Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Eskorta Kniahini, wêdrówka
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Stron: 1, 2, 3, 4
Olof
"Na pograniczu tocz± siê walki, sytuacja staje siê coraz bardziej niebezpieczna. Miejscowy w³adyka postanawia odes³aæ swoj± ¿onê wraz z pierworodnym synem, oseskiem jeszcze, w bezpieczne miejsce, do oddalonej od zagro¿onych miejsc stanicy. Niestety! Decyzjê podejmuje zbyt pó¼no, by móc skorzystaæ z dogodnych tras i w³a¶ciwego transportu. Pozostaje ryzykowna droga przez góry, gdzie poza pogod± i dzik± zwierzyn±, groziæ uciekinierom mog± tak¿e wrogie podjazdy i zbójeckie bandy...
Pani jest jednak zdesperowana - choæ to nik³a szansa na uratowanie syna i siebie - wiêksza ni¼li pozostanie.
Wyrusza wiêc ze sw± dwórk± oraz grup± zaufanych s³ug, gotowych jej broniæ... "

I to by by³o na tyle je¶li chodzi o "t³o" - zak³adamy marsz grupy z³o¿onej z dwóch niewiast i ich obstawy. Pani chroni i opiekuje siê "dzieckiem", s³u¿ka dba o Pani± i jej rzeczy, za¶ obstawa o bezpieczne przej¶cie i nocleg kobiet i swoje w³asne.
Pomys³ w zasadzie inspirowany jest wypraw± "Pogranicze w ogniu" :-)

Konkrety:

data - przedostatni weekend listopada - 20-22.11.09
trasa (Edit: takie by³y pierwotne za³o¿enia Wyprawy, w tytule tematu s± ju¿ zaktualizowane) - ze Zwardonia, przez Raczê i Przegibek do Soli - czyli trasa po górkach. Z wyposa¿eniem wspó³czesnym jest to trasa na jakie¶ pó³tora [EDIT: dzieñ jest rodzaju mêskiego] dnia, zobaczymy jak bêdzie z "historycznym" - na szczê¶cie nasz przewodnik, Rudy Orm, zna teren na tyle, by¶my mogli zej¶æ wcze¶niej, je¶li co¶ pójdzie nie tak :-)
Startujemy z Katowic, w pt. poci±giem do Zwardonia, stamt±d szlakami wzd³u¿ granicy do pierwszego miejsca noclegowego w okolicach górki Oselne, kolejne dwa dni dalej szlakiem przygranicznym do Przegibka i stamt±d przez Praszywkê kierunek na Sól.
Nie jest to trasa bardzo trudna, nie ma wielu ostrych podej¶æ czy zej¶æ, ale na pewno bêdzie ¶lisko i b³otnisto - przydadz± siê raki i oczywi¶cie drzewcówki.

Sk³ad na chwilê obecn± to: Libusze, wrobiona w rolê Pani icon_wink.gif, ja, Rudy Orm, M¶cidróg, Budzigniew i Lotgar. Oraz oczywi¶cie "dziecina" w wersji lalczanej icon_wink.gif
M¶cidróg
W³adyka podarowa³ mnie Pani i zaznaczyl ¿e pasy bedzie z grzbietu rwaæ jak w³os z g³owy jej i dziecku spadnie.Wygubi mnie i plemie moje,cha³upy spali a ziemie sol± zasypie. bigsmile2.gif

ps.Lotgar,Irek....szlak trafil nasz± maksyme bigsmile2.gif "Noc zimna a ch³opy bez baby" bum.gif bum.gif bigsmile2.gif
Viator
No, niech tylko który Pani± zaczepi, to Pan Was pierwej ze skóry ob³upi...
Co inszego dwórka, co pono mia³a z Pani± i¶æ... a nadobna ci ona? bigsmile2.gif

Ad rem: ma³o Was - czy zamierzacie trzymaæ nocne stra¿e, coby Was jaki¶ nied¼wied¼ (pewnie przed XIV wiekiem ¿y³y tu misie) albo i wróg niepostrze¿enie nie podszed³?
M¶cidróg
CYTAT
... a nadobna ci ona?

Pan mój rzecze: " Niech w zimie grzeje,a latem cieñ daje,takaz to najlepsza" bigsmile2.gif
CYTAT
Ad rem: ma³o Was - czy zamierzacie trzymaæ nocne stra¿e, coby Was jaki¶ nied¼wied¼ (pewnie przed XIV wiekiem ¿y³y tu misie) albo i wróg niepostrze¿enie nie podszed³?

