Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bizantyjskie poselstwo .
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Stron: 1, 2
Lotgar
Witam.
Jak widzê nikt poza Wayfarers sie nie zg³osi³ , wiec przewidywana liczba osób nie zosta³a spe³niona , jako ze poselstwo wisi na w³osku musze zrezygnowaæ . Do koñca kwietnia mia³em w pracy zaplanowaæ urlop i w takiej sytuacji wole przeznaczyc go na inny projekt.
Szkoda ¿e ten sie nie uda³ .
Pozdro
LOTGAR
M¶cidróg
Zimna Woda w tym roku odbêdzie siê w pazdzierniku,w takim razie teoretycznie wrzesieñ mam wolny. Sierpieñ odpada.
Inna sprawa ,jak zauwa¿yl Lotgar,nikt z poza Wayfarers siê nie zglosi³ (Lotgar,Ty,Rudzi,ja,Rabi).
Proponujê przesun±æ wyprawe na przysz³y rok-mo¿e znajd± siê jacy¶ chêtni.

edit: przepraszam zapomnia³em o Eilif.

M¶cidróg
Na czym stanê³o?
Saren
Witam
No na tym o czym pisa³am wcze¶niej.
Czyli PM.
Saren
W zwi±zku z tym, ¿e o projekcie mia³am okazjê rozmawiaæ z kilkoma osobami w czasie WW, pomys³ wraca.

Termin- wiosna- prawdopodobnie kwiecieñ
Za³o¿enia- te co wy¿ej, sprzêtowe równie¿. Je¿eli dopuszczamy co¶ niehistorycznego- na zasadzie dopuszczenia.
Datowanie- podobne, tematyka taka sama, byæ mo¿e z drobnym elementem fabularyzacji.
Tereny- j/w

jasmin
1. jaki bli¿szy termin?
2. jaki¶ d³ugi weekend?
3. lepszy pancerny konny oko³ogrunwaldzki czy na szybko robiony wczesny?
M¶cidróg
Witam.
CYTAT
Je¿eli dopuszczamy co¶ niehistorycznego- na zasadzie dopuszczenia.

Czy mo¿esz szerzej na ten temat?
CYTAT
byæ mo¿e z drobnym elementem fabularyzacji.

j.w
Saren
CYTAT(M¶cidróg @ 21:07 21.08.2011) *
Witam.
CYTAT
Je¿eli dopuszczamy co¶ niehistorycznego- na zasadzie dopuszczenia.

Czy mo¿esz szerzej na ten temat?

Szerzej ju¿ by³o wy¿ej.
Generalnie- nie bêdê niczego weryfikowa³a. Jest o tym juz dyskusja, ja podtrzymuje co napisalam wy¿ej.

CYTAT
byæ mo¿e z drobnym elementem fabularyzacji.

j.w

Teren ma po drodze kilka przepraw. Oddzia³ ma dotrzec w okre¶lone miejsce. Zak³adam istnienie oddzia³u, który ma w tym przeszkodziæ. Zwa¿ywszy na area³ jest mozliwo¶æ, ¿e oba oddzia³y siê nie spotkaj± i zwyczajnie bêd± to dwie wyprawy;/
M¶cidróg
Dobra,gdzie mam siê podpisaæ?
Saren
CYTAT
3. lepszy pancerny konny oko³ogrunwaldzki czy na szybko robiony wczesny?

Tak jak wy¿ej- nie chce zajmowaæ siê ocen± stroju czy uzbrojenia. Zajmuje sie drobnym wycinkiem tego i zwyczajnie ciê¿ko mi czasem oceniaæ. Je¿eli wolisz byc pancernym konnym... to oki- tylko miej na uwadzê niedogodnosci z tym zwi±zane.
My¶my za³ozyli wstêpne datowanie, aczkolwiek wola³abym do tego podej¶æ jako do multiperiodu, gdy¿ chodzi g³ównie o;

-odtworzenie samego przemarszu wiêkszej grupy - do tej pory grupy maszerowa³y raczej do 10 osób.
- znalezienie miejsc przepraw, wystawienie stra¿y, budowa obozu, przemarsz ubezpieczony, rozpoznanie, zgromadzenie opa³u, transport ¿ywno¶ci.

CYTAT
2. jaki¶ d³ugi weekend?

Raczej tak.

CYTAT
1. jaki bli¿szy termin?

Podam w mo¿liwie szybkim terminie

CYTAT
Dobra,gdzie mam siê podpisaæ?

Na razie wystarczy tutaj.

M¶cidróg
Kto dowodzi grupami i wd³g. jakich kryteriów bêdziemy dzieleni?
Olof
Ok, to te¿ siê wpisujemy w temacie, ¿eby by³o oficjalnie - dwie osoby, ja + Rudy.
M¶cidróg
Jeszcze jedno pytanie:
Kto oprócz Wayfarers jeszcze siê wybiera?Chcia³bym wiedzieæ (z czystej ciekawo¶ci) z kim bêdê maszerowa³.
Saren
Na dniach wszystko podam
Saren
Propozycja terminu 13-15 kwiecieñ.

Konni ju¿ s±, dlatego prosi³abym o to, aby nastêpne osoby mia³y swiadmo¶æ dra³owania na piechotê.
M¶cidróg
Nadal nie poda³a¶ ¿adnych konkretów.
Kto dowodzi?
Kto idzie jako konny?
Kto idzie jako piechota?

