Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: XI Turniej Rycerski na Zamku w Nidzicy
> Inne > Kalendarium 2010
Stron: 1, 2
Patryk
XI Turniej Rycerski na Zamku w Nidzicy, 10-11.07.2010,

Datowanie 1350-1492

Zapewniamy wy¿ywienie (sobota - niedziela), atrakcyjne nagrody (rynsztunek rycerski),
dobr± zabawê. Noclegi na sali rycerskiej, bêdzie wydzielone równie¿ miejsce na kilka namiotów historycznych pod murami zamku.

Turniej przewidziany jest dla 180 uczestników.

Zg³oszenia uczestników drog± internetow±:
Darek Kujawski; rycerze@rycerze.org
Zg³oszenia rzemie¶lników;
Patryk Koz³owski; kpatryk79@o2.pl

Wiêcej informacji pojawi siê w najbli¿szym czasie.
Igor z Bêdzina
Bêdzin siê pojawi, zg³oszenie posz³o na e-mail. Takiego turnieju nie mo¿na opu¶ciæ.
MagicWojtek
ajæ,trzeba siê zg³osiæ ^^ zg³oszenie zaraz pójdzie icon_wink.gif
Micha³ z Koñczewic
Witajcie Przyjaciele z Nidzicy:)

Wracam po rocznej przerwie do trzaskania buzdyganem wiêc nie odpuszczê udzia³u w najlepszym Polskim Turnieju. Wpiszcie mnie na listê smile.gif

PS
który z Was mnie szuka³ w Koñczewicach?
Patryk
Bêdzin jest zawsze w Nidzicy mile widziany - zapraszamy. Nie pojawili¶cie siê na naszym 10-leciu wiêc teraz nie dajcie plamy anger.gif
Michale cieszê siê ¿e wracasz do zabawy w rymcerza. To chyba ja ciê szuka³em i dowiedzia³em siê ¿e zosta³e¶ szczê¶liwym tatusiem smile.gif
bruna77
Zg³oszenie wys³ane na maila - 5 osób zg³asza siê do dyspozycji smile.gif
Herr Elvisso
Bractwo z Grudzi±dza chêtnie we¼mie udzia³.Zg³oszenie na maila posz³o.
kara¶ - zly harcownik nr1
exy beda, jak zawsze szczerba.gif

Patryk
Podczas tegorocznego turnieju chcemy dopracowaæ kwestie zwi±zane z turniejem ³uczniczym. Zawsze brakowa³o nam czasu, osób i chyba chêci ¿eby zrobiæ zawody ³ucznicze z prawdziwego zdarzenia. Dopracowanie polegaæ ma na przekazaniu tej czê¶ci turnieju w rece osób które zajmuj± siê tylko tym tematem. Je¶li wiêc s± osoby, które chc± przygotowaæ i poprowadziæ turniej ³uczniczy w Nidzicy czekam na zg³oszenie kpatryk79@o2.pl. Oczywi¶cie ze swojej strony zapewnimy potrzebne materia³y i i wszelak± pomoc.
Emil z Gi¿ycka
Nagrody tradycyjnie?
Patryk
Nagrody tradycyjnie? Raczej tak icon_wink.gif , do tych spraw podchodzimy tradycyjnie od poczatku naszego turnieju. Ale obserwujemy te¿ sytuacjê w RR je¶li chodzi o nagrody i w tym roku najprawdopodobniej pojawi siê nagroda pieniê¿na za walki bohurtowe 5/5. T± kwestiê w³a¶nie dogrywamy. Po turnieju, który organizujemy w ten weekend w Prabutach bierzemy siê ostro za organizacjê turnieju w Nidzicy walka.gif . Tak wiêc po niedzieli pojawi± siê informacjê dotycz±ce Nidzicy smile.gif
nazirsk
Z niskim pok³onem zapytujê, czy znalaz³oby siê miejsce dla dwóch weteranów ³uczniczych? crazy.gif
Grzymek
Zg³oszenie od nas posz³o, czekamy tylko na pozytywne zatwierdzenie naszego zg³oszenia. Pozdrawiam:)
Basiek
Bractwo Najemne Anguis In Herba wys³a³o zg³oszenie w ¶rodku kwietnia, niestety nadal bez odzewu.
Czy skrzynka pocztowa funkcjonuje?
Pozdrawiam
Basiek smile.gif
Damian Lakomski
Ja te¿ siê zg³aszam- miecz d³ugi + ¿ona ;)))).
Przyjecha³bym razem z Bêdziniakami. Niestety nie mam jeszcze odpowiedzi na mojego maila wys³anego do
Darka Kujawskiego na - rycerze@rycerze.org

Proszê o info
Yan
My równie¿ chêtnie by¶my przyjechali, czekamy na odpowied¼ na email ; ) Pozdrawiam

Jan z BRKSR
Patryk
Cierpliwo¶ci Darek lada chwila wszystkim zainteresowanym turniejem odpowie. Jeste¶my na etapie dopinania wszystkiego.
Patryk
Program turnieju

XI Turniej Rycerski na Zamku w Nidzicy
Pi±tek 09.07.2010
- przyjazd i zakwaterowanie uczestników

