Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: III Górska Wyprawa Zimowa 08-10 styczeñ 2010
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Stron: 1, 2
M¶cidróg
Czas wrzuciæ informacje o kolejnej edycji Zimówki.
Tym razem ruszamy ze wsi Rejviz w Czechach i kierujemy sie w strone granicy polskiej.
Pierwszy nocleg w ruinach twierdzy Koberstein.
http://images.google.pl/imgres?imgurl=http...sa%3DN%26um%3D1
O brzasku wedrujemy do Edelstein.Je¿eli starczy czasu przejdziemy Zlate Hory i rozbijemy obóz Na Biskupiej Kopie,jezeli nie, pozostaniemy na Edelstein.W niedziele rano ruszamy do Pokrzywnej w Polsce.
Datowanie : do koñca XIIIw.dolnej granicy nie ma.
Mozna i¶æ zbrojnie lub nie:)
Zaznaczam ¿e drzewcówki obowi±zuja tak zbrojnych ( w rozumieniu ciê¿kich ) jak i "cywili"
Olof,Libusze...uprzedzam pytanie; "tak,kobiety mog± i¶æ" smile.gif
Viator
Przydadz± siê Wam pewnie i drzewcówki, i raki.
Tylko siê nie rozbijcie z obozem pod tym ceglanym nawisem...
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Jak jest z przepisami dotycz±cymi palenia ognisk w terenie u naszych po³udniowych s±siadów?

Powodzenia!

Andrzej/Viator
Lotgar
Witam.
Oczywi¶cie potwierdzam swoje uczestnictwo w tym przedsiêwziêciu , ale jedna sprawa :
Nie za du¿y dystans do przej¶cia ??
Tylko na pierwszej zimowej uda³o nam siê przej¶æ ca³a wyznaczona trasê ( dlaczego to zachêcam do przeczytania tematu ) . Musisz uwzgledniæ wszystko , trudny teren , warunki pogodowe i morale uczestników . Taka wyprawka to nie spacerek w cywilkach po górach , ju¿ nie jeden przemarsz to udowodni³ . Wiêc tym razem oponowa³ bym za bardziej realnym odcinkiem . Nie namawiam te¿ do gonienia czasu i odleg³o¶ci za wszelka cene w takim terenie o wypadek nie trudno . Tak ¿e przemy¶l trase jeszcze raz .
CYTAT
Zaznaczam ¿e drzewcówki obowi±zuja tak zbrojnych ( w rozumieniu ciê¿kich ) jak i "cywili"

Dodam ¿e , nie tylko drzewcówki ale i raki obowi±zuj± wszystkich . ¯eby nikt pu¼niej nie ¿uca³ "dziewczynkami " po ska³ach przy schodzeniu , po oblodzonych kamieniach , hiehiehie , wiadomo o kogo chodzi .
Czekam na szcegó³owe info , kiedy i gdzie "zbiórka".
Pozdro
LOTGAR
Razoslaw
CYTAT
Jak jest z przepisami dotycz±cymi palenia ognisk w terenie u naszych po³udniowych s±siadów?
Jakby to nie by³o z przepisami, pos³u¿ê siê opisem przytoczonym na wyprawei "ma³otarczowej" przez Rabiego (a mo¿e Petra? Kurde, nie pamiêtami) : W tych lasach dzia³aj± cztery si³y: Niedzielni tury¶ci, traperzy , survivalowcy i my - rekonstrutkorzy. "Traperzy" to tury¶ci starej daty, samotnie lub w ma³ych grupach snuj± siê po górach, zwykle z noclegami. Ich i nas stra¿ parkowa zostawia w spokoju, bo nic nie niszczymy i nie ¶miecimy. Nie lubi za to niedzielnych turystów i survivalowców, bo jedni ¶mieca i nie zawsze wiedza co zrobiæ z ogniskiem a drudzy jak gdzie¶ przylez± to niszcz± i wycinaj± wszystko jakby naprawdê byli wiele dni drogi od cywilizacji i musieli walczyæ z g³usza o przetrwanie.

