Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: II Turniej szermierki dawnej im. Grzegorza Kamiñskiego
> Inne > Kalendarium 2011
Stron: 1, 2
Monika ksf
CYTAT(Jurcy¶ @ 21:02 15.02.2011) *
mamy tutaj tak straszliwie tendencyjnych sêdziów g³ownych (min. takie straszliwe persony jak Renata czy Marek P.)
My¶la³am, ¿e Renia bêdzie startowaæ w szabli. Mieliby¶my najliczniej obsadzony p³ci± s³ab± turniej na broñ historyczn± w Polsce, Kraków rulez smile.gif.
tediee
witam ponownie
byæ mo¿e przeoczy³em ale czy jest podany jaki¶ numer konta na które mo¿na wp³acaæ kasê za uczestnictwo,czy po prostu wpisowe na miejscu ???

tak jak przy rozmowie telefonicznej o obowi±zuj±cym obuwiu, halówki mog± byæ? nic w tej kwestii nie uleg³o zmianie?

pozdrawiam £ukasz
Saqr
Witam
Na miejscu bêdziemy wp³acaæ .
Co do obuwia ..pro forma lepiej wzi±¶æ halówki ..
Tutaj nic nie uleg³o zmianie .

Wajcha
Czekamy na zdjeciaaaaaaa! Mo¿e i jakie¶ filmiki?
W ogóle to fajnie by³o te¿ powalczyæ szabl±. Dobrze siê bawi³em, pozdrawiam wszystkich uczestników (szczególnie tych z którymi walczy³em).
Micha³ z Wi¶nicza
Per Saecula z Wi¶nicza równie¿ dziêkuje za mo¿liwo¶æ przybycia, dobr± zabawê i skrzy¿owanie szabel. smile.gif
Lando
Noo Dudu¶ te¿ dziêkuje za wspólna zabawê. Pozdrawiam wszystkich uczestników II Turnieju szermierki dawnej i równie¿ oczekuje na fotorelacje.
Saqr
Dziêkujê najuprzejmiej w imieniu swoim jak i Renaty za przybycie wszystkim uczestnikom turnieju .

Specjalne podziêkowania chcia³bym z³o¿yæ na rêce Marka Piwoñskiego za pomoc w organizacji oraz za sêdziowanie w samym turnieju oraz dla Leszka Galicy za wsparcie.
Dziêkujemy równie¿ Barbarze i Grzegorzowi Czarny za pojawienie siê w licznym gronie i pomoc.
W Turnieju wziê³y udzia³ 72 osoby.

Zwyciêzcy poszczególnych konkurencjo to:

SZABLA
I Jaros³aw Rodzaj
II Jaros³aw Skrabucha
III Przemys³aw Wawryszczuk

MIECZ I TARCZA
I Grzegorz Kursa
II Mateusz Dudzic
III £ukasz Kordowski

SZPADA
I Grzegorz Czarny
II Sebastian Dziadzio
III Filip Malawski

RAPIER
I Sebastian Dziadzio
II Grzegorz Czarny
III Filip Malawski

Zwyciêzcom gratulujê bardzo serdecznie .
Pozdrawiam
Loki
Faroth
Dziêkujê wszystkim, za wspóln± zabawê, a mojemu imiennikowi dziêkujê za nieodr±banie mi rêki w finale. smile.gif

... tylko ja siê pytam, gdzie s± te kalesony Parufki, które mia³ otrzymaæ zwyciêzca ?! szczerba.gif

Pozdrawia Per Saecula z Nowego Wi¶nicza.
Parufka
Czy ja o czym¶ nie wiem smile.gif ?
Saqr
Renata te¿ co¶ s³ysza³a jakoby kto¶ oferowa³ z³ote kalesony Parufki ..
My¶lê ¿e powiniene¶ chyba spytaæ Kokiego :P

