Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: 9.04.2011 Legnica
> Inne > Kalendarium 2011
Stron: 1, 2
£azarz
"...Kiedy podniós³szy praw± rêkê chcia³ ugodziæ Tatara, który mu zagrodzi³ drogê, drugi Tatar przebi³ go dzid± pod ramiê. Ksi±¿ê zwiesiwszy ramiê, zsun±³ siê z konia ugodzony ¶miertelnie. Tatarzy w¶ród g³o¶nych okrzyków i chaotycznej, nieprawdopodobnej wrzawy ujmuj± go i wyci±gn±wszy poza teren walki na odleg³o¶æ dwóch miotów z kuszy, mieczem obcinaj± g³owê, zerwawszy odznaki, pozostawiaj± nagie cia³o. Tatarzy schwytawszy ksiêcia Henryka i ca³kowicie go z³upiwszy rozkazali mu uklêkn±æ przed zmar³ym, ksiêciem, który zosta³ zabity w Sandomierzu. I tak g³owê jak owcy zanie¶li przez Morawy na Wêgry do Batu, a nastêpnie rzucili miêdzy inne g³owy trupów..."
Historia Tartatorum – J. D³ugosz

„...Les nouveles des Tartarins, si comme nous les avons oies de nos freres de Poulainne qui sont venu au chapitre. Nous faisons savoir a vostre hautesce que Tartarins ont la terre qui fu Henri le duc de Polainne destruite et escillie et celui meismes ocis avec mount des barons, et six de nos freres et troi chevaliers et deus sergants et 500 de nos hommes ont mort, et troi de nos freres que nous bien connisonz eschaperent ... Et si ont destruit deus des meillours tours et trois viles que nous avionz en Poulainne ... Et sachiez que nostre mestre en Bohaine en Hongrie, en Poulainne et en Morainne n'est pas venu a nostre chapitre, mes il assamble tant de gent com il puet pour aler contre eus...”
List mistrza templariuszy Ponce de Aubon do króla Ludwika IX

Salve Fratres!

9 kwietnia 1241 roku rozbita dzielnicowo Polska straci³a szanse na silne zjednoczenie pod ber³em Henryka Pobo¿nego. Bitwa pod Legnic± pokaza³a czym jest manewrowo¶æ lekkich mongolskich oddzia³ów oraz zastosowanie przez ni± nowych technik bojowych m.in. gazów truj±cych w zetkniêciu z szykiem rycerskiej konnicy.
W tym roku mija 770 lat od Legnickiej klêski. Wraz z innymi Zakonami pragniemy uczciæ pamiêæ poleg³ych. 9 kwietnia (sobota) staniemy z innymi na Legnickich Polach. Mamy nadziejê ¿e kto¶ z XIII do³±czy do nas.

Na Legnickich Polach jeste¶my sami dla siebie, bez publiki, mediów, sponsorów i zwi±zanej z tym otoczki w postaci cukrowej waty. Ka¿dy jedzie na w³asny koszt i na w³asny koszt organizuje sobie pobyt. Nie ma ¿adnych op³at czy sk³adek. Szczegó³y sobotniego spotkania wkrótce.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. Do adminów - wiem ¿e piszê w kalendarium 2010 ale w styczniu bêdzie ma³o czasu dla niektórych na zaplanowanie wyjazdu. Proszê o przerzucenie tematu do Kalendarium 2011 jak tylko zostanie za³o¿one.

przydatne linki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Legnic±
http://www.legnica.1241.pl/
http://www.templariusze.org/legnica.php
http://polish.cri.cn/248/2005/06/15/21@31092.htm
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=356
kriva
Hmmm... Jakbym ju¿ gdzie¶ co¶ podobnego czyta³a...
To druga impreza oscyluj±ca wokó³ tego samego zdarzenia, tylko organizator i termin inny bigsmile2.gif
Marek Hilgendorf
W którym miejscu odbêdzie siê impreza?
W samym miasteczku Legnickie Pole? Czy na jakiej¶ prywatnej ziemi?

PS. Kriva- na pewno to ju¿ gdzie¶ s³ysza³a¶, bo od 4 lat je¼dzimy corocznie na tê imprezê...
£azarz
Salve Fratres!

Kriva - nie jestem organizatorem, po prostu Zakony Rycerskie bêd± ta i to licznie 9 kwietnia. Nie wchodzimy nikomu w ¿adna imprezê. Zobacz daty.

Drogi Marku nie wiem jeszcze - po prostu chcemy uczciæ ten dzieñ. W grudniu mam spotkanie z wiêkszo¶ci± ekip zakonnych. Wtedy odpowiem na wszystkie pytania.

My po prostu nie chcemy by ten dzieñ przeszed³ bez echa ale jednocze¶nie nie chcemy tam waty cukrowej i ca³ej otoczki reporterów.