Sobota 10.07.2010
- 10:00 Oficjalne rozpoczêcie turnieju – dziedziniec zamkowy.
- 10:30 Turniej ³uczniczy (eliminacje) - podzamcze
- 11:00 Turniej bojowy na miecze jednorêczne i topory (1/1) – dziedziniec zamkowy
- 13:00 Bieg dam – dziedziniec zamkowy
- 13:30 Turniej bojowy na miecze d³ugie (1/1) - dziedziniec zamkowy
- 15:30 Turniej artyleryjski (hakowników) – podzamcze
- 16:30 Bohurt 5/5 (eliminacje) – podzamcze
- 21:30 Bitwa – podzamcze
- 22:00 Uczta oraz koncert zespo³u Brovarius - przedzamcze
- 23:00 Pokazy ognia (fire show) – dziedziniec zamkowy

Niedziela 11.07.2010
- 11:00 Turniej ³uczniczy (fina³) – podzamcze
- 11:30 Rzut toporem do saracena – podzamcze
- 12:30 Bohurt 5/5 (fina³y) – podzamcze
- 14:00 Zakoñczenie turnieju, wrêczenie nagród – dziedziniec zamkowy

Wy¿ywienie:
- sobota (¶niadanie 9.00-10.00; obiad: 14.00-15.30 (podobnie jak w roku ubieg³ym bêd± kartki); uczta 22.00)
- niedziela (¶niadanie 09.00-10.00)

Nagrody:
• Bojowy; miecz jednorêczny i tarcza 1/1
1. buzdygan
• Bojowy; miecz d³ugi 1/1
1. miecz d³ugi (producent: Arma)
• Bohurt 5/5
1. 1500 z³ (producent: mennica polska smile.gif )
2. 1000 z³
3. 500 z³
• £uczniczy
1. £uk (producent Bisok)
• Bieg dam
1. Bi¿uteria (producent: Artefakt - Pawe³ Ob³oza)
• Rzut toporem
1. Pasek (producent: Lorifactor)
• Turniej artyleryjski
1. Hakownica

Regulaminy poszczególnych konkurencji pojawi± siê w najbli¿szym czasie. Bohurt 5/5 poprowadzi Ada¶ Chor±giew Prywatna Von Reihl na zasadach jak w Sieradzu i Grunwaldzie.

Nikodem
Rejestracja jeszcze jest czynna, mam nadziejê?
Patryk
Regulaminy turnieju bojowego 1/1 i bohurtu 5/5

Turniej bojowy na miecze jednorêczne (1/1)

Zasady:
- Czas walki 90 sekund
- Tarcza; jej d³ugo¶æ nie mo¿e przekraczaæ 80 cm, a szeroko¶æ 60 cm, ranty nie mog± byæ okute metalem. Dopuszczalne s± jedynie tarcze na bazie drewna (deski, sklejka).
- Broñ; dopuszczalne jest jedynie broñ sieczna, jednorêczne (miecz, tasak), broñ musi byæ zatêpiona, jej waga nie mo¿e byæ ni¿sza ni¿ 1200g.
- Liczone s± jedynie silnie ciosy zadawane krawêdzi± tn±c± broni. Punkty liczone s± przez 4 sêdziów, 2 sêdziów liczy ciosy zadane przez jednego walcz±cego, 2 pozosta³ych ciosy drugiego walcz±cego. Po zakoñczeniu pojedynku sêdziowie sumuj± trafienia poszczególnych osób i og³aszaj± wynik starcia.

- Polem trafienia jest ca³e cia³o przeciwnika, z wy³±czeniem stóp, krocza, karku, d³oni i przedramion.
- Niedozwolone s± ataki na kark, krocze, stopy i d³onie przeciwnika.
- Zabronione jest u¿ywanie kopniêæ.
- Dozwolone jest atakowanie rantem tarczy.

- W przypadku klinczu sêdzia powinien przerwaæ walkê po 5 sekundach. Ciosy zadawane podczas klinczu nie s± liczone.
- Zawodnik ma prawo do dwóch jednominutowych przerw w czasie walki w celu poprawienia czê¶ci uzbrojenia, je¶li naprawa nie jest mo¿liwa, to zostaje on zdyskwalifikowany lub mo¿e walczyæ bez sprawnego elementu uzbrojenia pod warunkiem, ¿e nie zagra¿a to znacz±co jego zdrowiu.
- Je¶li zawodnik dozna kontuzji w wyniku czystej akcji przeciwnika, ma on 30 sekund na osi±gniecie gotowo¶ci do walki w przeciwnym przypadku przegrywa walkê (to samo dotyczy zawodnika, który sie przewróci³). Je¶li kontuzja zawodnika nast±pi w wyniku nieczystego zagrania przeciwnika, zawodnik poszkodowany ma prawo do d³u¿szego odpoczynku, jego walka mo¿e zostaæ prze³o¿ona na pó¼niej. Je¶li zawodnik dostaje kontuzji w wyniku nieczystego a przy tym celowego zagrania, poszkodowany mo¿e zadecydowaæ o zakoñczeniu walki i dyskwalifikacji przeciwnika.

Uzbrojenie ochronne, minimalne wymagania:
- G³owa; he³m z wy¶ció³k±, zas³aniaj±cy twarz, w przypadku salad i kapalinów nie mo¿e byæ szczeliny pomiêdzy he³mem a podbródkiem.
- Szyja; ko³nierz pszeszywanicy zas³aniaj±cy szczelnie ca³± szyjê lub przeszywany kaptur.
- Korpus; pszeszywanica, dodatkowo kolczuga, p³aty, skórznia lub kirys p³ytowy.
- Rêce; pszeszywanica, dodatkowo p³ytowa, zbrojnikowa lub kolcza ochrona stawu barkowego, ³okci i przedramion, p³ytowe lub kolcze rêkawice
- Nogi; na udach minimum pikowane nogawice lub zakrywaj±ce je d³uga przeszywanica, p³ytowa ochrona kolan, p³ytowa lub zbrojnikowa ochrona piszczeli.

