Witam,
na jakich dystansach strzelacie? i jakie ³uki stosujecie strzelaj±c tych dystansów (chodzi o si³ê ³uku)?
pozdrawiam,
Armin.
Ja pomykam z SKB50 35# na dystansach do 30m
Wiem, wiem,, za s³aby na dalsze odleg³o¶ci...
Czasem strzelam z drewników w³asnej roboty to wtedy ró¿nie jak silny ³uk to i na 40 ale celno¶æ marna bo ma³± praktyka
Kiedy dorobiê siê WF ko³o 50# to bêdê i do 50m strzela³, ale na razie nie mam 2 ³uku.
jako ¿e lubiê tzw. 3D to strzelam nie mierz±c dystansu np. do butelek po mineralnej, tarcz ustawianych na ziemi (np. o wymiarach 20x30cm) itd.
Czasem strzelam np z 15-25m do tarczy FITA 40 ju¿ na stojaku.
PS. Ostatnio z ok. 25-30m "ubi³em" ma³± pi³kê dzieciêc± za 1 strza³em
Witam,
Ja najbardziej lubie duze dystanse, przez pewien czas strzelalem na 150m, plaski teren.
Poczatkowo szlo okropnie, ale przy kazdej kolejnej sesji coraz lepiej, takze nie musialem juz duzo chodzi zeby pozbierac strzaly
Zauwazylem jednak, ze szybko sie wypada z gry, po dluzszej przerwie i trzeba dlugo nadrabiac straty.
Luk, Bear Grizzly, #55@29", FF, technika trzy palce
Mnie siê zdarza strzelaæ na 18, 25, 30 i 50m. a raczej zdarza³o w zesz³ym sezonie, ten jeszcze nie otwarty.
paradoksalnie 25 lubi³em najbardziej, jako¶ najlepiej sz³y a i taki dystans max. mia³em do dyspozycji (ergo najwiêcej na nim æwiczy³em.). strza³ by³ oddawany do 80-tki, s³omianki na stojaku zawieszone na 1,5m. oraz do chocho³a wys 80 cm.zawieszonego na tej samej wys.
³uk to Kry-Tat, 46#/54" od Bisoka.
ja mam przeno¶n± tarcze w³asnej roboty 40x60 cm.Strzelam z cisowego longbow 20 kg ( ok 45 funtów) naci±g 27 cali , nie ci±gne dalej bo go oszczêdzam a zreszt± mam krótkie koñczyny i tyle jest dla mnie w sam raz. Trenuje na dystansach 15, 20, 25 , 30, 40, 50. Na takie dystanse w miarê jakos mi idzie . Trafienia z 70 - 80 metrów to ju¿ raczej przypadek.
Ja strzelam na dystansie 145m w tarcze 50x100cm w³asnym klonowym koreañczykiem 18kg@29" ¶rednio trafiam 2 na 12;)
Bartek - 40 funtowym ³ukiem na 145m?! Podziwiam. Ja jak swoim 35-cio funciakiem mam z ponad 30m strzelaæ to siê za g³owê ³apiê
Robin - z czego zrobi³e¶ tarczê przeno¶n±, masz jaki¶ dobry patent, warty polecenia?
Przepraszam ze siê wtr±cê,
lepsze od s³omianek s± pil¶nie u³o¿enie obok siebie sklejone i spiête klamrami. nie puszcz± strza³y nie ma bata. a dobrze siê z nich wyjmuje, tylko s± strasznie ciê¿kie. Moja przeno¶na to skrêcony z ³aty dachowej trójnóg, i mata s³omiana na nim. dobrze siê nosi zawiesiæ matê na stojaku i na ramiê i mo¿na dyndaæ (w moim przypadku jakie¶ 500m.).
co do dalekich dystansów: no powiem tak: jak strzela³em na 150m, to po którym z kolei strzale dosta³em depresji i skoñczy³o siê strzelanie na wiêkszych jak 80m mam za s³abe ramiê do takich imprez. jak dmuchnie mocniej (pó³ biedy jak pod strza³e albo w nasade) ale od boku to nosi j± gdzie chce.
z boczkowego strzela³em na 150m, ale z celownikiem ¶wiat³owodowym i czasem mierzenia >3 to se mo¿na strzelaæ a nie na ¿ywca z historycznopodobnych.
optimum przypada chyba na 25-50m? jak siê Wam wydaje?
pzdr.
