Równie¿ pod³±czam siê pod pytanie moich poprzedników... Jak mo¿na zdobyæ film o ile mo¿na???
Hej.
Strasznie Wam dziêkujê za naprawdê niesamowite wsparcie. premiera uda³a siê jak cholera, mia³a niesamowity nastrój i to g³ównie dzieki Wam. jest to dla nas ogromna zachêta do dalszej pracy. Zw³aszcza, ¿e w tej materii, ¶rodowisko rekonstrukcyjne ma OGROMNY potencja³, którego grzech nie wykorzystaæ.
Film bêdzie najprawdopodobniej do ¶ci±gniêcia ju¿ nied³ugo po pokazie w Trójmie¶cie.
Jeszcze raz ogromne dziêki!
By³am, zobaczy³am, pokuszê siê o napisanie recenzji.
Zacznê mo¿e od ³y¿eczki dziegciu, czyli tego, co mi siê nie podoba³o.
Po pierwsze dialogi. I to wcale nie dlatego, ¿e by³y z³e. Jak na mój gust by³o ich za ma³o. Wiem, ze ekipa nie chcia³a zrobiæ niczego w amerykañskim stylu, czyli filmu przegadanego. Ale mimo wszystko zabrak³o mi tych kilku zdañ wiêcej miêdzy bohaterami, które pozwoli³yby nieco mocniej wczuæ siê w ich pozycjê, sytuacjê, tudzie¿ rozterki moralne. Czasami odczuwa³am silny brak komentarza postaci do wydarzeñ, które ogl±damy, a tym samym ciê¿ko by³o mi siê domy¶liæ, czy dany epizod by³ wa¿ny nie tylko dla toku narracji, ale równie¿ dla bohatera.
Po drugie ¶cie¿ka d¼wiêkowa czasami przyt³acza³a. (Zastrzegam tu, ¿e mo¿e to byæ wina nag³o¶nienia w samym klubie Trzy Siostry). ¦wietna muzyka, doskonale ilustruj±ca przebieg akcji, niemal perfekcyjnie prowadz±ca narracjê, ale jednak naliczy³am trzy momenty, w których zag³uszy³a wypowiedzi bohaterów. Gdyby nie angielskie napisy, ich sens umkn±³by mi zupe³nie.
Po trzecie i ostatnie: film by³ zdecydowanie za krótki.
To teraz mogê ju¿ zacz±æ laæ miód. Bardzo ciekawy scenariusz, brak niektórych oczywisto¶ci, zaskakuj±ce zakoñczenie (przynajmniej mnie zaskoczy³o). Niesamowity wrêcz dowcip i humor, dozowany w odpowiednich dawkach.
Jak na moje laickie oko, ¶wietnie zrobione efekty specjalne. Jako czytelniczka bloga Pana Re¿ysera, specjalnie wypatrywa³am momentów, o których wiedzia³am, ¿e co¶ tam zosta³o komputerowo zmienione. Twórca w pocz±tkowej przemowie prosi³, by¶my nie spodziewali siê "W³adcy pier¶cieni". Uwa¿am, ¿e co do dba³o¶ci o takie w³a¶nie szczegó³y, to specjali¶ci od ekranizacji Tolkiena mieliby siê czego uczyæ.
Sceny walk odpowiednio dynamiczne i "krwiste" - dos³ownie i w przeno¶ni. (Kole¿anka w niektórych momentach, gdy widaæ by³o odr±bywane w trakcie bójki cz³onki, zamyka³a oczy, wiêc realizm robi naprawdê piorunuj±ce wra¿enie.)
Przy³±czam siê do g³osów o najlepszym filmie historycznym tego roku, a nawet bym rzek³a ostatnich kilkudziesiêciu lat kinematografii polskiej. Nie oceniam wierno¶ci realiom historycznym, jako ¿e w tej kwestii jestem laikiem. Pozostawiam to do oceny rzeczywistym fachowcom, których na Fresze jest spora gromadka.
Film gor±co polecam, ze szczerego serca. Sta³am siê posiadaczk± plakatu, dokonam te¿ zakupu filmu, choæ zgodnie ze s³owami cz³onków ekipy wiem, ¿e dzie³o bêdzie mo¿na ¶ci±gn±æ z sieci za darmo. Uwa¿am jednak, i¿ za tak wspania³e widowisko i przyjemno¶æ, jak± da³o mi jego ogl±danie, mogê zrobiæ chocia¿ tyle i zap³aciæ za nabycie p³yty.
tak¿e by³em na premierze i parê przemy¶leñ mi przysz³o do g³owy.
po pierwsze "chapeau bas" przed Twórcami i wszystkimi zaanga¿owanym w to. zgromadziæ tak± ilo¶æ rycerzy, ogarn±æ tyle plenerów, konie, wóz (!!!) rekwizyty ... naprawdê podziwiam.
