Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sprawa oszustw Achiego
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Problemy z rzemie¶lnikami, sprzedawcami i kupuj±cymi
Stron: 1, 2, 3
brat grucha:)
Sprawa Achiego sta³a siê g³o¶niejsza po Grunwaldzie, dlatego te¿ powstaje temat, a wszystkich poszkodowanych proszê o wypowied¼.

Zak³adaj±c temat liczê, ¿e Grzesiek (£azarz) pomo¿e tak jak mówi³ w naszej rozmowie.

Proszê ka¿dego poszkodowanego, aby opisa³ szczegó³owo swoj± sprawê z Achim.

Mnie oszuka³ w nastêpuj±cy sposób:

Zamówi³em u niego p³aty i przeszywanicê na kwotê 500z³, ostateczny termin mia³ byæ 22maja. Sprzêtu nie ma do dzi¶. W czasie 3 miesiêcy jakie minê³y Achi wymy¶la³ ró¿ne powody dlaczego sprzêtu nie ma... By³y fa³szywe zwrotne awiza, paczki które nie zosta³y nigdy wys³ane, a na fa³szowaniu potwierdzeñ siê skoñczy³o. Ostatecznie wys³a³ jaka¶ paczkê, ale nie by³o w niej moich zap³aconych ju¿ rzeczy. Aktualnie sprawê wyja¶ni³ Grzesiek- £azarz, za co mu serdecznie dziêkujê. Pomóg³ w rozmowie z Achim. Achi mia³ wys³aæ moje rzeczy w zesz³y wtorek, ale nic nie dotar³o, wczoraj obieca³ mi wys³aæ potwierdzenie nadania paczki(bo niby posz³a), ale nie wys³a³ i urwa³ siê z nim kontakt. Poinformowa³em go, ¿e jak rzeczy b±d¼ rzetelne potwierdzenie nadania do mnie nie dotrze do pi±tku to zawiadamiam policjê i tak zrobiê. Szczegó³owiej sprawê opisa³em w temacie "uwaga nie uczciwi ludzie"- proszê moderatora by przeniós³ tutaj.

Liczê, ¿e sprawê za³atwimy wspólnie, np zbiorowym zawiadomieniem prokuratury....
£azarz
Salve Fratres!

Jest ca³a masa osób które nie mog³y przyjechaæ na Grunw przez to ¿e Kamil nie wywi±za³ siê z realizacji zamówieñ. Najbardziej ucierpieli bracia z Kamienia Pomorskiego, Recza oraz Lublina. Tak jak obieca³em - by³ to jeden z ludzi mojej Chor±gwi i czuje siê odpowiedzialny za jego czyny. Pomogê wszystkim wierzycielom.

Pozdrawiam Grzegorz
Szymek z K-g
My ostatecznie namiot odzyskali¶my mimo "po¶lizgu" (namiot mia³ byæ na d³ugi weekend majowy a dosta³em go 22 lipca), co prawda w zastaw wzi±³em he³m Achiego wiêc mo¿e to by³o impulsem do zakoñczenia tej sprawy.
CYTAT(Szymek z K-g @ 15:12 22.07.2010) *
My ostatecznie namiot odzyskali¶my mimo "po¶lizgu" (namiot mia³ byæ na d³ugi weekend majowy a dosta³em go 22 lipca), co prawda w zastaw wzi±³em he³m Achiego wiêc mo¿e to by³o impulsem do zakoñczenia tej sprawy.

W sumie dobrze mieæ jaki¶ zastaw bo to Achiego mo¿e zmobilizowaæ do oddania rzeczy/kasy.
Blady
Witam serdecznie!

Moja sprawa zaczê³a siê w listopadzie kiedy to zamówi³em nastêpuj±ce rzeczy:
1. Zbrojniki z blachy sprêzynowej hartowanej 1mm grubo¶ci
2. P³aty, kolanka, naramienniki, tarcza
3. komplet przeszywanych (przeszywanica na XVw., nogawice pikowane krótkie, wymoszczenie he³mu i rêkawic)
4. Dwa kompletne stroje cywilne mêskie (koszule, gacie, cottehardie, jopula, 2 dublety bez rekawów, 2 kaptury, nogawice)
5. Kompletny strój damski (nogawiczki, buty, suknia wierzchnia, suknia spodnia, giez³o, kaptur)
6. Kupi³em rzekomo od jego znajomego rêkawice produkcji Dariusza Nowaka "Hefajsto", oczywi¶cie za po¶rednictwem Achiego.

Sprawa wygl±da³a nastêpuj±co:
Ca³o¶æ zamówienia opiewa na sumê oko³o 2700z³. Wiêc kwota to nie jest ma³a. Zap³acone z góry by³o za strój damski, jeden mêski oraz zaliczka na materia³u na zbrojê. Dodatkowo zawioz³em Kamilowi materia³y z których mia³ wykonaæ stroje. Pierwszy termin by³ ustalony na koniec marca. Niestety po ci±g³ym zwlekaniu przez Kamila musia³em siê wybraæ do niego aby wyja¶niæ sprawê. Nie odbiera³ telefonów, nie odpisywa³ na gg ani na smsy. Wysy³a³ zdjêcia potwierdzeñ nadania z poczty polskiej. Niestety jak siê pó¼niej okaza³o by³y albo fa³szowane, albo nie z mojej paczki. Nastêpnie zamawia³ kuriera i wysy³a³ mi numery zamówienia. Niestety ci±gle przesuwa³ termin przyjazdu kuriera po paczkê.Te dzia³ania podj±³ po interwencji Grzegorza z Lazarytów, naszego dowódcy chor±gwi. Gra³ na czas. Po ci±g³ym zwlekaniu przez Kamila musia³em siê wybraæ do niego aby wyja¶niæ sprawê. By³o to pod koniec czerwca. Po prostu chcia³em odebraæ chocia¿ materia³y. Przy odbiorze siê okaza³o, ¿e stroje s± fatalnie uszyte i to nie wszystkie. Nie zgadza³o siê to z tym co wcze¶niej pokazywa³ mi jako swoje wyroby. Moja koszula by³a o wiele za du¿a (140cm obwodu w klatce), jopula by³a za ma³a (90cm obwodu w klatce), ja mam oko³o 100cm. Wymiary oczywi¶cie podawa³em przy zamówieniu. Nogawic nawet nie zobaczy³em, ani damskich ani mêskich. Giez³o by³o ¼le zrobione, nie mo¿na by³o kroku w nim daæ. Suknia wierzchnia by³a za szeroka, ledwo co uda³o siê odratowaæ materia³ i uszyæ porz±dnie u profesjonalnego krawca. Wszystkie 3 kaptury by³y za ma³e. Suknia spodnia nie zosta³a uszyta.
Co do sprzêtu bojowego... Nigdy nie widzia³em ¿adnych miêkkich, chocia¿ rzekomo by³y gotowe. P³aty otrzyma³em w rozsypce, mia³em sobie sam zanitowaæ. Zbrojniki otrzyma³em w postaci kawa³ka b³amu skóry bydlêcej z wyrytymi kszta³tami do wyciêcia na prawej stronie skóry (skóra po prostu zniszczona) oraz kawa³ków blachy z krzywo nawierconymi otworami. Nie by³a to blacha sprê¿ynowa hartowana jak siê umawiali¶my. Mo¿na by³o j± spokojnie wyginaæ w palcach bez ¿adnego oporu. Kolana by³y za ma³e, nadawa³y siê jedynie na ³okcie. Naramienniki by³y innego kszta³tu ni¿ zamawia³em. Tarczy nigdy nie zobaczy³em. Rêkawice mia³yby byæ produkcji Hefajsta. Gotowe, tak jak Dariusz sprzedaje. Rêkawice otrzyma³em w kawa³kach! Ka¿dy palec w czê¶ciach, nie by³y one do³±czone do rêkawic. Dosta³em od Kamila kawa³ek skóry, ¿ebym sobie donitowa³ sam. Niestety odbiega³o to od tego co widzia³em na zdjêciach. Mia³y to byæ ca³kiem inne rêkawice, nie mówi±c ju¿ o tym, ¿e mia³y byæ w ca³o¶ci....

Gdyby nie pomoc rodziców (wy³o¿yli masê kasy) nie pojecha³bym ze swoj± lepsza po³ówk± na 600-lecie bitwy pod Grunwaldem.