Jakby na potwierdzenie tych s³ów rankiem po pierwszym noclegu drog± parê metrów od naszej budz±cej siê gromadki przetoczy³ siê leniwie samochód stra¿y parkowej. Kierowca nawet nie zwolni³ i ledwo zaszczyci³ nas spojrzeniem smile.gif
Olof
¯e tak to ujmê: je¶li tylko niebo nie spadnie nam na g³owy (a d³ugoterminowe prognozy pogody tego nie przewiduj±)... to mo¿ecie spodziewaæ siê mnie i Rudego Orma :-)
M¶cidróg
cze¶æ.
CYTAT
Tylko siê nie rozbijcie z obozem pod tym ceglanym nawisem...

Ju¿ tam kiedy¶ obozowalismy,nie ma strachu.Ruiny z bliska wygl±daja do¶æ solidnie.

http://picasaweb.google.pl/Mscidrug/MaETar...117679994405490

CYTAT

Mniej wiêcej tak jak wy¿ej pisa³ Razoviec.Poza tym pod Koberstein i na szczycie Biskupiej Kopy sa miejsca wyznaczone do palenia ognia.

CYTAT
Tylko na pierwszej zimowej uda³o nam siê przej¶æ ca³a wyznaczona trasê ( dlaczego to zachêcam do przeczytania tematu ) . Musisz uwzgledniæ wszystko , trudny teren , warunki pogodowe i morale uczestników . Taka wyprawka to nie spacerek w cywilkach po górach , ju¿ nie jeden przemarsz to udowodni³ . Wiêc tym razem oponowa³ bym za bardziej realnym odcinkiem . Nie namawiam te¿ do gonienia czasu i odleg³o¶ci za wszelka cene w takim terenie o wypadek nie trudno . Tak ¿e przemy¶l trase jeszcze raz .

We wrze¶niu t± sama trase zrobilismy w jeden dzieñ,wiêc jestem dobrej my¶li.
CYTAT
Dodam ¿e , nie tylko drzewcówki ale i raki obowi±zuj± wszystkich . ¯eby nikt pu¼niej nie ¿uca³ "dziewczynkami " po ska³ach przy schodzeniu , po oblodzonych kamieniach , hiehiehie , wiadomo o kogo chodzi .

oj tam oj tam.....

CYTAT
mo¿ecie spodziewaæ siê mnie i Rudego Orma :-)

Bardzo dobrze smile.gif
Szczegó³y niebawem.
Fiolnir
Ja te¿ postaram siê pojawiæ. Je¶li wyjazd do W³och ca³kowicie nie wydrenuje mnie finansowo to oceniam realne szanse na udzia³ w tej wyprawie na ok 90%. Co do drzewcówek - oszczepy przechodz± czy mam siê wystaraæ o w³óczniê?

Pozdro
Fiolnir
M¶cidróg
Cze¶æ Fiolnir
Wszystko ju¿ Ci wyja¶ni³em na Halla:)
Zapraszam:)
M.
Razoslaw
Piszê siê rado¶nie na wyprawê. Mam nadziejê, ¿e nie sp³uczê siê do tego czasu przygotowaniami do Grunwaldu woohoo.gif
Mogê komu¶ po¿yczyæ od biedy drzewcówek usmieszek_09.gif , tylko muszê wcze¶niej wiedzieæ.
M¶cidróg
Razoviec super:)
Dla mnie wez w³ócznie albo dwa oszczepy,bo nie wiem czy zd±¿e sie dorobiæ w³asnych do stycznia:)

Na dzien dzisiejszy chetni do wymarszu:

Olof
Orm
Lotgar
Budzigniew
Razoslav
Fiolnir
M¶cidrug
Grill

Libu¹e
ja chyba jeszcze nie jestem gotowa. A na pewno nie moja mama bigsmile2.gif
rosamar
CYTAT
Piszê siê rado¶nie na wyprawê. Mam nadziejê, ¿e nie sp³uczê siê do tego czasu przygotowaniami do Grunwaldu

Eeeee od kiedy¿ to ty na Grunwstock je¼dzisz hehehe.gif
600-lecie wszystkim siê na mózgu zaci±gnê³o diabel.gif
GRill
Artur misiaczku, ja chetnie znowu zostane waszym Otzim bum.gif
Razoslaw
CYTAT
Eeeee od kiedy¿ to ty na Grunwstock je¼dzisz hehehe.gif
600-lecie wszystkim siê na mózgu zaci±gnê³o diabel.gif
Zaraz, zaraz. Ja to co innego. Ja po prostu zbieram okr±g³e rocznice trafiaj±ce siê raz w ¿yciu. warrior.gif
M¶cidróg
CYTAT
ja chyba jeszcze nie jestem gotowa. A na pewno nie moja mama

Szkoda...mo¿e nastepnym razem.

