Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Techniki szermiercze
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2
Grunwaldomaniak
Czytali¶cie ,,Wied¼mina"?
W opisach walk wystêpuje du¿o nazw ciosów, np. sinistra, finta, dexter itp.
Mogliby¶cie mi wyja¶niæ, o co w nich chodzi i jak je wykonywaæ?
Indar
Co¶ mi siê ko³acze ¿e by³a ju¿ dyskusja na podobny temat.
W ka¿dym razie zamykam do dyspozycji lokalnego moda.
Krzy¶ko
Marcin Surdel
Odblokowa³em. Nic siê tu ostatnio ciekawego nie dzieje, a terminy, mimo ¿e znalezione w prozie Sapkowskiego, faktycznie maj± zwi±zek z szermierk±.

Na dobry pocz±tek : finta to ogólnie tyle co natarcie zwodzone, zwód.

Inna sprawa, ¿e robi±c tak jak to wymy¶li³ sobie Sapkowski, to mo¿na najwy¿ej niez³y ³omot zebraæ.

Pozdrowienia
Adsumus
Sapkowski w którym¶ wywiadzie przyzna³, ¿e nie mia³ pojêcia o walce, zebra³ tylko parê terminów, które by³y zwi±zane z szermierk± i wrzuci³ do swojej prozy icon_wink.gif trzeba mu przyznaæ, ¿e ¶wietnie to zrobi³, bo wszyscy siê nabrali.
W serii o Bo¿ych Bojownikach pojawia siê ju¿ Fiore, wiec minimalnie siê zainteresowa³ icon_wink.gif
Grunwaldomaniak
Wied¼mina poda³em tylko jako przyk³ad, chodzi³o mi o te wszystkie zwroty tylko...
Wotawa
Co do technik Wied¼mina to najczê¶ciej pojawiaj± siê "furkocz±ce piruety" i "ciêcia z niesamowitego wygiêcia nadgarstka"... bigsmile2.gif

CYTAT
Sapkowski w którym¶ wywiadzie przyzna³, ¿e nie mia³ pojêcia o walce, zebra³ tylko parê terminów, które by³y zwi±zane z szermierk± i wrzuci³ do swojej prozy icon_wink.gif trzeba mu przyznaæ, ¿e ¶wietnie to zrobi³, bo wszyscy siê nabrali.
No niekoniecznie wszyscy. Hmmm... mo¿e lepiej pisaæ tylko we w³asnym imieniu icon_wink.gif ? Pewna cecha pisarstwa Sapkowskiego jest do¶æ ³atwo czytelna dla uwa¿nego czytelnika:
Sapkowski jest fantastycznym gawêdziarzem, uwielbia czarowaæ odbiorcê, sk³±dno¶æ, sens i rzetelno¶æ s± dla niego rzeczami pobocznymi. Po prostu lubi u¿ywaæ specjalistycznego s³ownictwa którego sam nie rozumie. Terminy jakich u¿ywa maj± charakter przekazu emocjonalnego. Dotyczy to bardzo wielu, byæ mo¿e nawet zbyt wielu dziedzin które opisuje. Ale tacy s± w³a¶nie bajarze. Nie trzeba sie na to "nabieraæ" mozna po prostu zaakceptowaæ jako styl.

CYTAT("Marcin Surdel")
Inna sprawa, ¿e robi±c tak jak to wymy¶li³ sobie Sapkowski, to mo¿na najwy¿ej niez³y ³omot zebraæ.
Trudno o lepsze podsumowanie. Po prostu jest to bajka o walce, tak samo realna jak próba wykorzystania zaklêæ magicznych o których pisze. Wiêc faktycznie mo¿na ten temat potraktowaæ jako mini-slowniczek terminów.
Grunwaldomaniak
W³a¶nie chodzi mi o to, ¿eby¶cie wyt³umaczyli mi, na czym polegaj± te techniki, bo ca³y czas ,,wirujê w furkocz±cych piruetach", jakby to Pan Andrzej powiedzia³ ;-]
Grunwaldomaniak
Dziêki, o to mi chodzi³o, tylko trochê s³abo wyja¶nione jest wykonywanie tych ciosów.
Aion
CYTAT(Grunwaldomaniak @ 07:16 17.05.2010) *
Dziêki, o to mi chodzi³o, tylko trochê s³abo wyja¶nione jest wykonywanie tych ciosów.

