Ha!
Jako ciekawostkê podam informacjê jednego mojego kolegi z czasów studiów, który wyczyta³ bodaj¿e w encyklopedii staropolskiej definicjê bar³ogu:
dó³ w ziemi wype³niony ³upinami grochowymi (lub co¶ w tym stylu)
....fajne prawda??
A czy u¿ywano w pierwszej po³owie XVw. czego¶ na kszta³t ko³der puchowych, wypychanych pierzem? Interesuj± mnie okrycia nocne szczególnie mieszczan...
CYTAT
A czy u¿ywano w pierwszej po³owie XVw. czego¶ na kszta³t ko³der puchowych, wypychanych pierzem? Interesuj± mnie okrycia nocne szczególnie mieszczan...
Chocia¿ pó¼niejsze (1475-80), to mo¿e to siê przyda.
Pozdr
WR
O, znalaz³em te¿ co¶ na pierwsz± po³ówkê (c. 1400-1410).
Czy s± to ko³dry puchowe - ciê¿ko stwierdziæ. Na pewno poduchy s± czym¶ wypchane
.
Pozdr
WR
W takie "kwadraciki" rysowano futra...Ja gdzie¶ doczytalam o wacie bawe³nianej na wype³nienia ko³der w pó¼nym XV wieku. O po¶cieli jest w "Historii kultury materialnej Polskiw zarysie", t.2-1425r. w skrzyni z zastawem znajdowa³y sie poszwy na pierzynê. Na koñcu tekstu, na stronie 311 jest wzmianka o pierzynach wystêpuj±cych licznie w inwentarzach ruchomo¶ci .
A co powiedzieliby¶cie na co¶ takiego? 6 desek, i trochê liny, ¿adnych gwo¼dzi, ¿adnych problemów. Niestety ¿adnego potwierdzenia w ¼ród³ach... Na to s³omiana mata, sienik i kocyk. Spanko w wersji pe³en wypas.
CYTAT
A co powiedzieliby¶cie na co¶ takiego? 6 desek, i trochê liny, ¿adnych gwo¼dzi, ¿adnych problemów.
£ó¿ka ze sznurkiem przeci±ganym w ten sposób s± np. na fotografiach w albumie z serii Eyewitness, pt. "¦redniowiecze" (wydawnictwo Arkady/Dorling Kindersley), wydawanym przy udziale bodaj¿e Company of St. George. Dajcie mi trochê czasu, to je tu wrzucê.
Wydaje mi siê, ¿e Ezber mia³ swego czasu ³ó¿ko tego typu. Jego spróbuj zapytaæ.
Pozdrawiam,
Sladky.
Chodzi mi raczej o sam± konstrukcjê desek w³o¿onych jedna w drug±. System banalny niby, ale przyda³oby siê potwierdzeie w ¿ród³ach. Je¶li chodzi o system linowy, to rzeczywi¶cie nie mam ¿adnych w±tpliwo¶ci, bo mam du¿o materia³ów potwierdzaj±cych, ale takiego po³±czenia jeszcze nigdzie nie widzia³em.
Dobra, konstrukcja sprawdzona, ale efekt kiepski. ¯eby wszystko cacy dzia³a³o, trzeba u¿yæ na prawdê solidnych desek, co psuje zamys³ lekko¶ci i delikatno¶ci konstrukcji. Z tego, co zaobserwowa³em delikatniejsza (co dziwne) i pewniejsza konsrukcja to ta z klinowanymi deskami, które to usztywniaj± ca³± konstrukcjê. Dziêki temu zastosowaæ mo¿na cieñsze, mniej wytrzyma³e, a przede wszystkim l¿ejsze deski boczne. Je¶li móg³bym poprosiæ posiadaj±cych materia³y zawieraj±ce tego typu konstrukcje o zamieszczenie informacji typu: datowanie, ¼ród³a, konstrukcja. Z góry dziêkujê.