To raczej nie podlega dyskusji.Z wartownika taki pozytek ze do ognia czasem do³o¿y.
Olof
Z niezale¿nych od nas wszystkich przyczyn, musimy prze³o¿yæ "projekt" na czas pó¼niejszy - ale co siê odwlecze, to nie uciecze - a mo¿e wiêcej ludzi W³adyce naszemu wiernych zechce w tej misji niebezpiecznej zas³ugi zdobyæ icon_wink.gif

Poniewa¿ nie jestem w tej chwili okre¶liæ terminu wêdrówki, proszê odpowiednie "si³y wy¿sze" o edycjê tytu³u na "Eskorta kniahini, wêdrówka, Beskid ¯ywiecki, zima/przedwio¶nie 2010".
M¶cidróg
Pojawi³ sie ostatnio pomys³ aby wyprawe zorganizowac przez Pustynie Blêdowsk± w marcu tego roku.Jak sie na to zapatrujecie?
Saren
CYTAT(M¶cidróg @ 18:38 11.01.2010) *
Pojawi³ sie ostatnio pomys³ aby wyprawe zorganizowac przez Pustynie Blêdowsk± w marcu tego roku.Jak sie na to zapatrujecie?

Je¿eli szukacie przewodnika to siê upraszam o pamiêæ o mnie.

I w ogóle- jakby gdzie¶ ciuchy zostawiæ, auto czy cu¶.
kot
Czy bêdzie ograniczona liczba osób?
Nie chcê siê przejechaæ jak ostatnim razem.
M¶cidróg
Saren ,Kot.
Organizatorami tego marszu s± Olof i Orm,wszystko zalezy od nich,takze to czy zmienimy trase z górskiej na pustynn±.Pytania prosze kierowaæ bezposrednio do nich.
Pozdrawiam
M.
Libu¹e
Wybieram pustyniê.
Olof
Widzê, ¿e lobby pustynne jest silne icon_wink.gif Je¶li o mnie chodzi to mo¿e byæ i Pustynia, obydwie okolice s± ciekawe. A je¶li chodzi o inne sprawy, to pozwólcie, ¿e odpiszê pó¼niej, poniewa¿ jak na chwilê obecn± nie mam absolutnie czasu by my¶leæ w kwestiach wyprawy :-)
Lotgar
Witam.
Oczywi¶cie sie pisze . I je¶li mo¿na prosiæ to ustalcie ju¿ jaki¶ pewny termin . Zosta³o mi kilka dni urlopu z zesz³ego roku a musze go wybrac do koñca marca , a tak bym sobie ju¿ zaplanowa³ .
Pozdro
M¶cidróg
Druga po³owa marca jest dla mnie do przyjêcia,12 13 14 /19 20 21 albo;26 27 28.
Jak reszta towarzystwa sie na to zapatruje?
kot
Ja te¿ chêtnie bym do³±czy³ do eskorty.
Jak dla mnie termin jest obojêtny.
M¶cidróg
Libusze,Kot-macie szanse na do³±czenie do grupy Wayfarers.
Dlaczego to piszê? Ano dlatego ( Kot to do Ciebie) ¿eby¶ nie musia³ czekaæ na wolne miejsce w marszu o ograniczonej liczbie uczestników.
Cytujac Vislava:
CYTAT
Przynale¿no¶æ do grupy nie wi±¿e siê z ¿adnymi obowi±zkami, a jedynym przywilejem jest pierwszeñstwo w uczestnictwie w tworzonych projektach zwi±zanych z wyprawami i podró¿owaniem - przy limitowanej ilo¶ci uczestników.