po drugie - postprodukcja. o ile jeden czy dwa blueboxy (na ruskim grodzie) wysz³y nie za dobrze, to ca³a reszta efektów, zamek, kopiowanie walcz±cych, krew, aftereffectowe strza³y itd naprawdê rewelacyjne. a intro - cud, miód ! brawo panie Jones !
po trzecie - humor
bejuj±cy, rewelacyjny Saszka, gro¼ny £azarz, wreszcie zbere¼ny klawisz - naprawdê barwne i niezwykle komiczne postacie.
po czwarte - czê¶æ z Bagrittem i ma³ym rycerzem. naprawdê ¶wietnie nakrêcona, wyre¿yserowana i co najwa¿niejsze - zagrana !
i moim zdaniem wisienka na torcie - muzyka. ani razu nie wychodzi³a na pierwszy plan, robi³a znakomite t³o i konia z rzêdem temu kto znajdzie w czym ustêpuje ¶cie¿ce d¼wiêkowej z "Mohikanina" czy innych.
a teraz ³y¿eczki dziegciu.
jako¶æ obrazu. ajajaj. ju¿ w ma³ym kinie ¦wit obraz bywa³ nieostry, co dyskwalifikuje go z wy¶wietlania w TV czy wiêkszych kinach. a naprawdê na to zas³ugujecie, bo wszystkim innym przebijacie wiêkszo¶æ rodzimej kinematografii. poza tym widaæ by³o ró¿nice w scenach krêconych przez ró¿ne osoby - i to bardzo radykalne ró¿nice. i ¿eby by³o jasne - nie czepiam siê, po prostu niedosyt wywo³uje uczucie, ¿e tak dobrego filmu momentami nie da siê ogl±daæ.
nag³o¶nienie dialogów - taka typowa polska przypad³o¶æ. na szczê¶cie fabu³y mo¿na by³o siê domy¶liæ z samego obrazu, bo dialogi nie pomaga³y w tym.
konkluzja - chcemy wiêcej
Witam
To teraz ja siê do³±czê.
W filmie chyba najbardziej podoba³ mi siê motyw z m³odym Maækiem. ¦wietny pomys³, sceny naprawdê przemy¶lane i porz±dnie wyre¿yserowane (oczywi¶cie z mojego punktu widzenia ;)).
Sceny batalistyczne - miód po prostu. Szczerze mówi±c nie widzia³em nigdzie tych przeróbek komputerowych. Oczywi¶cie domy¶la³em siê, gdzie one s±, ale by³y naprawdê realistycznie zrobione.
Sama fabu³a - bardzo fajna. Tak, jak siê spodziewa³em, wpasowa³a siê ¶wietnie w ówczesny klimat.
Co do dialogów. Kniaziówna da³a po sobie poznaæ, jaki jest jej stosunek do sytuacji, do ¿ycia w rozmowie z t± pann± przys³an± przez Waska, jednak sam Maæko faktycznie móg³by mówiæ wiêcej.
Czy to w modlitwach, czy te¿ mo¿e do losowo spotkanego zwierzaczka, czy nawet do samego siebie. Tego mi osobi¶cie brakowa³o.
I ¿eby by³o konstruktywnie...
Naprawdê zdziwi³em siê bardzo dobr± gr± aktorsk±. W niektórych miejscach mia³em poczucie sztuczno¶ci emocji, ale mo¿e to tylko si³a autosugestii.
Faktycznie spora czê¶æ scen by³a graficznie s³abej jako¶ci. Zw³aszcza sceny z kniaziówn± jeszcze w tej "chacie" w grodzie.
W ostatecznym rozrachunku...
Brawo dla Drzewiak i oczywi¶cie ca³ej ekipy
Bardzo mi³o siê ogl±da³o - byle tak dalej!
iii... czekam na nastêpny film ;)
BTW: A ja mam autograf "pana re¿yserza"
Pozdrawiam
CYTAT
Co do dialogów. Kniaziówna da³a po sobie poznaæ, jaki jest jej stosunek do sytuacji, do ¿ycia w rozmowie z t± pann± przys³an± przez Waska, jednak sam Maæko faktycznie móg³by mówiæ wiêcej.
Czy to w modlitwach, czy te¿ mo¿e do losowo spotkanego zwierzaczka, czy nawet do samego siebie.
Móg³by¶ to napisaæ bardziej zrozumiale?
CYTAT
Tego mi osobi¶cie brakowa³o
Ja osobi¶cie proponujê siê nie zaci±gaæ
Co do d¼wiêku, to w kinie ¦wit kole¶ za mikserem siê nie popisa³. Jako¶æ by³a lepsza, chocia¿by na Czersku. Po prostu w kinie za bardzo podbili basy i zjechali ¶rodek pasma (dominuj±ca muzyka, szczególnie zag³uszaj±ca lektora na pocz±tku).
