Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: 9.04.2011 Legnica
> Inne > Kalendarium 2011
Stron: 1, 2
Viator
Czy jest wymy¶lony jaki¶ podtytu³ albo nazwa w³asna tej imprezy? W czerwcu bêdzie kolejna, inna Legnica, a mo¿e siê jeszcze co¶ urodzi kolejnego z okazji okr±g³ej rocznicy. Dobrze by³oby, aby siê imprezy nie myli³y, nazwaæ je nie tylko nazw± miejscowo¶ci.
Marek Hilgendorf
Mieszko II Oty³y ju¿ zaklepany. Z racji gabarytów to mogê byæ TYLKO JA!
BTW, zna kto¶ rzemie¶lnika, który wykona mi strzemiê z ....hmmm... pier¶cieniem do oparcia w³óczni w po³o¿eniu "marszowym"?
£azarz
Salve Fratres!

Zamek Grodziec zaproponowa³ 1.000,00z³ za 3 dni czyli piatek, sobote oraz niedziele. Za t± sume mamy 3 du¿e sale, kuchnie, wodê oraz toalety. Kwestia teraz ile osób zawita do Legnicy. Moja propozycja to 30,00 z³ od osoby. Przy wiêkszej liczbie uczestników 70-100 mamy w tej cenie nocleg oraz pe³ne wy¿ywienia na ten czas wraz z sobotni± wieczerz±. Sk³adki do np. 15 marca wp³acamy do Ewy. Co wy na to?

Pozdrawiam Grzegorz

ps. dla tych co nigdy nie byli na Grod¼cu - na zamku jest zimno, nawet bardzo zimno wiêc ciuszki ciep³e zabraæ gdy¿ nie chce s³yszeæ pó¼niej tekstów w stylu pisany by³o ¿e s± 3 sale a okaza³o siê ¿e nie ogrzewane, bez TV, sauny i innych bzdetów. Nie chce by powsta³ kolejny temat w stylu "Po¿egnania ... Arktyk±" bigsmile2.gif
Dicon
Przedstawiê wszystko na zebraniu w sobotê i dam odpowied¼ ile osób od nas siê wybiera na Legnicê.

Pozdrawiam Dicon
Tomasz Jesionek
Cena jak najbardziej ok. Sauny nie oczekujê bigsmile2.gif Oby tylko liczba osób dopisa³a co by cena nie wzros³a. Jeszcze tylko takie pytanko: czy wymagane jest wys³anie jaki¶ fotek do weryfikacji stroju i sprzêtu czy raczej na "s³owo honoru"?? icon_wink.gif
Pozdrawiam
Tomek
£azarz
Salve Fratres!

Tomaszu "честное слово" wystarczy. Je¿eli kto¶ da cia³a to jemu bêdzie g³upio. ¯e nie wyjdzie na pole.

Pozdrawiam Grzegorz
Eve
Na zamku zdecydowanie nie jest ciep³o, trzeba te¿ wzi±æ pod uwagê ¿e nie jest to zamek taki jak np na Gniewie - nie ma tam ³ó¿ek tylko pod³oga do spania. Nie bêdziemy krzyczeæ je¶li zabierzecie karimaty i ¶piwory.
Po 15 marca dam znaæ ile osób siê zdeklarowa³o i czy wystarczy nam na ca³e wy¿ywienie czy tylko na biesiadê i bêdziecie musieli co¶ ze sob± zabraæ. Do sklepu jest raczej daleko - trzeba zej¶æ z góry do wsi. Nie ma tam nocnego.

Proszê o wp³aty do 15 marca w tytule proszê podaæ kto - równie¿ po nikach, ksywach, ewentualnie jakie¶ inne wa¿ne nazwy.

namiary:

konto :
Ewa Bryniarska
ul Asnyka 13/15 kl 1
59-220 Legnica
mBank
13114020040000360243957357

Wszystkie pytania proszê s³aæ na
Legnica1241@gmail.com
lub pod numer tel 509430933 ( to do mnie )

Wiem ¿e niektórzy przyjad± dopiero na sobotê do Legnicy a potem dopiero po "Wymarszu" na Grodziec, to te¿ proszê o kontakt.
Do koñca tygodnia napiszê Wam ju¿ bardzo szczegó³owy plan bo ju¿ wiêkszo¶æ bêdzie wiadome na 99 %. smile.gif

