Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Hafty - wzory, motywy, jak, gdzie, kiedy, czym ?
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Tkaniny i pasamonictwo
Stron: 1, 2, 3
Halldis(Naamah)
No tak czyli trzeba mieæ per³y z dziórkami bigsmile2.gif ...
dziêki pozdrawiam...

ps. ma kto¶ jeszcze co¶ co mog³oby pasowac na XV?
Monika
Troche inwencji twórczej moja droga icon_cool.gif
Halldis(Naamah)
No masz zupe³n± racjê, ale wiesz nie mam za bardzo talentu manualnego... icon_cry.gif
Bedê próbowaæ, ale ska ja wezmê per³y... to chyba by³o tyklo czysto teoretyczne pytanie..
Dobrawka
No jak to sk±d? Ze sklepu z bi¿uteri±. Wystarczy kupiæ naszyjnik, rozci±æ i ju¿ jest ca³a masa pere³ek do naszywania. Pozostaje tylko kwestia sztuczne, czy prawdziwe. cool.gif
Dobrze jest tez w pasmanterii kupic bardzo cieniutk± ig³ê, mo¿na wtedy unikn±æ konieczno¶ci zdejmowania ig³y z nitki za ka¿dym razem przy przewlekaniu przez malutk± dziurkê w pere³ce.
Wcale to nie takie trudne, wystarczy zacz±æ i jako¶ ju¿ dalej samo idzie. smile.gif
Rita
S± te¿ targi kamieni, tam s± tañsze per³y hodowlane, te o nieregularnym kszta³cie, i w ró¿nych kolorach - od czarnozielonych, przez szare z ró¿owym polyskiem a¿ do bia³ych i ³ososiowych. Wiem, bo mieszkam z kumpel± - jubilerem :D
Halldis(Naamah)
a cenowo hodowlane jak wygl±daj±... mo¿e ktos wie?
Dobrawka
Dowiedzia³am siê icon_cool.gif
Pere³ki hodowlane o ¶rednicy ok 3,5mm, niekoniecznie najwy¿szej klasy (to znaczy nie ca³kiem okr±g³e i równe) wychodz± po ok. 45 gr za sztukê.
Halldis(Naamah)
A czy uzycie ich w stroju Xviwecznym nie by³oby zbytnia przesad±, je¿eli nie to czy mo¿esz mi podaæ jakies namiary na takowe pere³ki...
pozdrawiam
Dobrawka
Ju¿ podajê w p.w. smile.gif
Trollica M³oteczka
Ma³e pytanie odno¶nie kolorow i wzorów w Maciejewskim smile.gif
Czy te "¶laczki" na ubraniach mog³y byæ haftami ? (chyba juz ktos porusza³ ten temat ale nie uda³o mi sie odnale¼æ dunno.gif )
Je¶li tak to czy hafty w tym okresie by³y tak bezbarwne, czy moze artysta nie mial mozliwosci nadac im kolorow? a moze poprostu uznal ze kolorowy haft to rzecz tak oczywista ze nie wymaga zaznaczenia tongue.gif (podobnie jak i sakiewki czasem zaznaczane s± zaledwie czterema kreskami)

Je¶li to nie by³ haft czy wielk± zbrodnia by³oby nahaftowanie takiego wzoru na ubranie? bum.gif

Mo¿e jaka¶ m±dra porada? albo link do czegos co pomoze mi znalezc odpowiedzi? heart.gif

Pozdrawiam i dolaczam kilka "ludkow" icon_rolleyes.gif
Mara
To nie jest ¿adna zbrodnia - w taki sposób haftowania by³ wówczas stosowany - nadgarstki, ramiona i klatka piersiowa. Ja bardzo czêsto haftujê wzory na pasach innego koloru, które pó¼niej siê naszywa na strój w tych miejscach.
Trollica M³oteczka
Witam,