Jako¶æ obrazu... Có¿, pamiêtajmy, ¿e film krêcony by³ do¶æ amatorskim sprzêtem - szczególnie sceny z planów sprzed 4 lat. Ca³y film nakrêcony by³ w rozdzielczo¶ci 720×576 (PAL) - ograniczenia sprzêtowe, wiêc po rzuceniu tego na du¿y ekran nie ma co siê dziwiæ, ¿e nie by³a to ¿yleta.
Jak dla mnie, bior±c po uwagê praktycznie zerowy bud¿et tej produkcji, absolutnie nie ma siê czego wstydziæ, a nawet mo¿na byæ dumnym.
Dla mnie osobi¶cie ten film je¶li jeszcze nie jest, to na pewno stanie siê niesamowit± pami±tk±. Bior±c pod uwagê liczbê znajomych graj±cych, statystuj±cych, gdy za jakie¶ 20 lat go obejrzê na pewno wróc± wspomnienia i ³ezka siê zakrêci.
A kiedy film zostanie udostêpniony? Bo nie mogê siê doczekaæ
Wracaj±c jeszcze do dialogów powiem, ¿e czê¶ciowo sami aktorzy wymuszali na Drzewiaku ¿eby teksty ograniczaæ do absolutnego minimum.
W my¶l zasady, ¿e im mniej tekstu tym mniej mo¿liwo¶ci o¶mieszenia produkcji amatorszczyzn± aktorsk±.
Pozdrawiam,
Zapa¶nik
Salve!
Kiedy bêdzie dostêpny download ?? Co¶ ju¿ wiadomo ??
Pzdr,
Pawe³ vel Tybald
Dawaæ film - do kupienia/¶ci±gniêcia - wszystko jedno!
Witam.
No wiêc film jest do ¶ci±gniêcia ze strony www.dawnotemuwilzy.pl Jest tam zak³adka pt: Download.
Dziêki za mi³e s³owa jeszcze raz i za bardzo konstruktywna krytykê, z któr± nie sposób siê nie zgodziæ. W tej chwili sam widzê w tym filmie tylko b³êdy. :-)
Tak, czy inaczej zapraszam do ¶ci±gania, powielania, pokazywania kolegom, podsy³ania linka babci, cioci i komukolwiek kto to bêdzie chcia³ obejrzeæ. :-)
Mo¿e bêdziemy robili pokaz na Grunwaldzie.
Pozdrawiam i do zobaczenia na imprezach w sezonie.
Aj tam od razu b³êdy, ka¿dy robi b³êdy, cz³owiek uczy siê na b³êdach, nie ma siê tym co przejmowaæ. Odwalili¶cie kawa³ dobrej roboty nie ma mowy o b³êdach.
Dawno ju¿ tak dobrego filmu na Czersku nie obejrza³em
¯yczê wam wielu sukcesów i nakrêcenia kolejnych filmów na Temat XIII wieku.
Pozdrawiam Dicon
A bêd± dostêpne napisy po angielsku?
Pozdrawiam
L.
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
No, no, no. Kawa³ dobrej roboty,nie ma to tamto.
Co do b³êdów nikt ich nie uniknie nawet super produkcje maj± wpadki ;) I jak dla mnie nie ma sie czego wstydziæ, a przeciwnie jest siê czym pochwaliæ. Nie wypada nic innego zrobiæ jak POGRATULOWAÆ.
Czekam na kolejne filmy
pozdrawiam
Film naprawdê ¶wietny ! Widaæ ¿e w³o¿yli¶cie w niego kupê pracy, mam nadzieje Drzewiak ¿e na tym nie poprzestaniecie i nakrêcicie jeszcze kilka produkcji tego typu, bo widaæ ¿e warto ;). Jeszcze raz gratuluje.
Mo¿e by tak poci±æ na jakie¶ 10 czê¶ci i na youtuba go...
Fil ma napisy angielskie. A co do Youtuba, to czemu nie.
Sex, przemoc i lataj±ce koñczyny!
Fuck yeah!
Dobrze spêdzona godzina!
Ju¿ siê ci±gnie
Po tym co pisali¶cie to nie mogê siê doczekaæ.
Przysiad³szy na kanapie, film odpaliwszy oraz niezwykle siê zachwyciwszy od razu poleci³em go znajomym
.
Nie no na powa¿nie to wielki szacunek
.
To z wrzuceniem go na yt to nie g³upi pomys³ ;).
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Veni, vidi, Arborius* vincit.
Co do b³êdów, to pisaæ nie zamierzam, bo ju¿ chyba wszystko wymieniono, za to plusy:
- Sceny z M³odym Maækiem i Ojcem (Bagritem) - rewelka!