No bo ¿aden RPG-owiec (sam by³em) nie poka¿e Ci jak wygl±da szermierka mieczem. Teoria to jedna, praktyka drugie.
Poszukaj sobie filmów ze szkó³ walki mieczem (wschodnie lub europejskie) Polecam na pocz±tek te, mo¿e trochê baletowe, ale maja klimat i s± technicznie ok:

http://www.youtube.com/watch?v=Kj4Ng6DBfrg

http://www.youtube.com/watch?v=HC5FIyfI8TA...feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=nPLhhB3vda8...feature=related

Je¶li chcesz nauczyæ siê walczyæ, to znajd¼ grupê treningow± w swoim mie¶cie i zacznij trenowaæ. Sam jeste¶ skazany na b³±dzenie po omacku- a to bardzo d³ugo trwa.

Grunwaldomaniak
Dziêkujê, o to mi w³a¶nie chodzi³o!
¦wietnie widaæ na tych filmach wiele technik.
Jeszcze ¿ebym wiedzia³, jak one siê nazywaj±, to w ogóle by³oby fajnie, ale chyba starczy.
Kichigai
Zagoogluj arma.pl....Tam znajdziesz WSZYSTKO (b±d¼ znaczn± wiêkszo¶æ.)... :)Pozdrawiam.
Monika ksf
CYTAT(Wotawa @ 19:12 16.05.2010) *
"ciêcia z niesamowitego wygiêcia nadgarstka"... bigsmile2.gif
Nie ma co tutaj bigsmile2.gif , w ciêciach szabl± giêtki i silny nadgarstek to rzecz jak najbardziej po¿±dana, u osób operaj±cych szermierkê na d¿wigni z nadgarstka i maj±cymi wyrobione od tego typu szermierki przedramiê, jak Rodryg, który w ten sposób obala ciêciem na ¿ebra na kolana przeciwników shinajem rozmiar 39, trzymanym jedn± rêka za sam± koñcówke, mo¿lwie nawet mieczem.

PS Wyprowadzenie przez przeciwnika ciêcia "z niesamowitego wygiêcia nadgarstka" szabl± mo¿e nie¿le zaskoczyæ, tak jak piruet z rapierem i lewakiem, czy toprem/buzdyganem/mieczem plus tarcza (patrz filmy z bojówek). Warunek, dobrze poracowaæ nad technik±, która ma zaskoczyæ.
Keylan
CYTAT(Grunwaldomaniak @ 14:18 17.05.2010) *
Dziêkujê, o to mi w³a¶nie chodzi³o!
¦wietnie widaæ na tych filmach wiele technik.
Jeszcze ¿ebym wiedzia³, jak one siê nazywaj±, to w ogóle by³oby fajnie, ale chyba starczy.

Chcesz aby wymieniæ ci wszystkie nazwy i opisaæ? na wszystkie dostêpne w ¶wiecie bronie i wszystkie szko³y? To by by³a masakra.
Dla miecza zacznij poszukiwania najlepiej tutaj:
http://www.arma.lh.pl/zrodla/zrodla.html
masz tam dzia³ szko³a niemiecka i kilka przydatnych artyku³ów (postawy, 4uderzenia, 4...)
Szermierze zajmuj±cy siê rapierem, szabl±, szpad± maj± swoje techniki i swoje nazwy, nie mówi±c ju¿ o azjatach... Ale skoro masz nicka grunwaldomaniak to chyba najbardziej interesuje ciê ¶redniowiecze europejskie wiêc stronki ARMY, Hammaborg i kilku innych organizacji powinny ci prawie wszystko wyja¶niæ je¶li chodzi o nazwy technik. Tak na prawdê ca³a zabawa zaczyna siê przy ich opanowaniu i wykorzystaniu poprawnym.
Grunwaldomaniak
Nie na wszystkie dostêpne w ¶wiecie bronie, ale na miecz pó³torarêczny.
Na armê ju¿ zagl±da³em, przeczyta³em wszystko dotycz±ce szko³y niemieckiej, ale nie podoba mi siê. Wola³bym bardziej tak jakby ,,taneczne" uderzenia, piruety itp.
Adsumus
CYTAT
Wola³bym bardziej tak jakby ,,taneczne" uderzenia, piruety itp.

