Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "Zdobycie Tykocina"
> Inne > Kalendarium 2010
Stron: 1, 2
SAMUEL77
Hej,
Podlaska Brygada Rekonstrukcji serdecznie zaprasza wszystkie grupy "siedemnastkowe"na kolejn± edycjê "Zdobycia Tykocina". Impreza rozegra siê w dniach 7-9 maj i bêdzie mia³a charakter obozowy. Obóz zostanie rozbity na terenie odbudowywanej tykociñskiej twierdzy. Podobnie jak w ubieg³ym roku, nie przewidujemy noclegów poza obozem. Dla niemaj±cychnamiotów co¶ bêdziemy kombinowali. Jedzonko bêdzie rozdawane w formie gotowej (na terenie obozu urz±dzimy kuchniê, któr± pokieruje Krzysiek B±k z naszej grupy) i surowej (dla tych którzy sami chc± pichciæ).
Program bêdzie nienapiêty: zapraszamy od pi±tku, w sobotê z wiêkszych rzeczy to bêdzie próba na miejscu inscenizacji i w niedzielê inscenizacja bitwy, w której planujemy wykorzystaæ m.in. ³odzie rzeczne.
Szczegó³y bêdê podawa³ w tym temacie i na naszej stronie..
Zapraszamy, postaramy siê, by¶cie byli zadowoleni.
Jendrzej
Czo³em
Dru¿yna ³ucznicza HULTAJE i SWAWOLNICY wyra¿a chêc przybycia nie wiem jeszcze ile osób ale co najmniej 2 -3 namioty.
mam takie pytanko czy ³uczniczy bêdzie?
Pozdrawiam
SAMUEL77
Tak, turniej ³uczniczy bêdzie.
Zapraszamy.
Parufka
Dyzmasów na pewno nie zabraknie w Tykocinie jak i kolegów z "Naszej sprawy " wiêc siê bêdzie dzia³o smile.gif . W tym roku tylko proszê, ¿eby wszystkie beczki by³y przytwierdzone do pod³o¿a bigsmile2.gif .
AndrzejJR
Historycznej beczki nie biorê. Sp³one³a na o³tarzu zbiorowej histerii.
Mam za to dwie nowe, ale niestety bez ³añcucha.

Swoj± drog± uwa¿am za wskazane zorganizowanie w ramach zabaw obozowych rzutu beczk± np. na odleg³o¶æ. Do uznania pozostawiam czy pust± czy pe³n±.
Don Carlos
A nie lepiej rusztem?
Pinior
Powszechnie wiadomo, ze ruszt, je¶li ju¿, nale¿y "skopaæ", a nie rzucaæ nim...
Mamy plan ¿eby wpa¶æ...
Prisoner
Wyborowa Chor±giew Pancerna Falco zaznacza³a ju¿ w grafiku wypad do Tykocina, ale jeszcze nie wiemy w ilu osobowym sk³adzie (co najmniej samochód ludzi bigsmile2.gif ) Pozdrawiam bum.gif
krzysztof.zascianek
Czo³em !
Kilka szabel z Kujaw niechybnie siê stawi .
Co za¶ beczek siê tyczy , zawsze mamy w³asne i miast nimi ciskaæ wolimy je osuszaæ w dobrej kmpanii smile.gif
SAMUEL77
I bardzo siê cieszê.
Wedle sugestii Krzy¶ka i mojej jemu danej obietnicy na tegorocznym
"Zdobyciu" bêdzie wiêcej ni¿ zwykle sposobno¶ci do zabaw z szablami.
Bez szkody dla lubi±cych czarny proch oczywi¶cie.
Parufka
Czekamy, czekamy ostrzymy szabelki i opracowujemy szyki taktyki i ró¿ne szablowe myki smile.gif .
SAMUEL77
O nie, nie.
Szabelki do tej roboty to stêpiæ trzeba.
A pobijaki przed wystrza³em z lufy wyj±æ.
Tyle z BHP.
mirek knight
Witam
to i my wpadniemy do was na pewno
gada³e¶ z Tomkiem i ci nakre¶li³ co i jak

do zobaczenia
SAMUEL77
Hej,
Mirek, we¼ ³uki ze sob±.

