Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rycerz biznesmen ?
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
Stron: 1, 2
Czcibor1
Polecam Pañstwu ciekawy artyku³ z Gazety Pomorskiej ,który wydaje siê ,¿e demaskuje pradziwe oblicze tzw organizatora imprezy grunwaldzkiej.

http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/artic...ZCZ03/448446193

1.Ile ten pan zarabia na inscenizacji grunwaldzkiej ?

2.Z tego wynika ,¿e skoro impreza grunwaldzka jak to ci±gle s³ysze jest prywatn± imprez± ,czyli wszyscy odtwórcy to ludzie podlegli temu panu ,taka prywatna armia ?.

Prywatna impreza to mo¿e i by by³a,gdyby nie pañstwowe dotacje ró¿nych instytucji ,a w takim wypadku to ju¿ chodzi o pieni±¿ki podatników,którzy maj± prawo wiedzieæ do kogo one powêdrowa³y .

3.W takim razie jak s± wynagradzami dowódcy chor±gwi wystêpuj±cych na grunwaldzie ,a jak szeregowi uczestnicy ,czy ca³± pule zgarnia organizator ?.Jak i do kogo wêdruje kasa ?.
-------

Jestem w szoku po tym artykule w GP !,bo to daje podstawy do twierdzenia,¿e kto¶ na uczestnikach robi potê¿n± kase ,ale kto i ile?.

Teraz rozumie te w¶ciek³e ataki na mnie za niewygodne pytania .Zreszt± zauwa¿y³em g³osy krytyczne na forum jednej z choragwi o podobnej tre¶ci.

Proponuje aby pana G i pana SZ ,ta ca³a ich armia og³osi³a królem i ksiêciem i przynajmniej bêdzie jasna sytuacja,zdetronizowaæ hetmana Pagiñskiego i ca³± i tak ju¿ zmarginalizowan± Kapitu³e Rycerstwa ,bêdziemy mieli króla .

I kto tu mówi³ ,¿e stworzenie alternatywy dla tej imprezy to z³y pomys³ ?.

Liczê ja i zapewne wielu (opinia publiczna) odtwórców jasnych odpowiedzi,bo skoro to uczciwa sprawa to i odpowiedzi bêd± jasne i czytelne.

Zapraszam do konstruktywnej dyskusji,bez emocji .
Borg
Jako osobnik konsekwentnie od lat jaki¶ 8 olewaj±cy tê imprezê, a wiêc nie bêd±cy niczyj± armi± i nie bêd±c przez nikogo nas³anym, pozwolê sobie napisaæ kilka s³ów.
Kto¶ podj±³ siê organizacji imprezy na ile¶tam tysiêcy zwierz±tek (dalej rycerzy) za ogrodzeniem i ile¶tamna¶cie/dziesi±t tysiêcy zwierz±tek z aparatami (dalej turystów). Zapewni³ im opiekê medyczn±, sanitariaty, wodê, teren, wszelkie zezwolenia, obecno¶æ s³u¿b mundurowych itd.. Czy Twoim zdaniem, nie jest uczciwe by taka osoba otrzyma³a wynagrodzenie? Tomasz z Akwinu siê k³ania.

40z³ to kwota do¶æ typowa bym powiedzia³ dla wielu imprez na jakich by³em. Czasem mam za to 4 posi³ki dziennie (pok³ony dla dziewczyn z RPK), czasem tylko s³omê i marchewkê. Czasem to koszta op³acenia odpowiednich firm i organów, czasem sk³adka ¿ywno¶ciowa.
Poza tym, id±c na imprezê nie dziwi mnie smutny pan przy wej¶ciu inkasuj±cy jak±¶ tam op³atê, za któr± nie dostanê piwa, ani nawet gwarancji, ¿e znajdzie siê miejsce na sofie... nie uwa¿am by by³o to z³e, nieuczciwe itd. Jak chcê inaczej, to mogê sam wszystko zorganizowaæ... ale mnie tam siê osobi¶cie nie chce.

Komuna to utopia, ¿yjemy w kapitalizmie. Nie podoba siê, nie idziesz, nie p³acisz- nie wchodzisz. Proste. Kto¶ odwala ogromn± robotê i z czego¶ musi ¿yæ. Owsiak te¿ dostaje jak±¶, pewnie wysok± sumê za organizacjê WO¦Pu. Tez musi je¶æ, a zapewne sprawy zwi±zane z t± jedn± imprez± zajmuj± mu wiêkszo¶æ ¿ycia.
Tak samo mo¿na siê oburzaæ, ¿e wstêp do muzeum, teatru kosztuje, ¿e Pani dyrektor Muzeum Filharmonii ¦l±skiej dostaje wyp³atê, choæ nie gra na scenie...
Tyle z mojej strony. Ja bym siê zastanowi³ na ile powy¿sze pytania s± rozs±dne, a na ile to lepperyzm czy inny radjomaryizm.
Rita
Odk±d je¿d¿ê na Grunwald [od 7 lat] nie zdarzy³o siê, ¿eby jakiekolwiek pieni±dze od uczestników by³y przekazywane Organizatorom. Zazwyczaj wp³aca siê Dowódcy Chor±gwi sk³adkê chor±gwian± w³a¶nie, zbli¿on± w kwocie do owych wymienionych przez ciebie 40 z³. Za ta kasê kwatermistrz Chor±gwi zakupuje dodatkow± s³omê i siano, dodatkowe drewno, etc. zale¿nie od tego, na co siê Chor±giew umówi³a z Dowódc±.
Czasem sk³adka chor±gwiana zawiera w sobie sk³adkê na biesiadê, czasem jest to osobna pula.
Nie wiem zatem sk±d masz pretensjê za tak± sk³adkê do Panów Góreckiego czy Szymañskiego? Czy nie w³a¶ciwiej by³oby siê w tej sprawie zwróciæ do swojego Dowódcy?
Czcibor1
Ale proszê przeczytaæ jeszcze raz ten artyku³ w GP .Jeden oferuje 60 tysiêcy przegrywa ,wygrywa ten który oferuje 140 za znacznie ubo¿szy spektakl ,czy to ok ?.

Czy ci panowie prowadz± jak±s firme ?,a je¿li tak to jak ona siê nazywa ? i skoro otrzymuje dotaje pañstwowe to nie powinna byæ taka tajemnicza,bo w³a¶ciwie o panu G.wiadomo ¿e jest z zamku w Gniewie i koniec.

A opinia publiczna musi poznaæ szczegó³y jak to wszystko dzia³a i kto inkasuje pieni±dze pañ¶twowe.

Jak widzicie w±tków w moich pytaniach jest wiele ,bo poprostu chce to wiedzieæ,a teraz widze artyku³ ,który potwierdza moje obway ,¿e co¶ tu chyba nie gra.
Indar
Widocznie stowarzyszenie dosz³o do wniosku i¿ s± wa¿niejsze kryteria ni¿ cena. Np. poprawno¶æ historyczna. Chyba nie jest niczym dziwnym ¿e obecnie patrzy siê nie tylko na proponowan± cenê?
Nie w±tpiê ¿e ch³opaki z GD zrobiliby fajne "szo³", na konikach w legendarnych kolczugach z w³óczki. Ale to chyba nie o to chodzi w tej zabawie.
K.
Czcibor1
CYTAT(Rita @ 18:25 18.05.2010) *
Odk±d je¿d¿ê na Grunwald [od 7 lat] nie zdarzy³o siê, ¿eby jakiekolwiek pieni±dze od uczestników by³y przekazywane Organizatorom. Zazwyczaj wp³aca siê Dowódcy Chor±gwi sk³adkê chor±gwian± w³a¶nie, zbli¿on± w kwocie do owych wymienionych przez ciebie 40 z³. Za ta kasê kwatermistrz Chor±gwi zakupuje dodatkow± s³omê i siano, dodatkowe drewno, etc. zale¿nie od tego, na co siê Chor±giew umówi³a z Dowódc±.
Czasem sk³adka chor±gwiana zawiera w sobie sk³adkê na biesiadê, czasem jest to osobna pula.
Nie wiem zatem sk±d masz pretensjê za tak± sk³adkê do Panów Góreckiego czy Szymañskiego? Czy nie w³a¶ciwiej by³oby siê w tej sprawie zwróciæ do swojego Dowódcy?

