Interesuje mnie czym przykrywano siê w ¶redniowieczu podczas wyjazdów ?Czy zabierano z domciu ko³drê, czy na odwrót, wykorzystywano do przykrycia to co by³o pod rêk± np. p³aszcz ? Mo¿e istnia³y jakie¶ specjalne podró¿ne kocyki? I jak ta sprawa wygl±da teraz na wyjazdach( nie chodzi mi tu o ¶piwory, czy po¶ciel w schronisku
)?
Ja to sobie wyobra¿am tak, s± to moje prywatne niczym nie poparte wyobra¿enia na ten temat, które spróbujê uskuteczniæ w przysz³ym roku.
Po pierwsze mo¿naby namiot wy¶cie³aæ w ¶rodku s³om±. Na to sz³oby ze dwie baranie skóry, jako karimata, za przykrycie s³u¿y³by s³usznej wielko¶ci i grubo¶ci kawa³ we³ny, pojedyñczo lub w zimniejsze noce zlo¿ony na pó³. Poduszka nie jest konieczna, zawsze mo¿na wykorzystaæ w³a¶nie p³aszcz lub wiêksz± wi±zkê s³omy wsuniêt± pod barani± skórê.
Drugi sposób, gorszy moim zdaniem, to uszycie lnianego worka (d³ugosæ ok. 2 m, szeroko¶æ ok 0.6 m), po przyjechaniu na turniej mo¿na takowy wypchaæ s³om± lub sianem i powstaje nam gustowny i raczej historyczny (bo niby czemu nie) siennik. Jako przykrycie wspomniana ju¿ wy¿ej we³enka.
Do kompletu konieczna jest oczywi¶cie bia³a koszula do kostek oraz stosownej d³ugo¶ci szlafmyca.
Ju¿ od dawna my¶la³em o tym i¿ podczas snu tak¿e powinni¶my siê wzi±æ za odtwarzanie historii. I nie chodzi mi o przypadki gdy ranek zastaje nas pod sto³em s³odko pochrapuj±cych i z wielkim wdziêkiem odtwarzaj±cych...
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Poleca³bym raczej materac uszty (rêcznie oczywi¶cie), z kilku warstw lnu i we³ny przepikowany i obszyty grubszym lnem o gêstszej fakturze, nie poleca³bym k³a¶æ go bezpo¶rednio na ziemi b±d¼ trawie wêwn±trz namiotu bo naci±gnie wilgoæ, najlepsze moim zdaniem by³yby smo³owane boki ( z jakiego¶ sporego bydl±tka) jako "pod³oga" w namiocie.Ko³dra z we³ny, baranice te¿ nie zaszkodz±.
Dziêki ,ju¿ wiem jak to widzicie (i robicie zapewne) obecnie .A czy w ¶redniowieczu te¿ tak to wygl±da³o ? Macie jakie¶ konkretne informacje , czy kierujecie siê zdrowym rozs±dkiem, który mi równi¿ podpowiada ¿e we³niany kocyk jest fajny ,ciep³y i milu¶ki?
A co do koszul, to chyba nie musz± byæ koniecznie a¿ do kostek ,bo mam kilka ilustracji na których siêgaj± one gdzie¶ tak do po³owy ³ydki . Ale to ju¿ zachacza o inny dzia³
pieprzenie, trzy baranice i jest ok
Ciekawe kiedy wymy¶lono siennik wypychany s³om±.
Na imprezê plenerow± z zasobami s³omy wystarczy³o by wziaæ po prostu prostok±tny worek (no, prawie, bo trzeba by dorobiæ boki
) do zaszycia. P³ótno impregnowane jak do namiotów. Po imprezie prujemy i wyrzucamy sianko.
Zajmuje mniej miejsca w transporcie ni¿ materac-przeszywanica (no chyba , ¿e jakie¶ ¼ród³a potwierdzaj± jego istnienie).
Mo¿e by³y te¿ jakie¶ ówczesne wersje "kanadyjek"?
Warto te¿ podpatrzyæ co mieli w jurtach koczownicy i poszukaæ czy nie da sie znale¼c jakich¶ odniesieñ w europejskich ¼ród³ach. Tu tradycyjnie Gyula móg³by byæ pomocny :-)
Zapewne sporo danych na temat wyposa¿enia obozowego jest z XVIIw.
Czy kto¶ z siedemnastowieczniaków móg³by powiedzieæ jak to wygl±da³o wtedy?