- Muzyka genialna i bardzo klimatyczna
- Scenki rodzajowe, szczególnie na zamku w I³¿y (rozmowa mieszczan, spacer itd) - bardzo cieszy³y oko.
Jak poprzednicy liczê wraz ze znajomymi na kolejne produkcjê
Mo¿e tym razem co¶ w klimatach XIV/XV ? :D By¶my siê mo¿e za³apali
Drzewiak! Nakrec cos o wrzesniu 1939!!!!
Film rewelka! Polecam znajomym i nieznajomym
Jakie¶ plany na przysz³o¶æ?
¦wietny! Drzewiak, g³osujê na ciebie w wyborach na re¿ysera nowej wersji Krzy¿aków!
No có¿ - film poza skal± oceniania. Po prostu mistrzostwo. Kole¿anki pop³aka³y siê przy pewnej scenie (wiadomo której), kolegom podoba³a siê scena batalistyczna.
No ale b±d¼my rzeczowi, czyli plusy i minusy
Plusy na pierwszy ogieñ
+scenariusz, mo¿e nieco typowy, ale i tak z zaskakuj±cym zakoñczeniem, spójny i co najwa¿niejsze - wci±gaj±cy
+muzyka - to mówi samo przez siê
+zaanga¿owanie aktorów
+retrospekcje
+I³¿a i wie¶ Lipsko
+wszystko czego nie wymieniê w wadach
no to minusy (ale to ma byæ konstruktywna krytyka)
-d³ugo¶æ! ja chcê 3h filmu + dodatkowo wersjê re¿ysersk± d³u¿sz± o kolejn± godzinê
-nagrania g³osów - jednak nie do koñca da³o siê obej¶æ kwestii technicznym dotycz±cych sprzêtu nagrywaj±cego
-kilka efektów wizualnych (ale to dos³ownie 2 czy 3 momenty) które nieco razi³y sztuczno¶ci±
-czasem zbyt trzês±ca siê kamera
Ale podsumowuj±c w skali od 1 do 10 - du¿o powy¿ej 100 (s³ownie - setki)
Ja chcê wzi±æ udzia³ w nastêpnej produkcji!
Panie Re¿yser - a o wcze¶niakach Pan nie zapomnij
zostanie to moja codzienn± dobranock±
Zacznijmy od podstaw - scenariusz.
Pomimo lataj±cych frehowych spoilerów zaskakuj±ce prowadzenie akcji, nic nie jest oczywiste. Zaczê³am siê nawet zastanawiaæ, czy przypadkiem ksiê¿na popatrzywszy na Waska czego¶ nie poczu³a.
Drzewiak, bardzo zgrabnie pos³ugujesz siê s³owem - oszczêdne teksty, ale przejmuj±ce i zabawne. Tak trzymaæ!
Co do muzyki, to Panie Kompozytor wydaj pan p³ytê z soundtrackiem, bêdzie mia³a równe powodzenie jak film. Spokojnie siedzieæ mo¿esz na jednej ³awce obok mojego ulubionego Micha³a Lorenca.
Zamki i grody s± miodowe, wprowadzam siê do tej wie¿y po lewej stronie. A co do smaczków, to mi siê spodoba³o rozbijanie namiotów, zw³aszcza z potê¿n± muzyk± w tle. Takie detale warto ogl±daæ.
O obrazie siê nie wypowiadam, bo nie umiem patrzeæ, ale czytaj±c zawziêcie bloga czujê, ile pracy zajê³o doprowadzenie materia³u do takiego stanu. I cyfrowi rycerze maszeruj±cy po polu fiuuu. Du¿e brawa.
Kostiumy - ksiê¿na w sukniach ze swad¼by od Jagody wygl±da³a piêknie. Potem tak coraz wiêcej ziemistych kolorów siê pojawia³o, zreszt± tak jak u Dobros³awy. Trochê szkoda ¿e panowie ¶wieca ¿ywymi barwami, a panie przypominaj± szare kuropatwy. Ale nic to, ksiê¿na Lena nic z urody nie traci p³acz±c nad umar³ym.
I ludzie-
¦wietnie obsadzona Dobros³awa, moja ulubiona postaæ. Jest tak przejmuj±co dwulicowa i bardzo bardzo kobieca. Sekunduje jej dzielnie Wasek, kto powiedzia³, ¿e nie umie graæ? Jest bardzo naturalny! G³osu Roderyka mo¿na by s³uchaæ codziennie. Mmm, panie Maæko, mów pan czê¶ciej tak jak przy ognisku
fajnie by by³o w±tek doros³ego rycerza Maæka rozwin±æ szerzej. Najbardziej szkoda mi ksiê¿nej Leny, dziewczynki której ¿ycie nagle kaza³o dorosn±æ i nie powiedzia³o jak. Urocze s± sceny, kiedy okazuje emocje, ¶mieje siê, martwi. Du¿o wiêcej mówi± o niej, ni¿ gdy sama to robi.