Warunkiem przyst±pienia do grupy jest posiadanie przyzwoitego historycznego stroju i wyposa¿enia obozowego pozwalaj±cego na udzia³ w projektach. Ponadto co wa¿ne, wniosek mo¿e byæ rozpatrzony dopiero po przynajmniej jednym aktywnym uczestnictwie w kilkudniowej wyprawie lub projekcie w warunkach 'historycznych' 24/24 z minimum dwoma noclegami w ró¿nych miejscach - opisane i udokumentowane w dziale WYPRAWY

Jak do tej pory macie niestety pecha,ale mysle ze tym razem warunki zostan± spelnione smile.gif
pozdrawiam
M.
Razoslaw
Znaczy siê teges ¶mieges tutej tez jest ograniczona liczba uczestników? Bo donios³em wra¿enie, ze nie.
M¶cidróg
Dobrze Razoviec donios³e¶smile.gif
Napisa³em to gwoli wyjasnienia dlaczego warto przystapiæ do Wayfarers.
smile.gif
Olof
Byle siê z tego jakie¶ dzikie stado nie uzbiera³o icon_wink.gif Powiedzmy, ¿e maks. osób to 9-10, z powodów logistycznych - ewentualne przedwyprawowe nocowania, dojazdy, etc.
Na t± chwilê chyba mniej wiêcej tyle by ich by³o - Libusze, M¶cidrug, Lotgar, Budzigniew (?), Kot, Saren (?), ja, Orm i dziewczyna od nas, która siê bardzo intensywnie obszywa i szykuje.

Co do terminów - dla mnie optymalne to 12-13-14 i 26-27-28 marzec, obaczymy, kiedy wiêkszej czê¶ci chêtnej ekipy pasuje, w koñcu czasu na ustalenia jeszcze nieco jest smile.gif
GRill
je¶li s± jeszcze wolne miejsca, to bym siê pisa³ bum.gif
Lotgar
CYTAT(Olof @ 10:17 17.01.2010) *
Co do terminów - dla mnie optymalne to 12-13-14 i 26-27-28 marzec,

Oki zaklepie te dwa terminy na urlop . Czy dzielimy sie jakos rolami , np zbrojni , s³uzki , przewodnik ( byle nie s³owiañski , ) i tp ?
M¶cidróg
W pierwszej kolejno¶ci pod uwagê brane sa osoby z Wayfarers.
10 osób to ju¿ t³um który ciê¿ko upchn±æ woko³ jednego ogniska.

Olof
Orm
Lotgar
Grill
Saren
M¶cidrug
Budzigniew (zalezy jak bedzie z prac±)
Razoslav (?)
+

Libusze
Dziewczyna od Rudych co siê bardzo intensywnie obszywa:)
Kot .

Uzbiera³o siê nam nawet 11 sztuk.

CYTAT
W rozdziale 2 edyktu Aistulfa z 750r." ustanowiono ,¿e taki cz³owiek,który posiada (w swoim maj±tku) siedem gospodarstw ch³opskich,winien mieæ swój PANCERZ z pozosta³ym rynsztunkiem,musi te¿ miec konie.A jezeli bedzie mia³ wiêcej gospodarstw,to musi miec odpowiednio wiêksza liczbê koni i pozostalego uzbrojenia.Spodobalo siê te¿,aby ci ludzie,ktorzy nie maja (w swoim maj±tku)gospodarstw chlopskich,ale posiadaja przynajmniej 40 mórg ziemi,mieli konia,TARCZE i wlócznie.Równiez co do mniejszych ludzi spodoba³o sie królowi,aby je¿eli moga miec tarcze,mieli ko³czan ze strzalami i ³uk".Rozdzia³ 3 stawial analogiczne wymagania ludziom utrzymujacym sie z handlu,a zapewne i rzemios³a.
Barbarzyñska Europa.
Karol Modzelewski.

Proponuje aby¶my trzymali siê tego opisu dobieraj±c uzbrojenie.
Proszê wzi±¶æ pod uwage ¿e W³adyka do ochrony mal¿onki wybra³ doborowych wojowników,a nie tych z pierwszej ³apanki.
Podstawow± broni± niech bedzie w³ócznia i tarcza,³uk i tarcza,dla chetnych pancerz,wlocznia,helm i tarcza+topór ewentualnie miecz lub d³ugi no¿.
Za³ózmy ¿e na stepie stracilismy konie i musimy przeprawiaæ siê na piechote.
pozdrawiam
M.
M¶cidróg
CYTAT
Oki zaklepie te dwa terminy na urlop . Czy dzielimy sie jakos rolami , np zbrojni , s³uzki , przewodnik ( byle nie s³owiañski , ) i tp ?

Mnie pasuje 12,13,14.
Tak ,dzielimy siê rolami,jak wcze¶niej bylo ustalone.
Libusze idzie jako ma³¿onka wladyki,Olof jako jej s³uzka,Saren i Orm jako przewodnicy.
Reszta to ochrona.Dobór uzbrojenia wdlg tego co napisa³em wy¿ej.

