Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wielki Turniej Rycerski na Zamku Czersk
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Stron: 1, 2
Wasek
witam

W roku Pañskim 1384, Janusz , z Bo¿ej £aski ksi±¿ê
Wiski, Warszawski, Zakroczymski, pan i w³adca Ciechanowski ,postanowi³ z³o¿yæ
hold lenny Jadwidze , z Bo¿ej £aski Królowej Polski, pani i dziedziczce
ziemi krakowskiej, sandomierskiej, sieradzkiej, ³êczyckiej, Kujaw i
Pomorza.,.
Aby przygotowaæ uk³ady przybyli do niego panowie ma³opolscy,reprezentuj±cy Królow±,
Ksi±¿ê za¶ podejmowa³ ich z wszelkimi honorami, godnymi wys³anników Korony
i na ich cze¶æ na Zamku Czerskim turniej og³osi³, w którym to bra³o udzia³ zarówno
rycerstwo Mazowieckie jak i z Ziem Królestwa Polskiego, a tak¿e znamienici go¶cie z innych krain
chrze¶cijañskich bawi±cy w onym czasie na dworze dobrego ksiêcia Janusza

Bêdzie to impreza jak± chcemy zaskoczyæ wszystkich. Takiej w Polsce jeszcze nie by³o smile.gif
terenem imprezy nie bêdzie tylko i wy³±cznie zamek, ale równie¿ teren ca³ego Czerska.
Chcemy ca³e miasto przystroiæ tak by wygl±da³o jak ze ¶redniowiecza.

Czas najwy¿szy og³osiæ:
w dniach 13-14 czerwca w Czersku odbêdzie siê Turniej Rycerski datowany na lata 1350-1420.

G³ównym organizatorem jestem ja i wszelkie pytania proszê kierowaæ do mnie na meila piotrwasek@wp.pl lub tel 602 716 763. lub gg aktualne w moim profilu.

Za merytoryczny przebieg turniejów rycerskich bêdzie odpowiada³ Aiuto.

Maksymalna ilo¶æ uczestników to 300 osób wraz z rzemie¶lnikami.
Chcemy, by turniej by³ równie¿ platform± promocji miejsc i imprez ¶redniowiecznych. Je¿eli ktokolwiek bêdzie chcia³ promowaæ siê na naszej imprezie to proszê o kontakt.

Turniej jest na zaproszenia, wiêc ktokolwiek chce na niego przyjechaæ proszê o kontakt do mnie.
Od razu proszê o fotki i opis grupy.

Krótkie info dla Rycerzy:

1. Stawiamy na historyczno¶æ. Wiêc szykujcie dobre fotki
2. Przewidujemy sporo ciekawych konkurencji bojowych
3. Bêd± nagrody za ka¿d± konkurencje
4. Bêdzie sporo koncertów
5. Bêd± zapieraj±ce dech w piersiach walki na kopie.
6. Bêdzie turniej z heroldami, drzewem heraldycznym, ceremoni± he³mów, damami na trybunie
7. Uczty o jakich marzyli¶cie smile.gif

Informacja dla rzemie¶lników.
W trakcie imprezy przewidujemy stworzenie wioski rzemie¶lniczej. Jednak maksymalna liczba rzemie¶lników to 30 stanowisk. Je¿eli kto¶ z rzemie¶lników chce przyjechaæ na Czersk niech przygotuje fotki swojego kramu oraz jego opis. Mamy pewne ¶rodki na dofinansowanie ale nie s± powalaj±ce, wiêc o tym kto dostanie takie dofinansowanie decydowaæ bêdê ja i zasada kto pierwszy ten lepszy smile.gif ale równie¿ kto ma fajniejszy kram smile.gif

Turniej odbywa siê w sobotê i w niedzielê. Dla osób zostaj±cych na niedzielê prowadzona bêdzie osobna lista zaci±gowa. Za niedzielê bêdzie mo¿na dostaæ wynagrodzenie, ale szczegó³y(kwota) podam za jaki¶ czas.
Mam nadziejê, ¿e turniej czerwcowy w Czersku poka¿e nowe mo¿liwo¶ci w realizacji imprez historycznych, i tak jak kiedy¶ I³¿a teraz Czersk bêdzie latarni± która wyznacza kierunek.
Przez lata organizowali¶my najwiêksz± imprezê XIII-wieczn± w Europie, teraz chcemy by czerwcowa impreza sta³a siê najbardziej presti¿ow± z imprez datowanych na prze³om XIV i XV wieku.

W przeci±gu 2 tygodni podam wszelkie informacje. W chwili obecnej dopinam bud¿et.

