Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Polonia Minor 2010
> Inne > Kalendarium 2010
Stron: 1, 2, 3
Marek z Bytomia
G³ównym zadaniem Polonii Minor jest rekonstrukcja kultury materialnej okresu pomiêdzy 1130-1230. Jest to przybli¿one datowanie - mniej wiêcej w takim zakresie chronologicznym
chcieliby¶my siê poruszaæ. Decyduje oczywi¶cie jak zawsze wierne odwzorowanie historyczne ca³ego wyposa¿enia. Nie istotne jest kogo odtwarzasz.

Ogólne zasady:
1. W³adza w obozie nale¿y do dowódców pocztów. Dowódcy pocztów mog± powo³aæ g³ównego dowódcê (jak by³o podczas PM 2007 i 2008) lub nie powo³ywaæ go wcale (jak by³o na PM 2009)
2. Osoby bez pocztu zostan± przydzielone do istniej±cych pocztów lub do najemników.
3. Jedyna niezale¿n± osob± podczas trwania imprezy jest dowódca najemników uzale¿niony jednak od korupcji.
4. Bêdzie do dyspozycji konny zwiad, ale jeszcze nie zdecydowa³em komu bêdzie podlega³ (sk³aniam siê ku dowódcy z najliczniejszym pocztem).
5. Do namiotów nie zagl±damy. Uwa¿am, ¿e nie jeste¶my jeszcze gotowi - ani My jako organizatorzy, ani Wy jako uczestnicy (chodzi tylko o to, ¿e nie mamy wszyscy zbyt du¿ej ilo¶ci ceramiki i innych naczyñ historycznych na przechowywanie du¿ej ilo¶ci produktów ¿ywno¶ciowych.

Polonia Minor utrzymana bêdzie w dotychczasowej konwencji czyli z "pogañskim" obozem gdzie¶ w terenie. W tym roku zamierzam wprowadziæ jedn± zmianê: to "poganie" nie bêd± wiedzieæ gdzie jest obóz "chrze¶cijan"

Wszyscy, którzy byli na której¶ z poprzednich PM nie wysy³aj± zdjêæ. Zg³oszenia jednak musz± wys³aæ wszyscy z oczywistych wzglêdów. Niestety impreza jak zwykle sk³adkowa: 35 pln/os.

Dla wyja¶nienia PM nie jest w ¿adnym razie imprez± fabularn±. Po prostu s± dwa obozy obok siebie, a co zrobi± ich mieszkañcy to ich sprawa. Nic nie jest zaplanowane i poza powy¿szymi regu³ami nie ma ¿adnych innych.

Wszystkie inne szczegó³y organizacyjne podam pó¼niej (czyli gdzie wysy³aæ zg³oszenia, zdjêcia oraz sk³adki)
Mo¶ka
ju¿ nie mogê siê doczekaæ! na wersji pustynnej jeszcze nie by³am...
Anuszka
Polecam Mosiu, na pustyni mozna odkryc swoje wlasne powo³anie-ja dozna³am ol¶nienia;) a poza tym jak zawsze na Polonii przednia zabawa-ja sie piszê smile.gif
Triss
Wspaniale, ¿e znowu pustynia smile.gif
ju¿ nie mo¿emy siê doczekaæ...
Marek z Bytomia
Jak zawsze dziewczyny jeste¶cie mile widziane.
S³awek zTarnowa
Ha!
Ze zmian trzymanych do tej pory w tajemnicy przez Marka dotycz±cych np. tego, ¿e tym razem to "poganie"nie wiedz± gdzie bêdziemy, wnoszê, ¿e w tym roku pogan bêdzie zdecydowanie wiêcej....heh...i dobrze....Ju¿ siê nie mogê doczekaæsmile.gif Nasz poczet na pewno bêdzie.
Nie spotka³em siê nigdzie z lepszym zestawem ludzkim i klimatycznym po obu "walcz±cych stronach" jak na Poloniach....Ka¿demu gor±co polecam.

Wbrew pozorom m³odzi i niedo¶wiadczeni, ale otwarci na robienie prawdziwej historii powinni siê za³apaæ je¶li maj± podstawy dobrze opracowane - kwestia dogadania z Markiem...ale kredyt zaufania zobowi±zuje do pracy nad sob±.