SÊDZIA MA ZAWSZE RACJÊ NAWET JAK NIE MA RACJI

Regulamin bohurtu 5 na 5 (zasady opracowane przez Adama z Reihli i skopiowane z turnieju w Sieradzu)
Zasady :
I.
Turniej ma sk³adaæ siê z dru¿yn podzielonych na 4 domy.

Z ka¿dej grupy wychodz± 2 dru¿yny, dalsza czê¶æ turnieju rozgrywana bêdzie systemem pucharowym

II.
Dru¿yna musi liczyæ minimum 5 zawodników , je¿eli chcecie mieæ rezerowych - proszê bardzo ale nie ma mo¿liwo¶ci aby byli oni zg³oszeni do innej dru¿yny.

Jednym s³owem do ka¿dej dru¿yny s± przyporz±dkowani zawodnicy imiennie- w przypadku zg³oszenia jednego zawodnika do dwóch dru¿yn obie zostan± zdyskfalifikowane!

Ka¿da dru¿yna musi wybraæ kapitana, tylko on ma prawo g³osu i mo¿e rozmawiaæ z sêdziami!!

III.
Sêdziowie maj± g³os decyduj±cy , od ich decyzji nie ma odwo³ania.

Bêd± mogli karaæ dyskfalifikacj± jednego zawodnika lub ca³± dru¿yny

IV.
Opancerzenie i broñ :
- wymagany jest spójno¶æ historyczna sprzêtu
- sêdziowie maj± obowi±zek sprawdzenia stanu technicznego sprzêtu pod wzglêdem historyczno¶ci; spójno¶ci, bezpieczeñstwa

Uwaga! bêdzie szczególnie zwrócona uwaga na plecy i kark ( np. w p³atach miêdzy p³ytkami nie mo¿e byæ przerwy ).

V. Zasady walki
1. ilo¶æ zawodników

Minimum 5 osób, je¶li obie ekipy maj± rezerwowego (rezerwowych) i chc± siê zmierzyæ w wiêkszej liczbie nie ma problemu ale musi byæ to uzgodnione przed starciem , a liczba walcz±cych ma byæ równa.
Je¿eli ekipa maj±ca rezerwowych ma walczyæ z ekip± nie maj±cych takowych wówczas walka odbywa siê 5 na 5 .

Dru¿yna która np. z powodu kontuzji straci³a zawodnika lub zawodników mo¿e walczyæ dalej w sk³adzie pominiejszonym, wówczas kapitan dru¿yny przeciwnej decyduje czy jego dru¿yna dobrowolnie siê pominiejszy czy wykorzysta przewagê liczebn±.

Uwaga : wiêcej ni¿ 2 kontuzjowanych powoduje obligatoryjne wycofanie dru¿yny z turnieju!

2. walka
Nie ma limitu czasu, wygrywaj± ci co stoj± - czyli jak zwykle.

3. NIE WOLNO:
- wstawaæ po przewróceniu (obligatoryjnie ca³± dru¿yna dyskfalifikacja)
- walczyæ bez broni ( broñ mo¿na mieæ zapasow± np. przy pasku, mo¿na tak¿e zostawiæ j± sobie na ziemi ale po jej stracie koniecznie trzeba jak najszybciej mieæ w ³apie zapasow± , nie ma limitu ilo¶ci broni zapasowej )
- uderzaæ w stopy, kark ( uderzenia w potylicê dozwolone s± tylko po linii pionowej!), krocze, pod kolano, szyjê
- nie wolno zahaczaæ broni± za kark i pod kolano

Uwaga zachowujemy tak jak w tamtym roku mo¿liwo¶æ powstania z jednego kolana po akcji ofensywnej.

4. Sêdziowie
Przygl±daj± siê walce w celu spostrze¿enia fauli, tylko oni mog± walkê przerwaæ i wznowiæ.
Sêdziów jest 4 + 1 prowadz±cy. Zdanie sêdziów jest decyduj±ce. Dyskusja z sêdziami poza kapitanem dru¿yny jest zabroniona, za prowadzenie jej bêdzie kara dyskwalifikacja dla zawodnika!
UWAGA! Specjalnie dla „gor±cych g³ów” samowolne egzekwowanie sprawiedliwo¶ci bêdzie karane dyskwalifikacj± dla ca³ej dru¿yny. Dajcie siê wykazaæ sêdziom
StoM
oczywiscie i mnie nie zabraknie na turnieju, jak zwykle przyjezdzam 1+0 smile.gif chyba ze kogos do samochodu jeszcze upchne
Yan
Dziêkujemy za przyjêcie, stawimy siê w 7-8 osób : ) 3 do bojówki na jedynki, ja te¿ na 90% wyjdê do miecza d³ugiego, je¶li uda nam siê zebraæ sk³ad, to pi±tkami te¿ nie pogardzimy ; ) Pozdrawiam

Jan Halicki
ua
Ja tak w kwesti formalnej dodatkow± nagrod± na Nidzickim 5 na 5 bêdzie dla najlepszej polskiej ekipy miejsce bez eliminacji w turnieju 5 na 5 na grunwaldzie!

Igor z Bêdzina
Patryk
Mo¿na prosiæ o szczegó³owa punktacjê za akcje dozwolone i zabronione, bo w zesz³ym roku nie do koñca by³o wiadomo, co jak jest punktowane.

