W dniu 2 pa¼dziernika (sobota) o godzinie 19.00, rozpocznie siê Gala Profesjonalnych Walk Rycerskich w Toruniu. Gala odbêdzie siê w trakcie III Toruñskich Medievaliów.
Organizatorem widowiska jest Centrum Kultury Zamek Krzy¿acki.
Gala nie odby³a by siê gdyby nie pomoc i wsparcie: Urzêdu Miasta Torunia, Galerii Copernicus, Sklepu z broni± bia³± Goods, firmy Spes Medieval-Market, firmy pirotechnicznej Thunder.
Patronem Medialnym wydarzenia jest radio WaWa ? Toruñ.
Walki sêdziowane s± przez przeszkolonych, kontraktowanych sêdziów. Sêdzi± g³ównym
bêdzie Grzegorz Brzeziñski, natomiast sêdziami punktowymi: Grzegorz Zmuda Trzebiatowski,
Bartosz Iwaszkiewicz oraz Ryszard Sza³añski. W roli sêdziego pomocniczego zobaczymy
£ukasza Koziñskiego.
Tego wieczoru zobaczymy w ringu:
W pierwszej walce jednego z najbardziej do¶wiadczonych polskich zawodników
Przemys³awa "Pig¿ê" Kuropatwê reprezentuj±cego Toruñsk± Szko³ê Fechtunku, który zmierzy siê z niedo¶wiadczonym lecz bardzo ambitnym Mateuszem "Ciechem" Ciechurskim z W³oc³awka . Dla obu zawodników jest to pierwsza walka w tej konwencji. Walka zakontraktowana jest na 3 rundy po 1,5 minuty ka¿da.
W drugiej walce zmierz± siê: debiutant w Profesjonalnych Walkach Rycerskich o którym
mówi siê ¿e ma ADHD - Bartosz "Lipek" Lipniewski z Grudzi±dza (TSF) oraz Robert Szatecki z Warszawy, który ma za sob± ju¿ pierwsz± walkê w PWR. Walka zakontraktowana jest na 3 rundy po 1,5 minuty ka¿da.
Natomiast w walce wieczoru zobaczymy Krzysztofa Szateckiego z Warszawy, który na swoim koncie dotychczas zanotowa³ 1 zwyciêstwo poprzez nokaut, oraz Martina Garcie, który jest najbardziej do¶wiadczonym zawodnikiem w PWR i bra³ udzia³ we wszystkich Galach PWR w Polsce.
Serdecznie zapraszamy!
No mowi sie ale czy to ADHD mi pomoze. A ja z calego serca zapraszam rowniez na to wydazenie. (przepraszam za brak polskich znakow)
Pozdrawiam !
Zapowiada siê ciekawie.
Obowi±zkowo trzeba siê zjawiæ :D
Lipek biedaku
CYTAT(Blacha @ 14:03 01.10.2010)
Lipek biedaku
Nie boj Blacha dam rade (mam taka nadzieje).
Pozdrawiam !
¶wietna gala PWR, walka Lipka z Robertem Szateckim by³a najlepsza! Jednak ADHD nie wiele pomog³o.
Witam!\Przepraqszam, moze czegos nie zrozumia³em-pisze o 01:06 i po imieninach kolegi, ale zaskoczy³a mnie ta "GALA"
1.Andrzej Zmuda-Trzebiatowski z Torunia
2.Emil Guz z Gi¿ycka
3.Jakub £adyñski z Elbl±ga
4.Krzysztof Olczak z £odzi
5.Krzysztof Szatecki z Warszawy
6.Krzysztof Wantuch z Bêdzina
7.Marcin Waszkielis z Kêtrzyna
8.Martin Garcia z Warszawy
9.Pigrza z Torunia
10.Rados³aw Krychniak z Kêtrzyna
11.Rados³aw Olejarski z Chwarszczan
12.Robert Szatecki z Warszawy
To jest ranking najlepszych w turniejach. Tymczasem nazwiska w/w z PWR w Toruniu (oprócz Szateckich,Pigrzy i Martina), nic mi np.nie mówi±.
Czy to znaczy ¿e w "GALI" mo¿e wzi±æ udzia³ ka¿dy? i za ka¿dym razem to bêdzie "GALA" ???
W/g mnie, je¿eli tak , to nie ma sensu ranking. Maja walczyæ najlepsi. Nie wyobra¿am sobie ze do Byczyny przyjedzie ktos z Rosji jak im zakomunikuje ze przeciwnikami bedzie ...kto¶ z poza listy najlepszych lub z eliminacji?
