Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Troy (2004)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Stron: 1, 2
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Troja

W pi±tek, w kinie, widzia³em zwiatun filmu "The Troy". ROBI wra¿enie, zapowiada siê przyzwoite widowisko, z aktorów wyczai³em Orlando Bloom-a, Brada Pitt-a, Seana Bean-a. Czekam z utêsknieniem a¿ wejdzie do kin.
Jaros³aw (Gêsik)
Troja dopiero w maju niestety, a tak przy okazji to Orlando Bloom nie¿le siê rozegra³ ostatnio, widaæ ¿e potrafi³ sie nie¼le sprzedaæ po W³adcy P. S³ysza³em te¿ ¿e ma zagraæ jedn± z g³ównych ról w filmie o krucjatach, ma byc bohaterskim obroñc± Jerozolimy przed naszymi je¶li dobrze pamiêtam, zdjêcia maj± siê rozpocz±æ w przysz³ym roku.
Owen
Witam
Widzia³em zwiastun Troi - no ch³opaki trochê przesadzili z tym widowiskiem, widzieli¶cie t± scenê ze statkami, ile ich p³ynê³o do Troi??!! Dla mnie to wygl±da³o jak l±dowanie w Normandii. Po prostu nasuwa siê skojarzenie pracy grafików "kopiuj" "wklej" bigsmile2.gif
Pozdrawiam
eRemita
podobnie jak w przypadku KINGDOM OF HEAVEN pewnie czekaja nas Grecy mowiacy z silnym amerykanskim akcentem, panorama meskich umiê¶nionych cia³ i przepychanka w¶ród Bradów Pittów i Orlando Bloomów - kto ma ladniejsza przepaskie na biodrach szczerba.gif cool.gif bum.gif crazy.gif - no w koncu to Grecy. no rozumiecie.....; szczerba.gif flota grecka na trailerze wyglada imponuj±co ciekawe jak bedzie wygl±da³a w zbli¿eniach,oby okrêty by³y tak samo wykonane jak w PANU I W£ADCY bigsmile2.gif ale jesli bêdzie to kolejna KSENA ... anger.gif mad.gif
Ptack
i ciekawe, czy tym razem wygra political correctness

zawsze chcia³em zobaczyæ Whoppi Goldberg w roli wodza wikingów
Marcin Padre Oracki
Tia

W sumie tez nie moge sie doczekac filmu. Aczkolwiek boje sie dziadostwa. Jasne trailer prezentuje sie wspaniale, ale ile to juz razy widzialem niesamowite trailery do filmow beznadziejnych jak nie wiem co. Najczesciej w takich wypadkach najlepsze sceny z filmu widzialem wlasnie w trailerze.
Natomiast jezeli chodzi o aktorow. Hmmmm... Brad Pit, no coz chlopak potrafi grac, w Kaliforni byl genialny, ale dawac go na Achillesa, to troche za duzo.
Odkad przeczytalem Illiade, mialem wrazenie, ze ten caly Parys to taki maly gejowaty typek o szczurzej japie. Chyba pierwszy raz dobrali aktora do moich odczuc z ksiazki icon_wink.gif
Diane Kruger, jako Helena, prezentuje sie OK, aczkolwiek moim zdaniem powinna miec troche ciemniejsze wlosy.
Kolejny wspanialy pomysl na role to Thetyda, wzieli aktorke ktora ma 62 lata. Ja zdaje sobie sprawe, ze to matka Achillesa i powinna wygladac powaznie, ale bez przesady, jakby nie bylo to bogini.
Natomiast jednym z powodow dla ktorych pojde do kina to rola Priama i genialny Peter O'Toole. Ciekaw jestem jak zostanie pogodzony jego brytyjski akcent ze szczekaniem amerykanow. Swoja droga szkoda, ze jako Hektora nie dali Alana Rickmana icon_wink.gif
Sean Bean sie specjalnie nie nagra w Troi, chyba ze zrobia sequel i nakreca Odysee icon_wink.gif
Pozdrawiam
Jaros³aw (Gêsik)
CYTAT
Sean Bean sie specjalnie nie nagra w Troi, chyba ze zrobia sequel i nakreca Odysee  