W zwi±zku z tak ra¿±cymi uchybieniami oraz odstêpstwami od umowy któr± zawarli¶my, zwróci³em wszystkie materia³y oraz gotowe, ¼le uszyte stroje, ¿±daj±c podpisania zobowi±zania.

Kamil zobowi±zanie podpisa³. Opiewa ono na sumê 2960z³ (koszta poniesione na rzecz materia³ów, zaliczek, wykonania sprzêtu oraz tych nieszczêsnych rêkawic plus koszta paliwa, które ponios³em je¿d¿±c do niego próbuj±c wyegzekwowaæ nale¿ne mi wyroby). Pierwsza rata (1500z³) mia³a byæ sp³acona do 18.07.2010 na Grunwaldzie. Achi na 600-leciu siê nie zjawi³. Druga rata ma byæ zap³acona do 18.08.2010r. Jednak nie wierzê, ¿e mogê odzyskaæ pieni±dze bez wkroczenia na drogê s±dow±.

Odradzam wszystkim tego "rzemie¶lnika", najzwyczajniej w ¶wiecie jest to oszust naci±gaj±cy na kasê. Oszukiwa³ ludzi nawet z w³asnej Chor±gwi Grunwaldzkiej.

Pozdrawiam
Blady WRR
MagicWojtek
jest proste podej¶cie do takich spraw (¿ycie nauczy³o ):

1. podpisywali¶cie jakie¶ umowê o wykonanie strojów,sprzêtów,itp?? jak nie to idziecie do urzêdu skarbowego i tam trzeba ich poinformowaæ ¿e taka a taka osoba szkodzi pañstwu nie p³ac±c podatków itp.

2. zebraæ wszystkie dokumenty,wydruki przelewów,rozmów z Achim itp i z³o¿yæ wniosek do prokuratury w rejonie w którym mieszka (mo¿na wys³aæ poprzez pocztê polsk±)

przy tym drugim to dostanie on wyrok w zawiasach i termin na oddanie pieniêdzy icon_wink.gif
Blady
CYTAT(MagicWojtek @ 15:54 22.07.2010) *
jest proste podej¶cie do takich spraw (¿ycie nauczy³o ):

1. podpisywali¶cie jakie¶ umowê o wykonanie strojów,sprzêtów,itp?? jak nie to idziecie do urzêdu skarbowego i tam trzeba ich poinformowaæ ¿e taka a taka osoba szkodzi pañstwu nie p³ac±c podatków itp.

2. zebraæ wszystkie dokumenty,wydruki przelewów,rozmów z Achim itp i z³o¿yæ wniosek do prokuratury w rejonie w którym mieszka (mo¿na wys³aæ poprzez pocztê polsk±)

przy tym drugim to dostanie on wyrok w zawiasach i termin na oddanie pieniêdzy icon_wink.gif

Umowa by³a s³owna, lecz przyzna³ siê do wszystkiego podpisuj±c zobowi±zanie. Podpisane zobowi±zanie = przyznanie do zad³u¿enia wobec mnie.
MagicWojtek
ale tu chodzi o podatki itp...
Blady
CYTAT(MagicWojtek @ 16:17 22.07.2010) *
ale tu chodzi o podatki itp...

Wiêc zg³oszenie do urzêdu te¿ mo¿na zrobiæ. Poczekam jeszcze trochê i zobacze jak siê rozwinie temat w zwi±zku z tym oszustwem. Byæ mo¿e du¿o wiêcej ludzi siê tu wypowie.
Czekam jeszcze parê dni na kasê/rzetelnie wykonane rzeczy i sprawê kierujê na policjê... Szkoda czasu by siê "prosiæ" by odda³...

Uda³o mi siê skontaktowaæ z Achim... Stwierdzi³, ¿e moje rzeczy wykona³ i jutro da mi ich zdjêcia i wy¶lê kserokopiê potwierdzenia nadania paczki z nimi... Nie wierzê w to, bo nie raz ju¿ tak mówi³ no ale zobaczymy jutro. Jak co¶ mi wy¶lê to zamieszczê tu na freha.
Szymek z K-g
Na pieni±dze bym nie liczy³ jak ju¿ to na gotowy towar.
Brat Krzysiek
Zamówi³em u Achiego komplet zbrojników na rêce, nogi plus nagolenniki za 470z³, moi koledzy z bractwa zamówili dwie pary rêkawic pikowanych na kwotê 180z³ plus przesy³ka. Achi krêci³, lawirowa³. "Wysy³a³" kilka razy nam towar, zapewnia³ sms'ami. Mia³ przyjechaæ ze sprzêtem na Sieradz- nie zjawi³ siê. Grunwald ta sama sytuacja. Przelewy zosta³y zrobione. Achi winny nam jest 650 z³ lub zamówiony sprzêt.

Ja zamówi³em i zrobi³em przelew za "gotowy" sprzêt w czerwcu. Achi mia³ podobno gotowe rzeczy do wysy³ki. Koledzy zamawiali rêkawice w maju a w czerwcu by³y "skoñczone".

(Przepraszam za post pod spodem, wys³a³ mi siê przez przypadek nawet nie wiem jak. Proszê moderatora o usuniêcie go.)

prosz... smile.gif /Indar
Rypluch
u achiego zamówi³em zbrojnikowe os³ony koñczyn, na pytania o termin wykonania twierdzi³ ¿e ju¿ s± na ukoñczeniu, dos³a³em mu dodatkowe pieni±dze na kuriera, oczywi¶cie przesy³ki nigdy nie wys³a³ chocia¿ twierdzi³ inaczej.
Na szczê¶cie po ponad miesiêcznej batalii o odzyskanie przedp³aty wys³a³ mi pieni±dze.
Mogê tylko ¿yczyæ powodzenia wszystkim których oszuka³
Blady
Witam!

Wczoraj mia³em w±tpliw± przyjemno¶æ rozmowy z Achim. Oczywi¶cie nie wyt³umaczy³ siê czemu nie zap³aci³ pierwszej raty. Ma³o tego, mia³ pretensje, ¿e opisa³em moj± sytuacjê na Freha... z reszt±, mam do¶æ cackania siê z tym cz³owiekiem. Ca³o¶æ rozmowy poni¿ej:

Achi
18:35:11
có¿ nie poczekasz do 18 ;]
18:35:56
je¶li zobowi±zanie jest to co robisz za problem

Blady
19:31:21
opisuje sytuacje jaka zaistnia³a
19:31:45
poniewa¿ nie dosta³em pierwszej raty która jest w zobowi±zaniu zapisana na 18 lipca to robie problem
19:31:51
bo jestem zupe³nie bez kasy
19:32:04
ale Ciebie to nie obchodzi widocznie

Achi
19:32:56
nie nie ¿e nie obchodzi bo gdyby nie obchodzi³o to bym ola³ ale wed³ug ostatni termin jest 18 wiêc
19:32:56
?

Blady
19:33:12
s³uchaj... termin na pierwsz± ratê ju¿ min±³
19:33:18
ja powinienem mieæ ju¿ te pieni±dze

Achi
19:33:37
no cóz jak tam chcesz ;]
19:33:43
ja mam co innego na glowie

Blady
19:33:47
tyle, ¿e jestem zupe³nie bez kasy

Achi
19:33:51
jak chcesz rób problem ale ja do 18 dam radê
19:33:54
i wtedy có¿

Blady
19:33:55
i bez sprzêtu przez Ciebie
19:34:01
no ja czekam do 18.08

Achi
19:34:04
bêdê wiedzia³ komu potem w czym pomagaæ

Blady
19:34:17
bo tak jest zapisane w zobowi±zaniu

Achi
19:34:34
no ja wiem i przynajmniej je wype³nie a jak wype³nie

Blady
19:34:39
jestem zirytowane brakiem kasy

Achi
19:34:46
to sory ale niestety bêdê pamiêta³ o tym ;]

Blady
19:34:50
bo muszê starym oddaæ za stroje
19:35:04
o tym, ze napisa³em publicznie jak w chuja zalecia³e¶?

