Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Hafty - wzory, motywy, jak, gdzie, kiedy, czym ?
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Tkaniny i pasamonictwo
Stron: 1, 2, 3
Karolina Remiasz
Interesuja mnie motywy zdobnicze,ktore haftowano we wczesnym sredniowieczu na damskich szatach wierzchnich.Bylabym wdzieczna za podrzucenie jakiegos obrazka...moze jeszcze cos o kolorach i rodzajach sciegu?Z gory serdeczne dzieki i POZDRAWIAM heart.gif
[/list]
Dobrawka
Do³±czam siê do pytania i jeszcze bardzo proszê o podpowied¼ czego u¿ywacie do haftowania wczesnych ubranek. Mulina i kordonek nie wchodz± raczej w grê. Wiêc co, we³na? jedwab? Czy ma kto¶ wypróbowane nici jakiej¶ firmy nadaj±ce siê do wczesnych haftów?
Liadain
Witam
Na Wolinie mo¿na by³o kupiæ ³adn± we³nê do haftowania strojów wczesno¶redniowiecznych. Natomiast je¶li chodzi o motywy - to s± brane np. ze wzorów na kamieniach runiczych, zachowanych zdobieñ drewnianych, z ksi±g. Ale ja te¿ jestem ciekawa czy ktos ma konkretne ju¿ wzory? Pliz.
Karolina Remiasz
cos mi sie zdaje,ze bede musiala sama czegos poszukac...A moze zjawi sie jednak jakis dobry czlowiek,ktory cos na ten temat wie?Zajrzalam do Gutkowskiej.Jest tam kilka obrazkow.Jakies motywy roslinne.Jeden jest podobny do ukladajacej sie na ksztalt wezyka galazki,od ktorej odrastaja mniejsze,zakrecajace sie.Wydaje mi sie ze najczesciej haftowano obreb kolnierza,rekawy,spod sukni.Nurtuje mnie tez kwestia kolorow i rodzaju nici.Moze ktos wie?
[/list]
Liadain
Znalaz³am jedn± stronkê dotycz±c± haftów na strojach wikiñskich - niewiele tego, ale mo¿e co¶ pomo¿e:
http://www.cs.vassar.edu/%7Ecapriest/vikembroid.html
Jest te¿ stronka, gdzie znajduje siê sporo wzorów celtyckich, nie wiem, mo¿e kto¶ skorzysta (?):
http://users.erols.com/mihaloew/celtic/cel...el_images.shtml
Pozdrowienia
Liadain
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Mam artyku³ o wyszywaniu "u¿ytkowym" - torby, sakiewki, etc. w XIV i XV wieku. Je¿eli kogo¶ to interesuje niech daje znaæ. Narazie widzê, ¿e przede wszystkim wczesne... a tu brak...

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
S³owianka
Mnie by interesowa³y hafty z XIV-XV wieku i by³abym wdzieczna za wskazówkê.

My¶lê ¿e w kwestii wczesnych haftów nie trzeba byæ ortodoksem...czy¿ tych kilka znalezionych strzêpków mo¿e daæ pe³en obraz? Je¶li o ten okres chodzi to stawiam na wszelakie plecionki, a jesli o wikingów chodzi to z pewno¶ci± ³±czyli oni wszystkie europejskie motywy...chwa³a tym walecznym kupcom ;)
Liadain
Te¿ mi siê tak wydaje - to dlatego wiêkszo¶æ ludzi bierze wzory do haftów z kamieni, zdobieñ drewnianych i z ksi±g np tych irlandzkich. Tego co siê zachowa³o jest bardzo ma³o.
Mara
Ornamentyke Wikingow polecam w ksiazce Aidana Meehana "The dragon and the griffin".
Ma³
ja znalaz³am niedawno na ten temat ksi±¿kê która mnie zachwyci³a, ale nie zd±¿y³am jej bardzo dok³adnie przejrzeæ bo czego innego w bibliotece szuka³am...