No troszke jednak zagra, to on ma tam byc od planowania i forteli, jak choæby ten drewniany królik....
A Seana Beana lubie od czasu jak lecia³ w telewizji serial o Majorze Sharpie, Bean jako dowódca elitarnych strzelców (bodaj¿e irlandzkich) w realiach wojen napoleoñskich. ¦wietny serial pamiêta go kto¶? Czekam ci±gle ¿e jeszcze go kiedys powtórz±.
Micha³ ¯elazo
.
BoBeK
Nie widzialem filmu ale juz sama reklamowka mnie odrzuca. Ja nie wiem jakim cudem oni wytrzasneli ludzi na taka flote i nie wiem ile drzew musieli naciac na tak flote. No i oczywiscie jak zobaczlem facjate "pieknego" Orlando Blooma to mi sie odechcialo. Moze kiedys jak na dvd wyjdzie to od niechcenia obejrze
Janek Gryta
Nigdy nie obejrze tego filmu!
Moja siostra w³a¶nie wróci³a i jest zachwycona. To dostatecznie z³a rekomendacja, a ¿eby by³o jeszcze gorzej to powiedziala, ze tam jest mnóstwo rozebranych panów i ¿adnej rozebranej pani nie ma... icon_sad.gif
No pora¿ka przecie¿ cool.gif
Janek
P.S.
A w podpisoe cytat z recenzji filmu smile.gif
Gotfred
CYTAT(BoBeK)
(..) Ja nie wiem jakim cudem oni wytrzasneli ludzi na taka flote i nie wiem ile drzew musieli naciac na tak flote. (...)

Hehe...Bobek bêdê musia³ ciê zawie¶æ, w rzeczywisto¶ci ludzi z holy³udu stworzyli tylko 2 ³odzie a do (ok.) tysi±ca powielili je oczywiscie magicznym sposobem ekhmm... komputerowo siê znaczy ... :-P

Film wyglada mi na cha³e, ale i tak przejde siê do kina, mo¿e zmienie swoj± opinie... chociaz wielce w to w±tpie.. crazy.gif
Zygmunt
Jeszcze nie widzia³em, pójdê napewno!! Mimo wszystko.
Odgrzewam t± rozmowê poniewa¿ rozpoczêto równolegle now± w karczmie na ten sam temat, to niech sobie lec± równolegle bigsmile2.gif
Widzia³em tylko zajawki, l±dowanie w normandii to arcydzie³o sztuki powielania komputerowaego ale zwróææie uwagê ¿e zgodny z kanonami sztuki tego czasu- horror vakuli (czyli lêk przed woln± przestrzeni± jak to siê w historii sztuki okre¶la) cool.gif
Koper
W sumie strata czasu i pieniêdzy.Fabu³a:bij± siê parê patetycznych cytatów o odwadze i honorze znów bitwa cytaty i tak na przemian.Najbardziej podoba mi siê jednak wplecenie Eneasza bohatera "Eneidy" Wergiliusza:Oto Parys pokazuj±c tajemne przej¶æie bêd±ce drog± ucieczki z miasta widzi jakiego¶ ch³opka roztropka daje mu mityczny miecz Troi pyta o imiê i wysy³a ¿eby za³o¿y³ gdzie¶ now± Trojê. bigsmile2.gif Listo¶ci....Poza paroma ³adnymi ujêciami (w tym miêdzy innymi ujêcie lewego po¶ladka B.Pita) to 100 mln. dolców wyrzucone w b³oto.No i oczywi¶cie widz±æ Orlando Blooma na ekranie by³em pewien ¿e po LOTR prêdzej czy pó¼niej chwyci za ³uk i zacznie kosiæ wrogów.

Pozdr. Koper
BoBeK
JA WIEM ze oni zbudowali 1-2 statki BA nawet nie zrobili a narysowali ale chodzi mi o to jaki kraj na swiecie w tamtym okresie moglby zbudowac taka flote no ludzie. A co do naszego komandose, tarczo-serfera, ujezdzacza olifantow i mastera w strzelani na 7km z luku o naciagu 1kg czyli Orlando Blooma to faktycznie pyder sie z nigo sybal nieziemsko ostro :-) istnie mitycznie, a zawsze sie zastanawialem dlaczego herosow i bogow przedstawia sie za lekka mgla
BoBeK
horror to to niewatpliwe jest. Wlasnie na mojej sheiss machine obejrzalem pierwsze 30 minut i juz nie moge wytrzymac....... panowie panie.... toc to Quo Vadis bylo lepsze
Zygmunt
Nie... nie wierzê, czy mo¿e byæ co¶ gorszego w kategorii superprodukcja historyczna ni¿ Quo Vadis (tytu³ po Polsku "gdzie sedes")?
Profilaktyczne nie poszed³em na "Star± Ba¶ñ" (dla widzów to "straszna ka¿ñ" ) aby nie psuæ sobie wizerunku filmu idealnie skasztanionego, nie do ogl±dania... Niepokoisz mnie.
Wotawa
Film o dpierwszego kadru nie pozostawia w±tpliwo¶ci, ¿e nie jest ekranizacj± "Iliady" Homera. Od poczatku widaæ, ¿e jest to amerykañska opowie¶æ inspirowana "Iliad±".