Achi
19:35:15
twoja sprawa

Blady
19:35:15
nawet ³askawie nie dale¶ znaæ, ¿e nie masz sosu

Achi
19:35:16
;]
19:35:17
nie moja

Blady
19:35:28
w³asnie o to chodzi, ze jakby nie patrza³ nasza

Achi
19:35:36
nie
19:35:42
rób ba³agan
19:35:43
rób

Blady
19:35:46
Ty mi wisisz kupe kasy

Achi
19:35:53
ale dziêki temu kasy mniej uda mi siê zdobiæ
19:35:57
bo robi±c mi dym
19:35:59
jak pamietasz
19:36:07
uniemo¿liwiasz mi jak najszybszy zwrot

Blady
19:36:09
i nawet nie raczy³e¶ napisaæ ¿e Ciê nie bedzie na Grunwie

Achi
19:36:10
dlatego có

Blady
19:36:17
¿e nie bêdziesz mia³ kasy

Achi
19:36:21
nie nie

Blady
19:36:22
mia³a byæ gra w otwarte karty

Achi
19:36:28
wybacz to ¿e mnie nie by³o to inna sprawa

Blady
19:36:28
wkuri³a mnie kolejna ¶ciema

Achi
19:36:34
i mojej rodizny

Blady
19:36:36
mog³e¶ daæ znaæ

Achi
19:36:45
wiêc jesli nagle wszyscy s± wielce ura¿eni ¿e mnie nie by³o

Blady
19:36:45
smsa by¶ napisa³ w 20 sekund

Achi
19:36:46
to ¿al
19:36:58
ale wy nie znacie i nie wiecie co siê zemn± dzia³o

Blady
19:36:58
ja bym oddzwoni³ i powiedzia³by¶ mi na czysto jaka jest sytuacja
19:37:03
kurwa
19:37:08
jakby¶ powiedza³ to bym wiedzia³

Achi
19:37:11
wiêc wy oceniajcie
19:37:12
sobie

Blady
19:37:14
i koniec

Achi
19:37:21
ale ja wiem swoje

Blady
19:37:21
pamiêtasz co Grzesiu mówi³
19:37:22
?

Achi
19:37:37
niech mówi ja wiem i mia³em robiæ ale wy widzicie jedno
19:37:40
a nie znacie innego

Blady
19:37:41
jak d³u¿nik mwoi otwarcie, ¿e nie ma kasy, dlaczego jej nie ma
19:37:58
to jest inna relacja miedzy d³u¿nikem a wierzycielem;]

Achi
19:38:02
zreszt± nie mam czasu mam nadzieje ¿e ka¿dy z was choæ raz bdzie w tej sytuacji jak ja bylem przez 4 dni

Blady
19:38:03
a Ty nawet nie dales znaæ
19:38:08
nikomu

Achi
19:38:21
i jak bêdziecie na bruku to mam nadzieje ¿e nikt nie pomo¿e wam jak mi pomagaj± ludzie

Blady
19:38:22
wiêc ja nie wiem czy po prostu nie przyjecha³es, bo nie masz kasy

Achi
19:38:35
nie nie wiesz czmeu nie przyjecha³em

Blady
19:38:36
czy po prostu co¶ siê sta³o
19:38:40
no nie wiem
19:38:44
nie by³o Ciê i tyle

Achi
19:38:45
no wla¶nie
19:38:46
dlatego
19:38:48
my¶l co chcesz

Blady
19:38:59
Grzesuiek te¿ siê na Ciebie wkurwi³ bo nawet nie da³e¶ znaæ

Achi
19:39:04
i inni te¿ ja wiem ¿ê chocia¿ s± ludzie co umiej± pomóc

Blady
19:39:05
cieszy mnie to, ze kto¶ Ci pomafa

Achi
19:39:10
a nie tacy co od razu oceniaj±

Blady
19:39:12
bo czekam na swoje pieni±dze

Achi
19:39:12
dlatego
19:39:13
¿al

Blady
19:39:18
nie mam czego oceniaæ
19:39:24
nie da³e¶ zupe³nie znaæ
19:39:30
nic, ani durnego smsa

Achi
19:39:37
dlatego nara i czekaj do 18 i jak wy¶le pamiêtaj

Blady
19:39:39
a wiesz, ¿e jest ju¿ napiêta sytuacja miêdzy nami

Achi
19:39:55
ja wiem jacy ludzie s± i ja stane na nogi ale innim juz nie mam zamiaru pomagaæ

Blady
19:40:00
jak wy¶lesz do 18tego, to na freha pisze, ze sprawa mimo poslizgu rozwi±zana

Achi
19:40:05
wiêc na razie
19:40:08
nie nie

Blady
19:40:08
nie potrzebuje Twojej pomocy
19:40:27
potrzebowa³em Twojej pracy w okreslonym terminie, za ktor± mia³em zap³aciæ
19:40:32
tyle z mojego punktu widzenia

Achi
19:42:03
wiesz z mojego punktu widzenie jest tylko jedno cz³owiek cz³owiekowi wilkiem ;] dlatego mam nadzieje ¿e ty bêdziesz w takiej samej sytuacji w jakiej ja znalaz³em siê przez ostatnie dni

Blady
19:42:17
dobrze, ¿ycz mi ¼le

Achi
19:42:18
i sam zobaczysz co wtedy by³o
19:42:18
;]

Blady
19:42:19
spoko
19:42:24
ja Ci nie ¿yczê ¼le
19:42:31
ale postaw siê w mojej sytuacji

Achi
19:42:37
ja ci nie rzycze zle

Blady
19:42:40
mam zamro¿one prawie 3000z³

Achi
19:42:46
ja ci mowie tylko bys zobaczyl jak czuje sie czlowiek jak ja

Blady
19:42:50
i p³aci³em Ci kase w listopadzie!
19:42:54
a Ty nic nie zrobi³e¶!

Achi
19:42:57
dlatego koniec tematu
19:42:58
;]

Blady
19:42:58
szanujmy siê
19:43:07
nie wywi±za³es siê ze zrobienia rzeczy

Achi
19:43:12
nie ty tym syfem nie szanujesz mnie

Blady
19:43:13
a teraz nie wywi±zales siê ze sp³aty

Achi
19:43:19
wiec ja szanuje ale ty nie
19:43:19
;]

Blady
19:43:21
koniec tematu

Achi
19:43:27
wiec koniec

Blady
19:43:28
proszê bardzo
19:43:30
koniec
19:43:39
nie wywi±za³e¶ siê i jest lipa dla Ciebie

Achi
19:43:46
nie
19:43:47
;]
19:43:50
to dla ciebie lipa

Blady
19:44:00
jak siê wywi±zesz zapominamy o sprawie

Achi
19:44:03
bo teraz snobistycznie zachowujesz siê by tylko kasê mieæ

Blady
19:44:07
mo¿esz mnie nie szanowaæ

Achi
19:44:16
wieæ có¿ ja zapomne o sprawie ale bêde pamiêta³
19:44:17
;]

Blady
19:44:23
prawdopodobnie nie bêdziemy siê zbyt czêsto widywaæ wiêc wiesz
19:44:31
a co ja mogê wiêcej od Ciebie chciec?
19:44:46
nic na temat Twojej nieobecno¶ci nie wiem
19:45:02
wiêc z mojej perspektywy to jest po prostu kolejne wywijanie siê od za³atwienia sprawy
19:45:06
tak jak robi³es to z kurierem

Achi
19:45:10
wiesz dlatego ja nie piszê nic na mój temat czemu mnie nie by³o
19:45:12
wiêc co¿
19:45:19
koniec tematu i wszystko

Blady
19:45:37
no proste
19:45:46
ja nie mam kasy w wyznaczonym terminie
19:45:53
Ty nie piszesz powodu czemu jej nie mam
19:45:55
koniec

Achi
19:46:29
nie ;] wszstkich ¿al bierze ¿e nie by³em i nie przywiozlem im rzeczy które ludzi± powysyla³em wiêc koniec tematu
19:46:41
wieæ ja idê odocz±c sobie narazie

Blady
19:47:24
pewnie maj± ¿al bo zaleza³o im na Grunwaldzie
19:47:29
i termin przesuniêty znów
19:47:35
mnie tez najbardziej na tym zaleza³o

Do moderatora... przepraszam za wulgaryzmy i b³êdy, ale nie chcia³em ukazaæ ca³± rozmowê, bez najmniejszych zmian. Jest to cytat.

