CYTAT
Czy impreza grunwaldzka to prywatna impreza dwóch osób ,czy dobro ogólnonarodowe ?
Zdaje mi siê, ¿e nie organizuje tego pañstwo, wiêc zapewne to impreza "prywatna".
CYTAT
Jakim prawem co roku rzesze mi³o¶ników tradycji grunwaldziej musz± wrêcz skamlaæ o przyjêcie do jakiej¶ chor±gwi ,o miejsce w obozie itp,znosiæ upoka¿aj±ce uwagi co do stroju
Mo¿e w³a¶nie dlatego, ¿e od lat nic nie robi± ze swoim wygl±dem, nie rozwijaj± siê, a wrêcz cofaj±, etc, etc? (Jakby co- to pytanie retoryczne)
CYTAT
nie mówi±c o jêzyku i stylu bycia z epoki
O ile wiem, jêzyka nie rekonstruujemy (pomijaj±c fakt mo¿liwo¶ci), stylu bycia te¿ nie.
CYTAT
Ka¿dy pe³noletni ,a mo¿e i ca³e rodziny ,(dlaczegó¿ by dzieci nie mog³y poznawaæ kulture ¶redniowiecza ?),spe³niaj±cy choæby minimum wymogów powini mieæ mo¿no¶æ zamieszkania w obozie rycerskim ,(bez tak horrendalnych op³at )a je¿eli bêd± posiadaæ odpowiednie uzbrojenie do brania udzia³u w inscenizacji
Chora idea. W ¿yciu nie chcia³bym mieæ w obozie ca³ej rzeszy ludzi ledwo zapinaj±cych siê w ramach minimalnych wymagañ, a wpuszczanie do bitwy KA¯DEGO, czyli nawet tych, którzy wcze¶niej nigdy miecza nie trzymali jest poronionym pomys³em.
CYTAT
Jaki by³ powód ustalenia daty zapisów na 5.5.2010 ,co by³o tego motywem ,a dlaczego nie 6.05. albo 10.07 ?,có¿ by siê wtedy sta³o, gdyby kto¶ zg³osi³ siê o pare dni pó¼niej ?.
Mo¿e taki, ¿e tak sobie organizator wymy¶li³? I co w tym z³ego? Ka¿dy kto chce jechaæ na Grunwald zazwyczaj, z tego co zauwa¿y³em, zaczyna o nim my¶leæ na pocz±tku stycznia.
CYTAT
Ka¿dy uczestnik wp³aca³ 40 z³ ,co w zamian organizator oferowa³ ?
Nie odpowiada? Nie przyje¿d¿aj. Jestem niemal pewien, ¿e nikt têskni³ nie bêdzie...
CYTAT
Musi powstaæ "wolna chor±giew grunwaldzka "
Musi, to na Rusi :P
CYTAT
,lub organizuj±ca to wed³ug w³asnego scenariusza.
I co, bêd± dwie bitwy w tym samym czasie? Powiedz tak szczerze i bez bicia- w ogóle nie zastanawia³e¶ siê nad tym co piszesz prawda?
CYTAT
I jeszcze jedno ,mo¿e kto¶ wyja¶ni na jakiej zasadzie ci dwaj organizatorzy kieruj± ruchem rycerskim w Polsce ?,a nie Kapitu³a Rycerstwa Polskiego
A to ktokolwiek kieruje ruchem rycerskim w Polsce?! Matko przenaj¶wiêtsza... Tyle lat robi³em XIV/XV wiek i nikt mn± nie kierowa³. Teraz te¿ nikt nie kieruje i robiê sobie co chce. No ale w sumie, teraz jestem legionist±, wiêc mo¿e nie jestem ju¿ w "ruchu rycerskim"...
Dobra, ja siê po¶mia³em, temat raczej do karczmy siê nadaje ni¿ tutaj, bo i tak nic m±drego z tego nie wyjdzie, a to tylko taki wentyl dla kogo¶, kogo chyba kto¶ na grunwaldzie w jaki¶ sposób skrzywdzi³... Przynajmniej takie odnios³em wra¿enie... I ogó³em:
CYTAT
To zorganizuj swoj± imprezê grunwaldzk±, przecie¿ nikt nikomu nie broni.