I jako taki, film oceniam jako znakomity, z tandetnym zakoñczeniem.

Nie udawano odtwarzania historii, bo to zwykle prowadzi³o do przedstawienia Achajów w uzbrojeniu z V w.p.ne., podczas gdy oryginalni Mykeñczycy z ponad 1000 lat p.ne.e byli i innymi lud¼mi i zupe³nie inaczej wygl±dali.
Wiêc nie ma mowy o takich zwa³kach jak Braveheart czy inne pseudohistoryczne potworki, które udaj±, ¿e opowiadaj± historiê.

Ta opowie¶æ, to opowie¶æ wspó³czesnych Amerykanów o tym co im sie w "Iliadzie" spodoba³o. I musze powiedzieæ, ¿e spodoba³a mi sie opowie¶æ o ich wra¿eniach.
Znakomity, dziecinny film, inspirowany trochê "Iliad±". ¦wietne.
By³o w nim wszystko co jest fajne w amerykañskim infantyli¼mie kultirowym i stosunkowo ma³o tego co jest w nim wstrêtne.

Kapitalna narracja, p³ynno¶æ akcji. Bardzo dobre sceny pojedynków (szczególnie przyspieszenia ruchów Achillesa). Praca operatorów zankomita, re¿yser - OK.
Scenariusz te¿ nienajgorzej.
Wotawa
Nareszcie nie widzia³em hoplitów z V w.p.n.e. udaj±cychlwojowników starszych o ponad pó³ tysi±ca lat. Popro¶cie Golluma, przes³±³em mu wizerunki z domniemanch czasów "Wojny Trojañskiej" :-)

Opowie¶æ amerykañska inspirowana "Iliad±", opowiadajaca o tym co Amerykanom siê w "Iliadzie" spodoba³o. Od pocz±tku pokazano, ¿e nie jest to "Illiada". Amerykanie nie "udaj± Greka", s± Amerykanami opowiadajacymi o herosach, o których prawdziwym ¿yciu niewiele wiedz±, ale opowiadaj± to co s±dz±, zê wiedz± o ich uczuciach, motywacjach i marzeniach.
Bardzo prosta, dziecinna historia.
¦wierze, dziecinne, infantylne, znakomite.
Polecam z czystym sercem. Zero udawania odwo³añ do historii, które da³y tak ¿enuj±cy efekt w Braveheart.

"Londowanie w Troadzie" znakomicie nawiazuje do "Szeregowca Rayana". Pierwszorzêdny cytat. Klasycznie postmodernistyczny.
Nieco g³upawe zakoñczenie.
Izabela Szulc
Hej!

Mi siê film podoba³. By³ spojny...co bywa rzadko¶ci± w filmach "inspirowanych" powiesciami itd. spodziewa³am sie wiêkszego pathosu, a to co zobaczylam wydalo mi siê wrecz skromne. W±tek milosny bym wycie³a...(wed³ug mnie Helena wygl±da³a na za star± dla Parysa...) Cudne s± sceny pojedynków ¿w³aszcza ¿e naszcze¶cie nie zostaly ozdobione "podnios³± muzyczk±", cisza w tym wypadku robila wrazenie...posladki Achilesa tez... tongue.gif Film by³ okrotny, moze to wynik sposobu pokazania smierci - bardzo chlodny - niepopcornowy, moze nawet przygnebiajacy. Spodziewalam siê kichy, i poszlam do kina sie posmiaæ, ale film byl tak dziwny, ze trodno mi mu jak±¶ ³atke przypi±c.
Wotawa
Izabelo, Helena by³ OK, choæ nieco drêtwa.
Bard Pitt, którego zadek wspomnia³a¶ - na prawdê w sam raz. To by³ jego film.
Nie udawa³ wielkiego aktora, zrobi³ swoje tak jak trzeba.