Ludzie ludzie dobrzy ludzie poczynie teraz radosne zwiastowanie :)
Na grunwa tegorocznego uszylem sobie najzwyklejszy siennik lniany - duzy prostokat z dolnej strony z dziura, ktorej nawet nie zaszywale.. wrzucilem do niego rowno jeden balik slomy, w miare jakos to rozlozylem i spalem na tym przykryty kocem z welny i powiem wam cos.. NIGDY W ZYCIU TAK DOBRZE MI SIE NIE SPALO!!!
Dwa razy kladlem sie kolo godziny 5 i wstawalem kolo 10, przy czym caly dzien bylem pelen energii i wypoczety, a jak wstawalem rano czulem sie wprost znakomicie - bylem rozciagniety [chociaz moze to przez to, ze tak krotko spalem.. :>] i nic mnie nie bolalo..
W chwili obecnej zaczynam sie zastanawiac czy nie sprawic sobie siennika do domu na podloge.. [autentycznie]
AleX, moje odczucia po spaniu na sienniku wype³nionym s³oma i pod grubym, we³nianym kocem s± takie same. Za nic mam jakie¶ ³ó¿ka:) Siennik+koc to w warunkach obozowych pe³en komfort.
witam
wie ktos moze jak wyczyscic lub odnowic futro tak aby nadal bylo ladne (futro jest obecnie szare a powinno byc biale)
Sa zak³ady które oferuj± takie us³ugi... popytaj w jakich¶ wiekszych pralniach chemicznych.
rekalmuj± siê te¿ rózni ludkowie na ¿ó³tych stronach
Co do historycznych metod siê nie wypowiem bo nie chcê zamêtu wprowadzaæ
Z sier¶ciuchowym pozdrowieniem Worrior
pytanko czy ktos uzywal zamiast baranic innych futer?
czy np sarna daje cokolwiek dana na ziemie pomijajac ze pewnie jest mniej przyjemna i ciensza
Ja regularnie u¿ywam skór z dzika. Je¶li da siê dwie jedna na drug± to jest ca³kiem ciep³o. Uw±¿aæ trzeba tylko ¿eby nie po³o¿yæ siê na racicy lub tabakierze, bywa niewygodnie.
Niestety sarnia nadaje siê ¶rednio. Jest zbyt cienka i w³osie siê nieco za bardzo niszczy gdy siê na niej le¿y (ale mo¿e ¿e to wina tego i¿ moja jest nie najwy¿szej jako¶ci - 25 z³ na allegro). ¦wietnie za to sprawdza siê zwiniêta w rulon pod g³ow±, bo jak sam wspomnia³e¶ jest miêkka.
Z nieco innej beczki: czym wypchaæ poduszeczke
? Pierzem?
Tez mozna. Do tego siano, konskie wlosie, runo, sloma lub sieczka...wszystko zalezy do czego to ma byc poduszeczka-pod glowe czy pod pupe:) W warunkach domowych i podglownych pierze jak najbardziej ok.
Ave!
Co do futer, to dzik rzeczywi¶cie sprawdza siê ¶wietnie. Izoluje od pod³o¿a lepiej i¿ karimata. Trochê niewygodnie siê go transportuje, bo jest sztywny
i ciê¿ki. Mowa oczywi¶cie wy³±cznie o skórze z w³osami - resztê lepiej zje¶æ za wczasu.
Na sarnach upolowanych zim± nie powinno siê k³a¶æ, albo po nich chodziæ, ze wzglêdu na konstrukcjê w³osia (s± to mikroskopijne rureczki, które siê po prostu ³ami±). Jednak znam kogo¶, kto sypia na sarnach i bardzo sobie to chwali - pewnie to przeczyta i sam napisze o wrazeniach.
Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
CYTAT(EwKa)
W warunkach domowych i podglownych pierze jak najbardziej ok.
"podglownych" znaczy sie ¿e ma byæ pod g³owe?
tak?