Z minusów- usuñcie ten cholerny p³ot z pola bitwy!
Jednym s³owem - super! Jak na rozgrzewkê filmow± re¿ysera to szczêka opada i zostaje na pod³odze
Drzewiak za re¿yserie powiniene¶ dostaæ nagrode hm Z³otego Bagrita (z ca³ym szacunkiem dla pana Bagrita) ale nagrode powiniene¶ dostaæ .
Film ¶ci±gn±³em i obejrza³em
muszê powiedzieæ ¿e fajnie zosta³ zrobiony
Móg³by ¶mia³o w telewizji polecieæ.
Zastanawiam siê do licha, dlaczego ¶ci±gam i ogl±dam t± produkcje za darmo.
Szczerze, póki co przyda³oby siê swoiste Pay Per View b±d¼ chocia¿ "¶ci±gnij film na dysk za sms-a, 9,99 z³". Widaæ, ¿e "Dawno temu w I³¿y" to solidny film, po którym autorom powinno zostaæ co¶ wiêcej ni¿ s³awa, do¶wiadczenie i mi³e wspomnienia.
Stwórzcie fundacje i zbierajcie datki na drug± czê¶æ
ju¿ dzi¶
Mam nadziejê, ¿e na "Dawno temu w I³¿y" siê nie skoñczy. He? Drzewiec, widzê Ciê na gali Oskarów lub w Cannes. Wajda ju¿ stary, Polañski siedzi, a i ja siê jako¶ ¼le czujê... ;)
Mo¿e choæ jaka¶ petycja do TVP z pro¶b± o emisje filmu w kanale ogólnopolskim?
Jest milion s³ów oraz pochwa³ w którym chcia³bym utopiæ wszystkich tworz±cych ten film...
Film jako produkcja Amatorska ma u mnie maks. ocenê
Co u mnie zas³uguje na szczególn± pochwa³ê:
- Lipsko - Scena, która wygl±da³a lepiej ni¿ w ka¿dym wysokobud¿etowym filmie o ¶redniowieczu.
- Pomys³ po³±czenia wstêpu z ikonografiami, naprawdê genialny.
- Sceny rodziny Kramerów
- Muzyka
- Scenariusz (lekki a zarazem zaskakuj±cy i nie zostawi³ mi uczucia niedosytu)
- Efekty i wiêkszo¶æ scen balistycznych
- Kostiumy
- Kilka dobrze przemy¶lanych rozwi±zañ...
Minusy:
- G³osy czêsto za ma³o wyra¼ne (np. lektor - wspania³a barwa g³osu, trochê nie wyra¼nie go s³ychaæ),
- Kilka wpadek (nie s± jakie¶ znacz±ce [no mo¿e ten pier¶cieñ zarêczynowy na d³oni Ksiê¿nej])
- Kilka scen mo¿na by³o lepiej dopie¶ciæ/dorobiæ (mowa o np. przemarszu/manewrów wojsk w niektórych momentach np. dorobiæ wiêkszy sztuczny t³um - mi osobi¶cie przeszkadza³o, ze widzê zbrojnych w dwuszeregu, a z oddali [tu mam na my¶li wspania³e efekty specjalne] ju¿ w w oddziale z³o¿onym z 4 szeregów czy wiêcej. Dodanie paru osób za dwuszereg ju¿ by poprawi³o ca³y efekt])
S±dzê, ¿e Pan Re¿yser i ekipa na pewno wiedz±, gdzie pope³nili b³êdy czy niedoci±gniêcia, a gdzie mog± siê pochwaliæ wspania³ymi osi±gniêciami.
A i jeszcze jedno - bli¿ej tej produkcji do Profesjonalnej ni¿ Amatorskiej (no có¿, za dobrze j± zrobili¶cie
).
Dziêkujê za wspania³e 1,5 h i Pozdrawiam!
Wczoraj obejrza³em film z czê¶ci± mojej ekipy...No normalnie brawa
Najbardziej rozwali³y nas has³a rzucane przez Waska jak pierwszy raz zobaczy³ swoj± przysz³± ¿onê..."Stara"...
Albo Maæko spytany o imiê..Ten u¶miech
Ogólnie plus i to DUUUUUU¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯Y
Widzia³em parê potkniêæ, ale nie psu³y rado¶ci ogl±dania
¦wietny pomys³ na czo³ówkê..Po³±czenie ikonografii. A ytak¿e motyw ze wspomnieniami Maæka i tym jak po ¶mierci "powróci³" do ojca..Przynajmniej ja to tak zrozumia³em..To by³ fajny akcent.