£azarzu napisz mo¿e jeszcze raz jaki jest plan na popo³udnie na zamku bo mo¿e z tych wcze¶niejszych planów da siê jeszcze co¶ wycisn±æ - co tak bêdziemy siedzieæ .. w tym zimnie pijacy.gif

Pozdrawiam
Eve

Bardzo proszê wszystkich, którzy chc± siê do nas wybraæ o kontakt mailowy lub telefoniczny.
Bardzo pilnie potrzebuje ilo¶æ osób, poniewa¿ muszê dookre¶liæ jaki autobus ma po Was pojechaæ a patrz±c na wp³aty to raczej bus, busik smile.gif

Legnica1241@gmail.com

tel 509430933

S± chwile, kiedy nie mogê odebraæ telefonu to proszê dajcie jakiego¶ essemesa - odzwonie w najbli¿szym mo¿liwym momencie.

Pozdrawiam

Maciej de Gutistorp
CYTAT(Eve @ 23:02 13.03.2011) *
Bardzo proszê wszystkich, którzy chc± siê do nas wybraæ o kontakt mailowy lub telefoniczny.
Bardzo pilnie potrzebuje ilo¶æ osób, poniewa¿ muszê dookre¶liæ jaki autobus ma po Was pojechaæ a patrz±c na wp³aty to raczej bus, busik smile.gif
Legnica1241@gmail.com
tel 509430933
S± chwile, kiedy nie mogê odebraæ telefonu to proszê dajcie jakiego¶ essemesa - odzwonie w najbli¿szym mo¿liwym momencie.

Maciej de Gutistorp i Brat Mirek Zator ze Szlaku Templariuszy - wp³acili w³a¶nie i przybêd±.

Pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!

Przypominam wszystkim zakonnym, ¿e podczas pobytu na Zamku GRODZIEC odbêda siê manewry buhurtowe. Mam nadziejê ¿e do naszej trzody do³±czy siê ca³a ekipa ¶wiecka.

Pozdrawiam Grzegorz
Eve
Na zamku Czersk? No tam autokaru nie dam rady wys³aæ bo pójdziemy z torbami bigsmile2.gif

Plan w skrócie:
8 kwiecieñ - przyjazd
9 kwiecieñ:
9:30 przyje¿d¿am po Was autobusem , pakujemy siê i do Legnicy.

10:00 - 11:00 przygotowanie do Wymarszu wojsk Henryka II
12:00 - Msza trydencka w ko¶ciele Naj¶wiêtszej Marii Panny
po Mszy koncert zespo³u muzyki dawnej Rocal Fuza
oko³o 14 przemarsz pod pomnik Bitwy Legnickiej, tam ho³d poleg³ym, zapalenie ¶wiec i ma³a inscenizacja ¶mierci Henryka ( bêdzie kilku mongo³ów, wiêc proszê siê na nich nie rzuciæ stadem szczerba.gif )
Wracamy pod zamek w Legnicy i jedziemy do zamku Grodziec na biesiedowanie.

Wszyscy, którzy chc± jeszcze do³±czyæ do nas , proszê o kontakt.

Pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!

Ewo - poprawione smile.gif oczywi¶cie Zamek Grodziec.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. http://rocalfuza.pl/nagrania/ nie¼le graj±
£azarz
Salve Fratres!

5 kwietnia br. w Pañstwowej Wy¿szej Szkole Zawodowej im. Witelona w Legnicy odbêdzie siê ogólnopolska konferencjê naukowa dotycz±ca 770. rocznicy Bitwy na Dobrym Polu – pod Legnic±, nazywanej tak¿e pierwsz± bitw± zjednoczonej Europy w obronie chrze¶cijañstwa. Przypadaj±c± w kwietniu rocznicê (1241 – 2011) ¶rodowisko skupione wokó³ Pañstwowej Wy¿szej Szko³y Zawodowej im. Witelona w Legnicy chce uczciæ sesj± naukow±, której tematem wiod±cym bêdzie „Bitwa z Mongo³ami na Dobrym Polu 1241 – miejsce, t³o, ¶rodowisko, relacje” w szeroko rozumianym aspekcie.
To wydarzenie naukowe odbêdzie siê pod honorowym patronatem Rektora PWSZ im. Witelona w Legnicy – prof. dra hab. in¿. Ryszarda K. Pisarskiego.
http://img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/24...3dea73709_o.jpg

Plan tegorocznych obchodów rocznicy bitwy
http://www.legnica.fm/index.php/fakty/5326...wy-pod-legnica-

http://www.gazetawroclawska.pl/fakty24/376...ie=1#material_1

http://www.portal.legnica.eu/innova/assets...egnica_2011.pdf

Pozdrawiam Grzegorz
£azarz
Salve Fratres!

