CYTAT(Grunwaldomaniak @ 16:24 09.09.2010)
M±dre, ale tak bez ¿adnej techniki to ciê¿ko.
Jak kto¶ postury jest pod³ej i wzrostu miernego, zostaje mu tylko 'technika".
A na powa¿nie, to koledzy, by mnie nie dobijaæ, jak ju¿ wypunktuj±, mówi± "za to jeste¶ dobra technicznie"
. Co nie znaczy, ¿e ka¿dy mnie bije jak chce, wirtualany wojownik bêdzie mieæ problem.
CYTAT(Ig³a @ 22:44 08.09.2010)
MBlade - mo¿e kiedy¶ skrzy¿ujemy rapiery
bo ja tam dla odmiany jestem takim facetem, co to niejedna kobieta rêkawic jego nawet nie w³o¿y bo rêce maj± za wielgachne
Hmm, akurat rapier to wg mnie najbardziej bolesna broñ, nie ma to jak zerwaæ mocno osadzone pchniêcie szpikulcem d³ugo¶ci ponad 100 cm. Mojej maski FIE do szabli nie ruszy³y nawet miecze, tylko spalenizn± ¶mierdzi, jak klinga przejezdza po karcie, za to od pchniecia rapierem mam wgniota (g³owa mi odskoczy³a, jakbym dosta³a prawym prostym od zawodowego boksera ;), mimo ¿e maska jest dodatkowo wyt³umiona), dlatego na treningach wybieram wersjê szpada z lewakiem. Starcie jest o tyle ciekawsze, ¿e trzeba naprawdê szybko sie ruszaæ, wygarniaj±c w b³yskawicznym tempie pchniêcia lewakiem, musisz wybieraæ niemal instynktownie, jak tylko przeciwnik zaczyna atak, ale za siniaka ciê¿ko nabiæ
. Ja jestem leworêczna, dlatego niektórzy rapierzy¶ci narzekaja, ze musz± siê przestawiaæ.
Co do nauki - te¿ jak s±dzê pó¼no zacz±³em i widzê m³odszych, którzy dwa razy szybciej ucz± siê ró¿nych spraw. Powiem na to, i co z tego? - mam ca³e ¿ycie czasu na to by opanowaæ "swoje idealne natarcie".
To nawet nie kwestia wieku, tylko predyspozycji. Jedna rzecz dzia³a na nasz± korzy¶æ, wiêkszo¶æ takich zdolniach szybko nudzi siê treningiem i zabiera za co innego ;).
Zgadzam siê z Bratem £ukaszem - tyle wyci±gniesz, ile w³o¿ysz, to jak alchemia - je¶li materia³ bêdzie po¶ledniejszy d³u¿ej bêdzie trzeba destylowaæ, ale wydestyluje siê jak nale¿y je¶li bêdzie mia³o do¶æ czasu.
Przynajê sie, ¿e nie przyk³ad³a³am siê specjalnie do szpady czy rapiera (specjalizujê siê w szabli). Czasem tylko posparujê, bo mamy na treningach cz³owieka, który robi tylko "koln±" i goni nas do sparringów t± broni±.
Dlaczego wszyscy chc± m³ócy? - Bo to Pani, presty¿ jest (¿art)...
I fajnie siê czuje w tych wszystkich szpejach, jak taki ma³y tank
, gorzej jak trzeba siê szybko w tym ruszaæ. Niedawno odebra³am pierwsze moje narêczaki, powa¿na sprawa ;), tylko ciê¿ko siê w tym w kark podrapaæ ;). Ale tak jak napisa³e¶ "psychika", jak zapomnê, ¿e ma to na sobie, a zak³adam nawet do szabli, jako¶ idzie. Najgorzej jest my¶leæ: obrywam, ale to ciezkie, nie dajê w tym rady. Lepiej przestawiæ siê na tryb "trafiæ, trafiæ, trafiæ..." ;).