Armin.
mój patent to materac z trawy morskiej, nie ma lepszej rzeczy . W odró¿nieniu od pil¶ni i s³omianek w zasadzie niezniszczalny, strzelam do niego juz 2 lata i jak nowy a zatrzymuje nawet bodkiny z bardzo silnych ³uków. Na 150 metrów to ju¿ dystans clout. Dla tradycyjnych powy¿ej 50 metrów to ju¿ ciê¿ka sprawa.Widzia³em co sie dzia³o w zesz³ym roku w Gnie¼nie , gdzie zwyciêzca z odleg³o¶ci 55 metrów strzelaj±c do s³omianki 80 cm ¶rednicy uzyska³ w 3 strza³ach 4 pc - trafi³ 1 strza³ê. Reszta z finalistów z tego co pamiêtam wogóle nie wcelowa³a.Startowa³o prawie 50 ³uczników.
To jacy¶ s³abi ³ucznicy s± w Gnie¼nie, z 50 metrów do celu o ¶r. 80cm my¶lê ¿e bym pocelowa³. Zreszt± dzisiaj jak wrócê ze szko³y to sprawdzê.
Nie tylko widziales ale brales tez udzial w tym turnieju i bardzo szybko z niego odpadles i nie krytykuj bo na tych 50 lucznikow jakos w finale nie byles .
Witam!
Tak sobie czytam Panowie, i dochodzê do wniosku ¿e jest tendencja albo do strzelania bez przeszkód na drakoñskie dystanse, albo strzelanie z 40-50 metrów, co i tak dla niektórych ³uków/³uczników jest nadto. To jest ciekawe pole do dyskusji. Ja osobi¶cie lubiê strzelanie na naprawdê spore dystanse, ale "sporo" to dla mnie 60-75 metrów. Po pierwsze dlatego ¿e nie mam terenu do strzelania, bo na mojej strzelnicy jest zasiêg do 70m. Po drugie dlatego ¿e posiadam Bisoka 19 kg i niestety tym meblem nie dostrzelê zbyt daleko
Te tendencje przypominaj± mi bli¼niaczy problem jaki zauwa¿y³em odno¶nie ³uków. W jednych grupach mój Bisok to ³uk prawie ¿e damski(bez urazy dla pañ), a w innych to sporej si³y broñ. Dodam ¿e nie zauwa¿y³em tendencji do tego aby s³absze ³uki zazwyczaj znajdowa³y siê w arsenale pocz±tkuj±cych. Tendencja jest raczej mieszana.
A wracaj±c do dystansów to muszê powiedzieæ ¿e te 150 metrów jest dla mnie czysta abstrakcja. Ale mam nadziejê ¿e zobaczê to w Toruniu ;)
Acha, Bodzio o co Ci chodzi?? Robin jedynie poda³ informacje dotycz±ce skuteczno¶ci odnosz±c siê do empirii. Zupe³nie nie by³o ¿adnej oceny tej sytuacji. Jak dla mnie to takie wyniki by³y ca³kiem naturalne, przy za³o¿eniu ¿e siê strzela ³ukami tradycyjnymi.
Robin, a drogo taka trawa morska wychodzi?
Pozdro
Chaos
Ja, tak jak Chaos666, strzelam Bisokiem ale jeszcze s³abszym – 17 kg. Dystans do 50 m, najczê¶ciej 35-40 m. Strzelanie na dalsze odleg³o¶ci nie wchodzi w rachubê, ca³kowity zasiêg tego ³uku to 160 m wiêc nie mam mowy o jakimkolwiek celowaniu na dystans powy¿ej 70 m, czysta loteria.
Dystans 40 m ca³kowicie mnie satysfakcjonuje.
Je¶li za rok czy dwa nadal bêdê strzela³ to planujê zakup czego¶ w granicach 25 kg i wtedy spróbujê si³ na wiêkszych dystansach.
czy ja krytykujê? co¶ chyba siê nie zrozumieli¶my - poda³em wyniki konkursu w gnie¼nie. A poza tym ¿eby krytykowaæ to trzeba byæ w czym¶ dobrym a ja bynajmniej superstrzelcem nie jestem. W zesz³ym roku w Gnie¼nie odpad³em bardzo szybko, ale trenujê pilnie i mo¿e w tym sezonie wyniki bêd± ciut lepsze.
materac z trawy morskiej kupi³em z tego co pamiêtam za ok 100 z³.Mozna z niego zrobic 2-3 tarcze wiêc jak dla paru osób to nie wychodzi duzo. Zreszt± moge przywie¼æ jedn± do Torunia, moze siê nada to testu penetracji bo fajnie zatrzymuje strza³y. A w Gnie¼nie wcale s³abi ³ucznicy nie byli, sporo znanych nazwisk i mnóstwo piêknych ³uków.Ale to s± jedynie 3 strza³y , znaczny dystans no i stres.Na treningach sie ³atwiej strzela.