Pozdrawiam Grzegorz
Indar
Bardzo chêtnie siê tam pojawimy.
Przynajmniej ja, ale reszta chyba te¿.
K.
Dicon
My¶lê, ¿e wy¶lemy oddzia³ Rycerstwa z Poznania, aby wspomóc Henryków w walce z niewiernymi.
Ponoæ kr±¿± plotki, ¿e El¿bieta córka Henryka II Pobo¿nego jest przepiêknej urody, tak¿e Pan Nasz Przemys³ I chcia³by j± za ¿onê bigsmile2.gif
Bo przecie¿ pó¼niej z tego ma³¿eñstwa urodzi siê Nasz W³adca Przemys³ II.

Pozdrawiam usmieszek_09.gif
£azarz
Salve Fratres!

Na podstawie wielu map w ca³ej masie opracowañ, bitwa toczy³a siê pomiêdzy wioskami (wspó³czesne nazwy):
- Koskowice
- Gniewomierz
- Ksiêginice

Jak spojrzycie na mapê (np. http://map24.interia.pl/ ) to uk³ad tych trzech wiosek tworzy trójk±t, którego po¶rodku jest maleñka wioska Psary http://pl.wikipedia.org/wiki/Psary_(powiat_legnicki) . O niej w³a¶nie my¶leli¶my jako miejsca w pobli¿u którego rozegra siê akcja.

Jeszcze jedno - pocz±tek kwietnia mo¿e zgotowaæ nam niez³e opady deszczu. Rozmawiali¶my wstêpnie z Zamkiem Grodziec.
http://www.grodziec.com/home.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zamek_Grodziec
http://zamki.net.pl/zamki...c/grodziec.html
http://zamki.net.pl/zamki...rodziec-dls.php
Mog± nam udostêpniæ kilka sal za niewielk± op³at±. Zamek po³o¿ony jest zaledwie 40km od Legnickich Pól. Mo¿na by na Zamku zrobiæ bazê z której to na kilka godzin podjedziemy wszyscy np. do Psar. Ale to tylko propozycja.

Wiem jedno - data jest pewna i nie zamierzamy jej zmieniaæ - 9 kwietnia 2011

Pozdrawiam Grzegorz
Brat Krzysiek
Ha! Ja mam blisko i na Grod¼cu jeste¶my w miarê czêsto ;D Z chêci± siê pojawimy ;D
Teyrnon
zapowiada siê smakowicie szczególnie dla mondzio³ów wszelakiej ma¶ci, ale do kwietnia jeszcze du¿o czasu. bigsmile2.gif bêdziemy ¶ledziæ temat
Gorgar
To dobry pomys³ by zacz±æ mówiæ o imprezie ju¿ teraz. Pamiêtam, ¿e by³em na jednej dwa lub trzy lata temu, ale takiej rocznicy nie przepuszczê! Ha teraz mogê ustawiæ sobie woln± sobotê :D Bêdê ¶ledzi³ temat. Pozdrawiam
Szymek z K-g
Ko³obrzeg postara siê dotrzeæ z tobo³kami smile.gif
Dancer
Witam!
nie nale¿ê do ¿adnego bractwa ale odtwarzam wiek XIII i w zwi±zku z tym jak a tak¿e z tym, ¿e prawdopodobnie jaki¶ mój przodek (daleko oczywi¶cie hehe) bra³ udzia³ w tej bitwie to chêtnie bym siê wybra³ smile.gif jakie s± obostrzenia na tak± imprezê? Bo jeszcze nie bra³em w takowej nigdy udzia³u a bardzo bym chcia³!
Pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!

"...jakie s± obostrzenia na tak± imprezê?..."

Pancerze takie jak na dawn± I³¿ê czyli obecny Czersk.

Pozdrawiam Grzegorz
Mazowiecki Dzik
Ja postaram siê byæ, sprzêt jak rozumiem trzynastkowy.
Viator
CYTAT
sprzêt jak rozumiem trzynastkowy
To chyba nie wymaga potwierdzenia? smile.gif

Najwy¿ej mo¿na by spytaæ, jak pó¼ne datowanie bêdzie dopuszczane - czy ¶ci¶le i wy³±cznie I po³owa stulecia, czy "ujd±" nowinki z koñca XIII, jak ma³y puklerz czy glewia.

£azarz
Salve Fratres!

