Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Impreza grunwaldzka - prywatna impreza czy dobro ogólnonarodowe
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
Stron: 1, 2, 3
Czcibor1
Krytycznie o imprezie grunwaldzkiej

1.Dlaczego rekonstrukcja tego decyduj±cego wydarzenie w dziejach Polski jak bitwa pod Grunwaldem jest jak gdyby zaw³aszczona przez osoby prywatne ?.

2.Czy organizatorem nie powinna byæ Kapitu³a Rycerstwa Polskiego lub Ministerswo Kultury ?.

3.Dlaczego odtwarza siê uzbrojenie i stroje ,a nie etos i ducha ¶rednioweicza ?
Purvis
Jasssne, oraz obozy obu stron w historycznych miejscach i ogólnodostêpne kibelki.

Dziwne, ¿e co¶ staje siê "dobrem ogólnonarodowym', kiedy ju¿ kto¶ odwali³ ca³± organizacjê, mozolnie zdobywaj±c sponsorów i uk³adaj±c siê z miejscowymi w³adzami.

MOderatora prosze o przeniesienie postu Czcibora do w³asciwego tematu(?).
Czcibor1
"Uk³adaj± siê " ,zalezy co kto rozumie pod tym okre¶leniem ,bo s± rownie¿ "uk³ady" a to ju¿ brzydko pachnie
Indar
CYTAT
Ka¿dy ma prawo do kultywowania tradycji grunwaldzkiej wed³ug w³asnego pomys³u i w³asnej organizacji ,to nie komuna i na szczê¶cie jednomy¶lno¶æ nie obowi±zuje !.Jeste¶ wstanie to zrozumieæ ?.

To zorganizuj swoj± imprezê grunwaldzk±, przecie¿ nikt nikomu nie broni. Jako organizator ustalisz w³asne zasady i wpu¶cisz kogo zechcesz.
Nie widzê problemu
Wy³±czy³em posty do oddzielnego tematu.
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
Czy impreza grunwaldzka to prywatna impreza dwóch osób ,czy dobro ogólnonarodowe ?

Zdaje mi siê, ¿e nie organizuje tego pañstwo, wiêc zapewne to impreza "prywatna".

CYTAT
Jakim prawem co roku rzesze mi³o¶ników tradycji grunwaldziej musz± wrêcz skamlaæ o przyjêcie do jakiej¶ chor±gwi ,o miejsce w obozie itp,znosiæ upoka¿aj±ce uwagi co do stroju

Mo¿e w³a¶nie dlatego, ¿e od lat nic nie robi± ze swoim wygl±dem, nie rozwijaj± siê, a wrêcz cofaj±, etc, etc? (Jakby co- to pytanie retoryczne)

CYTAT
nie mówi±c o jêzyku i stylu bycia z epoki

O ile wiem, jêzyka nie rekonstruujemy (pomijaj±c fakt mo¿liwo¶ci), stylu bycia te¿ nie.

CYTAT
Ka¿dy pe³noletni ,a mo¿e i ca³e rodziny ,(dlaczegó¿ by dzieci nie mog³y poznawaæ kulture ¶redniowiecza ?),spe³niaj±cy choæby minimum wymogów powini mieæ mo¿no¶æ zamieszkania w obozie rycerskim ,(bez tak horrendalnych op³at )a je¿eli bêd± posiadaæ odpowiednie uzbrojenie do brania udzia³u w inscenizacji

Chora idea. W ¿yciu nie chcia³bym mieæ w obozie ca³ej rzeszy ludzi ledwo zapinaj±cych siê w ramach minimalnych wymagañ, a wpuszczanie do bitwy KA¯DEGO, czyli nawet tych, którzy wcze¶niej nigdy miecza nie trzymali jest poronionym pomys³em.

CYTAT
Jaki by³ powód ustalenia daty zapisów na 5.5.2010 ,co by³o tego motywem ,a dlaczego nie 6.05. albo 10.07 ?,có¿ by siê wtedy sta³o, gdyby kto¶ zg³osi³ siê o pare dni pó¼niej ?.

Mo¿e taki, ¿e tak sobie organizator wymy¶li³? I co w tym z³ego? Ka¿dy kto chce jechaæ na Grunwald zazwyczaj, z tego co zauwa¿y³em, zaczyna o nim my¶leæ na pocz±tku stycznia.

CYTAT
Ka¿dy uczestnik wp³aca³ 40 z³ ,co w zamian organizator oferowa³ ?

Nie odpowiada? Nie przyje¿d¿aj. Jestem niemal pewien, ¿e nikt têskni³ nie bêdzie...

CYTAT
Musi powstaæ "wolna chor±giew grunwaldzka "

Musi, to na Rusi :P

CYTAT
,lub organizuj±ca to wed³ug w³asnego scenariusza.

