Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: strój wczesny- Polska
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
wszebor
CYTAT(¦wiêtos³aw @ 14:52 24.02.2007) *
Mam trochê g³upie pytanie ale nie daje mi ono spokoju, czy koszula dla S³owianina zachodniego musia³a mieæ kliny z boków ?

Wiele osob zadaje sobie to pytanie, a odpowiedz nie jest jednoznaczna. Ogolnie przyjmuje sie, ze kliny znali, wiec wszystko zalezy od tego co chcesz uzyskac. Jezeli koszula ma byc krotka, to kliny sa chyba niepotrzebne, jezeli do kolan, to by sie przydaly.

CYTAT
I czy spodnie zszyte dwie nogawki( jak w dresie ) jest bardzo mroczne ?

Brzmi to jak belkot troche i nie potrafie ci odpowiedziec na tak sformulowane pytanie.

P.S. Przepraszam za brak polskich znakow.
¦wiêtos³aw
S³awa

Koszulê mam do pó³ uda.A o spodnie szyte jak na za³±czonym zdjêciu.

S³awa odpowiadaj±cym
Radowan
:-) Ja z tego wykroju szy³em sobie ostatnio spodnie :D I wysz³y mi na serio ³adne - z tym, ¿e za ma³e :D

Wymierz 7 razy zanim uszyjesz :-) Od zesz³ego tygodnia to moja dewiza :-) teraz ju¿ nic nie zrobiê, wstawiê sobie ma³ego klina i bêde mia³ gatki pod spodnie. Ale trochê lnu zmarnowa³em angsad.gif
Rae
Mo¿e kto¶ rozja¶niæ kwestiê d³ugo¶ci tuniki i koszuli, mianowicie czy rêkawy tuniki mog± byæ do ³okci, to samo siê tyczy koszuli? Poza tym spotka³em siê z twierdzeniem, ¿e tunika powinna byæ d³u¿sza i powinna zakrywaæ koszulê (która nie mo¿e wystawaæ z pod tuniki), czy to prawda?
Thyrvald
CYTAT(Rae @ 20:18 15.03.2009) *
Mo¿e kto¶ rozja¶niæ kwestiê d³ugo¶ci tuniki i koszuli, mianowicie czy rêkawy tuniki mog± byæ do ³okci, to samo siê tyczy koszuli? Poza tym spotka³em siê z twierdzeniem, ¿e tunika powinna byæ d³u¿sza i powinna zakrywaæ koszulê (która nie mo¿e wystawaæ z pod tuniki), czy to prawda?

Tunika do po³owy uda lub ciut d³u¿sza - do kolana. Poza kolano to juz warstwy wy¿sze.
Koszula odpowiednio krótsza tak by nie wystawa³a, co jest odpowiedzi± od razu na twoje ostatnie pytanie.
Rêkawy do nadgarstków. Jak chcesz mieæ do ³okci to sobie podwiniesz najwy¿ej.
Jaro.
Slawa,

mam zamiar przestawiac na Marktach w Niemczech, slowianow, a przedewszystkim Piastow z Roku 1000 do 1136.
Niestety nie mam dojscia do typowych,potrzebnych Informacji na ten Temat, bo jak sie domyslacie,nie ma za wiele Lektury na Temat Slowianow w Niemczech.

Tak ze Thread ten jest dla mnie Zloto warty, jak i wszelkie innen Informacje dotyczace tego Tematu.

Mam pare Pytan , a mianowicie:

1.Czy Rekawy Tuniki byly szerokie na nadgarstku czy waskie?
2.Czy Tuniki byly bogato haftowane ,czy " nagie"?
3.Czy Portki byly faldowane,szerokie, czy raczej waskie,a i moze Lydki wiazane?
4.Jakie Buty byly uzywane?
5.Mysle,ze Ubrania Rus i skandynawskich Rus nie maja nic z Piastami podobnego,czy raczej myle sie?
6.Jakie szegoly byly typowe dla slowianow w tym Czasie?