Poproszê zg³aszaj±cych siê w temacie i na priva o podawanie ilo¶ci namiotów lub ich braku.
Pomo¿e to nam w organizacji obozu.

Z aktualno¶ci:
Miejscowa grupa fotograficzna „Jupiter” na zamku w dzieñ imprezy robi wystawê zdjêæ z poprzednich edycji "Zdobycia".

Koki
Witam

I my bardzo chêtnie pojawimy siê w tym roku na tak zacnej imprezie jak± jest Tykocin.
Co najmniej powinno byæ nas trzy namioty szczerba.gif .
Pozdrawiam loki08.gif

Ig³a
Czo³em,

Post kierujê do osób u¿ywaj±cych rapiera - a mo¿e by¶my tak jakie¶ maski i punty zabrali?
Przy du¿ej reprezentacji to mo¿e i bojówkê jak±¶ da³oby siê z tego skleciæ...

Na poczet puli nagród mogê przeznaczyæ butelkê mojej naleweczki miodowo-szafranowej.

W uk³onach pozostaj±c
J.
Rafa³ Jarosz
CYTAT(Ig³a @ 18:05 22.03.2010) *
Post kierujê do osób u¿ywaj±cych rapiera - a mo¿e by¶my tak jakie¶ maski i punty zabrali?
Przy du¿ej reprezentacji to mo¿e i bojówkê jak±¶ da³oby siê z tego skleciæ...

Ale jak± broni±? Normalnymi replikami tyle, ¿e z punt±?
Mocne pchniêcie tak± sztywn± g³owni± to nie jest najbezpieczniejsza sprawa. Ja bym siê ba³ o ¿ebra, zêby i nos.
Ig³a
Nie my¶la³em zaraz o walce na smierc i ¿ycie, a jedynie o nieformalnym fechtowaniu, byæ mo¿e "bojówka" to s³owo na wyrost.
Nie mam w zamierzeniu nikogo okaleczaæ ani sam byæ okaleczony.

Elementy ochronne, które moim zdaniem by starczy³y to: maska szermiercza, pó³zbrojek skórzany, lub stalowy i jakies pikowanie, rêkawice szermiercze i ochraniacz na rzepkê, ot wszystko.

Jezeli chodzi o rapiery, faktycznie my¶la³em o broni historycznej, z punt±.
Prisoner
Witam,
a bojówkê szablow± przewidujecie, i na jakich zasadach? Czy raczej we w³asnym zakresie co¶ pokombinujemy tak jak rapierzy¶ci? smile.gif
SAMUEL77
Bojówka szablowa bêdzie.
Zasady podamy w kwietniu.
Rafa³ Jarosz
CYTAT(Ig³a @ 20:57 23.03.2010) *
Nie mam w zamierzeniu nikogo okaleczaæ ani sam byæ okaleczony.

Ha, pewnie, ¿e nikt nie ma zamiaru nikogo okaleczaæ, tylko czasem dobre chêci nie wystarczaj±.
Próbowali¶my æwiczyæ replikami historycznymi z punt± w takich mniej wiêcej strojach o jakich piszesz (maska szermiercza, pikowaniec i plastron skórzany na wierzch) i jest ciê¿ko, zapewniam.

Aktualnie u¿ywamy do treningów rapiera g³owni æwiczebnych Hanweia, d³u¿szych i krótszych, w oprawach historycznych. Wygl±d maj± jak normalne romboidalne w przekroju g³ownie rapierowe, tyle, ¿e s± do¶æ p³askie i przez to giêtkie. Ca³kiem przyjemnie siê nimi æwiczy, chocia¿ i tak w styczniu trafi³o siê jedno pêkniête ¿ebro.

Poniewa¿ trochê nas przyjedzie do Tykocina jako Rota Piesza, mo¿emy zabraæ kilka sztuk tych Hanweiów i pomachamy sobie, kto bêdzie mia³ ochotê. To jest bardzo dobry pomys³, byleby jak najwiêcej ludzi przywioz³o maski i stroje ochronne. Mo¿na by te¿ zahaczyæ ch³opaków z WKS z Wroc³awia, mo¿e by siê skusili.