CYTAT
Artur misiaczku, ja chetnie znowu zostane waszym Otzim

³o matko jedyno....Grillu,tylko nie w tych damskich szmatkach cos siê na Zimnej Wodzie pojawi³ bigsmile2.gif
No i dobra..mamy komplet.
kot
"No i dobra..mamy komplet"

Czy to oznacza ,¿e ju¿ siê do³±czyæ nie mo¿na ?
M¶cidróg
Tak,to oznacza ze sie do³aczyæ nie mozna.
Ilo¶æ uczestników jest ograniczona ilo¶ci± miejsc w busie.
M¶cidróg
Kupcy donie¶li o mobilizacji si³ wroga na po³udniu,W³adyka wysy³a nas z wiciami do komesów granicznych twierdz,a po drodze jakiegos jêzyka ze soba przywlec rozkaza³
Zima idzie...bydlêta biæ,miêso soliæ,broñ i oporz±dzenie gotowaæ.
Nie wiadomo co wiosna przyniesie
Fiolnir
Wiem ju¿ dzisiaj ¿e nie dam rady pojawiæ siê na wyprawie tak z przyczyn finansowych jak i z powodu braku czasu angsad.gif Do zobaczenia nastêpnym razem i powodzenia. Mam nadziejê, ¿e znajdzie siê kto¶ gotowy wskoczyæ na moje miejsce.

Pozdro
Fiolnir
M¶cidróg
Cze¶æ Fiolnir.
Szkoda wielka ¿e Cie nie bêdzie,ale mam nadzieje ¿e jeszcze bêdzie okazja ¿eby razem powêdrowaæsmile.gif
W ka¿dym razie furtke masz zawsze otwart±.
pozdrawiam
M.

ps.zwolni³o siê miejsce (ludzie z poza Wayfarers mile widziani,z zaznaczeniem zaprezentowania ubioru i wyposazenia do weryfikacji).
kot
Czyli mo¿na siê ( spróbowaæ) za³apaæ , bo jestem bardzo chêtny.
Razoslaw
Swoj± drog± u mnie ostatnio minus piêtna¶cie. Jak tam u was zapowiadaj± siê warunki na radosny przemarsz?
Viator
Ano, ja te¿ tak siê w³a¶nie zastanawia³em nad Waszym losem przedwczoraj o pó³nocy, biegaj±c od termometru do termometru i na ka¿dym stwierdzaj±c minus 25 stopni. shocked.gif

Musicie bardzo starannie sledziæ prognozê d³ugofalow± po Nowym Roku. Zalewski w Eko-Radiu siê czasem myli ale tak na tydzieñ naprzód zazwyczaj w pogodê potrafi utrafiæ.

Prawdê mówi±c pomiêdzy -10 a -20 stopni jak wiemy ró¿nica odczuwalna nie jest a¿ tak wielka przy sztilu, natomiast pierwszym czynnikiem ryzyka staje siê wiatr. Du¿y mróz plus du¿y wiatr to bariera trudna do pokonania zw³aszcza w historycznych realiach. Poprawka z tej okazji równie¿ mo¿e obejmowaæ niemo¿liwo¶æ rozpalenie ogniska, co oznacza³oby brak równie¿ mo¿liwo¶ci topienia lodu, a nale¿y siê liczyæ z nie dzia³aj±cymi ¼ród³ami wody - naturalnymi i sztucznymi. Mo¿e siê op³acaæ wziêcie ze sob± pojemnika z ¿arem i pewnego zapasu drewna.

Dobrze by³oby mieæ kogo¶ "w bazie", kto w czasie Waszego marszu bêdzie ¶ledzi³ prognozê i bêdzie w stanie w razie czego podjechaæ i interweniowaæ a w skrajnej sytuacji ewakuowaæ Was. Proponowa³bym nie rezygnowaæ z tej awaryjnej komórki, o ile bateria w niej wytrzyma mróz...