Pozdrawiam
Blady WRR
Achi najwidoczniej nie rozumie swojego b³êdu... Robi ludzi w ch.. i oczekuje, ¿e kto¶ bêdzie go szanowa³? Wybacz Achi nie tedy droga. Chcesz by ludzie byli fer wobec ciebie to ty b±d¼ fer wobec nich!

Za to, ¿e ok³amujesz mnie i wielu innych ludzi mam Ciebie rozumieæ, ¿e mia³e¶ jaki¶ "problem rodzinny"? W ¶wietle k³amstw jakie co chwilê wygadujesz, interesuje mnie tylko jedno- odzyskaæ rzeczy/kasê. Jakby¶ gra³ uczciwie, wyja¶ni³, ¿e siê nie wyrobisz, a nie ¶ciemnia³ to sprawa potoczy³a by siê inaczej... (wtedy kto¶ by Ciebie mo¿e szanowa³). Sprawê ze mn± znasz, czekam dzi¶ do 14-15, jak nie to prokurator wyznaczy termin oddania pieniêdzy.
Achi znowu polecia³ w *** (kulki)! Przestraszy³ siê tego, ¿e sprawê kieruje na policjê i wys³a³ mi znowu "co¶". Co? Nie mam pojêcia, ale na pewno nie moje rzeczy! Dzi¶ do godziny 9 mia³em otrzymaæ rzetelne potwierdzenie nadania moich rzeczy. Potwierdzenie otrzyma³em ale... P³aty wzorowane na ¦w. Maurycym oraz przeszywanica z runem wa¿y do¶æ sporo i pomie¶ci siê tylko w du¿ym kartonie, na co logika nakazuje, ¿e poczta policzy gabaryt B i waga bêdzie pewnie ko³o 5-7kg. Natomiast na potwierdzeniu nadania paczki waga 3,66kg (przeszywanica i p³aty tylko tyle na 100% nie wa¿±) oraz op³ata 14,5z³, czyli op³ata za gabaryt A- ma³a paczka... Znowu mnie próbuje oszukaæ wysy³aj±c co innego... Có¿ Achi! Jak w paczce bêdzie co innego, b±d¼ nie rzetelnie wykonane rzeczy to jak chcesz odzyskasz je s±downie, a ja pieni±dze i tak odzyskam przez prokuraturê....

Tutaj pro¶ba do wszystkich oszukanych, trzeba poszukaæ czy jest mo¿liwo¶æ zbiorowego powiadomienia prokuratury i jak to siê robi w takich sprawach. Byli by chêtni by takie zawiadomienie z³o¿yæ? Jak kto¶ chce siê przy³±czyæ proszê o kontakt. £azarz chêtnie udzieli nam pomocy (chwa³a mu za to!), w takich sytuacjach powinni¶my sobie pomagaæ!

Potwierdzenie jakie dzi¶ otrzyma³em zapewne jest sfa³szowane. Data jest nie czytelna- widaæ tylko miesi±c i rok nadania. Najprawdopodobniej wzi±³ inne potwierdzenie, zmaza³ dane adresata i wpisa³ moje... Za parê dni pójdê na pocztê zapytaæ czy taka paczka, w ogóle zosta³a nadana. Jak nie to Achi po raz drugi fa³szuje mi dokumenty- czym narobi³ sobie sporych k³opotów.
Maæko Garkot³uk
je¶li nie chcecie psuæ ch³opakowi ¿ycia to lepiej do s±du o zwrot nale¿no¶ci czy jak tam siê umawiali¶cie, bo za ten szacher macher co tutaj czytam duet policyjno - prokuratorski mo¿e sobie chcieæ podbiæ wynik na "p³otce". Delikwent dostanie sankcjê, a zwrot kasy nie bêdzie pewny (g³ówny cel prokuratury to kara dla winnego, nie zado¶æuczynienie dla pokrzywdzonych). Ze spraw± wykona³em/nie zap³aci³ lub zap³aci³em/nie wykona³ poradzi sobie najlichszy oddzia³ s±du w Wilkowyjach, potem ew. komornik i kasa wraca na konto. Wiêc mo¿e chocia¿ tego prokuratora mu oszczêdziæ, ile ch³opak mo¿e mieæ lat...

------------------------------------
A tak subiektywnie to jest ostatnimi dniami pierwszy temat jaki wita usera po zalogowaniu, po grunwaldzie paru ludzi na pewno zechce zawitaæ do RR, loguj± siê do najwiêkszego for i wita prokurator i niesnaski... Ale to tak subiektywnie, z punktu widzenia ¶wie¿ego usera... usmieszek_07.gif

Pozdrawiam
Blady
Witam ponownie!

Niestety niewa¿ne w tym momencie czy delikwent ma lat 20 czy 50... Oszukiwa³... I to konkretnie. Ja teraz czekam na jakiekolwiek dzia³ania jakie zostan± podjête, czyli na konkrety ze strony Grzegorza, który zgodzi³ siê pomóc. Zale¿y mi tylko i wy³±cznie na odzyskaniu pieniêdzy. Nie interesuj± mnie ¿adne sankcje jakie mo¿e ewentualnie dostaæ Achi. Nawali³ ja ca³ej linii i powinien byæ ¶wiadom konsekwencji. Ja mam zobowi±zanie, wiêc jestem spokojny.

Pozdrawiam
Blady WRR
Tak jak mówi³em! Paczka dotar³a a w niej nie by³o moich rzeczy tylko jakie¶ ¶mieci!
Teyrnon
Jakby podsumowaæ zagrania i wyt³umaczenia wszystkich nieuczciwych rzemie¶lników to mo¿na by napisaæ niez³± opowie¶æ pe³n± akcji, albo zrobiæ serial dramatyczny bij±cy na g³owê klan. Wynika³oby z niego ¿e w oparach klejów wysy³aj± paczki przez co omy³kowo oczywi¶cie je adresuj±, ¿adna grupa nie jest tak nara¿ona na kradzie¿e na poczcie jak rzemie¶lnicy, tylko rzemie¶lnicy prze¿ywaj± tak mocne traumy w ¿yciu ¿e zawalaj± wszystkie terminy i wystawiaj± tych bestialskich ludzi którzy zamiast wspó³czuæ im i pomagaæ domagaj± siê odzyskania SWOJEJ nale¿no¶ci, która nale¿y im siê jak psu ko¶æ bo jest to ICH w³asno¶æ.
Dane s³owo jest ¶wiête, czy to jest pisane, czy mówione. Je¶li czytam posty typu "jeste¶ pod³y bo domagasz siê swego", albo "trzeba zrozumieæ rzemie¶lników" to szlag mnie trafia.
Nie wyrabiasz siê? Odpu¶æ sobie i oddaj pieni±dze! Zadzwoñ wcze¶niej i zapytaj czy mo¿esz prze³o¿yæ termin, albo masz oddaæ kasê. Wiem ¿e mo¿na bo sam tak robiê je¶li siê nie wyrabiam i nie puszczam ¶ciemy bo nie móg³bym sobie spojrzeæ w twarz w lustrze.
Wierny Piotr
Witam
Dysponuje kto¶ nr telefonu do Archiego- Kamila.
By³bym bardzo wdziêczny - pisaæ na priv.
Pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!

Odpowiem zbiorczo na wszystkie SMS, maile i inne próby kontaktu ze mn± w sprawie Achiego - krótka historia:

W 2009 roku na Grunwie wraz z Jarkiem "Brat Wróbel" wyci±gnêli¶my do niego pomocn± d³oñ. Wydawa³ siê naprawdê dobrym lecz nieco zagubionym braciszkiem ¶w. Jana. W ten oto sposób Achi wst±pi³ do mojej Chor±gwi. Podczas kilku kolejnych miesiêcy znajomo¶ci wysz³o, ¿e Achi jest niez³ym rzemie¶lnikiem. Posypa³y siê zamówienia nie tylko od braci zakonnej ale i innych zaprzyja¼nionych ludzi. Achi zebra³ wszystkie zamówienia i zamiast powiedzieæ szczerze ¿e nie jest w stanie wyrobiæ siê z terminami obiecywa³ zrobiæ sprzêt w absurdalnie krótkim terminie. Najgorsze jest to ¿e pobra³ od niektórych zaliczki oraz materia³y na wysok± sumê. Kiedy dziêki Bartkowi "Blady z Recza" wysz³a na jaw obieca³em pomoc w negocjacjach. Doprowadzi³em ¿e Kamil podpisa³ Bartkowi zobowi±zanie. Mo¿e to niewiele ale dziêki temu zobowi±zaniu Bartek ma obecnie potwierdzenie na ca³± sumê zad³u¿enia. Zobowi±zanie te¿ w szybki sposób pomo¿e Bartkowi uzyskaæ Nakaz Zap³aty w Trybie Nakazowym na Achiego. A chwilê pó¼niej klauzulê wykonalno¶ci i Kamil ma w tym momencie komornika na karku. Achi zosta³ poinformowany przeze mnie o skutkach niewywi±zania siê z umowy z Bartkiem. Dodatkowo obieca³em Achiemu, ¿e pomogê mu z jego wierzycielami w spotkaniu na Grunwie.\Podczas Grunwu 2010 jak idiota czeka³em na przyjazd Kamila. Dzwoni³ i mówi³ dziwne bzdury usprawiedliwiaj±ce jego opó¼nienie - najlepszym by³ tekst o torach pod Pi³± które to mia³y doprowadziæ do kilkugodzinnego opó¼nienia poci±gu. Z ciekawo¶ci zadzwoni³em na dworzec PKP w Pile ... poci±gi odchodzi³y i przychodzi³y planowo wedle rozk³adu jazdy, W nocy od Achiego by³y dziwne telefony i sms - od drwin z wierzycieli poprzez tekstów o jego próbach samobójstwa a¿ po b³agania co dalej z tym wszystkim ma zrobiæ. Wielokrotnie próbowa³em dodzwoniæ siê do niego - nie odbiera³. Dziesi±tki moich sms oraz nagrañ na pocztê g³osow± te¿ pozosta³y bez odpowiedzi. W miêdzyczasie do mojej Chor±gwi przychodzi³o coraz wiêcej osób poszkodowanych przez Achiego. Skoro Kamil ola³ mnie, ola³ braciszków zakonnych, ludzi ze swojej Chor±gwi na której mu ponoæ tak bardzo zale¿a³o, oraz ca³± masê innych którzy b±d¼ to popadli przez Achiego w d³ugi b±d¼ sami nie mogli przyjechaæ na Grunwa z powodu niezrealizowanych przez Achiego zamówieñ - postanowi³em im wszystkim pomóc. Poprosi³em by przekaali Achiemu z chwil± kiedy siê z którymkolwiek z nich skontaktuje, ¿e zosta³ wywalony z Chor±gwi oraz nie ma co szukaæ w obozach Zakonnych z moim lub Wróbelka udzia³em i najwa¿niejsze - ¿e je¿eli nie naprawi szkód wyrz±dzonych innym to pomogê pokierowaæ doniesienie zbiorowe na prokuraturê przeciwko niemu. Kilka godzin pó¼niej Achi zadzwoni³ do mnie z zastrze¿onego numeru. Powiedzia³ ¿e obecnie ma tel na kartê ale co chwile zmienia gdy¿ nie chce by ktokolwiek zna³ jego numer. Okaza³o siê ¿e zamiast próbowaæ siê wyt³umaczyæ i naprawiæ sprawê on mia³ tylko wyrzuty pod moim oraz wierzycieli adresem. Dalsza rozmowa zosta³a przeze mnie przerwana gdy¿ by³a bez sensu. Niestety nie znam ¿adnego telefonu pod którym mo¿na by³oby siê skontaktowaæ z Kamilem Matuszewskim czyli Achim.
Wszystkim poszkodowanym proponujê zebraæ siê w grupê. Niech ka¿dy opisze dok³adnie swoj± sprawê. Potwierdziæ to rozmow± mailow±, sms, oraz przelewami i skanami dokumentów. I kiedy to zbierzecie to na prokuraturê. Mo¿ecie zrobiæ to te¿ indywidualnie - zg³osiæ przestêpstwo na najbli¿szym posterunku policji. Oficer prowadz±cy skieruje sprawê na prokuraturê. Kamil Matuszewski zostanie wezwany na przes³uchanie ... co dalej to mo¿ecie siê domy¶laæ.

Natomiast dla wszystkich kupuj±cych, sprzedaj±cych, producentów itp, itd.
Zawsze zawierajcie umowê na wykonanie danego ¶ci¶le okre¶lonego przedmiotu. W umowie musi byæ wyra¼nie napisana data wykonania oraz forma p³atno¶ci i odbioru. Je¿eli kto¶ nie wie jak to zrobiæ to popro¶cie sprzedawcê lub rzemie¶lnika by wystawi³ dan± rzecz na aukcji np. Allegro lub Ebay. Rejestruj±c siê a nastêpnie klikaj±c opcjê KUP TERAZ podpisujecie ze sprzedawc± automatycznie umowê kupna - sprzeda¿y która jest podstaw± do jakichkolwiek roszczeñ.
Sprzedawca musi jednocze¶nie pamiêtaæ o 12 miesiêcznej rêkojmi o której to wyra¼nie mówi art. 506 a o którym to prawie zawsze sprzedawcy staraj± siê zapomnieæ. Pamiêtajcie, ¿e gwarancja udzielana przez sprzedawcê jest dobrowolna natomiast rêkojmia obowi±zuje go z ustawy. Musicie te¿ wszyscy wiedzieæ jaka jest ró¿nica pomiêdzy zaliczk± a zadatkiem. I najwa¿niejsze - je¿eli jakakolwiek ze stron mówi ¿e bêd± opó¼nienia czy to z p³atno¶ci± czy te¿ z wykonaniem to natychmiast spiszcie z tak± osob± zobowi±zanie - uwierzcie u³atwi wam to pó¼niej jak obecnie Bartkowi z Recza przeciwko Achiemu.

Pozdrawiam Grzegorz
ps. tel do mnie 608 580 414 - odpowiem na wszelkie pytania dotycz±ce Achiego, i pro¶ba - dzwoniæ do skutku. Mam ... powiedzmy ¿e dziwn± pracê i je¿eli nie odbieram to naprawdê w danym momencie nie mogê.
Jak kto¶ siê "zna" to proszê o pomoc. Pomoc jest potrzebna w doradzeniu jak siê sk³ada takie zbiorowe zawiadomienia? Nigdy tego nie robi³em... Jak kto¶ ma wiedzê na ten temat to proszê o porady, czego unikaæ, na co zwróciæ uwagê, gdzie i komu sk³adaæ papiery. Proszê o wszelkie informacje jakie mog± siê przydaæ.
Achi
Có¿ co do kontaktu do mnie to tel znaj± go osoby bo podawa³em przed awari± kompa wiêc dziwie siê ¿e nagle nikt nie posiada z osób do który pisa³em b±d¼ dzwoni³em smile.gif.
Poza tym nowe gg mam bo nie uda³o mi siê odzyskaæ starych kontaktów i o to nr 25336318.
Kontakt wszystkich co oszuka³em jak i nie wykona³em przedmiotów dla nich jak to uj±³ Grzegorz £azarz.
Pamiêta³em jedne s³owa które kto¶ mi powiedzia³ Non nobis... ale widzê ¿e to tylko s³owa, nie maj±ce potwierdzenia w prawdzie. czy¿ nie
£azarz
Kamilu Matuszewski!

Oszuka³e¶ masê ludzi! Zaufali tobie, wp³acili tobie pieni±dze, mia³e¶ stawiæ siê na Grunwie i wyja¶niæ wszystko a ty -jak ostatni tchórz. Powiem ci tylko ¿e:
1. braciszkowie z Kamienia Pomorskiego nie przyjechali na Grunw gdy¿ wielokrotnie oszuka³e¶ ich w sprawie wysy³ki towaru którego nigdy im nie wys³a³e¶
2. Joannici z Lublina musieli ponownie p³aciæ za stroje gdy¿ nie uszy³e¶ im pomimo pobranej przez ciebie zaliczki
3. Bartek z Paulin± z Recza - podpisa³e¶ im zobowi±zanie które te¿ ola³e¶
4. Zawax, Piotr i wielu wielu innych którzy te¿ "zmówili" siê przeciwko tobie.

Na priw napisa³e¶:
Nastêpnie co to za tekst z wyci±gniêt± rêka i setkami telefonów i o tym ¿e drwi³em z ciebie i z wierzycieli i zakoñczy³e¶ rozmowê która nie mia³a sensu jes³i to ty mnie obra¿a³e¶ i ola³ê¶ i dzwoni±c do ciebie nie mia³em tel i nie mam wiêc o co chodzi ?

