Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Gala PWR w Toruniu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2
Robert Szatecki
CYTAT(Adsumus @ 21:01 16.10.2010) *
CYTAT
A nie mo¿na po prostu napisaæ ¿e by³ to fajny kopniak z obrotu

A tak na serio bardzo fajny filmik, nawet muzyka po chwili przestaje przeszkadzaæ icon_wink.gif

Mi siê muzyka w pe³ni podoba:)
Adsumus
CYTAT
Mi siê muzyka w pe³ni podoba:)

Mi te¿, ale dopiero po chwili icon_wink.gif
Lipek
Muza jest spoko tylko jako¶æ pozostawia sporo do ¿yczenia.
kara¶ - zly harcownik nr1
mi sie jeszcze podoba akcja wykonczeniowa, zaczynajaca sie od kopniecia w 1:09, w wykonaniu roberta, dynamika mistrzostwo swiata shocked.gif
MagicWojtek
Kara¶..prawdê mówi±c...
CA£O¦Æ SIÊ PODOBA :D

git robota...na ¿ywo jeszcze lepiej to wygl±da³o :D
Martin
panie Kormak, kategorycznie zaprzeczam, jakobym nie patrzy³, gdzie kopiê. Kopa³em na w±trobê. na filmie wydaæ, ¿e kopniêcie jest celne, tylko zbyt wolne. Przeciwnik siê odsun±³.
Skoro siê tak pan zna na kopniêciach, pójd¼my dalej t± logik±. W walce Crocop vs Vanderlei Silva, kiedy Silva blokowa³ kopniêcia na g³owê (mówiê o pierwszej ich walce), mimo ilu¶ tam prób nie odniós³ sukcesu, znaczy siê to, ¿e Crocop nie umie kopaæ?
Ja akurat, prawda, nie umiem kopaæ, dlatego mia³em ju¿ dwie kontuzje po trafieniu stop± w opancerzonego przeciwnika. Co nie znaczy, ¿e nie mia³em sukcesów. Spytaj Andrzeja, jak ³adnie fikn±³ na plecy, po frontalnym kopniêciu na klatkê piersiow±. Na Sieradzu, maj±c uszkodzon± d³oñ, nie mog³em skutecznie uderzaæ broni±, wiêc wy³±czy³em przeciwnika tylko kopniêciami (plus jeden czy dwa ranty). Godno¶ci "ofiary" nie pamiêtam, niestety. Przekona³ siê te¿ o tym Mand¿ur z Bêdzina, jak polecia³ na ziemiê po wewnêtrznych low kickach.
Natomiast pana, panie Kormak, nie przypominam sobie jako¶ ani w tym sezonie, ani w poprzednich, choæ stara³em siê je¼dziæ na wszystkie imprezy, gdzie takie pe³nokontaktowe walki w zbrojach siê odbywa³y. Chêtnie zapoznam siê z pañskimi osi±gniêciami w zakresie skutecznego kopania, zw³aszcza w zbroi. Poproszê o jakie¶ przyk³ady najchêtniej.
Martin
A, by³bym zapomnia³.
Co do nazewnictwa to w moim klimacie nazywa³o siê to "chapa", czyli "blacha". S³owo pochodzi z portugalskiego. A to dlatego, ¿e ja siê takich dziwactw uczy³em na capoeirze.

Co do pytania, po jak± ciasn± to wykonywaæ?
Ano jak siê walczy kolejn± rundê z przeciwnikiem, który jest na co dzieñ twoim sparringpartnerem, który dok³adnie zna twój styl i akcje, które mo¿esz wykonaæ, warto spróbowaæ go zaskoczyæ. Czasem siê uda, czasem nie. Na obronê mojego pokracznego kopniêcia mam tylko to, ¿e by³a to druga b±d¼ trzecia runda i ju¿ p³ywa³em lekko, co widaæ po tym, jak siê dalej krêcê po akcji.
Monika ksf
CYTAT(Martin @ 16:14 17.10.2010) *
Chêtnie zapoznam siê z pañskimi osi±gniêciami w zakresie skutecznego kopania, zw³aszcza w zbroi. Poproszê o jakie¶ przyk³ady najchêtniej.
Po pierwszym po¶cie Kornaka mnie sie wydawa³o, ¿e on tylko ¿artuje, jak dla mnie to mistrzosto ¶wiata, by robiæ kopniêcia z obrotu w opancerzeniu (i to takie trudne, ura ushiro mawashi geri zawsze by³a dla mnie nie do przej¶cia ;)). Same front kicki (japoñski do tego tematu nie pasuje ;)), ich szybko¶æ, na tych filmach robi± wra¿enie.
Fratres
Tak filmik zajefajny, brakuje tylko panienek w bikini pokazuj±ce poszczególne rundy :P.