I co, bêd± dwie bitwy w tym samym czasie? Powiedz tak szczerze i bez bicia- w ogóle nie zastanawia³e¶ siê nad tym co piszesz prawda?

CYTAT
I jeszcze jedno ,mo¿e kto¶ wyja¶ni na jakiej zasadzie ci dwaj organizatorzy kieruj± ruchem rycerskim w Polsce ?,a nie Kapitu³a Rycerstwa Polskiego

A to ktokolwiek kieruje ruchem rycerskim w Polsce?! Matko przenaj¶wiêtsza... Tyle lat robi³em XIV/XV wiek i nikt mn± nie kierowa³. Teraz te¿ nikt nie kieruje i robiê sobie co chce. No ale w sumie, teraz jestem legionist±, wiêc mo¿e nie jestem ju¿ w "ruchu rycerskim"...

Dobra, ja siê po¶mia³em, temat raczej do karczmy siê nadaje ni¿ tutaj, bo i tak nic m±drego z tego nie wyjdzie, a to tylko taki wentyl dla kogo¶, kogo chyba kto¶ na grunwaldzie w jaki¶ sposób skrzywdzi³... Przynajmniej takie odnios³em wra¿enie... I ogó³em:

CYTAT
To zorganizuj swoj± imprezê grunwaldzk±, przecie¿ nikt nikomu nie broni.
Suigime
CYTAT(Czcibor1 @ 17:22 15.05.2010) *
Ka¿dy ma prawo do kultywowania tradycji grunwaldzkiej wed³ug w³asnego pomys³u i w³asnej organizacji ,to nie komuna i na szczê¶cie jednomy¶lno¶æ nie obowi±zuje !.Jeste¶ wstanie to zrozumieæ ?.

Wiêc skorzystaj z tego prawa, zamiast nam tu truæ. Je¿eli wyjdzie ci lepiej ni¿ dotychczasowymi organizatorom to w ci±gu kilku najbli¿szych lat ich wyprzesz i przyznamy ci racje, a jak nie to przyznasz siê do b³êdu.
Za¶ na razie zawie¶my temat, bo dyskusja z kim¶ kto upiera siê przy czym¶ nie maj±c do¶wiadczenia do niczego nie doprowadzi.
Anulka
U¶wiadomcie mnie tylko, o jakich 40 z³ mowa? Od ca³ej reszty abstrahujê, bo mocno debilna :D
Kasztelan IBR
Skoro zosta³em wywo³any do tablicy informuje zainteresowanych ¿e :
Moim priorytetem w celu uczczenia 600-lecia bitwy pod Grunwaldem jest przemarsz szlakiem króla W³adys³awa Jagie³³y przez Polskê . Nasza droga zacznie siê w Sulejowie w dniu 23 czerwca 2010 r i zakoñczy 18 lipca na polach Grunwaldu . Po drodze organizujemy kilkana¶cie imprez wielotysiêcznych dla spo³eczeñstwa . Przemarsz mój bêdzie najd³u¿sz± i najbardziej widowiskow± imprez± historyczn± w Polsce . Przemarsz jest moim pomys³em który realizuje ju¿ od marca 2009 r przy wspó³pracy z Narodowym Centrum Kultury . 85 % ¶rodków w³asnych 15% Narodowe Centrum Kultury . Kwota ³±czna ca³ego przedsiêwziêcia 421000 z³ (s³ownie czterysta dwadzie¶cia jeden tysiêcy z³otych ) . Sponsorów nie szukamy , jeste¶my niezale¿ni od nikogo . Na ca³ej trasie mamy pouk³adane stosunki z w³adzami do których nale¿± tereny przez które bêdziemy przechodziæ . Jeszcze raz podkre¶lam ¿e nie mam nic wspólnego z teatrem Pana Góreckiego .

Pozdrawiam wszystkich
Prezes Stowarzyszenia
Inow³odzkie Bractwo Rycerskie
Kasztelan zamku Inow³ódz
Franciszek Jagielski

P.s

To jest "Mój" pomys³ na Grunwald .
Mam nadzieje ¿e nikomu tego pomys³u nie ukrad³em.
Dziêkuje tylko mojemu nauczycielowi smile.gif Efendiemu za zdobyte do¶wiadczenia
Czcibor1
Wyprawa kasztelana IBR to jest wydarzenie godne na¶ladowania.Panowie mo¿e zamiast po¶wiêcaæ czas na bezsensowne krytyki i wyszydzania zorganizujcie sobie to samo,co to za rycerz który nie mo¿e ¿yæ bez samochodu
Anulka
CYTAT(Czcibor1 @ 23:27 15.05.2010) *
w±ska grupka ludzi zdobywa siê na tak wierne odtwarzanie historycznych wydarzeñ.