Pozdrawiam
Loki
Micha³ z Wi¶nicza
Te¿ o nich s³ysza³em, choæ nie wiem z jakiego powodu s± z³ote.... i nie chcê wiedzieæ crazy.gif
Parufka
Dobra, dobra moje pludry s± szare i takie te¿ pozostan± smile.gif . Nastêpnym razem jak który¶ z moich fanów bêdzie chcia³ nabyæ na pami±tkê jaki¶ element mojej garderoby niech zg³osi siê do mnie, a nie negocjuje z ¿ydowskim handlarzem starzyzn± smile.gif .
Monika ksf
Dziêkujê za imprezê. ¯a³ujê ¿e zebrali¶my siê w pierwszy dzieñ, bo by³o masê ludzi, chêtnych równie¿ do sparringów, jak sadzê, a nie tylko do handlowania garderob± Parufki. W sobotê by³am wypruta po moich pierwszych w ¿yciu walkach w formule ci±g³ej w mieczu z tarcz±, w dodatku a¿ trzech plus dogrywka (przy zainfekowanych górnych drogach oddechowych w he³mie paskudnie siê oddycha ;) ), to mi siê ju¿ niczym wiêcej za bardzo machaæ nie chcia³o.
Nigdy nie widzia³am tylu szabel w akcji smile.gif, turniej siê rozwija, oby tak dalej. W szabli startowa³y a¿ cztery kobiety (wszystkie trenuj± w Krakowie). Olga dosz³a do walk fina³owych. Has³o "bije kobietê" nabiera innego znaczenia ;).

Ma³a mapka do wyników turnieju miecza, dwa pierwsze miejsca to Gregor i Wajcha. Szkoda ¿e w wynikach nie ma ksyw, lepiej by siê ludzie kojarzyli.

Czekam na filmy i zdjêca, by³o trochê ludzi z aparatami i kamerami, a w temacie posucha. Jeszcze raz zobaczyæ, jak Wajcha w finale l±duje i sunie na czterech literach , bezcenne ;).
tediee
witam,
uda³o mi siê zarejestrowaæ 2 starcia,
szkoda ,¿e baterie odmówi³y pos³uszeñstwa i s± tylko te 2.

pozdrawiam £ukasz

baki vs gregor
http://www.youtube.com/watch?v=b8OOp-VsSO4

tedi vs kto¶ z krakowa
http://www.youtube.com/watch?v=TDFcdUrHsIk
Monika ksf
CYTAT(tediee @ 16:11 28.02.2011) *
Slavu

Pierwszy filmz Gregorem, to przyk³ad by wprowadziæ zakaz walenia po ³ydkach przy braku pe³nych stalowych. Na filmie widaæ, ¿e tê walkê nagryw³a te¿ Olga z innej perspektywy. Nawi±z³am z ni± kontkat, mo¿e doczekamy siê jeszcze 1-2 filmów. Na pewno krêci³a jeszcze moj± pierwsza walkê z takim wielkim facetem smile.gif, z Czerwionki.
Ursus
Czo³em!
Zostawiam link do albumu na picaswebie ze zdjêciami z turnieju, nie za du¿o ale zawsze co¶.
https://picasaweb.google.com/11610490296927...goWLanckoronie#

Pozdrawiam
Ursus
Gloria z Krakowa
Ja równie¿ dziêkujê, gratulujê zwyciêzcom i pozdrawiam starych oraz nowych znajomych. Fotek tyle, ile mi siê ze wspó³pracownikami uda³o nacykaæ: https://picasaweb.google.com/gloriazkrakowa...COnl0YyElY_6Sg#
Monika ksf
CYTAT(Parufka @ 09:32 01.03.2011) *

Ciêcie - têtnica pod pach± ;). Trollu tego ciêcia nie zuwa¿y³e¶ smile.gif, dobrze ¿e Andrzej siê przyzna³.
https://picasaweb.google.com/MateuszMarmajS...826292401590130

Dziêki, Parufko, lux zdj±tko, dokumentacja dla sêdziów ;).
Monika ksf
kilka filmów dzieki uprzejmo¶ci Olgi (jestem gotowa Olu sponiewierac siê na szable jak siê za bardzo pospieszy³am z upublicznieniem materia³u icon_redface.gif )

inne ujêcie walki Bakiego z Gregorem:
http://www.youtube.com/watch?v=eOxosWm_Dq4
Czerwionka (...) vs Jurcy¶
http://www.youtube.com/watch?v=YbcIIs_Mz_g
Wajcha vs Gregor-fina³
http://www.youtube.com/watch?v=VnZ9jHi4Wmw]
ja vs Czerwionka (...)
http://www.youtube.com/watch?v=P1bxF-oRU_o
po walce ;)
http://www.youtube.com/watch?v=og-LPgolwvs
trollu
CYTAT(mblade @ 13:23 01.03.2011) *
Ciêcie - têtnica pod pach± ;). Trollu tego ciêcia nie zuwa¿y³e¶ smile.gif, dobrze ¿e Andrzej siê przyzna³.
https://picasaweb.google.com/MateuszMarmajS...826292401590130

Dziêki, Parufko, lux zdj±tko, dokumentacja dla sêdziów ;).