Naj¶mieszniejsze by³oby, gdyby pogoda sp³ata³a takiego figla jaki od lat przypada³ w udziale Vislavowi w jego zimowych wyprawach po Wolinie i w 2 dekadzie stycznia utopi³a nas - i Was - w b³ocie.
M¶cidróg
CYTAT
Czyli mo¿na siê ( spróbowaæ) za³apaæ , bo jestem bardzo chêtny.

Kot,jak napisa³em wcze¶niej zalapaæ siê mo¿na pod warunkiem zaprezentowania uioru i wyposa¿enia.
Nie wiem czy wêdrowale¶ juz w takich warunkach pogodowych i w takim terenie.Nie tylko "historycznie".Poza tym wymagana jest pe³noletno¶æ.
Jest jeszcze czas aby Ci doradziæ ewentualnie (chyba ¿e nie bêdzie takiej potrzeby) co trzeba poprawiæ i na czym siê skupiæ.Wrzuæ zdjêcia,napisz co¶ o sobie i mysle ¿e nie bedzie problemu z wedrowaniem z nami.
CYTAT
Swoj± drog± u mnie ostatnio minus piêtna¶cie. Jak tam u was zapowiadaj± siê warunki na radosny przemarsz?

U nas w dzieñ tempratura spada do -16oC,w nocy do -20oC/-25oC.Dzisiaj mamy odwil¿,jak bedzie w styczniu? Nie sprawdza³em dlugoterminowej prognozy pogody.smile.gif
CYTAT
Prawdê mówi±c pomiêdzy -10 a -20 stopni jak wiemy ró¿nica odczuwalna nie jest a¿ tak wielka przy sztilu, natomiast pierwszym czynnikiem ryzyka staje siê wiatr.

Oczywi¶cie racja,Góry Opawskie maj± to do siebie ¿e u podnó¿a mo¿e byc -10oC,a na szczycie Srebrnej Kopy +3oC,lub kilka godzin pózniej odwrotnie.
CYTAT
Du¿y mróz plus du¿y wiatr to bariera trudna do pokonania zw³aszcza w historycznych realiach.
Tu sie nie zgodze,pewniej czyt.cieplej,wygodniej jest maszerowaæ w replikach ubiorów z epoki niz w dzisiejszych "plastikach" Nawet buty bez bie¿ników nie sa przeszkod± gdy za³ozymy raki.
CYTAT
Dobrze by³oby mieæ kogo¶ "w bazie", kto w czasie Waszego marszu bêdzie ¶ledzi³ prognozê i bêdzie w stanie w razie czego podjechaæ i interweniowaæ a w skrajnej sytuacji ewakuowaæ Was. Proponowa³bym nie rezygnowaæ z tej awaryjnej komórki, o ile bateria w niej wytrzyma mróz...

Przewa¿nie mamy 3 komórki (jedna na 1 dzieñ-reszta wy³±czone) tak aby oszczêdzac baterie.
To by by³o na tyle z zabezpieczeñ.Chodzimy po takim terenie ¿e raczej samochód nie wjedzie,ratuje nas tylko du¿e zagêszczenie osiedli ludzkich.
Znamy swoje mozliwo¶ci,nie wykazujemy sie zbêdnym kozactwem.Marsz w ka¿dej chwili mo¿emy przerwaæ.
CYTAT
Naj¶mieszniejsze by³oby, gdyby pogoda sp³ata³a takiego figla jaki od lat przypada³ w udziale Vislavowi w jego zimowych wyprawach po Wolinie i w 2 dekadzie stycznia utopi³a nas - i Was - w b³ocie.

Gdyby termin by³ ten co zawsze (grudzieñ miêdzy swiêtami a sylwestrem) nie martwi³ bym sie o snieg:),w styczniu moze byc ró¿nie.Pociesza mnie tylko to ze w górach bedzie na 100% bia³o:)
pozdrawiam
M.
kot
Klawiatura z jakiego¶ powodu nie chce pisac c z kreseczk±.