Hurtowa odpowied¼ na wszystkie privy:

1. wy¿ywienie - ka¿dy we w³asnym zakresie
2. nocleg - w grudniu rozmawiam osobi¶cie z Zamkiem Grodziec
3. pole bitwy - nie wiem czy dojdzie do jakiejkolwiek bitwy, na t± chwile Bu³eczki ekipa robi mongo³ów. Chyba ¿e sami dla siebie zrobimy standartowe starcie "TV Trwam vs. Cartoon Network" czyli zakonni vs. kolorowi. Ale na t± chwile to wszystko jest jeszcze w powijakach
4. ciuszki i zbroje - umówmy siê ¿e pomiêdzy pocz±tkiem a po³ow± XIII wieku bez turbo garów i innych cudów z koñca XIII-tki. Wa¿ne by twój strój odpowiada³ postaci któr± odtwarzasz.
5. Na pewno przewidujemy udzia³ w mszy ¶w.
6. trwaj± rozmowy na temat oprawy muzycznej
7. Je¿eli wypali Zamek to wieczorem si±dziemy sobie do wspólnego poczêstunku. Ka¿dy co¶ da od siebie i my¶lê ¿e bêdzie zacnie. natomiast nie planujemy ¿adnej popijawy - wrêcz przeciwnie my¶limy bardziej o uczestnictwie w jutrzni.

Tak jak ju¿ wcze¶niej pisa³em sama akcja to sponton be¿ ¿adnych udogodnieñ w postaci widzów, sponsorów ale te¿ zaplecza jakiegokolwiek (chyba ¿e wyjdzie nam co¶ z Zamkiem Grodziec).

Pozdrawiam Grzegorz

Wiêcej informacji w grudniu.
Tomasz Jesionek
CYTAT
3. pole bitwy - nie wiem czy dojdzie do jakiejkolwiek bitwy, na t± chwile Bu³eczki ekipa robi mongo³ów. Chyba ¿e sami dla siebie zrobimy standartowe starcie "TV Trwam vs. Cartoon Network" czyli zakonni vs. kolorowi. Ale na t± chwile to wszystko jest jeszcze w powijakach

Witam.
£azarzu, czy przewidujesz jaki¶ udzia³ lekkozbrojnych czy tylko "Full Metal Jacket"?? Bardzo chcia³bym przyjechaæ ale nie wiem czy do tego czasu ogarnê ca³o¶æ ciê¿kiego XIIIstkowego sprzêtu wiêc zabra³bym tylko pikowañce i co¶ na ³eb.
brat Bule
CYTAT

Ma³e sprostowanie ;) - nie ekipa Bu³eczki, tylko ekipa w której jeste¶my (u nas nie ma wielkiego wodza - tylko na wjazdach :P), druga sprawa robimy, mondzio³ów, ale i innych ze stepów ludzi - Po³owcy, Alanowie, Seldzucy itp ;). Ogólnie step i wschód
Ulrich
Good day!
First of all I'd like to appologize for typing in english.
I present a club from Moscow interested in templars (second half of the XIII-th cen.).
Is it possible to take part in your fest? If it's so, then is it possible to get invitations?

After google:
Dzieñ dobry!
I obecny klub z Moskwy zainteresowani templariuszy (w drugiej po³owie XIII w. CEN.).
Czy mo¿na wzi±æ udzia³ w festiwalu? Je¶li tak, to czy mo¿liwe jest uzyskanie zaproszenia?
Dancer
Witam!
to ja siê zg³aszam zatem na ochotnika by wesprzeæ ksiêcia Boles³awa =) Przywióz³bym ze sob± 1-2 osoby(do potwierdzenia to jest jeszcze).

Pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!

Z tegorocznych nocnych rozmów braciszków zakonnych przy ogniskach, ¿e warto stawiæ siê w ten dzieñ na Legnickich Polach rozwija siê coraz wiêksza ... impreza? No w³a¶nie tu jest problem. To nie jest zlot, impreza, festiwal ... nazwijcie to jakkolwiek. Jest to dla wielu z nas pamiêtny dzieñ i nie ma opcji by¶my tam nie stanêli. Tylko co dalej - i tu w³a¶nie jest problem. bitwa, modlitwy, nocne rozmowy przy ognisku, spotkanie siê ze znajomymi oraz poznanie nowych i ... i co dalej.
Tego typu scenariusze to codzienno¶æ na wielu imprezach. Ale w ten dzieñ 9 kwietnia jest dla wielu z nas dniem szczególnym. Ca³y czas trwaj± rozmowy na ten temat co zrobiæ. Mo¿e kto¶ z was rzuci co¶ od siebie co zainspiruje innych.

Tomasz Jesionek:
Tomku, jak najbardziej wszelkie formacje bojowe pocz±wszy od ciê¿kozbrojnej elity rycerstwa ¶l±skiego poprzez braci zakonnych a¿ po górników czyli wszyscy ci którzy byli tam 760 lat wstecz. Je¿eli bêdzie na tyle du¿o uczestników to zrobimy bitwê i ka¿dy znajdzie w niej swoje miejsce. Wiêkszo¶æ ma do¶wiadczenie z walk na I³¿y oraz Czersku gdzie sprawdzali¶my ju¿ takie warianty.