ksi±¿ka to "The art of embroidery" pañ (chyba dunno.gif ) Schuette Marie i Muller-Christensen Sigrid

zawieraj± rótka historiê haftu, no mo¿e nie tak krótk±;), piszê- nie patrzy³am zbyt dok³adnie na tre¶æ, bo mnie bogata ikonografia zachwyci³a, mnóstwo obrazków z róznych okresów, bardzo wyra¼ne zdjêcia, tylko siadaæ i przerysowywaæsmile.gif

miodzio

polecam
Kadlin
Poszukuj±c ostatnio wzorów haftów natknê³am sie na co¶ takiego - by³o w dziale haft ¶redniowieczny, wiêc mo¿e sie nada. Elementy ro¶linne by³y jak najbardziej oki.
Mam te¿ wzór z ko³baczka skroniowego z XI wieku odnalezionego w Gdañsku,jest to wzór który równie¿ da sie przystosowaæ do haftowania. Je¶li kogo¶ interesuje to niech da znaæ to zamieszcze skan.
pozdrawiam
Nat
Witam,
bardzo ciekawy artykulik (wraz z wzorami i podanym miesjcem ich znalezienia) dotycz±cy haftów w XI - XII wiecznej Rusi jest na stronie http://tulgey.browser.net/~kate/sca/rus/index.html
wprawdzie rzecz po angielsku, ale wstêp opisuje równie¿ materia³y i nici, jest te¿ trochê o pozosta³ym zdobnictwie (w drewnie, kamieniu, mozaikach), które to wzory mo¿nma z powodzeniem przenie¶æ na tkanine.
Pozdrawiam!
Nat
A je¶li kogo¶ interesuje zdobnictwo wikinskie - chcia³am za³±czyæ artykulik, który ¶ci±gnê³am z netu, (niestety nie pamiêtam strony shocked.gif )ale niestety pisze mi tu ¿e rozszerzenie .doc jest niedozwolone dunno.gif No coz... w takim razie mogê jedynie polecic, by w wyszukiwarkê wpisaæ "viking embroidery" - a na pewno siê znajdzie co¶ interesuj±cego.
Nat
I jeszcze trochê wzorków w sumie celtyckich devil.gif Mam nadzieje ze komu¶ siê przydadz±.
Pozdrawiam!
Kinia
Witam!

czy ktos ma moze wzory haftów typowo sredniowiecznych? bylabym bardzo wdzieczna za pomoc. a i prosze o wykroje sukien mieszczanskich z XIV ew XV w. dziekuje za pomoc.
Sokó³
Wycinki z ksi±¿ki, której tytu³ w temacie:
Nat
poszuka³am trochê w kompie i znalaz³am linka do stronki z pokazanymi historycznymi ¶ciegami, enjoy!
http://www.vikingsonline.org.uk/resources/...kit/annex3.html
Liadain
CYTAT(Dobrawka)
bardzo proszê o podpowied¼ czego u¿ywacie do haftowania wczesnych ubranek. Mulina i kordonek nie wchodz± raczej w grê. Wiêc co, we³na? jedwab? Czy ma kto¶ wypróbowane nici jakiej¶ firmy nadaj±ce siê do wczesnych haftów?

Ostatnio rozpytywa³am trochê w sklepach z pasmanteri± i czasami mo¿na dostaæ w nich we³nê do haftowania. W stosunku do muliny by³a dro¿sza - 3.90 i tam gdzie kupowa³am (we Wroc³awiu ko³o sklepu "Podwale" i przystanku 14 i 20 od str. fosy gdyby kto¶ pyta³)niestety niewielki wybór kolorów.
Okaza³o siê te¿ ¿e we³n± t± mo¿na wyszywaæ najcieniej jedynie dwoma nitkami (jedna nitka bardzo szybka siê rwie), a jako ¿e we³na ta jest o wiele grubsza od muliny, wiêc wyszywanie jest do¶æ nieprecyzyjne dunno.gif icon_sad.gif
Pozdrowienia
Liadain
Nat
S³owianka pyta³a o hafty pó¼niejsze... to mo¿e takie dwa sznurki:
http://infotrope.net/sca/texts/inventions/ - wydana oryginalnie w 1596, poni¿ej za³±czam przyk³adowe stronki z wzorami szczerba.gif
http://infotrope.net/sca/texts/scholehouse/ - to trochê pó¼niejsze, bo z 1632 roku, ale mo¿e te¿ komu¶ siê przyda.
Nat
A poza tym, to znalaz³am strone linkowiska do historycznych haftów, oto sznurek:
http://moas.atlantia.sca.org/topics/embr.htm
Niestety, uprzedzam, ¿e stronka ma jeden do¶æ uci±¿liwy feler - czê¶æ linków po prostu nie dzia³a dunno.gif
pozdrawiam!
Sybilla
Tu mo¿e mniej wzorów, ale za to mo¿na podpatrzeæ jak wyszywaæ smile.gif

http://www.tkukoulu.fi/tiimalasi/en/en-kirjonta.html

Pozdrawiam
djdomin
Jak w ¶redniowieczu (AD 1150) zapatrywano siê na kwiatowe wzory? By³y / nie by³y, tylko o kobiet / u obu p³ci / tylko u facetów?