Ma³y cz³owieczku - swoj± dupê nadstawia³em w czerwcu i do po³owy lipca by ratowaæ ciebie gdy¿ pomimo b³êdów by³e¶ jednym z nas czyli braciszkiem Chor±gwi. A ty, ty po prostu zadrwi³e¶ z nas wszystkich! Wysy³a³e¶ do ludzi sfa³szowane potwierdzenia, zwala³e¶ wszystko na pocztê, bank i ka¿dego tylko nie na ciebie. Zrozum bo widze ¿e nie rozumiesz - okrad³e¶ ludzi ze swojej Chor±gwi lecz ty dalej widze ¿e tego nie rozumiesz.

Nte chce mi siê wiêcej polemizowaæ z tob± - masz jeszcze czas by rozliczyæ siê ze wszystkimi, albo spokojnie czekaj na pisemne wezwanie. Masz jeszcze wybór.
Laukon
£azarzu pozwolê sobie dodaæ trochê do Twojej wypowiedzi (przy czym zastrzegam, ¿e nie znam stron sporu, ani samej sprawy osobi¶cie).

Je¶li chodzi o rêkojmie to nie ma ona zastosowania do sprzeda¿y zawieranej z rzemie¶lnikiem funkcjonuj±cym w ramach dzia³alno¶ci gospodarczej. Wtedy nie stosujemy rêkojmi a jedynie odpowiedzialno¶æ za niezgodno¶æ towaru z umow±.
Rêkojmia ma zastosowanie jedynie gdy sprzedaj±cym jest osoba, która zawiera umowê "prywatnie", poza dzia³alno¶ci± gospodarcz±.

Co do nakazu zap³aty: Nakaz zap³aty przeciwko nierzetelnemu rzemie¶lnikowi mo¿na uzyskaæ nie tylko maj±c potwierdzone na pi¶mie zobowi±zanie, ale tak¿e maj±c umowê w formie mailowej wraz z towarzysz±cymi jej dodatkowymi dowodami (inne maile, smsy, ¶wiadkowie, wpisy na forum). Ka¿dy poszkodowany mo¿e tak± sprawê skierowaæ do postêpowania upominawczego co zakoñczy siê równie¿ wystawieniem przez s±d nakazu zap³aty.

Oczywi¶cie przed skierowaniem sprawy na drogê postêpowania uproszczonego (zak³adam, ¿e ¿aden z d³ugów rzemie¶lnika nie przekracza 10 ty¶. z³) nale¿y wys³aæ drog± poczty poleconej przeds±dowe wezwanie do zap³aty.

Dodatkowym u³atwieniem jest to, ¿e w tej chwili pozwy w postêpowaniu upominawczym mo¿na sk³adaæ drog± elektroniczn±, a wiêc nie ruszaj±c siê z domu. Nie trzeba biegaæ do s±du, wysy³aæ pism. Jest to du¿e u³atwienie dla ludzi, którzy nie mieli wcze¶niej styczno¶ci z wymiarem sprawiedliwo¶ci.

pozdrawiam
Laukon
Achi
Có¿ jak to napisa³e¶ oszuka³em bo nie przyjecha³em na grunwald z rzeczami i nikt nie wie jaki jest powód tego smile.gif i ka¿dy snuje piêkne wyobra¿enia tego co siê sta³o i czemu nie przyjecha³em (ju¿ s³ysza³em 7 wersji) smile.gif.
Faktem jest to ¿e nie przyjecha³em, a powodu nie przybycia ca³y czas nie znasz, chcia³em go przedstawiæ ale to ty nie da³e¶ mi doj¶æ do s³owa, (jak piszesz "gdy chcia³em siê z tob± skontaktowaæ") ale pod wp³ywem emocji (s³usznych) zakoñczy³e¶ rozmowê.
Nie olewa³e¶ mnie wcze¶niej i pomaga³e¶ by wszystko by³o oki, dlatego dziêkuje. Nie musia³e¶ tego robiæ ,ale to ¿e robi³e¶ wszystko by zachowaæ ³ad w Chor±gwi jest s³uszny.
Podpisa³em zobowi±zanie z bladym przy tobie i wyja¶niali¶my wszystko co i jak trzeba trzymam siê go nadal i do 18 sierpnia jest czas prawda ?

Zawaliæ sprawê zawali³em, zbyt du¿y nap³yw obowi±zków na raz zrobi³ swoje dlatego , ale nie mów ¿e ola³em ca³± t± sytuacje je¶li próbuje naprawiæ to wszystko.