M.

ps.
CYTAT
( byle nie s³owiañski , ) i
co masz berbeluchu do s³owiañskich przewodników devil.gif ? bigsmile2.gif
SAMUEL77
CYTAT(M¶cidróg @ 12:44 17.01.2010) *
Proszê wzi±¶æ pod uwage ¿e W³adyka do ochrony mal¿onki wybra³ doborowych wojowników,a nie tych z pierwszej ³apanki.

No chyba, ¿e chce siê szanownej ma³¿onki pozbyæ...
Lotgar
CYTAT
ps.
CYTAT
( byle nie s³owiañski , ) i
co masz berbeluchu do s³owiañskich przewodników devil.gif ? bigsmile2.gif

A to ¿e gdyby Kolumbowi S³owianie mapy malowali , to by¶my na pingwiny , Indianie wo³ali !!
I nie wspomnê o tym kto zgubi³ Atlantydê .
Aha , pamiêtaj ¿e z chaty wychodzi siê t± wiêksz± dziur± ... hehehe .

CYTAT
Mnie pasuje 12,13,14.

Dla mnie bomba , bo zaraz po wyp³acie .

CYTAT
Dobór uzbrojenia wed³ug tego co napisa³em wy¿ej.

Wiêc idê jako zbrojny : tarcza , dun , topór/miecz , d³ugi nó¿ , kolcza ? he³m sobie podaruje , strasznie nie wygodny .
Przygotuje wiêcej lnu i szczap brzozowych do rozpalania ognia .

Fajnie ¿e powiêksza siê grono ¿eñskich wêdrowniczek , w koñcu wieczorem umilkn± texty w stylu :
" Noc zimna , a ch³opom brak baby " hihihi

Pozdro
Libu¹e
No, ja ju¿ siê zg³asza³am do Wayfarers i nic ;(
Mi pasuj± w³a¶ciwie ka¿de zaproponowane terminy.
M¶cidróg
CYTAT
No chyba, ¿e chce siê szanownej ma³¿onki pozbyæ...

CYTAT
A to ¿e gdyby Kolumbowi S³owianie mapy malowali , to by¶my na pingwiny , Indianie wo³ali !!
I nie wspomnê o tym kto zgubi³ Atlantydê .
Aha , pamiêtaj ¿e z chaty wychodzi siê t± wiêksz± dziur± ... hehehe .
maniac.gif usmieszek_01.gif samurai.gif

Ja biore: tarcze,oszczep lub w³ócznie,topór,nó¿,ewentualnie kolczuge i helm.

CYTAT
Fajnie ¿e powiêksza siê grono ¿eñskich wêdrowniczek , w koñcu wieczorem umilkn± texty w stylu :
" Noc zimna , a ch³opom brak baby " hihihi

taaaaaa.....tylko powiedz to Grillowi icon_sad.gif
Saren
Mogê wsi±¶æ* kunia?
Nie musi siedzieæ przy ognisku.

* Edit: Sarenko, jak wsi±¶æ to na kunia, a jak wzi±æ to bez "¶" smile.gif
Pozdrawiam,
Andrzej/Viator
kot
CYTAT(M¶cidróg @ 12:44 17.01.2010) *
10 osób to ju¿ t³um który ciê¿ko upchn±æ woko³ jednego ogniska.

To ju¿ nie da³o by rady rozpaliæ drugiego?

Chêtnie równie¿ bym do³±czy³ do grupy Wayfarers.
M¶cidróg
CYTAT
Mogê wsi±¶æ* kunia?
Nie musi siedzieæ przy ognisku.

Pomys³ my¶le ¿e bardzo fajny:) Jak siê ¶cisniemy to i kopytniak "palce" przy ogniu zagrzeje bigsmile2.gif
Zastanawiam sie tylko,jak to rozegramy logistycznie?Bo konia do Rudych do Katowic nie przywieziesz,wiêc wychodzi ma³y problem icon_sad.gif Rozwiñ siê prosze,jak Ty to widzisz.

CYTAT
To ju¿ nie da³o by rady rozpaliæ drugiego?