I jeszcze jedno Pytanie: Czy Orzel Polski, jakiego uzywano od 1295 roku jest zastrzezony, czy moge go uzywac np. na Tarczy?

Dziekuje za wasze Odpowiedzy.

Pozdrawiam

Jaro.

P.S. Prosze wybaczcie Polsczyzne,ale po 25 Latach na exilu....wyjechalem jako dziecko.
Boran
Witaj Jaro!

Niestety, jak siê ju¿ zapewne zorientowa³e¶ z lektury tego tematu, w sprawie stroju z tego okresu na ziemiach polskich pewne jest tylko top, ¿e mamy du¿o wiêcej pytañ ni¿ odpowiedzi... Niewiele mamy ¼róde³ pisanych, obrazki praktycznie wszystkie z importu, albo przynajmniej wykonane wed³ug importowanej stylistyki, wiêc trudno powiedzieæ, czy pokazuj± to, co by³o u nas, czy raczej w Czechach i Cesarstwie Niemieckim... archeologia te¿ nie pomaga - znajduj± sie tylko strzêpki tkanin. Wiêc wiele pytañ musi pozostaæ bez jednoznacznej odpowiedzi i co najwy¿ej mo¿na próbowaæ siê domy¶laæ jak mog³o byæ.

> 1.Czy Rekawy Tuniki byly szerokie na nadgarstku czy waskie?
Raczej w±skie - na to przynajmniej wskazuje fakt, ¿e tak by³o wszêdzie dooko³a; nie widac powodów, ¿eby akurat u nas mia³a byæ enklawa.

> 2.Czy Tuniki byly bogato haftowane ,czy " nagie"?
No, to zale¿y kogo chcesz prezentowaæ smile.gif
Ja bym jednak nie przesadza³ z ozdobami, nawet u stosunkowo bogatej postaci.

> 3.Czy Portki byly faldowane,szerokie, czy raczej waskie,a i moze Lydki wiazane?
Raczej w±skie i wi±zane. My¶lê, ¿e na prze³omie XI/XII wieku mo¿na ju¿ my¶leæ o nogawicach.

> 4.Jakie Buty byly uzywane?
Tu akurat wiemy do¶æ sporo, bo buty s± znane z kilku grodów/wczesnych miast. Opole, Ko³obrzeg, Gdañsk, Gniezno, Wolin. Kilka artyku³ów: LINK, LINK2

> 5.Mysle,ze Ubrania Rus i skandynawskich Rus nie maja nic z Piastami podobnego,czy raczej myle sie?
Zwykle przyjmuje siê, ze raczej noszono siê u nas podobnie jak w Zachodniej Europie. Z drugiej strony, jest trochê znalezisk zwi±zanych ze Skandynawi± (Luboñ pod Poznaniem) i Rusi± (he³my, tzw. szyszaki wielkopolskie), wiêc jakie¶ inspiracje nie s± wykluczone. Ale jednak raczej Zachód.

>6.Jakie szegoly byly typowe dla slowianow w tym Czasie?
Dla kobiet - kab³±czki skroniowe i lunule
ogólnie - w elementach drewnianych i rogowych czêsto pojawia siê zdobienie w postaci kó³ek z "kropk±" w ¶rodku klik - mo¿e nie wy³±cznie s³owiañski, ale bardzo tu rozpowszechniony

>I jeszcze jedno Pytanie: Czy Orzel Polski, jakiego uzywano od 1295 roku jest zastrzezony, czy moge go uzywac np. na Tarczy?
Zastrze¿ony chyba nie jest - ale mo¿e da³oby siê znale¼æ jaki¶ starszy wizerunek or³a, mieszcz±cy siê w datowaniu które poda³e¶, albo przynajmniej bli¿szy mu?