Proroctwo
W rocznikach Jana D³ugosza mo¿emy znale¼æ ciekawe s³owa:
„…Kiedy ksi±¿ê Henryk wychodzi³ ze swoimi oddzia³ami z miasta Legnicy, by podj±æ wojnê z Tatarami, ze szczytu ko¶cio³a NMPanny, w którym poprzedniego dnia z³o¿ono ofiary Boskiemu Majestatowi dla zapewnienia bezpieczeñstwa jemu i jego wojsku, zsun±³ siê kamieñ i spad³ ko³o g³owy jad±cego w swej wspania³ej zbroi ksiêcia i omal nie rozbi³ mu g³owy…"
Ten wypadek uznali wszyscy za ostrze¿eni z nieba, albo – jak by³o rzeczywi¶cie – za z³a wró¿bê. Wskazywa³ on niezawodnie na niebezpieczeñstwo, na które w starciu, w maj±cej nast±piæ walce, mia³ siê naraziæ ksi±¿ê Henryk i jego wojsko.

Pozdrawiam Grzegorz
moozgo
Czy jest jakie¶ po³±czenie PKSem albo jakim¶ busem by dostaæ siê w okolice Grod¼ca z Legnicy w pi±tek?
Tomasz Jesionek
Witam. Równie¿ przy³±czam siê do pytania o dojazd z Legnicy. Szuka³em na necie ale informacje zerowe icon_sad.gif Jedynie na stronie Zamki Polskie znalaz³em wie¶ci ¿e dojazd PKSem jest do¶æ trudny - je¿d¿± bardzo rzadko i z Legnicy by³oby chyba kilka przesiadek w mie¶cinach po drodze... Chyba ¿e by³aby szansa przy³±czenia siê do kogo¶ i dojazd samochodem, by³bym wdziêczny za pomoc smile.gif Oczywi¶cie za przejazd p³acê + miodek icon_wink.gif
Eve
W ostateczno¶ci jak siê nic nie da za³atwiæ, jakie¶ jedno auto mogê pu¶ciæ . Tylko szybciutko ( tak do ¶rody) dajcie znaæ ilu Was i w jakiej godzinie dotrzecie do Legnicy. W pi±tek bêdziemy "odrobinê" zabiegani, ale jak nikt bidulek nie zabierze to co¶ siê wymy¶li bigsmile2.gif

pozdr 27
Monika F.
Z PKS-em z Legnicy do Grod¼ca jest faktycznie kiepsko... Ewentualnie mo¿na by siê zabraæ pks-em z Legnicy do Z³otoryi stamt±d do Grod¼ca jest ju¿ niedaleko i kto¶ powinien podjechaæ ewentualnie ze Z³otoryi s± ju¿ pks-sy do Grod¼ca, ale ostatni jest o 14:10
http://www.zlotoryja.pl/pks.php
£azarz
Salve Fratres!

Coraz wiêcej osób zwraca siê z pro¶b± o mo¿liwo¶æ dojazdu z Legnicy ... stanowi to pewien problem szczególnie dla niezmotoryzowanych.
Mam pro¶bê do wszystkich doje¿d¿aj±cych tylko do Legnicy by podali na forum o której godzinie w pi±tek bêd± np. na dworcu. Postaram sie skrzykn±c ekipe która z Czerska po was pojedzie. Z waszej strony zrzuta na paliwo i to wszystko. W obie strony to 80 km x 5,10 za litr x srednio 8L/100km czyli +/- 35 z³ za 80 km / przez ilo¶æ chêtnych (max. 4 osoby).

Pozdrawiam Grzegorz
Tomasz Jesionek
O ile ufaæ rozk³adowi jazdy PKP z netu to by³bym w Legnicy na 15.00
£azarz
Salve Fratres!