Da³o by rade,jednak dwa ogniska to dwa razy wiecej opa³u do zebrania,poza tym zawsze kierowalismy siê zasad± ( nawet na spotkaniach stacjonarnych t.Zimna Woda i Bukowy Las) palenia jednego integracyjnego ognia po to aby ludzie tworzyli jedn± grupe.

CYTAT
Chêtnie równie¿ bym do³±czy³ do grupy Wayfarers.

CYTAT
Warunkiem przyst±pienia do grupy jest posiadanie przyzwoitego historycznego stroju i wyposa¿enia obozowego pozwalaj±cego na udzia³ w projektach. Ponadto co wa¿ne, wniosek mo¿e byæ rozpatrzony dopiero po przynajmniej jednym aktywnym uczestnictwie w kilkudniowej wyprawie lub projekcie w warunkach 'historycznych' 24/24 z minimum dwoma noclegami w ró¿nych miejscach - opisane i udokumentowane w dziale WYPRAWY

To tyle na ten temat za Vislavem.Po spe³nieniu w/w warunków proszê wej¶æ w ten link:

http://www.freha.pl/index.php?act=announce...;f=172&id=7

natepnie aby do³±czyæ do grupy wystarczy klikn±æ w odpowiednie miejsce zaznaczone na niebiesko.
Pojawi sie tabela w której mozna znale¿æ Wayfarers.Tam siê mo¿na zaci±gn±æ.
Je¿eli cos nie dzia³a prosze sie skontaktowaæ z Rosemar lub Lotgarem.Nie wiem czy jest jaki¶ kontakt z Vislavem.

pozdrawiam
M.

Saren
M¶cidrogu, ale moje kunie pas± siê na skraju Lasów B³êdowskich... po co woziæ do Katowic?

Je¶li chodzi o opa³, na pustynie jest go bardzo du¿o, a i ewentualne wyciêcie drzew jest mile widziane. Drzewa tam to szkodnik.
M¶cidróg
Ok,pomys³ mi siê podoba,poczekajmy co na to reszta.Wyprawa ewoluowa³a z górskiej na pustynn±,a teraz jeszcze z pieszej na pieszo-konn± smile.gif Wiem ¿e Rudzi maja jako takie obycie z koñmi,co do reszty...hmmmm. to ju¿ róznie:)....przynajmniej Kniachinie trzeba by wsadziæ na konia bo inaczej g³upio to bedzie wygl±daæ bum.gif

CYTAT
Je¶li chodzi o opa³, na pustynie jest go bardzo du¿o, a i ewentualne wyciêcie drzew jest mile widziane. Drzewa tam to szkodnik.
...jak tak,to w porz±dku bigsmile2.gif
Viator
Na razie z Vislavem kontaktu na Freha nie ma. Je¶li bêd± potrzebne dzia³ania w dziale Wypraw wymagaj±ce uprawnieñ moderatorskich, Wiesia zastêpuje Rosamar.

A zatem szykuje siê nowa Wyprawa po pustyni B³êdowskiej - przypomnijcie sobie wnioski z poprzedniej w w±tku Nowa Chazaria. A¿ mnie jêzyk ¶wierzbi ¿eby spytaæ w tym miejscu Saren, czy bêdzie siê upieraæ przy punkcie f) swoich wniosków (patrz tam¿e) pod gro¼b± rezygnacji z udzia³u w wyprawie... smile.gif

Bêdziecie mieli okazjê przedyskutowaæ i sprawdziæ wreszcie w praktyce, komu i dlaczego przeszkadza sajdak przy siodle smile.gif

Je¿eli uznacie, ¿e z grubsza uzgodnili¶cie za³o¿enia i czas realizacji tego projektu, proponujê w tym miejscu za³o¿yæ nowy w±tek dla tej nowej Wyprawy albo zmieniæ w tytule Beskid ¯ywiecki na B³êdowsk±.

Pozdrawiam!
Andrzej / Viator
Saren
CYTAT
¿ mnie jêzyk ¶wierzbi ¿eby spytaæ w tym miejscu Saren, czy bêdzie siê upieraæ przy punkcie f) swoich wniosków (patrz tam¿e) pod gro¼b± rezygnacji z udzia³u w wyprawie

Ale to nie moja wyprawa:D

Ja tylko siê chcê zaci±gn±æ na przewodniczkê.

CYTAT
Bêdziecie mieli okazjê przedyskutowaæ i sprawdziæ wreszcie w praktyce, komu i dlaczego przeszkadza sajdak przy siodle

Ja podtrzymujê to co napisa³am.