No to ig³a w ³ape i wio :DD

A bezposrednio na ubranku mozna? chociaz w sumie na tasmie chyba ³adniej smile.gif
Rita
Bezpo¶renio te¿ mo¿na, ale ¼le wygl±da po praniu. Ta¶mê mozna odpruæ przed czyszczeniem,zw³aszcza, je¶li nici s± kontrastowe i farbuj±, no i nie ma klopotu z niezbyt piekn± 'lew±' stron± haftu. Je¶li ubiór ma podszewkê, to haft mo¿na zrobiæ na wierzchniej stronie przed wszyciem podszewki. Zale¿y te¿, na który wiek te hafty. Ta¶my, tak jak krajki w którym¶ momencie jakby wysz³y z mody...Pozdrawiam.
Mara
W XIV wieku ju¿ pasów nie polecam smile.gif
A to przyk³ad pasów z XII wieku naszytych na tunikê.
Trollica M³oteczka
Tunika bardzo ladna ;)

No ja akurat XIII wiek. Wiec powinno byc dobrze. Jak bede chciala wzor wypelnic to jaki scieg polecacie? I czy przejdzie jedwabna tasma na welnianej kiecce ? Acha suknia spodnia smile.gif

Jak juz namodze i naklece to nie zapomne tez sie pochwalic read.gif
Gunnila
To ja siê do³±czê do pytania M³oteczki - chodzi mi o to, ¿e wzory te (akurat na podstawie maciejewskiego i CM, które mnie interesuj±) wygl±daj± na haftowane lub tkane jednokolorow± nici± bezpo¶rednio na samej sukni lub na pasie tego samego koloru?! - czy mo¿na pozwoliæ sobie na dowoln± inyterpretacjê kolorystyczn±, czy to musi byæ takie bezbarwne?
Osobi¶cie ta druga teoria wydaje mi siê dziwna przy ¶redniowiecznym umi³owaniu kontrastów, i przy kilku zachowanych przyk³adach haftów które widzia³am - choæ to akurat by³y akcesoria typu opaski czy torebki, a nie sam strój.
Mara
Oczywi¶cie, hafty robiono równie¿ bezpo¶rednio na strojach, tak jak na rysunku podanym przez Trollicê. Te hafty raczej nie s± bezbrwne, ale bia³e, szare lub srebrne (w malarstwie ¿³óty i szary/bia³y zastêpowa³y z³oto i srebro). Na swoim kompie (teraz jestem w pracy) mam przyk³ad XII-wiecznego haftu w kolorze czerwonym (zabytek). W malarstwie (wieki pó¼niejsze) czêsto widaæ z³oty haft na nadgarstkach i przy szyi, natomiast ró¿ne kolory widaæ przy zdobieniu p³aszczy.
Osobi¶cie wykorzystujê wiele kolorów, a przy wzorach celtyckich w doborze kolorów opieram siê min. na Book of Durrow, czy Kells.
Simbelmyne
Hej!smile.gif
Zada³am je ju¿ wieki temu w dziale o torbach wczesnych, ale nie odpowiedzia³a¶. Masz zamieszczon± na stronie haftowan± torbê, tutaj te¿ wrzuca³a¶ jej zdjêcie. A ja - my¶l±c, ¿e moge siê na to powo³aæ (ale tak¿e na to co podpatrzy³am na jednym turnieju [ale ju¿ nigdy wiêcej nie bêdê wierzyæ to co widzê, a czego nie sprawdzê bum.gif ])- wypowiedzia³am siê na forum, ¿e ozdabianie toreb, by³o jak najbardziej na miejscu. Ale zosta³am zrównana z ziemi± i u¶wiadomiona, ¿e wcale nie szczerba.gif .Dlatego pytam raz jeszcze - torbê wyhaftowa³a¶ dlatego, ¿e lubisz to robiæ, czy znalaz³a¶ mo¿e potwierdzenie w jakim¶ ¼ródle?

Pozdrawiam! smile.gif
Trollica M³oteczka
hmnmm haftowane torby to chyba XV jak juz, a wczesniej sakiewki...
To znaczy ja mam tak mi sie wydaje dunno.gif
Jak cos to zapraszam do lektury read.gif http://www.advancenet.net/~jscole/wymarc.html