Pe³no letni jestem, mam 22 lata. Do¶wiadczenie w chodzeniu po górach posiadam, zarówno w ciuchach dzisiejszych jak i w historycznych. W odzie¿y dzisiejszej odby³em dziesi±tki wypadów w góry, w ró¿nych warunkach,chyba w wiêkszo¶ci mo¿liwych, historycznie to dopiero mam na koncie parê wypraw, ostatni by³ w³a¶nie na ¶lê¿e z ponad tydzieñ temu. Raz by³em na projekcie Vislava "¿yc jak 1000 lat temu".
No to je¶li chodzi o sprzêt to wygl±da to tak:
-lniana koszula
-we³niane spodnie (w razie potrzeby mogê za³atwic na wyjazd wiêcej par spodni, najcze¶ciej na wyprawy zak³adam we³niane spodnie i na nie lniane, zadaje to egzamin)
-we³niana tunika (po¿yczê jeszcze jedna tunikê od kumpla, w razie potrzeby mogê miec ich wiêcej)
-kaptur we³niany
-filcowe owijacze (6m)
-ci¿my s³owiañskie (buty poni¿ej kostki, na wyprawê wezmê drug± parê butów w razie czego)
-p³aszcz (2m na 1,80m we³ny)
-czapka
-worek lniany przyszytymi paskami
-nó¿
-dwa owcze futra
-we³niane skarpety( dwie pary)
z uzbrojenia:
-topór dwurêczny
-oszczep
-toporek
-tarcza
Je¶li chodzi o zdjêcia sprzêtu to pode¶le jak najszybciej, nie mam teraz aparatu.
Doszyjê jeszcze na wyprawê futrzane rêkawiczki, torbê lnian± (mam teraz tak± prowizoryczn± ), dokupiê garnek gliniany.
Viator
Nie wspomnia³e¶ o bieli¼nie. Jestem ciekaw czy masz tu do¶wiadczenie porównawcze pomiêdzy bielizn± lnian± a we³nian± (oczywi¶cie z p³ótna we³nianego, niefilcowan±, np. z surówki) bo sam siê zastanawiam nad zmian±.

CYTAT
(...) Doszyjê jeszcze na wyprawê futrzane rêkawiczki, torbê lnian± (mam teraz tak± prowizoryczn± ), dokupiê garnek gliniany.
A ten ostatni to jak du¿y i do czego? Mo¿e pod k±tem wyprawy da siê wymy¶liæ jaki¶ zamiennik?

*

Nie zapomnijcie lin i t³uszczyku do smarowania buziek icon_wink.gif
kot
Zapomnia³em , mam te¿ lnian± bieliznê. Oczywi¶cie te¿ w niej ³azi³em, nie odczuwaj±c przy tym jakiego¶ dyskomfortu, sprawdzona i gotowa do akcji.
Zastêpce w razie czego dla garnuszka ju¿ mam, taki jak by metalowy czerpaczek do wody, mie¶ci siê w nim bodaj¿e litr. Wola³ bym jednak wzi±c trochê wiêkszy pó³tora litrowy garnuszek, tak aby przed snem móg³ bym sobie zagotowac wodê i napic siê czego¶ ciep³ego.
Móg³ bym te¿ zabrac ma³± patelnie, ale nie widzê dla nie dobrego zastosowania.
Razoslaw
Mam wiele ³okci dobrej konopnej liny. Ale po co to? Przecie¿ nie idziemy siê wspinaæ. A nawet gdyby to co by¶my zrobili z sam± lin±?

CYTAT
cieplej,wygodniej jest maszerowaæ w replikach ubiorów z epoki niz w dzisiejszych "plastikach
To widaæ nigdy nie chodzi³e¶ dobrych "plastikach" happy.gif
M¶cidróg
CYTAT
-lniana koszula

Na poczatek zapomnij o jakiejkolwiek czê¶ci garderoby uszytej z lnu.Chyba ¿e majtasy.
CYTAT
-ci¿my s³owiañskie (buty poni¿ej kostki, na wyprawê wezmê drug± parê butów w razie czego)
Wez jedna pare butów dobrze zaprawionych tluszczem,za to dwie pary welnianych skarpet.Gdy zmienisz mokre skarpety na suche w mokrych butach nie bedziesz czu³ wilgoci-wa¿ne w nocy gdy nogi siê nie ruszaj±.
CYTAT
-dwa owcze futra
Wystarczy jedno,dobrym zamiennikiem jest mata filcowa,w tej materii nie narzucam wytycznych-do sprawdzenia na wlasnej skorze.
CYTAT
z uzbrojenia:
-topór dwurêczny
-oszczep
-toporek
-tarcza