Klimaty raczej pogranicze polskie / pruskie, prowincja (nie dwór ksi±¿±t mazowieckich)? Jakie¶ idee?
EwKa
Tak z innej beczki-przyklady haftow na jedwabiu nicia zlota oraz jedwabiem.
Datowanie pierwszego przykladu na XIIIw. Niemcy jest intrygujacy.
Bienia
Jakiego koloru niæ mo¿na u¿yæ do wyhaftowania granatowej sukni mieszczañskiej? Z³ota kojarzy mi sie raczej z dworem, wydaje mi siê wiêc nieprawid³owym u¿ycie z³otej nici do stroju mieszczñskiego... dunno.gif
100krotka
ja bym poleca³a b³êkit lub ogólnie jaki¶ niebieski...
ew. czerwony,ale wtedy nie ka¿dy odcieñ pasuje...
Karolina
www.advancenet.net/~jscole/wymarc.html
Posi
Je¶li któ¶ móg³by mi pomóæ w odnalezieniu wzorów haftów bêdê dozgonnie wdziêczna, i mo¿e jako¶ siê odwdziêczê ??? 8-) ,
£osiu
Wiejcie!!!

pozwalam sobie nadminic ze MNOSTWO wzorow haftow znalezc mozna w zeszytach [ nie pamietam jakiego wydawnictwa] "wielcy malarze"- jako ogolnie dostepnych ale profesjonalnie zrobionych zbiorow malarstwa poszczegolnych tworcow... najwiekszem plusem zeszytow owych jest to ze mozna je znalezc nawet [ a moze tylko...] w zwylkych kioskach...:>
szukajcie wiec w czesci o Van Der Waydenie i Van Eyku!!! smile.gif

[jesli poszukiwania wasze nie beda dla was zbyt owocne sluze za jakis czas fotkami malarstwa tychze panow:>>]

poklony...
Turante
http://zrszr.ires.pl/_marigold/celtcz.html http://erin.krakow.pl/comhlan/hafty.html Witaj ! Tu masz stronki ,gdzie znajdziesz wzory celtyckich haftów.Apropos s± nader interesuj±ce .Serdecznie polecam. smile.gif Powodzenia bigsmile2.gif
Posi
Dziêki serdeczne ale te ju¿ widzia³am i nawet jeden wyhaftowa³am. Polecam siê ³askawej pamiêci S³awa
Ziêba
Witam!

Powiedzcie jeszcze, czy u¿ywano tamborków drewnianych? Zapewne tak, bo gdzie¶ mi siê taka rycinka na oczy smile.gif rzuci³a. Mogê siê jednak myliæ. Co my¶licie o tym?
Mara
Stosowano tamborki prostok±tne. Jeszcze nie opatentowa³am uniwersalnego mocowania tkaniny do ramy, ale prawdopodobnie w ¶redniowieczu by³a ona obijana materia³em, do którego przypina³o siê szpilkami haftowany materia³. Chyba te¿ gdzie¶ mi siê obi³o o uszy, ¿e mo¿na by³o j± przyszywaæ, ale za to nie rêczê.
Ja sama mam surow± drewnian± ramê z rowkami na ca³ej d³ugo¶ci i testujê przywi±zywanie zamiast przypinania. Mam tylko problem z odpowiednim naci±gniêciem takniny.

Pozdrawiam

Mara
Mara
Wejd¼ sobie na www.marigold.prv.pl tam na wstêpie jest obraz przedstawiaj±cy hafciarki.
Turante
Hmmm...mo¿e to Ci siê przyda http://www.cs.vassar.edu/~capriest/vikembroid.html napotka³am na t± stronkê przypadkiem ,ale mo¿e siê okazaæ niezwykle cenn±, kto wie? Polecam ! smile.gif
Elena
A czy ktos ma fotkê z tak± ozdobiona haftami sukni±? bo w³asnie zabieram siê do haftowania swojej i chcia³bym sie dok³adnie przyjrzeæ jak to powinno byc zrobione. W których miejscach siê haftuje wzory i czy jednobarwne czy kolorowe
Kinia
Do³±czam kilka wzorów haftów.
Hever
Mam pytanie. Nie wiem z czego wyhaftowaæ sobie jaki¶ wzorek na sakiewce. Czy zwyk³a mulina ze sklepy dla funów haftowania jest historyczna? dunno.gif
Flavia
CYTAT(Hever)
Mam pytanie. Nie wiem z czego wyhaftowaæ sobie jaki¶ wzorek na sakiewce. Czy zwyk³a mulina ze sklepy dla funów haftowania jest historyczna?  :-?

