Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Okrycie na noc, ³ó¿ka...
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Meble i wyposa¿enie pomieszczeñ
Stron: 1, 2, 3
Pablo
Witam , ja osobi¶cie u¿ywam ³ó¿ka z 4 czê¶ci po³±czonych zawiasami, (jak w sk³adanych zawiasowych skrzyniach) Dwie d³ugie oko³o 2 metrowe dechy z nó¿kami i solidne budowlane zawiasy plus krótkie 2 deski oko³o 1,2m. W ¶rodek siennik ze s³om± pe³en wypas i wygoda . Oczywi¶cie w ¶rodku sznurowanie - zabiera trochê miejsca w aucie , ale warto...
Pozdrawiam Pablo.
Szeherezada
Witam smile.gif
po ile chodz± u Was skóry baranie? Przypadkiem spotka³am jednego go¶cia, który sprzedaje po 130 PLN i nie wiem, czy nie przesadza.
Sz.
Pinior
Przesadza. Za 70-80 z³ mo¿na spokojnie kupiæ. My u górali kupowali¶my ³adne i du¿e skóry po 55-60.
Aubrey
Potwierdzam, Poznañ skóry baranie chodz± po 80 z³.
Mo¶ka
Tak naprawdê to zale¿y. Skóry baranie mog± byæ przede wszystkim ró¿nej wielko¶ci, mog± mieæ w³osie ró¿nej d³ugo¶ci i gêsto¶ci i mog± byæ ¶mierdz±ce capem (mi akurat to nigdy nie przeszkadza³o, ale dla wielu ten zapach jest nie do zniesienia) albo wyprane. W zale¿no¶ci od tego spotyka³am siê z ró¿nymi cenami, w³a¶nie w przedziale 60-130.
W sumie bardziej op³acaj± siê te tañsze, bo raczej nie s± one dwa razy mniejsze od tych dro¿szych (ko³derka z 3 skór du¿ych nie starcza na dwie osoby, w przeciwieñstwie do 6 skór ma³ych - ale 3 ma³ymi 1 osoba siê nie przykryje, a 3 du¿ymi spokojnie).

Wiêc raczej nie kupuj dro¿ej ni¿ 80z³.
Damien
3 ma³ymi 1 osoba sie nie przykryje? :D zalezy o jak ma³ych mówimy, bo te po 60z³ to maja zazwyczaj wymiary 70 x 90 co daje w miare du¿± powierzchnie je¶li mówimy o 3 skórach po³±czonych, a i nawet 2 skórki potrafi± wystarczyæ ;)
Mo¶ka
no mi znajomy za³atwi³ od górali takie, którymi nie da³oby rady. By³y ma³e, ale z bardzo gêstym w³osem. Z tego co pamiêtam, kosztowa³y ok 60. A mój kumpel ma ko³derkê z 3 i spokojnie daje radê - ale one s± z tych wiêkszych i z tego co pamiêtam p³aci³ za nie ponad stówê.
Szeherezada
Witam smile.gif
w Warszawie ko³o Pa³acu Kultury kupi³am ca³kiem spor± skórê - tak z metr dwadzie¶cia, z gêstym w³osem, d³ugim na ponad sze¶æ centymetrów i do¶æ grub± za 120, z³.
Chyba jeszcze nie przep³aci³am.
Sz.
Laukon
CYTAT(Pablo @ 00:53 11.12.2009) *
Witam , ja osobi¶cie u¿ywam ³ó¿ka z 4 czê¶ci po³±czonych zawiasami, (jak w sk³adanych zawiasowych skrzyniach) Dwie d³ugie oko³o 2 metrowe dechy z nó¿kami i solidne budowlane zawiasy plus krótkie 2 deski oko³o 1,2m. W ¶rodek siennik ze s³om± pe³en wypas i wygoda . Oczywi¶cie w ¶rodku sznurowanie - zabiera trochê miejsca w aucie , ale warto...
Pozdrawiam Pablo.

Zastanawiam siê nad takim ³ó¿kiem. Czy ma ono jakiekolwiek potwierdzenie w ¼ród³ach (sznurowanie, zawiasy /pomijam ¿e budowlane/)?

pozdrawiam!
Laukon
braciszek Boullii
Popularne rozwi±zanie, takie sobie zrobiê.

http://allegro.pl/show_item.php?item=2592336410

Laukon
A co z tymi zawiasami? Maj± jakie¶ historyczne potwierdzenie? (takie rozwi±zanie pomog³oby mi w transporcie tego ³ó¿ka)
kublika
obrazki na koniec XIV

kublika
podczas, gdy obrazki na XV s± takie:

kublika

Laukon
Dziêkujê bardzo smile.gif
To wiele wyja¶nia.
kublika
szczerba.gif szczerba.gif szczerba.gif szczerba.gif
Leszczu
Pozwolê sobie odej¶æ od tematu ³ó¿ek i wróciæ do nakryæ. Jak wygl±da sprawa stosowania futer zwierzêcych jako przykrycie/ko³dra, marzy mi siê ko³derka z lisów(tych naszych rudych). Czy co¶ takiego by³o by poprawne dla pó³nocnej Francji/Anglii w okresie I krucjaty. Jak ewentualnie co¶ takiego wykonaæ (poza zszyciem futer)? Podbijaæ co¶ takiego jak±¶ we³n±/filcem ¿eby siê nie niszczy³o?
madziunia56
Ja siê pod³±czê do tematu... Jakie skóry sa najlepsze dla mieszczan? Mam dylemat miêdzy owczymi a z daniela. Mo¿e mi kto¶ to wyja¶niæ i mnie nakierowaæ? smile.gif
madziunia56
CYTAT(Laukon @ 16:00 28.08.2012) *
CYTAT(Pablo @ 00:53 11.12.2009) *
Pozdrawiam Pablo.