I w tym miejscu pozole sobie obaliæ Twoja opinie oto pere³ka z Waszego forum

http://www.goncza.fora.pl/wymagania-sprzet...d-2010,267.html,

Edit by Selekos: Uwaga, link zawiera wirusa

tre¶æ :

"Justyna "...hmm a to ciekawe... skoro organizator zabrania nam igrzysk, to czy w zamian za to daje jaki¶ chleb? wiêcej pryszniców i w lepszym stanie? darmowy dostêp do ciep³ej wody? s³omê albo drewno za darmo? nic o tym nie s³ysza³am... zazwyczaj, kiedy organizator ma jakie¶ wymagania pokazowe, to zapewnia przynajmniej jedzenie. a je¶li na imprezie obowi±zuje sk³adka, to jest ona zamkniêta dla publiczno¶ci. skoro organizator Grunwaldu ma wci±¿ jakie¶ nowe wymagania, to powinno to poci±gaæ za sob± zapewnienie nam pewnych rzeczy, a jest raczej odwrotnie - to my musimy coraz wiêcej dok³adaæ. a ju¿ szczególnie przy takiej rocznicy, to w±tpiê, ¿eby mu kasy brakowa³o".

A wiêc ,jak z tego moim zdaniem wynika mo¿e wcale tak ró¿owo nie jest.

Marcin Waszkielis
CYTAT
Polecam Pañstwu ciekawy artyku³ z Gazety Pomorskiej ,który wydaje siê ,¿e demaskuje pradziwe oblicze tzw organizatora imprezy grunwaldzkiej.

Daj mi 10 tys a zorganizujê ci tak± impreze... my¶le, ze z 8tys wezme sobie do kieszeni.

CYTAT

Na pewno du¿o bo i przedsiêwziêcie do¶æ spore.

CYTAT
2.Z tego wynika ,¿e skoro impreza grunwaldzka jak to ci±gle s³ysze jest prywatn± imprez± ,czyli wszyscy odtwórcy to ludzie podlegli temu panu ,taka prywatna armia ?.

Nie czuje sie tam nikomu podleg³y.

CYTAT
Prywatna impreza to mo¿e i by by³a,gdyby nie pañstwowe dotacje ró¿nych instytucji ,a w takim wypadku to ju¿ chodzi o pieni±¿ki podatników,którzy maj± prawo wiedzieæ do kogo one powêdrowa³y .

Na prywatne biznesy te¿ sie dostaje dotacje. A jak chcesz wiedziec gdzie idzie kasa to pytaj ludzi z gminy itp a nie na forum historycznym.
CYTAT
3.W takim razie jak s± wynagradzami dowódcy chor±gwi wystêpuj±cych na grunwaldzie ,a jak szeregowi uczestnicy ,czy ca³± pule zgarnia organizator ?.Jak i do kogo wêdruje kasa ?.

Jaka pula?
-------
CYTAT
Ja i moja grupa w ubr wp³acili¶my po 40 z³ od osoby (ok 600 z³)i w zamian nie dostali¶my nic !,ch³opaki poszli i zakosili krzy¿akom pare balotów s³omy ,bo nie by³o by na czym siedzieæ,o ¿adnej uczcie na koniec te¿ nikt nie s³ysza³.Gdzie posz³a ta kasa ?.

Bardzo honorowo zar±baæ komu¶ s³omê. Radze zmienic chor±giew. A je¶li mi zginie snopek spod czosnka o kulistych kszta³tach to znajde was.

CYTAT
Jestem w szoku po tym artykule w GP !,bo to daje podstawy do twierdzenia,¿e kto¶ na uczestnikach robi potê¿n± kase ,ale kto i ile?.

Bo to grzech robiæ kase....

CYTAT
tre¶æ :

"Justyna "...hmm a to ciekawe... skoro organizator zabrania nam igrzysk, to czy w zamian za to daje jaki¶ chleb? wiêcej pryszniców i w lepszym stanie? darmowy dostêp do ciep³ej wody? s³omê albo drewno za darmo? nic o tym nie s³ysza³am... zazwyczaj, kiedy organizator ma jakie¶ wymagania pokazowe, to zapewnia przynajmniej jedzenie. a je¶li na imprezie obowi±zuje sk³adka, to jest ona zamkniêta dla publiczno¶ci. skoro organizator Grunwaldu ma wci±¿ jakie¶ nowe wymagania, to powinno to poci±gaæ za sob± zapewnienie nam pewnych rzeczy, a jest raczej odwrotnie - to my musimy coraz wiêcej dok³adaæ. a ju¿ szczególnie przy takiej rocznicy, to w±tpiê, ¿eby mu kasy brakowa³o".

A wiêc ,wcale tak ró¿owo nie jest.

Fakt, ¿e zazwyczaj sie na takich imprezach zarabia a nie dop³aca do nich. I ja nie czujê zobowi±zany wychodziæ do bitwy. Ale nie mozna zrobiæ z tego imprezy sk³adkowej zamkniêtej bo to przeciez dobro narodowe:), nie mo¿na zap³aciæ uczestnikom bo robienie kasy na dobru narodowym to zbrodnia. Czy ty Czciborze1 zorganizujesz Grunwald na pare tys ludzi i zap³acisz uczciwie ka¿demu po pare tysi albo niech ju¿ stracimy, mozemy daæ te 40 z³ ale w zamian maj± byæ dziwki, wóda i koks, tak po rycersku!!!
Czcibor1
Marcin ,no Ty to akurat zarabiasz jak przysta³o na rycerza zawodowca.

Gdyby tak wszyscy robili to nie by³o by tych moich pytañ.

Dziwi mnie,¿e pan G.osoba prywatna ,cywil dowodzi zbrojnymi zasêpami niczym hetman polny

koronny,a ka¿de jego s³owo jest rozkazem dla dowódców chor±gwi ,jakiego rodzaju jest to

podleg³o¶æ ,no normalnie nie wiem dlaczego i na jakiej zasadzie ten pan dowodzi armi± rycerzy,kto¶

wie ?.To napiszci mi o tym i skoñcze temat.
Marcin Waszkielis
CYTAT
Dziwi mnie,¿e pan G.osoba prywatna ,cywil dowodzi zbrojnymi zasêpami niczym hetman polny

koronny,a ka¿de jego s³owo jest rozkazem dla dowódców chor±gwi ,jakiego rodzaju jest to

podleg³o¶æ ,no normalnie nie wiem dlaczego i na jakiej zasadzie ten pan dowodzi armi± rycerzy,kto¶

wie ?.To napiszci mi o tym i skoñcze temat.

