Czas - 26-27 Luty 2011
Miejsce - Lanckorona ( okolice Krakowa )
Bez datowania.
Konkurencje podstawowe :
Szabla
Szpada
Pugina³
Dodatkowo w zale¿no¶ci od ilo¶ci chêtnych :
D³ugi miecz
Kord i puklerz
Wiêcej informacji postaram siê zamie¶ciæ wkrótce .
Pozdrawiam
Ze wzglêdu na pro¶by uczestników istnieje du¿e prawdopodobieñstwo, ¿e Turniej przeniesiony na inny dzieñ.
Proponowany termin, to 19 - 20 lutego.
Do poniedzia³ku znany bêdzie ostateczny termin.
Vea!
CYTAT(Saqr @ 10:41 06.01.2011)
Wiêcej informacji postaram siê zamie¶ciæ wkrótce .
Pozdrawiam
Bardzo przydatne by³oby info n/t regulaminu, w szczególno¶ci wymagañ na sprzêt.
Pozdrowienia
Czekam na termin, ten obecny jest dla mnie ok z tym wcze¶niejszym nie wiem jak to bêdzie.
Witam
Po d³ugich bojach, uda³o siê ustaliæ ostateczny termin na 26 - 27 lutego.
Co wiêcej poni¿ej przedstawiam nieco pe³niejszy zestaw konkurencji i parê s³ów o samej imprezie.
Impreza ma charakter przede wszystkim towarzyski i ma na celu integracje ¶rodowiska tzw. Ruchu Rycerskiego oraz szermierczego i zwi±zanych z tym ruchem grup i ludzi. Cel ten jest nadrzêdny, poniewa¿ do tego da¿y³ Du¿y Grze¶, którego imienia jest ten turniej, dlatego te¿ bedziemy staraæ sie dostosowaæ ca³o¶æ naszej imprezy do uczestników i ich sugestii i pomys³ów, tak, by ka¿dy siê w nim znalaz³ i dobrze bawi³.
Impreza ma charakter sk³adkowy, sk³adka bedzie oscylowaæ (zale¿nie od ilosci uczestników w granicach 25 z³). Spaæ bêdziemy w szkole, w której bedize trwac turniej. Istnieje mo¿liwo¶æ oczywi¶cie wynajêcia sobie pokoi w okolicy, ale sk³adki ju¿ tego nie obejmuj±. Pod wieczór zorganizujemy ma³e spotkanie integracyjne, prawdopodobnie w bardzo przyjemnej knajpie po³o¿onej nieopodal.
Dok³adne informacje odno¶nie dojazdu zamieszczone zostan± pod koniec stycznia.
Ogólnie o sprzêcie - wiêcej i dok³adniej pojawi siê na stronie Stanicy razem ze znowelizowanymi zasadami.
Konkurencje podstawowe
- jak wspomniano wcze¶niej konkurencje podstawowe s± nastêpujace:
Szabla - konkurencja, przede wszystkim na szable historyczne z ró¿nych okresów, ale w zakresie sensownej wagi. Do os³aniania cia³a zaleznie od woli uczestników u¿ywaæ plastronów, albo kolczug (czy innych lekkich pancerzy, adekwatnych do okresu rekonstruowanego) oraz karwaszy i rêkawic. Dopuszczone w tej konkurencji s± pappenheimery, szyszaki husarskie i inne zas³±niajace lub chroni±ce twarz he³my.
Szpada - zarówno szpady sportowe, jak historyczne, ale ka¿da posiadajaca atestowan± klingê sportow± (floretow± oraz szpadow±) zabezpieoczon± punt± - do os³ony plastrony skórzane, plastrony szermiercze.
Pugina³ - do walki lewaki, pugina³y z puntami i odpowiednim ostrzem. Do os³on karwasze, rêkawice, plastrony.
Dodatkowe, proponowane konkurencje, które odbêd± siê kiedy tylko bêdzie odpowiednia ilo¶c chetnych.
Rapier - Rapiery sieczno- kolne, os³ona ca³ego cia³a. Zale¿nie od woli uczestników mo¿na bedzie uzupe³niaæ lewakiem.
Miecz D³ugi - Blossfechten, bez ciêzkich pancerzy, podstawowe os³ony na ca³e cia³o - walka federschwertami.