Jê¿eli na "GALÊ"przeznacza siê du¿e nak³ady(nagrody i organizacja), to po to zeby wszystko by³o na najwy¿szym poziomie. Jak ma byæ inaczej, to nie ma sensu siê wysilaæ, wystarczy zorganizowaæ 6 zbrojnych którzy wytrzymaja 3 rundy i po krzyku.
W boksie np, trzeba sie wykazaæ zwyciêstwami zeby móc zawalczyc o najwy¿sze laury z najlepszymi. Czy w PWR ma byc inaczej??? Jezeli najlepsi beda walczyæ z ka¿dym kto tylko zechce', to ta gala nie ma sensu. ...."który zmierzy siê z niedo¶wiadczonym lecz bardzo ambitnym Mateuszem "Ciechem" Ciechurskim z W³oc³awka...." ..." debiutant w Profesjonalnych Walkach Rycerskich o którym
mówi siê ¿e ma ADHD - Bartosz "Lipek" Lipniewski z Grudzi±dza (TSF) ..." Ka¿dy i zawsze moze nazwaæ ka¿dy pojedynek "GAL¡", je¿eli kryterium bedzie np. takie: -3 rundy x 1,5 min. O¶wieæcie mnie jak czego¶ nie zrozumia³em.
Pozdrawiam
efendi
"Jak ma byæ inaczej, to nie ma sensu siê wysilaæ, wystarczy zorganizowaæ 6 zbrojnych którzy wytrzymaj± 3 rundy i po krzyku".
Efendi - mniemam ¿e DOSKONALE zrozumia³e¶ - powiem wiêcej - zwerbalizowa³e¶ to co zrozumia³e¶ o krok do przodu, ¿e tak powiem.
Ale jak dla mnie to restrling nie jest rozrywk± godn± " moich" widzów. Za bardzo jestem przywi±zany do tradycji Ajschylosa i Schekspira.
Dziêkujê wszystkim za przybycie, w szczególno¶ci zawodnikom a tak¿e tym którzy na sama galê przyjechali z daleka.
Mam nadziejê, ze wszyscy doceni± poziom walk oraz oprawê przedsiêwziêcia...
Drogi Efendi, rozumiem twój punkt widzenia, dlatego jako organizator, osoba ze szczytu listy i rankingu który przytoczy³e¶ oraz aktywny zawodnik PWR uwa¿am, i¿ mam odpowiednie kwalifikacje do wybierania zawodników. Nikt nie znalaz³ siê w tym zestawieniu przypadkowo.
Doceniam te¿ wysoki poziom Mistrzostw Europy w Byczynie i wiem, ze nikt kto nie prezentuje odpowiedniego poziomu siê tam nie pojawia. A w³a¶nie na twoich Mistrzostwach Europy 2010 wygrywali walki zawodnicy o których piszesz, ¿e nic Tobie nie mówi± ich nazwiska...
PWR w Toruniu to impreza która by³a organizowana równolegle do pierwszych PWR w Rynie i mia³a byæ drug± tego typu gal± w Polsce. Ze wzglêdów formalnych i organizacyjnych oficjalne informacje o naszej gali pojawi³y siê do¶æ pó¼no. Gratuluje ¶wietnego show w Byczynie mam nadziejê równie¿, ¿e w przysz³o¶ci bêdê równie¿ zaproszony na kolejne jego edycje...
W momencie kiedy nasze dzia³ania zwi±zane z organizacj± tego przedsiêwziêcia by³y ju¿ mocno zaawansowanie, ranking na który siê powo³ujesz jeszcze nie istnia³ a nie odzwierciedla on faktycznych umiejêtno¶ci wszystkich walcz±cych i wszystkich turniejów na których oni walczyli (tak w³a¶ciwie lista któr± zamie¶ci³e¶ nie jest nawet Rankingiem tylko spisem osób przez Roberta wytypowanych jako osoby "uznane").
PWR- jest jeszcze w powijakach wiec jest jeszcze du¿o problemów które trzeba rozwi±zaæ i przedyskutowaæ, ale tak to ju¿ jest jak powstaje co¶ ca³kowicie nowego...
Ju¿ wkrótce zamie¶cimy dok³adne wyniki z Gali, zdjêcia oraz filmy.
Jeszcze raz dziêkuje wszystkim za wszystko... w szczególno¶ci wszystkim którzy przyczynili siê do sukcesu tej imprezy. ;)
Ja tez dziekuje za mozliwosc udzialu w PWR-ach, gratuluje Robertowi i czekam na rewanz. Gratuluje tez pozostalym uczestnikom to bylo swietne doswiadczenie.
Gratuluje tez organizatorom ktorzy spisali sie wzorowo.
Panowie organizatorzy (idzie mi o Hegemona i Efendiego), to, co mówicie, to tak, jakby twierdziæ, ¿e zespó³ daj±cy koncert, ma³o znany i maj±cy 30 widzów nie powinien nazywaæ tego koncertem. Bo przecie¿ prawdziwy koncert to 30 tys widz±c, takie daj± najlepsi.