Moja ma³a sugestia. czy mo¿na by by³o wprowadziæ ograniczenie do 3 rozbrojeñ, po pewnym czasie to siê robi nudne, a walka ma³o ciekawa.
Wiedziemka
offtop Waszych, Panowie, rozwa¿añ nt walk ... wniosek z analizy przynale¿no¶ci bractwowej - nied³ugo gdzie nie spojrzysz bêdzie "Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani" - dowód na zaka¼ny charakter tr±du bum.gif
Bartholomäus von Struß
GRH Routiers z Warszawy zg³asza chêæ przybycia, mail w³a¶nie wys³any. Mam nadziejê, ¿e mimo pó¼nego zg³oszenia znajdzie siê trochê miejsca i jad³a ;)

Otrzyma³em potwierdzenie, dziêkujê smile.gif Takiego turnieju nie mo¿na przegapiæ - to by³oby niestosowne, barbarzyñskie wrêcz pomijaæ taki przedni klimat smile.gif
Igor z Bêdzina
CYTAT(Wiedziemka @ 19:50 08.06.2010) *
offtop Waszych, Panowie, rozwa¿añ nt walk ... wniosek z analizy przynale¿no¶ci bractwowej - nied³ugo gdzie nie spojrzysz bêdzie "Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani" - dowód na zaka¼ny charakter tr±du bum.gif

Wiedziemka
nie ma co ukrywaæ, tr±d siê panoszy... od Karpat a¿ po morze....
MagicWojtek
CYTAT(Death-wish @ 22:45 13.06.2010) *
CYTAT(Wiedziemka @ 19:50 08.06.2010) *

Wiedziemka
nie ma co ukrywaæ, tr±d siê panoszy... od Karpat a¿ po morze....

i za granic± te¿ ;p
Wiedziemka
co gorsza przechodzi ju¿ na kolejne pokolenia, bior±c pod uwagê nazywanie mojego terrorysty "tr±dzikiem" (o nazywanych tak zwierzakach nie wspomnê) bum.gif
Adrian £uczak
Witam! Wstêpnie wysy³am ju¿ zg³oszenie! smile.gif

Pozdrawiam!
GrawerGift
rozumiem pytania w stylu : ,,czy jak siê za³o¿y he³m na lew± stronê to mrok czy nie "
i rozumiem ze wynika to z dba³o¶ci o szczegó³y
tyle ze brakuje mi tej dba³osci o szczegó³y w³asnie w og³oszeniach o róznego rodzaju imprezach ( i to nie tylko w tym poscie )
juz pisze ³osohozzi
jest informacja do kogo nalezy siê zg³osic w sprawie np rzemios³a
ale brakuje informacji o zasadach a g³ownie dotyczy to odp³atno¶ci
a z tym bywa RÓZNIE
np : by³em na imprezie ( gdzie brak by³o informacji wczesniej o wystawianiu ekspozycji ) i dowiaduje siê na miejscu ( po przejechaniu prawie 100 km ) ze odp³atno¶c dla stalorytów zwiazanych tematycznie z impreza ( dodam ze chodzi³o o Grunwald , bo w tym roku wszystkim niby o Grunwald chodzi i az dziw ze w Afyce Po³udniowej ulryk za pi³ka nie gania ) jest taka sama jak dla ,,cipsóf " ,
popcornu ( nawet jesli by³ z kukurydzy ) i browaru .
pomijam sprawê ze deszcz by³ taki ze lasy deszczowe to pustynia w porównaniu z tym co siê tam dzia³o ( bo na to organizator pewnie wp³ywu wiêkszego nie mia³ ) ale 250z³ za dzien ???????

ja rozumiem ze odtwórstwo oryginalnego popcornu z czasów Mieszka czy Jagie³³y oraz popyt na taki towar daje gwarancje zysku i mozliwosci pokrycia takich kosztów
ale jak wszystkim wiadomo ARTYSCI z regu³y umierali biedni albo wrêcz z g³odu i dopiero po ich ¶mierci prace nabiera³y warto¶ci

wiec moze to uwzglêdniæ i :
- podac zasady przed a nie po imprezie
- zrobiæ tak jak w innych miejscach : grochówka i baloniki p³aca a prawdziwa sztuka przez dusze ,,SZU " dostaje GRATISA ( i to nie wtedy kiedy wysle sms za 250z³ )

i to by by³a pewnie czê¶æ moich uwag ( ale to wcale nie koniec ,he, he)

odno¶nie nagród teraz bedzie
rozumiem nagrody dla zwyciêzców w turniejach czy to ³uczniczym czy w innym strzelaniu czy rzucaniu na odleg³o¶æ przeciwnikiem
a .... a bia³og³owy ?
maj± szanse na nagrody ?
a gdyby tak ufundowaæ ( i tu siê Ya pojawiam ) nagrodê dla bia³og³owy : czy to dla naj ....
³adniejszej , czy najstarszej ( i nie chodzi o wiek a o czasy i idealne czy wrecz wzorcowe odtworzenie np kostiumu z epoki )?

i taka informacje tez by by³o warto podawaæ z okazji takich imprez ( do kogo nalezy siê zg³osiæ )
a moze znalaz³oby siê wiecej chêtnych do takiego sponsorowania imprez ?
Cmok z Dzia³dowa
Witam,

post nr 18: bieg dam = konkurencja dla pañ -> info o nagrodzie jest.
post nr 1: kontakt dla rzemie¶lników -> jest po to, aby "te" zasady w³a¶nie omówiæ. Jak równie¿ u tej samej osoby mo¿na porozmawiaæ na temat sponsorowania.

tak przynajmniej mi siê wydaje (moja odp. jest nieoficjalna ; )