To taka zabawa, jak w kuku na rozkazy.
Aiuto
Czytam sobie to wszystko i cos mi sie niezgadza - jezdze na te impreze od 1998roku , raz nawet jako dowodca choragwi i nie pamietam ,abym kiedykolwiek placil jakies skladki organizatorom ( pomijam oplaty za indentyfikatory ,ktore tez zniknely pare lat temu)nigdy nie placilem zadnych skladek na drewno i slome , tak jak i wszyscy moi koledzy z choragwi , jedyna skladka (najwieksza chyba 20zeta ) to byla nasza wewnetrzna ,na uczte po bitwie , dla nas przez nas ...a tu czytam ze ktos placi jakies krocie, to pewnie po to zebym ja sie dobrze bawil , w takim razie dziekuje sympatyczny nieznajomy smile.gif ..no chyba ze mowilmy o jakiejs innej imprezie .
Drogi kolego Czcibor 1 , czytajac twoje posty ,rzuca sie w oczy jakies wielkie poczucie krzywdy,ale mimo szczerych checi nadal nie wiem na czym ta krzywda polegala ,moze mniej ogolnych hasel ,wiecej szczegolow ?a moze padles ofiara jakiejs mistyfikacji ?
pozdrawiam serdelecznie .sciskam pod kolana i caluje kopytka
Czcibor1
Nie chodzi tu o jakie¶ krzywdy , chodzi mi o poznanie mechanizmów dzia³ania tej imprezy ,bo wci±¿ wielu rzeczy nie rozumie i liczê na to ¿e mi to wyja¶nicie .Sami widzicie,¿e troche za du¿o niewiadomych siê pojawia ,czy to dziwne,¿e proponuje pogadaæ o tym ?
Adsumus
CYTAT
Proponuje aby pana G i pana SZ ,ta ca³a ich armia og³osi³a królem i ksiêciem i przynajmniej bêdzie jasna sytuacja,zdetronizowaæ hetmana Pagiñskiego

Ziomu¶- obud¼ siê tu Ziemiaaaaaa!!!!

CYTAT
poznanie mechanizmów dzia³ania tej imprezy ,bo wci±¿ wielu rzeczy nie rozumie i liczê na to ¿e mi to wyja¶nicie

Ja te¿ nie rozumiem, i dlatego siê w to nie mieszam, bo sobie nerwów napsujê, a jeszcze 40 pln dla Aiuto pójdzie jak siê okazuje...
Fionn
A gdzie klasyczne cukiereczki i ciasteczka?? icon_rolleyes.gif

Co do zarabiania na imprezach. Czciborze czy kiedykolwiek organizowa³e¶ imprezê masow±? Wiesz ile jest zachodu? To tak jakby¶ pracowa³ na drugi etat. S³owem powtórzê co powtarzam odk±d je¿d¿ê na Grunwald:"Je¶li Krzysztof nie zarabia na tej imprezie to jest po prostu g³upcem. ". Wierzê, ¿e nim nie jest i mam nadziejê, ¿e finanse jego maj± siê dobrze.

Edit: Szybkie i magiczne wyja¶nienie jak dzia³ grunwald. Org. daje-> plac, podstawowe ogrodzenie, toye opró¿niane regularnie, ochronê imprezy(tu fakt trochê sk±p±), ubezpieczenie dla bior±cych udzia³ w inscenizacji, zabezpieczenie pirotechniczne, drewno i s³omê. Org. wyznacza dowódców grunwaldzkich, którzy kompletuj± swoje chor±gwie wed³ug ogólnego regulaminu + w³asnego widzi mi siê. Jedyne sk³adki jakie p³acisz to zrzuta na paliwo dla kolegi je¶li jedziecie razem icon_wink.gif i zrzuta wyznaczona przez dowódcê na cele chor±gwiane- takie jak np. zakup produktów na ucztê, drewna na sto³y benzynê dla kierowców je¿d¿±cych po prowiant itp.

I to ju¿ koniec magii.
Czcibor1
Ja te¿ nie rozumiem, i dlatego siê w to nie mieszam, bo sobie nerwów napsujê, a jeszcze 40 pln dla Aiuto pójdzie jak siê okazuje...
[/quote]

no tak faktycznie Aiuto oddawaj moj± kase bigsmile2.gif , wiem ,¿e nie jest to kwota wielka lubie jasne sytuacje
Aiuto
wplacac ,nie ociagac sie .....
A tak powaznie,to moze po prostu wystepuje problem w komunikacji?
moze zamiast konwencji "na kolana Chamy" ! (spiewa jak wiadomo Lucian Pavarotii) ,podejsc spokojnie do tematu - jest impreza ,ktora ma swoj regulamin ,wiec albo :
a) godzimy sie na ten regulamin i uczestniczymy
b) nie godzimy sie i nie uczestniczymy
mam wrazenie ,ze bylo by o polowe mniej spiec i tropienia spisku ,gdyby zmienic podejscie do ludzi , i zrozumiec tez organizatora takiej imprezy , trudno zeby mial czas kademy z 6000 uczestnikow dokladnie wszystko tlumaczyc
pozdrawiam serdelecznie
p.s Czcibor1 -gentalmani o pieniadzach nie rozmawiaja smile.gif ,po prostu kazda choragiew ma swoje wewnetrzna skladki,oplaty , kwesty i opciazenia pieniezne
Czcibor1
CYTAT(Fionn @ 19:46 18.05.2010) *
A gdzie klasyczne cukiereczki i ciasteczka?? icon_rolleyes.gif

Co do zarabiania na imprezach. Czciborze czy kiedykolwiek organizowa³e¶ imprezê masow±? Wiesz ile jest zachodu? To tak jakby¶ pracowa³ na drugi etat. S³owem powtórzê co powtarzam odk±d je¿d¿ê na Grunwald:"Je¶li Krzysztof nie zarabia na tej imprezie to jest po prostu g³upcem. ". Wierzê, ¿e nim nie jest i ¿e finanse jego maj± siê dobrze.

Organizow³em nie raz i znam ten ból,nigdy nie tolerowa³em nie jasnych sytuacji i dziwnych uk³adów.Twierdzisz,ze G zarabia ,widzisz Ty lojalny jego poddany tylko tyle o nim wiesz ?
Morrigan
Jeeej znowu weso³o bigsmile2.gif
Czciborze co to w³a¶ciwie chcesz osiagnac takimi tematami ? Masz problem skontakuj sie z organizatorami i popros ich o ujawnienie tych wiadomosci, a nie po raz enty siejesz ferment. Choc z drugiej strony jest wesolo....
Fionn
Nie tylko tyle, zd±¿y³em nawet przeedytowaæ post zanim przeczyta³em twoj± odpowied¼.Tak¿e spójrz wy¿ej masz obja¶nione zasady o które prosi³e¶.

Pozdrawiam
Lojalny poddany Z³ego pana lol2.gif
Czcibor1
CYTAT(Morrigan @ 19:59 18.05.2010) *
Jeeej znowu weso³o bigsmile2.gif
Czciborze co to w³a¶ciwie chcesz osiagnac takimi tematami ? Masz problem skontakuj sie z organizatorami i popros ich o ujawnienie tych wiadomosci, a nie po raz enty siejesz ferment. Choc z drugiej strony jest wesolo....