Nie marud¼ Moniu. Ja nawet Twojej walki nie pamiêtam smile.gif. By³o ich tak du¿o, ¿e nawet nie wiedzia³em ¿e walczysz na mojej planszy...
To jak z futbolem, b³êdy sêdziów to esencja tego sportu:). Chwila nieuwagi i mimo najlepszych chêci mo¿na czego¶ niedopatrzyæ i nawet 5 liniowych nie pomo¿e.
Dziêkujê wszystkim za dobr± zabawê, mam nadziejê, ¿e nie ma innych zastrze¿eñ do sêdziowania.
Mam pro¶bê o ewentualne uwagi i komentarze do regulaminu szablowego.
Monika ksf
CYTAT(trollu @ 17:58 01.03.2011) *
Nie marud¼ Moniu. Ja nawet Twojej walki nie pamiêtam smile.gif. By³o ich tak du¿o, ¿e nawet nie wiedzia³em ¿e walczysz na mojej planszy...
No nie Marku nie³adnie, a coz z tendencyjno¶cia sêdziów ;), trzeba by³o wspieraæ swoje owieczki ;).
Wiesz ¿e ja muszê pomarudziæ, dlatego mam pytanie dlaczego i kiedy wprowadzili¶cie zasadê "pierwszeñstwa natarcia" w szabli historycznej? Co z zasad± "trafiæ i nie byæ trafionym"? Przecie¿ szabla to nie broñ ofensywna jak miecz. Przy takich przepisach zasady walki mieczem z tarcz± s± super klarowne, po za tym podoba³ mi siê sposób sêdziowania tej konkurencji, z t³umaczeniem werdyktu przez sêdziów dlaczego robi± dogrywkê, uniknêli plagi dogrywek na turniejach, ¿aden werdykt wg mnie nie by³ kontrowersyjny. Sêdziownie miecza z tarcz± by³o super, uk³on w stronê sk³adu sêdziowskiego smile.gif.
Poruszam ten temat, by na nastêpnym turnieju zasady by³y lepsze i bardziej przejrzyste. Zdaje sie ¿e w ogólnym regulaminie klarowno¶æ zasad by³a na drugim miejscu zaraz po bezpieczeñstwie. Próbowali¶my dorwaæ sie do regulaminu szabli i miecza na turnieju, gdzie¶ znik³y (i to napewno nie Grzesiek z Basi± je zachachmêcili, bo wziêli ze stolika tylko regulamin szpady)- to akurta jest uwaga do organizatorów-zmiany w ostatniej chwili powiny byæ og³oszone, bo by zagl±dn±æ do regulaminu trzeba by³ó wys³ac zg³oszenie (ile razy to zg³osznie mo¿na wysy³aæ?). Kolega dowiedzia³ siê o zasdzie pierszeñstwa natarcia jak poszed³ obopól, mia³ tylko tego pecha ¿e walna³ w maskê, gdy siê cofa³ a przeciwnik szed³ do przodu, robi±c za samobójcê. Jakby wiedzia³ o tej zasdzie "na chama" by atakowa³ (a rymcerze s± w tym ca³kiem nie¿li, t³ukli¶my im do g³ówy ¿e maj± byæ w szabli nieagresywni ;) ). Przyznawanie za to punktu jest nieporozumieniam (dwa trupy), taka nadprodukcja kamikadze ;).
trollu
CYTAT(mblade @ 18:41 01.03.2011) *
CYTAT(trollu @ 17:58 01.03.2011) *
No nie Marku nie³adnie, a coz z tendencyjno¶cia sêdziów ;), trzeba by³o wspieraæ swoje owieczki ;).
Wiesz ¿e ja muszê pomarudziæ, dlatego mam pytanie dlaczego i kiedy wprowadzili¶cie zasadê "pierwszeñstwa natarcia" w szabli historycznej? Co z zasad± "trafiæ i nie byæ trafionym"?