Nie bierz wszystkiego naraz.
Po pierwsze:
-broñ powinna byæ ostra!
-je¿eli wezmiesz topór dwurêczny,nie bierz oszczepu (albo odwrotnie) Polecam oszczep,lzejszy .
-toporek (ostry) zawsze siê przyda.
-tarcza.....nie jest obowi±zkowa,je¿eli juz ja we¿miesz powinna byæ zrobiona z desek.
Teraz co¶ ode mnie:
Powinienes mieæ na sobie przynajmniej 3 warstwy odzie¿y we³nianej.Dwie tuniki+p³aszcz,lub: 2 tuniki +kaftan.To jest absolutne minimum.
Musisz sobie sprawiæ RAKI.
Ceramika obowi±zkowo adekwatna do rekonstruowanej postaci; cepelia wzbroniona.
Je¿eli nie masz potwierdzenia do metalowego czerpaczka/garnuszka który chcesz wzi±¶æ w zamienniku-nie bierz czerpaczka/garnuszka.
Rêkawice sobie spraw.
Patelni nie bierz-my wezmiemy jedna lub dwie miski ¶l±skie.
Zdjêcia wrzuæ jak najszybciej.
Prowiant dobierz sobie z tego co masz opisane w dziale Wyprawy.
Buk³ak na wode musisz mieæ.¦rednio 1 L lub 1,5L
Pytanie na koniec:
Jak± rekonstrukcje przedstawiasz?

ps.
CYTAT
To widaæ nigdy nie chodzi³e¶ dobrych "plastikach"

Razoviec....oj tam oj tam bigsmile2.gif
Viator
CYTAT(Razoslaw @ 22:34 21.12.2009) *
Mam wiele ³okci dobrej konopnej liny. Ale po co to? Przecie¿ nie idziemy siê wspinaæ. A nawet gdyby to co by¶my zrobili z sam± lin±? (...)
Powinienem napisaæ "linki" czy "sznura" - chodzi³o mi raczej o konieczno¶æ zwi±zania dodatkowo lub awaryjnie czego¶ - stroju, baga¿u, wi±zki drewna, konstrukcji sza³asu czy podwi±zania namiotu do drzew, a nie o alpinistyczn± ekwilibrystykê na linie smile.gif
M¶cidróg
CYTAT
czy podwi±zania namiotu do drzew

No w³asnie Ludkowie....bierzemy jaki¶ namiot/p³achte..czy có¶?
Na Kobrstein same ska³y i przepa¶cie...chocia¿ w zesz³ym roku traper rozbi³ swoje iglo.
Próbuje sobie przypomnieæ jakie¶ dogodne miejsca do obozowania z namiotami....niby wszêdzie tak samo dobrze jak nie dobrze bum.gif

ps.ja namiotu targaæ na sobie nie bêde bigsmile2.gif
kot
Problem bêdzie chyba z rakami, nie wiem za bardzo sk±d je wzi±c, ani jak zrobic ( przeszuka³em dzia³ , ale nic nie znalaz³em ), mo¿ecie jako¶ pomóc w tej sprawie?
Próbuje ogólnie odtwarzac mieszkañca z rejonów polski , od poczatku w³adania mieszka po koniec rz±dów chrobrego. Nie mam jeszcze dok³adnie obranej grupy spo³ecznej któr± bym odtwarza³, brak mi jeszcze ¶rodków, wiedzy i do¶wiadczenia, puki co ogólnie i bez precyzji.
Viator
Wyszukiwarka (przycisk Szukaj) nic Ci nie wyrzuci³a pod has³em "raki" ? Powinna Ci podaæ linki do Wypraw, gdzie Vislav i paru innych dyskutowali zarówno znaleziska jak i pokazywali swoje rekonstrukcje, g³ównie tu:
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=205022
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=205977
Kocie, przeczytaj sobie w dziale Prywatnej Inicjatywy pt. Wyprawy opisy poprzednich wypraw, zw³aszcza tych, które organizowa³ Vislav (prekursor naszego Wêdrowania) i zw³aszcza M¶cidrug/M¶cidróg (jako organizator obecnej Wyprawy), ¿eby¶ nie zadawa³ mu zbyt wielu niepotrzebnych pytañ.
Pozdrawiam,
Mod. Andrzej / Viator

P.S. A Ty mi zdrad¼, M¶cidr(u/ó)gu mój m¶cidrogi, bowiem nurtuje mnie to od dawna, który w³a¶ciwie z wariantów Twojego imienia jest pierwotny: ten na Halli przez u otwarte czy ten na Freha przez ó z kresk±? smile.gif
kot
No w³a¶nie u¿y³em tej opcji , no nie wa¿ne , dziêki za pomoc.
Viator
Nie przejmuj siê. Pierwsze koty icon_wink.gif za p³oty.