Co chce osi±gn±æ ?,ano chce dostaæ odpowiedzi na pytania ,po to je zadaje ,ale ja bym wola³ aby¶ Ty "Dobra Kobieto" odpowiedzia³a mi chocia¿by na jedno pytanie ,to jak ?.
Widzisz gdyby nie ja to starsznie nudno by tu by³o ,a tak jest tak jak lubisz czyli weso³o ,a przy okazji moze czego¶ siê dowiem i szkoda ze Wy nie zadajecie tych pytañ i dziwi mnie to
Adsumus
Je¿eli czujesz potrzebê z³ó¿ zawiadomienie o mo¿liwo¶ci pope³nieniu przestepstwa i policja odpowie na Twoje pytania, a jak Ci siê nie powiedzie to orgaznizatorzy pewnie zadadz± pewne pytania Tobie...
Ludzie za¶ ich nie zadaj± bo nie maj± w tym interesu(widocznie Ty masz), skoro dobrze siê tam bawi±, czuj± siê bezpiecznie, spotykaj± znajomych z ró¿nych rejonów Polski i impreza ta umo¿liwia im to, dodatkowo godza siê na pewne warunki. Na wielu imprezach, których by³em te¿ nie widzia³em pieniêdzy w nie w³o¿onych, ale to nie mój biznes, bawi³em siê dobrze- jadê drugi raz, nie bawi³em siê dobrze, piszê(lub nie--> czê¶ciej ) opinie na FREHA i nie jadê drugi...
Co¶ czuje, ¿e zaraz oka¿e siê, ¿e jestem lemingiem i czytam GW icon_wink.gif
Marta K.
Bo my mo¿e nie staramy siê szukaæ wszêdzie sw±du przekrêtu i nieczystych chwytów.
Daj sobie spokój z wieszaniem psów na organizatorach za to, ¿e w Twojej chor±gwi sk³adki nie s± tak rozdzielane jak trzeba.
I to nie jest tak, ¿e organizatorzy s± ¶wiêci a ich decyzje niezmienialne - dowódcy dogaduj± siê z nimi w ró¿nych kwestiach, bo ka¿dy na czym¶tam zna siê lepiej a na czym¶ gorzej.
Jako¶ od X lat od kiedy Grunwald jest organizowany (sama je¿d¿ê od 5) ludzi przybywa i znacz±cej wiêkszo¶ci nie przeszkadza wrzucenie do koszyczka 40z³, bo (przynajmniej u nas w chor±gwi) wiedz± na co jest to przeznaczane. U nas mieli¶my ostatnio i przedostatnio taaaaak± ucztê.

Zacznij wyszywaæ, mo¿e to Ciê uspokoi smile.gif
Czcibor1
CYTAT(Fionn @ 19:46 18.05.2010) *
Edit: Org. daje-> plac, podstawowe ogrodzenie, toye opró¿niane regularnie, ochronê imprezy(tu fakt trochê sk±p±), ubezpieczenie dla bior±cych udzia³ w inscenizacji, zabezpieczenie pirotechniczne, drewno i s³omê. Org. wyznacza dowódców grunwaldzkich, którzy kompletuj± swoje chor±gwie wed³ug ogólnego regulaminu + w³asnego widzi mi siê. Jedyne sk³adki jakie p³acisz to zrzuta na paliwo dla kolegi je¶li jedziecie razem icon_wink.gif i zrzuta wyznaczona przez dowódcê na cele chor±gwiane- takie jak np. zakup produktów na ucztê, drewna na sto³y benzynê dla kierowców je¿d¿±cych po prowiant itp.

I to ju¿ koniec magii.

Daje,wyznacza ,czyli to jaki¶ bogaty sponsor ?,który nie wiadomo sk±d pojawia siê i rozdaje na prawo i lewo ?,nic w zamian nie ¿±daj±c? .Czyli to wszystko jego ,bo skoro daje to mozna daæ komu¶ tylko swoje. I spotyka obcych ludzi i mówi"ty bêdziesz dowódc±,ty giermkiem itp" i tak siê staje ?.Faktycznie to czysta magia.
Morrigan
Nie bede odpowiadac na twoje pytania, gdyz nie mam w ty.m interesu. Kcos myslalam podobnie kto?, po? co? ile ?. Tak prawde powiedziawszy to po co to drazyc? Ludzie organizuja impreze poswiecaja swoj czas prywatny, wiec sie im cos nalezy. Tylko dobry mezczyzno nam te pytania, co wiecej odp. na nie, nie sa do szczescia potrzebne.

Czcibor1
CYTAT(Morrigan @ 20:30 18.05.2010) *
Nie bede odpowiadac na twoje pytania, gdyz nie mam w ty.m interesu. Kcos myslalam podobnie kto?, po? co? ile ?. Tak prawde powiedziawszy to po co to drazyc? Ludzie organizuja impreze poswiecaja swoj czas prywatny, wiec sie im cos nalezy. Tylko dobry mezczyzno nam te pytania, co wiecej odp. na nie, nie sa do szczescia potrzebne.

No tak,bo ¶wiat dzieli siê na ludzi madrych i oszczêdnie u¿ywajacych rozum,na pytaj±cych i nie pytaj±cych,którym wszystko jedno,ja gdy widze jakie¶ drugie dno to dr±¿e temat do skutku,liczê ,¿e w tej sprawie nie bêdzie drugiego dna i mój szacunek do organizatorów za ¶wietn± impreze pozostanie niezmieniony
Czcibor1
CYTAT(Marchewa @ 20:28 18.05.2010) *
Bo my mo¿e nie staramy siê szukaæ wszêdzie sw±du przekrêtu i nieczystych chwytów.

Zacznij wyszywaæ, mo¿e to Ciê uspokoi smile.gif

Zapewniam Ciê,¿e równie spokojneg cz³owieka jak ja nie spotkasz w promieniu 100 km,ale spokojny facet czasami siê wkurza jak co¶ nie gra ,a tu co¶ mi nie gra.

Konstruktywna dyskusja to dyskusja o sprawie,a nie o uczestnikach dyskusji !!! smile.gif
Fionn
Có¿ takie Ciê dziwi... mówisz ¿e organizowa³e¶ imprezy masowe. Czy robi³e¶ to jako osoba ze ¶cis³ej organizacji bo zadaj±c takie pytania chyba wykazujesz lekk± dezorientacjê w temacie. Wyja¶niê ci dalsz± czê¶æ magii, bo widzê, ¿e nieczaisz strasznie mrocznego spisku.Wyobra¼ sobie masz sponsorów. Sponsor w zamian za wymienienie na plakacie, stronie i innych materia³ach promocyjnych imprezy, oferuje wyobra¼ sobie pieni±dze. Pieni±dze wyobra¼ to sobie id± na, rzeczy które zapewnia organizator. G³ównym zajêciem dobrego organizatora to wyobra¼ sobie pozyskiwanie sponsorów by zapewniæ byt ludziom na imprezie. Organizator wyznacza dowódców... z osób które osobi¶cie zna( ma do tego prawo w koñcu to jego impreza), lub spo¶ród osób które zg³osi³y siê do niego z odpowiednio du¿ym poparciem ¶rodowiskowym w rr. Wiem to straszne jak on tak mo¿e...
Nidhogg
CYTAT(Czcibor1 @ 18:05 18.05.2010) *

A co ciê to obchodzi? Rozlicza siê z urzêdem podatkowym i jego dochody s± jego prywatna spraw±.
CYTAT(Czcibor1)

Odtwórcy nikomu nie podlegaj±, jeste¶my wolnymi hobbystami, je¼dzimy na te imprezy których poziom i regulamin nam odpowiada. Jak nam siê nie podoba, to nie jedziemy, a nie atakujemy organizatora.
CYTAT(Czcibor1)

To zapytaj o to instytucji która te pieni±dze przekaza³a - ministerstwa kultury czy kto tam dotuje Dni Grunwaldu.
CYTAT(Czcibor1)

Ponownie, to sprawa miêdzy nimi a urzêdem skarbowym. Wara ci od cudzych dochodów i wydatków.
CYTAT(Czcibor1)
-------
Ja i moja grupa w ubr wp³acili¶my po 40 z³ od osoby (ok 600 z³)i w zamian nie dostali¶my nic !,ch³opaki poszli i zakosili krzy¿akom pare balotów s³omy ,bo nie by³o by na czym siedzieæ,o ¿adnej uczcie na koniec te¿ nikt nie s³ysza³.Gdzie posz³a ta kasa ?.

Zapytaj swojego dowódcy.