Na zamku bêde pó¼nym popo³udniem (pi±tek). Wszyscy ci którzy bêda mieli problem z zabraniem siê z Legnicy niech jad± busem do Zagrodna. Po przybyciu do Zagrodna dzwoñcie do mnie (Grzegorz 608 580 414) lub do Ewy. Nie obiecuje ale zrobiê wszystko by wam pomóc.

Kolejna sprawa - to co bêdzie iê dzia³o 9.04.2011 w Legnicy oraz na Legnickich Polach zwi±zane jest tylko i wy³±cznie z XIII wiekiem. Nie ma opcji by inni (póniejsze lub wcze¶niejsze "wieki") do³±czyli do tej imprezy.

Co innego pobyt na Zamku Grodziec. Odbêda siê tam manewry buhurtowe XIII-XV wiek. Dla jednych ostra próba przed Bitw± Narodów dla innych ostatni bojowy sprawdzian przed Czerskiem Smoczej lub Byczyn± Efendiego.

Logistyka:
Nocleg, wy¿ywienie oraz toaleta na Zamku Grodziec.
Ze wzgledu na niskie temperatury w nocy koniecznie zabraæ materace, kalimaty lub inne oraz ¶piwory. Dlaczego nie sienniki? A dlatego ¿e nikt nie bêdzie mia³ czasu by biegaæ za sianem lub s³om±.
Na Zamku Grodziec pe³na dyscyplina - zero trzody. Ka¿dy odpowiada za swoje otoczenie.

Wszelkie pytanie do mnie lub do Ewy.

Pozdrawiam i do zobaczenia w piatek - Grzegorz
608 580 414
Gotfred
witam,
okaza³o siê, ¿e mam jedno wolne miejsce w aucie na jutrzejszej trasie Wroc³aw-Grodziec, planuje wyjazd oko³o 15-16 - je¿eli kto¶ by³by zainteresowany to naj³atwiej z³apaæ mnie przez tel 607 536 161.

Do zobaczyska : )
Gorgar
Przysz³o mi jako pierwszemu podziêkowaæ za dobr± zabawê w Legnicy, czuæ by³o klimat dawnych lat zw³aszcza na mszy. Szkoda tylko, ¿e niektórzy nie dostosowali swego uzbrojenia do tego wydarzenia (naramienniki i ailletes z po³owy sto³u zas³aniaj±cych ca³e ramiê, itd.) ogólnie i tak by³o ¶wietnie. Co do drugiej czê¶ci imprezy to ¿a³ujemy, i¿ udalismy siê na grodziec, jako¶ pijane damy dworu i rycerstwo b³±kaj±ce siê po zamku dzia³a mi na nerwy. No i nie wiem jak to siê mia³o do "Na Zamku Grodziec pe³na dyscyplina - zero trzody. Ka¿dy odpowiada za swoje otoczenie".

pozdrawiam i do zobaczenia w czerwcu
Gorgar
Marek Hilgendorf
CYTAT(Gorgar @ 11:37 11.04.2011) *
Co do drugiej czê¶ci imprezy to ¿a³ujemy, i¿ udalismy siê na grodziec, jako¶ pijane damy dworu i rycerstwo b³±kaj±ce siê po zamku dzia³a mi na nerwy. No i nie wiem jak to siê mia³o do "Na Zamku Grodziec pe³na dyscyplina - zero trzody. Ka¿dy odpowiada za swoje otoczenie".

pozdrawiam i do zobaczenia w czerwcu
Gorgar

Widzê, ¿e ominê³y nas niez³e atrakcje na Grod¼cu.
Co do "kwiatków" sprzêtowych siê nie wypowiadam, bo sam mia³em zbyt wczesny he³m, ale za to chcia³em podziêkowaæ wszystkim, którzy do³o¿yli wszelkich starañ by siê godnie zaprezentowaæ podczas czê¶ci oficjalnej.
¯a³ujê jedynie, ¿e nie pozwolono na przemarsz koni.... wszystko mia³em przygotowane, ³±cznie z siod³em, a tu gó..... guzik znaczy siê....