Ulrich:
Wielki Mistrz templariuszy Ponce de Aubon w li¶cie do króla Ludwika IX opisa³ udzia³ Zakonu ¦wi±tyni wiêc i was nie mo¿e zabrakn±æ. Zaproszenia nie stanowi± problemu, ale pamiêtajcie nikt nikomu nie zwraca ¿adnych kosztów, wy¿ywienie ca³kowicie we w³asnym zakresie i nie ma mowy o jakichkolwiek nagrodach.

Bu³eczka:
Tomku to ju¿ 7 lat jak z Piotrem Dzieweczyñskim "Szpitalnikiem" rozmawiali¶my noc± przy ognisku na drugich Chwarszczanach 2003 o Legnicy. By³a szansa w 2005 roku ale niestety nie wysz³o. Pozosta³a tylko zrobiona na prêdko¶ci stronka http://www.legnica2005.webpark.pl/ . Pamiêtasz j± jeszcze? smile.gif Bu³eczko pakuj swojego "Karliczka" orz "Króliczka" i przyje¿d¿aj. Piotr tez bêdzie i wielu wielu innych z dawnych lat smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz

ps. Czekam na wasze pomys³y które mo¿na by zrealizowaæ w ten pamiêtny dzieñ.
brat Bule
Pamiêtam jak gadali¶my o tym, powiem szczerze. Jedna Legnica turniej/impreza ju¿ jest (pozdrawiam wszystkich mocno i mam nadziejê na zaproszenie nas na kolejn± tak zacn± imprezkê), natomiast tutaj widzia³bym spotkanie takie jak by³o zrobione w Chwarszczanach w rocznicê upadku zakonu. Przemarsz, potem insecnizacja przy genialnej muzyce Jacka Ha³asy. Potem bardzo ciekawy referat poprowadzony przez Marian Ma³eckiego. A potem ju¿ sami wiecie jak dalej by³o.

Moim zdaniem przyjechaæ, nachlaæ i poobijaæ mo¿na kiedykolwiek. Je¶li chcecie robiæ co¶ to niech to ma przek³adnie merytoryczna i bardziej hmmmm uduchowion±... Tak jak zreszt± wtedy gadali¶my o tym.
Pozdrawiam Bu³ek smile.gif.
£azarz
Salve Fratres!

Bu³eczko jak najbardziej w stylu z 13 pa¼dziernika, tylko ¿e wtedy mia³em wiêcej czasu i mog³em napisaæ scenariusz ³±cznie z dialogami które Maciek ¶wietnie wykorzysta³. Natomiast obecnie jestem zawsze gdzie¶ w podró¿y i tylko czasem na kilka dni w Szczecinie. Potrzebny jest kto¶ kto sprawi by¶my mogli wspominac ten dzieñ. Tak samo jak do tej pory wspominamy Chwarszczañskie nocne rozmowy czy 13 pa¼dziernika. Odno¶nie corocznej imprezy pod Legnic± - z braæmi rzucili¶my pomys³. Nie ma to nic wspólnego z jak±kolwiek imprez±. Jest to spontaniczne spotkanie. Na pocz±tku by³o nas zaledwie kilku. Pó¼niej poczt± pantoflow± roznios³o siê i zacze³y siê telefony z pro¶ba by rzuciæ has³o w net. I st±d ca³e zamieszanie. Odno¶nie liczby uczestników - wiem na t± chwilê ¿e trêdowta XIII i wielu przyjació³ z innych zakonów bêdzie na miejscu by odmówiæ modlitwê. Co dalej zobaczymy po spotkaniu n Zamku Grodziec.

Pozdrawiam Grzegorz
Teyrnon
Сайн Байна уу?!

Ja napiszê z innej strony. Modlitwa, przemarsz, referaty, ale co dalej?! smile.gif Upamiêtnienie i zaduma swoj± drog±, ale zjedziemy siê t³umnie z ró¿nych stron Polski ( czytaj±c posty powy¿ej pewnie nie tylko) i to tak¿e jest dla mnie swojego rodzaju ¶wiêto, które nale¿y uczciæ ( Nie mam na my¶li ostro zakrapianej imprezy gdzie ka¿dy spadnie z dywanu na ³eb bo nie jestem mi³o¶nikiem takich przygód). Nie wyobra¿am sobie nie zasi±¶æ z braæmi przy jednym ogniu by dokonaæ miêdzy kulturowego zbratania :D Rano i po po³udniu oddajmy cze¶æ, a wieczorem uczcijmy to spotkanie w inny sposób. Do bitwy przeciwko Mongo³om raczej nie dojdzie bo bêdzie nas garstka, ale poha³asowaæ ¿elastwem przeciw sobie trochê mo¿na, by wieczorem zakopaæ topór wojenny i razem zasi±¶æ do strawy, mo¿e przy wystêpach artystycznych je¶li kto¶ by³by chêtny umiliæ spotkanie
£azarz
Salve Fratres!

