Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Metodyka treningu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2
gomba
Mblade czy mo¿na prosiæ o autora i tytu³ tej ksi±¿ki z 13 poziomami zaawansowania,k³aniam Gomba
Marcin Surdel
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 12:39 02.04.2010) *
Trening w minimalnym obci±¿eniu pozwala na regularne i d³ugotrwa³e wymiany sekwencji, uk³adów, powtórzeñ - do znudzenia.

Zdefiniujmy minimalne obci±¿enie.
Dla mnie to t-shirt, jaki¶ ochraniacz na g³owê i co¶ lekkiego do rêki. Je¶li æwiczenie wymaga jakiej¶ formy kontaktu/trafienia na oporuj±cym przeciwniku (zadaniówka), to tak czy inaczej konieczne s± pe³niejsze ochraniacze. Czyli, najpro¶ciej logistycznie - te do walki. Do walk w zbrojach - blachy na przeszywce. Nie ma sobie co komplikowaæ ¿ycia.

Na minimalnym obci±¿eniu nale¿y wprowadzaæ now± technikê, ale ju¿ j± doskonaliæ najlepiej w "normalnych" warunkach, z realnymi bod¼cami. Wprowadzanie nowej techniki jest te¿ ca³kowicie osobnym tematem od kwestii przygotowania kondycyjnego.

Wzrasta szybko¶æ i forma i osnowa - w miarê bez bole¶nie (nie licz±c batów).

Czyli najlepsze do trenowania szermierki jest trenowanie szermierki icon_wink.gif, co próbujê przekazaæ od samego pocz±tku.
Którego nie da siê uskuteczniæ (bez nadmiernego ryzyka kontuzji) bez odpowiednich ochraniaczy, lub odpuszczenia dynamiki. Któr± to utratê dynamiki zwi±zan± z niepe³nymi ochraniaczami trzeba potem okupiæ wiêksz± ilo¶ci± czasu treningowego...
Jak nie mogê lutn±æ partnera w g³owê czy rêkê na pe³nej szybko¶ci (co oczywi¶cie nie znaczy, ¿e koniecznie z ca³ej si³y), to rozwijanie tej szybko¶ci bêdê mia³ utrudnione.

Potem starczy oko³o 7 treningów w pe³nych blachach ¿eby siê przestawiæ na tryb "ciê¿ki".

Zwracam uwagê, ¿e te 7 treningów (czyli kilkana¶cie h racjonalnie ukierunkowanego wysi³ku), bior±c pod uwagê typowy wygl±d treningu "na bractwie", to czasami _znaczny_ procent czasu w ogóle po¶wiêcanego na to zajêcie poza sezonem...

W druga stronê - ¿yczê powodzenia - co¶ nam siê tutaj praktyki rozmijaj±??? Czy co¶ zgubi³em po drodze?

Rzeczywisto¶æ typowego treningu "na bractwie", w odró¿nieniu od ukierunkowanego treningu w zorganizowanej i racjonalnie prowadzonej grupie.

A mo¿e mam mniej czasu i cierpliwo¶ci i robiê schodz±c z górki a nie jak koñ pod górkê???

Wydaje mi siê, ¿e Ty piszesz o treningu "z broni± w rêku" z ¿ywym partnerem i, zak³adam, w adekwatnych ochraniaczach. Mylê siê?
Odnios³em wra¿enie, ¿e Yogesh i mblade z jakich¶ przyczyn chc± porozmawiaæ o zamiennikach - nartach, biegach, treningu solo itp.

Ja mam za ma³o czasu i cierpliwo¶ci, ¿eby ³adowaæ czas w uczenie siê tenisa czy jazdy na nartach - wolê go spêdziæ æwicz±c szermierkê, lub przynajmniej robi±c rzeczy ukierunkowane na szermierkê w formie mnie interesuj±cej...

Pozdrowienia

PS: Czemu automatyczna cenzura zamienia "bicykl nowocze¶nie" na ciosnek?
Rafa³ Pr±dzyñski
No i w zasadzie wszytko jasne i siê jednak zgadzamy w ca³ej rozci±g³o¶ci (nie znoszê tenisa - no chyba popatrzeæ na fajne tenisistki bigsmile2.gif

Tylko jedno - zbroja kosztuje oko³o dajmy na to 6000 - 10 000, zbroja z ochraniaczy oko³o 500 do 1 000

Blachy niszcz± siê znakomicie bardziej na treningowych "kijach" ni¿ buzer - choæ i buzer ulega dewastacji - stosunek dewastacji jest jednak bardziej roz³o¿ony w czasie - 5 krotnie bardziej.