Miecz i tarcza - konkurencja w pe³nych pancerzach dla wszystkich mi³o¶ników konserwy oraz dla ca³ego ¶redniowiecza. Wczesne ¶redniowiecze bêdzie musia³o sie odpowiednio dopancerzyæ, ¿eby wzi±æ udzia³. Oczywiscie, je¿eli przy poprzednich konkerencjach dominowa³a maska szermiercza, tutaj pancerz pe³ny, adekwatny do rekonstruowanej epoki.
Enigmatyczny "kord i puklerz" - Blossfechten, z puklerzami i mieczami jednorêcznymi lub kordami. Lekkie opancerzenie tak jak w mieczu d³ugim.
Stroje historyczne bardzo mile widziane, ale nie wymagane krytycznie, niemniej w trakcie konkurencji bêdziemy k³a¶æ bardzo mocny nacisk na strój i obuwie historycznie, ze wzgledu na wyrównanie szans. (Tenisówki w szpadzie wbrew pozorom baaardzo pomagaj±)
Vea!
to mo¿e dla wyrównania szans w turnieju halowym wprowadziæ sportowe obuwie? Nikt nie bêdzie chyba marudzi³ ¿e przeciwnik mia³ halówki, a przeciwnik "historyki"
CYTAT(Jurcy¶ @ 19:28 11.01.2011)
Miecz i tarcza - konkurencja w pe³nych pancerzach dla wszystkich mi³o¶ników konserwy oraz dla ca³ego ¶redniowiecza. Wczesne ¶redniowiecze bêdzie musia³o sie odpowiednio dopancerzyæ, ¿eby wzi±æ udzia³. Oczywiscie, je¿eli przy poprzednich konkerencjach dominowa³a maska szermiercza, tutaj pancerz pe³ny, adekwatny do rekonstruowanej epoki.
Enigmatyczny "kord i puklerz" - Blossfechten, z puklerzami i mieczami jednorêcznymi lub kordami. Lekkie opancerzenie tak jak w mieczu d³ugim.
Miecz i tarcza, puklerz, ci±g³a czy do pierwszego trafienia? Jakie pole trafienia? Jakie limity wagi dla broni?
Szabla, puklerz - rozumiem, ¿e wchodz± "dozbrojone" maski szermiercze, a he³my obowi±zkowo tylko przy mieczu i tarczy i tylko ta konkurencja bêdzie "pancerna"? Czy wcze¶niaki musz± w³o¿yæ na ³epetyny zamkniête he³my i full os³ony stawów? (istotne czy to bêdzie "ci±g³a" czy do pierwszego trafienia i jakie pole trafieñ).W których konkurencjach s± dopuszczone pchniêcia, czy tylko w szpadzie i rapierze czy równie¿ w federach i puginale? Jak bêd± liczone obopóle w poszczególnych konkurencjach? Jaka punktacja?
Czy pugina³y maj± mieæ giêtkie klingi (jak bêd± "kolne", lepiej ¿eby mia³y).
Obuwie- jaka bêdzie nawierzchnia? Parkiet czy musicie go czym¶ kryæ?
Co z filmami z turnieju z porzedniego roku? Mieli¶cie je udostêpniæ uczestnikom.
Zanim zostan± opracowane i skonsultowane znowelizowane zasady (a chcemy to zrobiæ porz±dnie) odpowiadam na pytania:
Walka ci±g³a, wystêpoowaæ bedzie jako jedna z mo¿liwosci Miecza i Tarczy, gdzie u¿ywamy tylko historycznych os³on. W przypadku woli i zgody uczestników w tej konkurencji tez mog± uczestniczyæ miecze d³ugie bez sztychów.
Wczesne ¶redniowiecze przede wszystkim musi dodaæ sobie drugiej warstwy zbroi. Czyli na przyk±³d tunikê kolcz±, czy lamelkê na przeszywanice (tzw ciê¿ko zbrojny) oraz os³ony kolcze, os³aniaj±ce twarz, karwasze do tego. Polecam wyposa¿yæ siê w dodatkowe ukryte os³ony kolan. W przypadku uczestnictwa wczesnego ¶redniowiecza w danym pojedynku raczej nie pozwolimy na pole trafienia ponizêj kolana. Natomiast co do góry, pe³ne pole trafienia.
Miecz i puklerz, walka punktowa bez sztychów.
Przy walce federami, dozwolone sa sztychy.