CYTAT
nastêpne osoby mia³y swiadmo¶æ dra³owania na piechotê.

Zabrzmia³o to conajmniej jak wyznaczenie kary.
Saren
CYTAT(M¶cidróg @ 16:35 29.08.2011) *
Nadal nie poda³a¶ ¿adnych konkretów.
Kto dowodzi?
Kto idzie jako konny?
Kto idzie jako piechota?

1. Jak ustalili¶my na PW- ty, jako osoba z najwiêkszym do¶wiadczeniem.
2. Ja, Rudy, Olof, Ahmed- moja znajoma spoza Frehy, prawdopodobnie osoby z miechowskiego bractwa rycerskiego.
3. Ty, i wszystkie te osoby, które by³y wstêpnie zainteresowane.

Tyle mogê podaæ bez konkretów ze strony osób zainteresowanych. O konie pyta³y dwie osoby z U³usu- zostawiam to na pó¿niej- jestem w stanie za³atwiæ jeszcze dwa konie. Rozmawia³ te¿ Wszeb±d... generalnie w tej chwili wola³abym pieszych- zarówno tych, którzy siê jeszcze nie zdeklarowali, jak i nastêpnych.

Druga strona- kwestia otwarta- by³ pomys³ Olof... nie ukrywam, ¿e te¿ ciekawy- szczególnie je¿eli bêdzie mnie chêtnych- aby zamiast grupy antagonistycznej zwyczajnie pu¶cic drugi oddzia³- dodatkow± eskortê, która ma w punkcie X nas odnale¿æ.

Po kilku rozmowach- czasokres jest du¿y- od VIII do XIII wiek, ale generalnie wiêkszo¶c bedzie w cywlikach i chyba nie mamy ambicji rekonstrukcji konretnego datowania. Liczê na to, ¿e osoby same jako¶ postaraj± siê o porz±dny poziom.

Impreza- 2 nocelgi w terenie.
Kiedy- wstêpnie poda³am wy¿ej.
Co jak bedzie ma³o ludzi? (Bo wiadmo- deklaracje deklaracjami)- pójdziemy w mniejszej grupie.
Dlaczego- bo od lat X nie wyszed³ nam dobry marsz w naszych okolicach, dobre przeprawy przez rzeki, dobry nocleg na Pustyni.

Co chcemy osiagn±æ- po³±czyæ sens projektów typu Obóz Wilko³aka z marszami grup ludzie nie-zbrojnych.

To na razie chyba tyle.
M¶cidróg
Hejka:)

CYTAT
Po kilku rozmowach- czasokres jest du¿y- od VIII do XIII wiek,

Proponujê nie tworzyæ dolnej granicy.Górn± zamkn±æ na koñcu XIIIw.

CYTAT
generalnie wiêkszo¶c bedzie w cywlikach

W³ócznia to podstawa na jakiejkolwiek wyprawie.To siê nie zmienia.
Mogê jednak tym razem przymkn±æ oko na sklejkowe tarcze.Z zastrze¿eniem i¿ s± wykonane starannie.Oklejone z obu stron p³ótnem i bez malunków typu "rêce boga" bêd±ce marnym na¶ladownictwem wzorów ceramiki przeworskiej.

Jednak dla ambitnych pod linkiem opis jak wykonaæ tarczê z desek:)

http://bukowlas.blogspot.com/2011/07/tarcza.html

CYTAT
Liczê na to, ¿e osoby same jako¶ postaraj± siê o porz±dny poziom.

Te¿ na to liczê.

CYTAT
Druga strona- kwestia otwarta- by³ pomys³ Olof... nie ukrywam, ¿e te¿ ciekawy- szczególnie je¿eli bêdzie mnie chêtnych- aby zamiast grupy antagonistycznej zwyczajnie pu¶cic drugi oddzia³- dodatkow± eskortê, która ma w punkcie X nas odnale¿æ.

Nie ma problemu -dostosujê siê.

CYTAT
Impreza- 2 nocelgi w terenie.
Kiedy- wstêpnie poda³am wy¿ej.
Co jak bedzie ma³o ludzi? (Bo wiadmo- deklaracje deklaracjami)- pójdziemy w mniejszej grupie.
Dlaczego- bo od lat X nie wyszed³ nam dobry marsz w naszych okolicach, dobre przeprawy przez rzeki, dobry nocleg na Pustyni.

Generalnie ok. Z konkretnym terminem wstrzymajmy siê do pocz±tku roku.

CYTAT
Co chcemy osiagn±æ- po³±czyæ sens projektów typu Obóz Wilko³aka z marszami grup ludzie nie-zbrojnych.

Dobra,niech tak bêdzie.
pozdrawiam
M.

M¶cidróg
Witam.
Z przyczyn osobistych muszê zrezygnowaæ z wyprawy.
Ka¿dy inny projekt w tym pó³roczu mogê realizowaæ tylko na pograniczu polsko-czeskim i to w okrojonym czasie.
Bêdê Wam mocno kibicowa³ i trzyma³ kciuki.
Pozdrawiam
M.
M¶cidróg
Z ostatniej chwili.
Projekt jest zawieszony.Najbli¿szy termin realizacji to jesieñ tego roku.
Gdy cz³owiek planuje,to bóg siê ¶mieje.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.