Pieszo- najczê¶ciej z 25-30 do tarczy s³omiankowej z Samick Windfighter 45#
Konno- najczê¶ciej z podobnych odleg³o¶ci do s³omianki 110cm z Grozer Nomad Baszkir 39#
Czasami zdarza mi siê strzelaæ z wiêkszych odleg³o¶ci gwoli zupe³nie zabawy. Oba ³uki s± relatywnie dono¶ne, ale te¿ ma³o celne na du¿e odleg³o¶ci i powy¿ej 50 metrów trudno uzyskaæ, lub nie potrafiê uzyskaæ, dostatecznego skupienia.
Chaos666, odnosnie tych "drakonskich dystansow" zalezy od tego jakie sa twoje oczekiwania i jak powaznie do tego podchodzisz;
Zarowno Koreanczycy jak i Butanczycy strzelaja na takie dystanse;
150m to poltora boiska, tam gdzie strzelalem bramki mialy wysokie tyczki (jak w rugby)
Na poczatku mialem wiec punkt odniesienia z czasem strzelalem coraz bardziej na wyczucie;
Punkty startowe zrobilem sobie okolo 60m za kazda z bramek, celem byla ta wytara z trawy i piaszczysta, dobrze widoczna z takiej odleglosci czesc pod braka. Strzelalem w jedna strone, potem szedlem pozbierac strzaly i strzelalem w druga. Zabawa przednia bo z kazdym razem kiedy strzala spadala we wlasciwym miejscu wzbijala kurz, wiedzialem wiec czy "trafilem" czy nie.
Najtrudniej do takiego strzelania znalezc odpowiednie miejsce i nie raz wracalem troche wkurzony bo ktos z pilka juz mnie tam uprzedzil. Wracajac jednak do samej zabawy, to znakomicie taka praktywka wyostrza spust i powtarzalnosc naciagu, po takiej sesji te 50m wydaje sie malym dystansem; Dobre strzaly maja tez niebagatelne znaczenie.
A co do "celnosci" to juz sprawa wzgledna, ja nie jezdze na turnieje, strzelam bolubie a konkuruje w sumie sam ze soba.
Hej!
Widzê ¿e dyskusja nabiera rumieñców
Ja niestety muszê przyznaæ ¿e jestem kiepskim strzelcem, i na dystansie do 40 m niestety polegnê prawie z ka¿dym. Ja to trochê jak Daniel, strzelam bo lubiê, ale niestety nie umiem trafiæ 3 strza³ami w oko komara
No có¿, ale zapa³ ³uczniczy mnie nie opuszcza
Robin we¼ do Torunia jedn± matê z tej trawy. Zobaczymy co i jak i jeszcze do nie postrzelamy
Daniel z tym boiskiem to ca³kiem fajna sprawa, ale mnie nikt nie wpu¶ci w Toruniu na boisko
A je¶li chodzi o strzelanie w grupie to (Ciebie te¿ Daniel) na prawdê zapraszam do Torunia w przysz³± niedzielê. Kupê zabawy gwarantujê i obiecujê ¿e towarzystwo dopisze
Jeszcze link dla zagubionych
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=19017Pozdro
Chaos
do³±czam do tych co strzelaj± bo lubi±. Z tego wzglêdu, oraz z dba³o¶ci o w³asn± kondycje psychiczn± odpadaj± dystanse wiêksze jak 80m. z 25 to jest tak w miarê w porz±dku.
A teraz mam pytanie, równie¿ na temat dystansu, ale bardziej od technicznej strony: stosujecie kreski na majdanie jako prowizoryczne celowniki, czy raczej na czuja lecicie? Albo jakie¶ pseudo-celownicze metody macie? przyznam szczerze ¿e ja na czuja. Kto¶ wspomina³ o 3D tutaj? no to chcia³em powiedzieæ ¿e po 25m to ju¿ nie wiem jaka jest odleg³o¶æ do celu:D
CYTAT(armin.zbrojni @ 00:58 21.04.2009)
stosujecie kreski na majdanie jako prowizoryczne celowniki, czy raczej na czuja lecicie? Albo jakie¶ pseudo-celownicze metody macie? przyznam szczerze ¿e ja na czuja. Kto¶ wspomina³ o 3D tutaj? no to chcia³em powiedzieæ ¿e po 25m to ju¿ nie wiem jaka jest odleg³o¶æ do celu:D
Witam!