Tak przy okazji.
£ó¿ko jak siê patrzy, rozk³adane i lekkie gdzie¶ w sieci jest jego rekonstrukcja. Taka najprostsza, bez toczeñ
Pozdrawiam
Czy ten obrazek jest na pewno z XIII wieku. Chyba ju¿ go gdzie¶ widzia³em i kojarzy mi siê raczej z czym¶ wcze¶niejszym.
A ja raczej bêdê chcia³ sobie urz±dziæ namiot tak jak na tym obrazku z 1380.
Jak by kto¶ chcia³ zbudowaæ ³ó¿ko:
1.
Na potrzeby SCA ale wzorowane na ³ó¿ku z poprzedniego postu.
2.
trochê inna interpretacja te¿ SCA...
3. Dla wcze¶niaków
800 - 850 AD
4.
dla vikingów
5. A jak kto¶ we¼mie ze sob± zamek na turniej to najlepiej z
takim ³ó¿kiem
Pozdrawiam
Na moje oko do tych rekonstrukcji sca, doaa³bym jakie¶ po³±czenie miêdzy nogami na dole.
Pod³u¿nie mo¿e buyæ sznur - elenemnt i tak bêdzie g³ównie rozci±gany.
Inaczej nogi bed± sie rozje¿d¿aæ u do³u.
Sk±din±d elementy trzynaj±ce siatkê trzeba by solidniej przymontowaæ i to wiêksze (wiem, ¿e te modele s± dla dzieci, ale i tak s± chyba za s³abe i za ma³o stabilne).
Chyba, ¿e nogi wi±zano jako¶ z pod³og± namiotu.
No có¿. Trzeba zrobiæ takie ³ó¿ko i przetestowaæ...
Pozdrawiam
CYTAT(Jaros³aw)
Po pierwsze mo¿naby namiot wy¶cie³aæ w ¶rodku s³om±. Na to sz³oby ze dwie baranie skóry, jako karimata, za przykrycie s³u¿y³by s³usznej wielko¶ci i grubo¶ci kawa³ we³ny, pojedyñczo lub w zimniejsze noce zlo¿ony na pó³.
[...]
Do kompletu konieczna jest oczywi¶cie bia³a koszula do kostek oraz stosownej d³ugo¶ci szlafmyca.
Zgadzam siê z powy¿sz± koncepcj±
Wystarczaj±co gruba warstwa s³omy znakomicie izoluje od pod³o¿a, dziêki czemu skóry NA s³omie nie nasi±kaj±. I nie jest ch³odno. Sprawdzone.
Dla tych, którzy nie maj± jak przewie¼æ ³ó¿ka, to taka sterta s³omy jest idealna.
A jaka wygodna!
Kiedy¶ spa³em na skórach bez s³omy. Tragedia %)
A szlafmyca to jest patent!
¯e te¿ ja na to nie wpad³em!
CYTAT(S³odziutki)
A szlafmyca to jest patent!
¯e te¿ ja na to nie wpad³em!
Ja ¶pie w tym bia³ym czepku... no i jest cieplej
Pozdrawiam
Jakubie, co to za dzie³o?
Przewa¿aja klimaty rzymsko-bizantyjskie. Uzbrojenie faktycznie wygl±da na XIVw w wersji bizantyjskiej. Pewniei ukazuje jakie¶ staro¿ytne dzieje. Tylko zastanawiam sie gdzie obrazek powsta³. Italia? Ba³kany? Bizancjum? Tak z ciekawo¶ci.
Masz koncepcjê z czego wykonaæ ten "o³tarz senny"?
Wygl±da fajnie.
Materac na skrzynce drewianej? Tak strzelam, na rozpêd.
CYTAT(Wotawa)
Wygl±da fajnie.
Z tego co wiem, to siennik na skrzynce drewnianej, czy te¿
W skrzynce drewnianej, nazywa³ siê w ¶redniowieczu
"taRczan". Co¶ wam to przypomina?
Za ksi±¿k± "Sk±d my to mamy". Autorki, niestety, nie pamiêtam.