CYTAT(Czcibor1)

Nie podoba sie, to nie jed¼.To nie jest obowi±zkowe.

CYTAT(Czcibor1)
Teraz rozumie te w¶ciek³e ataki na mnie za niewygodne pytania .Zreszt± zauwa¿y³em g³osy krytyczne na forum jednej z choragwi o podobnej tre¶ci.

Oszo³omy s± wszêdzie. Twoje pytania s± g³upie, nie niewygodne.

CYTAT(Czcibor1)
Proponuje aby pana G i pana SZ ,ta ca³a ich armia og³osi³a królem i ksiêciem i przynajmniej bêdzie jasna sytuacja,zdetronizowaæ hetmana Pagiñskiego i ca³± i tak ju¿ zmarginalizowan± Kapitu³e Rycerstwa ,bêdziemy mieli króla ,a nie cz³owieka ,który wydaje siê ,¿e gra "szar± eminecje".

Kapitu³a to federacja pewnej grupy bractw, nie jaka¶ nadrzêdna w³adza. Jak Kapitu³a organizuje imprezê, to Kapitu³a ustala warunki, jak organizuje j± pan Górecki, to on, jak ja bêdê organizowa³ imprezê, to ja na niej bêdê ustala³ zasady. Tyle. NIE ISTNIEJE ¿adna w³adza nad rekonstruktorami historycznymi/rycerzami/przybli¿antami/itp.

CYTAT(Czcibor1)

Skoro sa niezadowoleni, to bardzo dobry pomys³. Zróbcie sobie w³asn± imprezê i zostawcie nas w spokoju.
CYTAT(Czcibor1)
Liczê ja i zapewne wielu (opinia publiczna) odtwórców jasnych odpowiedzi,bo skoro to uczciwa sprawa to i odpowiedzi bêd± jasne i czytelne.

Jasno i czytelnie napisa³em, co o tym myslê. emocje prezentujesz g³ównie ty - zawi¶æ i postawê roszczeniow±, podbudowan± pretensjami do ca³ego ¶wiata. Co ci takiego zrobi³ Górecki?
Rafa³ Chojnacki
brat Bule
CYTAT
Proponuje aby pana G i pana SZ ,ta ca³a ich armia og³osi³a królem i ksiêciem i przynajmniej bêdzie jasna sytuacja,zdetronizowaæ hetmana Pagiñskiego i ca³± i tak ju¿ zmarginalizowan± Kapitu³e Rycerstwa ,bêdziemy mieli króla ,a nie cz³owieka ,który wydaje siê ,¿e gra "szar± eminecje".

Ile Grunwaldów zrobi³ mr P., a ile tamci ?
A tak w ogóle, to chyba nale¿a³o by trochê obja¶niæ za³o¿enia pikniku Grunwaldzkiego, a nie piaæ kuranty i m±ciæ wodê. Ciekawe czy poruszy³by¶ ten temat gdyby nie by³o 600-lecia :> i czy poruszysz temat Legnicy w 2041 :P.
Twardostoj
To ja pozwolê sobie zadaæ pytanie: Kto op³aca Czcibora i jaki ma w tym cel?
Rita
Przekazujê oficjalne s³owa od Dowódcy Chor±gwi Goñczej, której forum Czcibor1 raczy³ sobie zacytowaæ:

"Witam Ciê, Czciborze1.

Widzê, ¿e odnosisz siê do forum mojej Chor±gwi. Bardzo mi mi³o, ¿e je czytasz smile.gif Uwa¿am jednak, ¿e cytat przez Ciebie wyci±gniêty jest pozbawiony kontekstu. To, co w tre¶ci postów jest napisane jest prawd±. Nie ka¿demu siê podoba to, co jest na imprezie grunwaldzkiej, tak jak Tobie (i ma prawo). Jednak panuj± tam regu³y ustalone przez wszystkich dowódców chor±gwi i organizatorów. Je¿eli siê komu¶ to nie podoba, to odnosz±c siê do posta Aiuto - godzimy siê i uczestniczymy b±d¼ nie.

Teraz z innej beczki. Jak ju¿ jeste¶ drogi Czciborze 1 taki honorowy i ujmujesz w swoich wypowiedziach honoru innym, to uwa¿am, ¿e czas najwy¿szy aby¶ siê przedstawi³ z imienia i nazwiska i grupy, do której nale¿ysz, a nie kry³ siê za pseudonimem jak ostatni tchórz, postêpuj±cy niehonorowo, gdy¿ zarówno ja, Stanis³aw Kula, dowódca Chor±gwi "Goñczej", jak i domniemujê wiêkszo¶æ uczestników Frehy podpisze siê imieniem i nazwiskiem. Tak na prawdê nie wiem, z kim rozmawiam, np nie z 15-sto letnim dzieckiem, które nie wie, o czym mówi (wiadomo, ¿e niektóre szko³y maja okrojony program nauczania). Proponujê wszystkich zwolenników "króla" Szymañskiego o nieg³osowanie na niego w najbli¿szych wyborach, gdy¿ mog³oby to byæ poczytane jako ruch polityczny, od którego ja osobi¶cie siê odcinam.

Co do Twojego pomys³u o stworzeniu oddzielnej chor±gwi i obozowiska dla ludzi nie spe³niaj±cych wymogów imprezy grunwaldzkiej, który przedstawi³e¶ w oddzielnym temacie, czy czêsto zdarza Ci siê je¼dziæ rozklekotanym trabantem na wy¶cigi Formu³y 1?

Co do sk³adek - ¿adne pieni±dze z kasy Chor±gwi, a gwarantujê Ci to moim w³asnym S£OWEM dowódcy Chor±gwi, pasowanego rycerza, by³ego cz³onka Kapitu³y Rycerstwa Polskiego uczestnicz±cego w jej pracach, nigdy nie trafi³y do organizatorów. Jak napisa³a Rita, wszystkie pieni±dze id± na drewno, s³omê, siano, materia³y ogólnobudowlane, narzêdzia, ¶rodki czysto¶ci, je¿eli s± potrzebne, dodatkowe toalety, leki dla uczestników w³asnego obozowiska, jako ¿e posiadamy w³asny punkt medyczny, dodatkowe ¶rodki ga¶nicze itp. Nie wiem w jakiej Chor±gwi przebywa³e¶ wcze¶niej, ale nie zdarza siê, aby po terenie mojej Chor±gwi szwendali siê tury¶ci, nachalni dziennikarze i inne tego typu osoby.

P.S. -Do Administratorów Frehy - proponujê ignorowaæ posty Pan Czcibora1 do momentu nieprzedstawienia siê. Wtedy przynajmniej bêdziemy wiedzieæ, z kim mamy do czynienia.

P.S. 2 Nastêpna nalewka, któr± "bêdê nasi±ka³" z Nidhoggiem bêdzie siê nazywa³a "Kultura" smile.gif

Stanis³aw Kula"
Maciej Reihl
Pytania, które zadaje Czcibor1 nie maj± na celu uzyskania odpowiedzi ani wyja¶nienia czegokolwiek. To zwyk³e rozsiewanie gnoju, tak aby siê go jak najwiêcej do obsmarowywanej postaci przylepi³o. Forma pytaj±ca jest tylko ¿a³osn± prób± obicia sobie ty³ka blach±.

Do³aczam siê do ¿±dania Staszka Kuli. Skoro pan "Czcibor1" ma cywiln± odwagê obrzuciæ kogo¶ gnojem, niech wyka¿e siê takow± i przedstawi siê z imienia i nazwiska.