"Kij" wazy wiêcej ni¿ miecz, ale za to buzer wazy znacznie mniej.

Zbroja niszczy siê równie¿ od treningu mieczem ale te 10-15 godzin nic jej za bardzo nie zrobi.

Ekonomia czau, pieni±dza i efektywno¶ci pracy id± tutaj w jednym zaprzêgu.
Adsumus
Czy mi siê wydajê, czy Monika pyta³a o trening bez partnera? Z "szermierki" zostaje s³up i suche sekwencjê. A odpowiednie æwiczenia si³owe rozbuduj± si³ê funkcjonaln±...
http://www.youtube.com/watch?v=YRmmbsPOiMY...player_embedded
A poza tym p³ywanie, ciosnek, bieganie czy narty na poziomie amatorskim na pewno nie przeszkodz± w ró¿nego rodzaju machaniu mieczem...

CYTAT
PS: Czemu automatyczna cenzura zamienia "bicykl nowocze¶nie" na ciosnek?

No w³a¶nie Panie Moderatorze icon_wink.gif
Monika ksf
CYTAT(Marcin Surdel @ 09:45 02.04.2010) *
Czyli obci±¿enie takie, jak od dwulitrowej butelka coca-coli trzymanej w ka¿dej d³oni. Nie dramatyzujmy, ale te¿ nie oczekujmy cudów od nieregularnego, okazjonalnego treningu.
Ca³y problem w tym, ¿e akurat ja trenujê regularnie a nie okazyjnie. Istnieje ró¿nica miêdzy sparringami szabl± w lekkich ochraniaczach a mieczem z tarcz±, z ciê¿szymi ochraniaczami. Inny wysi³ek równie¿ kondycyjny.

Raczej dostosowywaæ sprzêt do w³asnych mo¿liwo¶ci. W razie braku mo¿liwo¶ci - najpierw je zbudowaæ, dopiero potem my¶leæ o intensywnym treningu.
Od czego¶ trzeba zacz±æ, zw³aszcza, je¶li "na dzieñ dobry" brakuje wydolno¶ci. W czê¶ci grup buduje siê to w ramach wspólnego treningu - np. w formie 45minutowej "rozgrzewki", która de facto jest rozgrzewk± p³ynnie przechodz±c± w trening kondycyjny. Kwestia umowy grupy i prowadz±cego.
Nie jest dobrym pomys³em robienie si³owej d³ugiej rozgrzewki przed sprringami w ciê¿szym sprzêcie. Szlak trafia glikolen i szybko¶æ. Na si³ówkê jest czas po walkach, jak komu¶ nie chce siê w domu, a to jest jego jedyny trenig, jaki robi w ci±gu tygodnia.

CYTAT(Adsumus @ 16:00 02.04.2010) *
Czy mi siê wydajê, czy Monika pyta³a o trening bez partnera? Z "szermierki" zostaje s³up i suche sekwencjê. A odpowiednie æwiczenia si³owe rozbuduj± si³ê funkcjonaln±...
Chodzi³o mi o to, jak poszerzyæ samodzielny trening, gdy ma siê mo¿liwo¶æ treningu mieczem z tarcz± ze sparringpartnerami w dostatecznie zabezpieczaj±cym sprzêcie tylko raz w tygodniu.
Lekk± broni± (400,700 i 860 gram) robiê dodatkowo sparringi dwa, trzy razy w tygodniu, zamiast lekkiej kurtki zak³adam przeszywê (przez to jestem troche wolniejsza i szybciej siê meczê), ale nie zawsze, by ró¿nicowaæ "bod¿ce" ;).

Ten filmik to synteza treningu na dynamikê miê¶ni, Adsumusie, ale ty potrafisz zakompleksiæ cz³owieka. Na obecn± chwilê ten poziom jest dla mnie nieosi±galny ;), ale w³a¶nie o tak± dynamikê chodzi. Szybko¶æ reakcji æwiczê graj±c w tenisa sto³owego na ma³ym stole (taki zmie¶ci³ siê w "salonie" ;) ).