Viatorze- ale tutaj mamy do czynienia z ochron± biednej knegini... ja siê wyblaszê ca³kowicie. Obiecujê. Jak bêdê zsiada³a z konia to a¿ ziemia zadr¿y. W tym kontek¶cie sajdak to piku¶. Pan Piku¶.
Viator
Tylko nie traf w lotne piaski smile.gif

Jak pustynia, to pustynia, nawet w marcu - bierzecie na konika ca³y zapas wody? Albo Lotgar we¼mie ze sob± wszystkie buk³aki, których nie zd±¿y³ sprzedaæ? smile.gif

CYTAT
przynajmniej Kniahiniê trzeba by wsadziæ na konia bo inaczej g³upio to bêdzie wygl±daæ
No to mo¿e jednak w³óki?... ³atwiej bêdzie jakby co zeskoczyæ a nawet jakby przysz³o spadaæ to bêdzie ni¿ej. Takie choæby, jak te do zwózki siana (w za³±czniku), tylko dr±¿ki d³u¿sze. S± ³adnie amortyzowane (sznury mozna sple¶æ w siatkê i wymo¶ciæ).
M¶cidróg
CYTAT
Je¿eli uznacie, ¿e z grubsza uzgodnili¶cie za³o¿enia i czas realizacji tego projektu, proponujê w tym miejscu za³o¿yæ nowy w±tek dla tej nowej Wyprawy albo zmieniæ w tytule Beskid ¯ywiecki na B³êdowsk±.

Za³o¿enia s± w miare klarowne,role podzielone.Nie ma potrzeby zakladaæ nowego w±tku,proszê tylko o zmiane w tytule: Eskorta Kniachini-Pustynia B³êdowska marzec 2010.
CYTAT
A zatem szykuje siê nowa Wyprawa po pustyni B³êdowskiej - przypomnijcie sobie wnioski z poprzedniej w w±tku Nowa Chazaria. A¿ mnie jêzyk ¶wierzbi ¿eby spytaæ w tym miejscu Saren, czy bêdzie siê upieraæ przy punkcie f) swoich wniosków (patrz tam¿e) pod gro¼b± rezygnacji z udzia³u w wyprawie...

CYTAT
Tylko nie traf w lotne piaski

Proszê bez z³o¶liwo¶ci.

Organizatorami wyprawy s± Olof i Orm z Ydalir Laget,ja maj±c troche wiêcej czasu ni¿ Oni staram siê nadaæ kierunek wyprawie i poskladac to wszystko logistycznie.Mnie osobiscie podoba siê pomysl Saren,ale nie wiem co na to organizatorzy.
Inna sprawa...do Katowic wszyscy mamy blisko,Saren gdzie mamy Cie szukaæ?
CYTAT
Jak pustynia, to pustynia, nawet w marcu - bierzecie na konika ca³y zapas wody?

Koñ z za³o¿enia ma byæ koniem bojowym ,nie jucznym.
Viator
CYTAT
proszê tylko o zmianê w tytule
Zrobione.

Libu¹e
Je¿eli moja rola pozostaje taka sama, to ja trochê na koniu je¼dziæ umiem smile.gif i bardzo mi siê pomys³ podoba.
A jutro postaram siê za³±czyæ ma³± niespodziankê jêzykowo- historyczn±.
Olof
Aj waj, ale¶cie siê rozgadali... To po kolei:

1. kokoñ - ja jestem za :-) Pytanie, czy siê dogadaj± z naszym sobak±... z naszej strony kwestia brania sobaki w takim razie do przemy¶lenia jeszcze.

2. Saren - napiszê do Ciebie dzi¶ wieczorkiem prv w kwestii trasy i ewentualnego punktu startowego - w koñcu trzeba "obcokrajowcom" pokazaæ co na Pustyni najciekawszego smile.gif

3. Knehini Libusze a koñ - je¶li to by wypali³o, to pytanie, czy nie powinno wygl±daæ tak, ¿e Knehini siedzi sobie wygodnie piastuj±c dzieci±tko, a który¶ z wiernych s³ug prowadzi wierzchowca - tak w klimacie jak z przedstawieñ ucieczki do Egiptu icon_wink.gif