Brak dowódcy wprowadzi³ ¶wietny klimacior - ka¿dy siê za sob± ogl±da³. A najemnicy sprytnie podsycali wzajemn± nieufno¶æ. Jestem za anarchi± feudaln±!!!:P
claymor
I znowu bêdzie piach w kaszy i w butach :P. Ja siê znowu pisze do maskowania obozu iglakami :D
Triss
Widzê ¿e piach w kaszy nie zostanie nigdy zapomniany bigsmile2.gif
(ten w butach to ju¿ nie moja zas³uga)

Proponujê w tym roku wybraæ inn± ochmistrzyniê a za jedzenie bez dodatku piasku postawimy jej piaskowy pomnik smile.gif

A ja i tak uwielbiam imprezy na pustyni...
Indar
No my siê zjawimy zapewne w komplecie. A Ty Triss siê nie przejmuj, Wasze dzie³a kulinarne smakuj± równie¿ z dodatkiem piasku.
S³awek zTarnowa
Krzysiu....mam nadziejê, ¿e tym razem wyruszysz z nami na rejzê nocn±? Ostatnio nam Ciebie brakowa³o...
Indar
Za to pó¿niej zrobi³em swoj± prywatn± krucjatê. smile.gif
S³awek zTarnowa
Eeeee...wtedy ju¿ by³o po wszystkim...a poza tym bez nas to nie to samo:P

Nawiasem....je¶li sprawdz± siê moje podejrzenia, to w tym roku ju¿ nie bêdzie tak lekko i ju¿ wiem na kogo najpierw uderz± poganie po tej wymianie postów...hmmm....naprawdê nie mogê siê doczekaæ!!:) Uwielbiam byæ z moimi "przedmurzem"choæby takiego chrze¶cijañstwa, które siê tam zjedzie...nawet je¶li morale bêdê musia³ potem podbudowaæ samobiczowaniem po kilkukrotnym poodbijaniu siê samemu lub samotrzeæ z Kotem i K³apym od muru ch³opaków Hendomira( jak 3 lata temu) albo samobójczym atakiem samoczwór na ca³y obóz nieprzyjaciela w ¶rodku burzy ( jak 2 lata temu). Hehe...i po raz pierwszy wtedy spotka³em siê z wrogiem, który siê ucieszy³, ¿e komus siê chcia³o atakowaæ ich obóz. Zacnie by³o.
Dobra, koñczê, bo popadam w megalomaniê. Ale ta impreza po prostu taka jest. Chce siê kto¶ poczuæ rycerzem...to tam s± warunki...oj, s±. Miêkutcy odpadaj±.
Marek z Bytomia
CYTAT(S³awek zTarnowa @ 19:08 17.02.2010) *
Ha!
Ze zmian trzymanych do tej pory w tajemnicy przez Marka dotycz±cych np. tego, ¿e tym razem to "poganie"nie wiedz± gdzie bêdziemy, wnoszê, ¿e w tym roku pogan bêdzie zdecydowanie wiêcej....heh...i dobrze....

Dobrze zgad³e¶ S³awku. Nie jest to jeszcze pewne, ale pracujemy nad tym.

CYTAT(S³awek zTarnowa @ 19:08 17.02.2010) *
Wbrew pozorom m³odzi i niedo¶wiadczeni, ale otwarci na robienie prawdziwej historii powinni siê za³apaæ je¶li maj± podstawy dobrze opracowane - kwestia dogadania z Markiem...ale kredyt zaufania zobowi±zuje do pracy nad sob±.

Tak w³a¶nie by³o na poprzednich PM - bêdzie i teraz. Osoby zg³aszaj±ce siê pierwszy raz maj± pewn± ulgê przy rozpatrywaniu zg³oszeñ. Jednak za drugim razem ju¿ ¿adna ulga nie obowi±zuje. Dotychczas nigdy nikomu nie odmówi³em przyjazdu.
Andrzej Siejeñski
piasek w potrawie to z³o ale i tak nie mogê siê doczekaæ kolejnej pustynnej przygody, ostatnia Polonia by³a wypa¶na smile.gif
je¶li wrogów ma byæ wiêcej trzeba bêdzie w tym roku solidniej przy³o¿yæ siê do umocnieñ wokó³ obozu...
S³awek zTarnowa
CYTAT(Marek z Bytomia @ 09:10 19.02.2010) *
Dobrze zgad³e¶ S³awku. Nie jest to jeszcze pewne, ale pracujemy nad tym.