Gomba, podam tytu³ tej ksi±zki, jak bêdê w domu, w ka¿dym razie, by by³y szybkie efekty trzeba po¶wiêciêc ¶rednio trzy treningi w tygodniu (w pierszym tygodniu robi siê 5 trenigów dzieñ po dniu, pó¼niej 3, pó¼niej dwa, przerwa dwa dni i znowu harówa 3x tyg.). Taki trening mo¿na jeszcze podzieliæ na dwa, jest tylko problem, by to wszystko zsynchronizowaæ z treningami "interwa³owymi" typu szermierka. Bardzo niefajnie sparruje siê wieczorem, jak rano robi³o siê si³kê ;).
Monika ksf
CYTAT(gomba @ 13:36 02.04.2010) *
Mblade czy mo¿na prosiæ o autora i tytu³ tej ksi±¿ki z 13 poziomami zaawansowania,k³aniam Gomba

"Trening si³owy bez sprzêtu" Olivier Lafay, ilustracje Herve Audouy (tytu³ orygina³u: "Methode de musculation"), Wydawca JK, ul. Krokusowa 1/3, 92-11 £ód¼, Wydanie 1, £ód¼ 2007,
e-mail: handlowy@grupaA5.com
to ta ksi±¿ka:
http://www.sport-shop.pl/trening-silowy-be...CFUoTzAoduV19GA
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Z mojej strony zaproponujê: Ross Enamait 'Never Gymless' bez ¿elastwa, oraz Infinite Intensity, pisane pod bokserów, wiêc wysi³ek podobny, choæ wiadomo, mo¿na i trzeba modyfikowaæ pod szermierkê, jest to do zrobienia. Do tego Ross pokazuje jak przygotowaæ plan treningowy kondycja/si³a/dynamika/sport walki, w jakiej kolejnosci trenowac jakie aspekty itd. To tak wzglêdem przygotowania ogólnego.
Pzdr
Gwyn
Marcin Surdel
CYTAT(mblade @ 17:38 06.04.2010) *
Czyli obci±¿enie takie, jak od dwulitrowej butelka coca-coli trzymanej w ka¿dej d³oni. Nie dramatyzujmy, ale te¿ nie oczekujmy cudów od nieregularnego, okazjonalnego treningu.
Ca³y problem w tym, ¿e akurat ja trenujê regularnie a nie okazyjnie. Istnieje ró¿nica miêdzy sparringami szabl± w lekkich ochraniaczach a mieczem z tarcz±, z ciê¿szymi ochraniaczami. Inny wysi³ek równie¿ kondycyjny.

Toæ piszê. Je¶li nie trenujesz regularnie mieczem i tarcz±, to nie ma co siê spodziewaæ znacz±cych postêpów. Ró¿nicê w charakterze wysi³ku sama zauwa¿y³a¶.

Raczej dostosowywaæ sprzêt do w³asnych mo¿liwo¶ci. W razie braku mo¿liwo¶ci - najpierw je zbudowaæ, dopiero potem my¶leæ o intensywnym treningu.
Od czego¶ trzeba zacz±æ, zw³aszcza, je¶li "na dzieñ dobry" brakuje wydolno¶ci. W czê¶ci grup buduje siê to w ramach wspólnego treningu - np. w formie 45minutowej "rozgrzewki", która de facto jest rozgrzewk± p³ynnie przechodz±c± w trening kondycyjny. Kwestia umowy grupy i prowadz±cego.
Nie jest dobrym pomys³em robienie si³owej d³ugiej rozgrzewki przed sprringami w ciê¿szym sprzêcie. Szlak trafia glikolen i szybko¶æ. Na si³ówkê jest czas po walkach, jak komu¶ nie chce siê w domu, a to jest jego jedyny trenig, jaki robi w ci±gu tygodnia.

Toæ piszê. Wszystko zale¿y od ekipy i planu treningowego, realizowanego przez prowadz±cego i æwicz±cych. Je¶li to jedyny trening w tygodniu, to zazwyczaj jest to jedyna okazja do budowania, jak to Rafa³ nazywa, "osnowy".
Dwa, walki treningowe to nie walki o wynik - ich prowadzenie na zmêczonym wstêpnie organizmie ma swoje zalety, bo np. wymusza poprawniejsz± technicznie postaæ ruchu. Bo brutalnie po prostu nie ma si³y, ¿eby braki techniczne schowaæ pod wydolno¶ci±.

Chodzi³o mi o to, jak poszerzyæ samodzielny trening, gdy ma siê mo¿liwo¶æ treningu mieczem z tarcz± ze sparringpartnerami w dostatecznie zabezpieczaj±cym sprzêcie tylko raz w tygodniu.

S³up(w dowolnej postaci) i sekwencje, w takim razie - ale dobierane nie pod k±tem symulowania walki, tylko pod k±tem budowania sprawno¶ci odpowiednich grup miê¶niowych pod obci±¿enia charakterystyczne dla walki zestawem. Mo¿liwie z reakcj± na bodziec zewnêtrzny.

Lekk± broni± (400,700 i 860 gram) robiê dodatkowo sparringi dwa, trzy razy w tygodniu, zamiast lekkiej kurtki zak³adam przeszywê (przez to jestem troche wolniejsza i szybciej siê meczê), ale nie zawsze, by ró¿nicowaæ "bod¿ce" ;).