Mentalno¶æ Kalego to bardzo przykra przypad³o¶æ Moniko.
Co do zasady pierwszeñstwa natarcia: nie jestem jej zwolennikiem jak wiesz. Zgodnie z moj± wiedz± ta zasada by³a w pierwotnym regulaminie. Poprawki które wprowadzi³em - a zosta³y bez mojej winy opublikowane ZA PÓ¬NO (Renato, Marku i Jurcysiu to kamyczek do Waszego ogródka), dotyczy³y akurat innych kwestii. M.in. ¿e trzecie obupólne trafienie ¶ci±ga oboje zawodników - zgodnie z promowan± przeze mnie zasad± primum vivere. Ale skoro regu³y wygl±da³y tak jak wygl±da³y, tak chcia³ organizator, a mia³o to sens aby wypróbowaæ taki wariant, nie uzna³em za s³uszne wpieraæ im na si³ê swoj± wizjê. Wiêc sêdziowa³em zgodnie z takim a nie innym regulaminem.
Podsumowuj±c: regulamin nie by³ doskona³y. Na pewno mo¿na go jeszcze poprawiæ, przemy¶leæ. Dlatego pyta³em o opiniê.
W warstwie organizacyjnej by³o wiêcej do poprawki - kwestie ochraniaczy trochê nie zadzia³a³y jak nale¿y. Nie zgadzam siê za to z podnoszonymi zarzutami, o dopuszczaniu do pojedynków zawodników w butach historycznych i sportowych. Uwa¿am, ¿e ka¿dy mo¿e sobie za³o¿yæ takie buty w których jest mu bezpiecznie i organizatorom nic do tego. To nie jest problem wrzuciæ do torby trampki, co zreszt± sam zrobi³em na okoliczno¶æ walki w szpadówce.
Monika ksf
CYTAT(trollu @ 19:41 01.03.2011) *
Mentalno¶æ Kalego to bardzo przykra przypad³o¶æ Moniko.
Co z twoim poczuciem humoru nietendencyjny sêdzio Marku ;)? Mówisz, do bardziej papieskiego zawodnika ni¿ papie¿ ;), który przynaje siê na turniejach nawet do mu¶niêcia, którego sêdziowie nie zauwa¿yli, gdy liczone s± tylko "osadzone" trafienia.