Co do filmików, zapraszamy - od pewnego czasu czeka ju¿ te 40 GB filmu.
Jurku a podacie dyskusji uczesników te zasady? Bo miecz d³ugi kontra wczesne os³ony to tak nie bardzo. Ja ju¿ z góry piszê, ¿e bêde przeciwko przeciwnikowi z d³ugim mieczem, chyba ¿e to bêdzie kobieta (zawsze to mniejszy power ;) ), albo d³ugi miecz bêdzie siê mie¶ci³ w "federowym" przedziale wagi i nie bêdzie nim operwa³ kto¶ o sile i posturze Rodryga. Ale ja jestem miêczakiem, dlatego nie musisz traktowac moich zastrzerzeñ z pe³n± powag±.
do kiedy obowiazuj± zg³oszenia i czy jest jakie¶ wpisowe?
Wpisowe przewidujemy w wysoko¶ci 20-25 z³ w zale¿no¶ci od tego ile osób siê pojawi.
Witam serdecznie.
Mam kilka pytañ.
Jakie bêd± zasady pojedynków na szable,
Jaka jest wymagana waga broni?
Walka jak rozumiem w wyposa¿eniu historycznym (buty,spodnie, elementy ochronne, itd)
pytam bo ju¿ walczy³em w kolczudze przeciw "rycerzowi jedi" w plastronie szermierczym masce rêkawicy, spodniach bojówkach i trampkach.
Gdzie nale¿y s³aæ zg³oszenia?
Czy impreza integracyjna o której czyta³em w strojach historycznych?
Z góry dziêkujê za odpowied¼.
Pozdrawiam
CYTAT(Thenotep @ 22:41 22.01.2011)
Walka jak rozumiem w wyposa¿eniu historycznym (buty,spodnie, elementy ochronne, itd)
pytam bo ju¿ walczy³em w kolczudze przeciw "rycerzowi jedi" w plastronie szermierczym masce rêkawicy, spodniach bojówkach i trampkach.
Kwestiê historyczno¶ci sprzêtu niech ka¿dy rozpatruje wg w³asnego sumienia, wa¿ne s± umiejêtnosci a nie oprawa ;). Mnie osobi¶cie bardziej ni¿ plastron i maska szermiercza razi 1,5 kg sztaba udaj±ca szablê, a wczuwanie siê w klimat na salli gimnastycznej jest kapkê zabawne ;). Ale poczekajmu na odpowied¼ organizatrów, bo z XVII strojem do szabli uczestnicy, mi.in ja. mogê mieæ problem. Na 100% za³o¿ê plastikowy ochraniecz na pier¶ pod przeszywê. Mam nadziejê, ¿e nie bêdzie Ciê to raziæ, tak jak moja maska i niehisteryczna rêkwica? Na specjalne ¿yczenie mogê siê doci±¿yæ i za³o¿yæ p³aty i he³m ;).
Przy okazji mam pytanie czy, je¶li koniecznie upieracie siê na obowi±zkowe stroje historyczne, mo¿na wystartowaæ w stroju XIVw. albo wczesno¶redniowiecznym w konkurencji szabli?
Czy bêdzie dopuszczalne obni¿enie o 100-200 gram minimalnej wagi broni dla kobiet? Z opcj± ¿e w przypadku walki kobieta z kobiet±, takie obni¿enie mog³oby nie byæ dopuszczalne ze wzglêdu na podobne warunki fizyczne. tj jak juz bierzemy l¿ejsz± broñ, to obie.
PS W tamtym roku osobi¶cie, jako sêdzia, przed walk± pyta³am zawodników ciê¿ej opancerzonych (kolczuga, bechter, stalowe karwasze), czy zgadzaj± sie na przeciwnika w plastronie, nikt nie wyrazi³ sprzeciwu, cytuj±c jednego z "pancerniaków": "to jest w koñcy zabawa, nie walka o z³ote gacie".
Niestety osoba w plastronie musi liczyæ siê z tym, ¿e ciê¿ej opancerzony przeciwnik bêdzie bi³ mocniej, dlatego warto to przemy¶leæ, wychodz±c w leciutkich ochraniaczach na cieniutki ¿upanik.
