Witam,
Przera¿a mnie ja w krótkim czasie ten temat zmieni³ siê w pyskówkê. Gdybym nie by³ na imprezie to pomy¶la³ bym, ¿e organizatorzy bili tam w mordê, a stra¿ miejska goni³a i wypisywa³a mandaty. Tak jak rozmawia³em z zainteresowanymi z obu "stron" na imprezie – po co te napinki, po co takie negatywne nakrêcanie? Wszystko mo¿na za³atwiæ rozmow± i to bardzo szybko. Kwestia nastawienia.
Pewnie, ¿e by³y niedoci±gniêcia, lecz nie zgodzê siê ¿e organizatorzy olewali uczestników. Ja akurat odpowiada³em za obóz pó¼ny tak wiêc na tym bêdê bazowa³. Przyk³ad wody – by³o to nieodci±gniêcie, wiadomo – lecz gdy zg³oszono mi t± sprawê poszed³em do g³ównych orgów (NEO), pojechali do sklepu i po pewnym czasie woda w obozie by³a.
Potrzebowa³em wiêcej ochrony na „inscenizacjê” – zagada³em i ochrona by³a, itd. Zreszt± prosi³em – czego¶ potrzebujecie walcie do mnie ja bêdê za³atwia³ u organizatorów. Z moich rozmów z orgami wynika, ¿e zale¿y im ZW£ASZCZA na zadowoleniu rekonstruktorów, nie tylko na turystach. St±d starali siê zapewniæ ciekawe nagrody, zarówno pieniê¿ne jak i rzeczowe, które by wszystkich zadowoli³y. Mo¿e nie wszystko im wysz³o, ale s±dzê, ¿e ucz± siê na b³êdach (np. du¿o lepiej rozwi±zana sprawa jedzenia ni¿ rok temu itp.).
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 08:13 08.07.2010)
Czy na temat tej imprezy ma kto¶ pozytywne zdanie? Bo jak na razie sformu³owano konkretne zarzuty pod adresem kiepskiej organizacji i olewania uczestników,…
Bior±c pod uwagê g³ówny cel imprezy – prezentacjê ¿ycia we wczesnym/pó¼nym ¶redniowieczu – uwa¿am, ¿e zosta³ on spe³niony. Zainteresowanie by³o bardzo du¿e, co widaæ np. po uczestnictwie w konkursach. Przychodzili ludzie zadaj±cy sensowne pytania, którzy byli zdziwieni a nastêpnie BARDZO zadowoleni, ¿e mog± dotkn±æ/przymierzyæ/wypróbowaæ wystawione eksponaty. To ¿e pojawili siê pijani troglodyci z g³upimi tekstami – nie ma na to rady. Pojawiaj± siê oni równie¿ podczas naszej imprezy pod ¦wiecinem z dala od cywilizacji. Na pewno bardzo pozytywnie mo¿na powiedzieæ o czê¶ci rzemie¶lniczej obozu pó¼nego (podziêkowania dla Cives Glogoviae 1253 i innych grup). Wspó³pracê z grupami wczesnymi te¿ mogê pozytywnie oceniæ.
Rzeczywiste nieodci±gniêcia to wg. mnie zezwolenie na strzelanie i uczta. Co do pierwszego – prawdopodobnie odpowiednio wcze¶niej mo¿na by to by³o za³atwiæ (nie znam realiów ³ódzkiej biurokracji). Na przysz³o¶æ – je¶li stra¿ miejska siê uprze to mo¿na to nag³o¶niæ w mediach itd. Trzeba tylko za³atwiæ to du¿o wcze¶niej i mieæ papier w rêku. Wg. mnie wystarczy³o by kilka godzinnych, ustalonych terminów, w których mo¿na by zaprezentowaæ broñ czarnoprochow±. Co do uczty – kwestia nieporozumienia i niedogadania. Nie s± to sprawy, których nie mo¿na by by³o zmieniæ w przysz³o¶ci.
Póki co widzê, ¿e to kolejny nieudany maria¿ "wcze¶niaków" z "pó¼nymi"
Moim zdaniem po³±czenie by³o udane. Obozy pó¼ny i wczesny by³o oddzielone i ¿y³y po swojemu. Nie by³o konkurencji "na serio" (typu bojówka), w których wspólnie bra³y udzia³ oba okresy. Lecz w innych konkurencjach startowali wszyscy i s±dzê, ¿e byli z tego zadowoleni. Z drugiej strony zauwa¿y³em zainteresowanie zarówno wczesnych pó¼nymi jak i pó¼nych wczesnymi. Mo¿na siê by³o spotkaæ i w dzieñ i pó¼niej przy obozowych ogniskach - i by³o ciekawie. Bajde³ej - pozdrawiam kolegów i kole¿anki z "wczesnych" z którymi spêdzili¶my pó³ pi±tkowej nocy na mi³ej wymianie zdañ przy naszym ognisku. I uwierzcie mi - da siê to zrobiæ bez ci¶nienia. Bez sensu robiæ kolejn± wojnê wcze¶ni-pó¼ni. Osoby z g³upimi pomys³ami, siej±cy ferment siê znajd± na ka¿dej imprezie – niezale¿nie od datowania.
Na Wiosce nie by³em, ale zamierza³em wybraæ siê w przysz³ym roku, gdy¿ uwa¿am, ¿e ekipy XIII wieczne maj± du¿o do pokazania publiczno¶ci z zakresu historii kultury materialnej.
W takim razie serdecznie zapraszam za rok. Je¶li bêdziemy (RPK) znów zajmowaæ siê organizacj± to obiecuje, ¿e bêdzie to wygl±da³o inaczej. Ka¿dy, kto organizuje imprezy wie, ¿e pewnych zgrzytów nie da siê przewidzieæ. Nie przekre¶lajcie ca³ej imprezy przez kilka ekscesów, które s± wg mnie za bardzo wyolbrzymione przez obie strony.
Oto linki do
zdjêæ z naszej strony i
film z sieci
CYTAT(Cukieras @ 10:04 08.07.2010)
No, ale je¶li jedynym zajêciem na imprezie oprócz chlania piwska jest robienie ha³asu, nie ma siê, czemu dziwiæ…
Co ogólnie Cukieras mia³e¶ na my¶li przez t± wypowied¼, bo nie mam zielonego pojêcia czy to dotyczy imprezy, o której rozmawiamy, czy czego¶ innego?
Pozdrawiam
Tomek