zacytujê sam± siebie:
CYTAT(mblade @ 14:42 08.02.2011) *
2) pkt 8 "trafienie z pierwszeñstwem" bêdzie niezrozumia³e dla zdecydowanej wiêkszo¶ci uczetników turnieju
do chwili obecnej nie wiem, co to jest trafienie "z pierwszeñstwem" ( z pierwszeñstwem czego? rêki? g³owy?), od Leszka dowiedzi³am siê na turnieju, ¿e jest wprowadzona zasada "pierszeñstwa natarcia", to akurat jest dla mnie jasne, ale tylko dlatego, ¿e otar³am siê o szermierkê sportow±. Z tym pierwszñestwem natarcia te¿ nie jest tak do koñca, w szpadzie sportowej jak ¶wiec± siê obie lampki, jest liczone trafienie obopólne, a szpada ma najzdrowsze zasady w ca³ej szermierce sportowej.
Monika ksf
CYTAT(trollu @ 19:41 01.03.2011) *
Nie zgadzam siê za to z podnoszonymi zarzutami, o dopuszczaniu do pojedynków zawodników w butach historycznych i sportowych. Uwa¿am, ¿e ka¿dy mo¿e sobie za³o¿yæ takie buty w których jest mu bezpiecznie i organizatorom nic do tego. To nie jest problem wrzuciæ do torby trampki, co zreszt± sam zrobi³em na okoliczno¶æ walki w szpadówce.
Z tym te¿ siê zgadzam, wszyscy zawodnicy w mieczu z tarcz± startowali w obuwiu sportowym (i nie by³o ¿adnych kwasów), skutkiem czego jedyn± "glebê" na parkiecie zaliczy³ tylko Wajcha. Je¶li kto¶ chce sobie komplikowac ¿ycie, jego wybór, jak za³o¿ê l¿ejsze uzbrojenie w mieczu, bêdê szybsza, ale muszê liczyæ siê z tym, ¿e "pan ból" uprzykrzy mi walkê. Po za tym jak kto¶ jest dobry poradzi sobie i w obuwiu historycznym, w ¶cis³ych fina³ach szabli widzia³am ludzi w kolczugach i wysokich butach (zapewne podbitych gum± ;) ), Dlatego ta historyczno¶æ jest bardzo umowna.
Parufka
O butach wspomnia³em ja i ju¿ mówiê dlaczego. Impreza nazywa³a siê "Turniej szermierki dawnej" i tego nale¿y siê spodziewaæ. Dlaczego skoro stajê do walki w stroju i pancerzu historycznym mam cierpieæ bo mam skórzan± podeszwê i nie mam tak pewnych nóg jak cz³owiek w dresiku i trampkach z kauczukowymi podeszwami. Wed³ug mnie to on jest raczej nie do koñca poprawny, a nie ja. To samo tyczy siê wagi kolczugi, koletu w stosunku do jakich¶ turbo wynalazków. Nie narzeka³em na te kwestie w trakcie turnieju bo wiem jaka by³a sytuacja i realia ale wyk³adam te kwestie tutaj jako moje spostrze¿enia na przysz³o¶æ. Poziom mamy sobie podnosiæ, a nie obni¿aæ bo jest wygodniej. W przeciwnym wypadku bijmy siê szablami sportowymi w leginsach i zbrojach z plastiku i ertalonami w gar¶ci i dajmy sobie spokój z dopiskiem szermierka dawna, a imprezê organizujê siê w ramach rekonstrukcji historycznej i og³asza na forum jej po¶wiêconym.
¯eby nie by³o bawi³em siê ¶wietnie i pozna³em masê ¶wietnych ludzi czepiam siê tylko tej konkretnej rzeczy smile.gif (zreszt± rozmawia³em ju¿ o tym z Lokim).
Jabol
Na wstêpie zaznaczam ¿e nie by³o mnie na turnieju a temat czytuje ze wzglêdu na znajomych z KSF którzy tam startowali.
Parufka czyli uwa¿asz ¿e to co robi Fechtshule Gdañsk, Vectir czy my w Armie to nie jest szermierka dawna/sztuki walki bo w zawodach ubieramy plastikowe ochraniacze kolan i piszczeli, ³okci + rêkawice ze styrogumy i maski szermiercze? No offence ale czy wiêcej ma wspólnego walka na szable prawie jak w szermierce sportowej nie poparta ¿adnymi ¼ród³ami czy walka oparta na konkretnych ¼ród³ach?