S³usznie zwróci³a¶ uwagê na klimat. Co¶ w tym by³o.
Widaæ te¿ by³o, ¿e scenarzysta cos tam poczyta³ zporz±dnych opracowañ popularnonaukowych na ten temat. Podszed³ do tego swobodnie, ale co¶ tam jednak czyta³.
Izabela Szulc
Natemat Heleny uslyszalam opinie "lodziara"...moze to jej inteligentne spojrzenie.
Bard Pitt nie jest moim ulubiencem(moze to ze wzgledu na ¿uchwê a la Gubernator), posladki jego wpisze na 3 miejsce mojej listy pt."fajna pupa", zagra³ dobrze...!!
Mylê ¿e swobodne podejscie do tej "s³ynej" histori uratowalo ten film przed nud±.
Wotawa
Nie znam sie tak dobrze na mêskich zadkach, ale Pitt na prawde wypad³ dobrze. I fizycznie i aktorsko. Co do Heleny, to mo¿e co¶ w tym jest icon_wink.gif. No i wygl±da od razu jak "kobieta-problem". To jest ten typ w³a¶nie.

Zabawne, ¿e Bloom znowu z ³ukiem. Trzeci plan aktorów, tzw. t³o ludzkie te¿ by³ OK.
Te¿ szuka³a¶ Kassandry? :-)
Micha³ ¯elazo
.
AleX
LOOLLL :PP
poczynilem ciekawe spostrzezenie ;PP
o filmie bardziej pozytywnie wypowiadaja sie praktycznie tylko kobiety ;PPP
Izabela Szulc
hej

nie tylko kobiety, ale nie wszyscy sledz± t± dyskusjie.
...Wotawa nie jest kobiet±...chyba...(szukalam Kasandry)
Co do pozostalych rol - mysle ze gwiazdy sie sprawdzily smile.gif
Wotawa
Nie jestem kobiet±, jestem hetero. Mam na to ¶wiadków. heart.gif

Co do ról, to my¶le, ¿e zale¿y od tego czego oczekiwali¶my po postaciach.
To by³ jak dla mnie prosty film dla m³odzie¿y. Odys kompletnie mija³ siê z moim wyobra¿eniem, ale przekona³ mnie do siebie.

Co do t³a, to rzeczywi¶cie mo¿e nieco przesadzi³em. Mignê³y mi dwa momenty i mo¿e je przeceni³em.

Zauwa¿yli¶cie ró¿nice w ³ukach Greków i Trojan? :-D
Aiuto
niejaki Wojtysiak tez tak kiedys mowil , i zostal mRoczniakiem......("czytalem bedac mlodych chlopakiem ,jak Wojtek zostal......") wiec bym tak nie szarzowal z tymi deklaracjami ;)
Wotawa
A Aiuto zosta³ nudziarzem opowiadaj±cym ci±gle te same, stare z³o¶liwo¶ci.
Sprawa któr± usi³ujesz przywo³aæ z zmar³ych, spotka³a siê z bardzo szybkim wyci±gnieciem konsekwencji. Chyba jedyny taki przypadek w RR.

Obejrzyj jaki¶ fajny film na poprawê humoru. Troja jest spoko, bo bezpretensjonalna. Luz. Pomarudziæ te¿ bêdziesz mia³ na co je¶li bedziesz mia³ tak± ochotê, a przynajmniej bêdziesz sie trzyma³ tematu. Pozdrowienia.
Micha³ Tarnogrodzki
Nie¼le wyszed³ im pojedynek Hektora z Achillesem, bardzo dobry uk³ad na wlócznie (chyba pierwszy w dziejach kina) a potem na mieczyki, z wyjatkiem tych g³upich ciosów z wyskoku.