Je¿eli, na opakowaniu zwyk³ej muliny ze sklepu pisze 100% bawe³ny, to znaczy, ¿e jest ona bawe³niana :o Natomiast wiem, ¿e kordonki maj± dodatki poliestru (czy innych plastików), tak wiêc one nie s± "historyczne"-w sensie ¶redniowiecza. My¶lê, ¿e mulinê mo¿na zatwierdziæ. yes.gif
Ró¿yczka
Dla wszystkich chc±cych haftowaæ ³atwo a ³adnie polecam ksi±¿ke " Haft Czarny dla pocz±tkuj±cych" autorstwa Lesley Wilkins.
Co to jest haft czarny? To haft szczególnie popularny w XV i XVI wieku a tak¿e w epoce wiktoraiñskiej. Je¶li chodzi o piêtnasty wiek to u¿ywany przede wszystkim przez biedote, ale tak¿e w zaawansowanych formach przez bogaczy ( niektórzy ponoæ potrafili to robiæ tak ¿eby to wygl±da³o jak koronka).
Dlaczego warto spróbowaæ ? Poniewa¿ jest to naj³atwiejszy haft jaki mo¿na sobie wymy¶liæ, nie potrzeba do niego specjalnych umiejêtno¶ci wystarczy przyczytaæ ksi±¿ke.
Cena ksi±¿ki waha siê od 12 do 17 z³, w zale¿no¶ci od ksiêgarni internetowej ,wiêc nie jest to du¿y wydatek.
Polecam strony internetowe na temat:
http://www.geocities.com/athens/crete/1581/bwgallery/
http://blackworkarchives.com/
http://www.needlearts.com/html/articles/ar.../article_13.htm

Ró¿yczka heart.gif
Ró¿yczka
Kordonki jak najbardziej mo¿na kupiæ ca³kowicie naturalne! jest to zawsze napisane na opakowaniu wiêc mo¿na to ³atwo sprawdziæ!

Tak wogóle to ani mulina ani kordonek nie s± historyczne ale s± za to naturalne wiêc jak kto¶ nie jest ultrasem to nie przeszkadzaj±. Historyczne s± nici jedwabne i lniane. Kolory podobnie jak przy sukniach w miare dowolne.

Mara do ramy przyszywano meteria³ na którym siê haftowa³o a nastêpnie go naci±gano poprzez nawijanie, jako specjalistka od haftowania powinna¶ ju¿ dawno wiedzieæ ¿e sznureczki ci tego dobrze nie ci±gn±... ,nazywa to siê fachowo krosno hafciarskie i teoretycznie na zachodzie europy jest dostêpne do kupieni± ale w polsce tego nie widzia³am.

Polecam zajrzenie do pokrewnego tematu http://freha.pl/index.php?showtopic=2163&highlight=

Ró¿yczka heart.gif
Andaluzyjka
Witam.
Je¶li jeste¶cie zainteresowane wzorami haftów, to polecam udaæ siê do Muzeum Narodowego w Warszawie. Jest tam wystawa sta³a pd nazw±: ¶redniowiecze. Wczoraj by³am w Warszawie i ogl±da³am przez 3 godziny ca³kiem z bliska rze¼by, p³askorze¼by i obrazy, tryptyki, pentaptyki i inne cuda od XIII do XVI w. bed±ce w³asno¶ci± ko¶cio³ów ze ¦l±ska i Pomorza z tych w³a¶nie okresów. S± wspania³e. W Muzeum nie wolno fotografowaæ, ale za to mo¿na sobie w dowolnej ilo¶ci odrysowywaæ wzorydo haftowania na kartce, mój m±¿ dla mnie rysowa³ wszystkie wzory, które mnie interesowa³y. Naprawdê polecam. Jest tam równie¿ ma³a wystawa, w jaki sposów i z czego pozyskiwano kolory oraz ich odcienie.

Pozdrowienia
Monika
Mara
CYTAT(Ró¿yczka)
Mara do ramy przyszywano meteria³ na którym siê haftowa³o a nastêpnie go naci±gano poprzez nawijanie, jako specjalistka od haftowania powinna¶ ju¿ dawno wiedzieæ ¿e sznureczki ci tego dobrze nie ci±gn±... ,nazywa to siê fachowo krosno hafciarskie i teoretycznie na zachodzie europy jest dostêpne do kupieni± ale w polsce tego nie widzia³am.

