Chyba nikt (?) jeszcze nie zwróci³ uwagi na niezwyk³y humanitaryzm
akcji.
U Homera to raczej niewielu Trojan ( i Trojanek) sie ratuje.... Gdy ogl±da³em "Trojê"
smutno mi siê robi³o na my¶l, ¿e te oto mi³e mordki
niebawem zostan± przemienione
w mielonkê... A¿ tu nagle EUREKA!!! - Przecie¿ Amerykanie nie pozwol± im marnie
zgin±æ ( wystarczy E. Bana wytarzany w piasku przez B. Pitta ). I rzeczywi¶cie.
W naszym filmie z Illionu ucieka (wycieka?) ca³a wycieczka
barwnych postaci.
¯ona i synek Hektora wraz z córk± Priama,oczywi¶cie Eneasz i Anchizes, potem ca³e
stado niezidentyfikowanych, a w koñcu Helena i ksi±¿ê Legolas/Parys. Niewiele
brakowa³o, a sp... li³ by z nimi równie¿ Achilles bogom podobny ( dobrze ¿e Legolas
go zatrzyma³, bo Homer ju¿ sie w grobie obraca³...) Natomiast gin± obaj paskudni
g³ówni Achajowie ( Menelaos oraz Agamemnon...) Dobrze ¿e oszczêdzili Odysa - przecie¿
ju¿ wcze¶niej raz zgin±³ ( w potyczce z Urukami broni±c Hobbitów ).
Kiedy ju¿ po d³ugim szczê¶liwym ¿yciu chowaæ bêd± ( mo¿e lepiej paliæ) zas³u¿onego
Elfa/Trojañczyka/Pirata itp., powinni w ostatni± drogê daæ Mu jego wierny ³uk.....
Ryk ¶miechu w kinie zepsu³ trochê tê podnios³± scenê, choæ Brad u¶miecha siê
równie¿ jakby ze zrozumieniem - strzelanie do ¿ywego to taki elfi, nieszkodliwy na³óg...
A dobre punkty ( moim zdaniem) to Priam, Achilles i Myrmidonowie (mrówkami ponoæ zwani, jako ¿e pracowici i zapobiegliwi - patrz z³oto zajumane Apollowi), oraz trochê
niedoceniany Hektor ( w koñcu nie gra³ w LOtR i ni jest B. Pittem) - zagra³ dobrze np.taki
trudny w±tek : czuje siê winny wobec Achillesa za ¶mieræ dzieciaka, który chcia³ byæ
wojownikiem (znakomita scena ¶mierci ma³ego) - to go psychicznie os³abia jeszcze
przed walk± ( scena zak³adania zbroi o ¶wicie). I jeszcze jeden zaje..fajny
punkt:
mimo niew±tpliwej mody na p... tzn. homooblubieñców b±d¼ kochaj±cych proktologicznie
- Patrokles i Achilles nie s± przedstawieni jako geje !!!
O chwa³ê ¶piewam Amerykanom w s³owach wiekopomnych !!!!!
Bo historia by Wam,Amerykanie, mo¿e wybaczy³a, ale ja bym Wam przyp... (tzn. przyczosnkowa³ w Wasz czosnek , ¿e a¿ czosnek czosnek (trochê to bez sensu...)
Mo¿e Kto¶ po filmie siêgnie po ksi±¿kê....