Czcibor1 raczyl wrzucic tu wiele dziwnych i nieprawdziwych stwierdzen, takze jako dowdoca grunwaldzki od chyba 5 lat czuje sie troche wezwany do tablicy.
CYTAT(Czcibor1 @ 18:05 18.05.2010)
Polecam Pañstwu ciekawy artyku³ z Gazety Pomorskiej ,który wydaje siê ,¿e demaskuje pradziwe oblicze tzw organizatora imprezy grunwaldzkiej.
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/artic...ZCZ03/448446193 z tego co wiem do artykulu po czasie dodano sprostowanie ale o tym jak widac nie chcialo Ci sie juz pisac
CYTAT
1.Ile ten pan zarabia na inscenizacji grunwaldzkiej ?
To rzeczywiscie jest powazny problem - od lat klade Krzysztofowi do glowy ze powinien z Grunwaldu zyc tak samo dobrze jak Owsiak zyje z orkiestry - niestety ciagle nie udalo mi sie doprowadzic do tego by zmienil zdanie :/
CYTAT
2.Z tego wynika ,¿e skoro impreza grunwaldzka jak to ci±gle s³ysze jest prywatn± imprez± ,czyli wszyscy odtwórcy to ludzie podlegli temu panu ,taka prywatna armia ?.
Prywatna impreza to mo¿e i by by³a,gdyby nie pañstwowe dotacje ró¿nych instytucji ,a w takim wypadku to ju¿ chodzi o pieni±¿ki podatników,którzy maj± prawo wiedzieæ do kogo one powêdrowa³y .
Czlowieku co ty rozumiesz przez "prywatna impreze"??? Grunwald jest impreza masowa, ktora od lat organizuje Gmina Grunwald, wraz z Fundacja Grunwald wraz z Gminnym osrodkie kultury. Jacek Szymanski i Krzysztof Gorecki odpowiadaja za czesc historyczna obchodow Dni Grunwaldzkich.
A skad Ci sie urodzilo ze Krysztof i Jacek maja podlegla prywatna armie???? To tak jak bys oskarzyl Wajde ze krecac Pana Tadeusza samowladnie dowodzil Armia Napolena jak rowniez Carska nie majac zgody ani jednej ani drugiej strony a co gorsza za pieniadze podatnikow jakby nie patrzec. Czy Ty rozrozniasz pojecie inscenizacji historycznej od realnego swiata? Jesli nie to pora na wizyte u psychiatry (nawet jestem sklonny ja sfinansowac jesli to dla Ciebie problem).
CYTAT
3.W takim razie jak s± wynagradzami dowódcy chor±gwi wystêpuj±cych na grunwaldzie ,a jak szeregowi uczestnicy ,czy ca³± pule zgarnia organizator ?.Jak i do kogo wêdruje kasa ?.
Kasa wedruje do takich lobuzow jak firma dostarczajaca toitoie, do tartaku za drewno, drani co slome sprzedaja, innych aferzystow co zapewniaja wymagana prawem ochrone czy zabezpieczenie medyczne, proch i inne sprodki pirotechniczne, transport koni, organizacje turnieju konnego i nagrod w innych rozgrywkach etc
CYTAT
Ja i moja grupa w ubr wp³acili¶my po 40 z³ od osoby (ok 600 z³)i w zamian nie dostali¶my nic !,ch³opaki poszli i zakosili krzy¿akom pare balotów s³omy ,bo nie by³o by na czym siedzieæ,o ¿adnej uczcie na koniec te¿ nikt nie s³ysza³.Gdzie posz³a ta kasa ?.
A pytales dowodce choragwii w ktorej byles? Otoz skadka choragwiana we wszystkcih choragwiach w ktorych rozmwaialem na ten temat idzie na oboz i organizacje biesiady.
CYTAT
Jestem w szoku po tym artykule w GP !,bo to daje podstawy do twierdzenia,¿e kto¶ na uczestnikach robi potê¿n± kase ,ale kto i ile?.
Zazyj relanium, moze sie uspokoisz. A tak na serio to myslisz ze Krzysztof jest organizacja charytatywna ktora wszedzie bedzie robic imprezy masowe tylko po to by gawiedz miala mozliwosc napic sie browara przy czyms innym niz telewizorze?
To nie jest zadna tajemnica ze Krzysztof zawodowo zajmuje sie organizacja imprez historycznych. Problem w tym ze niestety ciagle za malo sie ceni.
CYTAT
Teraz rozumie te w¶ciek³e ataki na mnie za niewygodne pytania .Zreszt± zauwa¿y³em g³osy krytyczne na forum jednej z choragwi o podobnej tre¶ci.