Ogólnie teraz czekam na nastêpn± produkcjê.
Pozdrawiam
Obejrza³em film jak na amatorsk± produkcjê ¶wietny, mi³o siê ogl±da, fajnie dobra muzyka, choæ czasem monotonna. Ogólnie wielkie brawa dla ekipy ¿yczê kolejny sukcesów.
Film godny podziwu. Jak na produkcjê amatorsk± zrobiony na 5 z plusem.
teraz dla porównania podam ¿enuj±ce wyniki pracy naszych ¶wiatowych s³aw, szkoda ¿e na to id± spo³eczne pieni±dze i firmuj± to ministerstwa:
http://www.youtube.com/watch?v=Fgm64MLgbp4http://www.youtube.com/watch?v=gMvtQOoTbRM...feature=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=fRqcbZsKVII
Kto¶ ju¿ chyba o tym wspomnia³ wczesniej, ale zapytam jeszcze raz. Czy zostanie wydany jaki¶ soundtrack z filmu? W postaci p³ytki CD któr± bêdzie mo¿na nabyæ lub te¿ ewentualnie sk±d¶ ¶ci±gn±æ wszystkie utwory.
Pozdrawiam
CYTAT(Kichigai @ 10:03 25.06.2010)
Najbardziej rozwali³y nas has³a rzucane przez Waska jak pierwszy raz zobaczy³ swoj± przysz³± ¿onê..."Stara"...
Albo Maæko spytany o imiê..Ten u¶miech
Ogólnie plus i to DUUUUUU¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯Y
Genialne jest tez wywracanie oczu przez doradcê Waska. Wasek rzuca tekstem a po jego doradcy widaæ "O Bo¿e!"
Napiszmy Frehow± petycjê do telewizji, podpisze siê pod ni±. Poza tym prosimy o kolejne dzie³o!
Mysle, ze kazdy z nas ma w zyciu "pozarycerskim" jakies prywatne/zawodowe znajomosci, kontakty etc. Proponuje wykorzystac je do akcji lobbingowej promujacej dzielo Drzewiaka, ktore na taka promocje jak najbardziej zasluguje. Przy okazji, zauwazcie, ze to rowniez promocja naszego srodowiska, przez wiekszosc ludzi "spoza" kojarzonego, niestety, z tandetnym festynem.
"Katedra" Baginskiego, zanim zostala nominowana do Oscara tez byla intensywnie i bezinteresownie promowana przez ludzi z fandomu milosnikow fantastyki. Wezmy to pod rozwage - i do dziela!
CYTAT
Genialne jest tez wywracanie oczu przez doradcê Waska. Wasek rzuca tekstem a po jego doradcy widaæ "O Bo¿e!"
...a podczas za¶lubin z kolei Wasek przewraca oczami na tê ca³± ³acinê - widaæ ¿e jako rasowy zbójcerz na Mszy ¶wiêtej rzadkim go¶ciem bywa³.
Ogl±da³em wczoraj, i jestem pod wra¿eniem - co prawda widaæ po niektórych fragmentach, ¿e film jest amatorski, ale jest to zdecydowanie najlepszy film amatorski jaki widzia³em, a ju¿ w dziedzinie historycznej poprawno¶ci strojów i rekwizytów bije na g³owê równie¿ wszystkie profesjonalne filmy. Nareszcie w scenach batalistycznych w wiêkszo¶ci po samym wygl±dzie i uzbrojeniu mo¿na rozpoznaæ kto jest kto.
Poza tym fantastyczne jak dla mnie prowadzenie kamery, nie narzucaj±ca siê a buduj±ca nastrój muzyka, zaskakuj±ce zwroty akcji - bomba!
S³abe punkty ju¿ koledzy wymieniali - mi najbardziej przeszkadza³y za ciche dialogi (narrator na wstêpie; moment przybycia podstawionej ksiê¿nej do Waska); co do blue-boxu na pocz±tku na grodzie (sylwetki plus dymy) wyszed³ rzeczywi¶cie s³abo, ale takie rzeczy to widuje siê i w filmach kinowych. Akcja rzeczywi¶cie leci miejscami nieco za szybko i skrótowo, ale to jest efekt ¶ci¶niêcia pe³nometra¿owej fabu³y w niespe³na godzinnej emisji. Trochê mi brakowa³o chwilami strzelców, przynajmniej na i³¿eckich murach, choæ i w¶ród napastników by siê przyda³o z parê kusz.