Maciej Reihl
dowódca Chor±gwi Prywatnej von Reihl
dowódca Chor±gwi ¦wiêtego Jerzego na polach grunwaldzkich
cz³onek Chor±gwi Hetmana Kapitu³y Rycerstwa Polskiego
Anulka
Aby, broñ Bo¿e, nie uchodziæ dalej za "osobê u¿ywaj±c± rozumu oszczêdnie", zwerbalizujê parê pytañ, które (jestem pewna), nurtuj± od kilku dni niejednego Frehowicza:

1. Sk±d i z jakiego bractwa/organizacji jest Czcibor1, ¿e wydaje siê kompletnie nie znaæ realiów ruchu rekonstrukcyjnego?

2. W jakich imprezach, oprócz Grunwaldu 2008, bra³ udzia³?

3. Kto z Frehowiczów zna go osobi¶cie, nie odcinaj±c siê jednocze¶nie od tej znajomo¶ci?

4. W jakim wieku jest Czcibor1, ¿e jest "za stary", aby (wyzwaæ Purvisa na ubit± ziemiê / denerwowaæ siê - niepotrzebne skre¶liæ), a jednocze¶nie (najwyra¼niej) za m³ody, by poznaæ zasady interpunkcji i ortografii?

5. Kto, z imienia i nazwiska, (wg wypowiedzi Czcibora1 z s±siedniego w±tku) nas, harcowników, "nas³a³"?

Zapraszam Czcibora1 do odpowiedzi.
Czcibor1

Szanowna Rito

I po co te nerwy ,podobno nie ma g³upich pytañ ,tylko s± g³upie odpowiedzi.Wyobra¼cie sobie ,¿e pisze prace magistersk± pod tyt. "Powstanie i zasady funkcjonowania ruchu rycerskiego w Polsce",a ¿e mam troche w³asnych do¶wiadczeñ wiêc jest mi ³atwiej ,usi³uje jednak poznaæ zasady jego funkcjonowania do koñca ,a Wy wpadacie w histerie.Chyba to forum jest najlepsze do tego typu dyskusji .

Bo co w³a¶ciwie wie przeciêtny Polak o tym ruchu ?,nic,jaka¶ tajemnica go otacza ,jak kto¶ zada pytanie to kto¶ wpada w histerie i ¿±da podania dok³adnych danych ,ja od Was tego nie ¿±dam tego wiêc vice versa. A próba zamkniêcia mi ust tym bardziej zachêca mnie do dr±¿enia tematu.A co do honoru to chyba sama go sobie ujê³a¶,skoro twoja kole¿anka publicznie o¶wiadczy³a co¶ innego ni¿ Ty.

Wszystkich Was szanuje i podziwiam za organizowanie tej wspania³ej imprezy ,a je¿eli kto¶ poczu³ siê ura¿ony czymkolwiek to prosze o wybaczenie .

Czyli dalej impreze grunwaldzk± ma otaczaæ mrok tajemnicy i niedopowidzianych s³ów?
Indar
CYTAT(Czcibor1 @ 21:45 18.05.2010) *
Czyli dalej impreze grunwaldzk± ma otaczaæ mrok tajemnicy i niedopowidzianych s³ów?

A mo¿e ods³onisz swoj± twarz, mo¶ci rycerzu!!?? Na honor - Odpowiedz na pytania zadane przez ksiê¿niczkê Anulkê.
£azarz
Salve Fratres!

Wszyscy którzy mnie znaj± wiedz± ¿e mam delikatny jêzyk wiêc i w tym samym tonie tobie Czciborze1 odpowiem skoro taka masa ludzi próbowa³a wyt³umaczyæ tobie w normalny sposób.

Czciborze1 z Brodnicy, poczyta³em twoje wypocinki na necie.
Lalka wpierdalasz siê we wszystko co tylko jest mo¿liwe. Jeste¶ zmienny jak chor±giewka. Dla mnie jeste¶ po prostu ma³ym dupkiem. Poczytaj swoje bzdety pisane na necie na prze³omie dwóch lat.
W 2008 roku na kilka dni przed Grunwem zapraszasz ludzi do wst±pienia do Chor±gwi Ziemi Dobrzyñskiej. http://www.dobrzynnadwisla.vcity.pl/Forum/...ic/Default.aspx , mam nadziejê ¿e ten zaci±g konsultowa³e¶ ze swoim dowódc± Chor±gwi w której mia³e¶ przydzia³.

Krótko po Grunwie 2008 piszesz achy i ochy na temat imprezy, owszem znalaz³e¶ kilka minusów ale generalnie by³o dla ciebie wszystko OK. http://www.freha.pl/index.php?showtopic=17...mp;#entry221530
Dlaczego krótko po Grunwie nie dar³e¶ siê ¿e chcesz jakiego¶ rozliczenia? Mog³e¶ za¿±daæ te¿ wgl±du do KRS, wyników finansowych, zdolno¶ci kredytowej a newet ilo¶ci pierdów wysysanych z ³abêdzi.

W 2008 roku pasowa³o ci prawie wszystko.

2009 rokiem by³ dla ciebie rokiem u¶pienia - ci±¿a??

W 2010 roku powsta³e¶ by wybierz sobie dowolnie:
1. zgnoiæ kogo¶
2. narobiæ dymu na forum
3. wej¶æ g³êbiej w D U P Ê komu¶ (je¿eli tacy ludzie go otaczaj± jak ty to on ju¿ chyba nie ma tam miejsca smile.gif

Pisa³em ju¿ wcze¶niej w innym temacie - wyluzuj i ponownie o to ciebie proszê. I w koñcu przedstaw siê inaczej zrobiê to za ciebie.

Grzegorz Kuklewski
dowódca Chor±gwi Zachodniopomorskiej
dowódca Zakonu Rycerskiego i Szpitalnego ¶w. £azarza z Jerozolimy
mój tel. 608 580 414
Józef
Ja powiem tylko ,¿e je¶li kto¶ przyszed³ do chor±gwi WM i poprosi³ o drewno , czy o s³omê , to to dosta³ . Nie trzeba kra¶æ Czciborze - wystarczy zapytaæ , poprosiæ .

Poza tym my¶lê , ¿e zbyt wielu powa¿nych ludzi zajmuje siê odpieraniem Twoich bzdurnych ataków na osobê Krzy¶ka Góreckiego .
A i ja czytam i kiwam g³ow± , zamiast i¶æ do³o¿yæ do pieca .

Panie , panowie dajcie spokój , szkoda czasu .
pozdro

Achi
Nie ma jak zajefajny temat, ale po cholerê Czcibiorze P I E R D O L I S Z ca³y czas o tym jaki to grunwald z³y i ¿e pora zrobiæ jak±¶ rewolucje.
Stary we¼ pierw zadzia³aj z w³asn± imprez± wtedy pogadamy a nie jedziesz komu¶ co stara siê by impreza stawa³a siê z roku na rok lepsza i by ludzie chcieli na ni± pojechaæ.
Jak zrobisz imprezê powiedz ja z wielk± chêci± przyjadê i zobaczymy co zdzia³asz.
Agatka
CYTAT(Czcibor1 @ 21:45 18.05.2010) *
.A co do honoru to chyba sama go sobie ujê³a¶,skoro twoja kole¿anka publicznie o¶wiadczy³a co¶ innego ni¿ Ty.

szanowny i pe³en czci rycerzu, któremu nieobce idea³y prawdziwie rycerskie czy uwa¿asz ¿e wszyscy ludzie nale¿±cy do jednej grupy to klony? mamy co¶ takiego jak demokracja (nowe, trudne s³owo) i na forach (a powo³ujesz siê na wewnêtrzne forum grupy) cz³onkowie danej grupy (uwaga) wymieniaj± siê opiniami, które nie musz± byæ zbie¿ne. nie obra¿aj zatem nikogo nie maj±c ¿adnych argumentów.

z pozdrowieniami Agata Zarêba-Jankowska
niezrzeszona
na Grunwaldzie w barwach Chor±gwi Nadreñskiej
Marta K.
Wiecie co... Przez kolegê (?) Czcibora1 zamiast zaj±æ siê godnymi uwagi zajêciami (jakiekolwiek ka¿dy z nas ma) wysilamy swoje umys³y jakby tu mu uzmys³owiæ bezsensowno¶æ kolejnego bodaj¿e podobnego tematu na ten temat.