Je¿eli tylko Zamek Grodziec nas ugo¶ci to wstêpny "program" wygl±da³by tak:

08.04.2011
Przyjazd i zakwaterowanie na Zamku Grodziec
Wieczorne wspólne ognisko

09.04.2011
Jutrznia za poleg³ych chrze¶cijan oraz mongo³ów w bitwie z 1241 roku
Wyjazd z Zamku na Legnickie Pola
Bitwa - w zale¿no¶ci od ilo¶ci z ka¿dej ze stron co¶ zrobimy. Szczegó³y dogadamy na miejscu
Msza polowa
Powrót na Zamek
Wieczorne wspólne ognisko

10.04.2011
Jutrznia za poleg³ych chrze¶cijan oraz mongo³ów w bitwie z 1241 roku
Rozje¿d¿amy siê do swoich domów

Odno¶nie alkoholu, ka¿dy we w³asnym zakresie tak samo jak i wyzywienie. Pamiêtajmy tylko ¿e to nie miejsce i czas by zrobic trzodê.

Datowanie - tak jak wcze¶niej pisa³em. Na Legnickim Polu pe³en wypas. Natomiast podczas buhurtu, je¿eli znajd± siê chêtni to jak najbardziej pó¼ne gary XIII s± OK.

Pozdrawiam Grzegorz
Ulrich
I know about this message, but I meant the type of fest - is it closed or not.
If you don't mind I shall ask some questions in private letter.

Wiem o tym li¶cie, ale wynik w swoim pytaniu pojêcia festvialya - zamkniête lub nie.
Je¶li nie masz nic, to kieruj± pytania do was list, nie zagromazhdat oddzia³u.
Brat Krzysiek
Salve Ulrich!

You ought to have invite to join I think. Send a private massage to £azarz. smile.gif
Ulrich
Salve Brat Krzysiek!
I've already done it, thank you for your advice. smile.gif
£azarz
Salve Fratres!

Urlich jak i wszyscy inni bracia - zaczekajcie do zakoñczenia rozmów z Zamkiem. Na pewno poruszê wszelkie aspekty zwi±zane z logistyk±.

Pod koniec grudnia bêdzie ju¿ wszystko wiadomo.
Pozdrawiam Grzegorz
Wotawa
Grzegorzu!
Czy nie lepiej by³oby zorganizowaæ "Turniej Honorowy" ku czci poleg³ych zamiast bitwy? Z tego co tu przeczyta³em, wnoszê, ¿e jeden turniej ju¿ jest, ale:

- nie jest zapewne "o honor", co ju¿ zmienia postaæ rzeczy na samym starcie.

- nie ma warto¶ci edukacyjnej któr± mo¿na by nadaæ Waszemu spotkaniu. Np. same konkurencje mog± odwo³ywaæ siê do pewnych aspektów wojskowo¶ci zachodniej i wschodniej. Co ju¿ tworzy zupe³nie inn± atmosferê i wspó³gra z zamierzon± warto¶ci± planowanego spotkania.

Co do samej "bitwy" mo¿ecie te¿ zorganizowaæ choæby scenkê "zdybania zwiadowców tatarskich podczas pl±drowania". Zawsze to ciekawiej odegraæ historiê fabularyzowan±, nie trzeba od razu robiæ "klasycznej bitwy". W razie czego - je¶li wola - s³u¿ê scenariuszem takiej bijatyki/scenki (mam kilka na inne epoki, ale dadz± siê dostosowaæ), samej koncepcji "turnieju honorowego" i innymi pomys³ami na jaki¶ element tego spotkania.

Spotkania odbiegaj±ce od tradycyjnych, subkulturowych meczów na miecze zawsze warte s± wsparcia. Zw³aszcza, ¿e wymagaj± nieszablonowego podej¶cia i sporego wysi³ku konceptualnego.
Tomasz Jesionek
Co siê uda zorganizowaæ to chyba dopiero wyjdzie "w praniu". Z tego co pisa³ £azarz to jest to raczej spontaniczny zjazd wiêc napewno wiele bêdzie zale¿a³o od uczestników, ich zaanga¿owania, liczebno¶ci, w³asnej formy oddania ho³du poleg³ym (czy modlitwa, czy wyj¶cie zbrojnie do walki, czy te¿ kulturalny toast, a mo¿e wszystko naraz icon_wink.gif ) W ka¿dym razie przez ca³± sobotê bêdzie mo¿na zrobiæ wiele smile.gif

PS. £azarzu, czy wiadomo co¶ ju¿ na temat ewentualnego noclegu na zamku?? smile.gif
£azarz
Salve Fratres!