Haftowanie drutami, czy tam innymi jelitami icon_wink.gif chyba zostawie ludziom ekstramalnym.Osobiscie zastosuje jedwab.
Mara ja jedwab (nici ale nie do haftowania) znalazlam w Warszawie stosuje na nim zasade muliny. Powiem ze calkiem niezle idzie byle nie na grubej we³nie ;))) chociaz pewnie predzej czy pozniej i na to sie bede probowa³a porwac- co z tego wyjdzie nie wiem. Co do 100% jedwabiu to przyznam ze trzeba sie nalatac smile.gif taki lekki Treasure Hunt ;) czy warto nie wiem bo nie ma wiekszej roznicy jesli chodzi o wyglad dunno.gif Chyba tylko dla wlasnej satysfakcji tongue.gif
Mara
Je¿eli nie odpowiedzia³am, przepraszam, zrobiê to teraz smile.gif
Nie znalaz³am w materia³ach haftowanych toreb (w ogóle to znalaz³am ma³o toreb), jednak wysz³am z logicznego za³o¿enia, ¿e skoro zdobiono niemal ka¿d± czê¶æ stroju (co do gatek nie jestem pewna bigsmile2.gif ) czy wiele przedmiotów ¿ycia codziennego (choæby rze¼bienia na rogach do picia), to dlaczego nie mieliby ozdabiaæ toreb?
Oto w³a¶nie moja teoria king.gif
Pozdrawiam!
Mara
Wiesz, Trollico, generalnie to ma³o jest zabytków (w porównaniu z wiekami pó¼niejszymi) ukazuj±cych konkretne zdobienia strojów. Zazwyczaj ludzie opieraj± siê (ja te¿) na ornamentyce pochodz±cej z innych ¼róde³ - kamienie, p³askorze¼by na ¶cianach ¶wi±tyñ, zdobienia zbroi i broni. Np. moje or³y na torbie pochodz± z he³mu znalezionego w Bambergu.
jawor
Wyszperane na XIII - Anglia
Halldis(Naamah)
Sugerujesz, ¿e na tej sukience to jest haft...? Bo ja zastanawiam sie czy przypadkiem nie jest to ju¿ taki wzór na materiale...
jawor
Kiedy przegl±da³em ten manuskrypt, nie zastanawia³em sie nad tym, ale teraz mam w±tpliwo¶æ czy to jest haft. Trocho du¿o by go by³o.
Halldis(Naamah)
no w³a¶nie tez tak uwa¿am...
przypuszczam, ze jest to po prostu tak jak napisa³am wcze¶niej tak utkany materia³a, przecie¿ nie trudno stworzyc jakis wzór na krosnach...
pozdrawiam
Simbelmyne
Hej

Bardzo fajnie, ¿e jest tak du¿o haftów wczesnych, celtyckich, s³owiañskich i wikiñskich, oraz nawet XVI i XVII-wiecznych ale co z pó¼nym ¶redniowieczem? XIV i pocz±tek XVw ? Znalaz³am ich tu bardzo niewiele icon_sad.gif . Jak by³y (i czy wogóle) ozdabiane stroje haftami w tym w³a¶nie okresie? Wyka¿ê siê niewiedz±, ale kto móg³ mieæ haftowan± sukniê i w którym miejscu? Wcze¶niej wydawa³o mi siê, ¿e rêkawy, dekolty, ale wola³bym ¿eby przesta³o mi siê wydawaæ i mieæ pewno¶æ smile.gif . Czy kto¶ móg³by zamie¶ciæ przyk³ady? Albo podaæ ¼ród³a, w których mo¿na szukaæ?

Pozdrawiam! :-)
Simbelmyne
Simbelmyne
(chyba gdzie¶ wszystkich wymiot³o, nikt nie odpowiada na moje wo³anie o pomoc tears.gif )

I mam jeszcze jedno pytanie, chodzi o taki wzór haftu, jak w za³±czniku, np. na sakiewkê. Tylko jak to nanie¶æ na materia³? Na oko? To trochê samobójcze. Wcze¶niej nie mia³am doczynienia z tego typu haftem, ale wiele osób tak, wiêc niech mnie, proszê, u¶wiadomi± jak sobie u³atwiæ naniesienie wzoru na tkaninê.