Dwa cytaty:

banalne ale aktualne
"Wojna to ¶mieræ m³odych i gadanie starych"

i zaporzyczone od dziatka stalina ( w orginale o Papierzu)

"Apollo? A ile on ma dywizji"
Mateusz
O cholercia! To co bra³em za reklamówki jakiego¶ szamponu dla p...eee... gejów to to jest film? A niech mnie - lecê obejrzeæ. Czy Patrokles bêdzie polerowa³ jesionow± w³oczniê boskiego Achilla? shocked.gif I mówicie ¿e nie ma "Zdalekacelnego"? Kurcze... face4.gif

Zobaczê toto - ale i tak bardziej siê lêkam tego o królu Kangurze... to znaczy Arturze dzie³a, do którego zdjêcia Idziak robi³.
Micha³ ¯elazo
.
Ania Kryska
Dodam jeszcze jeden kobiecy smile.gif g³os ze swojej strony. Ogl±daj±c holywoodzkie produkcje typu Braveheart, Ostatni samuraj, czy Troja, trudno oprzeæ siê wra¿eniu, ¿e wyra¿aj± one têsknotê mieszkañca USowa, za warto¶ciami, które znikaj± z codziennego ¿ycia. Kolejno: wolno¶æ, honor i mi³o¶æ - nie ma na nie miejsca w polityce i skomercjalizowanym ¿yciu. Film ma my¶l przewodni± - i dobrze, bez tego nie da³oby siê go ogl±daæ. Nie jestem specjalist± ani od Grecji staro¿ytnej, ani od Iliady i Odysei, w innym przypadku pewnie skupia³abym siê na b³êdach, co minutê krzycz±c, ¿e nie tak to by³o. Pozytywny efekt po obejrzeniu: zachcia³o mi siê przebrn±æ przez epikê Homera, co, jak pewnie wiêkszo¶æ, zaniedba³am w liceum. Bardzo spodoba³ mi siê pomys³ na wyt³umaczenie mitu o piêcie Achillesa. Brak boskich interwencji - w porz±dku, chyba by mnie jedynie co¶ takiego rozbawi³o. I te¿ czeka³am na pojawienie siê Kasandry.
Ptack
fajny film.

najbardziej podaba³ mi siêsztych w obojczyk z wyskoku. CZad. Cieszê siê, ¿e walki nie by³y robione przez Jackiego Chana.

Sympatycznie siêtoto ogl±da³o,

by³o mêstwo, honor i duma.

NIe ogl±da³em tego pod k±tem historyczno¶ci, i nie ¿a³ujê.

TAki Titanic, tylko siê wiêcej klepi±.
Nat
CYTAT
TAki Titanic, tylko siê wiêcej klepi±.

No jak tak, to pójdê obejrzeæ smile.gif
I ewentualnie te po¶ladki, devil.gif choæ Brad po nocach mi siê nie sni, i choæ siê staram, za diab³a mi na Achillesa nie pasuje. Co te¿ jest powodem, by na to pój¶æ.
Zobaczymy smile.gif

Sretno!
Ananke
Najbardziej zgadzam sie z Wotaw±.Brakuje mi trochê obyczajowo¶ci, ale w³a¶ciwie
niewiele na ten temat wiadomo... Wiêc mo¿e lepiej, ¿e holy³ód nie wymy¶li³ za du¿o
'w³asnych' motywów. Dla My¶l±cych Inaczej : nigdy wszystkim nie spodoba siê to samo.
I bardzo dobrze - bo dyskusje by zdech³y bigsmile2.gif
Reasumuj±c - by³o nie¼le! Mog³o byæ znacznie gorzej....
p.s.
dla dociekliwych : dlaczego zalotnicy z "Odysei" nie mogli napi±æ ³uku Odysa??...
( mo¿e to offtop. - ale jednak)
Andrzej Siejeñski
Witam
A ja zapamiêta³em z tego filmu to, ¿e nie pamiêtam jak siê skoñczy³ (mo¿e mi kto¶ przypomnieæ?). Nie to ¿ebym od razu usn±³ ale jako¶ umkn±³ mi ten moment z pamiêci (pamiêtam tylko napisy koñcowe :-).
Pozdrawiam
Nataniel
AleX
ananke - bo nie mieli na tyle 'pary' ;>? tak mi sie zawsze wydawalo przynajmniej ;P [chyba ze w filmie jest co innego?]
Mateusz
Co do ³uku Odysa - dosyæ zrêcznie przedstawi³ to Hallmark w swojej wersji filmowej - Tam zalotnicy po prostu nie byli w stanie za³o¿yæ na ten ³uk ciêciwy... To chyba najrozs±dniejsza interpretacja mitu i przy okazji prawdowpodobnie wierniejsza orgina³owi wzglêdem sensu, gdy w naszym przek³adzie mówi siê o "napinaniu, naci±ganiu" to jest to potocznie rozumiane nieco inaczej...
Grenadier
Cze¶æ, by³em wczoraj i mimo przestróg, trochê siê zawiod³em. Klimatu, za bardzo nie poczu³em, b³êdów masa - ale jak kto¶ s³usznie zauwa¿y³ to nie film historyczny. Wspomnê: he³m , a w zasadzie kask -bo to utwardzana skóra, robi³ wra¿enie tak jak by filmowcy chcieli przemyciæ model "koryncki" jednocze¶nie wiedz±c , ¿e to nie ta epoka: ³ucznicy strzelaj± "salwami" wymieniaj±c szeregi - tak jakby "nabijanie" ³uku zajmowa³o sporo czasu : zapory Trojan nad morzem to takie chyba "szparagi Rommla" z Normandii, no i oczywi¶cie p³on±ce kule, od czasów "Spartakusa" film nie mo¿e obyæ siê bez p³omieni, zero taktyki a oddzia³y zawsze wygl±daj± jak morze. Panny takie sobie, a muzyka niby wznios³a nu¿y³, zw³aszcza to koszerne "eeeeeeeeee...". Aktorzy dali radê Bloom ¶wietnie wpasowany jako neptek i wyp³osz, Bradas Pittas (jak mawiaj± Litwini) zdecydowanie najlepszy, Priam ci±gle p³acze pokazuj±c ¿ó³te zêbiska. Ale co ja tam wiem. Mojej Królowej heart.gif siê podoba³o.
Pozdrawiam
Wotawa
B³êdów bym siê nie czepia³, bo stylizacja by³a zupe³nie dowolna, bez pretensji.
Cisze siê, ¿e nie by³o tam pasujacych jak czo³g do Grunwaldu he³mów z V w.p.n.e.