Gala, jako taka, jest to prezentacja indywidualnych walk. W odró¿nieniu do turnieju, gdzie walczy siê po kolei, zgodnie z drabink± turniejow± i wy³aniany jest najlepszy, w gali ka¿dy z przeciwników stacza jedn± walkê, jeden wygrywa, drugi jest przegrany. Jak w KSW, boksie etc.
Po pierwsze znane jest z boksu wystawianie tzw. "kelnerów", czyli go¶ci którzy wychodz± tylko po to, ¿eby wzi±æ kasê za walkê i od pocz±tku wiadomo, ¿e realnie to sobie nie powalcz±.
Przyk³ad takiej kompromitacji:
http://www.youtube.com/watch?v=5qqtYErML_M(zaznaczam, by³a to walka o tytu³ mistrza ¶wiata do¶æ powa¿nej federacji, zupe³nie inne pieni±dze ni¿ u nas)
Znane jest te¿ z boksu, Pride, UFC i innych gal, ¿e takie przedsiêwziêcie planowane jest z pewnym wyprzedzeniem. Czasem okazuje siê, ¿e planowany przeciwnik ulega np. kontuzji i nie mo¿e wyst±piæ. Poniewa¿ gali nie mo¿na ju¿ odwo³aæ, szuka siê jego zastêpcy. Czêsto jest tak, ¿e cz³owiek dowiaduje siê np. dwa tygodnie przed gal±, ¿e mo¿e powalczyæ, nierzadko ze znacznie lepszym oponentem. Nale¿± siê mu brawa za odwagê, ¿e zgodzi siê wyst±piæ, wiedz±c, ¿e startuje z mocno przegranej pozycji, nie maj±c rozs±dnego czasu na przygotowanie siê do walki.
Czasami taki zawodnik zaskoczy, pokonuj±c faworyta, czasami mimo i¿ przegra, poka¿e siê, jako interesuj±cy zawodnik, na którego organizatorzy mog± zwróciæ uwagê i chcieæ go zakontraktowaæ do przysz³ych walk.
Wiem, ¿e organizatorzy d³ugo negocjowali z ekipami z £otwy i Litwy, zostali w tych rozmowach wystawieni w pole i musieli na gwa³t za³atwiaæ przeciwników.
Osobi¶cie uwa¿am, ¿e nale¿y siê chwa³a Lipkowi za to, ¿e wyszed³ do walki ze znacznie bardziej do¶wiadczonym zawodnikiem i ¿e t± walkê podj±³, nie uciekaj±c, nie poddaj±c siê przy pierwszej oznace k³opotów. Mówi±c o wiêkszym do¶wiadczeniu mam na my¶li to, ¿e Robert walczy te¿ w pi±tkach buhurtowych i jest znacznie lepiej przygotowany na bardziej... hm... krzywdz±c± walkê. Lipek sobie z tym nie potrafi³ poradziæ, niestety. Teraz ju¿ wie, jak to wygl±da, mo¿e zacznie æwiczyæ pod tym k±tem.
Panowie, pamiêtajmy. to jest kompletnie nowa formu³a walki. £±cznie odby³o siê dziewiêæ takich pojedynków w kraju. Uczymy siê, zaczynamy, zawodnicy przekonuj± siê, jaka jest ró¿nica miêdzy PWR a klasycznymi turniejami. Rodzi siê nowa dyscyplina. Dajmy jej trochê kredytu zaufania.
Im wiêcej walk, tym wiêcej zawodników, tym ³atwiej wybieraæ tych naprawdê dobrych.
Powiem tak nic dodac nic ujac.
jest kryzys - kredyt umar³
[quote name='Martin' date='17:05 03.10.2010' post='286547']
Panowie organizatorzy (idzie mi o Hegemona i Efendiego), to, co mówicie, to tak, jakby twierdziæ, ¿e zespó³ daj±cy koncert, ma³o znany i maj±cy 30 widzów nie powinien nazywaæ tego koncertem. Bo przecie¿ prawdziwy koncert to 30 tys widz±c, takie daj± najlepsi.
Martin, je¿eli wg Ciebie "GALA" to tylko nazwa, to ja dalej nic nie rozumiem. To po kiego latam po sponsorach, trace czas, przecie¿ zamiast fundowaæ wysokie nagrody, moge to samo zrobiæ nik³ym kosztem z byle kim. LIpek, broñ Bo¿e nie mam Ciebie na my¶li. Jednak na Gale w której wyst±pi± znane nazwiska, przyjdzie wiecej widzów niz na gale w wykonaniu bractwa z k... d... i chocia¿ i to i to nazywa sie gal±, poziom i presti¿ jest inny. A tak? jezeli wszystko bêdzie Gal±, zdeprecjonujemy Gale i tyle.