Oberhau jest ma³o literacki? :D
Viator
Piruety z mieczem? Mo¿e Ci nie chodzi o styl szermierczy tylko o jaki¶ gruziñski taniec z mieczami albo co¶ w tym stylu? To te¿ jest historyczne (rekonstruktorzy mile widziani), i jest to sztuka, tyle ¿e nie walki.
Ig³a
Czytam i oczom nie wierzê - niby ka¿dy pisze po polsku, ale w zupe³nie innym jêzyku.
Mam do Ciebie Grunwaldomaniaku dwa z "trzech najwazniejszych pytañ":

- dlaczego ten temat Ciê interesuje
- po co ten temat Cie interesuje

Póki odpowied¼ nie bêdzie znana, tak naprawde nie ma o czym gadaæ.

Taneczn± walkê to mo¿na w balecie zobaczyæ bigsmile2.gif powodzenia w starciu z przeciwnikiem...
Laser
CYTAT(Adsumus @ 13:43 16.05.2010) *
W serii o Bo¿ych Bojownikach pojawia siê ju¿ Fiore, wiec minimalnie siê zainteresowa³ icon_wink.gif

Ja nie kojarzê by tam by³ Fiore gdzie¶ wetkniêty, aczkolwiek na pewno jest Talhoffer. ¯eby by³o ciekawiej g³ówny bohater korzysta³ z tablic, które spisano 20 lat pó¼niej, ni¿ wydarzenia w ksi±¿ce. Niestety, sam autor zamie¶ci³ adnotacjê, ¿e jest to celowa ahistoryczno¶æ. Niemniej jednak ciekawie siê czyta.
Armand
Taneczne uderzenia, piruety.. ? shocked.gif Traktaty mu siê nie podobaj±, bo ...za ma³o widowiskowe! Zdecyduj siê czego szukasz, chyba bardziej chodzi o stage fight i balet, ni¿ szermierkê. Szczerze- trochê d.. ludziom zawracasz, mo¿e lepiej pograj w Prince of Persia. Tam masz du¿o tanecznych piruetów.

Przyk³ad zajêæ grupowych z tañca z mieczem devil.gif

http://www.youtube.com/watch?v=dJWdPAGWOf8
Aion
Niektóre ze szkó³ walki rapierem maj± pracê nóg przypominaj±c± nieco taniec - wolty, pó³wolty, trawersy i charakterystyczna niska pozycja mog± pomóc Ci w tym czego szukasz - faktycznie fajnie by by³o, gdyby¶ zagra³ w otwarte karty.

Ciê¿ko bêdzie Ci znale¼æ w szermierce mieczem techniki obrotowe. Choæ znam takich którzy je wykorzystuj± na turniejach z niez³ym skutkiem - zarówno widowiskowym jak i bojowym.
Techniki obrotowe s± do¶æ trudne do wykonania w realnej walce 1 na 1, ale maj± tam racje bytu je¶li zawodnik wie kiedy je wykorzystaæ.

Poszed³bym te¿ tropem który poda³ Viator. Poszukaj narodowych tañców z broni±. Mog± byæ tam zachowane ruchy, które mo¿na te¿ zastosowaæ w walce, przynajmniej teoretycznie.
Grunwaldomaniak
Nie chodzi mi dos³ownie o taniec, tylko ¿eby walka by³a bardziej widowiskowa, ale mimo to skuteczna. Je¶li takowe istniej± i je znacie, to (proszê!) opiszcie mi je w miarê mo¿liwo¶ci jakie¶ ciosy z wyskoku, obroty itp.
Adsumus
@ Laser, mo¿liwe, ¿e siê pomyli³em, czytalem do dobre parê lat temu.

Grunwaldomaniak: techniki gdzie wojownicy skacz± masz np. w filmie Troja i z tego co mi opowiadaj± to w serialu Spartacus Blood and sand. Obczaj.