Kapkê tarniówki na nagrodê te¿ znajdê. Chocia¿ nie, do rapiera bardziej chyba pasuje ratafia. smile.gif
SAMUEL77
Hej,
w³a¶ciwie to szukamy kogo¶, kto by poprowadzi³ turniej szpady czy czego¶ podobnego
(wybaczcie moj± ignorancjê, ale jestem w tym temacie zielony).
Maniek od nas rozmawia³ z Wêglem ale ten zdaje siê gdzie¶ w maju wyje¿d¿a.
Nagrody oczywi¶cie bêd±.
Konwencja imprezy jest taka, ¿e poza sobotnio popo³udniow± prób± inscenizacji bitwy, ca³a sobota jest wolna. Przeznaczamy j± na turnieje i obozowanie.
Je¿eli chcecie æwiczyæ, napiszcie czego od orgów potrzebujecie.

Ludzi do poprowadzenia bojówki szablowej i turnieju ³uczniczego mamy.
Jendrzej
Witam
Jakie¶ zasady ³uczniczego?
Jeszcze jedno pytanko: czy orgi zapewni± trochê prochu chocia¿ by pod³ego do armat bo ochota do postrzelania po zimie okrutna a i broni palnej troszkê przyby³o tylko z proszkiem ciê¿ko.
Pozdrawiam
SAMUEL77
Hej Bracie,
zasady w kwietniu.
Armatka ci przyby³a?
Jendrzej
nie tylko armatka
ukarol
Witajcie. Zdobycie Tykocina zapowaida siê ciekawie, wiêc chyba grzechem by³oby po s±siedzku na tak± imprezê nie wpa¶æ. Tedy i my - Komputowa Chor±giew Stefana Czarnieckiego - w liczbie oko³o 10 chêtnie do szturmu siê stwaimy.
Pozdrawiam
P.S. W razie potrzeby s³u¿ymy pomoc±.
SAMUEL77
Hej,
serdeczne dziêki za ofertê pomocy. Jak co¶ trzeba bêdzie to dam znaæ.
Co do waszego udzia³u to siê jeszcze zastanowiê i
oczywi¶cie poinformujê najszybciej jak to bêdzie mo¿liwe.
pozdro

leszek s
Witajcie
mamy chêæ wsi±¶æ udzia³ ponownie w Zdobyciu Tykocina je¶li nie macie niæ przeciwko temu to przybêdziemy do was biæ szweda
SAMUEL77
Oczywi¶cie, ¿e nie mamy nic przeciwko.
Wprost przeciwnie.
krzysztof.zascianek
Z Bydgoszczy osiem szabel . Dojedziemy w sobotê nad ranem .
Ig³a
W tym jedna, jako ¿ywo rapier przypomina ;)
SAMUEL77

Oczywi¶cie "8 - 9 maja" jest dla turystów, zapraszamy od pi±tku i wcze¶niej.
dzygit
No i D¿ygici te¿ siê stawi±
kilka szabel i mnichów
smile.gif
przybêdziemy w pi±tek i namiot jaki¶ by¶my chêtnie rozbili

Pozdrawiamy
Ig³a
Nie dysponujê Hanweiem (choæ przyznam, ¿e na practicala do treningów czai³em siê od pewnego czasu). Perspektywa "cudzesa" trochê napina, jednak mo¿naby spróbowaæ.

Zatem pytanie do ro¿nowników - czy organizujemy co¶ czy nie?
Rzecz o tyle wa¿na, ¿e jest trochê klamotów które trzeba by³oby ekstra zabraæ.