Pozdrawiam
GrawerGift
rzeczywi¶cie
co do nagród dla pañ - zwracam humor , jest bieg , jest nagroda i ... moze wiecej nie ,,poczeba "
chociaz z mojego punktu widzenia , jak bym ja co¶ mia³ dostac , to biorê i nie pytam czy aby nie za duzo dosta³em

co do ,,negocjacji zasad " to jak znam zycie to pewnie mam wybór : albo akceptujê albo nie
a o negocjacji chyba mowy byc nie moze ( moze siê mylê ?)
tyle ze czy nie ³atwiej ( W£ASNIE NA WZÓR ZASAD TURNIEJU RYCERSKIEGO )
og³osiæ je wszystkim , za jednym razem , na forum ?

przeciez i zasady turnieju ³uczniczego niby ,,mozna by negocjowac z kazdym "
³atwiej chyba jest jednak napisac otwartym tekstem , tak aby kazdy móg³ je przeczytac a nie wys³±c maila z zapytaniem , poczekac na odpowiedz i ... bedzie po tak zwanych ptokach, czyli po terminie

to by u³atwi³o sprawê nie tylko pytaj±cym ale i odpowiadaj±cym
prawda¿ ?

równiez pozdrawiam i zeby nie by³o ze to wy³acznie moje zdanie ( i nie to ze dotyczy tylko turnieju w Nidzicy - brak jest wszedzie dok³adnej informacji a czasu ci±gle za ma³o i czesto z braku informacji muszê rezygnowaæ jak nie z tej to innej imprezy , wybierajac te gdzie informacja jest wzglêdnie precyzyjna )

dajê link do innych opinii ( wiec to nie tylko moja uwaga i nie wynika z upierdliwo¶ci a z chêci poprawy informacji )

http://etno-art.pl/index.php?option=com_co...0&Itemid=36

to jest to o czym pisa³em : popcorn , baloniki a rzemios³o przez duze ,,rzu " stoi w bocznej alei
ua
CYTAT(GrawerGift @ 17:39 29.06.2010) *
http://etno-art.pl/index.php?option=com_co...0&Itemid=36

to jest to o czym pisa³em : popcorn , baloniki a rzemios³o przez duze ,,rzu " stoi w bocznej alei

ty tak na powa¿nie

Pozdrawiam

ada¶ przez ma³e "a" w takim wypadku bigsmile2.gif
Wiedziemka
jeszcze tylko 10 dni do turnieju

a chichraæ bêdê siê ma³ymi literami na marginesie
bigsmile2.gif
£ysy z Liwa
Witam. Czy znajdzie siê jeszcze miejsce dla paru Liwiaków?
Chaos666
Witam!

CYTAT(GrawerGift @ 17:39 29.06.2010) *
przeciez i zasady turnieju ³uczniczego niby ,,mozna by negocjowac z kazdym "
³atwiej chyba jest jednak napisac otwartym tekstem , tak aby kazdy móg³ je przeczytac a nie wys³±c maila z zapytaniem , poczekac na odpowiedz i ... bedzie po tak zwanych ptokach, czyli po terminie

to by u³atwi³o sprawê nie tylko pytaj±cym ale i odpowiadaj±cym
prawda¿ ?

równiez pozdrawiam i zeby nie by³o ze to wy³acznie moje zdanie

Mia³em siê nie odzywaæ ale widzê ¿e ogólnie co¶ nie tak z organizacj± angsad.gif GrawerGift, nie tylko ty spotykasz siê z takim podej¶ciem. Jakie¶ (uwaga!!!) 3 m-ce temu zg³osi³em chêæ organizacji turnieju ³uczniczego do Patryka. Odpisa³ ¿ebym poda³ mu na jakich zasadach chcê zorganizowaæ turniej. Szczegó³owo opisa³em moje wymagania, czego mi potrzeba itd. Od tamtej pory zupe³nie nic. Ponaglenia o info co i jak, czy siê zgadzaj± czy nie. Jaki wynik?? Zero zero zero odpowiedzi, totalna zlewka i szczeniackie podej¶cie. Jeszcze jakie¶ 2 tyg temu napisa³em na maila gdzie siê wysy³a zg³oszenia, i co?? Znowu zero zero zero shocked.gif Ja rozumiem, mo¿na byæ zaganianym itd. ale jak siê organizuje tak± imprezê to bierze siê odpowiedzialno¶æ za ni±.

CYTAT
Podczas tegorocznego turnieju chcemy dopracowaæ kwestie zwi±zane z turniejem ³uczniczym. Zawsze brakowa³o nam czasu, osób i chyba chêci ¿eby zrobiæ zawody ³ucznicze z prawdziwego zdarzenia. Dopracowanie polegaæ ma na przekazaniu tej czê¶ci turnieju w rece osób które zajmuj± siê tylko tym tematem. Je¶li wiêc s± osoby, które chc± przygotowaæ i poprowadziæ turniej ³uczniczy w Nidzicy czekam na zg³oszenie kpatryk79@o2.pl. Oczywi¶cie ze swojej strony zapewnimy potrzebne materia³y i i wszelak± pomoc.

Pewnie wyjdzie zatem jak zawsze w tej kwestii...
Ja zarezerwowa³em sobie ten weekend i nigdzie siê nie wybiera³em, choæ bardzo chcia³em angsad.gif No nic teraz wystarczy ¿e bêdê omija³ takie przypadki.

Mimo wszystko ¿yczê udanej imprezy ;) uczestnikom...