Chcia³by¶, ¿eby ci napisaæ: je¿eli on atakuje ciê koszykiem malin wypu¶æ na niego tygrysa?
Cmok z Dzia³dowa
heh smile.gif

¿eby skakaæ naprawdê wysoko w blachach - to chyba tylko sok z gumi-jagód smile.gif albo na barbarzyñcê z go³± klat± smile.gif

po prostu poæwicz z w miarê dobrym bractwem i wyst±p w kilku turniejach, ¿adna teoria nic nie da, je¶li nie przetrenuje siê jej w warunkach bojowych w praktyce.

albo poszukaj na wschodzie, bardzo dalekim. Shaolin itp.
http://www.youtube.com/watch?v=pc1ooaGkrHU atak z wyskoku i z obrotem jest tam nawet ;)
Grunwaldomaniak
Wiem, ¿e w blachach to nie da rady, mia³em na my¶li bez blach.
O turnieju to nie mam co marzyæ, mam dopiero 14 lat.
Nie interesuj± mnie ¿adne Shaoliny, pisz±c ten temat chcia³em dowiedzieæ siê, czy techniki walki wied¼mina (albo podobne) mog± siê na co¶ przydaæ.
Keylan
CYTAT(Grunwaldomaniak @ 19:57 18.05.2010) *
Wiem, ¿e w blachach to nie da rady, mia³em na my¶li bez blach.
O turnieju to nie mam co marzyæ, mam dopiero 14 lat.
Nie interesuj± mnie ¿adne Shaoliny, pisz±c ten temat chcia³em dowiedzieæ siê, czy techniki walki wied¼mina (albo podobne) mog± siê na co¶ przydaæ.

techniki "walki" z wied¼mina przydadz± siê na konwentach RPG, oraz wszelkiego typu produkcjach filmowych/teatralnych. Ewentualnie podczas inscenizacji, jaki¶ czas temu (z 5 lat mo¿e wiêcej) widzia³em fajn± inscenizacjê walki na szable w karczmie, kupa salt, piruetów, podskoków, piêkny filmowy przelot przez ca³± salê go¶cia trzymaj±cego siê ¿yrandola... smile.gif fajnie siê takich akrobatów ogl±da.
Grunwaldomaniak
O w³a¶nie, jak nie walka, to mo¿e byæ inscenizacja.
Tylko mieczem, a nie szabl±.
Ale wyobra¼cie sobie, np. na bohurcie, kiedy z jeden z przeciwników skacze na wasz szyk, leci, robi piruet, kolega dostaje w czaszkê, spada, przewraca drugiego...
Przemko zwany Zychem
CYTAT(Grunwaldomaniak @ 07:13 19.05.2010) *
Ale wyobra¼cie sobie, np. na bohurcie, kiedy z jeden z przeciwników skacze na wasz szyk, leci, robi piruet,

Dostaje dwie hale na baniak jeszcze w powietrzu, odbija siê od tarcz, spada na ziemie, dostaje kolejne dwie hale i kopa, pada w cierpieniu na ziemie.

CYTAT
kolega dostaje w czaszkê, spada, przewraca drugiego

Kolega dostaje w czaszkê, czego prawdopodobnie nawet nie rejestruje.
Nikt nikogo nie przewraca.
Aczkolwiek ma³o prawdopodobne, raczej jedyny obt³ukiwany bêdzie ten skacz±cy
Viator
Ciê¿kozbrojny na buhurcie na pewno nie podskoczy, i w ogóle tak ¿eby przeskoczyæ nad lini± wrogów to nie podskoczy raczej nikt, je¶li nie mówimy o akrobatach ninja.

Tak naprawdê skacz±c na kogo¶, kto ma swobodê ruchu ryzykujesz ¿e nawet je¿eli nie obetnie Ci nóg, to po prostu siê lekko odsunie albo zmieni k±t tarczy która siê zas³ania i wtedy skacz±cy, który jest cz³owiekiem a nie kotem i nie ma ogona do balansowania w locie, l±duje na g³owie albo na zadku, ³ami±c sobie ewentualnie przy okazji tym wiêcej ró¿nych ko¶ci im energiczniejsze by³o wybicie.

Skakanie na kogo¶ czy raczej w stronê kogo¶ miewa sens tylko w przypadkach szczególnych, np.
- z podwy¿szenia (drzewa lub muru) na ziemiê obok kogo¶, wytr±caj±c go z równowagi,
- z podwy¿szenia na konia za jego plecami,
itp., i w zasadzie s± to akcje z zaskoczenia, inaczej nie rokuj± powodzenia.

Ewentualnie wchodzi w grê skakanie masowe z wykorzystaniem zamieszania i/lub z wykorzystaniem impetu w sytuacjach takich jak np.
- zeskok z pomostu wie¿y oblê¿niczej na koronê muru obronnego,
- przeskok z kasztelu statku atakuj±cego, trapu, lin i drabinek na pok³ad aborda¿owanej jednostki,
itp.
Wojmi³
CYTAT
Ale wyobra¼cie sobie, np. na bohurcie, kiedy z jeden z przeciwników skacze na wasz szyk, leci, robi piruet, kolega dostaje w czaszkê, spada, przewraca drugiego...