Pozdrawiam
Wasek
Kakofonix
Hej,
moje gratulacje, ¿e robicie imprezê z tak wielkim rozmachem tu¿ obok Warszawy.

Bêdzie mi bardzo mi³o do Was przyjechaæ na super imprezê, bo organizacja turnieju przez Smocz± jest ju¿ sama w sobie dla mnie gwarancj± sukcesu, wysokiego poziomu historycznego i ¶wietnej zabawy.

Pozdrawiam, Andrzej
Gregor z Krakowa
taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak

No Wasek, gratuluje prognozy, mam nadzieje ze wszystko sie uda, i ¿e bêdzie mi dane to zobaczyæ. A bede sie stara³ by sie uda³o smile.gif

Impreza zapowiada sie osza³amiaj±co, z przyjemno¶ci± sie wprosze...- czyli
czekamy na wiecej danych...ale juz dzi¶ zg³aszamy chêæ uczestnictwa.

Szkoda tylko, ze termin nieszcze¶liwy, ale có¿.....
Lipek
Bractwo Rycerskie Komturii Grudzi±dzkiej równie¿ by siê stawi³o, czekamy na szczegó³y, szykujemy fotki....

Pozdrawiam Bartosz "Lipek" Lipniewski
Roma
super, mam nadziejê, ¿e mnie dowioz±smile.gif
gdzie siê rozbijamy?
Maciej7
Brawo. Anguis In Herba od wielmo¿nego ksiêcia Siemowita mazowieckiego te¿ siê pisze. Szczegó³y osobowe my¶lê ,¿e bêdzie ju¿ dogrywa³ Kafar, ale prosimy o zarezerwowanie paru miejsc.
Gwo¼dziki
Witamy.
Mamy nadziejê przej¶æ przez "sito" kwalifikacji i pojawiæ siê na tej ca³kiem ciekawie zapowiadaj±cej siê imprezie. Przewidywany sk³ad to 2 zbrojnych i 1 niewiasta. Szykujemy fotki.
Pozdrawiamy
Tomko Konopczyc
Zgodnie z naszym bêdziñskim zawo³aniem bojowym " Na smoka" na zamku naszym zapanowa³a pe³na mobilizacja, aby pojechaæ na Smocz± imprezê w naszym datowaniu. Cieszymy siê, ¿e wzieliscie sie za XIV/Xv imprezê, a z opisu obiecujemy sobie bardzo du¿o i bêdziemy sie bardzo starali smile.gif.
A jako, ¿e to nam przys³uguje zaszczyt tworzenia chor±gwii mazowieckiej ks. czersko-warszawskiego tym bardziej bêdziemy szczê¶liwi otrzymuj±c zaproszenie do grodu naszego ksiêcia Janusza.

Serdeczno¶ci tutaj, zdjêcia wy¶lemy do Waska.

Pozdrawiam
Hub
heh nareszcie oficjalnie smile.gif

z Czerska pochodzi czê¶æ mojej najbli¿szej rodziny, wiêc nic mnie nie powstrzyma przed wyst±pieniem na tym turnieju smile.gif wiêc Wasku, przyjmij proszê me zg³oszenie.
co do Roty Najemnej Ziemi Grójeckiej, to rozeznam siê w tej materii jeszcze i dam znaæ ju¿ na priva.

Wasek
czo³em .

Jeszce chwila i bêdzie szersze info proszê wiêc o wyrozumia³o¶æ.

pozdrawiam
Wasek
kubekkadubek
hej, salwe , witajcie itd.

To ja te¿ siê wproszê smile.gif w sile: Marta aniol.gif Wy¿e³ Fadeusz devil.gif i ja + instrument :P crazy.gif
zdjêcia do¶lê .

Pozdro,
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Zglaszam lucznikow bojowych (w uzbrojeniu), 1-4 osoby (Krzyska P³awskiego "Harnasia", Szypu³, jeden kolega i boc moze jeszcze ja).
Jakub. L
Pugnatores Aeterni szykuj± zdjêcia.
Pozdrawiam
Freya
Impreza zapowiada siê fantastycznie:) Kompania ¶w. Doroty przekopuje co ma, by wybraæ najlepsze zdjêcia!
Ruda Wiedzma
Witam