I ¶wietnie. Nigdy nie ukrywa³em, ¿e wolê wersjê gdy chrze¶cijanie dostaj± po rzyci--wtedy widaæ komu siê chce w nocy dzia³aæ i kto to w ogóle chocia¿ w miarê potrafi. W tamtym roku poganie- choæ ich morale by³o na wysoko¶ci piasku, walczyli do koñca. I chwa³a im za to.
Je¶li tym razem bêdzie ich rzeczywi¶cie wiêcej - jestem po raz pierwszy za zniesieniem równania szans podczas ostatecznej bitwy. ( wed³ug wielu rozmów z Markiem nt) Jak siê bawiæ to na ca³ego bum.gif
Piotr h. Grzyma³a
No to my siê zg³aszamy z naszym pocztem smile.gif...po zdjêciach z 2009 musimy tam byæ :D
Jak tylko bêdzie co¶ wiêcej wiadomo wysy³amy zdjêcia i zg³oszenia smile.gif

brat Bule
Marku, a ja mam takie pytanie czy przyjêliby¶cie kilku stepowców, jak na razie bez koni(jeszcze w tym roku). I nie ciê¿kozbrojnych, czyli normalnych ludzi stepu uzbrojonych jedynie we w³ócznie, ³uki, broñ boczn± i dobrze zrobione stroje i obóz (wszystko z rycin lub wykopalisk). Do 8 osób jak s±dzê (3 seld¿uków, 5 mongo³ów). Po wiêcej info na prv lub gg/kom ;).

Pozdrawiam Bu³ek, cz³onek projektu A³tan Ordyn U³s
Marek z Bytomia
Kapitan_Coen oczywi¶cie jeste¶cie mile widziani.

CYTAT(brat Bule @ 17:09 19.02.2010) *
Marku, a ja mam takie pytanie czy przyjêliby¶cie kilku stepowców, jak na razie bez koni(jeszcze w tym roku). I nie ciê¿kozbrojnych, czyli normalnych ludzi stepu uzbrojonych jedynie we w³ócznie, ³uki, broñ boczn± i dobrze zrobione stroje i obóz (wszystko z rycin lub wykopalisk). Do 8 osób jak s±dzê (3 seld¿uków, 5 mongo³ów). Po wiêcej info na prv lub gg/kom ;).

Noo wyyypaaas. Pogadamy o szczegó³ach.
brat Bule
Poszed³ prv z namiarem.
Saren
...a przyjeliby¶cie miejscow± nomadkê, która i tak szweda siê po okolicy? Z koñmi. Ca³ym tabunem.

Marek z Bytomia
CYTAT(Saren @ 11:19 02.03.2010) *
...a przyjeliby¶cie miejscow± nomadkê, która i tak szweda siê po okolicy? Z koñmi. Ca³ym tabunem.

no jasne
Ksi±¿e Wszebor
Do kiedy poprzesy³aæ zg³oszenia i zdjêcia do oceny?
Marek z Bytomia
CYTAT(Ksi±¿e Wszebor @ 11:44 03.03.2010) *
Do kiedy poprzesy³aæ zg³oszenia i zdjêcia do oceny?

Zg³oszenia nale¿y przesy³aæ do koñca lipca (adres niebawem). W Waszym przypadku nie mo¿e byæ mowy o ¿adnej weryfikacji zdjêæ. To Wy mogliby¶cie weryfikowaæ. Wiêc nie ¿artujcie z t± weryfikacj±... Oczywi¶cie na PM zapraszam.
S³awomir z Che³ma
Witam, coraz bardziej prawdopodobne jest ¿e i my wybierzemy siê na tegoroczn± Poloniê Minor, by mia³ was kto w nocy nêkaæ smile.gif . Jak bêdziemy pewni to pode¶lê zg³oszenie.
Pozdrawiam!
Marek z Bytomia
CYTAT(Knia¼ S³awomir @ 16:44 03.03.2010) *
Witam, coraz bardziej prawdopodobne jest ¿e i my wybierzemy siê na tegoroczn± Poloniê Minor, by mia³ was kto w nocy nêkaæ smile.gif . Jak bêdziemy pewni to pode¶lê zg³oszenie.
Pozdrawiam!