Resztê napisa³e¶ sam, razem z linkiem na Youtube.
Pozdrawiam
CYTAT(efendi @ 22:20 03.10.2010)
Martin, je¿eli wg Ciebie "GALA" to tylko nazwa, to ja dalej nic nie rozumiem. To po kiego latam po sponsorach, trace czas, przecie¿ zamiast fundowaæ wysokie nagrody, moge to samo zrobiæ nik³ym kosztem z byle kim. LIpek, broñ Bo¿e nie mam Ciebie na my¶li. Jednak na Gale w której wyst±pi± znane nazwiska, przyjdzie wiecej widzów niz na gale w wykonaniu bractwa z k... d... i chocia¿ i to i to nazywa sie gal±, poziom i presti¿ jest inny. A tak? jezeli wszystko bêdzie Gal±, zdeprecjonujemy Gale i tyle.
Resztê napisa³e¶ sam, razem z linkiem na Youtube.
Pozdrawiam
mam wra¿enie drogi Efendi, ze dalej nawi±zujesz do I Gali Profesjonalnych Walk Rycerskich w Toruniu, muszê siê wiêc ustosunkowaæ do twojej wypowiedzi. Wydarzenie, które odby³o siê w ubieg³± sobotê mia³o konwencje Gali - ci którzy j± ogl±dali mogli zobaczyæ walki na najwy¿szym poziomie z udzia³em m.in najlepszych, najbardziej utytu³owanych i do¶wiadczonych zawodników: Pig¿y, Martina oraz braci Szateckich (Czy to w³a¶nie ich nazywasz bractwem z K... D.... ?? - "Bo czego¶ tu nie rozumiem" ). Je¶li chodzi o mniej utytu³owanych zawodników, którzy wyst±pili, to jest to zupe³nie zrozumia³e, ¿e po weryfikacji powinno siê wprowadzaæ nowych zawodników do gry (dzieje siê tak na wszystkich galach sportów walki), no chyba, ¿e uwa¿asz, ¿e PWR-y w Polsce powinni¶my ograniczyæ do grona 6 osób
. Gala ta by³a zorganizowana na wysokim poziomie, jak na galê przysta³o, z wykorzystaniem efektów pirotechnicznych, profesjonalnego o¶wietlenia, oprawy muzycznej oraz konferansjerki (no chyba ze liczysz na wy³±czno¶æ w tego typu przedsiêwziêciach
). Widzowie którzy przyszli zobaczyæ to wydarzenie byli pod ogromnym wra¿eniem ca³o¶ci przedsiêwziêcia (nawet ci którzy nie maj± nic wspólnego z odtwórstwem) . Je¶li chodzi o pozyskiwane sponsorów i funduszy na organizacjê PWR- i innych imprez to jest to sprawa naturalna i oczywista, wiêc twój dylemat jest dla mnie niezrozumia³y. "Latanie" i "tracenie czasu" to nieod³±czne elementy organizacji czegokolwiek.
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia wkrótce.
Dla mnie nie jest to w ogóle dylemat - ja nie jestem "organizatorem" tylko wykonawc±.
Walki mam na najwy¿szym poziomie dla widza i nie muszê wywalaæ na to ogromnej kasy tylko normaln± i uczciw±.
I nie latam za sponsorami - nie moja rola dotychczas.
To mi siê p³aci. Albo siê nie p³aci i nie robiê i koniec.
Ergo z mojego punktu widzenia (czyli zawê¿onego choryzontu
) takak "Gala" jest w dwójnasób bez sensu.
I tutaj s³owa moje o kredycie i kryzysie nie maj± nic wspólnego z cynizmem jak widaæ.