No jak wierne, to mieliby i wierne rekonstrukcje strojów etc., a na takie nikt by nosami nie krêci³. Wiêc w czym problem?

I ponawiam pytanie o 40 z³.
Kasztelan IBR
Nie wiem kto ty jeste¶ i sk±d jeste¶ . Je¿eli chodzi o moje Bractwo Inow³odzkie to jest ubrane historycznie i zgodnie z wymaganiami Grunwaldzkiego regulaminu . Wielokrotnie brali¶my udzia³ w inscenizacji odtwarzania bitwy wystawiaj±c ciê¿kozbrojnych i lekkich . Bractwo moje stanowi zbyt mocn± i liczn± grupê (70 osób) . Zbyt du¿o zainwestowa³em w stroje i zbroje , konie , wozy i powrozy abym odda³ siê pod komendê którego¶ z dowódców chor±gwi który móg³by przypisaæ sobie moje zas³ugi na polu rekonstrukcji ¶redniowiecznej .

Kasztelan

Anulka
CYTAT(Czcibor1 @ 16:07 15.05.2010) *
Jakim prawem (...) musz± wrêcz skamlaæ o przyjêcie do jakiej¶ chor±gwi (...),znosiæ upoka¿aj±ce uwagi co do stroju itp

O tym mówiê, panie kasztelanie.

CYTAT(Anulka @ 23:31 15.05.2010) *
Wiêc w czym problem?

No to ju¿ siê dowiedzia³am: w ambicji. smile.gif
Kasztelan IBR
S³uchaj no Anulka !

Kolega Czcibor napisa³ w swoim po¶cie o jakim¶ p³aszczeniu - ¿ebraniu . Nigdy w czym¶ takim nie uczestniczy³em i uczestniczyæ nie bêdê . To nie s± moje s³owa i nie wciskaj ich na si³ê w moje usta .

Jeszcze raz Ci wyja¶niam ¿e jeste¶my niezale¿nym bractwem rycerskim i wiemy co znaczy s³owo Honor .

Moi ludzie z bractwa zbyt ciê¿ko pracowali na to aby mogli nosiæ barwy Inow³odza i nie pozwolê na to aby ich honor i cze¶æ zosta³y naruszane .

Tylko ludzie ambitni i uczciwi przechodz± do historii.

Kasztelan
Anulka
CYTAT(Czcibor1 @ 17:22 15.05.2010) *
do grupy kasztelana IBR,która (...) okaz³a siê niegodna, aby rozbiæ obóz na terenie obozowiska

Jak widaæ, Czcibor1 w tej wypowiedzi siê uto¿samia z Twoj± grup±. Nie dziw siê wiêc, ¿e resztê jego postu równie¿ do niej odnoszê.

Nic Ci w nic nie wciskam, system cytowania w tym forum na to nie pozwala.

Ksiê¿niczka
Kasztelan IBR
Ksiê¿niczko smile.gif

Szanuje ka¿d± wypowied¼ , s³ucham dobrych rad kocham ludzi i przyrodê (i ksiê¿niczki m³ode)

Ciesze siê ¿e kolega Czcibor jest zainteresowany moim przemarszem . Szkoda ¿e nie znam go osobi¶cie . Mam nadzieje ¿e kiedy¶ poznam was oboje nie na forum frehy ale przy dobrym miodzie smile.gif .

Anulka
smile.gif

Ja bym siê tylko chcia³a kiedy¶ dowiedzieæ, o jakim wp³acaniu 40 z³ mówi³ kolega Czcibor1, bo to mnie tu przede wszystkim zaintrygowa³o...
Gregor z Krakowa
ale¿ ¶mieszy mnie fakt, ¿e tacy ludzie jeszcze sie ostali. Toæ to lata '90 ubieg³ego stulecia pamiêtaj± takie heroiczne ekscesy, demoniczne nawo³ywania i kunsztownie przemy¶lane posty pe³ne patosu, etosu i domestosu.

az ³za sie w oku krêci, ale ja chyba wyros³em z panowania, rycerzowania pe³nego honoru i ambicji wywy¿szania sie kosztem czegokolwiek. Oj, przecie¿ jak to tyle kosztuje, musi byæ zrobione dobrze i cacy, bo przecie¿ tylko drogie rzeczy s± fajne i w pyte....
jak kto¶ ju¿ tu napisa³, debilne... i zgadzam siê w 100% no ale honoru i czci trzeba bronic, oczywi¶cie najlepiej na forum

z pozdrowieniami

aha, ciekaw jestem, jakie morze postów zaleje ten temat, my¶lê ¿e do rana ju¿ bêdzie ich tyle, ¿e nawet czytac mi sie ich nie bêdzie chcia³o.... bo i w sumie po co...
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
Zbyt du¿o zainwestowa³em w stroje i zbroje , konie , wozy i powrozy abym odda³ siê pod komendê którego¶ z dowódców chor±gwi który móg³by przypisaæ sobie moje zas³ugi na polu rekonstrukcji ¶redniowiecznej .