Zreszt± jak mówi³e¶ Non nobis..
Zawax69
Wreszcie mogê siê wypowiedzieæ, zrob³bym to ju¿ dawno ale mia³em problemy z Freh±.
Jestem Pawe³ z Domu Rycerskiego z Kamienia Pomorskiego. Zamówili¶my wraz z bractwem 5 zestawów strojów cywilnych na okres oko³ogrunwaldzki. Achi namawia³ nas by¶my wp³acili ca³± kasê z góry, jednak uzgodnili¶my, ¿e starczy mu 1000 z³ zaliczki na materia³y. Po wp³aceniu pieniêdzy czekali¶my.Achi zmienia³ terminy obiecywa³ wysy³ac foty gotowych produktów, wysy³a³ paczki ...Grunwald siê zbli¿a³ a strojów jak nie by³o ... Wydali¶my du¿o pieniêdzy z lud¼mi z bractwa, ¿eby "przebran¿owiæ" siê na XV wiek( do tej pory odtwarzali¶my XIII) byli¶my pewni, ¿e Achi jest uczciwym rzemie¶lnikiem, jednak pozory myl±. Do tej pory nie mogê siê skontaktowaæ z Kamilem ...nie dosta³em ¿adnego wyt³umaczenia, dlaczego ciuchy do mnie nie dotar³y ...Kontakt z tym cz³owiekiem mogê okre¶liæ jako zerowy.
Achi, twierdzisz, ¿e próbujesz wszystko naprawiæ ? dlaczego wiêc siê nie odezwiesz 2784236 to jest mój nr gg, który i tak zapewne masz. Nie polecam robienia ¿adnych interesów z tym cz³owiekiem. Jest to po prostu oszust. Pisa³em Ci ju¿ smsy, wiadomo¶ci na gg, ale mam nadzieje, ¿e to przemówi Ci do rozs±dku, je¿eli nie skontaktujesz siê ze mn± w ci±gu 2 dni, przysiêgam, ¿e sk³adam zawiadomienie na policje. ¯±dam wyt³umaczenia !
Achi
Có¿ nie 1000 z³ a 900 z³ i sam z w³asnej kiesy 200 z³ dodawa³em do zamówienia z materia³ami. smile.gif Poza tym jak napisa³em poda³em kontakt a ¿e ty nie mog³e¶ siê ze mn± skontaktowaæ po mimo ¿e ja chcia³em to wybacz ;]. Masz teraz kontakt i przestañ odgra¿aæ siê bo to nie jest ¿aden dialog do rozmowy poprzez gro¼by smile.gif.
Brat Krzysiek
A jak tam Achi kasa, któr± mia³e¶ przelaæ na podane przeze mnie konto? (470z³)
Achi, a z moj± kasa jak tam? Rzeczy mia³e¶ wys³aæ, a nie wys³a³e¶, wiêc pytanie kiedy otrzymam pieni±dze- 510z³? Na gg nie odp, na smsy nie odp, dzwoniê to poczta, domowy nie odpowiada... Mówisz, ¿e nie ola³e¶ sprawy?(...) Brak jakiejkolwiek odp to w³a¶nie olanie sprawy!
brat Micha³ek
Apsik, pora przestaæ zas³aniaæ siê Non Nobis i tym, ¿e nic nie wiemy. Wiemy tyle, ¿e na grunwald, podobnie jak na Sieradz nie dojecha³e¶. ¯e kupa ludzi, w tym nasz braciszek Jasio, do ostatniej chwili nie wiedzia³a, czy na ten grunwald w ogóle siê wybior±. Czê¶æ nie dojecha³a, bo nie mia³a w czym. Je¶li mia³e¶ zbyt wiele zamówieñ - wystarczy³o powiedzieæ. Ja wys³a³em Ci materia³y na nogi pikowane i bobasa jeszcze w pa¼dzierniku, Ja¶ za³atwia³ z Tob± sprawy w zimie. Gdyby¶ powiedzia³, jaka jest sytuacja, po prostu odes³a³by¶ kasê, a Ja¶ przez parê miesiêcy wyrobi³by siê z cywilk±. Sta³o siê, jak siê sta³o. Od nas poszed³ do Ciebie materia³ (2,5 m czarnego lnu i z 1 m bia³ego w kawa³ku i trochê w szmatkach) i 500 z³otych. Nie wiem, jak wygl±da sprawa z zamówieniem Arfarina, ale napiszê tu, gdy siê dowiem. I, jak obydwaj wiemy, jest tego o wiele wiêcej. Ludzie maj± prawo siê o to upomnieæ, a Grzegorz £azarz ma prawo jako dowódca wymagaæ. Wzi±³ kupê syfu na w³asn± renomê i uwierz, pamiêtaj±c jeszcze sprawê Gilberta - by³e¶ przez niego traktowany ulgowo. Twoja trudna, czy nie, sytuacja ¿yciowa to jedno, dane s³owo i wziête pieni±dze - to co innego. By³e¶ naszym braciszkiem i dobrze wiesz, ¿e gdyby¶ napisa³ do nas, wiele g³ów my¶la³oby nad rozwi±zaniem ka¿dego Twojego problemu. Tymczasem by³y jakie¶ niejasno¶ci, by³o, ¿e nie wiele wiemy. Twoja sprawa. Ale ludzie maj± prawo upomnieæ siê, o to, co do nich nale¿y.
Moja propozycja dla Ciebie jest taka.
Zrób listê wszystkich ludzi, którzy zamawiali co¶ u Ciebie i wys³ali Ci pieni±dze/materia³y/cokolwiek.
Zrób j± sam, nie licz, ¿e ktokolwiek zapomni o sprawie i umie¶æ tutaj. Konkretne kwoty, konkretne ilo¶ci materia³ów. Napisz, jak± masz moc przerobow±, ile pieniêdzy masz i ile w jakim czasie mo¿esz zarobiæ, czy pozyskaæ (legaln± drog± i bez nastêpnych zamówieñ). Ludzie lud¼mi, ka¿dy chce kasê ju¿ i teraz, ale jak wszystko bêdzie w jednym miejscu - mo¿e uda siê to jako¶ posegregowaæ. Jak zrobisz i umie¶cisz listê - odzywaj siê do ka¿dego. Proponuj konkretne i realne terminy wp³aty pieniêdzy. W przeciwnym razie nie bêdzie wiêcej ostrze¿eñ, zapuka policja, zapuka prokuratura, bêdzie dodatkowy zarzut oszustwa gospodarczego, je¶li nie prowadzisz dzia³alno¶ci, bêdzie przyw³aszczenie mienia z KK. To s± ciê¿kie sprawy, ludzie trac± w nich ca³e maj±tki. Nikt nie chce Ciê szykanowaæ, trudno, sta³o siê. Ludzie chc± po prostu swojej w³asno¶ci.
Pozdrawiam!
brat Micha³
Popieram przedmówcê! Sam pisa³em Achiemu, ¿e nie chcê byæ chamski i niechêtnie z³o¿ê powiadomienie na policji, ¿e chce mu daæ szansê na wysy³kê i co otrzyma³em od Achiego? Poza kolejn± sterta k³amstw to nie za wiele... Achi, chce sprawê za³atwiæ polubownie, ale jak chocia¿ jeszcze RAZ mnie ok³amiesz, b±d¼ po prostu siê nie odezwiesz(co w tej chwili robisz) to i ja stracê cierpliwo¶æ i po prostu narobiê ci nielada k³opotów z prawem... Oboje tego nie chcemy wiêc przestañ krêciæ! Czekam na kontakt ze mn±! mój numer masz: 2149718, czy te¿ 726500214.
MagicWojtek
Twardo postawcie sprawê...
niech kto¶ zg³osi to na policjê / do prokuratury-w miejscu jego zamieszkania,wystarczy tam wys³aæ pismo. Niech ma osoba która zg³asza t± sprawê opisan± sytuacjê na papierze,wydruki z przelewów,e-mail i rozmów na GG
Zawax69
Nie wiem dok³adnie jaka kwota wchodzi w grê, nie ja przelew robi³em, ale wszystko jest na wykazie bankowym.Ty mi mówisz, ¿e chcesz kontaktu ? nie moge siê w ¿aden sposób z Tob± skontaktowaæ. Poda³e¶ nr gg ...posz³a na niego wiadomo¶æ ode mnie, i co ? i nic ...jak zwykle. Chcê wyja¶nieñ, dlaczego nie ma pieniêdzy ? Bo ciuchy ¿adne tu w grê nie wchodz±. Chcê zwrotu pieniêdzy. Oszuka³e¶ masê ludzi, nie wiem o co chodzi, ale wszyscy sie z Tob± pieszcz± i cackaj±, Ja nie zamierzam. Chcê z Tob± porozmawiaæ jeszcze dzisiaj, albo kieruje siê na policje. nr gg poda³em wcze¶niej.
brat Micha³ek
Niestety, dorzuciæ muszê jeszcze z zamówienia brata Arfarina materia³y - 3 m bia³ego lnu i 3 metry we³ny czarnej, oko³o 150 z³otych warto¶ci i sk³adkê sztandarow± komandora Boguty na 200 lub 150 z³otych, bêdzie to dok³adnie sprawdza³.

Prosi³bym te¿ o przekazywanie dalej tego tematu ludziom, o których wiecie, ¿e mieli problem z achim. Bêdzie ³atwiej z³o¿yæ ew. zbiorowe zawiadomienie.
Blady
Witam ponownie!

Niestety termin sp³aty pierwszej raty na zobowi±zaniu jest wyra¼nie napisany na dzieñ 18.07.2010r. Jak wszyscy zapewne wiedz±, by³a to niedziela po inscenizacji Grunwaldzkiej. Niestety jak ju¿ wy¿ej by³o wspomniane, Achiego nie by³o. Mia³em otrzymaæ od niego 1500z³ tego dnia. Nie otrzyma³em. Achi zas³ania siê ca³y czas terminem drugiej raty na zobowi±zaniu, która jest do dnia 18.08.2010r. Niestety dla Kamila, zobowi±zanie to nie jest ¿adna ugoda. Powinienem mieæ ju¿ te 1500z³. Oczywi¶cie pisa³em na gg, na telefon nawet nie próbuje bo sensu brak. Odpowiedzi ¿adnej. Koniec zabawy. W najbli¿szy wolny od pracy dzieñ sk³adam zawiadomienie na policji z wy¿ej wymienianym zobowi±zaniem w rêku. Achi, je¶li masz dla mnie piêni±¿ki (w co szczerze w±tpie), moje gg: 7021037, tel. 669 90 11 05, skontaktuj siê, podam Ci numer konta na jaki masz wp³aciæ. Na inne tematy dyskutowaæ nie bêdziemy. Wodzisz ludzi za nos od koñcówki roku 2009. Do¶æ...

Pozdrawiam

Blady WRR
Achi
No ba wiem ¿e siê skoñczy³o Blady i przestañ lamentowaæ bo do 18 sierpnia jest czas. Idz na policjê ona powiadomi ¿e do 18. Poza tym proszê o kopie zobowi±zania wraz z pierwotn± form± któr± w szczecinie podpisywali¶my, masz nr gg na kontakt smile.gif wiêc czemu nie skontaktujesz siê zemn± smile.gif. I przy okazji nie wypowiadaj siê w moim imieniu oki smile.gif

Braciszku Michaku pro¶ba podaj mi nr gg do Afraina i Ja¶ka jak mo¿esz i przy okazji swój, bym by³ wdziêczny ?

A i Zawaxie o to adrs emeil pancer48@wp.pl na który skontaktuj siê zemn± poniewa¿ widzê ¿e problem jest z gg bo piszê do ciebie a ty nie otrzymujesz wiadomo¶ci moje Tekst rozmowy:

2784236
14:09:04
Jestes ?

achi21
22:32:47
tak teraz podaj mi konto
22:35:53
pieni±dze do koñca tyg mam otrzymaæ za he³mik.
22:35:56
wiêc pozostaje mi numer konta

Pawe³ (Zawax)
22:36:49
JESTE¦ ?