Troszkê je¼dzilem i troszkê mnie nie by³o. Hurtowa odpowied¼ dla wszystkich zainteresowanych:

1. Zamek Grodziec dysponuje wolnymi komnatami, zimno tam trochê ale klimat boski. Niestety Zamek kocha rycerzy tak jak ich pieni±dze - trwaj± negocjacje ile by chcieli za weekendowy wynajem. Kwota juz wkrótce zostanie wrzucona na forum.

2. Logistyka na Zamku - woda, dach nad g³ow±, toalety, sto³y na biesiadê, kominek, kuchnia na przygotowanie posi³ków

3. Wojtku - "Turniej Honorowy" niez³a my¶l tylko potrzebna jest osoba która ogarnie to. Ja niestety nie wyrobiê czasowo. Ale jak ju¿ tam bêdziemy na polu to moglibysmy zrobiæ jak±¶ ustawkê, buhurt, soft dla ka¿dego co¶ siê znajdzie.

4. Scenki - jak najbardziej, powoli piszemy scenariusze które bêd± znaæ tylko nieliczni, choæ ci co znaj± na pamiêæ poszczególne fragmenty bitwy z 1241 roku z ³atwo¶ci± siê odnajd± w tych scenkach

5. Wojtku masz racjê i ja chcia³bym by by³o to spotkanie dwóch kultur. Ca³kiem nie¼le wychodzi³o nam to z Halfim. S³ynne parzenie jego kisielku zwanego kaw± oraz naszego naparu z miêty i miodu. Wschodnia szabla kontra jedynka, opowie¶ci czyja stara ma a czyja nie ma (wtajemniczeni wiedz± o co chodzi smile.gif ) oraz wieczorne gdybania przy ognisku choæby o Akkce czy Jerusalem. Je¿eli Bu³eczka ruszy siê z W-wy ze swoj± jurt± zabierze ze sob± ludzi oraz Ola a po naszej stronie stanie rycerstwo ¶wieckie wsparte zakonami to mo¿e z tego co¶ wyj¶æ. Deklaruje swoje przybycie du¿a ilo¶æ ludzi mam nadziejê ¿e chocia¿ po³owa przyjedzie.

6. Tomaszu - zawsze wszystko zale¿y od ludzi obojêtnie czy jest to sponton czy zorganizowana impreza wsparta sponsorami.

Braciszkowie i siostry - logistyka jest wam juz znana teraz czas na potwierdzanie liczby chêtnych.

Pozdrawiam Grzegorz

1. Zakon £azarza min. 15 osób
Tomasz Jesionek
CYTAT
Braciszkowie i siostry - logistyka jest wam juz znana teraz czas na potwierdzanie liczby chêtnych.

Zg³aszam siê jako lekkozbrojny.
£azarz
Salve Fratres!

Skontaktowa³a siê ze mn± Ewa z Dru¿yny Henryka Pobo¿nego. Okaza³o siê ¿e maj± ca³kiem niez³e plany na ten pamiêtny dzieñ:
... Chcê zaproponowaæ aby¶cie w³±czyli do swojego planu to co bêdzie siê dzia³o w Legnicy a co my organizujemy wraz z ró¿nymi instytucjami. To bêdzie " Wymarsz wojsk Henryka z zamku legnickiego" do ko¶cio³a Naj¶wiêtszej Marii Panny na Mszê w obrz±dku trydenckim - któr± przygotowujemy wraz z ówczesn± opraw± muzyczn± a odprawi j± Biskup Legnicki potem przechodzimy na apel poleg³ych pod pomnik "Bitwy Legnickiej" - wszystko odbêdzie siê 9 kwietnia. Mamy do dyspozycji kilka koni i chcemy to zrobiæ na podstawie D³ugosza czyli 5 hufców:
1) Boles³aw Szepiotka - syn Dypolda - Margrabiego Moraw
2) Sulis³aw - Wojewoda Krakowski
3) Mieczys³aw - Ksi±¿ê Opolski
4) Popo z Osterny - Wielki Mistrz Prus
5) Ksi±¿ê Henryk Pobo¿ny
W miarê mo¿liwo¶ci zrobiæ to jak najwierniej wymarsz i Mszê, a na koniec mo¿e jak±¶ potyczkê oraz ho³d poleg³ym. Mam nadziejê ¿e zweryfikujecie odrobinê swoje plany i dacie siê zaprosiæ do Legnicy. Wg tego co czyta³am macie zamiar jechaæ do Legnickiego Pola, ale jednak ko¶ció³ NMP w Legnicy jest wart zmiany planów, poniewa¿ normalnie jest to ko¶ció³ Ewangelicki i raczej rzadko mo¿na go zwiedzaæ ...