WTF? O czym Ty w ogóle piszesz? Sorry, mo¿e ja czego¶ nie rozumiem, wiêc proszê niech kto¶ m±drzejszy ode mnie wyja¶ni mi, w jaki sposób dowódcy chor±gwi na grunvie przypisuj± sobie CZYJEKOLWIEK zas³ugi na polu rekonstrukcji? Bo ja nie jestem w stanie tego poj±æ...

CYTAT
Jeszcze raz Ci wyja¶niam ¿e jeste¶my niezale¿nym bractwem rycerskim i wiemy co znaczy s³owo Honor .

CYTAT
Moi ludzie z bractwa zbyt ciê¿ko pracowali na to aby mogli nosiæ barwy Inow³odza i nie pozwolê na to aby ich honor i cze¶æ zosta³y naruszane .

CYTAT
Tylko ludzie ambitni i uczciwi przechodz± do historii.

¯yjemy w wolnym kraju, wiêc powiem to co my¶lê. Stary, zejd¼ na ziemiê. Nie ¿yjemy w ¶wiecie heroic fantasy, ani nie jeste¶my w piosenkach Manowar ¿eby co drugie s³owo u¿ywaæ Honor i kreowaæ siê na nie wiadomo jakich wspania³ych, potê¿nych i dumnych wojowników...

CYTAT
Zbyt du¿o zainwestowa³em w stroje i zbroje

Jak ka¿dy tutaj. Albo przynajmniej zdecydowana wiêkszo¶æ mo¿e wyliczaæ tysi±ce lub dziesi±tki tysiêcy jakie wywalili na swój sprzêt. I tak mnie zastanawia- http://www.druzynaibr.pl/ to jest wasza strona prawda? A tutaj http://www.druzynaibr.pl/galeria.php?id=warty s± wasi ludzie? Je¶li tak, to wybacz- nie staram siê byæ z³o¶liwy, ale ja bym te 421000 wyda³ wpierw na pancerze, bo mi to jako¶ specjalnie dobrze nie wygl±da... Zdjêcia z przejazdu 2009 te¿ nie pachn± mi ultra¶nie. Wiêc mo¿e ciut wiêcej dystansu do samego siebie i bez "napompowanych" fraz o honorze, ambicji i uczciwo¶ci?
Cukieras
S³owa o honorze i o w³o¿onej pracy w zetkniêciu z galeria zwalaj± po prostu mnie z nóg. http://www.druzynaibr.pl/
ale widzê, ¿e kolega mnie juz ubieg³.
Kasztelan IBR
Je¿eli bêdziecie ¶ledziæ przemarsz zobaczycie na co posz³y te pieni±¿ki smile.gif

Morrigan
CYTAT(Anulka @ 23:34 15.05.2010) *
smile.gif

Ja bym siê tylko chcia³a kiedy¶ dowiedzieæ, o jakim wp³acaniu 40 z³ mówi³ kolega Czcibor1, bo to mnie tu przede wszystkim zaintrygowa³o...

a no takie 40 zl, ze w mojej poprzedniej Choragwi skladki wynosili jakies 35 zl cos okolo tego(nie pamietam dokladnie) na slome, uczte, drweno.
Farmazon
Dziêkujemy za liczne odwiedziny naszej strony bigsmile2.gif

Cukieras
Je¿eli bêdziecie ¶ledziæ przemarsz zobaczycie na co posz³y te pieni±¿ki

Piwo?
Farmazon
Zbli¿aj± siê wybory . Na ka¿dym rogu bêd± stali "LEPPERY" bêd± czêstowaæ parówami i piwem . Nasz kasztelan jest wybrany do¿ywotnio . Jest sk±py jak Sknerus Mckwak i od niego siê nie po¿ywisz bigsmile2.gif
Cukieras
To twój tatu¶ tak?
Nie³adnie tak mówiæ o ojcu.
Farmazon
Jak by¶ chodzi³ ca³y sezon w jednych trampkach te¿ by¶ tak mówi³ bigsmile2.gif
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
Je¿eli bêdziecie ¶ledziæ przemarsz zobaczycie na co posz³y te pieni±¿ki

Nie wiem. Je¶li na pocz±tku kwietnia tego roku nie macie jeszcze dobrego sprzêtu (chocia¿ czê¶ci), to mocno obawiam siê, ¿e do grunwaldu mieæ go nie bêdziecie. Choæ mo¿e siê mylê. Ja na swój 1 kirys kryty czeka³em 9 miesiêcy... Ile trzeba czekaæ na kilka kompletów... No nie wiem, ale ja czarnowidzem jestem. Mam nadziejê, ¿e szybko pojawi± siê zdjêcia, bo na grunwald siê nie wybieram.
winnajola
W³os na g³owie w pion siê unosi nad bredniami które poniektórzy tu wypisuj±!
W kwestii prywatego Grunwaldu proponujê wynaj±æ dzia³kê u rolnika w gminie podleg³ej pomys³odawcy, zwo³aæ kilka "Jagienek" do t³uczenia orzechów jako przystawki do piwka, poszaleæ po onym polu z dziatw± wykopuj±c przy okazji m³ode ziemniaki i je¶li nie za pó¼no z³o¿yæ na to wszystko wniosek o dotacjê.