Co do klimatu to tutaj samo za siebie pracuje nie tyle sala a samo miasteczko ..bo jest ¶liczne
Co do minimalnej wagi dla kobiet - oczywi¶cie ..to przypominam po raz kolejny jest impreza towarzyska z za³o¿eniem tego ¿eby po pierwsze by³o sympatycznie i fair play a zwyciêstwo i takie tam bzdury s± na drugim miejscu ...
Impreza integracyjna na 1000 % w strojach
CYTAT(Saqr @ 12:21 24.01.2011)
No tak, mamy w koñcu karnawa³, he he
. Chyba siê przebiorê za walkiriê ;).
He He Mimo wszystko fajnie jest siê popróbowaæ. Zabawa i owszem, jednako fajnie jest walczyæ przy zbli¿onych szansach obu stron. Wtedy decyduj± umiejêtno¶ci i takie tam. I nie chodzi o z³ote kalesony ale w³a¶nie o zabawê w której wszyscy maj± równe szanse. Mo¿e je¶li nie bêdziemy walczyæ w kolczugach i ca³ej reszcie to organizator bêdzie dysponowa³ jednym komplecikiem na u¿yczenie do pojedynku? I musisz uwierzyæ mi na s³owo i¿ dla mnie najistotniejsze jest to i¿ bêdê móg³ potykaæ siê z lud¼mi z którymi nigdy wcze¶niej nie walczy³em a to dlatego i¿ wtedy uczê siê najwiêcej jednako tak jak pisa³em istotne dla nauki jest by szanse by³y zbli¿one bo i analiza w³asnych b³êdów jest wtedy czytelniejsza. Pytam te¿ o to z racji odleg³o¶ci bo nie koniecznie chcê woziæ wszystkie graty przez ca³y kraj by pole¿a³y w koncie
Co do szabli to mam takow± 800 gram chyba siê nada. Je¶li idzie o dziewczyny to mog± mieæ l¿ejszy sprzêt ale nie koniecznie po co na si³ê wprowadzaæ parytety
Jak niewiasta zechce to proszê bardzo, byle szabla siê w szpadê nie zamieni³a
bo to ju¿ insza konkurencja choæ i tak fajnie siê popróbowaæ
Pozdrawiam serdecznie i czekam zasad turnieju i s³owa od organizatorów.
CYTAT(mblade @ 14:40 24.01.2011)
CYTAT(Saqr @ 12:21 24.01.2011)
No tak, mamy w koñcu karnawa³, he he
. Chyba siê przebiorê za walkiriê ;).
Dla mnie bomba
tylko ¿eby strój by³ jak w bajkach ....znajdê drug± chêtn± na walkiriê i wieczorem odbêdziecie walkê wieczoru, a ch³opaki z Warszawy przywioz± na ten zbo¿ny cel kisiel
Jak walczymy szablami historycznymi (moja 815 g) i staramy siê odtwarzaæ i æwiczyæ szermierkê z epoki to ja jestem za pe³nym historycznym strojem. Skakanie w leginsach, trampeczkach i plastronie z husark± to troszku inna para kaloszy w pojedynku ni¿, wysokie buty, ¿upan pikowany i ca³a reszta. Krzysiu w mej osobie masz drugiego chêtnego do integracji w stroju historycznym, a i z pocztowym godnie przyodzianym przybêdê wiêc trochê nas bêdzie w szlafrokach. Z tego co wiem wybiera siê te¿ Koki i Max z Malleusa.
CYTAT(Saqr @ 19:12 24.01.2011)
Dla mnie bomba
tylko ¿eby strój by³ jak w bajkach ....znajdê drug± chêtn± na walkiriê i wieczorem odbêdziecie walkê wieczoru, a ch³opaki z Warszawy przywioz± na ten zbo¿ny cel kisiel
Zapraszamy do potaplania siê z nami w tym kiselku, w stroju historycznym oczywi¶cie. Zobaczymy jak tam sobie poradzisz Marku z dwiema Walkiriami ;). Liczymy, ¿e staniesz na wysoko¶ci zadania.
CYTAT(Thenotep @ 18:30 24.01.2011)
I musisz uwierzyæ mi na s³owo i¿ dla mnie najistotniejsze jest to i¿ bêdê móg³ potykaæ siê z lud¼mi z którymi nigdy wcze¶niej nie walczy³em a to dlatego i¿ wtedy uczê siê najwiêcej jednako tak jak pisa³em istotne dla nauki jest by szanse by³y zbli¿one bo i analiza w³asnych b³êdów jest wtedy czytelniejsza.