Co do siennika to oki, ale nie z sianem
Ludzie nie ¶pi siê na sianie :!:
Moja babcia mi mówi³a ¿e nigdy nie pozwalano jest w stodole na sianie spaæ bo mo¿e sie ju¿ nie obudziæ
Siano rzekomo wydziela olejki dziêki którym mo¿na popa¶æ w ¶pi±czkê. Nie wiem na ile to prawda ale od tak wole siê ludowej m±dro¶ci s³uchaæ
Pozdrawiam
Mi³ych snów
CYTAT
Co do siennika to oki, ale nie z sianem
Ludzie nie ¶pi siê na sianie
Moja babcia mi mówi³a ¿e nigdy nie pozwalano jest w stodole na sianie spaæ bo mo¿e sie ju¿ nie obudziæ
Siano rzekomo wydziela olejki dziêki którym mo¿na popa¶æ w ¶pi±czkê. Nie wiem na ile to prawda ale od tak wole siê ludowej m±dro¶ci s³uchaæ
To ciekawe, mój ojciec, dziadek, pradziadek itd... byliby bardzo zaskoczeni t± teori±, bo w cha³upie mieli tak ma³o miejsca ¿e spali na sianie bez ma³a przez ca³y rok (nie na sienniku ale w stodole !) i tylko najwiêksze mrozy wygania³y ich z powrotem do cha³upy...
Witam!
Mam nadziejê ¿e wszyscy znaj± ró¿nicê miêdzy sianem a s³om± i wszyscy mówi± o tym samym. Piszê, bo sam kiedy¶ nie wiedzia³em czym to siê ró¿ni
CYTAT(Wotawa)
Przewa¿aja klimaty rzymsko-bizantyjskie. Uzbrojenie faktycznie wygl±da na XIVw w wersji bizantyjskiej. Pewniei ukazuje jakie¶ staro¿ytne dzieje. Tylko zastanawiam sie gdzie obrazek powsta³. Italia? Ba³kany? Bizancjum? Tak z ciekawo¶ci.
Wygl±da fajnie.
To dzie³o to fresk (chyba) autorstwa Gaddi Agnolo i zatytu³owany "Triumph of the Cross". A wiêc W³ochy jak s±dzê.
Jak to wykonaæ, to nie wiem. W ka¿dym razie gdzie¶ czyta³em ¿e w ¶redniowieczu ³ó¿ka czêsto k³adzione by³y na skrzyniach. To rozwi±zuje problem nóg od ³ó¿ka i zmusza do posiadania kilku skrzynek na rzeczy. Po prostu idea³.
CYTAT(Jakub ze ¦widnicy)
Jak to wykonaæ, to nie wiem. W ka¿dym razie gdzie¶ czyta³em ¿e w ¶redniowieczu ³ó¿ka czêsto k³adzione by³y na skrzyniach. To rozwi±zuje problem nóg od ³ó¿ka i zmusza do posiadania kilku skrzynek na rzeczy. Po prostu idea³.
I kilku sporych samochodów do transportu :-D.
Na skrzynaich zreszt± i tak po¶pi jedna lub dwie osoby. Bo ile mo¿na mieæ skrzyñ?
Reszta musi je targaæ i ustawiaæ a potem spaæ na du¿o mniej wyszukanych pos³aniach.
Tak co¶ mi siê widzi , ale mo¿e niepotrzebnie czarno mi siê widzi.
Ave!
Kiedy¶ z braku s³omy wypróbowa³em inne rozwi±zanie. Ca³e pos³anie w namiocie wymo¶ci³em ga³±zkami ¶wierkowymi i przykry³em to grubym we³nianym pledem. Przykrywa³em siê drugim podobnym i by³o przefajnie. Piêkny zapach, ca³kiem miêkko (no mo¿e niektórzy by narzekali
) i cieplutko (no.. ale by³o lato nie by³em osamotniony
)
Jeszcze lepiej nadaje siê jedlina. Sosny nie polecam bo jest niewygodna (d³ugie szpilki) i ¿ywiczna - to dopiero siê mo¿na nie obudziæ!
Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Witam
CYTAT
Mam nadziejê ¿e wszyscy znaj± ró¿nicê miêdzy sianem a s³om± i wszyscy mówi± o tym samym. Piszê, bo sam kiedy¶ nie wiedzia³em czym to siê ró¿ni
Ja niestety nie wiem jaka jest ró¿nica (jestem z miasta). Móg³by¶ mnie o¶wieciæ?