4. jako s³u¿ka pójdzie nasza Eilif (dosta³a prikaz odezwania siê i dygniêcia ³adnego w tym temacie, my¶lê, ¿e wkrótce to uczyni), poniewa¿ ma w stopniu wyprawowym skompletowany tylko strój kobiecy, ja natomiast i kobiecy i mêski - ale to akurat najmniej wa¿na sprawa z tych, które s± do ustalenia smile.gif
'Eilíf'
Tak wiêc jak zapowiedzia³a Olof, ja te¿ bardzo chêtnie bym w tym uczestniczy³a. Mam nadziejê, ¿e nikt nie bêdzie mia³ nic przeciko smile.gif Co do stroju to jest teoretycznie kompletny ale doszyjê jeszcze kilka potrzebniejszych rzeczy.
M¶cidróg
Powitaæsmile.gif
Tyle Bab na jednej wyprawie....ch³opy!!!Przepadlim z kretesem!!! bum.gif usmieszek_01.gif
Olof
Po prostu bêdzie po równo :P
Eilif, napisz jeszcze proszê co masz, a co doszywasz smile.gif
Razoslaw
CYTAT
Razoslav (?)
Tak jak wspomina³em - jak bardzo chêtnie, ale obawiam siê, ¿e mogê nie wyrobiæ finansowo lub czasowo.
'Eilíf'
No wiêc obecnie mam:
sukienkê lnian±
sukienkê we³nian±
sukienkê fartuchow± we³nian±
kaftan
p³aszcz
skarpety we³niane
buty skórzane
lnian± torbê
worek lniany
nó¿
buk³ak

koñczê spodnie we³niane, zszyjê jeszcze kaptur i prawdopodobnie rêkawiczki
je¶li o czym¶ zapomnia³am to jeszcze potem dopiszê smile.gif
M¶cidróg
Libusze,zadanie dla Ciebie:)
Wykonaj proszê kuk³ê noworodka.Proponujê worek kszta³tem przypominaj±cy dziecko w zawini±tku.
Do wypchania trocinami z piachem.We¿ pod uwagê wzrost i wagê dzisiejszych dzieci.

W przypadku noworodka donoszonego:

•normy masy cia³a mieszcz± siê w granicach 2500 - 4600 g (ch³opcy wa¿± przewa¿nie wiêcej od dziewczynek – ¶rednia waga ch³opców wynosi 3200 - 3500 g, ¶rednia waga dziewczynek 3000 - 3200 g),
•normy d³ugo¶ci cia³a mieszcz± siê w granicach 47 - 55 cm (¶rednio 50 cm),
•d³ugo¶æ ciemieniowo-siedzeniowa wynosi ¶rednio 33 cm,
•obwód g³ówki noworodka mie¶ci siê w granicach 32 - 35 cm,
•obwód klatki piersiowej 32-33 cm,
•du¿a g³owa stanowi ¼ d³ugo¶ci cia³a.

http://www.docedu.klrwp.pl/print.php?id=95

Proponuje dzisiejsze normy gdyz nie jest to zaden eksperyment.

Tak¿e prosze reszte zainteresowanych o wrzucenie ikonografii obrazujacych przenoszenie noworodków w sredniowieczu.Datowanie zamknijmy na XVw.
pozdrawiam
M.
Viator
No to je¶li ju¿ tak dok³adnie rekonstruujecie noworodka, to musicie wzi±æ odpowiedni zapas pieluszek a co kilka godzin symulowaæ przewijanie i karmienie (circa 15 minut postoju), byæ mo¿e pod os³on± Waszych p³aszczy jesli bêdzie wiaæ i padaæ. Na szczê¶cie historycznie poprawna pier¶ pozwala obej¶æ siê bez podgrzewania posi³ków dla noworodka. Karmiæ mo¿e matka lub mamka (dwórka mo¿e byæ w okresie laktacji po odchowaniu lub stracie swojego poprzedniego dziecka - laktacja trwa u kobiety dopóki regularnie karmi piersi±, wiêc kobieta mo¿e wykarmiæ jako mamka nawet kilkoro cudzych dzieci kolejno). Dobrze ¿eby strój karmi±cej umo¿liwia³ potencjalnie dostêp do piersi bez zdejmowania wszystkiego.