Sory za offtopa ale nie mogê siê powstrzymaæ.
Adam von Loslau
Ta impreza, jak mówi³y za³o¿enia, mia³a ku pamiêci Grzesia g³osiæ pokój i wspó³pracê miêdzy wszystkimi. I uwa¿am ¿e wielce siê to uda³o. Buty móg³ ka¿dy za³o¿yæ jakie chcia³, strój te¿. Co do broni równie¿ by³a pewna dowolno¶æ. I nie przeszkadza³o mi to, ze na moich szarawarach siada³y trafienia które praktycznie nic by mi nie zrobi³y tylko minê³y. W zamian za to przeciwnikom nie przeszkadza³o ¿e mam lekk± klingê któr± ³atwiej zaliczyæ wyra¼ne ugiêcie. Takich przyk³adów mo¿na dawaæ du¿o. Chcia³bym nadmieniæ, ¿e do szabli Aramisy zak³ada³y po¿yczone kolczugi, ale szyszaka husarskiego u nikogo z reko nie widzia³em, choæ by³ historyczn± i dozwolon± alternatyw± dla maski. Kto by³, ten widzia³, ¿e uczestnicy dzielili siê sprzêtem, umiejêtno¶ciami i pomys³ami. Co do tego, ¿e szermierka jest dawna, odby³em na ten temat bardzo dobr± rozmowê. Dla nas (reko) szermierka jest tylko czê¶ci± z wiêkszej ca³o¶ci, dla szkó³ sama technika walki jest wa¿na. Ka¿dy robi to co lubi i wszyscy s± zadowoleni dobrze siê bawi±c. Poza tym takie turnieje to okazja do skonfrontowania ze sob± tych dwóch ideologii i ich skuteczno¶ci.
Reasumuj±c, w sumie nie mam nic przeciwko wspó³czesnym udogodnieniom w rozs±dnych dawkach na turniejach tego typu. Je¿eli chodzi inscenizacje i imprezy reko, to ju¿ inna bajka. Tam do walki powinni stawac rekonstruktorzy w strojach wymaganych regulaminem ca³ej imprezy.
A sam turniej wyszed³ przezacnie towarzysko. By³ czas na wszsystko i wielka swoboda. A przede wszystkim bawili¶my siê razem. A w sumie o to w³a¶nie chodzi³o Du¿emu Grzesiowi...
Dziêkujê wszystkim i do nastêpnego
Adam
Parufka
Dla mnie szermierka dawna to walka technik± oparta na ¼ród³ach w sprzêtach i za pomoc± sprzêtów historycznych smile.gif . Treningi maj± swoje prawa i ja te¿ trenuje wiêkszo¶æ czasu w trampkach i podkoszulku ale turniej to turniej. Wtedy jestem w pancerzu, stroju z epoki i staram siê wykorzystaæ jak najlepiej to czego siê nauczy³em na treningach, a nie wykombinowaæ jak najlepsze kombo plastiku, dresów, i najlepiej przyczepnych butów ¿eby jak najlepiej ok³adaæ swojego przeciwnika zgodnie z traktatem smile.gif .
Co do podstaw ¼ród³owych walki szabl± to oczywi¶cie siê zgadzam wszystko to co robimy to jest gdybanie i nasz pomys³ na, bo nasi przodkowie niestety nie byli ³askawi zapisaæ to w jaki¶ sensowny sposób, a tym bardziej zachowaæ to dla potomnych. Jak na razie nic nie odnaleziono wiêc nie ma co wymy¶laæ i dorabiaæ jakie¶ sztuczne ideologie czy filozofie. W zwi±zku z tym bardziej powinni¶my przyk³adaæ siê do tego o czym mamy pojêcie i co mo¿e nas w jakim¶ stopniu przybli¿yæ do ogólnie pojêtej walki broni± bia³± jaka by³a kiedy¶. Oczywi¶cie je¶li mówimy o podej¶ciu rekonstrukcyjnym, a nie sportowym bo to dwie odrêbne rzeczy smile.gif .
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikogo nie zmuszam, ¿eby my¶la³ tak samo ot demokracja szlachecka bigsmile2.gif .
trollu
Mateuszu, szybka pi³ka - je¿eli nalegasz na podnoszenie poziomu szermierczego poprzez jego "rekonizacjê" to trzeba nam urz±dzaæ te turnieje na b³otnistym gumnie, b±d¼ na piasku, a nie na sali sportowej. Sala jak sama nazwa wskazuje, sugeruje u¿ycia obuwia sportowego, tym bardziej ¿e powierzchnia takiej sali tego wymaga.
Dlatego to jest indywidualna decyzja ka¿dego - podejmê ryzyko, albo i nie.
A co do u¿ycia wspó³czesnych ochraniaczy - takie s± realia wspó³czesnego uprawiania szermierki historycznej. Ona siê nie staje mniej historyczna od tego ¿e mam na sobie ochraniacz - zamiast jego braku (bo przypominam pojedynki odbywa³y siê raczej bez kolczug).
I bêdê zawsze broni³ prawa do udzia³u w takich turniejach tych którzy na codzieñ uprawiaj± szermierkê klasyczn± nie bawi±c siê przy tym w rekonstrukcjê. Takie osoby pomimo braku ¿upana czy guzików od znanego wytwórcy z Z±bek miewaj± ogromn± wiedzê.
Parufka
Po pierwsze nie mówiê, ¿e takie dzia³ania podnios± poziom szermierczy bo to bzdura i jest on zale¿ny tylko od umiejêtno¶ci prezentowanych przez uczestników, tylko, ¿e k³adzenie nacisku na ekwipunek historyczny walcz±cych rekonstruktorów, a nie sportowców (
no bo niby sk±d maj± mieæ takie zabawki) zbli¿y nas do zwrotu "szermierka dawna" (przynajmniej bêdzie jednym z kamyczków zbli¿aj±cych nas do tego).
Co do tego piasku w lecie jest to jak najbardziej wykonalne, a zim± na sali nie wiem dlaczego ma to byæ nie historyczne? Czy s³ynne szko³y zachodnich fechmistrzów by³y zamykane na zimê lub wszystkie mia³y wysypane piaskiem sale treningowe? Czy nie walczono na brukowanych, dziedziñcach, pok³adach okrêtów albo w pomieszczeniach z drewnianymi pod³ogami?
Sportowcy zaprezentowali nam ¶wietne show ze szpadami i jak mówi³em na miejscu by³em pod wra¿eniem walk fina³owych i nie tylko. Wiedzy im tak¿e nie przeczê wiêc nie wiem dlaczego o tym wspominasz bo na traktatach na pewno znaj± siê lepiej ni¿ ja (bo do ich broni s± smile.gif ). Co siê tyczy pancerzy to to co ciê ochroni przed obra¿eniami w walce mo¿e byæ jak najbardziej oparte na ¼ród³ach i tylko twoja wola albo organizatora co i ile na siebie za³o¿ysz. Nie ma sensu podnoszenie argumentu pod tytu³em pojedynkowano siê bez pancerzy, bo wszyscy wiemy, ¿e my mamy walki prze¿yæ i nie za bardzo siê poszlachtowaæ. Koniec kropka smile.gif . Z³otym ¶rodkiem by³o by zorganizowanie pierwszego dnia podzielonego na konkretne kategorie sportowe lub reko, a po¶wiêcenie niedzieli na miêdzy stylowe i kole¿eñskie sparingi i wymiany do¶wiadczeñ. Wilk syty i owca ca³a. Inaczej to jak z Justyn± Kowalczyk i "astmatyczkami" z Norwegii. Niby mo¿na ale czy jest to uczciwe (kolczuga, przeciw plastikowi, skóra przeciwko kauczukowi).
Poza tym to wszystko to moje prywatne zdanie i nikomu go nie narzucam tylko prezentujê i tyle smile.gif .
trollu
Ty prezentujesz, ja polemizujê. Moje zbójeckie prawo smile.gif.
Sale szermiercze by³y wysypane piaskiem,a po drugie deska parkietowa to nie to samo co XVII wieczna deska pok³adowa, zw³aszcza pod wzglêdem ¶lisko¶ci.
K³a¶æ nacisk na ekwipunek walcz±cych rekonstruktorów? Bene! Ale na imprezach rekonstrukcyjnych. Na zawodach szermierczych za to veto. Bo inne s± cele i za³o¿enia. Powiedz mi jaki ma sens lansowania swojego ultraskiego stroju historycznego na tle barierek gimnastycznych?