Piruet? To w koñcu co? Taniec czy walka? Jak chcesz zgrywaæ wied¼maka to mo¿e capoeirze siê przypatrz.

CYTAT
O w³a¶nie, jak nie walka, to mo¿e byæ inscenizacja.
Tylko mieczem, a nie szabl±.

http://www.youtube.com/watch?v=ZwC6djXb7qE...player_embedded
Jasiek - Wawa
CYTAT

Tylko, ¿e to nie ma wiele wspólnego z szermierk± (walk± odtwórcz±). S± to uk³ady u¿ywane najczê¶ciej przez kaskaderów i w ich szko³ach takich ruchów siê nauczysz.

Je¶li chcesz znale¼æ techniki skuteczne przy walce "bohurtowej" przejrzyj temat Bitwa Narodów i wklejone tam linki - zobaczysz jak wygl±da walka "na prawdê". Bo tak jak ju¿ napisa³ Zychu, takie wygibasy nie bardzo nadaj± siê do czegokolwiek w sytuacji walki na powa¿nie. Nie mówiê ¿e w ogóle siê nie zdarzaj± (szczególnie w 1v1), ale ich stopieñ trudno¶ci przy skuteczno¶ci jak± reprezentuj± jest zbyt wysoki ¿eby u¿ywaæ ich czêsto. Jest to po prostu zbyt ryzykowne.
Je¶li mówisz o walce bez blach to Aion wkleja³ Ci ju¿ linki do filmików z technikami zbli¿onymi do tego o czym mówisz na pocz±tku tej dyskusji.
Wszelkie inne "ninja-wied¼miñskie" techniki s± w sytuacji realnej walki po prostu o kant czosnka o kulistych kszta³tach pot³uc.
Nikodem
Co do samych skoków/podskoków etc. to przecie¿ nie musz± one s³u¿yæ do skoczenia NA przeciwnika... nie bierzecie pod uwagê skakania jako metody do skrócenia dystansu do przeciwnika, na przyk³ad robi±c doskok-wypad.
Monika ksf
CYTAT(Nikodem @ 18:08 19.05.2010) *
Co do samych skoków/podskoków etc. to przecie¿ nie musz± one s³u¿yæ do skoczenia NA przeciwnika... nie bierzecie pod uwagê skakania jako metody do skrócenia dystansu do przeciwnika, na przyk³ad robi±c doskok-wypad.

Tylko doskoku-wypadu nie robi siê, jak miszczowie Shaolin, wyskakuj±c w górê. Taki hyc jak po gumijagodach to hyc, który skoñczy siê spektakularnym sprowdzeniem na ziemiê po, jak pisa³ Przemko, zerwaniu "w bañkê". Mo¿na zrobiæ rzut (co¶ jak przebiêgniêcie obok przeciwnika po trafieniu), tylko ¿e ta ryzykowna technika jest charakterystyczna dla szermireki sportowej.
Grunwaldomaniak
Ju¿ straci³em dziêki wam marzenia o technikach walki Geralta :-).
Biorê siê za Liechtentauera, czy jako¶ tak.
Adrian £uczak
CYTAT

I dziêki temu wied¼minów bêdziesz jad³ na ¶niadanie :D

A piruet sprawdza siê tylko w sytuacji, gdy podbiega do ciebie przeciwnik od flanki i chcesz po prostu na chwilê zwiêkszyæ dystans, by przeprowadziæ kolejn± akcjê szermiercz±.
Ig³a
Mimo wszystko, brawa za entuzjazm!
Przemko zwany Zychem
CYTAT(mblade @ 17:27 19.05.2010) *
Mo¿na zrobiæ rzut (co¶ jak przebiêgniêcie obok przeciwnika po trafieniu), tylko ¿e ta ryzykowna technika jest charakterystyczna dla szermireki sportowej.

nie proponowa³bym nikomu stosowania rzutu szermierczego w bohurcie ;]