Pozdrawiam
Chaos
Yogesh
Patryka od przesz³o miesi±ca na forum z jakiego¶ powodu nie by³o,
wiêc od podniecaæ siê mo¿na, ale jakby nie chcia³ PW pisanych od czasu ostatniej jego obecno¶ci widzieæ nie widzia³.
Cmok z Dzia³dowa
Witam,

rozmawia³em z Patrykiem.

Po pierwsze przepraszamy, ¿e w ostatnim czasie nie ma aktualnego info.
Szczegó³y imprezy s± dogrywane i jest wiêcej pracy w "terenie".

Chaos, GrawerGift, £ysy z Liwa: na 95% Patryk osobi¶cie dzi¶ wieczorem odpowie na wszelkie w±tpliwo¶ci i pytania.
na 99,90% w poniedzia³ek pojawi siê uaktualniony ju¿ program smile.gif

Pozdrawiam
Robert Szatecki
Czy ewentualnie znajdzie siê miejsce dla jeszcze dwóch osób?
GrawerGift
Ja spokojnie czekam tyle ze to co pisa³em to pisa³em ogólnie i obseruje to jako zasadê
jest og³oszenie o imprezie w Warszawie w sobotê i niedziele
og³osznie jest TYLE ZE BRAK INFO do kogo wys³ac zg³osznie , o zasadach nie wspomnê

ale to nic
poszuka³em strony organizatora i tam mu wys³a³em zapytanie , moze bedzie lepiej ?
i co ?
DOK£ADNIE TO SAMO
czyli NIC
ZERO ODZEWU

ja nie jezdze z ,,cipsami " i popcornem
ROBIÊ GRAFIKI
staram siê na kazd± imprezê zrobiæ co¶ co ma co¶ ( choæby zdziebe³ko ) wspolnego z imprez±
( takie zboczenie zawodowe ) ze na Grunwald nie wiozê Sobieskiego ( chyba ze w p³ynie )

Grafiki , czy wektoryzacje renesansowych czy sredniowiecznych grafik nie robi siê w tak zwane ,,piñæ minut ) to trwa, zeby badziwia nie robic
wiec jak nawet dostanê informacjê na kilka dni wczesniej to albo nie zd±ze i wtedy rzeczywiscie na imprezê o Jagielle wiozê Sobieskiego albo nie jadê

Na tego typu imrezach lepiej sie kie³basa i browar sprzedaje niz sztuka
wiec jak jadê i czasem a nawet czesto dok³adam lub wychodze na zero , to chociaz dobrze by by³o aby ze strony organizatorów byc choc lekko ,,dopieszczonym" przez podanie konkretów

po przeczytaniu wpiów jak potraktowano go¶cia w Uniejowie jechac nie mam odwagi ( a strachliwy nie jestem z natury ) do Warszawy nie wiem jakie zasady i czy mozna ( choæ jestem na miejscu )
nic, moze wyswietl± jaki¶ serial z braæmi Mroczek w telewizji
tez fajna zabawa
³yk - end browaru przed telewizorem nikomu nie zaszkodzi
Patryk
Elo, bez niepotrzebnego napinania siê ect. crazy.gif Turniej jak zwykle jest - nic siê nie zmieni³o. Kto by³ na poprzednich 10 edycjach to wie czego siê spodziewaæ:-) szczerba.gif . Zg³oszenia uczestników proszê kierowaæ do Darka (jak w mailu pierwszym - s± jeszcze wolne miejsca). Zg³oszenia rzemie¶lników do mnie jak w pierwszych postach:-)
- GrawerGift - jakakolwiek odpowied¼ jest zbêdna jezyk.gif .
- Robert Szatecki - miejsca wolne na turniej jeszcze s± - zg³oszenie proszê kierowaæ do Darka.
- Chaos666 - przepraszam faktycznie da³em cia³a, powinienem ci odpowiedzieæ co i jak w kwestii
turnieju ³uczniczego. Niestety rzeczywisto¶ czasami p³ata nam figle i jest zupe³nie inaczej ni¿ by¶my tego chcieli. Chosie666 baw siê dobrze tam gdzie bêdziesz w ten lipcowy weekend.
- £ysy z Liwa - oczywi¶cie dla wes miejsca znajd± siê zawsze zapraszamy do Nidzicy - zg³oszenie do Darka.

Jutro wrzucam regulaminy pozosta³ych konkurencji smile.gif Zmianie ulegnie tak¿e program imprezy, bêdzie nieco wiêcej zabawy bigsmile2.gif
Chaos666
Witam!

CYTAT(Patryk @ 00:46 04.07.2010) *
- Chaos666 - przepraszam faktycznie da³em cia³a, powinienem ci odpowiedzieæ co i jak w kwestii
turnieju ³uczniczego. Niestety rzeczywisto¶ czasami p³ata nam figle i jest zupe³nie inaczej ni¿ by¶my tego chcieli. Chosie666 baw siê dobrze tam gdzie bêdziesz w ten lipcowy weekend.

Cieszê siê ¿e jest wogóle jaka¶ odpowied¼, tylko szkoda ¿e dopiero u progu imprezy. No nic, nie ¿ywiê urazy, mam nadziejê ¿e impreza bêdzie ciekawa bigsmile2.gif

Pozdro
Chaos
GrawerGift
CYTAT(Patryk @ 00:46 04.07.2010) *
Kto by³ na poprzednich 10 edycjach to wie czego siê spodziewaæ:-)
- GrawerGift - jakakolwiek odpowied¼ jest zbêdna jezyk.gif .