A o pancerzach czy ich braku wspomnia³em w kontek¶cie Twego postulatu na rzecz realizmu historycznego. Jak ju¿ chcesz byæ taki historyczny to wdziewaj bia³± koszulê smile.gif.
Monika ksf
CYTAT(trollu @ 22:53 01.03.2011) *
A o pancerzach czy ich braku wspomnia³em w kontek¶cie Twego postulatu na rzecz realizmu historycznego. Jak ju¿ chcesz byæ taki historyczny to wdziewaj bia³± koszulê smile.gif.
Albo bia³a koszula obaj przeciwnicy, albo dowolne uzbrojenie od lekkiego do ciê¿kiego, tak bêdzie bardziej true, bo pojedynek w knajpie i na deskach pok³adu, to ró¿norodna garderoba, od bosych stópek (pok³ad) do wysokich butów, broñ od rapiera, korda po szablê. Historyczno¶æ to ró¿norodno¶æ, lekko zbrojny kontra ciê¿kozbrojny. Pojedynek w knajpie w kolczudze? Ten kto mia³ pancerz by³ mniej pociêty, ale wolniejszy, tyle ¿e kto zak³ada³ na grzbiet kolczugê, by siê napiæ?. Maska szermiercza do ¿upana i kolczugi? Bardzo historyczne.
Ja siê tam nie oburza³am ¿e mój przeciwnik mia³ tylko plastron, a ja przeszywê z narêczakami, ³±cznie z klepsydrami (nie mia³am zamiaru mieæ rozwalonych paluszków, by zyskaæ na szybko¶ci), a widzia³am w fina³ach cz³owieka, który startowa³ w kolczudze i cieniutkich rêkawiczkach, zdaje siê, ¿e siê skoñczy³o na udzieleniu pierwszej pomocy przez organizatora.