Viator
Z drugiej strony, nie ograniczajmy siê do bohurtu. Mam wra¿enie ¿e za roczek-dwa, o ile zapa³u nie zabraknie, kolega G-maniak przedstawi nam takie inscenizowane uk³ady, ¿e bêdzie na co popatrzeæ (nie zniechêcaj siê!)...
Przemko zwany Zychem
W ogóle nie wiem czemu tu pad³o s³owo bohurt w kontekscie szermierki.
Grunwaldomaniak
Jak dobrze pójdzie, za jakie¶ 2 latka zapiszê siê do Chor±gwi Rycerstwa Ziemi Ciechanowskiej.
Ostro biorê siê za szko³ê niemieck±, przeczyta³em wczoraj wszystko i ozdobnym bastardem æwiczê na podwórku.
Monika ksf
CYTAT(Grunwaldomaniak @ 19:08 19.05.2010) *

Je¶li to nie jest tylko s³omiany m³odzieñczy zapa³, radzê spotkaæ siê z kim¶, kto poka¿e Ci jak prawid³owo wykonywaæ podstawowe techniki. Uczenie siê tylko z tekstu pisanego jest ryzykwne, bo utrwalisz sobie z³e ruchy.
A je¶li interesuje Ciê szermierka, radzê poszukaæ jakiego¶ lokalnego klubu szermerki sportowej. Tam perfekcyjnie opanujesz pracê nóg i pracê dystansem. Jak siê zaczê³o trenowaæ szermierkê po trzydziestce, jest ju¿ na to za pó¼no.
Wojmi³
Na forum ARMA pojawia siê pojêcie Frequens Motus. Z samej tre¶ci postów nie mogê jednak wywnioskowaæ co oznacza.

Jabol
chodzi tak w przybli¿eniu o "zdezorientowanie" przeciwnika zmianami postaw i ruchem, ¿eby nie wiedzia³ kiedy wyprowadzasz atak. Je¶li nie mylê pojêæ oczywi¶cie.
Brat £ukasz
"Jak siê zaczê³o trenowaæ szermierkê po trzydziestce, jest ju¿ na to za pó¼no."

Moja droga, kto ci to powiedzia³...chêtnie wymieniê z nim pogl±dy...nic bardziej mylnego. Nigdy nie jest za pó¼no....la scienza odda ci dok³adnie tyle ile jej dasz smile.gif
Monika ksf
CYTAT(Brat £ukasz @ 21:41 07.09.2010) *
"Jak siê zaczê³o trenowaæ szermierkê po trzydziestce, jest ju¿ na to za pó¼no."

Moja droga, kto ci to powiedzia³...chêtnie wymieniê z nim pogl±dy...nic bardziej mylnego. Nigdy nie jest za pó¼no....la scienza odda ci dok³adnie tyle ile jej dasz smile.gif
Jakby tak by³o, nie by³oby zawodników lepszych i gorszych, ka¿dy mó³gby wygrywaæ zawody i zostaæ olimpijczykiem.
Z w³asnego do¶wiadczenia, Bracie £ukaszu. Mój szermierczy guru, Rodryg (szpada sportowa, szabla rekracyjnie), jak narzekam, ¿e zrywam od kolegów, mimo ¿e trenujê wiêcej ni¿ oni, odpowiada mi "nie ma co siê oszukiwaæ, masz ju¿ swoje lata (jak zaczê³am sie w to bawiæ mia³m ok. 35 latek, a z ka¿dym rokiem jest ich coraz wiêcej ;) ) i jeste¶... kobiet±. W ka¿dym razie z braku wyczucia subtelnych niuansów szpady czy rapiera, przechodzê na m³óckê broni± sieczn±, coraz bardziej siê dopancerzaj±c i zwiêkszaj±c si³kê. Taki regres smile.gif. Poza tym czujê, ¿e siê od kilku lat zatrzyma³am w miejscu, mój guru mnie wtedy pociesza "mistrz wschodnich sztuk walk powiedzi³aby Ci: b±d¿ cierrpliwa, zobaczysz, efekty przyjd±, za jakie¶.. 40 lat" smile.gif.
Nie rozumiem jednego, dlaczego ma³olaty chc± od 'm³ócy" zaczynaæ, zamiast udaæ siê na trening do klubu sportowego, a "nawalankê" sobie zostawiæ do osi±gniêcia pe³noletno¶ci. Tylko na dobre im by to wysz³o.
Ig³a
MBlade - mo¿e kiedy¶ skrzy¿ujemy rapiery smile.gif bo ja tam dla odmiany jestem takim facetem, co to niejedna kobieta rêkawic jego nawet nie w³o¿y bo rêce maj± za wielgachne bigsmile2.gif

Co do nauki - te¿ jak s±dzê pó¼no zacz±³em i widzê m³odszych, którzy dwa razy szybciej ucz± siê ró¿nych spraw. Powiem na to, i co z tego? - mam ca³e ¿ycie czasu na to by opanowaæ "swoje idealne natarcie".