Jedn± rzecz natomiast warto - i chyba da siê - poprawiæ: kiedy Roderyk w finalnej bitwie pada pchniêty z ty³u, le¿y twarz± do ziemi a kamera odje¿d¿a od niego, widaæ jego nieskazitelnie bia³± na plecach zakonn± cote d'armes bez ¶ladu rozdarcia lub krwi po ¶miertelnym trafieniu (podczas gdy ¶lad po poprzednim pchniêciu pod praw± pachê by³ wcze¶niej ¶wietnie pokazany). Mo¿na to zwaliæ na efekt prze¶wietlenia wysokich ¶wiate³ w tym ujêciu, ale lepiej by by³o jak±¶ plamê mu tam pod ³opatk± dorobiæ.
Spodziewa³em siê na samym koñcu jakiego¶ sentencjonalnego mora³u z ust Bagrita, ale chyba koñcowa scena mówi sama za siebie (refleksja nad dzieciêcym marzeniem: "i ja bêdê kiedy¶ s³awnym rycerzem").
Ponawiam pytanie... jak siê Wam dorzuciæ do tego filmu?
Uda³o mi siê zaktywowaæ w koñcu nowe konto wiec wreszcie mogê napisaæ parê s³ów od siebie.
Wszystkim bardzo dziêkujê za s³owa uznania i za s³owa konstruktywnej krytyki. Praktycznie wszystkie potkniêcia o których piszecie s± nam doskonale znane ale dziêki temu odzewowi uczymy siê jak wiele z tego zostaje dostrze¿one i na pewno wykorzystamy to przy nastêpnej produkcji.
Oczywi¶cie DTWI jest dla nas dopiero pocz±tkiem drogi w niebezpieczn± ale jak¿e fascynuj±c± podró¿ z filmem. W tej chwili rozpoczêli¶my ju¿ prace nad kolejn± produkcj±, tym razem w czasach drugiej wojny ¶wiatowej. Na dniach za³o¿ê odpowiedni dla tego filmu temat, gdy¿ zdajemy sobie sprawê jak wielkim wsparciem s± dla nas rekonstruktorzy.
Oczywi¶cie nie jest to jedyny temat jaki mamy w zanadrzu. Pomys³ów na filmy mamy w tej chwili kilkana¶cie i wiele z nich jest umiejscowiona w okresach historycznych o których piszecie. Podchodzimy jednak rozs±dnie do tematu i zaczynamy od produkcji raczej kameralnej, o której wiemy ¿e jest w naszym zasiêgu. Je¿eli odniesie sukces komercyjny bêdziemy mogli realizowaæ dalsze, bardziej ¶mia³e plany. A w¶ród nich s± trzy filmy o wczesnym ¶redniowieczu, jeden o XV wieku, mamy lu¼ny pomys³ na siedemnastkê, co najmniej jeden pomys³ na czasy napoleoñskie, film z wojn± polsko bolszewicka w tle oraz co najmniej trzy filmy o drugiej wojnie (nie wliczaj±c obecnie realizowanego) z których jeden ma gotowy scenariusz. Poza tym kilka pomys³ów dziej±cych siê wspó³cze¶nie i co najmniej dwa science-fiction. Jak widzicie pracy mamy na co najmniej 15 najbli¿szych lat
Wiêkszo¶æ tego to s± szkice pomys³ów w wiêkszym lub mniejszym stopniu zaawansowania, ale mamy te¿ kilka scenariuszy gotowych lub wymagaj±cych trochê tylko dopracowania.
Jeste¶my te¿ bardzo otwarci na wszelkie nowe pomys³y - je¿eli macie jakie¶ ciekawe historie które nadawa³y by siê na film fabularny, szkice scenariuszy i nawet kompletne scenariusze - piszcie do nas na maila lub PW. Z chêci± sie z nimi zapoznamy i je¿eli rzeczywi¶cie uznamy je za warte realizacji bêdziemy w³±czaæ je do naszej puli pomys³ów i szukaæ prêdzej czy pó¼niej sposobów ich realizacji.
Hej.
Piszê, odpowiadaj±c na niektóre pytania pojawiaj±ce siê na forum.
Co do ¶cie¿ki d¼wiêkowej: Gada³em ju¿ z naszym kompozytorem i powiedzia³, ¿e wydanie muzyki to niez³y pomys³, tyle ¿e musi j± trochê obrobiæ, poci±æ na utwory etc. Chwilowo ma parê nagl±cych projektów, ale w wolnej chwili, czemu nie.
Co do dofinansowania. Strasznie siê cieszê, w imieniu ca³ej ekipy, ¿e film podoba siê na tyle, ¿e chcecie z w³asnej woli do³o¿yæ siê do niego finansowo. je¶li chodzi o Dawno temu w I³¿y jednak, ustalili¶my, ¿e jest to film robiony wspólnymi si³ami, przez kumpli i ¶rodowisko rekonstrukcyjne i jako taki nie jest filmem, który chcemy sprzedawaæ za kasê. Owszem, wpakowa³em w to sporo pieniêdzy z w³asnego bud¿etu, ale mimo wszystko niech to bêdzie film, który za darmo bêdzie móg³ sobie ¶ci±gn±æ ka¿dy. Planujemy wstêpnie wydaæ DVD, z ³adn± ok³adk± i filmem pt; Making of i mo¿e to da radê sprzedaæ po cenie wyt³oczenia p³yt, ¿eby siê to jako¶ zwróci³o.