Achi
22:39:45
jo
22:39:49
masz wiadomosci
22:39:49
?
paragraf22
widzê z tematu ,i¿ ludzie maja problemy z paczkami nadanymi jakoby na poczcie..z zawodowego do¶wiadczenia mogê podpowiedzieæ i¿ ka¿da paczka nadana na poczcie a w szczególno¶ci warto¶ciowa, polecona , czy priorytet ma kod kreskowy z numerem, i jest monitorowana przez system dostêpny na stronie poczty polskiej.. tak wiec maj±c ten nr(np. ze skanu nadania) mo¿na bez problemu dowiedzieæ siê kiedy zosta³a nadana przesy³ka, i gdzie siê obecnie znajduje..to rozwi±zuje kwestie zaginionych paczek...smile.gif
z pozdrowieniami
Blady
W ogóle jak ¶miesz oszu¶cie mieæ jeszcze jakiekolwiek problemy do wierzycieli. Mi nie odda³e¶ pieniêdzy w wyznaczonym terminie, czyli pierwsze 1500z³ do 18.07.20010. A zobowi±zanie jest jednostronne i tylko i wy³±cznie dla mnie. Wiêc nie mam obowi±zku wysy³ania Ci kopii.
£azarz
CYTAT(AchiKKR @ 22:44 01.08.2010) *
... No ba wiem ¿e siê skoñczy³o Blady i przestañ lamentowaæ bo do 18 sierpnia jest czas. Idz na policjê ona powiadomi ¿e do 18. Poza tym proszê o kopie zobowi±zania wraz z pierwotn± form± któr± w szczecinie podpisywali¶my ...

Salve Fratres!

Kamilu mylisz siê - Bartek nie musi na nic czekaæ. Podpisa³e¶ zobowi±zanie a nie ugodê! Zamiast pisaæ bzdury sam lepiej udaj siê do prawnika lub najpro¶ciej sp³aæ zad³u¿enie. I pro¶ba - przestañ w koñcu !!! kombinowaæ! BRACIA ZAUFALI TOBIE. WIELE MIESIÊCY NIKT NIC NIE MÓWI£. PRÓBOWALI¦MY TOBIE POMÓC ALE TY OLA£E¦ WSZYSTKICH!.

Mo¿e du¿ymi literkami w koñcu zrozumiesz. Jak widzisz dalej daj± tobie szanse i prosz± o zwrot kasy - tylko ¿e teraz publicznie, ale ty zamiast oddaæ znów kombinujesz. Przyjdzie dzieñ ¿e ich cierpliwo¶æ siê skoñczy i dostaniesz wezwanie. Twój wybór.

Na temat ZOBOWI¡ZANIA wiêcej przeczytasz na stronach:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zobowi±zanie
http://e-prawnik.pl/
http://www.infor.pl/

Pozdrawiam Grzegorz

ps. Dla wszystkich którzy nie maj± kontaktu do Kamila Matuszewskiego "Achi" podajê za legaln± stron± Bitwy Narodów http://www.battleofthenations.com.ua/profile.php?user=Apsik jego dane:

Nazwa Kamil
Nazwa Matuszewski
Data urodzenia September 15 1988 (21 roku)
Paul Man
Kraj Polska Miasto Gdañsk
E-mail pancer48@wp.pl
Skype apsik.pospolitus
Tel. 505580918
Kontakt E-mail pancer48@wp.pl
Skype apsik.pospolitus
Tel. 505580918

Edit by Selekos: proszê nie przeklinaæ
Achi wczoraj obieca³ daæ mi DZI¦ o godzinie 11 zdjêcia MOICH przedmiotów, a nastêpnie je wys³aæ i DAÆ potwierdzenie nadania... Jest prawie pó³ godziny po 11 i zdjêæ jak nie by³o tak nie ma i pewnie nie bêdzie, a jedyne co bêdzie to albo kolejna wymówka albo milczenie ze strony Kamila... Achi zosta³e¶ ostatnio poinformowany- jeszcze jedno k³amstwo i policja... Pamiêtaj, dzi¶ nie otrzymam potwierdzenia, wraz ze zdjêciami rzeczy, a sprawa skoñczy siê inaczej!. Numer telefonu te¿ mia³e¶ mi podaæ to zapomnia³e¶? Co¶ ostatnio zapominalski siê robisz! (od pó³ roku...)
Zawax69
Jak rozumiem prosisz, ¿eby poczekaæ do nastêpnego tygodnia ? ok. Daje Ci t± szansê i poczekam. Nr konta jest wys³any na Twój adres @. Ale je¿eli pieniêdzy w przysz³ym tygodniu tam nie zobaczê, to innych terminów ju¿ nie bêdzie.
brat Micha³ek
Zosta³em upowa¿niony przez Jasia i Arfarina do za³atwienia sprawy, wiêc kieruj siê bezpo¶rednio do mnie, tyle, ¿e bêd±c u rodziców mam kiepski dostêp do neta, wiêc zamiast gadu pisz privy na fresze.
Zawax69
Do tej pory Achi siê ze mn± nie skontaktowa³. Jak przypuszczam, pieniêdzy w poniedzia³ek na koncie te¿ nie zobaczê. Zbieram ludzi do za³atwienia jak najszybszego pozwu zbiorowego. Je¿eli osoby oszukane przez Achiego s± tym zainteresowane, proszê o kontakt.
I u mnie urwa³ kontakt! Zawax mo¿esz wpisaæ i mnie do tego zbiorowego pozwu, wszystko podam Ci na gg.
Blady
Witam serdecznie!

U mnie tez kompletny brak kontaktu. Dzi¶ napisa³em na maila, gg i telefon do Achiego z przypomnieniem, ¿e jutro mija termin sp³aty zobowi±zania. ¯adnego odzewu. Jakbym sobie do ¶ciany pisa³. Je¶li pieniêdzy nie bêdzie jutro do ostatniej sesji w banku, pojutrze wêdruje do Achiego ostateczne przeds±dowe wezwanie do zap³aty. Nastêpnie kieruje sprawê do s±du cywilnego. Nastêpnie planuje z³o¿yæ zawiadomienie na policjê o oszustwie. Niestety nie mam zbytnio czasu aby czekaæ, a¿ wszyscy poszkodowani siê zbior± do pozwu zbiorowego, dlatego dzia³am od razu. Potrzebujê pieniêdzy, ¿eby zdobyæ jaki¶ w miarê porz±dny sprzêt na przysz³y sezon. A wszyscy wiedz± jakie terminy maj± Ci w miarê dobrzy rzemie¶lnicy....

Pozdrawiam
Blady
Igor z Bêdzina
Jedna uwaga, jesli komukolwiek zosta³y wys³ane sfa³szowane za¶wiadczenia z poczty, mo¿e za³ozyæ sprawê o fa³szowanie dokumentów. I w tym momencie taki delikwent ma naprawdê nieweso³o.
Dzi¶ otrzyma³em meila od Achiego :

"Co do wysy³ki do koñca tyg powinny wp³yn±c pieni±dze za twoje jutro wystawione rzeczy wiêc one powinny siê znale¶æ na koncie."

Pewnie znowu k³amie, ale poczekamy zobaczymy.
Blady
Witam!

Pisa³em na wszystkie mo¿liwe ¶rodki komunikacji podane przez Grzegorza kilka postów wcze¶niej. Oczywi¶cie Achi siê nie odezwa³. Wys³a³em przeds±dowe wezwanie do zap³±ty... Brak odpowiedzi. Nie pozostaje nic innego jak za³o¿yæ sprawê w s±dzie. Piszê to tutaj z nadziej±, ¿e Achi przeczyta tego posta i ³askawie siê odezwie do mnie w tej sprawie. W tym tygodniu sk³adam papiery do s±du. Nastêpnie jak siê sprawa potoczy, nie wiem... Ale mam zobowi±zanie wiêc zapewne bêdzie krótka i rzeczowa. Pó¼niej chcê wpisaæ Achiego do Krajowego Rejestru D³u¿ników. Z nakazem zap³aty, wpisem do rejestru nie ma szans na nic prócz pracy. Wiêc z uczelni wyleci, ¿adnego kredytu, rat dopóki nie minie ca³e 10 lat. A wiêc powodzenia mu ¿yczê z takimi utrudnieniami. ¯arty siê skoñczy³y.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.