Pozdrawiam.
Simbelmyne
Dobrawka
Ja sobie poradzi³am z wzorem tego typu odliczj±c nitki w tkaninie. Na zasadzie haftu krzy¿ykowego, tylko inny sposób prowadzenia nitki. Spróbuj ten wzór rozrysowaæ sobie na papierze milimetrowym, a potem wyszywaj tak jak rysowa³a¶, traktuj±c nitki w±tku i osnowy jak linie na papierze milimetrowym. Nie wiem na ile to poprawne histrorycznie, ale tylko w taki sposób wzorek wychodzi³.
Alicja Marczyk
a ja mam pytanie, juz zadalam je gdzie indziej ale nikt nie odpisuje: haftowany dublet w latach 1390-1420, bo skoro kobiety mialy haftowane spodnie suknie, a panowie wtedy nosili juz dublet jako stroj spodni a nie takie cus pod zbroje, to chyba tez mogl byc haftowany? wiec jak to jest? mam pozniejsze przyklady na ktorych (tak mi sie wydaje) dublety sa haftowane, ale moze sie myle? moze to nie sa dublety? moze ktos powiedziec?chodzi mi o delikatny wzorek choc dosyc kontrastowy. zalaczam te pozniejsze i jeszcze na koncu cos o czym nie wiem zupelnie jak jest datowane...crazy.gif wariactwo...
Mara
Jak dla mnie, to ka¿dy z zaprezentowanych przez Ciebie dubletów nie jest haftowany, tylko zrobiony z wzorzystej tkaniny. Co do haftów na tej cze¶ci stroju, to przegl±dnij Gutkowsk±-Rychlewsk±, bo chyba tam siê spotka³am z haftem znaków herbowych na rêkawach dubletów. Powodzenia w szukaniu smile.gif
Alicja Marczyk
no wlasnie... jak rozroznic haft od tkanego materialu? dunno.gif przeciez mozna zahaftowac cala polac materialu, nawet szybko idzie (probowalam:)
niestety u Gutkowskiej to tylko znalazlam aplikacje na strojach wierzchnich, tzw. dewizy...
icon_sad.gif
czy jesli dublet byl szyty z wzorzystego materialu, to czy mozna zalozyc ze ktos biedniejszy mogl go sobie przyozdobic skromnym haftem? wiem ze takie zakladanie nic nie daje, ale mnie podniosloby na duchu i zmotywowalo do dalszych poszukiwan...smile.gif
Rita
Podejrzewam, ¿e je¶li wyhaftowa³aby¶ ca³y materia³ na dublet przed jego skrojeniem, to nikt by siê a¿ tak bardzo nie czepia³. Ale popytaj jeszcze, bo szkoda by by³o takiej pracy, gdyby ciê potem kto¶ ochrzani³... I gratulujê cierpliwo¶ci icon_wink.gif
Halldis(Naamah)
CYTAT
mam jeszcze jedno pytanie, chodzi o taki wzór haftu, jak w za³±czniku, np. na sakiewkê

No to mo¿e zacznê od tego ,¿e taki wzór na materiale raczej uzyskiwany jest podczas taknia, a nie haftuj±c... Jednak¿e je¶li juz kto¶ decyduje sie na takie posuniêcie (na w³an± odpowiedzialno¶æ) to sposób Dobrawki to najlepsze rozwi±zanie...
No i jeszcze pozostaje pytanko po co haftowaæ sakiewkê?

No aje¿eli chodzi o
CYTAT
no wlasnie... jak rozroznic haft od tkanego materialu?  przeciez mozna zahaftowac cala polac materialu, nawet szybko idzie

Rozró¿nienie to kwestia wprawy, ale pamiêtajmy ,¿e jeste¶my w ¶redniowieczu, a co za tym idzie to niestety ale materia³y haftowane na ca³ej powierzchni nie nale¿a³y do zbyt popularnych (je¿eli je w ogóle stosowano), dopiero XVII wiek to prawdziwy bum na takie udziwnienia...
Inna kwestia to tak jak juz pisa³am je¿eli materia³ mia³ wzór to najprêdzej uzyskany podczas tkania...
wiêc po co siê mêczyæ...