To wypowiem siê i ja choæ nie widzia³em walk w Toruniu to jednak jakby zapocz±tkowa³em ca³± idee PWR w Polsce. Faktycznie za³o¿enie jest takie, ¿e w PWR walcz± najlepsi, ci którzy wiele osi±gneli ju¿ w turniejach. Narazie niewielu mamy kwalifikuj±cych siê zawodników a ci którzy ju¿ siê nadaj± nie zawsze mog± wzi±c udzia³ w konkretnym wydarzeniu. Zrozumia³e, ¿e kto¶ tych najbardziej utytu³owanych musia³ zast±piæ. I jak to pogodzic z ide±? PWR to jak dla mnie nazwa raczej wewnêtrzna, która niewiele mówi publiczno¶ci. Uzaje to za nazwê formu³y, w której faktycznie walcz± najlepsi i zdobywaj± punkty rankingowe. Natomiest wszelkie freak show gdzie gdzie walczy jeden zawodnik z grona najlepszych, a jego przeciwnikiem jest kto¶ rzucony raczej jako mieso armatnie albo walki 2 zawodników nie na wysokim poziomie ale z jaki¶ wzglêdów podnosz±cy poziom widowiskowo¶ci (co¶ typu 163 kg vs 63 kg:)) mog± wystêpowaæ jako element show obok PWR ale nie jako same PWR i nie powinny byæ liczone w rankingach. Chodzi o to ¿eby nie psuæ "rynku" na podobnej zasadzie jak robienie pokazów za kie³be i browara zamiast za konkretn± kase. Bez sensu zeby teraz na kazdym turnieju siê PWR. Je¶li chodzi o pojawiaj±ce siê w tej dyskusji analogie do sportu (chybe nie do konca potrzebne) to nie zapominajcie, ¿e w boks czy mma wystepuj± w formie amatorskiej i zawodowej. Jednak sportu siê nauprawia³em wiele i wiem, ¿e takie odniesienia moze nabior± sensu jak podniesiemy nieco poziom sportowy walk rycerskich w Polsce.
Jak tylko dogramy formu³ê PWR to my¶le, ze pozwoli to w przysz³o¶ci oszczêdziæ takich kontrowersji jakie wzbudzi³y walki w Toruniu.
Mam nadzieje, ¿e ka¿dy zosta³ m± wypowiedzi± usatysfakcjonowany.
I GALA PWR W TORUNIU - WYNIKI
I WALKA
Przemys³aw "Pig¿a" Kuropatwa kontra Mateusz "Ciechu" Ciechurski
runda 1 11,5 : 0,5 dla Przemys³awa "Pig¿y" Kuropatwy
runda 2 7,5 : 4,5 dla Przemys³awa "Pig¿y" Kuropatwy
runda 3 5 : 10 dla Mateusza "Ciecha" Ciechurskiego
Wynik walki: przewag± punktów 24:15 wygra³ Przemys³aw "Pig¿a" Kuropatwa
II WALKA
Bartosz "Lipek" Lipniewski kontra Robert Szatecki
Wynik walki: poprzez nokaut w drugiej rundzie wygra³ Robert Szatecki
III WALKA
Krzyszyof Szatecki kontra Martin Garcia
runda 1 1,5 : 10,5 dla Martina Garcia
runda 2 9 : 3 dla Krzysztofa Szateckiego
runda 3 17,5 : 0,5 dla Krzysztofa Szateckiego
Wynik walki: przewag± punktów 28:14 wygra³ Krzysztof Szatecki
Grzegorz Brzeziñski - sêdzia g³ówny
Ka¿dy powiedzia³ co wiedzia³, skrytykowa³- fajnie. PWR dopiero raczkuje albo i jeszcze nie wiêc zawsze bêd± niejasno¶ci i rzekome kontrowersje. Poziomu widza show jakim uraczyli Nas/mnie organizatorzy przeros³o moje naj¶mielsze oczekiwania- nikomu nie ujmuj±c najlepsze jakie dotychczas widzia³em w naszym piêknym kraju. Co do walk, raczej nie odbiega³y poziomem od tych co ogl±da³em na Byczynie czy innych profesjonalnych turniejach ( no Lipek trochê obija³ ring ró¿nymi czê¶ciami cia³a). Du¿y szacunek za przygotowanie tej imprezy.
Efendi, dla mnie s³owo "Gala" jest podobne do s³owa "Turniej". Mo¿na zrobiæ bardzo presti¿owy, miêdzynarodowy turniej z udzia³em najlepszych zawodników w Europie i bardzo wysok± pul± nagród. Mo¿na te¿ zrobiæ turniej w Koziej Wólce, gdzie nagrod± g³ówn± bêdzie piwo i u¶cisk d³oni prezesa. S³owu "Turniej" to nie zaszkodzi.
Trzymaj±c siê analogii sportowych (ja je lubiê, pomagaj± obrazowaæ pewne rzeczy), mo¿na zrobiæ akademickie mistrzostwa tenisa, albo turniej Roland Garros. Inn± rzecz± jest, ¿e tylko cztery turnieje na ¶wiecie mo¿na nazwaæ wielkoszlemowymi. I my¶lê, ¿e o to chodzi Marcinowi, ¿eby nie ka¿da gala walk by³a w³a¶nie "wielkoszlemowa". Mówi±c wprost, nie ka¿da gala walk rycerskich ma prawo byæ okre¶lana terminem PWR, zgadza siê, Marcinie?