To czy stosujesz celowniki, zale¿ne jest od tego czy rekonstruujesz medievalnego ³ucznika czy raczej nic z tych rzeczy. Je¿eli nie interesuj± Ciê klimaty ¶redniowiecza to sprawa jest prosta, stosuj co tam chcesz, kreski, b±czki, pó³ki itd. Ale w drugim przypadku sprawa jest dosyæ ortodoksyjna. Niestety(a mo¿e stety) jestem za t± 2 opcj±
W ³ukach z tamtej epoki (mówiê o prostych) nie by³o ¿adnych pó³ek, strza³ê podtrzymujesz na kostce lewej d³oni. £ucznicy angielscy nie nosili nawet ochrony tej d³oni, poniewa¿ mieli w tych miejscach mocno zrogowacia³± skórê
Strzelasz dwoma lub trzema palcami, ci±gn±c strza³ê do policzka, ewentualnie do oka. Zupe³nie odpada naci±ganie ciêciwy do ust. Acha, na ³ukach angielskich nie by³o ¿adnej r±czki obszytej do trzymania ³uku. Ten patent wprowadzi³a epoka wiktoriañska. Chocia¿ majdan to w³a¶nie to, jednak okre¶lano za pomoc± tego pojêcia jedynie miejsce trzymania. Czyli ³uk ca³y golutki, ale rzemie¶lnik wyciska³ powy¿ej majdanu swój znak cechu, i utar³o siê ¿e tam ma spoczywaæ strza³a
Celujesz raczej "na grot", a reszta to ju¿ na czuja. Pozostaje jeszcze opowiedzieæ z grubsza o refleksach, ale to nie moja dzia³ka. Nie wiem czy to by³a wyczerpuj±ca odpowied¼. Zapraszam do sprostowañ mojej wiedzy, je¿eli pope³ni³em jakie¶ wykroczenia
A tak a propos, to ja namierzam cel do 40 m. Dobre æwiczenie to ocenianie odleg³o¶ci w ¿yciu codziennym, np. stoj±c w korku.
Pozdro
Chaos
Ja tylko na "czuja" bo strzelam z zekiera i nie wyobra¿am sobie celowania w sposób choæby na przyk³ad sportowy. W mojej opinii ci którzy strzelaj± z refleksów powinni przerzuciæ siê na ci±gniêcie kciukiem, ten spust jest odpowiedniejszy i praktycznie i historycznie do wszystkich refleksyjnych ³uków. Jak widzê LB czy flatbow'a ci±gniêtego 2 czy trzema palcami to w moim mózgu w³±cza siê zielona lampka ale jak widzê refleksa którym ³ucznik strzela stosuj±c sportow± metodê 3 palców to co¶ mi nie pasuje. Ja sam nie potrafiê z refleksyjnych strzelaæ inaczej ni¿ z zekiera - tak i tylko tak. Natomiast jak strzelam z np. p³askich to ju¿ raczej ci±gnê 2 palcami ciêciwê. Ot tak mi siê uk³ada siê sprawa chwytów ciêciwy.
Co do celowania to nie u¿ywam nigdy ¿adnych "pomocy". Ale z tego co pamiêtam to angielscy ³ucznicy na majdanie mieli naklejone bodaj¿e cienkie o¶ci, i zam pomoc± nich mierzyli w przeciwnika ew. tarczê.
W celowaniu instynktownym wa¿ne jest obeznanie ze sprzêtem i powtarzalny naci±g.
Pozdrawiam.
Pó³ek w refleksach nie stosowano, stosowano natomiast podpórkê mocowana do d³oni.
Je¶li chodzi o celowanie i celowniki- ciê¿ko stwierdziæ bo nic takiego siê nie zachowa³o na moj± wiedzê. Z drugiej strony czy ³ucznik robi³ kreski na majdanie- maluj±c na ten przyk³ad, stwierdziæ siê nie da.
Z tym¿e podpórka na d³oni pe³ni³a rolê swoistej prowadnicy strza³y w ³ukach typu "flight-bow" stworzonych do strzelania na odleg³o¶æ. Co strzelania "tarczowego" w ³ukach refleksyjnych nie u¿ywano tej¿e prowadnicy.
Pozdrawiam.
Zaraz siê bêd± bili
Turin nie przesadzaj z tymi sposobami strzelania, 3 palce s± wygodniejsze od zakiera i kropka, zreszt± do zakiera potrzeba jeszcze trochê techniki,
Swoj± drog± spróbuj strzeliæ z 30kg ³uku z zakiera a zapewniam ciê ¿e go nie naci±gniesz:)
Biæ siê z nikim nie bêdê
Nie przesadzam, to fakt. Zekier jest wg. mnie wygodniejszy.
A do 2-3 palców nie trzeba techniki, do ka¿dej techniki trzeba techniki, ¿e tak powiem
Gdybym mia³ pod rêk± taki ³uk to bym siê podj±³, w teorii nie widzê problemu je¿eli poci±gn±³bym 3palcami to zekierem tym bardziej.
teoria a praktyka... zgadzam siê z GBartek, bo przecie¿ o to chodzi ¿eby strzelaæ dobrze, jak komu¶ jest wygodnie z Krt-tat strzelaæ z palców, niech strzela. tutaj na pewno mu niehistoryczno¶ci nikt nie zarzuci. Jak kto¶ twierdzi ¿e ma pewny chwyt na pier¶cieniu, ok. ale np. ja to siê bojê ¿e mnie siê ta ciêciwa wysmyrnie jako¶(chocia¿ to chyba niemo¿liwe:P). dlatego wole 3 palce, pewny chwyt.
poza tym mam awersje do pier¶cieni po wspinaczce, to nie fajne jak siê express zaczepi o obr±czkê albo co¶ takiego, i dlatego siê boje go u¿ywaæ.