My¶lê, ¿e warto by³oby zorganizowaæ siê - mi³a odmiana od szabel...
SAMUEL77
Zasady turnieju szablowego w za³±cznikach
Turniej zaczynamy o 10:00 w sobotê.
ukarol
KOD
Hej,
serdeczne dziêki za ofertê pomocy. Jak co¶ trzeba bêdzie to dam znaæ.
Co do waszego udzia³u to siê jeszcze zastanowiê i
oczywi¶cie poinformujê najszybciej jak to bêdzie mo¿liwe.
pozdro

Serdecznie dziêkujêmy za NIE!!!zaproszenie nas na Zdobycie Tykocina.
W imieniu Komputowej Chor±gwi Stefana CZarnieckiego
¯yczê udanej zabawy.
SAMUEL77
Dziêki

Do rzeczy:
plan pe³ny jest taki:
pi±tek
bratanie siê i rozstawianie obozu
sobota
10:00 - pocz±tek turnieju szablowego i ³uczniczego
12:00 - otwarcie wystawy fotograficznej z poprzednich edycji imprezy
16:00 - próba na miejscu inscenizacji
18;00 - zawody czarnoprochowe
niedziela
13;00 inscenizacja

Dla jad±cych z Warszawy: skrêcacie z trasy Stolica - Bia³ystok w Je¿ewie.
Kierujecie siê w Tykocinie na Knyszyn. Zamek jest na jedynej ulicy na prawym brzegu Narwi. Most jest obok ko¶cio³a, którego nie sposób nie zauwa¿yæ.

Dla jad±cych z pó³nocy: skrêcacie na Tykocin w Knyszynie. Zamek to pierwszy budynek w mie¶cie. smile.gif

Jak siê kto¶ zgubi, niechaj dzwoni - mój nr 505 725 160.

Jakby wegetarianie w¶ród was byli i siê jeszcze nie zg³osili to poproszê o znak.

SAMUEL77
Hej,
pytacie o pogodê:
http://pogoda.wp.pl/date,2010.05.08,mswitch,0,polska.html
http://pogodynka.pl/miasto.php?miasto=tykocin

Jak widaæ na razie jest lepiej, ni¿ w innych rejonach Polski.
Ma byæ jeszcze lepiej.
Pinior
Serwus!
Ile osób zapowiedzia³o siê? Ile namiotów? Bêdziemy jak Bóg da w pt wieczorem z 5-metrowym sto¿kiem i kot³em Andrzeja M.
A co do pogody... Dajcie proboszczowi na mszê.
Do zobaczenia
SAMUEL77
Osób i namiotów mniej wiêcej tyle co zawsze.
Jak przyjedziesz policzymy bigsmile2.gif
B±czek ma dla ciebie co¶, Proboszcz ruszt.

Rafa³ Jarosz
CYTAT(Ig³a @ 19:47 28.04.2010) *
Nie dysponujê Hanweiem (choæ przyznam, ¿e na practicala do treningów czai³em siê od pewnego czasu). Perspektywa "cudzesa" trochê napina, jednak mo¿naby spróbowaæ.

Zatem pytanie do ro¿nowników - czy organizujemy co¶ czy nie?
Rzecz o tyle wa¿na, ¿e jest trochê klamotów które trzeba by³oby ekstra zabraæ.

My¶lê, ¿e warto by³oby zorganizowaæ siê - mi³a odmiana od szabel...

Przepraszam za zamieszanie, ja jednak nie dam rady zabraæ sprzêtu do æwiczenia.
SAMUEL77
Wysz³o s³oñce, s± ju¿ pierwsi uczestnicy (z TJD).

Co do masek szermierczych, to jakby kto¶ z was wzi±³ je ze sob± to by³bym bardzo wdziêczny.
Mamy dwie, ale nie wiem czy bêd± pasowa³y wszystkim.

Od tej pory jestem uchwytny tylko przez telefon.
Lestek
i po imprezie, by³o zacnie ;> Dziêki wszystkim za dobr± zabawê i do zobaczenia niebawem
Piotrek_
Swietna impreza smile.gif Szczegolne gratulacje za wedzone pysznosci i ten pomysl z desantem wodnym smile.gif Chyba sie nie pomyle, jak powiem ze wszyscy obecni Rociarze byli zadowoleni.
vroobell
Bardzo, bardzo dziêkujê Podlaskiej Brygadzie za zaproszenie do Tykocina i organizacjê fajnej, nie napierdzianej i spiêtej imprezy. To by³ mój pierwszy raz z siedemnastk± ;) i nie zamierzam na tym poprzestaæ.
Czekam niecierpliwie na zdjêcia i filmy.
Mario_HH
Nie ma co tu du¿o mówiæ - po prostu by³o zajebi¶cie smile.gif
AndrzejJR
komentarze i filmy lokalnych portali
http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/articl...TOCKA/972959932
http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/ar...REG06/169680589

