sytuacji na zamku w Lipowcu, i jak dla mnie wielce nie honorowe zachowanie krakowskiego Bractwa. Proszê zatem równie¿ o usuniêcie mojego konta, skoro na forum tym nie mo¿na siê swobodnie wypowiadaæ, a tok dyskusji jest odpowiednio ukierunkowywany, a¿eby czasem nie pojawi³y siê negatywne opinie, nie zgodne z odgórnie przyjêt± wizj± "prawdy".
Indar
CYTAT(oszolom @ 18:57 06.04.2011) *
Widzê ¿e forumowa cenzura zadzia³a³a b³yskawicznie i usunê³a mojego posta, mimo i¿ nie zawiera³ ¿adnych wulgaryzmów, ani innych obra¼liwych zwrotów, a jedynie do¶æ bezpo¶rednio wyra¿on± ocenê obecnej sytuacji na zamku w Lipowcu, i jak dla mnie wielce nie honorowe zachowanie krakowskiego Bractwa. Proszê zatem równie¿ o usuniêcie mojego konta, skoro na forum tym nie mo¿na siê swobodnie wypowiadaæ, a tok dyskusji jest odpowiednio ukierunkowywany, a¿eby czasem nie pojawi³y siê negatywne opinie, nie zgodne z odgórnie przyjêt± wizj± "prawdy".

Drogi Oszo³omie.
Moje sympatie czy antypatie w tej chwili s± odstawione na bok. Ten temat po¶wiêcony jest konkretnej imprezie - i tyle. Chcesz rozmawiaæ o tym czy obecni organizatorzy postêpuj± w prz±dku - za³ó¿ sobie temat w karczmie, o czym by³a mowa wcze¶niej.
Mylisz cenzurê z utrzymywaniem porz±dku.
Zanim zaczniesz siê swobodnie wypowiadaæ sugerujê przeczytanie wcze¶niejszych postów. Gregor prosi³ wyra¼nie, a on jest chyba najbardziej zainteresowany.
pozdrawiam serdecznie

Krzysiek "Indar" Babiñski
admin
rekwir
Witam

Mam pytanie czy jeszcze s± wolne miejsca bo chêtnie bym siê wybra³
Gzeg
Witam,
tak, s± jeszcze wolne miejsca. Mo¿na nadsy³aæ zg³oszenia.
pepe
Pytanko, ile miejsc mniej wiêcej zosta³o, Krakowska Nadworna my¶lê by siê z chêci± pojawi³a odwiedziæ znowu Lipowiec, tylko zastanawiamy siê w jakim sk³adzie:)
kriva
Na XIII-stkowy Lipowiec miejsca koñczy³y siê b³yskawicznie...
Chêtnie pojadê, jako turisten oczywi¶cie, zobaczyæ, jak ten wspania³y zamek wykorzystuje XV szczerba.gif
Stanis³aw Kossakowski
Aktualna lista tych ktorzy nades³ali zdjecia i przeszli weryfikacje :

1. Wolna Kompania Rodów Ma³opolskich ( 6-8 )
2. Bia³a Brama Gliwice (2 osoby)
3. Micha³ "Elchon" Plezia - Zakon Soko³a (1)
4. Poczet Andrzeja Chmury (2)

(11-13)
------------------------------------
Pozosta³o jeszcze oko³o 30 miejsc. Uznalismy, ¿e maksymalna ilosc przydzia³ów na bractwo to 8 miejsc.
Piotr z Che³ma
Kiedy bêd± dostêpne regulaminy turniejów?
Przeuroczo
Co z turniejem? Wiadomo¶æ pojawi³a siê do¶æ wcze¶nie a teraz chyba o nim zapomniano... Regulaminów nie widaæ.. Turniej siê odbêdzie?
Stanis³aw Kossakowski
Niestety mam z³± wiadomosc. Wczoraj dostali¶my informacje ze strony zamku ze ze wzgledu na problemy finansowe tegoroczny turniej na zamku Lipowiec sie nie odbedzie.

CYTAT(Przeuroczo @ 20:50 20.06.2011) *
Co z turniejem? Wiadomo¶æ pojawi³a siê do¶æ wcze¶nie a teraz chyba o nim zapomniano... Regulaminów nie widaæ.. Turniej siê odbêdzie?
Greg
TURNIEJU NIE BÊDZIE, ALE ZA TO:

PIKNIK RYCERSKI NA ZAMKU LIPOWIEC

6 sierpieñ 2010 r. W programie:

10:00 - 10:20 Powitanie go¶ci, odczytanie regu³y rycerskiej, rozpoczêcie pikniku rycerskiego,
10:20 - 11:00 Turniej walk rycerskich,
11:00 - 14:00 Zabawy dla publiczno¶ci:
- Konkurs rzutu w³óczni±,
- Konkurs biegów na "Nartach Bolkowskich",
- Konkurs "Pijanego Miecza",
14:00 - 14:30 Turniej walk rycerskich,
14:30 - 18:00 Zabawy dla publiczno¶ci:
- Konkurs rzutu podkow±,
- Turniej ³uczniczy,
- Strzelanie do ¿ywego, atakujacego rycerza,
- Pojedynki z rycerzami,
- Konkurs rzutu w³óczni±,
18:00 - 18:20 Turniej walk rycerskich,
18:20 - 18:50 Turniej ³uczniczy,
18:50 - 19:00 Oficjalne zakoñczenie turnieju.

WSTÊP P£ATNY (wiêcej)

SERDECZNIE POZDRAWIAM ORGANIZATORÓW TEGO PIKNIKU, MAM NADZIEJE, ¯E POGODA DOPISZE I NIE BÊDZIE PADA£O.

PISZE TO BO MOZE KTO¦ BY CHCIA£ JAKO TURYSTA PRZYJECHAC.
wiêcej szczegó³ów na stronie zamku http://zamek-lipowiec.republika.pl/glowna.html
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.