Co do potrzeby wiêkszej ilo¶ci takich walk, mam jedn± uwagê. W tej chwili mamy tak, ¿e ludzie wyznaczani do PWR s± dobierani pod k±tem umiejêtno¶ci prezentowanych na klasycznych turniejach. Zasadniczo (znów analogia sportowa), trochê to tak, jakby najlepsi bokserzy byli zapraszani na gale kickboxingu lub MMA. Przecie¿ w swojej dziedzinie s± ¶wietni. Dok³adnie tak zaczyna³o moje ukochan UFC, wychodzi³ karateka na judokê i patrzyli, który sobie lepiej poradzi, je¶li bêd± walczyæ bez zasad. Potem ludzie zaczêli æwiczyæ kompleksowo, walkê zarówno w stójce jak i parterze, ¿eby dostosowaæ siê do walk "bez regu³", jak je wtedy nazywano.
Mi nie chodzi o to, ¿eby by³o jak najwiêcej wielkich gal, pirotechniki, sponsorów, wysokich stawek etc. dla ka¿dego, kto sobie tylko za¿yczy. Chodzi mi o to, ¿eby samych walk w nowej formule by³o jak najwiêcej, na zamkniêtych imprezach bez publiki, na treningach, gdzie siê da. ¯eby ludzie æwiczyli pod k±tem takich walk, ¿eby nabierali do¶wiadczenia i otrzaskania. Bo z rzeszy takich æwicz±cych ludzi bêd± siê wy³aniaæ per³y - przyszli mistrzowie PWR.
Ale to tylko moja wizja rozwoju.
Na koniec: Absolutnie zgadzam siê z tym, ¿e jeste¶my odpowiedzialni za to, co prezentujemy publice, bo wp³ywa to na postrzeganie ca³ej dyscypliny. Oficjalne, rozreklamowane gale musz± staæ na jak najwy¿szym poziomie, ¿eby by³o czym zachêciæ sponsorów i media.
Mam uwagê do systemu sêdziowania.
Skoro dostaje siê 3 punkty w rundzie za wiêksz± ilo¶æ trafieñ, 1 punkt za agresjê i 1 punkt za wiêksz± ilo¶æ obaleñ, w jaki sposób Krzysiek nabi³ na mnie w trzeciej rundzie 17,5 punktu?
Zaliczy³em 6 knockdownów i tego nie pamiêtam? (swoj± drog±, je¶li faktycznie 6 razy by mi wy³±czano ¶wiat³o, to mam prawo nie pamiêtaæ...)
Zgadzam sie z Martinem walka w PWR-ach a Turniej Rycerski to dwie odmienne rzeczywistosci. PWR nieprzystaje zupelnie do walk turniejowych, jest o wiele bardziej wymagajace i tak naprawde nowa formula jaka sa PWR-y potrzebuje nowych zawodnikow ktorzy beda cwiczyc specjalnie pod tym katem.
Bo przecierz chcemy by byl podzial na kategorie wagowe etc, kiedy do tej pory zdecydowalo sie wziac udzial w polsce w tej konwencji okolo 7-8 osob to wychodzi ze w kat. 90-100 jest ilu 2 3 zawodnikow ? Niestety ale trzeba poczekac z rok lub dwa aby wytrenowalo sie wiecej zawodnikow zdolnych podjac to wyzwanie jakim jest walka w PWR-ach. Ja sam osobiscie gdybym nie wystartowal to bym nie przekonal sie ze jest to swietna sprawa ale jakze wymagajaca ode mnie jeszcze wielu przygotowan, wyrzecznen i treningu oraz obycia (tak na marginesie mam nadzieje na rewanz z Robertem chociazby i za rok). Taka jest prawda trzeba od czegos zaczac.
(Przepraszam za brak polskich znakow - nie mam spolsczonego komputera)
Pozdrawiam!
CYTAT
Taka jest prawda trzeba od czegos zaczac.
Od
Pocz±tkuj±cych
Walk
Rycerskich na turniejach lub w ogóle od podstaw - trenowania.
Witaj!
Nie chodzi o gale w Toruniu. Chodzi o przysz³o¶æ PWR i tego co dalej bedzie siê z tym wszystkim dzia³o. Boje sie ze to wszystko zacznie w koñcu przypominaæ jarmarczne wystêpy, du¿o krwi ,mordobicia i t³um zadowolony.
"...mam wra¿enie drogi Efendi, ze dalej nawi±zujesz do I Gali Profesjonalnych Walk Rycerskich w Toruniu, muszê siê wiêc ustosunkowaæ do twojej wypowiedzi. Wydarzenie, które odby³o siê w ubieg³± sobotê mia³o konwencje Gali - ci którzy j± ogl±dali mogli zobaczyæ walki na najwy¿szym poziomie z udzia³em m.in najlepszych, najbardziej utytu³owanych i do¶wiadczonych zawodników: Pig¿y, Martina oraz braci Szateckich (Czy to w³a¶nie ich nazywasz bractwem z K... D.... ?? - "Bo czego¶ tu nie rozumiem" )...."