dzieki wszystkim, bardzo udane otwarcie sezonu.
Pinior
Zawsze chêtnie odwiedzam Tykocin. I tym razem jestem zadowolony. Dziêki Koledzy za go¶cinê, wêdzonki, s³oninê, baniê samogonu, arkebuz, nowe znajomo¶ci i "tykociñski" kufel.
Dodatkowo serdeczne dziêki za walki w bojówce, tym z którymi mia³em wielk± przyjemno¶æ walczyæ.
Pozdro.
Tomasz Pêkala
Witam!!!

Rodzina Pêkala pragnie wszystkim organizatorom i uczestnikom podziêkowaæ za udzia³ i bardzo dobr± zabawê.
By³o jak zwykle REWELACYJNIE (ale nudy smile.gif ).

Wyroby wêdliniarskie, wêdzone na miejscu w obozie - SUPER!!!
Opieka B±czka nad pi±tkowym przyjêciem go¶ci - SUPER! - Nale¿y mu siê podziêkowanie za sta³e dbanie o nasze ¿o³±dki.
Ogólnie podziêkowania dla ca³ej PBR za zaanga¿owanie i soidnie ciê¿k± pracê.
Nale¿y tez pdziekowac ich ¿onom, ¿e wspar³y ich dzia³ania... bigsmile2.gif

Gratulacje dla S³onia, który swoimi podskokami(mam na zdjêciach) i ukrytymi trikami pokona³ wszystkich w turnieju szablowym!!!

Gratulacje za turniej ³uczniczy! Wiwat zwyciêzca! Mi³o by³o w tak licznym gronie.
Czas popracowaæ nad sob±, bo opieka nad innymi zaowocowa³a bardzo marnymi wynikami osobistymi;) Wszystko do nadrobienia;)

Bitwa – sami mo¿ecie zobaczyæ.
http://www.youtube.com/watch?v=TtU2vgVQaJI...player_embedded

Pomys³ super, ale przyda³oby siê wiêcej ludzi.
Mo¿e by¶my ja powtórzyli w przysz³o¶ci?
Mo¿e RKJM by siê pojawi³ w wiêkszej ilo¶ci? tongue.gif
Choæ nie powiem Wasze Kobiety swymi wdziêkami mi³o umila³y nam czas blinkie.gif

Gratulacje dla Koniarzy i koni. Choæ garstka ich by³a to dwoili siê i troili…;)
Mo¿e czas rozpocz±æ zabawê paln± z koñmi?
Tego brakowa³o przy rajtarach icon_mrgreen.gif - pie¶ñ przysz³o¶ci.

Dziêkujemy za tak liczne odwiedziny w naszym namiocie.
Mamy nadziejê, ¿e paru uratowali¶my od ciê¿kiego poranka, niektórym pomogli¶my wstaæ na nogi, wielu napilim, nakarmilim i mi³ym towarzystwem ugo¶cilim...
Zapraszamy ponownie gdzie tylko nasz namiot wyro¶nie.

Nad pomys³em otwarcia gospody zastanowimy siê.
Po co chodziæ do innych jak siê w³asnych najlepszych bêdzie mia³o ;)

Zdjêc ca³a kupa - jeszcze w tym tygodniu w mojej galerii:
http://picasaweb.google.pl/pekalatom

Zastrze¿enia:
1. Standard - to smutne - foli, puszkom, ¶mieciom mówimy STANOWCZE NIE!
2. Ryczeniu soko³ów w kó³ko mówimy STANOWCZE NIE!
3. Toalety - czy u niektórych w domu ubikacja wygl±da podobnie? Brudnym toitoiom STANOWCZE NIE!

ps. Gnoma i tak nikt nie lubi blinkie.gif

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.