Do zobaczenia w czerwcu ( z niektórymi)

Arek h. Pa³uki
Przy³±czam siê do podziêkowañ. Wyjazd uwa¿am za udany. Ciekawa znajomo¶æ z bractwem z Raciborza, która my¶lê bêdzie podtrzymywana. Co do powrotu w czerwcu jeszcze nie podjêli¶my ostatecznej decyzji. Ale byæ mo¿e do zobaczenia ;)

PS ma kto¶ zdjêcia z przemarszu w Legnicy oraz z Legnickiego Pola?
moozgo
Tutaj zdjêæ kilka zrobionych z doskoku: https://picasaweb.google.com/moozgo.galeria...KDbhqq5zYfSlAE#
£azarz
Salve Fratres!

Dziêkuje wszystkim za przybycie oraz wszelka okazan± nam pomoc - szczególnie Ewie z Legnicy, Arturowi (mojemu chor±¿emu) oraz naszej kochanej babci która dla nas gotowa³a.

Gorgar - tak jak napisa³em ka¿dy odpowiada³ za siebie. Ka¿dy z obecnych wiedzia³ po co jedzie na zamek. Jedni znale¼li wyciszenie inni szukali kufla by pogadaæ przy nim z osobami z innych bractw. Jedni podjechali na Legnickie pola by stworzyæ szyk bojowy jak za dawnych lat nastêpnie w zadumie odmówiæ Pater Noster za poleg³ych inni nape³niali kolejny kufel. Powiem ci szczerze ¿e dla jednych i drugich mam szacunek. Kazdy ma swoje podej¶cie do tego co robi i nie mona na si³ê go zmieniaæ. Jedni wzoruj± siê na zakonach inni od nas odchodz± i takie jest ¿ycie.

Odno¶nie naramienników i ailletes z po³owy sto³u ... hmmm ja a¿ tak du¿ych nie widzia³em le za to widzia³em rêkawice skórzane do baseball - ka¿dy jak widzisz widzi co chce.

Ewo - jeszcze raz wielkie dziêki w imieniu ca³ej trzody zakonnej.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. po raz pierwszy spe³ni³y siê nasze marzenia - szli¶my pod wspóln± Chor±gwi± Zakonn± - Krzy¿em Jerozolimskim
Brat Krzysiek
Ja, tak¿e w imieniu Chor±gwi pod Krzy¿em dziêkujê za bardzo udan± imprezê i doskona³e towarzystwo smile.gif Uk³on w stronê wszystkich dziewczyn i ch³opaków, z którymi znale¼li¶my ten sam, wspólny jêzyk, nie po raz pierwszy ju¿ zreszt± i napewno nie ostatni smile.gif Podziêkowania dla wszystkich za mo¿liwo¶æ przyjazdu i wspania³± atmosferêsmile.gif

ps. Grze¶ku, czy masz mo¿e te wszystkie zdjêcia w lepszej, rozdzielczo¶ci? Bêd± mo¿e gdzie¶ wrzucone do pobrania? smile.gif By³bym bardzo wdziêczny bigsmile2.gif
£azarz
Salve Fratres!

Zdjêcia na p³ytkach rozdam na Czersku - jest ich duzo wiêcej.

Pozdrawiam Grzegorz
Gorgar
£azarzu, chyba mnie ¼le zrozumia³e¶, ja nie oceniam i nie krytykuje, jedynie zaobserwowa³em takie zjawisko. Sam nie raz da³em plamê, chocia¿ trudno w to uwierzyæ :D

Ogólnie impreza, jw., by³a super i dziêki wam za to!

ps. nie bierz poprzedniego postu do siebie, wiem, ¿e ciê¿ko jest ogarn±æ tak± ilo¶æ ludzi zw³aszcza bêd±c na buraczanych polach (taki ¿arcik, sorry)
£azarz
Salve Fratres!

Gorgar - buraki wygra³y smile.gif , a tak naprawdê to kierowca mia³ zbyt ma³o czasu by szukac z nami trawiastych dzikich pól. Pobyt w muzeum oraz ko¶ciele zbyt du¿o nam zaj±³ czasu.

Pozdrawiam Grzegorz
Eve
Wybaczcie, ¿e dopiero teraz siê odzywam ale musia³am odrobinkê odetchn±æ i pouk³adaæ sobie to wszystko w ma³ym rozumku.