Poza tym pe³na profeska z wykonaniem gali, ¿al tylko ¿e zajêcia uniemo¿liwi³y przyjazd :/.
Qvintvs Grattivs Medicvs
CYTAT(Martin @ 16:14 17.10.2010) *
panie Kormak, kategorycznie zaprzeczam, jakobym nie patrzy³, gdzie kopiê.

Na filmie niestety trudno oceniæ ...ale ... w momecie obrotu i wyprowadzenia nogi he³m nie jest skierowany w stronê przeciwnika.
Skoro rêczy Pan rycerskim s³owem niech tak bêdzie.

Kopa³em na w±trobê. na filmie wydaæ, ¿e kopniêcie jest celne, tylko zbyt wolne. Przeciwnik siê odsun±³.

Nie za bardzo rozumiem Pana tok my¶lenia... kopniêcie jest celne ale przeciwnik siê usun±³. dunno.gif
Domy¶lam siê ¿e chodzi o to ,¿e kopniêcie nie by³o skuteczne, bo by³o za wolne i dodatkowo przeciwnik siê odsun±³. Teraz to wszystko jasne!

Skoro siê tak pan zna na kopniêciach, pójd¼my dalej t± logik±. W walce Crocop vs Vanderlei Silva, kiedy Silva blokowa³ kopniêcia na g³owê (mówiê o pierwszej ich walce), mimo ilu¶ tam prób nie odniós³ sukcesu, znaczy siê to, ¿e Crocop nie umie kopaæ?

To znaczy tylko tyle ,¿e Pan Silva dobrze blokuje!

Ja akurat, prawda, nie umiem kopaæ, dlatego mia³em ju¿ dwie kontuzje po trafieniu stop± w opancerzonego przeciwnika.

Zalecam naukê od podstaw bo je¶li faktycznie ma Pan ¶wiadomo¶æ, ¿e nie potrafi kopaæ to niestety prêdzej czy pó¼niej zrobi Pan sobie krzywdê a co gorsze swojemu przeciwnikowi/kumplowi/przyjacielowi.

Co nie znaczy, ¿e nie mia³em sukcesów. Spytaj Andrzeja, jak ³adnie fikn±³ na plecy, po frontalnym kopniêciu na klatkê piersiow±. Na Sieradzu, maj±c uszkodzon± d³oñ, nie mog³em skutecznie uderzaæ broni±, wiêc wy³±czy³em przeciwnika tylko kopniêciami (plus jeden czy dwa ranty). Godno¶ci "ofiary" nie pamiêtam, niestety. Przekona³ siê te¿ o tym Mand¿ur z Bêdzina, jak polecia³ na ziemiê po wewnêtrznych low kickach.

Sukcesów nie podwarzam.

Natomiast pana, panie Kormak, nie przypominam sobie jako¶ ani w tym sezonie, ani w poprzednich, choæ stara³em siê je¼dziæ na wszystkie imprezy, gdzie takie pe³nokontaktowe walki w zbrojach siê odbywa³y. Chêtnie zapoznam siê z pañskimi osi±gniêciami w zakresie skutecznego kopania, zw³aszcza w zbroi. Poproszê o jakie¶ przyk³ady najchêtniej.

Nie walczê i nie odtwarzam okres historii jaki Pan reprezentuje.
By³em widzem na Gali st±d moje spostrze¿enia i uwagi.
Ogólnie walki by³y ciekawe i zaciek³e.