Nie ich nazywam bractwem z k..d.. tylko tak napisa³em zeby by³o szybciej-nie zrozumia³e¶
. Piszesz o 4 "utytu³owanych" zawodnikach. Reszty nie znam. Czy w/g Ciebie fajnie jest jak np Pudzianowski bedzie udowadnia³ swoja wy¿szo¶æ walcz±c z jakim¶ np Kaziem z ulicy? bo akurat nie by³o nikogo pod rêk±? Rozumiem ¿e potrzebne s± nowe twarze, tylko ¿e powinny sie one znale¿æ w tym gronie na podstawie osi±gniêæ na innych turniejach. patrz np.lista Szateckiego. Inaczej nie widze sensu przeznaczania na nagrody 2500 czy 5000 euro. Zrobiæ to mo¿na taniej, z nowymi np. twarzami i tyle, a ludzie (widzowie) i tak bêd± zadowoleni, jak im sie odpowiednio to wszystko przyprawi. TYlko czy o to w tym wszystkim chodzi? My¶le ¿e wiêcej g³osu juz nie zabiorê, to co my¶la³em to napisa³em. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.
Przecie¿ Mateusz Ciechurski bra³ udzia³ w Pana turnieju na Otwartych Mistrzostwach Europy O.o ...
Co do listy...mo¿na mieæ pecha i zawsze w 1 rundzie trafiaæ na Wo³ka/Andrzeja/Szateckich/itp i nigdy nie awansowaæ dalej
Nieco zmieniaj±c tor dyskusji.
Kawa³ dobrej roboty!
Naprawdê gala wysz³a profesjonalnie.
Z innych kwestii, to chcia³em pod³±czyæ siê pod pytanie Martina o system punktowania. Martin prezentowa³ siê naprawdê nie¼le, mimo widocznego zmêczenia w trzeciej rundzie i decyzja o tak du¿ej rozbie¿no¶ci punktowej by³a kontrowersyjna.
Z innych kwestii, w tej walce Martin kilka razy wymin±³ Krzystofa i bi³ go od ty³u, co jest - moim zdaniem - dosyæ sporym osi±gniêciem jak na pojedynek. Czy to w jakikolwiek sposób by³o punktowane?
Z rzeczy technicznych to tylko chcia³em zwróciæ uwagê, ¿e muzyka strasznie trzeszcza³a, bo g³o¶niki nie wyrabia³y z d¼wiêkami basowymi. Ale dobór kawa³ków by³ pierwsza klasa.
PS. Kiedy kolejna gala?
A jak z jakimi¶ filmami z gali? Bêd± dostêpne w necie czy kto¶ ma wy³±czno¶æ?
Podsumowuj±c dyskusjê na pewno trzeba zadbaæ o wyrobienie marki PWR-om. Ilo¶æ gali powinna byæ stosunkowo ma³a a za to ka¿da powinna byæ doskonale przygotowana pod wzglêdem wizualnym, doboru zawodników oraz reklamy i kto¶ a nie ukrywam, ¿e mam tutaj na my¶li Marcina powinien o to zadbaæ
.
Sama Gala Toruñska jak na pierwsz± próbê organizatorów by³a bardzo udana. Bardzo przypad³ mi do gustu regulamin, szczególnie podoba mi siê zaliczanie rzutów tej osobie, która stoi b±d¼ pierwsza wstanie my¶lê , ¿e nie ma nic bardziej klarownego dla sêdziów i widzów. Lipkowi gratulujê, ¿e dzielnie walczy³(chocia¿ bior±c pod uwagê jego funclub to siê nie dziwiê
), w sumie tak jak zaobserwowa³em, widowni podoba³a siê ta walka a to jest najwa¿niejsze. Mam nadziejê, ¿e czym prêdzej pojawi± siê filmiki z gali.
Martin ka¿dy sêdzia mo¿e daæ do 7 punktów czyli taki wynik jest mo¿liwy choæ rzeczywi¶cie wydaje siê trochê za du¿y, bo przecie¿ w waszej walce nie by³o ¿adnego KO.
W³a¶nie, pitu pitu, srutu tutu, ale gdzie filmy.
By³em tam tylko cywilnie, jako turysta
I powiem szczerze, ¿e by³o super!
Co do PWR przyda³aby siê Liga Amatorska (Amatorskie Walki Rycerskie?). Wiadomo w jakim celu.
Pozdrawiam i czekam na nastêpne edycje!
no w³a¶nie nie wiem w jakim..