Zastanawiam siê nad takim ³ó¿kiem. Czy ma ono jakiekolwiek potwierdzenie w ¼ród³ach (sznurowanie, zawiasy /pomijam ¿e budowlane/)?

pozdrawiam!
Laukon

Czy ono ma jakie¶ konkretne wymiary czy po prostu dostosoujemy ³ó¿ko pod namiot?
Owka
CYTAT(madziunia56 @ 23:29 24.05.2013) *
Ja siê pod³±czê do tematu... Jakie skóry sa najlepsze dla mieszczan? Mam dylemat miêdzy owczymi a z daniela. Mo¿e mi kto¶ to wyja¶niæ i mnie nakierowaæ? smile.gif

Mieszczan, ale gdzie, kiedy i do czego w zasadzie?
Bo zw³aszcza z danielami zalecam ostro¿no¶æ - czy masz ¶wiadomo¶æ, ¿e jest to gatunek introdukowany?
madziunia56
Nie mia³am pojêcia o tym, ¿e daniele to gatunek introdukowany... Chodzi mi o skórê, któr± mo¿na siê przykryæ (wykorzystaæ do spania). ¦redniozamo¿ne mieszczañstwo, okres oko³ogrunwaldzki, tereny Pomorza.
Owka
CYTAT(madziunia56 @ 22:05 25.05.2013) *
Nie mia³am pojêcia o tym, ¿e daniele to gatunek introdukowany... Chodzi mi o skórê, któr± mo¿na siê przykryæ (wykorzystaæ do spania). ¦redniozamo¿ne mieszczañstwo, okres oko³ogrunwaldzki, tereny Pomorza.

No, to miêdzy tymi dwoma gatunkami wybór ju¿ masz dokonany bigsmile2.gif .

W tym okresie daniele jakoby ju¿ by³y na ¦l±sku, ale raczej tylko jako zwierzyna mo¿nych. Odleg³o¶æ wprawdzie dopuszczaj±ca import, ale trzeba by dokonaæ niez³ej ekwilibrystyki, by uzasadniæ, czemu to mieszczanin z Pomorza sprowadza³ sobie co¶, co by³o:
a) wci±¿ rzadkie, a wiêc trudno dostêpne
b) gorzej nadaj±ce siê do tej funkcji, ni¿ ³atwo dostêpne futerka lokalne
Generalnie jeleniowate nie s± idea³em jako futro do przykrycia, owca bêdzie du¿o lepsza. Niezbyt mo¿e presti¿owa ("Lis grzeje, kuna ch³odzi, soból zdobi, a baran wszy p³odzi" - przys³owie z drugiej po³owy XV w.) ale swoj± zasadnicz± funkcjê spe³ni.
madziunia56
("Lis grzeje, kuna ch³odzi, soból zdobi, a baran wszy p³odzi" - przys³owie z drugiej po³owy XV w.)

Czyli baranki tez odpadaj±? ;)

Owka
Spokojnie, dobra kobieto ;)
Wszy nie z barana siê bra³y, tylko z tego, kto w baranie chadza³ czy sypia³ - a ¿e chadza³o zwykle ch³opstwo i biedota, to z higien± nieszczególnie bywa³o.
Wyznacznikiem wysokiego statusu baranica raczej nie by³a, ale nie oznacza to jakiego¶ kategorycznego zakazu jej u¿ywania. Zw³aszcza, ¿e pewnie raczej my¶lisz o pos³aniu obozowym, a nie rekonstrukcji ma³¿eñskiego ³o¿a w kamienicy, mam racjê? Móg³ Jagie³³o nosiæ barani ko¿uch (fakt, ¿e D³ugosz przytacza to jako dowód jego braku zami³owania do wytwornych strojów), to mo¿e mieszczka pod baranic± sypiaæ.

Je¶li chcesz trochê "podrasowaæ" baranicê, to pomy¶l o zszyciu ko³dry ze skór jagniêcych, zamiast jednej wielkiej skóry ze starego barana. Bêdzie l¿ejsza, miêksza (wiêc lepiej przykryje ¶pi±cego, opadaj±c po bokach), i ciut bardziej "presti¿owa".
madziunia56
Racja, rekonstrukcja obozowa. My¶lê te¿, czy nie zszyæ ze sob± kilku skór w jedn± ca³o¶æ i mieæ ¶liczn± ko³derkê. Ale to albo z barana, albo z owieczki.
Nikodem
CYTAT(braciszek Boullii @ 19:12 28.08.2012) *
Popularne rozwi±zanie, takie sobie zrobiê.

http://allegro.pl/show_item.php?item=2592336410

Czy takie ³ó¿ko ma jakiekolwiek 'zaczepienie' w historii? Chcia³bym sobie takie sprawiæ na XII/XIII wiek i nie wiem czy jest ok czy nie.
kublika
A ja wrócê do ko³der - czy tylko pierzyna, czy na jakie¶ we³niane wype³nienie s± dowody?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.