W takim razie liczê na sparring poza turniejem, pewnie odpadnê po pierwszej walce i nie bedziemy mieæ przyjemno¶ci ze sob± pofechtowaæ. Te¿ jestem zdania, ¿e najlepiej siê uczyæ od wielu sparingpartnerów.
CYTAT(Adsumus @ 18:41 25.01.2011)
Adsumusie, widzê, ¿e jeste¶ zainteresowany imprez±, liczê na Twoje uczestnictwo. Z Tob± z przyjemn¶ci± powalczê na miecz z puklerzem, do kisielu mo¿e zabrakn±æ walkirii.
Widzisz,
zastanawia mnie tylko jak ten kisiel wprawi siê w klimat tych strojów historycznych miêdzy szczebelkami sali gimnastycznej..
Jak to organizator zamierza pogodziæ???
Pozdrawiam
Kisiel zawsze siê wpasuje
. Jak bêdzie brakowa³o walkirii zwerbujemy jak±¶ lokaln±
.
CYTAT(Parufka @ 22:23 26.01.2011)
Kisiel zawsze siê wpasuje
. Jak bêdzie brakowa³o walkirii zwerbujemy jak±¶ lokaln±
.
Nastêpny, tym razem do szabli, ch³opaki, bo nie dam rady, mam jeszcze tylko na bileciku miejsce w rubryczce: miecz z tarcz±. Profesjonalnym zapa¶niczkom "kisielowym" siê p³aci (a zdaje siê, ¿e nie ma nawet na nagrody dla zwyciêzców turniejów), znale¿æ siê miêdzy udami takowej, bezcenne
.
Adsumusie piszê ca³kiem powa¿nie, rusz dupsko i przyje¿d¿aj do Lankorony, powino tam byæ równie¿ paru misiów od d³ugiego miecza, w wersji light, a nawet puszkowej. A mnie z¿era ciekawo¶æ, czy potrafisz cos wiêcej ni¿ klepaæ posty, ta ilo¶æ nabitych moich postów idzie przez prywatne forum, bo nie wierzê, ¿e ich wiêcej nabi³am ni¿ Ty .
CYTAT
czy potrafisz cos wiêcej ni¿ klepaæ posty, ta ilo¶æ nabitych moich postów idzie przez prywatne forum, bo nie wierzê, ¿e ich wiêcej nabi³am ni¿ Ty .
C`est la vie ;P
Ale kiedy w ogole jest ta impreza?
25-26 czy 19-20?
Bo do poniedzia³ku mia³ byæ podany termin..
Termin turnieju:
26-27 luty 2011
Zapraszamy
Racja, by³o w po¶cie nr5.
CYTAT(Adsumus @ 23:54 27.01.2011)
Racja, by³o w po¶cie nr5.
Siê nie wymiguj i zajrzyj do swojego terminarza. I proszê, nie pisz, ¿e sesja
.
Witam,
W poni¿szym linku spakowany plik z zasadami turnieju, ³±cznie z kopi± o¶wiadczenia, które bêdziemy wype³niaæ na miejscu. (tzn. cyrografem
)
http://rapidshare.com/files/445705415/zasady_II_turniej.zipWkrótce powinny siê pojawiæ na stronie.
Vea!
cos nie moge sê zarejestrowac by siê zajrzêc od tego regulaminu.
Witam wszystkich.
Przedstawiam szczegó³y dotycz±ce Turnieju:
MIEJSCE: LANCKORONA woj. ma³opolskie Zespó³ Szkó³ w Lanckoronie
TERMIN: 26-27 LUTY 2011 godz.:11:00
Prosimy ¶licznie wszystkich zainteresowanych o wype³nienie formularza zg³oszeniowego, u³atwi nam to znacznie organizacjê Turnieju.
KARTA ZG£OSZENIOWAW trakcie wype³niania zostan± Pañstwo poinformowaniu o szczegó³ach imprezy.
Przepraszamy za niedzia³aj±cy link z zasadami i regulaminem.
Pliki s± do pobrania na naszej stronie po wype³nieniu karty zg³oszeniowej.