Hehehe Witamy ponownie !
claymor
Robi siê ciekawie smile.gif Trzeba bêdzi edobrze ufortyfikowaæ obóz ]:-> Mo¿e w tym roku pogan bêdzie wiêcej ni¿ rycerzy ( liczê na to ).
Hendomir
Witam
Moi mili Chrze¶cijanie szykujcie siê bowiem rok 2010 bêdzie pamiêtnym rokiem dla nas wszystkich .

PS
mi³o bêdzie Was znowu zobaczyæ
Lubomir Aleksandrowicz
S³awa !

Widzê tu Kniazia i Henda jak to siê ma do waszego datowania ?
Nie ukrywam ¿e jestem zainteresowany wasz± imprez± .

Lubomir Rus
Druzyna Grodu Horodna
Sojusz Grodu Horodna
Marek z Bytomia
CYTAT(Lubomir64 @ 17:48 13.03.2010) *
S³awa !

Widzê tu Kniazia i Henda jak to siê ma do waszego datowania ?
Nie ukrywam ¿e jestem zainteresowany wasz± imprez± .

Lubomir Rus
Druzyna Grodu Horodna
Sojusz Grodu Horodna

Witam,
Warunki udzia³u grup wczesnych s± inne ni¿ dla grup XII/XIII. Rekrutacja grup wczesnych nigdy nie mia³a otwartego charakteru - zawsze by³a (i jest) wy³±cznie na zaproszenia i odbywa siê po za tym forum. W celu uzyskania zaproszenia nale¿y skontaktowaæ siê z Hendem, który udzieli informacji na temat datowania grup wczesnych oraz wymaganego poziomu wyposa¿enia historycznego.
Pozdrawiam
Aubrey
Nic to trzeba bêdzie ruszyæ ty³ek i ponownie uderzyæ na po³udnie.
Edgar z Nordlige Sverda
S³awa! Zaszczyt to dla nas i honor wielki, ¿e tylu cnych rycerzy usmieszek_07.gif pragnie zmierzy siê z nami usmieszek_11.gif .
Wszak powiadam Wam, Wasze ko¶ci ostan± w piaskach onej pustyni aniol.gif , a dobra i niewiasty Wasze zabierzem ku uciesze swojej love3.gif . Nie traccie jednak ducha usmieszek_08.gif , przybywajcie licznie usmieszek_02.gif , ³upów nam trza szef.gif .
Fur Odyn !
Wszeb±d
Witajcie
Czy przewidujecie cywilów w obozie ? no mo¿e ³ucznika ? Jeszcze nie mogê siê zdecydowaæ po której stronie stan±æ crazy.gif . Zobaczê je¶li zgodz± siê na mnie Institores to fajnie dla przeciwwagi byæ po stronie Rymcerzy. icon_wink.gif . Pozdrawiam

HOWGH
claymor
CYTAT(Edgar z Nordlige Sverda @ 23:46 09.05.2010) *
S³awa! Zaszczyt to dla nas i honor wielki, ¿e tylu cnych rycerzy usmieszek_07.gif pragnie zmierzy siê z nami usmieszek_11.gif .
Wszak powiadam Wam, Wasze ko¶ci ostan± w piaskach onej pustyni aniol.gif , a dobra i niewiasty Wasze zabierzem ku uciesze swojej love3.gif . Nie traccie jednak ducha usmieszek_08.gif , przybywajcie licznie usmieszek_02.gif , ³upów nam trza szef.gif .
Fur Odyn !

hehe bum.gif pewny¶ swego. £atwo swych dóbr i niewiast nie oddamy bêdziecie siê musieli mocno napociæ. A my teren znamy i ju¿ strategie mamy przeæwiczon± po ostatniej wyprawie bum.gif
Marek z Bytomia
CYTAT(Wszeb±d @ 23:56 12.05.2010) *
Witajcie
Czy przewidujecie cywilów w obozie ? no mo¿e ³ucznika ? Jeszcze nie mogê siê zdecydowaæ po której stronie stan±æ.