Martin
"Nie walczê i nie odtwarzam okres historii jaki Pan reprezentuje.
By³em widzem na Gali st±d moje spostrze¿enia i uwagi."

Kormak, przeczyta³em to, co chcia³em przeczytaæ: teoretyk wypowiada siê o tym, ¿e praktyk nie ma pojêcia, co robi. Jedyny komentarz, jaki mi siê nasuwa, pochodzi ze staropolszczyzny:

"Krytyk i eunuch z jednej s± parafii. Obaj wiedz± jak, ¿aden nie potrafi".

Je¶li mówimy o podstawach, to tak siê sk³ada, ¿e je¶li siê nie jest Beholderem (taki stworek, ma mnóstwo oczu w dziwnych miejscach), to przy kopniêciu z obrotu trzeba straciæ kontakt wzrokowy z przeciwnikiem. S± na to dwie metody. Jedna, jakiej mnie nauczyli na Capoeirze, polega na intensywnym skrêceniu cia³a przy opó¼nieniu nogi. Wtedy odzyskujesz kontakt wzrokowy zanim noga zatoczy okr±g, co pozwala skorygowaæ punkt trafienia.
Cholernie trudne do wykonania w zbroi, zamkniêtym he³mie i ograniczonym polu widzenia.
Druga polega na zapamiêtaniu pozycji przeciwnika i nadziei, ¿e kopniêcie bêdzie na tyle szybkie, ¿e nie zd±¿y on zmieniæ pozycji.

Mblade:

mawa uri mashi, ¿e co? Rany, cz³owiek zakrêci nog±, a potem mu m±drzy ludzie dorabiaj± nazwy...
Swoj± drog±, to by fajnie wygl±da³o w zbroi :D
http://www.youtube.com/watch?v=1fYmMAVKw_0

Ogólnie, ten go¶æ to mój guru, je¶li chodzi o tego typu kopniêcia:
http://www.youtube.com/watch?v=3Jcryf8s8AE
Qvintvs Grattivs Medicvs
Tak my¶la³em ,¿e nie bêdzie pokory tylko wiara ,¿e jestem "the best".
Niech tak bêdzie. Skoro tak ³atwiej ¿yæ.
Nie jestem teoretykiem ale by³ym praktykiem przez wiele lat.
Nie zamierzam dalej polemizowaæ bo widzê ,¿e do Pana nic nie trafia, nawet konstruktywna krytyka.
Tak nawiasem z mojej praktyki wiem ,¿e najpierw obraca sie tu³ów, potem g³owa, na koñcu noga.
To proste poniewa¿ przy dynamicznej akcji mo¿emy wykonaæ kilka innych kopniêæ, widz±c jak stoi przeciwnik (np.yoko, ushiro czy ura nawet mea geri z wykrocznej).
Skoro jest w/g Pana inaczej to mieli¶my innych trenerów.
I to tyle je¶li chodzi o taktykê.
Staropolszczyznê proszê dobieraæ stosowniej bo je¶li ja jestem krytykiem to... bigsmile2.gif

Monika ksf
CYTAT(Martin @ 01:11 18.10.2010) *
Mblade:
mawa uri mashi, ¿e co? Rany, cz³owiek zakrêci nog±, a potem mu m±drzy ludzie dorabiaj± nazwy...
Swoj± drog±, to by fajnie wygl±da³o w zbroi :D
http://www.youtube.com/watch?v=1fYmMAVKw_0
Zazwyczaj sprawdzam to co wypisujê je¶li jest w obcym jêzyku (google s³ownik itp) i kilka razy edytujê swoje posty (Jak Robert trenowa³am WSW wieku temu i pamiêæ ju¿ nie ta), ale w niedzielê wieczorem nie mia³am do tego wyrobienia, (tym bardziej ¿e zazwyczaj trollujê na freha tylko od pn do pt miêdzy 12.00 a 20.00 ;) ).