A póki co zgarniam ale i wygarniam, po sprawiedliwo¶ci, zale¿nie od tego jak siê przyk³adam i to mi wystarczy. Zgadzam siê z Bratem £ukaszem - tyle wyci±gniesz, ile w³o¿ysz, to jak alchemia - je¶li materia³ bêdzie po¶ledniejszy d³u¿ej bêdzie trzeba destylowaæ, ale wydestyluje siê jak nale¿y je¶li bêdzie mia³o do¶æ czasu.

Szermierka w mojej ocenie to sztuka maksymalnego wykorzystania swoich mocnych stron z minimalizacj± wp³ywu tych kiepskich - do tego trzeba te¿ dystansu, tego emocjonalnego najbardziej. Nie musi byæ te¿ efektowna lub piêkna, musi doprowadzaæ do eliminacji przeciwnika.

Bariera pod tytu³em "tego siê nie da", "jestem za stary, za s³aby", albo "za ma³y" czêsto jest w umy¶le, sztucznie stworzona.

No to siê powym±drza³em

Dlaczego wszyscy chc± m³ócy? - Bo to Pani, presty¿ jest (¿art)...
Sir £ukasz
To ja mo¿e podsumuje techniki "wiedzmiñskie" cytatem z innej ksi±¿ki "Achaja":
S³uchaj, do walki ludzie staj± z ró¿nym nastawieniem. Jedni s±dz±, „a mo¿e mi siê uda prze¿yæ” – nie uda siê, to ju¿ trupy je¶li trafi± na zawodowca. Inni my¶l± „pofechtujemy siê, zobaczymy kto lepszy, a potem siê oka¿e, co i jak” – to te¿ trupy, jeszcze przed walk±. I s± jeszcze inni, my¶l±: „zabiæ, zabiæ, zabiæ” albo w ogóle nie my¶l± o niczym szczególnym, po prostu zabijaj±. I chodz± sobie po ¶wiecie, nie maj±c czêsto pojêcia, co to jest „przej¶cie Brasa”, co to prawid³owy przydech, ani jak w³a¶ciwie przenosiæ ciê¿ar z jednej nogi na drug±. Wiem, czyta³a¶ kroniki rycerskie, a tam siê a¿ roi od opisów: „wykona³ piruet i pó³ zwrotu, unosz±c ¶wietlist± klingê oszuka³ przeciwnika, który równie¿ podniós³ rêkê... Ostrze w dó³, pó³obrót, przerzut miecza do drugiej rêki i... krew zdrajcy chlusnê³a na pod³ogê!” Bzdety!!! Bzdety!!! Kompletna bzdura! Co on baletmistrz, ¿eby tañczyæ? Je¶li tak wyrolowa³ przeciwnika, to kim by³? Czarownikiem? Co robi³ przeciwnik, podczas kiedy on wykonywa³ te wszystkie zwroty, przerzuty, taneczne kroki? Spa³? Chla³ wino? Czy z pannami siê zadawa³? Dlaczego w tym czasie nie zabi³ naszego bohaterskiego rycerza?
– Mo¿e nie móg³?
– No to, co ten rycerz? Dorwa³ trzyletnie dziecko z mieczem i usiek³, pierwej siê popisuj±c? Spróbowa³ by taki bohater ze mn±. Przy pierwszym piruecie i drugim pl±sie nie móg³by siê ju¿ doliczyæ dziur we w³asnych p³ucach... K**a maæ! To wystêpy cesarskiego
baletu czy zabijanie?
Mo¿esz biegaæ... Jak masz dziesiêciu przeciwników przeciw sobie. Ale jednego? Zabij go i ju¿.