Dziecko, zakutane w becik, chyba najlepiej nie¶æ w chu¶cie, wymaga jednak sta³ej asekuracji - mo¿e wypa¶æ z chusty je¶li jest niesione w niej z przodu. Trzyma siê lepiej je¶li jest przytroczone z ty³u na plecach, ale musicie wzi±æ poprawkê na to, ¿e przy silnym wietrze w plecy dziecko marz³oby w takiej pozycji. To przy pieszym marszu, natomiast je¶li opiekunka bêdzie jechaæ z nim wierzchem, to tak jak ju¿ napisa³a Olof, najlepiej przejrzeæ ikonografiê dotycz±c± ucieczki do Egiptu.
Libu¹e
A nie lepiej wzi±æ po prostu lalkê- niemowlaka?
Aha i kwestia stroju- nie mia³am w planie szycia sobie ubrañ wikiñskich...
Viator
No, no - Baby Born nie jest pe³nowymiarowa i jest stanowczo za lekka; M¶cidrugowi ewidentnie chodzi³o o pe³n± symulacjê (by³a mowa o wywa¿aniu piaskiem). Mo¿naby niby wzi±æ lalkê i wypchaæ piaskiem becik, ale ta plastikowa buzia...
M¶cidróg
CYTAT
No to je¶li ju¿ tak dok³adnie rekonstruujecie noworodka, to musicie wzi±æ odpowiedni zapas pieluszek a co kilka godzin symulowaæ przewijanie i karmienie (circa 15 minut postoju), byæ mo¿e pod os³on± Waszych p³aszczy jesli bêdzie wiaæ i padaæ.

My¶le ze zwykle postoje wystarcz±,symulacji przeprowadzac raczej nie bedziemy bo i po co? smile.gif
CYTAT
Dziecko, zakutane w becik, chyba najlepiej nie¶æ w chu¶cie, wymaga jednak sta³ej asekuracji - mo¿e wypa¶æ z chusty je¶li jest niesione w niej z przodu. Trzyma siê lepiej je¶li jest przytroczone z ty³u na plecach, ale musicie wzi±æ poprawkê na to, ¿e przy silnym wietrze w plecy dziecko marz³oby w takiej pozycji.

W³asnie o czym¶ takim mysla³em.
CYTAT
A nie lepiej wzi±æ po prostu lalkê- niemowlaka?
Aha i kwestia stroju- nie mia³am w planie szycia sobie ubrañ wikiñskich...

G³upio bedzie wygl±dac plastykowa buzia,lepsze juz raczej zawiniatko imitujace niemowlaka.
"Dziecko "zawinie sie w owcz± skórê,zawi±¿e rzemieniem i opatuli plaszczem lub chust±.
Waga powinna przynajmniej byc zbli¿ona do naturalnej.
Libusze,a kto Ci ka¿e obszywac siê na Skandynawke?
Nie musisz robic rozciêæ w kieckach,ani tak¿e symulowac czegokolwiek,Twoim zadaniem jest doniesienie kuk³y imitujacej dziecko do miejsca zakoñczenia marszu.
pozdrawiam
M.
w za³±czniku kilka obrazków,wygrzebane w sieci,traktowac jako ciekawostke:)
Viator
CYTAT
Datowanie zamknijmy na XVw
To ta Ukrainka nr 1 siê nie ³apie.

Poguglujcie pod has³ami:
Escape to Egypt
Escape into Egypt
Fuga in Egitto
Fuite Egypte
Die Flucht nach Ägypten / Aegypten

Wiêkszo¶æ przedstawieñ jest niestety nierealistycznych.

Ale np. tu mamy becik:
Ucieczka do Egiptu z godzinek rzymskich, Biblioteka Narodowa w Sankt-Petersburgu, Ms Rasn. Q. v. I. 8 f 78v, XIV wiek:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

U Giotta (1267-1337) widaæ ³adnie dodatkowo podwi±zane chust±-szarf± Dzieci±tko u jad±cej na osio³ku Maryi:

I druga wersja Ucieczki... przypisywana Giotto lub Pietro Lorenzetti (fresk w katedrze w Asy¿u, ca 1310-1329):
Indar
No, szkoda ¿e to nie mój kr±g kulturowy bo z chêci± bym siê z Wami przeszed³ po b³edowiance. Ostatnia Polonia by³a w³a¶nie tam, mi³o wspominam nocne marsze do wrogiego obozu - po piasku i w pe³nym XIIInastkowym rynsztunku. smile.gif
Krzy¶ko
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.