Ale w celno¶ci nie odnotowa³em jakich¶ ró¿nic, chocia¿ prawda ¿e niewiele z pier¶cienia strzela³em. Turin, powiedz co¶ wiêcej na temat efektywno¶ci strzelania z pier¶cienia na te przyk³adowe 30m.? dostrzegasz jaka¶ ró¿nice?
OK. Ka¿dy ma swoje zdanie i tak niech pozostanie
U mnie z celno¶ci± jest tak: zekier=jak najlepsza efektywno¶æ, 2-3place celno¶æ o wiele s³absza szczególnie na d³u¿szych dystansach. Tak to siê klaruje u mnie
Faktycznie nie ma siê co k³óciæ, ja uwielbiam strzelaæ z pier¶cienia ³uczniczego i tego nic nie zmieni, a kto¶ mo¿e woli z 3palców i jest OK.
Co do efektywno¶ci to ka¿dy, ale to ka¿dy, musi wypracowaæ w³asna technikê. Ja wypracowa³em j± sobie przy pomocy kciuka, a kto¶ mo¿e woli po angielsku i bêdzie mia³ lepsze efekty ni¿ ja z zekiera, tak ju¿ w ³ucznictwie jest.
Spróbuj postrzelaæ z 30m z tego skb swojego po koreañsku:) stary oni to dopiero zryty maj± ³eb, technika skuteczna powy¿ej 100m
Przecie¿ ja po "koreañsku" (czytaæ z zekiera) strzelam ca³y czas i na 5m i na 50m. To obojêtne jaki dystans, bo na ka¿dym z zekiera mam lepszy rezultat ni¿ z 3palców. Technika kciuka nie jest wcale skuteczna na dystansach powy¿ej 100m, ja nie znajdujê na t± tezê popieraj±cych argumentów.
Poza tym strzelanie z zekiera z krótkich ³uków jest 100% uzasadnione praktycznie. Podczas naci±gania krótkiego ³uku pomiêdzy ciêciw± a palcami robi siê k±t o wiele bardziej osty ni¿ w d³ugim ³uku, szczególnie przy d³ugich naci±gach. Tak wiêc chc±c, nie chc±c to ³atwiej zmie¶ciæ w tym ostrym k±cie kciuka z zekierem ni¿ 2 lub a¿ 3 palce. Prosta logika ;)
CYTAT(Turin @ 17:13 22.04.2009)
Poza tym strzelanie z zekiera z krótkich ³uków jest 100% uzasadnione praktycznie. Podczas naci±gania krótkiego ³uku pomiêdzy ciêciw± a palcami robi siê k±t o wiele bardziej osty ni¿ w d³ugim ³uku, szczególnie przy d³ugich naci±gach. Tak wiêc chc±c, nie chc±c to ³atwiej zmie¶ciæ w tym ostrym k±cie kciuka z zekierem ni¿ 2 lub a¿ 3 palce. Prosta logika ;)
Witam!
Teoria Turina, jest jak najbardziej "na rzeczy". Ostry k±t jaki tworzy ciêciwa przy refleksach jest du¿ym utrudnieniem dla 2 czy 3 palcy. Ja my¶lê ¿e tak samo ró¿ne s± techniki strzelanie, jak ró¿ne s± te dwa rodzaje ³uków i tyle. Jednak z punktu widzenia historycznego, w ³ukach prostych winno siê strzelaæ z 2-3 palcy a w refleksach z zekiera. Ale to ju¿ zale¿y od upodobañ
Pozdrawiam
Chaos
CYTAT
Teoria Turina, jest jak najbardziej "na rzeczy".
To nie jest teoria Turina. Po prostu jest to pewna zasada.
Jednak¿e nie jest ona obligatoryjna dla wszystkich ³uków refleksyjnych- wiele zale¿y od kszta³tu, a refleks mo¿e byæ bardzo ró¿ny i d³ugo¶ci ³uku i ciêciwy.
Jak mniemam Turin strzela z ³uków takich jak- SKB, Wind Samicka lub np. Turek Grozera- faktycznie w nich wytwarza siê bardzo ostry k±t-tutaj taka ma³a uwaga- im dalszy dystans- tym k±t ostrzejszy- dlatego teoretycznie, podkre¶lê, teoretycznie- czym dalej strzelamy tym ziekierm mo¿e byæ bardziej pomocny. Oczywi¶cie dotyczy to ³uków w miarê mocnych i w miarê du¿ych róznic w odleg³o¶ci- np. pomiêdzy 20 metrów i strzelaniem odleg³o¶ciowym- powy¿ej 100 metrów.
