Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Elementy ³uskowe
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Stalord
Na pewno w Szorcy rycerza z pierwszego obrazka. Na nastêpnym obrazku widaæ dwóch rycerzy w psich pyskach, gdzie u jednego wyra¼nie widaæ kaptur kolczy, natomiast gehynk drugiego podpartego na m³ocie jest zbudowany w inny sposób co przypomina mi chocia¿by ochronê szyi ukazan± przeze mnie na wcze¶niejszych miniaturach, na przyk³ad u jednego z "Anielskich maruderów w Chroniques du France". Faktycznie, jest to s³aba jako¶æ i trudno jest poprzeæ moj± tezê o wystêpowaniu os³on ³uskowych, tego typu wizerunkami, równie dobrze mog± przedstawiaæ element pikowany.
Indar
Moim zdaniem na si³ê starasz siê tam dostrzec ³uskê. Jak dla mnie to elementy pikowañca, nic poza tym.
Mateusz z Grójca
+ew. przedstawienia elementów kolczych
Stalord
Muszê przyznaæ racjê, ¿e nie jestem w tej chwili w stanie przedstawiæ odpowiedniego potwierdzenia dla ko³nierzy ³uskowych, czy p³ytkowych na koñcówkê XIV i pierwsz± po³owê XV. Przynajmniej je¶li chodzi o uzbrojenie zachodnioeuropejskie. Tak, czy inaczej motyw z Biblii Wac³awa oraz ryciny z Gdañska dalej nie s± moim zdaniem jednoznacznie obalone. smile.gif

Dziêkujê za dyskusjê i teraz wiem, ¿e przynajmniej napier¶nik mogê przerobiæ w kirys z p³ytkow± szorc±.

Pozdrawiam Stach smile.gif
EO
Zauwa¿ przy tym, ¿e sporo szorc na przedstawieniach to elementy niezale¿ne, niepo³±czone z napier¶nikiem. Mo¿e w tê stronê?
Stalord
Sugerujesz p³ytkow± spódnicê? Widzia³em motywy z podwieszan± kolcz± szorc±, czasami nawet w sytuacji, kiedy spod szaty wierzchniej wystawa³a pe³na kolczuga, ale nie wiedzia³em o oddzielnym podwieszaniu szorcy. By³bym wdziêczy gdyby¶ wys³a³ mi na priv, je¶li masz czas jaki¶ motyw tego typu. Czy przyk³adem mo¿e byæ miniatura bitwy pod Crecy?

Z góry dziêkujê i pozdrawiam.
EO
CYTAT(Stalord @ 13:53 05.10.2009) *
Sugerujesz p³ytkow± spódnicê? Widzia³em motywy z podwieszan± kolcz± szorc±, czasami nawet w sytuacji, kiedy spod szaty wierzchniej wystawa³a pe³na kolczuga, ale nie wiedzia³em o oddzielnym podwieszaniu szorcy. By³bym wdziêczy gdyby¶ wys³a³ mi na priv, je¶li masz czas jaki¶ motyw tego typu. Czy przyk³adem mo¿e byæ miniatura bitwy pod Crecy?

Moim zdaniem tak. Trzech panów na pierwszym planie ma na sobie wierzchnie pikowañce, a NA NICH szorce - dwaj Anglicy folgowe, Francuz ³uskow±. W ¼ród³ach pisanych tego okresu wystêpuj± osobne szorce.
Racimir
W za³±czeniu nagrobek Wiliama Cheyne, 1374, stópki ³uskowe
robert w. Wielki
Ciekawe jest równie¿ miejsce pomiêdzy tymi ³uskami, a doln± krawêdzi± nagolennicy-wygl±da to mi na kó³eczka kolcze,i wtedy albo ³±cz± one te dwa elementy, albo s± pod ³uskami.
Borg
Raczej pod spodem. Znane (jedyne) zachowane nogawice pikowane maj± wszyte kawa³ki kolczugi. Natomiast patrz±c na,"co lepszej jako¶ci" nagrobki, choæby Henryka VI Wroc³awskiego to wyra¼nie widaæ nogawice kolcze pod zbrojnikowymi.
Stalord
A co zrobimy z miniatur± z mojego za³±cznika? Czy ma kto¶ mo¿e pojêcie, co ona przedstawia i sk±d pochodzi? Konkretnie interesuje mnie motyw postaci drugoplanowej, z glewi± przygotowan± do zamachu. Wydaje mi siê i¿ ma on na sobie co¶ w rodzaju "karaceny" zbrojê z p³ytek, a mo¿e to znowu element pikowany, lub postaæ uantyczniona, szydercza, mo¿e to rodzaj kirysu krytego, szaty bojowej? ;) Mia³em, ju¿ tego dziwactwa nie wrzucaæ, ale widzê, ¿e temat ruszy³ dalej.

Pozdrawiam, Stach
Madis
Przegl±daj±c ostatnio francuskie manuskrypty z XIV/XV wieku natkn±³em siê na do¶æ ciekawy patent w postaci kaptura ³uskowego. Ktos z Was co¶ takiego widzia³ wczesniej? £uskowe szorce jak najbardziej zdarzaj± sie na nagrobkach natomiast ³uskowy czepiec ciêzko juz dostrzec. Macie mo¿e foty wspó³czesnych rekonstrukcji, ktos cos takiego robi? Jak z wystêpowaniem w Polsce?

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.