Ustalili¶my, ¿e nie ma sensu robiæ dwóch osobnych ale jedn± jak¿e pamiêtna rocznicê. Jak najbardziej wesprzemy projekt Dru¿yny Henryka Pobo¿nego.

Kontakt do Ewy
http://www.legnica.1241.pl/
Ewa Bryniarska
GG: 5628867
Email: legnica1241@gmail.com
Mobile: +48 509 430 933

Pozdrawiam Grzegorz
Eve
Witam
Bardzo siê cieszymy, ¿e bêdziecie w Legnicy w najwa¿niejszym chyba dniu dla nas i ¿e da³o siê to posk³adaæ w ca³o¶æ. Z naszej strony zapewnimy Wam dojazd z Grod¼ca do Legnicy i z powrotem autokarem dla wygody i ¿eby to wszystko ogarn±æ. Planujemy wymaszerowaæ przed po³udniem z zamku legnickiego - podzieleni na hufce. Do dyspozycji bêdziemy mieli koniki - ile .. hmm to zale¿y od zapotrzebowania nie mniej ni¿ 5 dla;
1) Boles³aw Szepiotka - syn Dypolda - Margrabiego Moraw
2) Sulis³aw - Wojewoda Krakowski
3) Mieczys³aw - Ksi±¿ê Opolski
4) Popo z Osterny - Wielki Mistrz Prus
5) Ksi±¿ê Henryk Pobo¿ny
i tak , poniewa¿ u nas mo¿e je¼dzi konno z trzy osoby to s± wakaty na wy¿ej wymienionych. Oczywi¶cie Henryk zaklepany. W przygotowaniu s± w³ócznie herbowe dla nich.
To ma byæ dzieñ dla nas i jak to sobie wymy¶limy tak postaramy siê zrobiæ.
Dalej id±c kierujemy siê do ko¶cio³a Naj¶wiêtszej Marii Panny. Samo to ¿e bêdzie mo¿liwo¶æ odprawienia Mszy w obrz±dku trydenckim jest rarytasem poniewa¿ obecnie to ¶wi±tynia Ewangelicka. Wierzcie mi pokonanie tej bariery nie by³o ³atwe. Niby ekumenizm ... Mszê odprawi biskup diecezjalny legnicki Stefan Cichy wraz ze swoimi pomocnikami.
Po Mszy wystêp chóru legnickiego, który nam od¶piewa kilka utworów z naszych klimatów. Amor wybiera³ smile.gif

Na koniec ho³d poleg³ym pod pomnikiem " Bitwy Legnickiej" zapalenie ¶wiec oraz malusieñki akcent mongolsko - chrze¶cijañski z przyniesieniem g³owy Ksiêcia.

Mniej a wiêcej tak to sobie zaplanowali¶my, je¶li macie jeszcze jakie¶ pomys³y to jeszcze jest trochê czasu ¿eby to zweryfikowaæ.
Impreza jest w mie¶cie wiêc mieszkañców Wam nie pogonie ale nie przewidujemy ¿adnych przemówieñ, wyst±pieñ VIP-ów i takich tam , zreszt± kto by tam chcia³ przyjechaæ do naszej mie¶ciny w przed dzieñ rocznicy katastrofy spadaj±cego samolotu.

Potem pakujemy siê do autokaru i jedziemy na ognisko na Grodziec smile.gif
Ja od Was jedynie potrzebuje ilo¶æ ludno¶ci ¿eby siê nie okaza³o,¿e jeden autokar to za ma³o.

W razie pytañ - piszcie.

Pozdrawiam Eve

£azarz
Salve Fratres!

Ewo jest jeden problem - nie wiadomo czy Poppo von Osterna bra³ udzia³ w bitwie. Z zakonów rycerskich na pewno brali udzia³ w bitwie Templariusze. Pisze o tym m.in. cytowany w pierwszym po¶cie list do Wielkiego Mistrza Zakonu. I tak naprawdê jest to jedyny potwierdzony Zakon Rycerski bior±cy udzia³ w walce. Jest bardzo mo¿liwy udzia³ Joannitów oraz £azarzy którzy mieli swoje komandorie w promieniu do 100 km. Zakon Naj¶wiêtszej Marii móg³ brac tez udzia³ wszak by³a to bitwa nie tylko o ziemie ale te¿ o wiarê.

Jedyna ikonografia mog±ca potwierdziæ udzia³ Joannitów oraz Krzy¿aków w tej bitwie jest bogato ilustrowany kodeks z Legend± o ¶w. Jadwidze, sporz±dzony 1353 r. na zamówienie ksiêcia Ludwika I, w³adcy Brzegu nad Odr±. Pamiêtajmy ¿e obrazy powsta³y 100 lat po bitwie oraz, ¿e w ¿adne pisma Joannitów oraz Krzy¿aków nic nie pisz± o niej.

