Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Hafty - wzory, motywy, jak, gdzie, kiedy, czym ?
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Tkaniny i pasamonictwo
Stron: 1, 2, 3
djdomin
Ze z³ota?? Trudno bêdzie.

Ale koloru z³otego w ka¿dej dobrej pasmanterii. I mulina, i kordonek. I sznureczek.
Tunia
Anchor robi bardzo dobre nici z³ote i srebrne do hafotwania - ale to nie dla ultrasów ¿e tak brzydko powiem - s± owszem z metalu, ale metal jest owiniêty na nici poliestrowej.
a s± naprawdê doskona³e, nie rw± siê, metal sie ie wyciera i wygl±daj± git, tylko ten poliester :/ którego nie widaæ.

podobne nici produkcji DMC s± do bani smile.gif w ogóle nie da sie nimi haftowaæ
Rita
Co do haftowania dubletu - Pamiêtajmy, ze by³ to strój spodni, nie wierzchni, zatem raczej nie musia³ byæ jako¶ ostentacyjnie zdobiony.Ale wyhaftownie na nim jakiej¶ dewizy czy odpowiednika badgesu uwazam za usprawiedliwione. Tyle, ¿e ja siê a¿ tak dobrze na tym nie znam jak np. Madeleine czy Tunia... Poza tym, w pó¼nym ¶redniowieczu wystepowa³a bogato haftowana bielizna, wiêc mo¿e i dublety? Przedstawieñ na ten temat nie widzia³am.
Gregor z Krakowa
no w³a¶nie.... taki badges haftowany....

a skoro jeste¶my przy przy¿adach haftowniczych takich jak nici, to macie mo¿e dostêp do jadwabnych nici do haftowania...? Tunia wie o czym pisze, bo swego czasu przegadali¶my o tym kawa³ek czasu, ale wszelkie starania spe³z³y na niczym.

jak by kto¶ mia³ dostep do takowych, to bardzo prosze o kontakt.
pepson
Witam Piêkne Panie, macie moze jakies wzory ornatow lub innych bogato haftowanych przedmiotów. Najlepiej na XVII w.
Halldis(Naamah)
Nici z³ote... hmmm rozmawiali¶my o tym w temacie "srebrny haft"
pad³o tam co¶ o Turcji...
ale mnie na to nie staæ i ¶miem mniemaæ, ¿e w epoce tez ma³o kogo...

pozdrawiam
Korinka
A czy oprócz lnu i jedwabiu mo¿na u¿ywaæ we³ny?
co do bawe³ny to wyczyta³am w jednej ksi±¿ce, ¿e zaczê³a byæ popularna w hafce angielskim pod koniec XV wieku
Halldis(Naamah)
Nie wiem jak to dok³adnie z tym by³o w ¶redniowieczu, ale widzia³±m hafty we³niane, które siê prezentuj± bardzo dobrze na strojach wikiñskich... smile.gif
Chyba, te¿ zale¿y co chcesz wyhaftowaæ... , bo na delikatnej cotte lnianej haft we³niany by raczej nie pasowa³ smile.gif