Na PM w obozie "chrze¶cijan" zdecydowan± wiêkszo¶æ stanowi± cywile. Pozdro.
S³awek zTarnowa
Pozwolê sobie na parê s³ów dotycz±cych PM - my¶lê, ¿e Marek jako organizator nie wie¼mie mi tego za z³e:) Zreszt±, je¶li co¶ ¼le napiszê- to proszê mnie zbesztaæsmile.gif

PM to impreza rekonstrukcyjna. Tam nie mo¿e byæ ka¿dy rycerzem--chyba, ¿e odtwarzacz rycerza ma w³asny poczet i zaplecze s³u¿by. Je¶li dany rycerz nie ma ludzi to organizator przydziela go do jakiego¶ istniej±cego pocztu jako zbrojnego najemnego czy co¶. Ca³a zabawa na tej imprezie polega na tym, ¿e na kilkadziesi±t osób z obozu podzielonego na poczty jest dos³ownie piêciu-sze¶ciu rycerzy i kilkunastu lekkozbrojnych, którzy w zale¿no¶ci od warunków albo broni± obozu albo stanowi± zbrojn± obstawê w³asnych pocztów albo w razie rejzy jest z nich formowany oddzia³ uderzeniowy. Lekcy w zasadzie maj± najwiêcej zabawy pod ka¿dym wzglêdem. Nic ich nie obchodzi poza pilnowaniem w³asnych obowi±zków i s³uchaniem poleceñ swoich rycerzy. Nie s³ysza³em, ¿eby kto¶ siê na to uskar¿a³ - co wiêcej - co roku dzia³a to coraz lepiej i nikt nie pomiata s³u¿b± ani nie dzieje siê nic takiego. To rycerze wrêcz narzekaj±, ¿e to czy tamto im nie przystoi:)..albo, ¿e musz± my¶leæ nad form± kontaktów z poganami. Ka¿dy po prostu wie co do niego nale¿y i tak siê bawimy.Naprawdê da siê d±¿yæ do realiów historycznych bez zbêdnych ci¶nieñ i nieporozumieñ. Cieszy samo wczuwanie siê w klimat. PM to ¶wietnie udowadnia. Manewry i walki z poganami s± w zasadzie gdzie¶ w drugim planie i wcale nie jest az takie wa¿ne kto wygra, a poza tym i tak potem wszyscy razem pijemy:P
PM to po prostu ¶wietna zabawa w historiê a nikt w temacie nie opisuje w ¿mudny sposób wymagañ i kwestii organizacyjnych, bo dla dotychczasowych uczestników s± to sprawy niejako...oczywiste. Zbiór ludzi posiadaj±cych odpowiedni poziom wiedzy i oczekiwañ robi swoje.
smuga
Witam wszystkich
Czy obóz chrze¶cijan przyjmie 2 sztuki muzykantów? oprócz tego fachu umiemy szyæ, tkaæ na tabliczkach, naprawiaæ wyroby skórzane, mo¿emy te¿ pomagaæ w kuchni.
Pozdrawiam
Wis³awa
Anuszka
Marku, gdzie s³ac swoje zg³oszenie na impreze ? ;)
Vissegerd
O ile wiem, na imprezê wybiera siê kolega Bagrit (tak mi mówi³), je¶li pomo¿e mi skompletowaæ moderunek i siê wyrobiê, to mo¿e równie¿ zawitam. To by³aby moja pierwsza, ¶redniowieczna impreza... icon_rolleyes.gif
Gregor
A ja te¿ mogê wpa¶æ ? ;)
Robert Bagrit
CYTAT(Vissegerd @ 12:29 08.07.2010) *
O ile wiem, na imprezê wybiera siê kolega Bagrit (tak mi mówi³), je¶li pomo¿e mi skompletowaæ moderunek i siê wyrobiê, to mo¿e równie¿ zawitam. To by³aby moja pierwsza, ¶redniowieczna impreza... icon_rolleyes.gif

Je¶li kolega Viss siê bardzo po¶pieszy, bo roboty jest w huk! smile.gif
Marek z Bytomia
Wreszcie zjecha³em do domu i mam dostêp do netu.