Pozdrawiam
Korinka
akurat sakiewki by³y haftowane i to czêsto ca³kiem smile.gif w XIII -XIV wieku pojawiaj± siê na nich sceny rodzajowe (by³a jedna taka fajna stroka o tym ale juz nie istnieje angsad.gif za to jedn± tak± mo¿na obejrzeæ w Krakowie na Wawelu, chyba w muzeum diecezjalnym czy jako¶ tak, o ile dobrze pamiêtam )
http://home.earthlink.net/~wymarc/asoot/west.htm haft na ca³o¶ci materia³u stosowany np. na sakiewkach i poduszkach smile.gif
(tak wiem, ten link ju¿ pewnie gdzie¶ by³, ale to dla jasno¶ci tematu)
EwKa
Sakiewki haftowane zachowaly sie jako modny i wykwintny dodatek w stroju bogatych ludzi az do XVIIw. w Anglii
Byly traktowane jak bizuteria, noszone na sukni wieszchniej. Nazwa "jalmuzniczka" stosowana w odniesieniu do malych, prostokatnych sakiewek z XIII i XIVw. wywodzi sie z tego, ze noszono w niej drobne wydawane biedakom jako jalmuzna po niedzielnej mszy lub z okazji swiat. Gesty poboznosci swiadczyly o pewnym statusie spolecznym i wynikaly z niego a sakiewka byla widoczna oznaka tego statusu.
Kazda najdrobniejsza rzecz w dawnych wiekach nie jest tylko przedmiotem ale ma swoje znaczenie ukryte-trzeba sie na to przygotowac i patrzec w szerszym kontekscie na sama np. sakiewke ale tez na wymowe haftu umieszczonego na niej.
W XVII-wiecznych angielskich sakiewkach zastosowano techniki wypuklego haftu nie do uzyskania w procesie tkania. W Anglii haft to kwestia mody i polityki panstwowej-Elzbieta pozakladala troche pracowni hafciarskich w kraju. Motywy spotykane na ubraniu XVI i XVIIwiecznym oparte sa tez o podania, legendy, bajki lub zwiazane sa z motywami heraldycznymi.
Halldis(Naamah)
Nie zaprtzeczy³am historyczno±¶ci haftowania skaiewek, tylko z³o¶liwie zapyta³am ironicznie po co to robiæ cool.gif
A skoro Ewo zaczê³±¶ ju¿ o tym, ¿e t¿eba zwracaæ uwagê na
CYTAT
np. sakiewke ale tez na wymowe haftu umieszczonego na niej.
to powiedz mi je¿eli mo¿esz jaka wymowê ma haft podany przez Simbelmyne, w za³±czniku?
A co do tego ,¿e
CYTAT
haft na ca³o¶ci materia³u stosowany np. na sakiewkach i poduszkach

to z tego co dobrze zrozumia³am, chodzi³o o haftowanie ca³ego dubletu...
Korinka
haftowanie w ten sposób doubletu nie wydaje mi siê ani historyczne ani sensowne - jakby kto¶ siê za to zabra³ to trochê czasu musia³ by po¶wiêciæ smile.gif
a po co haftowaæ sakiewki? Oczywi¶cie dla ozdoby smile.gif choæ trzeba zaznaczyæ, ¿e tak± ozdobn± sakiewkê no¶i³ kto¶ zamo¿ny - np. bogata pani, je¶li chcia³a mieæ przy sobie jakie¶ drobiazgi czy pieni±dze to nie nosi³a ich w szarym, lnianym worku smile.gif
Halldis(Naamah)
CYTAT
ani historyczne ani sensowne