Stowarzyszenie StanicaKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikpozdrawiam
Renata Karska
Stowarzyszenie Stanica
mam pytanko,
s± ju¿ jacy¶ chêtni do bojówki(miecz+tarcza)?
prawdopodobnie zawitamy.
pozdrawiam
Jest ko³o 8 - 12 osób na razie na miecz i tarczê i liczba siê zwiêksza
Jak poprawi³am informacje w po¶cie wy¿ej, pliki z regulaminem i zasadami walki s± ju¿ do pobrania z naszej strony. S± umieszczone w formacie .pdf i mo¿na je ¶ci±gn±æ po wype³nieniu Karty Zg³oszeniowej.
Reniu, jest tutaj pewna niekonsekwencja. Najpierw muszê wys³aæ karte zg³oszeniow± z okre¶leniem siê w jakiej konkurencji bêdê startowaæ i dopiero wtedy mam szansê zapoznaæ siê z regulaminem, a by okre¶liæ siê co do konkurencji, muszê znaæ zasady, czy choæby minimalne wymagania dotycz±ce sprzêtu ochronnego. Zapis "obowi±zywaæ bêdzie historyczna odzie¿ ochronna" nie koreluje choæby z maskami szermierczymi z pierwszych postów tematu. Nie da siê po prostu wrzuciuæ tych regulaminów na frehê, tak jak robi± organizatorzy innych turniejów?
Czy mogê kartê zg³oszeniow± potraktowaæ, jako orientacyjn± informacjê dla organizatorów? Nie bardzo da siê wype³niæ rubrykê "uwagi, sugestie" nie maj±æ informacji do jakich mi³a³yby siê one odnie¶æ.
Rezygnujecie z pugina³u i miecza/korda z puklerzem?
Jeszcze taka ma³a sugestia, by najbardziej kontuzjogenne konkurencje daæ na koniec dnia.
Pozdrawiam
Monika
Tak bêdzie zrobione..regulamin jest najmniej istotn± rzecz± w tym turnieju ...regulamin zgodnie z za³o¿eniem turnieju podobnie jak w zesz³ym roku jest najmniej istotny za wyj±tkiem regulaminu g³ównego czyli zasad podstawowych zachowania ..
P.s.Je¶li kto¶ zab³aga o walkê mocn±
to j± dostanie :P .......
Co do Zasad i Regulaminu, s± do przegl±dniêcia równie¿ na naszej stronie, a do pobrania, po wype³nieniu Karty.
Tak jak piszesz karta jest dla nas wy³±cznie orientacyjn± informacj±, a ze wzglêdu na du¿e zainteresowanie Turniejem musimy znaæ orientacyjnie ilo¶æ osób chc±cych wzi±æ udzia³ w poszczególnych konkurencjach. Prawdopodobnie bêdziemy musieli ograniczaæ ilo¶æ uczestników Turnieju ze wzglêdu na konkretn± ilo¶æ godzin, które posiada doba.
A tak po za tym to mamy siê chyba g³ównie dobrze bawiæ!
Pozdrawiam serdecznie
Reniu mamy siê zg³aszaæ grup± czy osobno? Jak Wam bêdzie wygodniej?
Ograniczajcie w szpadzie
.
Ustalcie termin i za spó¼nialskich podwójna op³ata, kasa zawsze siê przyda ;), sêdziowanie to ciê¿ka praca.
Wys³am parê uwag do reglulaminu, szczególnie:
1) czas walk w elminacjach i finale w ci±g³ej na miecz i tarczê jest wart rozwa¿enia, tj zmieniæ na odwyrtkê, 60 sek elminacje i 90 sek fina³y, to finali¶ci powinni wykazac siê lepsz± kondycj±, poza tym oszczêdzicie trochê czasu.
2) pkt 8 "trafienie z pierwszeñstwem" bêdzie niezrozumia³e dla zdecydowanej wiêkszo¶ci uczetników turnieju,
3) "z wy³±czniem przepychania cia³em" jak dopu¶cicie przepychanie cia³em, walki zamieni± siê w misiowanie i brzydkie przepychanki. Poza tym nie wyobrazm sobie takiego przepychania z Einsteinem na przyk³ad, z Jurcysiem te¿ nie bardzo ;).
4) Zaliczanie trafienia w ³ydki- tylko przy sabotonach, ograniczy ryzyko kontuzji, jak w szabli nie mo¿na waliæ po udach, a nawet biodrach : (, co mocno kastruje tê broñ, tym bardziej (dlaczego szabli¶ci maj± mieæ bezpieczniej ;) ).