Na jutro Nasz Nieoceniony Bagrit Posiadacz Wielu Krów i Jeszczewiêcej¶wiñ wysma¿y formularz zg³oszeniowy. Tak¿e jutro podam nr konta, na które nale¿y wp³acaæ sk³adkê w wysoko¶ci 30 pln/os.
makKac
CYTAT(Marek z Bytomia @ 13:28 19.07.2010) *
Wreszcie zjecha³em do domu i mam dostêp do netu.

Na jutro Nasz Nieoceniony Bagrit Posiadacz Wielu Krów i Jeszczewiêcej¶wiñ wysma¿y formularz zg³oszeniowy. Tak¿e jutro podam nr konta, na które nale¿y wp³acaæ sk³adkê w wysoko¶ci 30 pln/os.

I Chwa³a Najwy¿szemu, trzeba czym prêdzej odreagowaæ Grunwald...
Saren
W kwestii miejsca- oczywi¶cie porozmawiamy w niedzielê, ale tak nasunê³a mi siê my¶l- w stadninie s± dwie terenówki- mo¿e te najciê¿sze graty przerzuciæ autami na miejsce, a resztê podwiesiæ osobówkami do szlaku i na piechtê- to bêdzie góra 4 kilometry, owszem po piachu, ale przynajmniej s± fajne miejsca i blisko wody.

Jest te¿ druga mo¿liwo¶æ- od strony Czubatki jest jeziorko ze ¼ród³em- tam da siê podjechaæ z autami- gorzej z parkowaniem.

Blisko Przemszy ma te¿ atut dla Was- mo¿na porobiæ zasadzki przy brodach, jest niedaleko do czê¶ci pustynnej itd.

Napisa³am- bo do niedzieli wyleci mi z g³owy.
Szpak
Witam serdecznie smile.gif

chcia³bym siê wybraæ w tym sezonie na PM razem z lud¼mi z O¶wiêcimia i tu pojawia siê moje pytanie, do kiedy mo¿na przesy³aæ zg³oszenia ?

Z tego co tu widzê, osoby nie posiadaj±ce pocztu s± przydzielane do istniej±cych, jak to napisa³ S³awek z Tarnowa, aktualnie odtwarzamy grupê najemn± (inicjatywa dopiero powsta³a, posiadamy jednego zbrojnego bigsmile2.gif ) i tu pojawia siê nastêpne pytanie, do czego zostaliby¶my ewentualnie przy³±czeni ?

Pozdrawiam
Teyrnon
CYTAT(Saren @ 18:50 19.07.2010) *
mo¿na porobiæ zasadzki przy brodach

Saren nie zdradzaj najlepszego.. po czyjej Ty jeste¶ stronie? bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Marek z Bytomia
Saren: Pogadamy w niedzielê.

Szpak: Nie mam pojêcia gdzie zostaniecie przydzieleni. Odno¶nie nowych grup na PM decyduje o tym ostateczny poziom odtwórstwa, jaki grupa zaprezentuje ju¿ na miejscu imprezy.

Zg³oszenia, sk³adki oraz zdjêcia nowych grup przyjmujemy do ostatniej chwili czyli do 8 sierpnia.
Szpak
W porz±dku, to teraz tylko cykaæ fotki i przesy³aæ bum.gif
Indar
Marku, przewidujesz jaki¶ "deadline" przyjazdowy, tak by nie pa³êtaæ siê w czasie trwania imprezy w cywilkach po obozie?
Impreza trwa od czwartku do niedzieli, pierwsza noc (z czwartku na pi±tek) bêdzie "lu¿na", czy ju¿ dzia³amy?
Robert, dawaj formularz, bo Ci krowê zabiorê.
Krzy¶ko
Marek z Bytomia
Spokojnie w czwartek mo¿na siê rozbijaæ, ale w pi±tek wola³bym aby w cywilkach tylko przynie¶æ manele na miejsce obozu, nastêpnie siê przebraæ, a pó¼niej dopiero rozbijaæ namioty. Noc z czwartku na pi±tek bêdzie raczej spokojna.

Z formularzem siê przed³u¿y³o trochê, ale na dniach bêdzie.
Robert Bagrit
To zapraszam do formularza na Poloniê.

Tylko pamiêtajcie proszê by w nazwach zdjêæ nie by³o polskich liter!

link: http://www.bagrit.pl/polonia/index.php

Uczestnik:
login: uczestnik
has³o: polonia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.