witam
W roku Pañskim 1384, Janusz , z Bo¿ej £aski ksi±¿ê
Wiski, Warszawski, Zakroczymski, pan i w³adca Ciechanowski ,postanowi³ z³o¿yæ
hold lenny Jadwidze , z Bo¿ej £aski Królowej Polski, pani i dziedziczce
ziemi krakowskiej, sandomierskiej, sieradzkiej, ³êczyckiej, Kujaw i
Pomorza.,.
Aby przygotowaæ uk³ady przybyli do niego panowie ma³opolscy,reprezentuj±cy Królow±,
Ksi±¿ê za¶ podejmowa³ ich z wszelkimi honorami, godnymi wys³anników Korony
i na ich cze¶æ na Zamku Czerskim turniej og³osi³, w którym to bra³o udzia³ zarówno
rycerstwo Mazowieckie jak i z Ziem Królestwa Polskiego, a tak¿e znamienici go¶cie z innych krain
chrze¶cijañskich bawi±cy w onym czasie na dworze dobrego ksiêcia Janusza
Bêdzie to impreza jak± chcemy zaskoczyæ wszystkich. Takiej w Polsce jeszcze nie by³o
terenem imprezy nie bêdzie tylko i wy³±cznie zamek, ale równie¿ teren ca³ego Czerska.
Chcemy ca³e miasto przystroiæ tak by wygl±da³o jak ze ¶redniowiecza.
Czas najwy¿szy og³osiæ:
w dniach 13-14 czerwca w Czersku odbêdzie siê Turniej Rycerski datowany na lata 1350-1420.
G³ównym organizatorem jestem ja i wszelkie pytania proszê kierowaæ do mnie na meila piotrwasek@wp.pl lub tel 602 716 763. lub gg aktualne w moim profilu.
Za merytoryczny przebieg turniejów rycerskich bêdzie odpowiada³ Aiuto.
Maksymalna ilo¶æ uczestników to 300 osób wraz z rzemie¶lnikami.
Chcemy, by turniej by³ równie¿ platform± promocji miejsc i imprez ¶redniowiecznych. Je¿eli ktokolwiek bêdzie chcia³ promowaæ siê na naszej imprezie to proszê o kontakt.
Turniej jest na zaproszenia, wiêc ktokolwiek chce na niego przyjechaæ proszê o kontakt do mnie.
Od razu proszê o fotki i opis grupy.
Krótkie info dla Rycerzy:
1. Stawiamy na historyczno¶æ. Wiêc szykujcie dobre fotki
2. Przewidujemy sporo ciekawych konkurencji bojowych
3. Bêd± nagrody za ka¿d± konkurencje
4. Bêdzie sporo koncertów
5. Bêd± zapieraj±ce dech w piersiach walki na kopie.
6. Bêdzie turniej z heroldami, drzewem heraldycznym, ceremoni± he³mów, damami na trybunie
7. Uczty o jakich marzyli¶cie
Informacja dla rzemie¶lników.
W trakcie imprezy przewidujemy stworzenie wioski rzemie¶lniczej. Jednak maksymalna liczba rzemie¶lników to 30 stanowisk. Je¿eli kto¶ z rzemie¶lników chce przyjechaæ na Czersk niech przygotuje fotki swojego kramu oraz jego opis. Mamy pewne ¶rodki na dofinansowanie ale nie s± powalaj±ce, wiêc o tym kto dostanie takie dofinansowanie decydowaæ bêdê ja i zasada kto pierwszy ten lepszy ale równie¿ kto ma fajniejszy kram
Turniej odbywa siê w sobotê i w niedzielê. Dla osób zostaj±cych na niedzielê prowadzona bêdzie osobna lista zaci±gowa. Za niedzielê bêdzie mo¿na dostaæ wynagrodzenie, ale szczegó³y(kwota) podam za jaki¶ czas.
Mam nadziejê, ¿e turniej czerwcowy w Czersku poka¿e nowe mo¿liwo¶ci w realizacji imprez historycznych, i tak jak kiedy¶ I³¿a teraz Czersk bêdzie latarni± która wyznacza kierunek.
Przez lata organizowali¶my najwiêksz± imprezê XIII-wieczn± w Europie, teraz chcemy by czerwcowa impreza sta³a siê najbardziej presti¿ow± z imprez datowanych na prze³om XIV i XV wieku.
W przeci±gu 2 tygodni podam wszelkie informacje. W chwili obecnej dopinam bud¿et.
Pozdrawiam
Wasek