Poza tym mam nadzejê, ¿e wszystkie uwagi dosz³y, bo na wydruku pokazuje mi siê tylko to co widaæ w okienku.
CO do zg³aszania siê to mo¿na grupowo, jest tam opcja podawania ilo¶ci osób zg³aszanych do udzia³u. Jednak wiadomo pojedyncze zg³aszanie pozwoli nam na precyzyjniejsze informacje co do poszczególnych konkurencji.
Witam
Ma³a notka z GOH Per Saecula. W szabli bêdzie bra³o udzia³ tylko dwie osoby, a reszta jedzie w celach towarzyskich.
Pozdrawiam
Marku, nie wszyscy udzielaj± sie w necie, nie mam wszystkich szczego³ówych danych osobowych do formularza, dlatego ¿eby nie powielaæ zg³oszeñ zarezerwuj minimum: trzy szable na MKS (ja tj Monika, Einshtein, Micha³, Marek zdaje siê, ¿e sêdziuje) i cztery miecz-tarcza KSF. Te dwa twory s± "ponadbractowowe" dlatego Gregor powinien podes³aæ Ci specyfikacjê kto zacz do miecza w rubryczce "sugestie, uwagi". Ci±g³a, chyba ¿e mo¿na startowaæ i w tym i w punktówce. I proszê nie rezygnujcie z miecza z puklerzem, "puszki" przy dobrej organizacji szybko klepniecie, na priva podrzucê parê pomys³ów, by to szybko posz³o, mo¿na np zrobiæ elminacje w konkurencjach"do pierwszego trafienia" tylko do 3 trafieñ.
Rammstein ..
od podkoszulki ..
CYTAT(Saqr @ 21:24 09.02.2011)
Rammstein ..
od podkoszulki ..
Choinka, ale jestem niekumata. S³oñ mi na ucho nadepn±³. To od klepania po klingach i blachach ;).
mblade- wypraszam sobie... ;)
Mia³em nadziejê, ¿e uda mi siê dotrzeæ na Turniej, ale niestety nie dam rady.
pozdro
Dominik S³oñ
CYTAT(mblade @ 12:20 09.02.2011)
Marku, nie wszyscy udzielaj± sie w necie, nie mam wszystkich szczego³ówych danych osobowych do formularza, dlatego ¿eby nie powielaæ zg³oszeñ zarezerwuj minimum: trzy szable na MKS (ja tj Monika, Einshtein, Micha³, Marek zdaje siê, ¿e sêdziuje)...
Cztery... Skoro jaki¶ nieznany mi Einstein mo¿e, to i ja mogê;PP A na serio: czy przy sporej liczbie uczestników (ponoæ ma siê ich trochê pojawiæ) istnieje mo¿liwo¶æ podzia³u szablistów wed³ug kryterium do¶wiadczenia? W ten sposób pokraka æwicz±ca od 3 miesiêcy mia³aby szansê, ¿e nie zostanie z pierwszej imprezy wyniesiona nogami do przodu.
Niedziela dlatego jest ca³a na sparingi przeznaczona ..poza tym to do¶æ obiektywne oceniaæ kto pocz±tkuj±cy a kto nie .. ale postaramy siê Gloriu aby¶ mia³a trochê rado¶ci z zabawy
CYTAT(Saqr @ 21:24 09.02.2011)
Rammstein ..
od podkoszulki ..
Witam hehe tak od podkoszulki 100% prawdy
CYTAT(Gloria z Krakowa @ 17:30 11.02.2011)
W ten sposób pokraka æwicz±ca od 3 miesiêcy mia³aby szansê, ¿e nie zostanie z pierwszej imprezy wyniesiona nogami do przodu.
Gloriu, z³e podej¶cie, nie pokraka, tylko to Ty masz przeciwnikowi "dowaliæ" ;).
Gloriu, przy tej ilo¶ci uczestników, raczej bêd± grupy, co w efekcie, wi±¿±c z faktem, ¿e mamy tutaj tak straszliwie tendencyjnych sêdziów g³ownych (min. takie straszliwe persony jak Renata czy Marek P.) to raczej grupy bêd± dobrane odpowiednio, ka¿dy sobie bedize móg³ powalczyæ.
Vea!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.