Pozdrawiam
Nataniel
Swego czasu bêd±c na æwiczeniach nocowali¶my pod pa³atkami w deszczow± i marcow± noc. Za³o¿yli¶my wszystko co mieli¶my ze sob± kalesonki, dresy, mora, bechatki, koc... Jednak spaæ trzeba by³o na go³ej ziemi w lesie. Z promienia 3-4 metrów zgarn±³em igliwie tak, ¿e by³o oko³o 10 cm pos³ania. By³o miêkko i ciep³o od ziemi. Mój kolega by³ ubrany tak samo, jednak nie zrobi³ sobie pos³ania... Nie spa³ ca³± noc tylko dygota³ z zimna... Oczywi¶cie to by³o dawno temu w wojsku
Pozdrawiam
wracam do baranic. ³atwe s± w transporcie, miêkkie toto. Na imprezach k³adziesz siêna baranicy, przykrywadz siê deli± i jest cieplutko. nawet w plenerze (latem )
CYTAT(Nataniel)
Ja niestety nie wiem jaka jest ró¿nica (jestem z miasta). Móg³by¶ mnie o¶wieciæ?
Pozdrawiam
Nataniel
S³oma to ³odygi zbo¿a, najczê¶ciej pszenicy, pozosta³e po przejechaniu kombajnu
Pakuje siê toto w snopki. Na wsi u¿ywa siê tego g³ownie jako pod¶ció³kê dla ró¿nych zwierz±tek jak ¶winki etc.
Natomiast siano to wysuszona trawa. W zimie karmi siê nim np. krowy.
Ze spaniem na sianie uwa¿aæ nale¿y - bo gdy sianko z dziwnych woniej±cych ro¶lin, to na drugi dzieñ jeste¶ bardzo szczê¶liwy, ale nie wszystko do Ciebie dociera
No dobra, zasi±gnê³em rady ekspertów jak to jest z tym spaniem na sianie. Owszem jest niewielka szansa wpadniêcia w ¶pi±czkê ale tylko je¶li jest to siano ¶wie¿e (czyli dopiero co zwiezione z pola). Po paru tygodniach siano wysycha na wiór i wtedy nic siê ju¿ nie wydziela...
Tak gwoli wyja¶nienia coby nie siaæ strachu przed swojskimi klimatami.
Potwierdzam wypowied¼ Ptaka na temat baranic, dwie baranice i delia to dobre do spania, mo¿na te¿ u¿yæ czterech baranic, dodaæ do tego taki szary we³niany koc wojskowy i ciep³± kobietê do tego. Nie da rady zmarzn±æ.
Baranica OK, koc -te¿ dobrze ,ale za kobietê ,nawet ciep³± to raczej podziêkujê...
Hmm.. to co napisa³em by³o opisem tego jak ja sypiam, nie tego co proponuje ka¿demu, ró¿ne s± gusta i to kto wspomaga ogrzewanie w czasie nocy to indywidualna sprawa, tak dla mi³ej pani Ani mo¿e byæ mi³y (jaki¶ nie konkretny) ³adne pachn±cy, wymyty rycerz/szlachcic/pan/giermek do wyboru.
Pozdrawiam
CYTAT(Wotawa)
Ave!
Wotawo. Czy nie uwa¿asz, ¿e to jest Cesarz Rzymski (niemiecki)? Wed³ug mnie ca³a symbolika, god³a na namiocie, napis na jednym z proporców i w szczególno¶ci szata w której le¿y na to w³a¶nie wskazuje. Nie twierdzê, ¿e nale¿y kopiowaæ uzbrojenie i stroje z tego obrazu, bo jest on wysoce symboliczny, a ówcze¶ni malarze mimo wszystko przedstawiaj±c sceny dawne, albo nawi±zuj±ce do rzymskiej/greckiej/biblijnej historii, pozwalali sobie na niez³e fantazje (bascinety z krat±, itp.
) Ale z bizantyjsko¶ci± tego przedstawienia to chyba nie trafi³e¶. Na potwierdzenie moich domys³ów -
zdjêcie tej szaty z obrazu - czy¿ podobieñstwo nie jest ude¿aj±ce? Pozostaje tylko jeden problem. Jakub pisa³, ¿e obraz jest z 1380 roku, a ta szata jest z pocz±tku tego wieku. Skoro przetrwa³a do dzi¶, to móg³ j± te¿ ogl±daæ malarz (chyba to ubiór do¶æ ceremonialny), ale nie jest to dowodem niezbitym. W ka¿dym razie sprawa jest warta zastanowienia.
Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Jestem ciekaw jak w czasie wypraw wojennych sypia³a XV wieczna piechota? Nie mowie tu o oczywistej sprawie jak konkwiskta chat na potrzeby wojska, ale jak ono sypia³o gdy np. noc w szczerym polu ich zasta³a... Lub kwatery po prostu nie by³o? rozumiem ¿e w XV wieku zabudowa terenu umo¿liwia³a wojskom przemarsz od wioski do wioski, ale chyba jako¶ na ewentualno¶æ noclegu w terenie byli przygotowani?
Ja wrócê do tematu ³ó¿ka, bo w³a¶nie szykujê siê do wykonania takowego, tylko nie bardzo wiem z czego jest wykonana ta lina? - konopna? i jak tak± zrobiæ/gdzie kupiæ?
(mo¿e to i g³upie pytanie, ale tak to jest jak siê jest zielonym)
pozdrawiam
CYTAT(TomaszW)
... tylko nie bardzo wiem z czego jest wykonana ta lina? - konopna? i jak tak± zrobiæ/gdzie kupiæ?
Widzê, ¿e jeste¶ z Warszawy. Id¼ na Plac Grzybowski. Tm jest sklep powro¼niczy. Maj± tam ca³e mnóstwo ró¿nych lin. Osobi¶cie widzia³em tam dobry,
lniany sznur. Powinien siê nadawaæ.
Zwyk³y lniany? no to piknie, dziêkuje za pomoc.
Widzia³em co¶ ciekawego w Castoramie. To jest taka mata ze s³omy, s³u¿±ca chyba do ocieplania czego¶ w ogrodzie, albo mo¿e do schn±cego betonu?
Anyways, kosztuje chyba 3 dychy, jest gruba i du¿a. Jako izolacja od pod³o¿a powinna siê znakomicie sprawdziæ
No dobrze. £ó¿ko to ³ózko i czasmi na przyk³ad jak siê idzie zupe³nie zupe³nie piechot± to niewygodnie je wraz z namiotem nie¶æ na plecach bo kó³eczka w krêgos³up uwieraj±..... Powiedzcie mi wiêc moi mili jak to siê ma dajmy na to z takim prostym i ca³kiem nieg³upim jak wskaza³a historia wynalazkiem jakim jest hamak.... Czy aby jego u¿yteczno¶c ogranicza³a siê jedynie do statków ? I od kiedy jesli kto¶ wie ? No i za³ózmy ¿e w koñcu - czego przyka³dem jest epizod wojny XIII letniej - bywa³o ¿e siê "szczurom l±dowym" zda¿a³o trafic i wojowac na statkach tak wiêc chc±c czy nie musieli siê zetkn±æ z takim urz±dzeniem jak hamak w³asnie... i co oni na to ?
To znaczy jak, hamak w namiocie? Ten sprzêt chyba bardziej siê sprawdza w zamkniêtych pomieszczeniach albo przy piêknej pogodzie. Ja raczej optowa³bym za wersj± siennikowo-okoliczn±. Pozdrawiam
Gwyn
Nie, no ja nie chcê w namiocie. Ja tak zupe³nie prawie abstrachuj±c juz od namiotu. Na zewn±trz znaczy siê. Jak ¿ona wygoni z namiotu to cz³owiek musi siê gdzies podziac prawda ?
My¶lê tu raczej o zastosowaniu beznamiotowym gdyz jak juz wspomnia³em podczas marszu dajmy na to d³ugiego namiot upija w plecy ...
Dlatego armie u¿ywa³y wozów, ¿eby co najwy¿ej pika czy inna halabarda gniot³a w ramiê. Najl¿ejszym i najuniwersalniejszym zestawem s±: porz±dny p³aszcz i koc. Pozdrawiam
Gwyn
....ja chyba ¼le formu³uje pytania... :-) Kurde ja nie pytam na czym co wozi³o siê i jak transportowaæ swoje bety bo to jasne . Ja pytam o jeden konkretny mebel. Z przyczyn bardzo ró¿nych czasami lepiej nie k³a¶æ sie bezpo¶rednio na ziemi. Gadanie o ognisku z którego siê póxniej kamienie wyci±ga i zakopuje 20 cm w ziemi, k³adzie ga³êzie itd itp to oczywiste rozwi±zania , gdy kto¶ ma na to czas i ochote , jak ma mo¿liwo¶ci to jedzie wozem i wtedy ma w ... no gdzie¶ tam kwestie nawet namiotu bo spi w wozie ale ja zak³adam ¿e ludzie nie zawsze jechali konno , wozem czy w inny sposób - bywa ¿e siê IDZIE tak poprostu na nogach i bywa ¿e siê spac zachce ..... tylko tyle. Wiadomo ¿e rozwi±zanie to o które pytam proste jest jak sikanie zastanawiam siê wiêc jedynie czy by³o domen± morskich wojaków czy tak¿e tych co st±pali twardo po ziemi. Ja nie ukrywam, ¿e jakbym mia³ wybór le¿ec na ziemi albo nad ziemi± to chyba wolê to drugie.