Widz w tym, ¿e jest teoria. Ja strzelam z Winda równie¿ z 3 palców, z np. Baszkira strzelam z kciuka... bez zekiera. Wydaje mi siê, ze tworzenie na silê teorii, która mia³y by byæ obligatoryjne dla ka¿dego jest sztuczne. W sumie, je¿eli kto¶ strzela dobrze naci±gaj±c zêbami i ma dobre wyniki i mu wygodnie... te¿ dobrze.
CYTAT
Jednak z punktu widzenia historycznego, w ³ukach prostych winno siê strzelaæ z 2-3 palcy a w refleksach z zekiera.
A tutaj przyznam siê szczerze, ¿e nie wiem. £uk refleksyjny jest znany do bardzo dawna- a od kiedy mo¿emy za³o¿yæ, nie teoretycznie ale na pewno- poparte dowodem archeologicznym, u¿ywa siê zekiera?
Poniewa¿ ca³y Bliski i Daleki Wschód, który u¿ywa³ ³uków refleksyjnych strzela³ tylko z zekiera. To jest poparte historycznie. A od kiedy tego ju¿ niestety nie wiem, i chyba siê nie dowiem.
O jejku, nie ma co polemizowaæ. I mo¿e faktycznie czasami zbytnio co¶ chce normalizowaæ i uogólniaæ, sorry.
To mo¿e koñczymy w±tek, ka¿dy pozostaje przy swoim, bo dyskutujemy w gruncie rzeczy nie na temat
Pozdrawiam
Witam!
Saren nie dziel w³osa na czworo, chyba nie s±dzisz ¿e uwa¿a³em teoriê Turnia jako sensu stricte
To teoria na potrzeby wywodu. A je¿eli tak rozdrabniasz kwestiê metodologii to powiedz jaka jest ró¿nica pomiêdzy teori± a zasad±? Bo to mo¿e wiele t³umaczyæ. I oczywi¶cie ¿e nie jest to teoria/zasada obligatoryjna, zreszt± jak wszystko je¿eli nie chce siê replikowaæ jakiej¶ epoki. Ale przyznasz przecie¿ ¿e g³upio wygl±da³by ³ucznik z ELB ci±gn±æ ciêciwê za pomoc± zekiera. Niestety refleksy to nie moja specjalno¶æ, wiêc nie wnikam w szczegó³y. Ale w reflexach jest o wiele wiêksza ró¿norodno¶æ ni¿ w prostych wiêc pewnie i i tak i tak mo¿na ci±gn±æ. A tak przy okazji spróbujcie zastosowaæ chwyt zachodnio-europejski ale ci±gn±c ciêciwê, nie z prawej tylko z lewej strony
Efekt jest zaskakuj±cy.
Pozdro
Chaos
CYTAT
nie z prawej tylko z lewej strony
akurat w moim przypadku by¶ siê zdziwi³
Uogólniasz, a s± ludzie, którzy pewne rzeczy robia na odwyrtkê naturalnie:)
Ja naci±gam ciêciwe lew± rek± trzymaj±c strza³ê po prawej stronie majdanu.
Nie wa¿ne Turinie po pierwsze dam sobie rêke uci±æ ¿e jeszcze nigdy nie strzela³e¶ sposobem Koreañskim,
Zakier to jedno do tego dochodzi jeszcze
³uk trzymamy lew± d³oni±
Strza³ê opieramy na kciuku lewej d³oni
³uk przechylamy by dolne ramiê ³uku tworzy³o z podstaw± (gruntem) k±t ok 45stopni
Strza³ê naci±gamy do barku
Zwróceni jeste¶my przodem do celu
Oczy otwarte skupione na celu a nie na grocie
naci±gaj±c ³uk oddychamy z przepony
Spróbuj tak.
Witam!
No wiesz Saren, moja rêka ciêciwna to prawa, wiêc rozumiem ¿e u Ciebie lewa. Ok, ale nie o to mi chodzi³o. Dok³adnie sprawa jest taka, ¿e przy nak³adaniu strza³y na ciêciwê normalnie chwytasz ciêciwê ze strza³± tak ¿e widzisz swoj± d³oñ od wewn±trz. Mnie siê rozchodzi o to ¿eby¶ widzia³ jej zewn±trzn± stronê. I strzeli³ z takiego chwytu. Czyli je¿eli zrobisz wszystko prawid³owo to przy doci±ganiu ciêciwy, dajmy na to do policzka bêdziesz go dotyka³ kostkami swojej d³oni
Taka kombinacja alpejska. Ale daje do my¶lenia.