Wydaje mi siê, ¿e wiêksz± mo¿liwo¶æ pokazania siê, nowi uczestnicy maj± podczas turniei
Zdarzaj± siê o niebo czê¶ciej ni¿ gale, które nie odbywaj± siê kilkakrotnie w miesi±cu w ró¿nych miejscach w Polsce ;) Kiedy mo¿emy spodziewaæ siê filmów?
Tak i jeszcze we¼my mo¿e pó³profesjonalne walki, a co tak by wy¶rodkowaæ tych co s± na ¶rednim poziomie.
Bez przesady wed³ug mnie amatorskie starcia to pojedynki na zwyk³ych turniejach.
I DAJCIE FILMIKI XD.
Film z PWR
Mi³ego ogl±dania:
http://www.youtube.com/watch?v=jLUdlusNTwcnied³ugo pojawi siê równie¿ wpis na facebook-owym profilu PWR-ów.
Filmik super, ale czemu w takiej jako¶ci:(
Mi siê podoba, najlepsza jest muzyka
A tak przy okazji, u Martina i kogo¶ jeszcze widaæ okr±g³e tarcze.
Wydawa³o mi siê, ¿e to raczej pasowa³oby na wczesne ¶redniowiecze, ale co¶ mi siê kojarzy, ¿e gdzie¶ czyta³em o okr±g³ej tarczy w pó¼nym ¶redniowieczu, nazywa³a siê rotella, czy jako¶ tak
Czy to ta?
Filmik jest za-je ! Szczerze musia³o to fajnie wygl±daæ z perspektywy publiczno¶ci :D
CYTAT(Grunwaldomaniak @ 20:05 15.10.2010)
Mi siê podoba, najlepsza jest muzyka
A tak przy okazji, u Martina i kogo¶ jeszcze widaæ okr±g³e tarcze.
Wydawa³o mi siê, ¿e to raczej pasowa³oby na wczesne ¶redniowiecze, ale co¶ mi siê kojarzy, ¿e gdzie¶ czyta³em o okr±g³ej tarczy w pó¼nym ¶redniowieczu, nazywa³a siê rotella, czy jako¶ tak
Czy to ta?
Wszyscy w Cannabis do ostrych walk u¿ywamy okr±g³ych tarcz. Jak chcesz ¼ród³a to pytaj Mordehaja on wynalaz³ je gdzie¶ na ikonografii.
P.S. Nie mogê napatrzyæ siê na to ura mawashigeri Martina w 3:05
kara¶ - zly harcownik nr1
za-je-biste:D az milo popatrzec jak sie cale przedsiewziecie PWR rozwija
CYTAT
P.S. Nie mogê napatrzyæ siê na to ura mawashigeri Martina w 3:05
Nie Ty jeden
Raczej ura - ushiro mawashi geri!
Nic nadzwyczajnego tym bardziej ,¿e wykonujacy nie patrzy gdzie kopie!
CYTAT(Kormak @ 16:25 16.10.2010)
Nic nadzwyczajnego tym bardziej ,¿e wykonujacy nie patrzy gdzie kopie!
Jak ju¿ siê czepiasz dopisz jeszcze ushiro mawashi geri chudan... a co do mo¿liwo¶ci nie tracenia z pola widzenia przeciwnika przy wszelkiego rodzaju "obrotówkach" w zbroi i he³mie zamkniêtym, spróbuj a potem krytykuj :-)
Gala wysz³a super, widzia³em na ¿ywo, czekam na pe³ne filmiki z ka¿dej walki.
CYTAT(Kormak @ 16:25 16.10.2010)
mas racjê, zatar³y mi siê te nazwy w pamiêci. Tak czy siak pierwszy raz widzia³em to kopniêcie w pancerzu i do tego w normalnej walce a nie pokazie. Poza tym ta walka mia³a naprawdê niesamowit± dynamikê
Tak tylko po jaka ciasn± wykonywaæ cokolwiek na pa³ê.
Ogólnie rzecz ujmuj±c walczyæ tak jak potrafiê a nie..... jak chcia³bym.
Moim zdaniem i tak bezpieczniejsze i bardziej destrukcyjne jest mea-geri-kekomi(kopniecie proste w przód)
Tyle na temat kopniêæ!
A nie mo¿na po prostu napisaæ ¿e by³ to fajny kopniak z obrotu
Na koñcu w napisach jest b³±d monta¿ pisze siê przez "¿"
Pozdrawiam
CYTAT
A nie mo¿na po prostu napisaæ ¿e by³ to fajny kopniak z obrotu
Nie mo¿na bo pamiêtaj, ¿e kopali siê tylko japoñce i nazwy kopów nale¿y wymieniaæ po japoñsku
A tak na serio bardzo fajny filmik, nawet muzyka po chwili przestaje przeszkadzaæ
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.