Nie dziwi mnie w tym rozpoczêtym temacie "polactwo" " (zawi¶æ , zazdro¶æ, wiercenie dziury w ca³ym , brak szacunku i sapanie nad czyim¶ portfelem), dziwi mnie natomiast poczucie krzywdy jakoby wyrz±dzonej tym najpoczciwszym.

Czcibor1
no coment
Purvis
CYTAT
to tzw harcownicy zapewne nas³ani wiadomo przez kogo

Chêtnie siê dowiem przez kogo zosta³em nas³any.
Czciborze, przestañ zaslaniaæ siê Kasztelanem, on Ciê na adwokata nie prosi³.
Ty zacz±³e¶ tê bzdurn± dyskusjê, nie on.
Adsumus
CYTAT
Nasz kasztelan jest wybrany do¿ywotnio .

Hmmm...tylko, ¿e w Waszym statucie nie ma organu nazywaj±cego siê "Kasztelan"...nie ma te¿ ¿adnych organów wybieranych do¿ywotnio...

CYTAT
Jak jeste¶ taki mocny w gêbie to za³ó¿ swój temat i tam siê produkuj,a nie wcinasz siê komu¶ ze swoimi z³o¶liwo¶ciami,p³ac± ci za to ,czy co ?.

Purvis nie krêpuj siê bêdzie ciekawiej i na wy¿szym poziomie icon_wink.gif

Czcibor nie denerwuj siê tak, bo smutny bêdziesz .
Farmazon
Funkcja Kasztelana zamku Inow³odzkiego nie ma nic wspólnego z funkcj± prezesa stowarzyszenia Inow³odzkie Bractwo Rycerskie.

Najpierw zosta³ Kasztelanem powo³anym przez wójta i biskupów ³owickich a dopiero potem powo³a³ do ¿ycia stowarzyszenie .

Adsumus
CYTAT
Funkcja Kasztelana zamku Inow³odzkiego nie ma nic wspólnego z funkcj± prezesa stowarzyszenia Inow³odzkie Bractwo Rycerskie.

Najpierw zosta³ Kasztelanem powo³anym przez wójta i biskupów ³owickich a dopiero potem powo³a³ do ¿ycia stowarzyszenie

To kto organizuje przemarsz Kasztelan i zamek czy Bractwo Rymcerskie?
Marcin Waszkielis
Cieszê siê , ze w koñcu znalaz³ siê ktos tak odwa¿ny jak Czcibor1 i we mnie rozbudzi³ ducha sprzeciwu. Ile jeszcze mo¿na znosiæ jarzmo grunwaldzkich nakazów, no ile siê pytam.... Zawsze chcia³em przyjechaæ na Grunwalda z ch³opakami z kwadrata, mo¿e nie maj± tych we³nianych ciuchów ale serca maj± czyste i zwieracze ciasne. Co roku urz±dzam wymarsz na Grunwald wraz z taborami, trasa - Sienkiewicza-Dworcowa-Olsztyn-Olsztynek-Stêbark-Grunwald, znaczn± czê¶æ pokonujê pieszo. Bo jak pisa³ Broniewski a za nim inni wybitni - Kochanowski, D³ugosz, gen. Italia - Grunwald nie dziêkuje, Grunwald zawsze wymaga. Dlatego choæ skwar wielki i ból w obtartym od skórzanych majtek kroczu nie do wytrzymania, to jednak warto.... Tak warto...
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
obszczekiwaczami ,to tzw harcownicy zapewne nas³ani wiadomo przez kogo,ich rola to wykpiæ ,o¶mieszyæ,zdeptaæ

Te¿ siê zastanawiam, kto mnie nas³a³. Tzn. ja wiem- nas³a³a mnie tu moja g³êboka chêæ wy¶miania pomys³ów i ludzi, których za m±dre nie uwa¿am.

CYTAT
Dla nich idealy rycerskie to powód do kpin,ciekawe dlaczego w takim razie udaj± rycerzy ,rycerz bez honoru i przestrzegania regu³y jest nikim ,nêdznym narzêdziem w rêkach mocodawców.