Ja to po prostu ¶ledzi³em wówczas tê dyskusjê o rakach wiêc nawet nie musia³em szukaæ.
M¶cidróg
CYTAT
P.S. A Ty mi zdrad¼, M¶cidr(u/ó)gu mój m¶cidrogi, bowiem nurtuje mnie to od dawna, który w³a¶ciwie z wariantów Twojego imienia jest pierwotny: ten na Halli przez u otwarte czy ten na Freha przez ó z kresk±?

Kiedy¶ Ci powiem,jak bedzie ku temu sposobno¶æ smile.gif

Viator
Rozumiem to jako zaproszenie na któr±¶ z kolejnych Wypraw - có¿, mo¿e kiedy¶ za¶wieci dla mnie zielone ¶wiat³o, a wówczas bêdê sobie poczytywaæ za zaszczyt wêdrówkê w tak mi³ym (i historycznie poprawnym) towarzystwie smile.gif
rosamar
CYTAT
có¿, mo¿e kiedy¶ za¶wieci dla mnie zielone ¶wiat³o

A czemu dopiero "kiedy¶" diabel.gif
M¶cidróg
CYTAT
Rozumiem to jako zaproszenie na któr±¶ z kolejnych Wypraw

W rzeczy samej smile.gif
CYTAT
A czemu dopiero "kiedy¶"

No w³a¶nie...czemu?
Viator
Có¿, stan przygotowañ i czas do dyspozycji.
A stan przygotowañ i czas do dyspozycji zale¿± od uwarunkowañ rodzinych, a na razie priorytetem dla mojej rodziny jest egzamin specjalizacyjny Agnieszki jesieni± 2011 roku. Do tego czasu na mojej g³owie jest znacznie wiêcej ni¿ dot±d a tempo szykowania siê drastycznie spad³o. Szczerze mówi±c, Agnieszka nie fascynuje siê te¿ dziedzin± historii, a nie chcê forsowaæ nic na si³ê, nie chcia³bym aby rekonstrukcja nas podzieli³a.
No, nic to, nie tracê nadziei na zielone ¶wiat³o przy odrobinie cierpliwo¶ci.
Je¶li mamy szerzej o tym pogadaæ, to raczej na PW albo tam gdze ju¿ o tym rozmawiali¶my kiedy¶, tj. w w±tku pt. Przyzwyczajanie spo³eczeñstwa, mniej wiêcej od tego miejsca.
Pozdrawiam!
Andrzej / Viator
Razoslaw
Wiadomo co¶ bli¿ej na temat godziny/miejsca zbiórki i planowanej pory powrotu? (wiem, ze to drugie jest w praktyce niemo¿liwe do przewidzenia ale pytam dla zasady)
Bo przed lub po wyprawie muszê zajrzeæ na jeden dzieñ do Wroc³awia i chcia³bym móc sobie dograæ rozk³ady jazdy na kilka dni wcze¶niej a ostatnio strasznie siê pokomplikowa³y jak wie¶c niesie woohoo.gif
Lotgar
Witam.
Ja te¿ mam pytanko odno¶nie daty przyjazdu , czy mamy przyjechaæ w czwartek wieczorem ? I pytanko do Orma i Olof , jedziecie poci±giem do Opola ? Odebraæ was ze stacji ?? Aha Grillu dam Ci znaæ o której bêde , bo to jest zale¿ne od tego jak Rudzi przyjad± .
Nie wiem jak u was ch³opcy i dziewczynki , ale ja mam ju¿ wszystko , no prawie wszystko gotowe ( jeszcze tylko muszê gacie zszyæ ) .
Pozdro
LOTGAR
M¶cidróg
Witam po swiateczno-noworocznej przerwie:)
CYTAT
Wiadomo co¶ bli¿ej na temat godziny/miejsca zbiórki i planowanej pory powrotu? (wiem, ze to drugie jest w praktyce niemo¿liwe do przewidzenia ale pytam dla zasady)

Zbiórka u mnie w czwartek wieczorem.
Na priv napiszcie mi godziny przyjazdu poci±gowców ¿ebym mógl Was odebraæ z dworca.
Wyje¿dzamy w piatek oko³o godziny 08 00.
Wracamy w niedziele oko³o po³udnia.
Taki jest plan.....jezeli pogoda sie zepsuje (mg³a lub ¶nie¿yca) zmienimy trase jeszcze przed wyjsciem z domu.
CYTAT
Nie wiem jak u was ch³opcy i dziewczynki , ale ja mam ju¿ wszystko , no prawie wszystko gotowe ( jeszcze tylko muszê gacie zszyæ ) .