Przede wszystkim dziêkujê Wam ¿e byli¶cie w ten bardzo wa¿ny dzieñ z nami, wszystkim - bez wyj±tku. Nawet tym, którzy schowali siê za ko¶cio³em bo im kopytki smali³y smile.gif
( A Bu³ê to nawet musieli¶my trzymaæ aby nie zaszar¿owa³ do ko¶cio³a - innowierca jeden! Dla jego dobra oczywi¶cie..a On tymi ³apkami , my w sze¶ciu .. jaki¶ taki wyrywny ¿e ¶liski taki - nie chce o tym rozmawiaæ ..!)

Ale teraz bardzo powa¿nie,bo chce Wam opowiedzieæ o tym co siê sta³o po ca³ym tym wydarzeniu.
Wyd¼wiêk spo³eczny przerós³ nasz naj¶mielsze oczekiwania, nie wiem nawet jak o tym wszystkim napisaæ.. bo my jako organizatorzy jeste¶my bardzo umiarkowanie zadowoleni. Przyczynili¶cie siê do tego ¿e mieszkañcy Legnicy zmienili perspektywê patrzenia na wydarzenia z 1241 roku. Choæby to ¿e nie mówi siê Henryk Pobo¿ny tylko Henryk II zwany Pobo¿nym. I je¶li nawet zapomn± o tym za dwa tygodnie to uwa¿amy to za wielki sukces. Szczena mi opada jak dostaje telefon od nauczyciela historii, który po rozmowie z gimnazjalistami twierdzi ¿e dzieci chc± zostaæ na dodatkowej lekcji, ¿eby dowiedzieæ siê wiêcej o XIII wieku i dziêkuje mi za to co siê odby³o w sobotê. Zaczepiaj± mnie w sklepie zwykli ludzie i opowiadaj± swoje wra¿enia, jeden pan poda³ mi rêkê i powiedzia³ ¿e dziêkuje i¿ móg³ pokazaæ wnukom to o czym sam kiedy¶ marzy³ ¿eby zobaczyæ.
Takich obrazków mog³abym tu napisaæ krocie. Telefony i maile. Kto¶ nawet to nazwa³ "Bardzo ambitn± imprez± historyczno-kulturaln±". Nam bardzo trudno siê do tego odnie¶æ, ale zobowi±za³am siê podziêkowaæ Wam od mieszkañców Legnicy i dziêkujê od bardzo wielu ludzi. Nie spodziewali¶my siê czego¶ takiego, jeste¶my w szoku.
Bez Was, ¿e zacytujê znanego niedosz³ego polityka " Nie by³oby niczego".

Niemniej jestem w szoku ¿e i Wam siê podoba³o. Przegoni³am Was po mie¶cie a ogólnie Jeste¶cie zadowoleni. Kaza³am staæ dwie godziny w ko¶ciele - te¿ zadowoleni ! O co tu chodzi ? smile.gif

...
Specjalne podziêkowania dla Artura , Babci oraz ekipy kuchennej oraz Grzegorza za utrzymanie w ryzach jak to nazwa³e¶ " Trzody Zakonnej" oraz Amora, Pati i wielu wielu innym, których nie sposób wymieniæ z imienia.

K³aniam siê
Eve

Odrin
Salve Fratres & Sorores

I ja w imieniu Warszawskiej Prokuratorii Misjonarnej Komturii Windau Liwoñskiego Zakonu Kawalerów Mieczowych oraz naszej 4 osobowej delegacji pragnê podziêkowaæ za wspania³y klimat zarówno na obchodach rocznicowych w Legnicy, jak i niesamowitym Zamku Grodziec.

Jest nam niezmiernie mi³o, ¿e nasz debiut w RR mia³ miejsce w tak zacnym gronie, pozwalaj±c nawi±zaæ wiele warto¶ciowych znajomo¶ci.

Szczególnie dziêkujemy Grzegorzowi oraz Evie za mo¿liwo¶æ uczestnictwa w organizowanej przez Was imprezie smile.gif , oraz Arturowi i ch³opakom z Zielonej Góry. Bez Was by¶my chyba nie dotarli ani nie wrócili z go¶cinnych progów Zamku Grodziec. bigsmile2.gif

Oraz osobiste podziêkowanie dla Fra' Menela, za opiekê i pomoc w aklimatyzacji w nowym towarzystwie ;)

Pozdrawiamy!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.