Wspó³czesne, pompatyczne, naburmuszone, wyolbrzymione do przesady, czêsto przek³amane, nie maj±ce wiele wspólnego z rzeczywisto¶ci±, dziecinne, ¶mieszne, pozbawione g³êbszego sensu i racji bytu idea³y rycerskie jak najbardziej wy¶miewam.
I paradoksalnie nie udaje rycerza. Rycerza udaj± Ci, co w takie idea³y siê ubieraj±, w czasie gdy pomykaj± w kozaczkach, które w po³owie lat .90 nosi³a moja mama. To jest dopiero ¿a³osne.

CYTAT
Jak jeste¶ taki mocny w gêbie to za³ó¿ swój temat i tam siê produkuj,a nie wcinasz siê komu¶ ze swoimi z³o¶liwo¶ciami,p³ac± ci za to ,czy co ?.

Chcia³bym, ¿eby mi p³acili za wy¶miewanie debilnych tematów. By³bym wtedy mega bogaty. A ty wstrzyknij sobie pavulon, bo za bardzo spiêty jeste¶ i mo¿esz mieæ potem problemy zdrowotne, jakie¶ wrzody czy co¶. Aha- i pamiêtaj, ¿e forum jest dla wszystkich, a nie jednych szczekaczy reprezentowanych przez Ciebie.

PS-jeste¶ zwi±zany z bractwem Inow³odzkim? Bo jako¶ dziwnie zauwa¿y³em, ¿e Farmazon i Kasztelan IBR dok³adnie tak samo b³êdnie u¿ywaj± interpunkcji, stawiaj±c te znaki nie bezpo¶rednio za wyrazem (jak byæ powinno), ale po spacji. Choæ ja tam po prostu lubiê teorie spiskowe.

CYTAT
ale serca maj± czyste i zwieracze ciasne

heart.gif zakocha³em siê w tym tek¶cie.
£azarz
Salve Fratres!

Czciborze1 - wyluzuj.

CYTAT(Czcibor1 @ 23:27 15.05.2010) *
I w³a¶nie dla takich inicjatyw jak Pana Kasztelana nale¿y zorganizowaæ formu³e, aby tacy odtwórcy ruchu rycerskiego mogli znale¼æ godne miejsce w grunwaldzkiej imprezie ,a nie jaki¶ placyk na rozbicie obozu 2 km od Grunwaldu. I takich ludzi i takich inicjatyw jest wiele ,ale nie mie¶ci siê to w obecnej formule grunwaldzkiej,dlatego trzeba to zmieniæ.
Przemarsz taborami na grunwald to powinna byæ norma ,a nie tylko w±ska grupka ludzi zdobywa siê na tak wierne odtwarzanie historycznych wydarzeñ.

Jak ju¿ wcze¶niej pisano Krzysztof Górecki wraz z Jackiem Szymañskim organizuj± t± imprezê od wielu lat. Je¿eli wasza wizja jest idealna to trzeba by³o wcze¶niej skontaktowaæ siê z nimi i mo¿e doszliby¶cie do jakiego¶ kompromisu. Wystarczy³o pisaæ lub dzwoniæ. Kontakt do organizatorów masz nawet na stronie http://www.druzynaibr.pl/ > http://grunwald600.pl/ > http://www.grunwald1410.pl/ > http://www.grunwald1410.pl/index.php?cat=3 . Piszesz, ¿e takich ludzi jak pan Franciszek Jagielski (wybacz ale nie bêdê nazywa³ kasztelanem) jest wiêcej, zapewne masz racje. Tylko wyobra¼ sobie, ¿e organizujesz imprezê na +/- 200 tys widzów w której czynnie bierze udzia³ 2000 walcz±cych. I na kilka miesiêcy przed imprez± zg³aszaj± siê do ciebie ekipy które wedle ich uznania robi± jedyn± i najs³uszniejsz± wizjê imprezy któr± robisz od lat. Ekipy te nie próbuj± nawet zrozumieæ ¿e to co robi± nie da siê wpasowaæ w imprezê która ju¿ w³a¶ciwie jest zamkniêta. Czytasz ze zdziwieniem choæby na FREHA o zbrodni na narodzie jakiej siê dopu¶ci³e¶. Na nowo dziêki takim ekipom poznajesz ¿e za nic masz honor. Czciborze1 wyluzuj, nikt jak do tej pory was nie obrazi³, ale stara³ siê wam wyt³umaczyæ. Mo¿e teraz i ty wraz z panem Franciszkiem zrozumiecie.

CYTAT(Farmazon @ 11:20 16.05.2010) *
Najpierw zosta³ Kasztelanem powo³anym przez wójta i biskupów ³owickich a dopiero potem powo³a³ do ¿ycia stowarzyszenie .

Czciborze1 nie gniewaj siê ale pan Franciszek Jagielski nie móg³ byæ powo³any przez wójta na stanowisko Kasztelana. Zobacz definicjê WÓJT http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C3%B3jt .