My¶lê, ¿e jak ch³opak poczuje siê zignorowany to mo¿e chêæ na obsmarowywanie ka¿dego i za wszelk± cenê mu przejdzie. No chyba ¿e naklika wtedy sto nowych postów, ale tym zajm± siê ju¿ moderatorzy podejrzewam.

Marta Kasprzyk
Prywatna Chor±giew Macieja von Reihl
Poczet Rodowy Herbu Wieniawa
na Grunwaldzie w barwach Chor±gwi ¦w. Jerzego
jarzyn
Grunw to taka ciekawa impreza... p³acê a¿ 40z³!!! i nie dostajê nic w zamian. icon_wink.gif mimo to je¿d¿ê na t± imprezê, choæ z przerwami bo w 2005 zosta³em zbanowany (z wiadomych przynajmniej czê¶ci forumowiczów przyczyn). I poszed³em w raz z reszt± bractwa do ch³opa wynaj±æ od niego pole na czas grunwu 2006. By³o ¶wietnie!!! Bawili¶my siê bez ¿adnego przymusu chodzenia w historycznych ciuchach korzystania z kufli, drewnianych ³y¿ek itp. ca³y tydzieñ. Polecam. By³o nas wtedy w tym MORDOROWYM obozie ok 35os. (mogê siê myliæ o + - 5). Je¶li Czciborze pierwszy nie podoba Ci siê w obozach pod zarz±dem Pana Góreckiego, to mogê ze szczerego serca poleciæ Ci pole na lewo od kapliczki, które to pole bêdzie Was kosztowa³o(przy liczbie ok 35os) ok 200z³ od osoby (w tym myto dla ch³opa, jeden obiad dziennie gotowany nad ogniskiem, jeden Toi, s³oma, drewno. Browar, wóda, dziwki i koks by³y we w³asnym zakresie).
Je¶li taki obóz powstanie to proszê szanownych kolegów rekonstruktorów o nie nazywanie tego Mordorem2, bo my tylko zachowywali¶my siê niestosownie, a jak na tamte czasy, sprzêt i ciuchy mieli¶my w normie. Ten obóz nazwa³ bym Mrokowem albo jak to Wo³ek piêknie uj±³ BAZ¡ KURWINOKSÓW opisuj±c koronowo z lat przed 2009 rokiem o którym mowa w artykule.

Pozdrawiam Marcin "JARZYN" Jarzyna, Niezrzeszony
Chor±giew Mazowiecka ksiêcia Janusza

ps. Czciborze 1 w innych tematach imputujesz mi i innnym "rekonstruktorom" co¶ o honorze rycerza. Kasztelan IBR jest postaci± kontrowersyjn±, ale ka¿dy mo¿e do niego podej¶æ i porozmawiaæ w cztery oczy, na ¿ywo podyskutowaæ i wygarn±æ sobie wszystkie ¿ale. Bo siê przedstawia na forum i broni swoich racji w³asnym imieniem. Nie zgadzam siê z nim, bo mam inne podej¶cie do tematu. Czemu nie bronisz swoich racji w³asnym imieniem i twarz±, wstydzisz siê czy co?
Veteran
Marchewo mowisz o przedostatnim grunwaldzie jezeli chodzi o uczte z tego co pamietam uczte w reihlu robi³ kasztelan z inow³odza czy sie nie myle?
Reyar
Czcibor1 raczyl wrzucic tu wiele dziwnych i nieprawdziwych stwierdzen, takze jako dowdoca grunwaldzki od chyba 5 lat czuje sie troche wezwany do tablicy.

CYTAT(Czcibor1 @ 18:05 18.05.2010) *

z tego co wiem do artykulu po czasie dodano sprostowanie ale o tym jak widac nie chcialo Ci sie juz pisac

CYTAT

To rzeczywiscie jest powazny problem - od lat klade Krzysztofowi do glowy ze powinien z Grunwaldu zyc tak samo dobrze jak Owsiak zyje z orkiestry - niestety ciagle nie udalo mi sie doprowadzic do tego by zmienil zdanie :/

CYTAT

Czlowieku co ty rozumiesz przez "prywatna impreze"??? Grunwald jest impreza masowa, ktora od lat organizuje Gmina Grunwald, wraz z Fundacja Grunwald wraz z Gminnym osrodkie kultury. Jacek Szymanski i Krzysztof Gorecki odpowiadaja za czesc historyczna obchodow Dni Grunwaldzkich.
A skad Ci sie urodzilo ze Krysztof i Jacek maja podlegla prywatna armie???? To tak jak bys oskarzyl Wajde ze krecac Pana Tadeusza samowladnie dowodzil Armia Napolena jak rowniez Carska nie majac zgody ani jednej ani drugiej strony a co gorsza za pieniadze podatnikow jakby nie patrzec. Czy Ty rozrozniasz pojecie inscenizacji historycznej od realnego swiata? Jesli nie to pora na wizyte u psychiatry (nawet jestem sklonny ja sfinansowac jesli to dla Ciebie problem).

CYTAT

Kasa wedruje do takich lobuzow jak firma dostarczajaca toitoie, do tartaku za drewno, drani co slome sprzedaja, innych aferzystow co zapewniaja wymagana prawem ochrone czy zabezpieczenie medyczne, proch i inne sprodki pirotechniczne, transport koni, organizacje turnieju konnego i nagrod w innych rozgrywkach etc

CYTAT

A pytales dowodce choragwii w ktorej byles? Otoz skadka choragwiana we wszystkcih choragwiach w ktorych rozmwaialem na ten temat idzie na oboz i organizacje biesiady.

CYTAT

Zazyj relanium, moze sie uspokoisz. A tak na serio to myslisz ze Krzysztof jest organizacja charytatywna ktora wszedzie bedzie robic imprezy masowe tylko po to by gawiedz miala mozliwosc napic sie browara przy czyms innym niz telewizorze?
To nie jest zadna tajemnica ze Krzysztof zawodowo zajmuje sie organizacja imprez historycznych. Problem w tym ze niestety ciagle za malo sie ceni.

CYTAT

Zastanawia mnie Twoj pomysl by to Kapitula przejela Grunwald. Tak sie smiesznie sklada ze bylem czlonkiem konwentu i poswiecilem 2 lata by przystosowac te organizacje do realiow wspolczesnego ruchu rycerskiego. Tak ze wydaje mi sie ze dobrze znam te organizacje i z pelna odpowiedzialnoscia moge Ci powiedziec ze zupelnie sie ona nie nadaje do organizowania zadnej duzej imprezy. Przy calym szacunku jakim darze Hetmana Paginskiego nie jest on liderem zdolnym poprowadzic caly ruch rycerski, a Kapitula staje sie co raz bardziej niszowym tworem majacym co raz mniej wspolnego z tym co sie dzieje w RR.
A tak btw - Krolowie bywali elekcyjni ale tytuly ksiazece juz do takich u nas juz nie nalezaly :P

CYTAT

alez oczywiscie to doskonaly pomysl, tyle ze z tego co widac jakos slabo to wychodzi tak w malborku jak i Ordowskiemu....