£ucznicy rzeczywi¶cie zagadkowo zmieniali szeregi, zapewne po to by d³u¿ej trwa³o, obóz Greków by³ za³o¿ony w dole stoku, znakomite miejsce na samobójstwo. Zreszta by³o wiêcej takich kwiatków. Mimo wszystko, chyba film dowarto¶ciowa³ ³uczników :-).
Pewnie wreszcie zaczn±³ kupowaæ typ "asyryjski" u Gozera icon_wink.gif

Klimat to chyba kwestia tego co komu w duszy gra. Mnie pasowa³, a to smêtne "eeeeee" ¶piewane w tle, to¿ to przecie¿ nasza tradycyjna w takich wypadkach Lisa Gerard, nieco sie powiedzmy, powtarza, ale w koñcu to Lisa Gerard. Niestety uwielbiam j± bezwarunkowo. Szkoda, ¿e Brendan Perry juz nie czuwa nad tym co ona ¶piewa, by³o by ciekawiej.
Grenadier
Pewnie wyjdê na ignoranta, ale kto to jest lisa Gerard?
Pozdrawiam
eRemita
wyjdziesz na ignoranta - przynajmniej w oczach fanow zespolu DEAD CAN DANCE ktorego jest ona cz³onkini±.
pozdrawiam smile.gif

eRe
Wotawa
By³ taki zespó³ " Dead Can Dance", najs³ynniejsza p³yta to chyba "Within the Realm of a Dyig Sun". Zespó³ australijski, muzyka ogólno¶wiatowa i ogólnoczasowa, wiele tradycyjnych instrumentów. No i w³a¶nie Lisa Gerard (plus Brendan Perry).
Wiêkszosæ ludzko¶ci pozna³± j± dopiero przy okazji filmu "Gladiator". Wtedy DCD ju¿ nie istnia³o od kilku ³adnych lat. Swego czasu nie by³o imprezy rymcerskiej bez DCD, g³ównie dlatego, ¿e niezwykle klimatyczne, a "oryginalne", ¶redniowieczne brzd±kanie jeszcze do ludzi nie dociera³o. A oni mieli sporo odwo³añ do dawnej, tradycyjnej muzyki i europejskiej i bliskowschodniej.
Grenadier
No i wyszed³em, ale teraz wiem. Dziêki.
Przypomnia³o mi siê jeszcze, ¿e Grecy palili swoich zmar³ych - czy mogli by sobie pozwoliæ na takie marnowanie drewna, krzy¿owcy mieli zdaje siê z nim wielkie problemy?
Wotawa
To by³o ponad dwa tysi±ce lat wcze¶niej.
Micha³ ¯elazo
.
Wotawa
Ten kult koni to jest dopiero dywagacja na temat przypuszczeñ i fantazji.
Poza tym chyba wszystkie ludy kiedy¶ kogo¶ tam podbi³y i zajê³y jego miejsce. Id±c dalej, mogliby¶my kombinowaæ, czy na Rugii S³owianie przypadkiem nie byli koczownikami, skoro tak czcili ¶wiatowidowego, bia³ego ogiera. Wydaje mi siê, ¿e jeste¶my tu w pu³apce domys³ów z której bardzo ³atwo jest umkn±æ w stronê "Discovery", Wskazana by by³a wiêc pewna ostro¿no¶æ. Nie to, zebym mia³ podstawy do wykluczenia, ale przes³anki wydaj± mi siê wyj±tkowo w±t³e.