PS Japoñskie nazwy kopniêæ s± bardzo precyzyjne, g³upio by brzmia³o po polsku np odwrócone kopniêcie nog± w ty³ z obrotu ;). Poza za tym wiêkszo¶æ osób w starszym wieku trenuj±cych szermierkê zaczyna³a od jakiego¶ karate (najczêciej od kyokushinkai) i dlatego to s³ownictwo ma zakodowane w g³owie, nawet jak zobaczy zwyk³ego kopa poni¿ej pasa. A mnie utkwi³o to ura mawashi itd... bo mia³am z nim najwiêcej k³opotu i jest bardzo efekciarskie smile.gif. Szczególnie gdy wejdzie, jak zawodnicy ju¿ ledwie stoj± na nogach.

Jeszcze kilka gal i okr±g³e tarcze zast±pi± puklerze ;), tej z króliczkiem ju¿ niedu¿o brakowa³o.
Kichigai
CYTAT

A co, Ty jeste¶ "the best"?????
wracaj±c do g³ównego toku Gala pierwsza klasa, fakt, widzia³em tylko na filmiku z YT..Ale robi wra¿enie smile.gifsmile.gif Mo¿e nied³ugo rozrzeszy siê to na inne "klasy "wagowe"", wcze¶ni??
Gratuluje zwyciêzcom.

Japonia pozdrawia smile.gif
Qvintvs Grattivs Medicvs
CYTAT(Kichigai @ 12:08 18.10.2010) *
CYTAT

A co, Ty jeste¶ "the best"?????
wracaj±c do g³ównego toku Gala pierwsza klasa, fakt, widzia³em tylko na filmiku z YT..Ale robi wra¿enie smile.gifsmile.gif Mo¿e nied³ugo rozrzeszy siê to na inne "klasy "wagowe"", wcze¶ni??
Gratuluje zwyciêzcom.

Japonia pozdrawia smile.gif

Ja nie jestem i nigdy nie bêdê.
"Kto tak s±dzi ... ju¿ przegra³!"
Takiej pokory uczy³ mnie mój Sensei wiele lat temu.
Tak zosta³o po dzi¶ dzieñ.
Pozdrawiam
Indar
To jeszcze rozmowa o Gali PWR czy przepychanka o sztukach walki?
Trzymajcie siê tematu - bardzo proszê. Pro¶ba jest skierowana szczególnie do p. Kormaka.
Krzysztof Szatecki
ehh a¿ ja siê wypowiem jak przeciwnik Martina w tej walce.

Nie rozumiem po co tu ca³a ta rozmowa. Kopniecy by³o wykonane zarówno celnie szybko jak i mocno. To ¿e akurat nie trafi³ ... trudno zdarza siê. Jakby ka¿dy zawodnik zawsze trafia³ kopnieciem przeciwnika to walki by trwa³y kilka sekund = do pierwszego kopniecia:P

Wed³ug mnie akcja wy¶mienita, pierwszy raz widzia³em aby kto¶ tak efektownie wykona³ kopniecie w zbroji i to bedac juz stosunkowo zmeczonym(jak Martin wspomnia³ koncówka drugiej/trzecia runda). nie ukrywam ¿e jak bym dosta³ tym kopnieciem po ¿ebrach walke bym najpewniej przegra³ przez K.O.

Wed³ug mnie nie ma co dalej poruszaæ tego tematu. Kopniecie genialne i zas³uguj±ce na podziw a nie krytykê.

PZD
Vibivs Silivs Alatvs
Ogl±daj±c setki walk i turniejów na dziesi±tkach imprez zaczê³o mnie ogarniaæ znudzenie i zrezygnowanie. My¶la³em, ¿e ju¿ nic mnie nie zaskoczy, a ogl±danie rycerskich bijatyk bêdzie strat± czasu. Myli³em siê....

Toruñska Gala by³a dla mnie bardzo ekscytuj±cym prze¿yciem!
¦wietnie przygotowane widowisko, dobra muzyka i piekielnie waleczni zawodnicy.
Wielki szacunek dla walcz±cych za si³ê, technikê i wytrzyma³o¶æ.