Kto¶ tu zdaje siê pyta³ o szlafmyce - znalaz³am u siebie co¶ takiego:
Pozatym w ilustracjach do dekameronu widzia³am kobietê k³ad±ca siê do "snu" w nakryciu g³owy identycznym jak na za³±czniku u góry - to chyba jaki¶ sprytny pokrowiec na zwiniête warkocze. Niestety samej ilustracji nie mam w wersji cyfrowej.
Co do szlafmyc w za³±cznikach, jak dla mnie to s± to wizerunki ludzi chorych, tak¿e mo¿e to co maj± na g³owie jest zwi±zane z ich chorob±, a nie jako szlafmyca w naszym (moim) s³owa tego znaczeniu, ale moge sie oczywi¶cie myliæ
Szymonie, czy to do mnie?
ja posiadam parê skórek z sarenek, ¶pi siê na nich bardzo wygodnie (choæ trochê twardo ale to zrozumia³e), od pod³o¿a izoluj± wy¶mienicie no ale jest jeden ból...... a to taki o którym wspomnia³ Szymon de Conti Sarre- w³osie siê ³amie; na przysz³y sezon sarenki raczej pod g³ówkê pójd±, ewentualnie na kocyk coby by³o jeszcze cieplej, a pod siebie- myslê w³a¶nie nad tym wiêc porad¼cie
Mo¿e skóra owcy lub barana? W³osie sie nie po³amie...
Najlepsza jakiej u¿ywa³em to skóra z ¿ubra. W³osie jest miêkkie i siê nie ³amie i ca³o¶æ jest cieplutka. Ponadto jest du¿a - skóra z wyro¶niêtego cielaka lub doros³ego wystarczy na legowisko dla dwóch osób (najwiêksze maj± 2x3 m.). W przypadku mniejszych cielaków bêd± potrzebne dwie. Ostatnimi czasy u¿ywam takiej skóry tak¿e na nieco innego rodzaju wyjazdach, zamiast karimaty. Sprawdza siê znakomicie.
Zdajê sobie sprawê, ¿e ma³o kto ma dostêp do ¿ubrzej skóry (albo fundusze), ale je¶li kto¶ ma mo¿liwo¶æ to polecam.
Jako tañszy substytut najlepsze chyba s± skóry owcze, je¶li porównaæ cechy cieplno-dotykowo-cenowo-wielko¶ciowe. S± w miarê tanie, du¿e i mi³e w dotyku. A ¿eby wys³aæ sobie np. sarnami le¿e, to takich skórek trochê trzeba...
Poza tym, je¶li chodzi o aspekt realiów historycznych, to owca raczej powinna byæ powszechniej u¿ywana ni¿ sarna, której futro nie przedstawia wiêkszej warto¶ci, prawda? Poza tym to ju¿ nie czasy ludów ³owieckich, zwierz±tka hodowlane przewa¿aj±, chocia¿ w przypadku skór ¿ubrów czy nied¼wiedzi by³o trochê inaczej.
Pozdrawiam
Najprostszym i najwygodniejszym rozwi±zaniem jest siennik (i zwierzêta nie cierpi± :-).
Pozdrawiam
wrócê jescze na chwilkê do poduszek...
Podg³owowe mog³y byæ haftowane, prawda?
Chodzi mi o zrobienie sobie milutkiej poduszeczki z jakim¶ ³adnym wzorem
Szcze¿e wam wszystkim powiem... najleprze spanie to na sianie
Jak bêdziesz mia³ w ekipie alergików, to zapomnisz o sianie.
CYTAT
Szcze¿e, najleprze
Za to powinni karaæ jako¶
CYTAT
Jak bêdziesz mia³ w ekipie alergików, to zapomnisz o sianie
A jak siê nie bêdzie uczy³ to nie zda do nastêpnej klasy.
