CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 12:39 02.04.2010)
Trening w minimalnym obci±¿eniu pozwala na regularne i d³ugotrwa³e wymiany sekwencji, uk³adów, powtórzeñ - do znudzenia.
Zdefiniujmy minimalne obci±¿enie.
Dla mnie to t-shirt, jaki¶ ochraniacz na g³owê i co¶ lekkiego do rêki. Je¶li æwiczenie wymaga jakiej¶ formy kontaktu/trafienia na oporuj±cym przeciwniku (zadaniówka), to tak czy inaczej konieczne s± pe³niejsze ochraniacze. Czyli, najpro¶ciej logistycznie - te do walki. Do walk w zbrojach - blachy na przeszywce. Nie ma sobie co komplikowaæ ¿ycia.
Na minimalnym obci±¿eniu nale¿y wprowadzaæ now± technikê, ale ju¿ j± doskonaliæ najlepiej w "normalnych" warunkach, z realnymi bod¼cami. Wprowadzanie nowej techniki jest te¿ ca³kowicie osobnym tematem od kwestii przygotowania kondycyjnego.
Wzrasta szybko¶æ i forma i osnowa - w miarê bez bole¶nie (nie licz±c batów).
Czyli najlepsze do trenowania szermierki jest trenowanie szermierki
, co próbujê przekazaæ od samego pocz±tku.
Którego nie da siê uskuteczniæ (bez nadmiernego ryzyka kontuzji) bez odpowiednich ochraniaczy, lub odpuszczenia dynamiki. Któr± to utratê dynamiki zwi±zan± z niepe³nymi ochraniaczami trzeba potem okupiæ wiêksz± ilo¶ci± czasu treningowego...
Jak nie mogê lutn±æ partnera w g³owê czy rêkê na pe³nej szybko¶ci (co oczywi¶cie nie znaczy, ¿e koniecznie z ca³ej si³y), to rozwijanie tej szybko¶ci bêdê mia³ utrudnione.
Potem starczy oko³o 7 treningów w pe³nych blachach ¿eby siê przestawiæ na tryb "ciê¿ki".
Zwracam uwagê, ¿e te 7 treningów (czyli kilkana¶cie h racjonalnie ukierunkowanego wysi³ku), bior±c pod uwagê typowy wygl±d treningu "na bractwie", to czasami _znaczny_ procent czasu w ogóle po¶wiêcanego na to zajêcie poza sezonem...
W druga stronê - ¿yczê powodzenia - co¶ nam siê tutaj praktyki rozmijaj±??? Czy co¶ zgubi³em po drodze?
Rzeczywisto¶æ typowego treningu "na bractwie", w odró¿nieniu od ukierunkowanego treningu w zorganizowanej i racjonalnie prowadzonej grupie.
A mo¿e mam mniej czasu i cierpliwo¶ci i robiê schodz±c z górki a nie jak koñ pod górkê???
Wydaje mi siê, ¿e Ty piszesz o treningu "z broni± w rêku" z ¿ywym partnerem i, zak³adam, w adekwatnych ochraniaczach. Mylê siê?
Odnios³em wra¿enie, ¿e Yogesh i mblade z jakich¶ przyczyn chc± porozmawiaæ o zamiennikach - nartach, biegach, treningu solo itp.
Ja mam za ma³o czasu i cierpliwo¶ci, ¿eby ³adowaæ czas w uczenie siê tenisa czy jazdy na nartach - wolê go spêdziæ æwicz±c szermierkê, lub przynajmniej robi±c rzeczy ukierunkowane na szermierkê w formie mnie interesuj±cej...
Pozdrowienia
PS: Czemu automatyczna cenzura zamienia "bicykl nowocze¶nie" na ciosnek?