Ja odpowiedzi ni wymagam ale
mo¿e napiszê w czym Ty powiniene¶ zobaczyc problem :

- piszesz ze ,,kto by³ od 10 lat to wie o co chodzi „ zgoda , tylko czy wiesz ze pisanie rzeczy oczywistych okre¶lamy pojeciem truizm ?
Kto by³o to wie , zgoda , tylko co z tym kto NIE BY£ i nie wie ?
To o to chodzi chyba ¿eby ten kto nie wie siê dowiedzia³ i o tych tez powinien zadbac organizator ?

-druga rzecz : zg³oszenie … zg³oszenie jest wynikiem nie tylko chêci ale i zaakceptowania zasad , czyli czego wymaga organizator : namiotu , stroju czy tylko towaru zgodnego z epok±
, kolejna sprawa ODPLATNOSC
Warto przed wys³aniem zg³oszenia wiedzcie czy ja p³ace czy nie zwracaj± koszt lub nawet p³ac± !!!
Samo zg³oszenie do kogo wys³ac to tylko czesci informacji i to pewnie nie najwazniejsza
Mo¿na wprawdzie wys³ac zg³oszenie , poprosic o zasady , zaakceprowac lub nie , a pozniej co ? odwo³ywac ?
I tworzy siê sztuczny ruch
Na Grunwald miejsc ju¿ nie ma ale dosta³em informacjê ze mogê przyjechaæ bo i tak z praktyki wiedz± ze 30 % zg³oszen nie dochodzi do skutku
Wiec zasadne mi siê wydaje aby te zasady z³oszenia i udzia³u znaæ PRZED a nie po imprezie
Mo¿esz z czystym sumienim napisac ze nie mam racji ?

Widzisz sens zg³aszania siê na imprezê bez poznania zasad np. ³uczników je¶li nie wiadomo czy taka konkurencja bêdzie ?
Albo ciagniêcie konia przez pó³ Polski na turniej gdzie jazda nie jest przewidziana ?
Informacja ze ,,kto by³ to wie „ niewiele daje
Racji nie musisz mi przyznawaæ ale podaj konkrety i po sprawie
Patryk
Elo, dostali¶my u progu imprezy troszkê wiêcej mamony wiêc do programu imprezy doszed³ koncert Open Folk, pokaz ptaków drapie¿nych (drapole), fajerwerki podczas bitwy bigsmile2.gif moro.gif oraz wystawa i prelekcje dotyczace Grunwaldu i wielkiej wojny z Zakonem przygotowane przez Archiwum G³ówne Akt Dawnych w Warszawie i Archiwum Pañstwowe m.st. w Warszawie. Oto oficjalny program turnieju:

XI Turniej Rycerski na Zamku w Nidzicy
Pi±tek 09.07.2010
- przyjazd i zakwaterowanie uczestników

Sobota 10.07.2010
- 10:00 Oficjalne rozpoczêcie turnieju - dziedziniec zamkowy.
- 10:30 Turniej ³uczniczy (eliminacje) - podzamcze
- 11:00 Turniej bojowy na miecze jednorêczne i tarcze (1/1) - dziedziniec zamkowy
- 13:00 Bieg dam - dziedziniec zamkowy
- 13:30 Turniej bojowy na miecze d³ugie (1/1) - dziedziniec zamkowy
- 14:30 Otwarcie wystawy "Grunwald 600 lat chwa³y" - sala widokowa nidzickiego zamku (prelekcje: dr hab. J. Radziwi³owicz "Tradycja grunwaldzka w ¶wiadomo¶ci Polaków w XX w", dr J.Grabowski "Dokumenty królewskie. Listy rycerzy i bulle papieskie ze zbiorów Archiwum G³ównego Akt Dawnych dotyczace Wielkiej Wojny z Zakonem Krzy¿ackim).
- 15:30 Turniej artyleryjski (hakowników) - podzamcze
- 16:30 Bohurt 5/5 (eliminacje) - podzamcze
- 20:00 Koncert zespo³u Brovarius oraz Open Folk - plac przed bankiem
- 21:30 Bitwa (palenie grodu) - plac przed bankiem
- 22:00 Pokazy ognia (fire show) - plac przed bankiem
- 22:30 Uczta oraz koncert zespo³u Brovarius - przedzamcze

Niedziela 11.07.2010
- 11:00 Turniej ³uczniczy (fina³) - podzamcze
- 11:30 Rzut toporem do saracena - podzamcze
- 12:30 Bohurt 5/5 (fina³y) - podzamcze
- 13:00 Pokaz ptaków drapie¿nych - dziedziniec zamkowy
- 14:00 Zakoñczenie turnieju, wrêczenie nagród - dziedziniec zamkowy
Patryk
A oto pozosta³e regulaminy poszczególnych konkurencji. Jako, ¿e nie lubiê komplikowaæ prostych spraw i zawsze by³em za prostymi, jasnymi i czytelnymi regulaminami to takie te¿ s± w Nidzicy.

Turniej hakowników - regulamin

1. Turniej na czas. Wygrywa ten (ci) którzy w jak najszybszym czasie oddadz± 3 wystrza³y z hakownicy.
2. W turnieju bierze udzia³ hakownik (strzela) i osoba która mu pomaga (podaje lont, proch ect.) Je¶li kto¶ jest wstanie obs³u¿yæ siê sam to ok. Druga osoba jest nie potrzebna.
3. Je¶li hakownica nie wystrzeli za którym¶ razem, hakownik zostaje zdyskwalifikowany.

Bieg dam - regulamin
1. Konkurencja na czas. Wygrywa to osoba która w jak najszybszym czasie pokona/przebiegnie opracowan± trasê i wykona wszystkie zadania (pranie gaci, poszukiwanie jajek w s³omie, rzut wiankiem ect.)