CYTAT(Krystian)
Co do szlafmyc w za³±cznikach, jak dla mnie to s± to wizerunki ludzi chorych, tak¿e mo¿e to co maj± na g³owie jest zwi±zane z ich chorob±, a nie jako szlafmyca w naszym (moim) s³owa tego znaczeniu, ale moge sie oczywi¶cie myliæ
go¶æ z tryptyku siedmiu sakramentów jest na pewno chory, i jego nakrycie faktycznie ró¿ni siê od pozosta³ych (to jakby zawiniêta szmata), co do ilustracji z go¶ciem w oknie - nie wiem, co mu jest, natomiast dziadek, któremu przyprowadzaj± kobietê raczej ma siê dobrze, bo z tego co wiem, ilustracja przedstawia noc po¶lubn±.(te diwe "zdrowe" szlafmyce to jakby d³ugie czapeczki o zwiniêtych brzegach). Mi³ego snu.
a ja mam pytanie odno¶nie poduszek. przegl±da³am dwa manuskrypty z XVw i rzuci³a mi siê w oczy pewna rzecz - wszystkie poszewki na poduszki by³y bia³e w kratkê. to jaki¶ kanon czy po prostu w Strasburgu wszyscy kochali siê w bia³ym materiale w kratkê? w za³±czniku dwie przyk³adowe poduszki z ca³ej masy która tam wystêpowa³a i by³a w kratkê
W krajach niemieckich nastala raz taka moda na len poscielowy w czerwona, niebieska kratke-coz, gusta rzecz wlasna....
Nam pozostaje tylko polowac na taki material. W hurtowni na Skarpowej w Gdansku byla (jakies pol roku temu) kratka czerwona ale to byl bawelniak z dodatkiem lnu. Mozesz Yhm sprawdzic, czy odpowiada Ci ten material:) Wygladal fajnie.
A poduszka na koñcówkê XV w. nie mog³aby byæ z bawe³ny ?
W tym czasie ta tkanina spe³nia³a ju¿ wiele funkcji lnu, wiêc czemu i nie tê ?
Pozdr.
M.
Czy tak± poduszkê te¿ wypchaæ sianem...??
podrawiam
Z tego lnu w niebieskie/czerwone szlaczki to sa robione poszewki a nie sama poduszka. Wsypa sie nazywa ten "pojemnik" na piora, siano, plewy, wlosie, runo itp. tworzacy poduszke. Owa wsypa moze byc z lnu albo nawet jedwabiu na lnianym podkladzie.
Poduszki do siedzenia jak ta
http://www.doctorbeer.com/joyce/emb/westcu...sh/westcush.htm chyba nie mialy podzialu na wsype i poszewke.
Nammah, co do siana to mysle, ze jest to dobry wypelniacz wsypy w warunkach obozowych (wazne zeby sianko nie bylo swieze;))), sloma tez sie nada. Pierze to juz luksus. Slyszalam w kontekscie XIX-wiecznej kultury materialnej wsi o pomyslach typu plewy, sieczka, trociny, ostatnio Maklowicz pokazywal jakas poduche wypelniona liscmi kukurydzy (teren dawnej Jugoslawi ?). Siano jest dosc przewiewne ale daje "kanciasta" poduche co ujemnie wplywa na komfort spania. Duzo lepsze byloby runo owcze. Oba wypelnienia moga jednak powodowac reakcje uczuleniowe wiec ostroznie:)
Dziêki Ewka wielkie
Czyli na turniej po uprzednim zarezerwoananiu sobie tam porcji s³omy/siana mogê sie udaæ z siennikiem i poduszk±, na któr± w³o¿ê jeszcze poszewkê... przykryæ siê p³aszczem i ju¿...
A co do tych poszewek jeszcze.. to by³y one zwi±zywane jako¶ czy na guziki... macie mo¿e jakie¶ dok³adniejsze przedstawienia jak to w Xv wieku mog³o wygl±daæ...?