My¶lê ¿e ju¿ ka¿dy napisa³, id¼my do Miszki na ³azarskie Piwoooooooo smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz
Kasztelan IBR
S³uchaj no £azarzu !

Mam do Ciebie pro¶bê coby¶ Ty nie ³±czy³ mojej osoby z Czcibor1 . Wasze przepychanki s³owne w które zosta³em wci±gniêty na si³ê mnie nie interesuj± . A czy bêdziesz na mnie mówi³ "Kasztelan" czy "Królowa Bona" zwisa mi to.

http://picasaweb.google.pl/pharmasone/Nada...832418544150770

Kasztelan IBR
Wójt ma jasno okre¶lone obowi±zki i przywileje

Do zadañ wójta nale¿y w szczególno¶ci:

* przygotowywanie projektów uchwa³ rady gminy
* okre¶lanie sposobu wykonywania uchwa³
* gospodarowanie mieniem komunalnym
* wykonywanie bud¿etu
* zatrudnianie i zwalnianie kierowników gminnych jednostek organizacyjnych

Powinien Cie zainteresowaæ pkt 3 i pkt 5 oraz ich interpretacja

Kasztelan zamku Inow³ódz

Ps. zakoñczcie t± drêtwa polemikê

Nidhogg
CYTAT(Kasztelan IBR @ 13:58 16.05.2010) *
Wójt ma jasno okre¶lone obowi±zki i przywileje

Do zadañ wójta nale¿y w szczególno¶ci:

* przygotowywanie projektów uchwa³ rady gminy
* okre¶lanie sposobu wykonywania uchwa³
* gospodarowanie mieniem komunalnym
* wykonywanie bud¿etu
* zatrudnianie i zwalnianie kierowników gminnych jednostek organizacyjnych

Powinien Cie zainteresowaæ pkt 3 i pkt 5 oraz ich interpretacja

CYTAT(Wikipedia)
W okresie lokacji miast wójt by³ to dziedziczny urzêdnik, stoj±cy na czele miasta lub osady miejskiej lokowanej na prawie niemieckim. By³ on lennikiem pana miasta

Mysle, ¿e £azarzowi chodzi³o raczej o ten kawa³ek. Kierunki na drabinie feudalnej siê nie zgadzaj±.
Pozdrawiam, Rafa³
PS:
CYTAT(Kasztelan IBR)
Ps. zakoñczcie t± drêtwa polemikê

Drêtw±? Ale¿ od dawna nie by³o lepszej zabawy na Freha :D
Kasztelan IBR
Zgadza siê . Na chwilê obecn± mamy 2010 rok i administrowanie zamkami le¿y w kompetencji urzêdników typu wójt , burmistrz , prezydent miasta , wojewoda .
Borg
Podsumowuj±c, dla tych, którzy nie czytali poprzednich 30kilku postów:
Ludzie od p³uga ledwo co oderwani zostaj± ja¶nie wielmo¿nymi. Kwestie honoru i patosu staja siê warto¶ciami nadrzêdnymi, ale niestety tylko na papierze, bo poziom kultury dalej jest przydenny. Regu³y s± z³e, bo nie pozwalaj± czyim¶ ziomkom na co¶ tam. Regu³y s± z³e bo wymagaj± zaanga¿owania.
B±d¼cie przeklêci rekonstruktorzy, którzy staracie siê i zrzucacie siê po 40z³ na kie³baskê i siano. B±d¼cie przeklêci, wy którzy trenujecie ca³ymi dniami by w³adaæ wprawnie mieczami.
B±d¼cie pochwaleni patetyczni rycerze pogiêtej rynny i waciaka.
Wszystko to zosta³o wyartyku³owane jêzykiem pewnej toruñskiej rozg³o¶ni, pozbawionym argumentów, a pe³nym patos. Nie by³o jeszcze tylko "sieniewiczoszczyzny".

ps
Anulko, Morrigan, ch³opaki mo¿e lepiej na piwo siê wybraæ, ni¿ z dyskutowaæ z rycerzami pe³nymi idea³ów?
Nidhogg
CYTAT(Kasztelan IBR @ 14:23 16.05.2010) *
Zgadza siê . Na chwilê obecn± mamy 2010 rok i administrowanie zamkami le¿y w kompetencji urzêdników typu wójt , burmistrz , prezydent miasta , wojewoda .

Na chwilê obecn± prawo nie przewiduje takiej funkcji jak kasztelan. nie zmienia to faktu, ¿e gdy przewidywa³o, to kasztelan by³ prze³o¿onym wójta, wiêc wójt mianuj±cy kasztelana wzbudza oczywist± weso³o¶æ.
Fionn
CYTAT(Marcus Augustus Glabrio @ 11:37 16.05.2010) *
Te¿ siê zastanawiam, kto mnie nas³a³.