Dobrze by siê przyj¿eæ co sie dzia³o w okolicy w mniej wiêcej tych czasach. Upraszczaj±c, jeste¶my w czasach pañstwa ¶rednioasyryjskiego, w okolicy mamy te¿ Hetytów znajduj±cych sie w jeszcze ca³kiem niez³ej formie, egipskie Nowe Pañstwo. Ok. XIIw.p.n.e przewala siê inwazja ludów morskich, a Achajowie prawdopodobnie zostaj± sklepanie prze na po³y mitycznych Dorów.
Przypuszcza sie, ze "homerycka" Troja upad³a ok.. 1200 r.p.n.e. Kilkadziesi±t do stu lat pó¼niej historia zdmuchnê³a Achajów a wspominane Ludy Morskie rozkokosi³y siê na dobre zrowo lej±c Hetytów i stersuj±c Egipcjan.
Je¶li kto¶ wie co¶ ciekawego o tych czasach poprosi³bym o pouk³adanie nam w g³owach.
Mam te¿ wrazenie , zê nie u¿ywano wtedy jeszcze konnicy jako takiej, zas pierwsi koczownicy walcz±cy z grzbietu konia którycjh kojarzê, to Kimerowie ok. VIIIw.p.n.e, mo¿e nieco wcze¶niej. Nie wiem te¿ kiedy Assyryjczycy dosiedli koni. Tu te¿ prosi³bym o wsparcie intelektualne.

A co do drzew , to na pewno w Grecji kiedy¶ by³o ich wiêcej. Klasyczne porz±dki architektoniczne nosz± wyra¼ne ¶lady transponowania konstrukcji drewnianych na kamienne.
A powsta³y pó¼niej ni¿ ok. 1200 lat p.n.e. Nawet w Irlandii kiedys by³y drzewa. I to relatywnie nie a¿ tak dawno.
Ania Kryska
Z tego co wiem, cudn± zielon± Grecjê zjad³y kozy. Czyli sta³o siê to, co pó¼niej w Anglii - intensywne rolnictwo, wypas byd³a i wszystko¿ernej rogacizny, rozbudowa floty, zmiana klimatu - i mamy pó³pustyniê ;)
Grenadier
W temacie drzew my¶la³em bardziej o klimacie ni¿ intensywnym rolnictwie. Trudno zbudowaæ machiny oblê¿nicze z oliwek.
Oczywi¶æie nie Grecy, a Achajowie!!! Ale paln±³em - tak to jest jak siê ogl±da g³upie filmy!!!
Co do konnicy to czyta³em kiedy¶ w "G³osie Telawiwu" tzn. w "Wyborczej" o konnicy Greckiej, która to mia³a tak ma³e konie, ¿e je¿dziec siedzia³ na zadzie! Oczywi¶cie walczyæ nie móg³. By³a nawet fotografia p³askorze¼by pokazuj±ca takiego "je¼d¼ca.
A to kto zbudowa³ Trojê (najstarsz± czê¶æ) pozostanie tajemnic± . Dziêki panu Schlimanowi i jego zami³owaniu do porz±dku.
PS Jak bêdê w Pelcie to zerknê do Ospreya z fortyfikacjami Troi.
Pozdrawiam
Phoenix
Mam trochê inne pytanie.Chodzi mi o zbroje, które nosili ówcze¶ni wojownicy.Z tego co wiem by³y robione ze skóry, ale jakiej?Musia³a byæ dosyæ wytrzyma³a skoro zatrzymywa³a wiêkszo¶æ ciosów.Na filmie wygl±da³a trochê jakby z plastiku, przynajmniej wtedy gdy Achilles ubiera³ siê w takow±.Hmmm fajnie by by³o zrobiæ sobie tak±, mnie siê podoba.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.