Z góry dziêki
pozdrawiam
sznurowane byly z jednego albo obu bokow, tworzyl sie taki ladny zygzak albo kratka choc czasem wyglada to jak jakas wstawka z siatki...
http://www.wga.hu/art/m/massys/quentin/1/st_anne5.jpg (pocz.XVIw)
http://www.imagesonline.bl.uk/britishlibra...1&startid=12919
Tu jest fajny obrazek sypialni:
http://www.wga.hu/art/p/pacher/2father5.jpg poduszka w kratke, kapa z futra, itp.(Austria, 1483, Michael Pacher)
http://www.imagesonline.bl.uk/britishlibra...1&startid=12684
zygzaczek z boku jako zapiecie...
Witam,
To ja korzystaj±c z okazji, ¿e by³o ju¿ o kocach do przykrycia i o kratach
Otó¿ dosta³em jako prezent taki do¶æ du¿y we³niany (do¶æ du¿o welny w we³nie, nie zaden syntetyk) koc w krate
I zastanawiam, siê, bo w sumie na turnieje jest jak znalaz³, tylko mam w±tpliwo¶ci co do tej kraty, o ile kraty by³y, to ta moja jest o do¶æ dziwnych kolorach, tzn. koc jest kremowy w czarn± zielon± i niebiesk±i kratê, i jest to troche hmm, oczojebne (hmm g³upia cenzura
) poprostu rzucajace siê w oczy, wiem, ¿e cie¿ko sobie to wyobraziæ, ale moze wrzuce fotke, a jak nie to zrobie szkic w paincie :P.
W ka¿dym razie chodzi mi o to, jak to bêdzie odbierane przez otoczenie
A co do mojego pos³±nia to sk³ada sie ono narazie z siennika, na to dwie baranice, a do przykrycia koc i ew jeszcze jakies skory.
Pozdrawiam, Tasi
jest wiele kocow (niestety pasiastych) w ikonografii wloskiej i francuskiej XIVw., w niemieckiej z lat 20/30tych XVw. i maja one dosc "zdecydowane" kolory:) Lepiej doslij fotke..
http://www.wga.hu/art/p/pacher/2father5.jpg z tylu na relingu wisi cos w kratke, zlozone i przewieszone przez poprzeczke ale czy jest to koc? Jesli tak, to wyglada raczej na jednobarwna krate.
Witam,
Nareszcie uda³o mi siê sko³owaæ cyfraka i machn±³em fotke
Oceñcie sami, wg. mnie jest hmm, troche za bardzo rzucaj±cy sie w oczy, ale mam wybór miêdzy tym kocem (we³nianym :P ), a innym, zrobionym z niewiem czego, i w jakie¶ zwierzatka
Pozdrawiam, Tasi
Hm, 5 stron i w³a¶ciwie niewiele siê dowiedzia³em o ³ó¿kach. Mo¿e po kilku latach (trochê tego minê³o od pierwszych postów o ³ó¿kach) nasza wiedza nieco wzros³a w tej kwestii. Interesowa³o by mnie ³ó¿ko najprostszej konstrukcji, które móg³bym wstawiæ do namiotu. Kto¶ co¶ ma?
Pozdrawiam
Hej. Czy zna kto¶ mo¿e jakie¶ potrwierdzenie w ¼ród³ach ³ó¿ka w którym sznurek jest przeci±gany przez dziurki w ramie, a nie wi±zany wokó³ tej¿e ramy?
Niestety - szuka³em takich ³ó¿ek i nic nie znalaz³em. Ikonografia tylko wkurza - wszystkie ³ó¿ka s± okryte kapami i tyle. Nic nie widaæ.
Wnioskowaæ mo¿na po kszta³cie ³ó¿ek, ¿e niewiele zmieni³y siê od czasów ³ó¿ka z Gokstad.