pozdrawiam
Morold
Te pytanie zosta³ ju¿ zadane ale nie widzia³em odpowiedzi icon_cry.gif Czy kto¶ ma pojêcie o XIV wiecznych haftach stosowanych w damskich strojach? Zw³aszcza interesuje mnie ¿eñska cotehardie.Czy giez³a mog³y byæ haftowane?Prosi³bym o jak±s radê, mi³e widziane zdjêcia ryciny, wzory etc...
Rita
W po³owie XV wieku zaczê³a siê szalona moda na zdobienie bielizny, o ile dobrze pamiêtam. W damskich strojach to myslê, ¿e nie bêdzie b³êdu, kiedy da siê haft wokó³ dekoltu, albo przy mankietach, byle wzornictwo zgadza³o siê z epok±. Ja zwykle motywów do haftu szukam w ko¶cio³ach - bordiury przy szatach postaci, freski, rze¼bione elementy dekoracji o³tarzy - po lekkiej modyfikacji nadaj± siê do przeniesienia na materia³. W ikonografii na temat haftów w XIV w niwiwele znalaz³am. Ale mo¿e ja ¼le szukam ;)
Roma
Witam
polecam stronkê http://www.virtue.to/articles/extant.html#1401
pa irish.gif
fedra
Mam takie pytanie
czy w okresie datowanym na lata 1400-20 na ubiorach damskich jest mo¿liwe haftowanie wzorów lub run celtyckich?
Korinka
run celtyckich w XV wieku? angshock.gif przemy¶l to lepiej jeszcze raz smile.gif
Ania Kryska
Musisz siê te¿ zastanowiæ, czemu chcesz mieæ motywy celtyckie na ubraniu. Bo je¶li dlatego, ¿e tak jest jazzy i trendy to ¼le. Zabytki pisma ogamicznego pochodz± w przewadze zdaje siê z VI w. i s± to inskrypcje ¿³obione w kamieniach, nie wiem, jakby siê to mia³o mieæ do odzie¿y, nie bardzo te¿ s± dekoracyjne, tak mi siê wydaje. Je¶li ozdabiaæ motywami celtyckimi to raczej irlandzk± leine, ale trzeba pamiêtaæ, ¿e niewiele siê zachowa³o przedstawieñ ubiorów celtyckich (czytaj: szkockich, irlandzkich, walijskich), wiêkszo¶æ s± to rzeczy XVI w.
fedra
mam bardziej na my¶li znaczenie celtyckich symboli: tu chodzi o runy
ka¿da runa ma swoje okre¶lone znaczenie i okre¶lone warto¶ci
Chc±c naszyæ dan± runê na ubranie mam zamiar przekazaæ przez to owe warto¶ci i znaczenia
Dlatego wysunê³am to pytanie - nigdzie nie znalaz³am wzmianek runicznych przy piêtnastowiecznych strojach, ale mo¿e zbyt ma³o szuka³am. widzê jednak, ze to nie by³oby na miejscu, dzieki
Halldis(Naamah)
Tak tylko,¿e pe³ne i pó¼ne ¶redniowiecze to ju¿ zupe³nie inna bajka ... Symbole charakterystyczne dla danego kresu ulega³y transformacjom...
S±dzê,¿e jest to nie na miejscu.... Równie dobrze mog³aby¶ sobie wyhaftowac napis cyrylica albo katakan±... te¿ ¿eby
CYTAT
przekazaæ przez to owe warto¶ci i znaczenia

pozdrawiam
Lothar_Andavari
Witajcie!

Poszukuje IX-XI wiecznych skandynawskich haftow badz motywow z orlem/orlami.
Ktos sie spotkal z takim czyms?

usmieszek_11.gif
Theo
CYTAT(Simbelmyne @ 15:44 23.07.2005) *
Hej

Bardzo fajnie, ¿e jest tak du¿o haftów wczesnych, celtyckich, s³owiañskich i wikiñskich, oraz nawet XVI i XVII-wiecznych ale co z pó¼nym ¶redniowieczem? XIV i pocz±tek XVw ? Znalaz³am ich tu bardzo niewiele icon_sad.gif . Jak by³y (i czy wogóle) ozdabiane stroje haftami w tym w³a¶nie okresie? Wyka¿ê siê niewiedz±, ale kto móg³ mieæ haftowan± sukniê i w którym miejscu? Wcze¶niej wydawa³o mi siê, ¿e rêkawy, dekolty, ale wola³bym ¿eby przesta³o mi siê wydawaæ i mieæ pewno¶æ smile.gif . Czy kto¶ móg³by zamie¶ciæ przyk³ady? Albo podaæ ¼ród³a, w których mo¿na szukaæ?

Pozdrawiam! :-)
Simbelmyne

Przy³±czam siê do pytania. I proszê bardzo o jakie¶ wzory, a jak nie macie, a wiecie, jakie mog³yby byæ, to chocia¿ o ich opis.

Z góry dziêkujê smile.gif

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.