Niestety, wiem, ¿e sznureczki mi odpowiednio nie naci±gn± tkaniny, jednak ¿al mi by³o ¶licznej ramki, któr± dosta³am w prezencie i ci±gle usi³ujê co¶ wymy¶leæ, ¿eby znale¼æ dla niej zastosowanie smile.gif
A materia³ haftowany faktycznie przyszywam, co sprawdza siê dobrze. Natomiast krosna hafciarskie mo¿na sobie zrobiæ samemu, wystarczy tylko trochê chêci i zdolno¶ci manualnych icon_cool.gif

Pozdrawiam
Ró¿yczka
Je¶li masz ju¿ rame to zrób to inaczej, kup szerok± mocn± ta¶me, we¼ zszywacz do drewna i j± przymocuj tak by mo¿na by³o do niej co¶ przyfastrygowaæ, najlepiej wzi±¶c kogo¶ kolejnego by ci trzyma³ materia³ a ty wówczas mog³aby¶ spokojnie przyfastrygowaæ do przeciwleg³ej ramy i w ten sposób mia³aby¶ krosno.

Powodzenia w dalszych próbach
Ró¿yczka heart.gif
£osiu
witam
ja to bym tam proponowala czynic hafty np wloczka.... mozna to to dostac w zwyklastych pasmanteriach [rozne wzory i kolory a takze grubosc nitki...] a histeryczna nie mowiac juz ze historyczna metoda jest jak najbardziej! efekt tez mily oku:>
[ choc przyznam ze widzialam wykonane nicia welniana hafty XIII w. ...wierzcie bylu boskie! Robercie B.... uznanie!:>]
Halldis(Naamah)
Mam wtakim razie pro¶bê do specjalistów... otóz zajmujê siê od jakiegos czasu haftowaniem strojów dworskich i zawsze mam problem, czy dany haft pasuje itd. otóz za³anczam wzory, które chcia³abym zastosowaæ, ale w stroju XVwiecznym, a nie XII/XIII (z którego owe hafty pochodz±) czy nie bêdzie to przegiêciem...?
Je¿eli ktos ma jeszcze ajkies ciekawe linki czy wykroje to by³abym wdziêczna
pozdrawiam
Yhm
to bêdzie przegiêcie. za³±czam kawa³ek Bogatych Godzinek Ksiêcia de Berry, niektórzy maj± co¶ co wygl±da jak hafty na houppelandach, kapturach i na nogawicy. Co mnie zastanawia to fak, ¿e to same moywy ro¶linne.
Halldis(Naamah)
Dziêki YHM za dobre chêci... powy¿esz ju¿ posiadam ,ale s± nieczytene za bardzo...
a mo¿e co¶ innego...?
By³abym wdzieczna...
pozdrawiam
EwKa
Troche "niemieckich" wzorow haftowanych perlami i zlota nicia...Przyklady pochodza z pd. niemieckich portretow datowanych na lata 1470-1490 do 1500.
Halldis(Naamah)
Oooooooo... dziêki piêkne, tych jeszcze nie mia³am, napewno mi siê przydadz± w mojej "karierze" hafciarki bigsmile2.gif
Tylko zastanawia³am siê zawsze jak oni przyczepiali te per³y, bo bardzo cz±sto w róznych ksi±¿kach o tym czyta³±, ale nijak nie potrafie sobie tego wyobraziæ, a szczególnie nie wiem jak mia³abym to sama zrobiæ. Ma mo¿ê kto¶ jakis szalony pomys³?
Dziêki i pozdrawiam
Dobrawka
Pewnie tak samo jak naszywanie zwyk³ych koralików. Wyszywaj±c, na nitkê nawleka siê koralik i wyszywa dalej. Je¶li dziurka jest wystarczaj±co du¿a, mo¿na kilka razy nitkê przez koralik przeprowadziæ, za ka¿dym razem przeszywaj±c przez tkaninê, bêdzie siê lepiej trzyma³o. Mo¿na te¿ ka¿dy koralik przyszywaæ jak guzik, osobno. Wtedy w razie oderwania jednego nie ma ryzyka ¿e reszta siê odpruwa.
Mo¿na te¿ naszywaæ nawleczone ju¿ na nitkê sznury koralików. Wtedy mocuje siê do takniny nitkê miêdzy koralikami.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.