Mam pytanie do ludziów znajacych siê na tym - jak wykonane jest ³ó¿ko tutaj:
http://www.godecookery.com/tacuin/tacuin09.htmWygl±da to na jak±¶ podstawê/katedrê pod ³ó¿ko. Nie widaæ ³±czeñ, nic. Na jaskó³kê? Wpusty? Kliny? Kombinujê d³ugo i nie mam pomys³u. A chêtnie bym to zrekonstruowa³... Wiele jest takich zagadek z tymi ³ó¿kami.
Ogólnie przegladajac neta i wiele ksia¿ek - o wyrkach wiemy niewiele...
2 pol. XV w.
Obecna Austria, Slowacja i Czechy.
Hej:)
Poszukujê informacji na temat ³ó¿ek z baldachimem, a w³a¶ciwie na temat materia³ów, z których by³ wykonany sam baldachim. Pewnie wykorzystywane by³y drogie materia³y tj. aksamit i at³as. Czy jeszcze inne?
Pozdrawiam
CYTAT(Elf @ 16:13 16.07.2008)
Hej:)
Poszukujê informacji na temat ³ó¿ek z baldachimem, a w³a¶ciwie na temat materia³ów, z których by³ wykonany sam baldachim. Pewnie wykorzystywane by³y drogie materia³y tj. aksamit i at³as. Czy jeszcze inne?
Pozdrawiam
Po pierwsze, ³ó¿ko z baldachimem to do¶æ reprezentacyjna sprawa. W sypialni podobno przyjmowano czêsto go¶ci i mia³o to podkre¶laæ status w³a¶ciciela sypialni i jednocze¶nie zaufanie, któym darzy³ go¶cia. St±d i materia³y by³y drogie.
Je¶li zastanawiasz siê, czy te materia³y mo¿na czym¶ zast±piæ, to jest takie ma³o rozpowszechnione zjawisko jak tkaniny drukowane. Wed³ug traktatu Cennino Cenniniego "Il libro del arte" (XIV wiek) tkaniny takie u¿ywane by³y do ozdabiania ko¶cio³ów, ¶cian, na procesjach i na paradach. Za³±czam przyk³adowy fragment drukowanego lnu. Mówimy tu o drukowaniu przy pomocy stempli. Traktat do znalezienia na sieci. Nie mam danych na temat robienia z tego baldachimów, ale generalnie chodzi o to, ¿e jest to tañszy a byæ mo¿e nawet tymczasowy, robiony "na szybko" zamiennik dla dro¿szych tkanin.
Pozdrawiam,
S³odziutki.
Dziêki za wskazówki. Zobaczymy jak bêdzie wygl±daæ lniany zamiennik. Jedno jest pewne - bêdzie o wiele l¿ejszy:)
Pozdrawiam
W pd. niemieckiej ikonografii sa jeszcze tkaniny ktore mozna uznac za cienkie sukno. Tez jest to material dosc wykwintny w sredniowieczu a dzis dosc jeszcze tani. Poza tym daje dobra izolacje a o to w naszym klimacie glownie chodzilo.
http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server/images/7017633.JPGhttp://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server/images/7006336.JPGNiestety podszewki wygladaja na atlasowe:
http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server/images/7002817.JPGWiekszosc przedstawien to jednak loza ze zlotoglowiem itp.
W ramach (dobre okre¶lenie na temat o ³ó¿kach ;) ) prostowania... p³askorze¼ba przedstawiona na pocz±tku w±tku, z podpisem na XIIIw. zdaje siê byæ du¿o wcze¶niejsza...
Jest to fragment dyptyku i wg. opracowañ ("The Andrews diptych" by Beckwith, John Opublikowano w 1958, H.M. Stationery Off. (London) ) jest datowany na Vw. A wed³ug muzeum w którym siê znajduje na VIIIw (choæ przyznaj± ze mo¿e byæ i V wiek).
Sprawdzi³em jeszcze - i na wielu stronach (g³ównie SCA) jest wpisany jako XIIIw - nie wiem sk±d to siê wziê³o...
ps. Niestety sporo linków jest ju¿ nieaktualnych w w±tku
- polecam sprawdzone przechowanie obrazów
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.