PS Bardzo mnie cieszy, ¿e "Aramisy" startowa³y w szabli bojowej, to wspania³a broñ i fajnie ¿e zobaczyli, jak siê ni± walczy, w co kto by³ ubrany, to mnie nie obchodzi, dla mnie liczy siê bieg³o¶æ w pos³ugiwaniu siê historyczn± broni± i chêæ do wspólnych walk/sparringów. Dra¿ni mnie, jak kto¶ przyje¿d¿a na imprezê typowo turniejow±, by pochlaæ, lansuj±c siê w stroju historycznym, z puszk± piwa w d³oni. Picie dopiero po treningu/turnieju/walkach. Tej zasady siê trzymam. ¯eby wilk by³ syty i owca ca³a, mo¿na zrobiæ ultrasowskie imprezownie po walkach. Dzielenie kategorii na w strojach+¿elastwie i bez-przyda³oby siê sklonowaæ sk³ady sêdziowskie, albo zapêdziæ ultra-lanserów do sêdziowania ;).
Parufka
M blade dlaczego posiadanie poprawnego stroju nazywasz lansowaniem siê? Czy w rekonstrukcji nie chodzi w³a¶nie o to? Turniej by³ po¶wiêcony szermierce dawnej i by³ imprez± w pewnej mierze rekonstrukcyjn± wiêc mo¿na chyba oczekiwaæ jakich¶ standardów. Sporo by³o osób pocz±tkuj±cych w tej zabawie, sporo by³o sportowców i dlatego nie mówiê, ¿e by³o kiepsko bo siê dobrze bawi³em (tak na piciu piwa ze wszystkimi w knajpie w sobotê wieczorem te¿, szok prawda) dlatego wrzucam tylko swoje trzy grosze na przysz³o¶æ bo Marek zapyta³ o uwagi. Loki wraz ze swoimi przyjació³mi s± organizatorami i to oni planuj± nam zabawê wiêc nie widzê powodu, ¿eby ci ci¶nienie skaka³o z powodu kwestii na któr± i tak nie masz wp³ywu jak zreszt± i ja smile.gif .
Faroth
Halówki halówkami, ale i tak wygra³y wysokie podkute buty skórzane szczerba.gif
Z "Aramisami" walczy³o siê bardzo mi³o, pomimo ich sportowych strojów, bo walczyli delikatnie. Chocia¿ najlepiej wspominam chyba walkê z Parufk±. smile.gif

Mo¿na polemizowaæ, ale ka¿dy zna³ regulamin i za³o¿enia turnieju ju¿ wcze¶niej, wiêc nikt nie powinien mieæ pretensji o cokolwiek. smile.gif Ja siê bawi³em super. Szkoda, ¿e musieli¶my wyjechaæ ju¿ pierwszego dnia.

ps. Ma kto¶ filmiki z turnieju szabli ?
Monika ksf
Myslê, ¿e najwa¿niejsza by³a integracja szermierczych ¶rodowisk. Na której imprezie walcz± ze sob± szabl± rymcerz, klasyk i rekonstruktor smile.gif?

PS Historyczne buty kojarz± mi siê g³ównie z odciskami po podskakiwaniu przez ca³y dzieñ ;), i to przede wszystkim wysokie, spadku efektywnosci nie dostrzegam, najbardziej daje siê we znaki obci±¿enie ³apek i ciê¿sza szabla, przynajmniej w moim wypadku.
Monika ksf
Z forum Aramisa, jest info by siê podzielic z ekip± "historyczn±":
https://picasaweb.google.com/braur01/LancKorona#
Monika ksf
Czy kto¶ nie znalazl przypadkiem szytej rêcznie koszuli z szarego lnu? Szkoda mi tego szycia icon_sad.gif .
Monika ksf
Pojawi³y siê fotki z turnieju na stronie Stanicy, niestety nie mo¿na ich powiêkszyæ icon_sad.gif :
http://www.stanica.eu/index.php?option=com...3&Itemid=74
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.