GBartek daj jaki¶ link do YouTuba bo ciê¿ko mi sobie ten sposób wyobraziæ. Jaki¶ mix Kyudo?
Pozdro
Chaos
A ja my¶lê, ¿e je¿eli którykolwiek z Was, jest w stane z 30m "ubiæ" cz³owieka, to strzela bardzo dobrze. i czy z pier¶cieniem, czy bez, czy nie wiem, korekñczyk, czy zachód, dwa, trzy palce. Cokolwiek, byle ubiæ.
ubiæ czyli trafiæ w oko lub serce z 30 metrów
CYTAT(robin_ @ 08:28 24.04.2009)
ubiæ czyli trafiæ w oko lub serce z 30 metrów
Hej!
Niekoniecznie. Ubiæ czyli nie znaczy po³o¿yæ od razu jednym strza³em. Przecie¿ wojska które sta³y siê celem angielskich ³uczników zazwyczaj ginê³y od ran a nie w skutek trafienia w komorê. Inaczej mówi±c, we wspó³czesnych warunkach wystarczy ¿e trafisz go¶cia w stopê a wykrwawi siê na ¶mieræ albo umrze z powodu szoku. No niestety, strza³a w ciele ma niesamowity efekt psychologiczny i nie s±dzê ¿e jest du¿o twardzieli co potrafi³oby zachowaæ spokój z kawa³kiem drewna w ciele.
Pozdro
Chaos
ludzie o jakim wy ubijaniu mowicie i w dodatku jak latwo to przyhodzi.
CYTAT(Chaos666 @ 08:58 24.04.2009)
No niestety, strza³a w ciele ma niesamowity efekt psychologiczny i nie s±dzê ¿e jest du¿o twardzieli co potrafi³oby zachowaæ spokój z kawa³kiem drewna w ciele.
niektorzy mysliwi nie zauwazali nadziania sie na wlasne strzaly , takze roznie z tym moze byc.
pozdrawiam
CYTAT
niektorzy mysliwi nie zauwazali nadziania sie na wlasne strzaly , takze roznie z tym moze byc.
Nie kapuje? Jak mo¿na siê nadziaæ na w³asn± strza³ê???
http://www.youtube.com/watch?v=-ISoQs8W8Rc...feature=related na koñcu filmiku go¶æ t³umaczy ocb z tym koreañskim strzelaniem
A tak w ogóle Bartek to ja umiem (albo staram siê umieæ) strzelaæ sposobem koreañskim. Ale dziêki za porady, mo¿e komu¶ siê przydadz± :-)
Tutaj jest wszytsko ³adnie pokazane jak strzelaæ "po koreañsku" :
http://www.koreanarchery.org/index.php?opt...7&Itemid=76Pozdrawiam serdecznie
CYTAT(Turin @ 11:55 24.04.2009)
Tutaj jest wszytsko ³adnie pokazane jak strzelaæ "po koreañsku" :
http://www.koreanarchery.org/index.php?opt...7&Itemid=76Witam!
No faktycznie ³adny tutorial. Niestety mnie siê akurat nie przyda, ale próbujcie ch³opcy, próbujcie
Ja tez nie ogarniam tego tekstu bodkina
¯eby zrobiæ sobie trwa³e uszkodzenie cia³a za pomoc± w³asnych strza³ to trzeba byæ... taboretem. No powa¿nie, bo innego wyj¶cia nie widzê.
CYTAT
ludzie o jakim wy ubijaniu mowicie i w dodatku jak latwo to przyhodzi.
No o normalnym strzelaniu do ludzi. Wiesz jest sobie go¶æ, bierzesz ³uki i ostre strza³y i walisz do niego. Znaczy chodzi Ci ¿e nie jest tak ³atwo strzeliæ do cz³owieka??? No nie wiem ale ju¿ nawa³em do ludzi z ostrych
Nie no, wszyscy ¿yj±. Ale powiem Ci ¿e nie jest tak trudno wcale, albo mo¿e ja jestem jaki¶ pojeb...ny
Pozdro
Chaos
CYTAT
¯eby zrobiæ sobie trwa³e uszkodzenie cia³a za pomoc± w³asnych strza³ to trzeba byæ... taboretem.
a konno je¼dzisz?
Bo wyimaginuj sobie proszê, ¿e jako¶ na pocz±tku zimy ocieplenie by³o, ¶nie¿ek jako¶ po ¶wiêtach pu¶ci³ i ja sobie pomy¶la³am, ¿e pojadê postrzelaæ w w±wozy z ³uku. Pomys³, przyznam, g³upi by³ strasznie, bo jak ¶nieg pu¶ci³, to b³oto w w±wozie by³o po pêciny konia. I gdy robi³am nawrót, koñ wzi±³ i wbieg³ kilka kroków na zbocze w±wozu. Ja mia³am w rêku ³adnego li¶cia i ³uk, zanim co¶ zrobi³am koñ siê po¶lizgn±³ i przeturla³ bo zboczu razem ze mn±. Gdybym nie odrzuci³a i ³uku i strza³y to jest wielka mo¿liwo¶æ, ¿e nadzia³abym siê na ow± strza³ê... mo¿na-jak widaæ.