Pozdrawiam Grzegorz
Anuszka
chetnie bym przyby³a ;) czy jakies oficjalne( na maila) zg³oszenie jest potrzebne?
Tomasz Jesionek
Witam. Ja mia³bym z kolei pytanie o nocleg na zamku Grodziec - czy kierowaæ siê cennikiem wynajmu pokoju jaki widnieje na stronie zamku, czy te¿ nocleg bêdzie na jaki¶ innych zasadach??
Eve
Witam
£azarzu zdajemy sobie sprawê z tej jak i innych nie¶cis³o¶ci oraz braku potwierdzeñ na ten temat. Ale musieli¶my wzi±æ jak±¶ podstawê przynajmniej w tym roku i doszli¶my do wniosku ¿e D³ugosz choæ fantasta poniek±d tak± informacjê podaje. A ten¿e korzysta³ z zaginionej raciborskiej kronice dominikañskiej, wiêc na czym¶ i my musimy bazowaæ. Jeste¶my w trakcie przygotowañ i je¶li uwa¿asz to za bezceremonialn± wtopê, mo¿emy siê nad tym zastanowiæsmile.gif

Anuszko Twoje zg³oszenie ju¿ jest przyjête, w razie czego telefon do mnie chyba masz. Cieszê siê, ¿e i Ciebie znów przygna do Legnicy:)

Tomku - hmm jak napisa³ £azarz zamek Grodziec kocha rycerzy a jeszcze bardziej ich pieni±¿ki. Staramy siê pozyskaæ fundusze aby by³o mi³o i przyjemnie tam posiedzieæ. Je¶li siê uda to Waszym kosztem bêdzie tylko przyjechaæ, ale chwilê obecn± nie mogê tego zapewniæ bo wszystko jest bardzo p³ynne. Na pewno bêdzie transport zapewniony: Grodziec - Legnica i z powrotem.

Pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!

Jeste¶my w trakcie przygotowañ i je¶li uwa¿asz to za bezceremonialn± wtopê, mo¿emy siê nad tym zastanowiæ - zostawmy jak jest smile.gif , za ma³o czasu by szukac i kombinowaæ.

Pozdrawiam Grzegorz

Dicon
Chêtnie bym wpad³ nie wiem jak pozostali kusi mnie Zamek Grodziec bo jestem pasjonatem Zamków, chocia¿ w nim ju¿ by³em to robi dla mnie ogromne wra¿enie w szczególno¶ci dojazd dooko³a wygas³ego wulkanu devil.gif
Pytanie ile kosztuje nocleg na Zamku? czy s± jakie¶ zni¿ki dla rycerzy?
Je¶li dobrze rozumiem nocleg na Zamku, czyli nie trzeba ze sob± zabieraæ namiotów?

Pozdrawiam Dicon usmieszek_09.gif
claymor
Je¶li mo¿na to chcia³bym mieæ mo¿liwo¶æ bycia na tej imprezie.
Eve
Diconie, prawd± jest ¿e Grodziec to jeden z tych zamków w Polsce i¿ zapada w pamiêæ bo jest fantastyczny ( no mo¿e to akurat nie najlepsze s³owo) smile.gif, ale proszê, co do kosztów to dajcie nam jeszcze moment. Na prawdê pracujemy tu ¿eby, to nas nie uderzy³o przy okazji za bardzo po kieszeni.
Ustalimy co¶ do koñca lutego i to bêd± konkrety, a teraz nic jeszcze nie mogê powiedzieæ.
Namiotów na pewno nie bierzemy,za zimno ale determinuje nas data. Jak nie uda siê z Grod¼cem bêdziem kombinowaæ z innym zamkiem.

Claymor czuj siê zaproszony.
Indar
Claymor, chyba chcia³e¶ powiedzieæ "chcieliby¶my", nie chcia³bym - samolubie.
Eve
Oj Indar dawno Ciê u nas nie by³o, nie wiem jakie teraz nosisz ciuchy - chyba bêdziesz musia³ przej¶æ weryfikacjê, bo to Twoje podej¶cie.. :P No chyba ¿e Claymor za Ciebie porêczy smile.gif
Oczywi¶cie ugo¶cimy wszystkich, nawet z "Dzikiego Mazowsza ".
Indar
Jeszcze bardziej wychud³em. I to chyba wszystkie zmiany smile.gif
Piotr Szpitalnik
+++
£azarz
Salve Fratres!

Piotrze w koñcu jeste¶! Jak widzisz nasze nocne marzenia przy ognisku w 2003 roku byæ mo¿e spe³ni± siê w tym roku.

Pozdrawiam Grzegorz
brat Bule
Bo zawsze byli¶cie chciwi :P...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.