Turniej ³uczniczy - regulamin
1. Zostanie podany (opracowany) smile.gif przed pocz±tkiem konkurencji i bêdzie zale¿ny od ilo¶ci uczestników.

Rzut toporem do saracen - regulamin
1. Ka¿dy uczestnik ma trzy rzuty toporem w punktowan± strefê drewnianego saracena. Wygrywa ta osoba która uzyska najwiêksz± ilo¶æ punktów.

Turniej bojowy na miecze d³ugie - regulamin
- Czas walki 90 sekund
- Broñ; dopuszczalny jest jedynie miecz d³ugi, broñ musi byæ zatêpiona, jej waga nie mo¿e byæ ni¿sza ni¿ 1700g.
- Liczone s± jedynie silnie ciosy zadawane krawêdzi± tn±c± broni. Punkty liczone s± przez 4 sêdziów, 2 sêdziów liczy ciosy zadane przez jednego walcz±cego, 2 pozosta³ych ciosy drugiego walcz±cego. Po zakoñczeniu pojedynku sêdziowie sumuj± trafienia poszczególnych osób i og³aszaj± wynik starcia.
- Polem trafienia jest ca³e cia³o przeciwnika z wy³±czeniem stóp, krocza, karku i d³oni.
- Niedozwolone s± ataki na kark, krocze, stopy i d³onie przeciwnika.
- Zabronione jest u¿ywanie kopniêæ.
- W przypadku klinczu sêdzia powinien przerwaæ walkê po 5 sekundach. Ciosy zadawane podczas klinczu nie s± liczone.
- Zawodnik ma prawo do dwóch jednominutowych przerw w czasie walki w celu poprawienia czê¶ci uzbrojenia, je¶li naprawa nie jest mo¿liwa, to zostaje on zdyskwalifikowany lub mo¿e walczyæ bez sprawnego elementu uzbrojenia pod warunkiem, ¿e nie zagra¿a to znacz±co jego zdrowiu.
- Je¶li zawodnik dozna kontuzji w wyniku czystej akcji przeciwnika, ma on 30 sekund na osi±gniecie gotowo¶ci do walki w przeciwnym przypadku przegrywa walkê (to samo dotyczy zawodnika, który sie przewróci³). Je¶li kontuzja zawodnika nast±pi w wyniku nieczystego zagrania przeciwnika, zawodnik poszkodowany ma prawo do d³u¿szego odpoczynku, jego walka mo¿e zostaæ prze³o¿ona na pó¼niej. Je¶li zawodnik dostaje kontuzji w wyniku nieczystego a przy tym celowego zagrania, poszkodowany mo¿e zadecydowaæ o zakoñczeniu walki i dyskwalifikacji przeciwnika.

Uzbrojenie ochronne, minimalne wymagania:
- G³owa; he³m z wy¶ció³k±, zas³aniaj±cy twarz, w przypadku salad i kapalinów nie mo¿e byæ szczeliny pomiêdzy he³mem a podbródkiem.
- Szyja; ko³nierz pszeszywanicy zas³aniaj±cy szczelnie ca³± szyjê lub przeszywany kaptur.
- Korpus; pszeszywanica, dodatkowo kolczuga, p³aty, skórznia lub kirys p³ytowy.
- Rêce; pszeszywanica, dodatkowo p³ytowa, zbrojnikowa lub kolcza ochrona stawu barkowego, ³okci i przedramion, p³ytowe lub kolcze rêkawice
- Nogi; na udach minimum pikowane nogawice lub zakrywaj±ce je d³uga przeszywanica, p³ytowa ochrona kolan, p³ytowa lub zbrojnikowa ochrona piszczeli.

SÊDZIA MA ZAWSZE RACJÊ NAWET JAK NIE MA RACJI
Patryk
GrawerGift - mia³o byæ bez komentarza ale nie mogê siê powstrzymaæ. Sk±d ty siê urwa³e¶ ch³opie dunno.gif . Je¶li jeste¶ rzemie¶lnikiem i chcesz przyjechaæ na nasz turniej to zrób k... maæ w koñcu zg³oszenie do mnie na maila tak jak jest podane - napisane w pierwszych postach. Na razie od ciebie nie mam nic, poza twoimi ¿alami na freha, ¿e nikt ciê nie rozumie, nie s³ucha ect. Ka¿demu rzemie¶lnikowi odpowiedzia³em na maila ale zg³oszenia od ¿adnego GrawerGifta nie mam.
MagicWojtek
a jak z zg³oszeniami?? bo napisa³em ile osób wpadnie ze mn± ,ale nie otrzyma³em ¿adnej zwrotnej informacji
Kujawski
Na li¶cie jest ju¿ 170 uczestników. Potwierdza³em wszystkie wiadomo¶ci, które przychodzi³y tylko na rycerze@rycerze.org. Potwierdzeniem by³ zawsze mój list zwrotny z informacj± zapisania grupy. Gdy kto¶ czuje siê niepewnie w kwestii oficjalnego zapisania, proszê o kontakt.

Czas zamkn±æ listê.

Dariusz Kujawski
Indar
W zastêpstwie Borana wyczy¶ci³em temat z kilku postów nie na temat.
GrawerGift, ja Ciê proszê - pisz bardziej zwiê¼le. Mniej poezji, wiêcej prozy jak mo¿na.
Poza tym masz podany namiar do osoby odpowiedzialnej za rzemie¶lników, nie pro¶ciej napisaæ do niego?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.