Takie walki wnosz± ogromn± dozê ¶wie¿o¶ci i emocji.
Brawa dla organizatorów i walcz±cych.

ps. A film dobry choæ w dupiatej jako¶ci.
Martin
Przepraszam admina za offtopa, moja ostatnia wypowied¼ w tej kwestii.
Panie Kormak, ja nie uwa¿am, ¿e jestem the best. ¯ycie regularnie weryfikuje moje zapêdy w tym kierunku, o czym najlepiej ¶wiadcz± moje wyniki. Na czterech sporych turniejach w tym sezonie by³em drugi. Na zagranicznych odpada³em w æwieræfina³ach.

Wszystkie trzy moje walki w PWR przegra³em.

Nie twierdzê, ¿e niczego nie mogê siê nauczyæ, wrêcz przeciwnie. Krytykê znoszê raz lepiej, raz gorzej.
Ale zaczyna siê we mnie gotowaæ, gdy kto¶ mi ca³kowicie nieznany, nie walcz±cy w tym, co robiê, sugeruje ¿e to co robiê to nic nadzwyczajnego, ¿e nie patrzê gdzie kopiê, ¿e robiê co¶ na pa³ê bo walczê jak chcia³bym, a nie jak potrafiê.

Trzeba mieæ, panie Kormak, sporo tupetu, ¿eby w ten sposób oceniaæ walkê innych. Je¿eli tak wygl±da owa "pokora", której uczy³ pana sensei, to nie wiem, czy wspó³czuæ uczniowi mistrza, czy mistrzowi ucznia. Nie doszukujê siê te¿ w tym konstruktywnej krytyki, raczej typowego trollowania internetowego, które pozwala swobodnie obra¿aæ ludzi, bo korzysta siê z sieciowej anonimowo¶ci.
Gdyby by³ pan startuj±cym zawodnikiem, mo¿na by by³o owe wypowiedzi zweryfikowaæ w praktyce. Ale ¿e nie zajmuje siê pan ani moj± epok±, ani od strony odtwórczej ani militarnej, to do takiej weryfikacji nie dojdzie, prawda?

Dla mnie ten offtopic jest skoñczony. Je¶li ma pan jeszcze jakie¶ uwagi, zapraszam na priv.
Adrian £uczak
Wiadomo co¶ na temat pojedynczych filmów z walk PWR w Toruniu?

I jakie¶ zdjêcia (niestety robione telefonem przez kolegê) do waszej dyspozycji:
http://picasaweb.google.com/adrivius/IIIMe...runskieGalaPWR#

Ps. Co do kopniêcia (a by³em z boku i widzia³em je dok³adnie od strony "wewnêtrznej" kopi±cego) by³o techniczne i naprawdê efektowne (zabrak³o tylko odleg³o¶ci poziomej od przeciwnika, której mo¿na by³oby spokojnie zmierzyæ szkoln± linijk±). He³m Martina te¿ by³ zwrócony w odpowiedni± stronê. Takie moje zeznanie wobec zaistnia³ej sytuacji...

PS2. Co do tych Amatorskich Walk Rycerskich - nie mia³em na my¶li umiejêtno¶ci fechtunku walcz±cych, tylko chodzi³o mi o same do¶wiadczenie w walkach kontraktowych. Co¶ a la Pocz±tkuj±ce Walki Rycerskie, o czym wspomnia³ mniej/wiêcej Marcin W.
Pozdr.!
Monika ksf
CYTAT(Zmuda @ 18:04 15.10.2010) *
Film z PWR
Mi³ego ogl±dania:
http://www.youtube.com/watch?v=jLUdlusNTwc

nied³ugo pojawi siê równie¿ wpis na facebook-owym profilu PWR-ów.

No nie ¿artujcie sobie, wy¶wietla mi siê "ten film jest prywatny", jako¶ w 2010 r nie by³ prywatny. Ale siê "syf" w tym ¶wiadku zrobi³. a chcia³am daæ linka, przedstawiaj±c znajomemu z zewn±trz rozwój tego sportu w postaci klarownego konkretnego nie za d³ugiego filmu, z Robertem jako mieczowym "pistoletem", bez wywiadów treningowych "wypocin" itp. Wspó³czesny lud¼ my¶li szybkimi obrazami, ciê¿ko zatrzymaæ na d³u¿ej jego uwagê w necie.
Bartosz
Te¿ by³ prywatny.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.