OK, wszystko jasne. Moim zdaniem hamaki to na morzu. Dla piechociarza po prostu za ma³o uniwersalne. Pozdrawiam
Gwyn
Ja za¶ uwa¿am ¿e pomys³ jest przedni.. mam ju¿ do¶wiadczenia zwi±zane ze spaniem na hamku pod go³ym niebem. Zajmuje on niewiele miejsca, jest bardzo u¿yteczny, wygodny i nie jest problemem zbudowaæ nad nim zadaszenie. Na wiosnê i lato nadaje siê znakomicie. Móg³by wiec s³u¿yæ piechocie. Mo¿e nie hurtowo ale zawsze..
A ja siê przy³±czam do opinii ¿e s³oma/siano, na to skóry, plus we³niany koc (w³asny p³aszcz te¿ mo¿e byæ) to najprostsze rozwi±zanie, i ¶pi siê na tym naprawdê komfortowo.
Mam pytanie odno¶nie d³ugich koszul i szlafmyc. Czy to to d³ugie mêskie
jest jak±¶ analogi± do zwyk³ego giez³a kobiecego? Je¶li nie, to czym to siê ró¿ni³o i czy ma kto¶ jakie¶ wzory lub wykroje? A ta ca³a szlafmyca....jak to uszyæ?
Na moje oko, to szlafmycê mo¿na zrobiæ w kszta³cie trójk±ta, z wywiniêtym brzegiem, jak przy tych czapkach w kszta³cie worka.
Pytanie tylko, czy szlafmyce maj± potwierdzenie w ikonografii?
Co do hamaków to, z tego co siê orientujê, trafi³y one do Europy z Nowego ¦wiata, wiêc dla wszystkich sprzed Kolumba i spó³ki odpadaj±
Witam,
mo¿e i siê nie znam, ale czy hamaki nie s± przypadkiem "wynalazkiem" nie tyle Indian, co Hindusów? Mo¿e i trafi³y do Europy z Zachodu, ale na Wschodzie raczej równie¿ by³y wcze¶niej u¿ywane.Podkre¶lam, nie jestem tego pewna. Je¶li któs mo¿e te przypuszczenai - moje lub przedmówcy - udokumentowaæ, to ja o to proszê.
Wracajac do miejsc do spania. Wystarczy 1 (slownie jedna) zerdz odpowiedniej dlugosci i grubosci. Moze to byc swierk (kupic od chlopa na miejscu albo od lesnictwa, bo oni niemaja co z tym robic jak wytna, a wycinaja takowych naprawde sporo, lub po prostu od okolicznych harcerzy za kilka zlotych). Do tego potrzebujemy tylko siekierki (7pln), okolo 15 gwozdzi 15calowych (podalem z zapasem) i okolo 30 metrow linki lnianej.
Przygotowujemy 4 paliki podporowe, ktore potem stawiamy na ziemi, lub w nia wbijamy/ wkopujemy (w zaleznosci od upodobanai i jakosci palikow). Z 4 kolejnych ¿erdek robimy stela¿. Przy stelazy niemozemy zapomniec o zaciosach (wycieciach w drewnie, ktore umozliwiaaj kladzenei drew na zakladke), zeby po polozeniu sie nie sturlalo nam sie cale lozeczko. Po zrobieniu zaciosow montujemy wszystko gwozdzmi. Wystarczy 1, gora 2 na polaczenie 2 kawalkow. Trzeba tylko uwazac zeby nie rozczepic drewna przy wbijaniu. Poem "tylko" wyplesc linka, DOBRZE JA NACIAGNAC(!), zawiazac, polozyc cos (mozna nic nie klasc i spac na linkach jesli jest dobrze naciagniete, ale to wymaga lekkiej wprawy) i prycz gotowe. bardzo wygodne, niedrogie i ze soba targamy tylko siekierke, gwozdzie i linke (ew mlot 6kg do wbijania palikow jak ktos ma transport).
Witam
Poszukujê wzorów, motywów ro¶linnych do pomalowania ³ó¿ka
kto¶ co¶ widza³?
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.