Niechybanie grupa trzymaj±ca w³adzê... nie wiem tylko za co t± w³adzê trzyma, ¿e mo¿e Ciê tak bez pardonu nasy³aæ icon_wink.gif
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
Wasze przepychanki s³owne w które zosta³em wci±gniêty na si³ê mnie nie interesuj± .

No wiêc, Królowo Bono, z tego co kojarzê nikt nie zaci±ga³ Ciê si³± do tego tematu, ani te¿ nie kaza³ siê wypowiadaæ. W³a¶ciwie to sam zacz±³e¶ dyskusjê, bo to, ¿e kto¶ kogo¶ ledwo wspomina w tym co pisze nie znaczy od razu, ¿e trzeba zabieraæ g³os.

CYTAT
Drêtw±? Ale¿ od dawna nie by³o lepszej zabawy na Freha :D

M±drze gada, polaæ mu!

CYTAT
ps
Anulko, Morrigan, ch³opaki mo¿e lepiej na piwo siê wybraæ, ni¿ z dyskutowaæ z rycerzami pe³nymi idea³ów?

Chêtni bym ³ykn±³, tylko magisterka mnie wo³a angsad.gif A skoro nie mogê na piwie, to choæ tu sobie odpocznê intelektualnie smile.gif

CYTAT
za co t± w³adzê trzyma

Pewnie za jaki¶ wa¿ny organ w³adzy icon_wink.gif
Adsumus
CYTAT
Wszystko to zosta³o wyartyku³owane jêzykiem pewnej toruñskiej rozg³o¶ni, pozbawionym argumentów, a pe³nym patos. Nie by³o jeszcze tylko "sieniewiczoszczyzny".

Chyba w dokumencie nadaj±cym tytu³/funkcjê/whatever kasztelana siê pojawi³a- nieuwa¿nie czytasz Borgu!
Borg
Mea culpa, przelecia³em wzrokiem tylko, bo mnie przerazi³ samym dizajnem.
Marku powodzenia w pisaniu smile.gif
Aiuto
nie sadzilem ze to nastapi-ale przyznaje ,ze kolega Lazarz utrafil w sedno smile.gif
Ijeszcze tylko mala prozba do Kasztelana IBR , o zmiane stylu pisania na forum , jak to mowia "nie zaboli jêzyk od dobrego slowa"..
Nidhogg
A ja sobie przeczyta³em ten piêkny dokument. I siê tak zastanawiam, czy w zwiazku z tym nadaniem:
CYTAT(Wójt Gminy Inow³ódz)
...a tak¿e pos³ugiwac sie pe³ni± przywilejów, które godno¶æ ta posiada.

pan kasztelan Inow³odzki korzysta z prawa do zasiadania w Senacie Rzeczypospolitej?
Morrigan
Ale dawno nie bylo takie zabawy na freha :D, a piwo swoja droga wieczorkiem; jak jeszcze tak ze 30 osob napisze o potosie,rymcerswiet idealaci i innych takich.

CYTAT
B±d¼cie pochwaleni patetyczni rycerze pogiêtej rynny i waciaka.
To jest piekne Borgu, po prostu piekne smile.gif.
Armand
Najpiêkniejszym artefaktem w z galerii jest wg. mnie czwororêczny pseudoflamberg chaosu z rêkoje¶ci± owiniêt± chyba sznurkiem i kling± z dospawanymi zêbami ricassa. Nasi bohaterowie musz± byæ chyba czule przywi±zani do tego cudnego sprzêtu, co i rusz siê z nim fotografuj± szczerba.gif

Daleko nie trzeba siêgaæ pamiêci±, wystarczy przypomnieæ sobie znanych ju¿ na forum panów "C" oraz "E" smile.gif , ¿eby nie dziwi³o nikogo szermowanie koturnow± rymcerszczyzn±, patosem, etosem i pornosem w zestawieniu z nisk± kultur± osobist±, arogancj± (zwracanie siê do cz³onków tego forum per "Hej ty ...... !" ) i kiepsk± ortografi±.

CYTAT
Przemarsz mój bêdzie najd³u¿sz± i najbardziej widowiskow± imprez± historyczn± w Polsce

Dodaæ trzeba wybitn± znajomo¶æ realiów odtwórstwa historycznego w Polsce. I skromno¶æ, of course. Za dwa sezony wyp±czkuj± jakie¶ kolejne "Mistrzostwa Europy w Rzucie Buzdyganem imienia sir Francelota :D" a sponsorem bêdzie wójt gminy Pasikurowice Gnojne, w powiecie Macajdziewkinasianie. Ma siê wra¿enie paskudnego Déjà vu, ale z racji prza¶nych a prowincjonalnych realiów raczej de¿a wu, albo nawet "Derza wó" dunno.gif bum.gif smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.