Jak pewnie wiecie, jak siê strzeli NA komorê, to zwierz zatañczy i albo padnie po paru metrach albo na miejscu. Ale jak se traficie w obrêcz tylnych koñczyn to mo¿ecie za nim biegaæ, dopóki nie padnie.
Wiecie te¿ jak wygl±daj± my¶liwskie strza³y, biegn±c za zwierzem mo¿esz sie ponacinaæ na ranty równo i nie zauwa¿yæ. Bodkin ma racje. nie naciêli¶cie siê kiedy¶ np. no¿em i nie zauwa¿yli¶cie?
poza tym to nie jest trwa³e uszkodzenie cia³a, proszê.
Mo¿e to moje zboczenie bo studiuje na CM UJ, ale strzelanie z ostrych do ludzi to... pozostawiê bez komentarza.
Ok, ale off top o Koreañczykach to wiecie:P natomiast do zwierza strzelacie? Mnie siê z ³uku nie zdarzy³o. dlatego pytam, bo chcia³em siê zorientowaæ.
Witam!
Przytaczam tekst bodkina
CYTAT
niektorzy mysliwi nie zauwazali nadziania sie na wlasne strzaly
Proszê zauwa¿yæ arminie ¿e "nadziaæ siê" a "zraniæ" czyni du¿± ró¿nicê. Saren, chodzi w tym zdaniu o my¶liwych, którzy raczej nie poluj± "z konia". Mo¿na mno¿yæ dziwnych przypadków nadziania siê na strza³ê, ale chodzi mi o zwyk³e chodzenie w ko³czanem (osobi¶cie uwa¿am ¿e ko³czany na ramie s± niezbyt dobre). Nie bieganie jak oszala³y, czy ucieczka przez trolem, ale chodzenie.
CYTAT
Mo¿e to moje zboczenie bo studiuje na CM UJ, ale strzelanie z ostrych do ludzi to... pozostawiê bez komentarza.
Wiesz, tak dla przekory to ja skoñczy³em studia na UMK o specjalno¶ci Aksjologia i zupe³nie nie wiem o czym mówisz. Lepiej zamiast chwalenia siê studiami po prostu powiesz ¿e "Twój krêgos³up moralny jest obci±¿ony wspó³czesn± katolick± pruderi±, i wierzysz w ¶wiêto¶æ ¿ycia". Wolê nawalaæ do ludzi ni¿ do zwierz±t. A nie powiedzia³em zreszt± w co Ci ludzi byli ubrani.
Lekko zdegustowany
Chaos
hah:D Chaos nie wytrzymujesz presji, wróæ do tematu i siê o zwierzakach wypowiedz, a o moim krêgos³upie moralnym i Katolicyzmie umówmy siê na inne forum, a jak jeste¶ zdegustowany, to siê w tym temacie nie wypowiadaj.
kto¶ strzela³ tu z 3D, wiêc ¿eby nie zdegustowaæ kogo¶(3D trochê zbli¿one do polowañ), zapyta zatem, od jakiego dystansu zaczynacie? I po ile strza³ na serie puszczacie?
CYTAT
Nie bieganie jak oszala³y, czy ucieczka przez trolem, ale chodzenie.
No có¿... my¶liwy chodz±cy za dzikiem, teoretycznie, mo¿e nie zauwa¿yæ na ten przyk³ad kupy dzika, wdepn±æ w ni±, po¶lizgn±æ siê i nadziaæ siê. Jest to nieszczê¶liwy wypadek i pewnie owemu my¶liwemu zrobi³oby siê przykro z powodów takowych, ¿e nie do¶æ, ¿e siê po¶lizgn±³, nadzia³, dzik uciek³, to jeszcze jest taboretem.
Ja wspomina³em o ³ucznictwie terenowym w sensie ¿e strzelam na niewiadome dok³adnie odleg³o¶ci do celów dalekich kszta³tem i rozmiarem od klasycznej tarczy FITA ;)
Zacz±æ mo¿na od i 3m jak chcemy strzelaæ do wizerunku ew. jakiej¶ takiej figurki ¿aby a koñcz±c na 100m jak siê chcemy zabawiæ w "polowanie" figury nied¼wiedzia grizli
Strza³ na serie to co kto woli ja zazwyczaj na treningi chodzê z 6 (biorê pó³ tuzina nie z jaki¶ regu³ ale z przyzwyczajenia)
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.