Proponuje aby pana G i pana SZ ,ta ca³a ich armia og³osi³a królem i ksiêciem i przynajmniej bêdzie jasna sytuacja,zdetronizowaæ hetmana Pagiñskiego i ca³± i tak ju¿ zmarginalizowan± Kapitu³e Rycerstwa ,bêdziemy mieli króla ,a nie cz³owieka ,który wydaje siê ,¿e gra "szar± eminecje".
Zastanawia mnie Twoj pomysl by to Kapitula przejela Grunwald. Tak sie smiesznie sklada ze bylem czlonkiem konwentu i poswiecilem 2 lata by przystosowac te organizacje do realiow wspolczesnego ruchu rycerskiego. Tak ze wydaje mi sie ze dobrze znam te organizacje i z pelna odpowiedzialnoscia moge Ci powiedziec ze zupelnie sie ona nie nadaje do organizowania zadnej duzej imprezy. Przy calym szacunku jakim darze Hetmana Paginskiego nie jest on liderem zdolnym poprowadzic caly ruch rycerski, a Kapitula staje sie co raz bardziej niszowym tworem majacym co raz mniej wspolnego z tym co sie dzieje w RR.
A tak btw - Krolowie bywali elekcyjni ale tytuly ksiazece juz do takich u nas juz nie nalezaly :P
CYTAT
I kto tu mówi³ ,¿e stworzenie alternatywy dla tej imprezy to z³y pomys³ ?.
alez oczywiscie to doskonaly pomysl, tyle ze z tego co widac jakos slabo to wychodzi tak w malborku jak i Ordowskiemu....
CYTAT
Liczê ja i zapewne wielu (opinia publiczna) odtwórców jasnych odpowiedzi,bo skoro to uczciwa sprawa to i odpowiedzi bêd± jasne i czytelne.
Zapraszam do konstruktywnej dyskusji,bez emocji .
Jesli chcesz konstruktywnej dyskusji to moze zacznij sam od uzywania argumentow a nie pomowiec (czesto przyjmujacych dobrze sprawdzona metode pytan sugerujacych). Na razie zachowujesz sie jak osobnik wchodzacy do kulturalnego salonu w zagnojonych gumiakach i zadajacy by traktowano go jak gentelmana.
W swoich postach strasznie przezywasz to ze musiales wydac 40 pln (nie rozumiem jakim cudem na grupe wyszlo 600 pln - bylo Was 12,5???). Miales szczescie bo w mojej Choragwi skladki wynosily do tej pory od 65 pln do 55 (w tym roku beda jeszcze nizsze). Skladki w 100% przeznaczane sa na biesiade (ca 50-60% kwoty), reszta idzie na badgesy choragwiane, budowe obozu (drewno, liny, narzedzia) oraz wyposazenie obozu (garnki, ruszty, daszki etc). Ani dowodca ani zaden z funkcyjnych nie dostaje zadnego wynagrodzenia - jednynym zyskiem jest
badges. Tak sie smiesznie sklada ze w moim obozie jest rowniez Jacek Szymanski (czyli organizator) i tak on jak i ja jak i kazdy z innych osob w Krakowskiej placi IDENTYCZNA skladke. Robilismy eksperyment z nizsza skladka dla ekipy budujacej oboz ale okazalo sie to pomyslem nietrafionym.
Czcibor1 z Twoich wypowiedzi widac ze nie szukasz prawdy tylko starasz sie obrzucic blotem ludzi, ktorzy dla RR w Polsce zrobili wiecej niz ktokolwiek inny. Nie wiem czym Ci podpadli (z Twoich postow wnioskuje ze nie przeszedles weryfikacji), ale musisz zrozumiec ze sa to ludzie ktorzy stworzyli jedna z najwiejkszych imprez historycznych w Europie. Gdybys 13 lat temu zamiast ssac kciuka pomyslal jak oni i z nieliczna grupa wariatow zorganizowal zerowa bitwe, a potem pierwsza, druga i kolejne mielibysmy o czym rozmawiac. Tak sie sklada ze bylem jak do tej pory na wszystkich Grunwaldach wiec mam jako takie rozeznanie w sprawie.
Milo by bylo zebys bedac tak oddany etosowi i sprawie oswiecil nas wkoncu jak sie nazywasz. Nie ukrywam ze mi jest to potrzebne po to by w zadnym razie nigdy Cie nie wpuscic do mojej choragwii (no chyba ze zmadrzejesz - zawsze trzeba miec nadzieje...). Tak ze reasumujac licze na Twoja odwage cywilna
Toffik
czyli
Przemyslaw Rey
dowodca Choragwii Krakowskiej