To trzeba by zdecydowaæ, czy te sparingi lekk± broni± maj± byæ narzêdziem treningowym pod miecz i tarczê, czy celem samym w sobie. Bez modyfikacji obu funkcji na raz raczej nie spe³ni±, choæby ze wzglêdu na istotnie ró¿ne obci±¿enia i charakter ruchu.

Pozdrowienia
Monika ksf
CYTAT(Marcin Surdel @ 13:44 07.04.2010) *
To trzeba by zdecydowaæ, czy te sparingi lekk± broni± maj± byæ narzêdziem treningowym pod miecz i tarczê, czy celem samym w sobie. Bez modyfikacji obu funkcji na raz raczej nie spe³ni±, choæby ze wzglêdu na istotnie ró¿ne obci±¿enia i charakter ruchu.
Czyli specjalizacja, zamiast ³apania dwóch srok za ogon na raz.
Marcin Surdel
CYTAT(mblade @ 17:50 08.04.2010) *
Czyli specjalizacja, zamiast ³apania dwóch srok za ogon na raz.

Raczej wyznaczenie sobie priorytetów i zdecydowanie siê na "g³ówny" system/sztukê. Nie da siê byæ wybitnym we wszystkim naraz.

Pozdrowienia
Monika ksf
Co¶ zastój na tym formu, ¶nie¿ek za oknem, czas zabraæ siê za ogólnorozojowkê, tak± któr± mo¿na robiæ w domciu, nie chce mi siê ok³adac mieczem opon, ¶lizagaj±c siê na ¶niegu ;).
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 14:21 01.04.2010) *
I ca³kowicie siê zgadzam - kolarstwo i ciê¿ary - furda - chyba ¿e mamy na my¶li ciê¿ary wedle np. metody Eugena Sandowa (oko³o 1900 roku) jako poranna æwiczenia po przebudzeniu - nie w ci±gu treningowym szermierki - spodziewajcie siê cudownych efektów.
I tak wracamy do podstaw, trening na si³owni to lipa. Lepiej zabraæ siê za ciêzarki z r±czk±, rwania, podrzuty, nadrzty, wyciskanie w pochyleniu itp, o ile krêgos³up to wtrzyma smile.gif. Bêdê siê katowaæ z rana, jak dziadek Sandow zaleca³ ;).
co¿ dla pocz±tkujacych pañ
http://www.youtube.com/watch?v=gBaogK4G8y4
i dla zaawansowanych twardzieli ;):
http://www.youtube.com/watch?v=5rRtKmgzPmY
Tutaj jest pe³ny przeglad tych diabelskich æwiczonek:
http://www.youtube.com/user/MBodyStrength#...DBE9CF077FF3459

Ciekwski jak trenow±æ w korelacji ze sportami walki:
http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=3568

Ps Rafale mo¿esz co¶ skrobn±æ nt tej metody Sandowa?

Jeszcz taka ma³a zaprawa przed sezonem smile.gif:
http://www.youtube.com/watch?v=YQ1ZYMUcJno
Rafa³ Pr±dzyñski
Kurczê - zeskanowa³em Sandowa z rysunkami i tabel± æwiczeñ (no ma jeden b³±d ale ka¿dy wy³owi to sam) i za dyjab³a nie umiem tego tutaj wkleiæ - Mblade pomóz bo jestem z epoki przedindustrialnej crazy.gif
Monika ksf
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 16:00 21.12.2010) *
Kurczê - zeskanowa³em Sandowa z rysunkami i tabel± æwiczeñ (no ma jeden b³±d ale ka¿dy wy³owi to sam) i za dyjab³a nie umiem tego tutaj wkleiæ - Mblade pomóz bo jestem z epoki przedindustrialnej crazy.gif
Chyba tylko skan na maila smile.gif. No ja tez jestem na bakier z wiedz± "informatyczn±".
Na dole wiadomo¶ci masz:
Przegl±daj - Wy¶lij. Trzeba znalezæ plik na kompie i wys³aæ, jak zwyk³y za³±cznik, niestety, jak plik za du¿y to pewnie siê nie wklei. Mo¿e kots pomo¿e co z tym fantem zrobiæ? Rafale mój adres skrzynki wysy³am na priva.
Rafa³ Pr±dzyñski
Aby dosz³o do Ciebie?
Monika ksf
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 16:30 23.12.2010) *
Aby dosz³o do Ciebie?
Dziêkujê, dosz³o, mam tylko trochê zamieszania w pracy i przyjemno¶ci muszê sobie dozowaæ ;), dlatego tylko na szybkiego przegl±dnê³am podes³ane materia³y.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.