Natomiast:
Coraz powa¿niej zabieramy siê za nasz± kolejn± produkcjê w realiach Drugiej Wojny ¦wiatowej. Film ma nosiæ tytu³ "Spadochroniarz" i byæ przygodowym filmem wojennym. T± produkcjê chcemy ju¿ jednak zrealizowaæ profesjonalnie. Niezale¿nie, ale ju¿ nie amatorsko. W tym celu, chcemy zebraæ odpowiedni bud¿et. Bêdziemy staraæ siê o dofinansowanie z PISF'u, oraz najrozmaitszych innych instytucji. Poza tym oczywi¶cie liczymy na wsparcie rekonstruktorów, bez których ta produkcja nie ma szans zaistnieæ. Zarówno w kwestii merytorycznej, jak i byæ mo¿e finansowej. Wkrótce utworzony zostanie specjalny temat, gdzie dok³adnie wyja¶nimy na jakich zasadach bêdzie mo¿na nas wspomóc.
A na razie mo¿ecie nas wspomóc w jeden sposób. Je¶li podoba³ Wam siê film, to roze¶lijcie linka, do wszystkich, kogo mo¿e zainteresowaæ. Do babci, cioci, szefa, kolegi, by³ej, na inne fora, itp. :-) Oprócz tego, ¿e jest to sposób dotarcia do ludzi, to mo¿e kto¶ to obejrzy i bêdzie chcia³ dorzuciæ siê do nastêpnego projektu.
My¶l przewodni±, stoj±c± za naszymi planami filmowymi mamy prost±; Ostatnio wszyscy narzekaj± na Polskie produkcje. Zróbmy to wiêc tak, jak by¶my chcieli, ¿eby to wygl±da³o. :-)
Dziêkujê za mo¿liwo¶æ ogl±dniêcia tak wspania³ego filmu!
I powiem tylko tyle, ¿e s± filmy po których obejrzeniu ogl±dam napisy koñcowe, gdy¿ szkoda mi, ¿e film ju¿ siê koñczy³, choæ by³ tak wspania³y.
"Dawno Temu w I³¿y" by³ w³a¶nie takim filmem
I jestesmy, po co do minosow to mozna sie tylko przyczepic do:
- podczas napadu na tabor ksieznej kamera "troche skakala" i chyba pan rezyser troche nia za szybko ruszal (w ktoryms momencie jeszcze bylo podobnie, ale nie pamietam, w ktorym)
- lektor jednak trocho cicho mowil
- skoro Macko dostal mieczem w brzuch, to dalczego pozniej nie bylo widac rany, nawet kropelki krwi na brzuchu.
Ot tak sie poczepiam, zeby nie bylo za slodko
Jakby nam Drzewiak p³aci³ to by¶my jeszcze bardziej plamili nasze ciuchy :-)
A ja dziêkuje Drzewiakowi za mo¿liwo¶æ wziêcia udzia³u w tej superprodukcji. Bawi³em siê przednio !!!!!!!!!!!
o i tu Wasu¶ dobrze mówi. Zabawy przy krêceniu filmu by³o rzeczywi¶cie co niemiara...i piwa du¿o siê te¿ wypi³o
Ogl±da³am w³a¶nie Wiadomo¶ci TVP1 - gratulacje:)
Kiedy¿ wreszcie film obejrzê...
No to ¶ci±gaj i ogl±daj - przecie¿ ¼róde³ko podali:
CYTAT
No wiêc film jest do ¶ci±gniêcia ze strony www.dawnotemuwilzy.pl Jest tam zak³adka pt: Download.
Jak na amatorkê na prawdê niez³e wykonanie. Co najwa¿niejsze nie rzuca³o siê w oczy lipne aktorstwo, co w produkcjach amatorskich jest najbardziej widoczne. Kenna zagra³a pierwszorzêdnie. Nie przesadzajcie z tym super scenariuszem, przecie¿ on by³ pro¶ciutki jak konstrukcja ki¶cienia i niezbyt odkrywczy - taki tam pro¶ciutki i bez fajerwerków
. Z efektami komputerowymi raz by³o lepiej, raz gorzej. Najbardziej rzuca³y siê w oczy bluescreen i armie na polu. Monta¿ te¿ czasami kula³, a dialogi by³y za ciche. Prócz tego na minus brak analu
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.