CYTAT

Jesli chcesz konstruktywnej dyskusji to moze zacznij sam od uzywania argumentow a nie pomowiec (czesto przyjmujacych dobrze sprawdzona metode pytan sugerujacych). Na razie zachowujesz sie jak osobnik wchodzacy do kulturalnego salonu w zagnojonych gumiakach i zadajacy by traktowano go jak gentelmana.

W swoich postach strasznie przezywasz to ze musiales wydac 40 pln (nie rozumiem jakim cudem na grupe wyszlo 600 pln - bylo Was 12,5???). Miales szczescie bo w mojej Choragwi skladki wynosily do tej pory od 65 pln do 55 (w tym roku beda jeszcze nizsze). Skladki w 100% przeznaczane sa na biesiade (ca 50-60% kwoty), reszta idzie na badgesy choragwiane, budowe obozu (drewno, liny, narzedzia) oraz wyposazenie obozu (garnki, ruszty, daszki etc). Ani dowodca ani zaden z funkcyjnych nie dostaje zadnego wynagrodzenia - jednynym zyskiem jest
badges. Tak sie smiesznie sklada ze w moim obozie jest rowniez Jacek Szymanski (czyli organizator) i tak on jak i ja jak i kazdy z innych osob w Krakowskiej placi IDENTYCZNA skladke. Robilismy eksperyment z nizsza skladka dla ekipy budujacej oboz ale okazalo sie to pomyslem nietrafionym.

Czcibor1 z Twoich wypowiedzi widac ze nie szukasz prawdy tylko starasz sie obrzucic blotem ludzi, ktorzy dla RR w Polsce zrobili wiecej niz ktokolwiek inny. Nie wiem czym Ci podpadli (z Twoich postow wnioskuje ze nie przeszedles weryfikacji), ale musisz zrozumiec ze sa to ludzie ktorzy stworzyli jedna z najwiejkszych imprez historycznych w Europie. Gdybys 13 lat temu zamiast ssac kciuka pomyslal jak oni i z nieliczna grupa wariatow zorganizowal zerowa bitwe, a potem pierwsza, druga i kolejne mielibysmy o czym rozmawiac. Tak sie sklada ze bylem jak do tej pory na wszystkich Grunwaldach wiec mam jako takie rozeznanie w sprawie.

Milo by bylo zebys bedac tak oddany etosowi i sprawie oswiecil nas wkoncu jak sie nazywasz. Nie ukrywam ze mi jest to potrzebne po to by w zadnym razie nigdy Cie nie wpuscic do mojej choragwii (no chyba ze zmadrzejesz - zawsze trzeba miec nadzieje...). Tak ze reasumujac licze na Twoja odwage cywilna

Toffik
czyli
Przemyslaw Rey
dowodca Choragwii Krakowskiej
Suigime
Widzê drodzy Frehowicze ¿e z osobnikami pokroju Czcibor1 jeszcze siê nie spotkali¶cie i jak z takowymi radziæ sobie nie wiecie. Dobrze ¿e na to (klik) ¶miechem zareagowali¶cie, co pewnie zmiesza³o go bo o zamêt najprawdopodobniej mu chodzi ale by da³ sobie spokój trzeba zrobiæ to:

Jak zobaczy ¿e nie wywo³uje k³ótni to sam sobie pójdzie.

To jest mój osobisty wniosek po przyjrzeniu siê jego postom i porównaniem do tych które widzia³em na innych forach.

PS.
Je¿eli mój post wygl±da groteskowo to dobrze.
Reyar
CYTAT(Józef @ 22:03 18.05.2010) *
Ja powiem tylko ,¿e je¶li kto¶ przyszed³ do chor±gwi WM i poprosi³ o drewno , czy o s³omê , to to dosta³ . Nie trzeba kra¶æ Czciborze - wystarczy zapytaæ , poprosiæ .

Poza tym my¶lê , ¿e zbyt wielu powa¿nych ludzi zajmuje siê odpieraniem Twoich bzdurnych ataków na osobê Krzy¶ka Góreckiego .
A i ja czytam i kiwam g³ow± , zamiast i¶æ do³o¿yæ do pieca .

Panie , panowie dajcie spokój , szkoda czasu .
pozdro

Jest tylko jeden problem - trzeba umiec poprosic a to slowo pelnym pato-etosu nie przejdzie przez gardlo - lepiej ukrasc.
Dwa lata temu to mielismy problem bo nie wszystkim choragwiom chcialo sie odebrac drewno dla nich przeznaczone ktore Wlk Mistrz raczyl zwalic w naszym obozie (zlosliwie w miejscu gdzie mialem rozbic namiot anger.gif ) wiec przychodzacy po drewno nawet prosic nie musieli a raczej slyszeli coby wiecej zabrali.

pozdr
Czcibor1
CYTAT(£azarz @ 21:57 18.05.2010) *
Salve Fratres!

Pisa³em ju¿ wcze¶niej w innym temacie - wyluzuj i ponownie o to ciebie proszê. I w koñcu przedstaw siê inaczej zrobiê to za ciebie.

Grzegorz Kuklewski
dowódca Chor±gwi Zachodniopomorskiej
dowódca Zakonu Rycerskiego i Szpitalnego ¶w. £azarza z Jerozolimy
mój tel. 608 580 414

Na ostudzenie gor±cych g³ów podaje jakie skutki bêdzie mia³o podanie moich danych osobowych bez mojej zgody -

"...kto udostêpnia je lub umo¿liwia dostêp do nich osobom nieupowa¿nionym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolno¶ci albo pozbawienia wolno¶ci do lat 2",a o¶wiadczenie £azarza o zamiarze ujawnienia moich danych moge traktowaæ jako gro¼be lub pod¿eganie do pope³nienia przestêpstwa.O czym niezw³ocznie informuje zarz±dzaj±cego Freh±.
Marta K.
CYTAT(Veteran @ 22:43 18.05.2010) *
Marchewo mowisz o przedostatnim grunwaldzie jezeli chodzi o uczte z tego co pamietam uczte w reihlu robi³ kasztelan z inow³odza czy sie nie myle?

Akurat na Grunwaldzie 2008 ucztê robi³ mój poczet (Wieniawa) i bra³am w tym udzia³.
Anulka
Czciborze1, czy raczysz odpowiedzieæ na choæby czê¶æ moich pytañ?
Veteran
zwracam honor smile.gif ale z tego co slyszlem robil biesiady u was?
brat Bule
CYTAT
Gdybys 13 lat temu zamiast ssac kciuka pomyslal jak oni i z nieliczna grupa wariatow zorganizowal zerowa bitwe, a potem pierwsza, druga i kolejne mielibysmy o czym rozmawiac. Tak sie sklada ze bylem jak do tej pory na wszystkich Grunwaldach wiec mam jako takie rozeznanie w sprawie.

Dzieki Reyu, o to mi mniej wiecej chodzi³o

Pozdrawiam Tomasz "Bu³ek" Ch., wirtualny cz³onek Siemowitów.

PS:
CYTAT
Na ostudzenie gor±cych g³ów podaje jakie skutki bêdzie mia³o podanie moich danych osobowych bez mojej zgody -

Nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem, proponuje zamknac i zbanowaæ fajfusa...
Tadzik
Czcibor1 ch³opie ogarnij siê chcesz rzeczowej dyskusji dawaj konkretne argumenty, a nie przepychasz siê tylko i trolujesz.

Tadeusz "Tadzik" Kamecki
Chor±giew Lwowska ksiêcia W³adys³awa II Opolczyka
Zakon Rycerski i Szpitalny ¶w. £azarza z Jerozolimy
Chor±giew Zachodnio-Pomorska ksiêcia Kazimierza V Szczeciñskiego
pan i w³adca samego siebie nawet na Grunwaldzie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.