wyjê³a¶ mi to z ust smile.gif
A je¿eli jeszcze chodzi o te sakiewki, to moje w±tpliwo¶ci by³y efektem tego, ¿ê je¿eli dobrze pamiêtam to Simbelmyne nie by³a zainteresowana odtwarzaniem pani feudalnej ani nikogo z tzw. górnej pó³ki.. icon_wink.gif
Co do haftu krzy¿ykowego, to nie jestem pewna, ale nie nale¿y on do historycznych w XV wieku, co¶ mi siê obi³o o uszy , ¿e XVII i owszem... ale nie wiem na 100%
EwKa
Nammah:
http://home.earthlink.net/~wymarc/asoot/st...stitch/app3.htm czyli o symbolice "zygzaczkow" m. in. z zalacznika Symbelmyne.
Ozdobnosc swoja droga a symbolika swoja-Ci ludzie mieli ogromniastego hopla na punkcie ukrytych znaczen.
Jesli ktos chce robic za mieszczanke a nie pomywaczke czy inna sluzaca to zalapuje sie do klasy sredniej ktora stac bylo na dodatki z jedwabiu wiec i hafty. Sakiewka "do kosciola" to nie tylko dodatek dla ksieznej a okreslenie "pewien status spoleczny" nie okresla li tylko warstw rzadzacych ale wszystkich wolnych ludzi(rzemieslnikow z cechow, mieszczan, kupcow, wolnych chlopow).
Co do haftu krzyzykowego z XVw.: http://home.earthlink.net/~wymarc/asoot/cr...cross/cross.htm
Halldis(Naamah)
Dziêki Ewa, mia³am akurat o tym ma³e pojêcie... icon_wink.gif
nie powiem, ¿ebym teraz mia³a szerokie, ale zawsze to co¶...
Rita
Orgina³y z 14 wieku. Ja siê chceê oprzec na nich, robi±c sakiewkê dla siebie.
http://www.doctorbeer.com/joyce/emb/almpou...ch/almpouch.htm
Borg
hmm pytanie takie haftowane sakiewki to damskie wybitnie czy multip³ciowe?
Rita
Mê¿czy¼ni nosili trochê inne w kroju sakiewki, i oczywiscie sakwy, typu 'ch³opski zadek' i inne, prostsze, ale w tym typie. Nie mam jak wrzucac zdjêæ, ale na pewno kto¶ siê da namówiæ i umie¶ci tu jaki¶ link...
Turante
Witam!
Czy ma kto¶ z Was wzory haftów XIIw ,które stanowi³y ozdobê stroju damskiego?
Za pomoc z góry dziêkujê. smile.gif
Dorfi
CYTAT
Tak wogóle to ani mulina ani kordonek nie s± historyczne ale s± za to naturalne wiêc jak kto¶ nie jest ultrasem to nie przeszkadzaj±. Historyczne s± nici jedwabne i lniane. Kolory podobnie jak przy sukniach w miare dowolne.

Obecnie mo¿na ju¿ kupiæ mulinê lnian±. Produkuje j± firma DMC.
Oczko
Mo¿e to g³upie pytanie pac.gif , a jednak o¶mielê siê je zadaæ: na czym i czym haftowana mog³a byæ poduszka z http://www.doctorbeer.com/joyce/emb/westcu...sh/westcush.htm ? Na jakim materiale i czym wogóle haftowano przedmioty tego typu?
EwKa
"Grey linen canvas. Embroidered with untwisted floss silk in brick stitch. Colors: green, yellow, red, white. On the underside, striped Spanish silk."
Czyli podklad (kanwa) z grubego plotna lnianego. Haft jedwabiem. Tyl poduszki podszyty tkanina jedwabna w paski.
Joker_katowice
Mo¿e macie wzory haftów jaki¶ na torby p³ucienne dla wikinga (je¶li oni wogóle takie torby nosili). Najlepiej ¿eby by³y jak najprostrze.
Gregor z Krakowa
to juz wiemy, ze sakiewki haftowane, bed±ce oznak± statusu czy bogactwa byly w interesuj±cej nas przesz³o¶æi. wiemy te¿, ¿e haft by³ albo prostym (b±d¿ zlo¿onym) zdobnikiem, albo mia³ symbolizowac...cos- w zasadzie móg³ byc swoist± wizytówk± nosz±cego.

ale pytanie, o haftowanie doubletu, w moim odczuciu, pozostaje bez odpowiedzi, w ka¿dym razie wprost.
wiem, ¿e doublet to nie strój ,,bogacza" ,ale przeciez ka¿demu moglo odbiæ i zdobic tak prosty strój, co wy na to???- wiem ze gdybanie jest bez sensu, ale mo¿e znajdzie sie jaka¶ rycinka z takim ozdobnikiem...?

ja osobi¶cie, chcia³em zaaplikowaæ prosty haft na doublecie czy kapturze (nie wlasnymi raczkami niestety szczerba.gif ), wiec temat mnie bardzo interesuje, i korzystaj±c z okazji, pytam- czy poza moim chciejstwem to ma sens z punktu widzenia historyczno¶ci stroju
Berek
Witam

Mam drobne pytanko i ju¿ mnie nie ma icon_wink.gif, czy wiecie co¶ na temat nici z³otych i srebrnych. Tzn, chodzi mi g³ównie czy s± dostêpne gdzie¶ z³ote nici ;). Potrzebuje do hafciku.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.