Mnie zosta³o skoñczyæ mocowanie raków,zrobienie nowej tarczy i pewnie jeszcze pare rzeczy które bede robi³ na ostatni± chwile:)

Razoviec,wezmiesz dla mnie oszczepy czy w³ócznie?
Lotgar,bierzesz du¿± tarcze?

pzdr.M
M¶cidróg
Kot,w mailu napisa³em Ci co jeszcze masz do zrobienia.
Jezeli zd±¿ysz -zapraszam,je¿eli nie,..no có¿..zapraszam w innym terminie.
pozdrawiam

.
kot
Czy w razie czego ,mo¿e byc przeszywka?
Razoslaw
CYTAT
Razoviec,wezmiesz dla mnie oszczepy czy w³ócznie?
Wezmê Ci dwa oszczepy typu "nordic-walking" i dzidê ogólnodesantow± dla siebie. No chyba, ¿e bardzo bêdziesz siê chcia³ zamieniæ.
M¶cidróg
CYTAT
Wezmê Ci dwa oszczepy typu "nordic-walking" i dzidê ogólnodesantow± dla siebie.
Fantastycznie smile.gif Idê jako zbrojny na VI/VIIw...pasuje w sam raz:)
CYTAT
Czy w razie czego ,mo¿e byc przeszywka?

Mo¿e byæ.
M.
M¶cidróg
Pogoda zapowiada siê niezle.
Do -10oC w nocy.Wierz±c w to co tutaj napisano smile.gif
http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm
( dzis w nocy tem.spad³a do - 12oC,widzialno¶æ z powodu mg³y do oko³o 8/10m)
Z do¶wiadczenia wiem ¿e mo¿e spa¶æ ni¿ej w górach,a moze tak¿e podskoczyæ na plus.
Mam nadzieje ¿e ewentualne opady to bêdzie ¶nieg a nie deszcz jak by³o na Sylwestra ,na szczycie Kopy Biskupiej.

ps. Oglaszam ca³kowity zakaz spo¿ywania alkoholu przed jak i w trakcie marszu.
Proponuje zaopatrzyæ siê w suszone zio³a do zaparzenia wieczorno-porannej "herbatki".
Wezme z domu pokrzywe i jak zosta³a jeszcze to lipe.
M¶cidróg
Panie i Panowie:)
Zime mamy w pe³ni:) Buty dobrze impregnowaæ bo ¶niegu po pachy bigsmile2.gif
Oferta last minut: zwolni³o sie miejsce,jeszcze jeden desperat mile widziany.
Proszê w tym miejscu jeszcze dzisiaj potwierdziæ kto wla¶ciwie wybiera siê w te górki!!!
Na dzieñ dzisiejszy wiadomo mi na 100% o :
-Lotgarze
-Olof
-Rudym Ormie (+ Sverald)
-Razovcu
Grill pewnie jak to Grill..pojawi siê znik±d na przystanku PKS-u z prosba o zabranie bum.gif
-Kot? Idziesz z nami czy nie?
-Irek niestety nie mo¿e z nami wyruszyæ icon_sad.gif
kot
Bardzo chêtnie, mam tylko z dwa pytania.
Czy problemem bêdzie to ,¿e raki bêd± mia³y jeden zadzior w ¶ródstopiu i jeden na stopie?
Czy pó³torej centymetra to wystarczaj±ca d³ugo¶c dla takiego "kolca" w raku?
Mam jednego w³a¶nie takiego ma³ego zadziora gdzie¶ pó³torej centymetra reszta jest wiêksza, problem polega na tym ,¿e klepanie ich na zimno nie jest tak ³atwe jak mi siê zdawa³o.
Szczególnie zaginanie sprawia³o mi du¿o problemu.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.