I jeszcze dwa przydatne linki:
http://znaleziska.org - Katalog znalezisk archeologicznych wczesnego ¶redniowiecza (nie tylko z Polski)
http://halla.mjollnir.pl - forum wczesno¶redniowieczne. Zw³aszcza dzia³ Kraj Grodów powinien Ciê zainteresowaæ.
Jaro.
Boranie,
dziekuje Tobie bardzo za twoje Informacje. Bardzo mi pomogles.

Pozdrawiam
Jaro.
.Lupus.
Witam.

Mam pytanie co do wykoñczeñ koszuli mêskiej u S³owian w X wieku. Nie chodzi mi tu o wykoñczenie krajk± czy ozdobnym szwem lub haftem, ale o wykoñczenie brzegu materia³u ¿eby siê nie strzêpi³. Czy mogê pod³o¿yæ materia³ tak jak wspó³cze¶nie, czy lepiej "p³otkiem"?
Boran
ten link pojawia³ siê ju¿ wielokrotnie... ale nie zaszkodzi jeszcze raz ;)
http://www.thevikings.org.uk/resources/aut...kit/annex3.html
.Lupus.
A czy jest kto¶ z Was w stanie powiedzieæ jakie wykoñczenia i jakie wzory np. krajek mia³y plemiona po³abskie, czyli zamieszkuj±ce obecn± Warmiê?
Ksi±¿e Wszebor
CYTAT(.Lupus. @ 22:22 24.11.2009) *
... mia³y plemiona po³abskie, czyli zamieszkuj±ce obecn± Warmiê?

Mo¿esz dorecyzowaæ co rozumiesz poprzez powy¿sze stwierdzenie?
.Lupus.
Nie wiem co tu mogê jeszcze sprecyzowaæ bardziej...

Chodzi mi o plemiona po³abskie nale¿±ce do plemion zachodnios³owiañskich zamieszkuj±cych aktualne tereny Warmii czyli okolice Olsztyna.

Jak bardziej wyja¶niæ ju¿ nie wiem smile.gif
Czcibor
CYTAT(.Lupus. @ 09:46 25.11.2009) *
Nie wiem co tu mogê jeszcze sprecyzowaæ bardziej...

Chodzi mi o plemiona po³abskie nale¿±ce do plemion zachodnios³owiañskich zamieszkuj±cych aktualne tereny Warmii czyli okolice Olsztyna.

Jak bardziej wyja¶niæ ju¿ nie wiem smile.gif

Proponujê zapoznaæ siê z granic± krainy o któr± pytasz:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Po%C5%82abie
...
.Lupus.
Przepraszam za moje fopa...

Wiêc jakie plemiona S³owian lub Wikingów przebywa³y na terenie obecnej Warmii?
Boran
Cz³owieku, trochê w³asnej inicjatywy! To¿ przecie¿ nawet przywo³ana przez Czcibora Wikipedia Ci powie, ¿e tam rezydowali do XIIIw. Ba³towie (¿eby by³a jasno¶æ - to nie S³owianie i nie wikingowie)
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=...=20090730220030
.Lupus.
Szkoda, ¿e z tak± agresj± udzielili¶cie mi odpowiedzi ale zawsze to co¶. Dziêki.
Dla osoby, która dopiero siêga po zapiski historyczne nie jest to takie ³atwe jak by siê Wam wydawaæ mog³o.

No có¿... mo¿e po prostu pyta³em nie tam gdzie trzeba...
Czcibor
CYTAT(.Lupus. @ 21:10 25.11.2009) *
Przepraszam za moje fopa...

Wiêc jakie plemiona S³owian lub Wikingów przebywa³y na terenie obecnej Warmii?

Plemiona wikingów warmiñskich?
Czego Was ucz± w tych szko³ach...
.Lupus.
Przepraszam, za moa³o sprecyzowane pytanie. Nie chodzi³o mi o wikingów mieszkaj±cych na tych terenach. Ale to ju¿ ma³o istotne, bo poszed³em ¶ladem linku od Borana i znalaz³em odpowied¼.

Dziêki.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.