To tyle celem podsumowania devil.gif
Pozdrawiam
Grunwaldomaniak
M±dre, ale tak bez ¿adnej techniki to ciê¿ko.
Spróbuj tak np. Marcina Waszkielisa tak ,,zabiæ i ju¿", zobaczymy, czy ci siê uda.
Sir £ukasz
To jest komentarz jedynie odno¶cie piruetów i RPGowskich fantazji.
Wiadomo ¿e od tak nic siê nie osi±gnie hehehe.gif .
Trening pod okiem kogo¶ do¶wiadczonego, mnóstwo samozaparcia i czasu... wtedy dopiero mo¿na osi±gaæ wyniki smile.gif .

Pozdrawiam
Monika ksf
CYTAT(Grunwaldomaniak @ 16:24 09.09.2010) *
M±dre, ale tak bez ¿adnej techniki to ciê¿ko.
Jak kto¶ postury jest pod³ej i wzrostu miernego, zostaje mu tylko 'technika".
A na powa¿nie, to koledzy, by mnie nie dobijaæ, jak ju¿ wypunktuj±, mówi± "za to jeste¶ dobra technicznie" cool.gif. Co nie znaczy, ¿e ka¿dy mnie bije jak chce, wirtualany wojownik bêdzie mieæ problem.
CYTAT(Ig³a @ 22:44 08.09.2010) *
MBlade - mo¿e kiedy¶ skrzy¿ujemy rapiery smile.gif bo ja tam dla odmiany jestem takim facetem, co to niejedna kobieta rêkawic jego nawet nie w³o¿y bo rêce maj± za wielgachne bigsmile2.gif
Hmm, akurat rapier to wg mnie najbardziej bolesna broñ, nie ma to jak zerwaæ mocno osadzone pchniêcie szpikulcem d³ugo¶ci ponad 100 cm. Mojej maski FIE do szabli nie ruszy³y nawet miecze, tylko spalenizn± ¶mierdzi, jak klinga przejezdza po karcie, za to od pchniecia rapierem mam wgniota (g³owa mi odskoczy³a, jakbym dosta³a prawym prostym od zawodowego boksera ;), mimo ¿e maska jest dodatkowo wyt³umiona), dlatego na treningach wybieram wersjê szpada z lewakiem. Starcie jest o tyle ciekawsze, ¿e trzeba naprawdê szybko sie ruszaæ, wygarniaj±c w b³yskawicznym tempie pchniêcia lewakiem, musisz wybieraæ niemal instynktownie, jak tylko przeciwnik zaczyna atak, ale za siniaka ciê¿ko nabiæ smile.gif. Ja jestem leworêczna, dlatego niektórzy rapierzy¶ci narzekaja, ze musz± siê przestawiaæ.

Co do nauki - te¿ jak s±dzê pó¼no zacz±³em i widzê m³odszych, którzy dwa razy szybciej ucz± siê ró¿nych spraw. Powiem na to, i co z tego? - mam ca³e ¿ycie czasu na to by opanowaæ "swoje idealne natarcie".
To nawet nie kwestia wieku, tylko predyspozycji. Jedna rzecz dzia³a na nasz± korzy¶æ, wiêkszo¶æ takich zdolniach szybko nudzi siê treningiem i zabiera za co innego ;).
Zgadzam siê z Bratem £ukaszem - tyle wyci±gniesz, ile w³o¿ysz, to jak alchemia - je¶li materia³ bêdzie po¶ledniejszy d³u¿ej bêdzie trzeba destylowaæ, ale wydestyluje siê jak nale¿y je¶li bêdzie mia³o do¶æ czasu.
Przynajê sie, ¿e nie przyk³ad³a³am siê specjalnie do szpady czy rapiera (specjalizujê siê w szabli). Czasem tylko posparujê, bo mamy na treningach cz³owieka, który robi tylko "koln±" i goni nas do sparringów t± broni±.
Dlaczego wszyscy chc± m³ócy? - Bo to Pani, presty¿ jest (¿art)...
I fajnie siê czuje w tych wszystkich szpejach, jak taki ma³y tank smile.gif, gorzej jak trzeba siê szybko w tym ruszaæ. Niedawno odebra³am pierwsze moje narêczaki, powa¿na sprawa ;), tylko ciê¿ko siê w tym w kark podrapaæ ;). Ale tak jak napisa³e¶ "psychika", jak zapomnê, ¿e ma to na sobie, a zak³adam nawet do szabli, jako¶ idzie. Najgorzej jest my¶leæ: obrywam, ale to ciezkie, nie dajê w tym rady. Lepiej przestawiæ siê na tryb "trafiæ, trafiæ, trafiæ..." ;).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.