Czekam z wielk± niecierpliwo¶ci± na dalsze info
Impreza XIII- tkowa naprawdê wam wysz³a, mam wielk± nadziejê ¿e ta równie bêdzie odlotowa,
Liczê, ¿e sad dalej bêdzie jednym z miejsc obozowych bigsmile2.gif
Avlvs Pontivs Tavrvs
Wasuchanie, pragne Ci oglosiæ ¿e moge znowu sma¿yæ jajeczniczke rano, robiæ kanapki dla zglodnialych, i przykrywaæ kocem w nocy zziêbnietych szczerba.gif szczerba.gif szczerba.gif
Mario_HH
hehe no to wiadomo jak to siê skoñczy...
Emil z Gi¿ycka
Mozna prosiæ zasady bojowego? Wstêpnie zg³aszam 3 osoby, szczególy i zdjêcia wy¶lê w zg³oszeniu.
Sasza na szame wpadam, ale przytulaæ to mnie nie musisz.
Avlvs Pontivs Tavrvs
no to piêknie Emilu bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
jak wpadasz do mnie na szamê , to sie juz na bojowy zapisywaæ niemusisz , zapisz siê lepej w koljeke do sracza bum.gif

Kakofoniks
Czy Smocza pamiêta jeszcze co mi obieca³a przed wyjazdem z Czerska? Przychylicie sie do mojej sugestii ¿eby rozszerzyæ wasz± imprezê na ca³y 15 wiek?
Tak jak wam ju¿ mówi³em, uwa¿am ze skoro XIIIkowa impreza odbywa siê w zakresie niemal 100 lat tak i XVwa impreza powinna mieæ wiêkszy zakres, wszak ró¿nice nie s± wcale takie du¿e. Da³o by to mo¿liwo¶æ ludziom robi±cym pó¼n± XV pojechaæ gdziekolwiek poza ¦wiêcinem i zachodnimi imprezami. Nie wspominaj±c ju¿ o tym ¿e masa ludzi (i to tych uznanych rekonstruktorów) nosi pó¼no-pietnastkowe ciuchy na imprezach datowanych na wczesn± piêtnastkê, nawet o tym nie wiedz±c, a ja nie mogê ju¿ ubraæ moich pó¼nych blaszek nigdzie na ¿adnym turnieju (przynajmniej w granicach moich zdolno¶ci transportowych) i podejrzewam ¿e sporo ludzi tak ma.
Da³o by to te¿ mo¿liwo¶æ do rozszerzenia w przysz³o¶ci turnieju bojowego o walkê na pó³toraki, a ju¿ teraz doszed³ by minimum jeden (czyli ja :D ) walcz±cy do bojówki i bitew.

Rozdzielenie które parê lat temu nast±pi³o na wczesn± i pó¼n± piêtnastkê uwa¿am za sztuczne i jestem wielkim zwolennikiem powrotu do imprez na ca³y XV wiek. Co wy na to?
Slavu
"XVwa impreza powinna mieæ wiêkszy zakres, wszak ró¿nice nie s± wcale takie du¿e...."

abstachujac od wszelkiego tematu datowanie imprez
to musze przyznac ze ekspertem uzbrojenia jestes

a odnosnie czerska - datowanie jak widze w 1. poscie waska i tak jest bardzo szerokie
ciastoñ
Mi siê w³a¶nie podoba w±skie datowanie. I dziwnie siê czujê jak jest takie wymieszanie. S± osoby, które powiedz± Ci jak du¿o zmieni³o siê na prze³omie XII i XIIIw Ja Ci mogê powiedzieæ ze na prze³omie XIV i XV zmieni³o siê baaaardzo du¿o i dziwnie wygl±da zestawienie salady z XIVwieczn± ³ebk± z nosalem. Jak i walka kogo¶ w "zbrojnikach" z kim¶ w "mediolance" np. wygl±da, jak i wypada kiepsko. Datowanie i organizatorzy s± dla mnie wielkim plusem dla turnieju.
Kakofoniks
Slavu, proszê ciê, wiem wystarczaj±co du¿o ¿eby¶ sobie odpu¶ci³ takie uwagi, jezeli mnie nie znasz nie mo¿esz mi zarzucaæ braku wiedzy po jednym po¶cie. Jak masz swoje zdanie na dany temat to siê wypowiedz bez wje¿d¿ania na kogokolwiek personalnie. Chcia³bym te¿ zwróciæ uwagê ze kultura materialna ¶redniowiecza nie koñczy siê na blachach.
I nie zaczynajmy proszê dyskusji o wy¿szo¶ci jednego he³mu nad drugim, salada jako taka ju¿ siê mie¶ci w obecnym datowaniu czerska (ale moja konkretna ju¿ niestety nie), ale nie chodzi o to czy siê nadaje tylko czy mog± siê zacz±æ pojawiaæ ludzie zrobieni na najpó¼niej 1480 czyli rozszerzenie datowania (wtedy na pewno siê nada).

W XIII-kowych imprezach na czersku wystêpuj± obok siebie ludzie zrobieni na koniec XII wieku i ci zrobieni na koniec XIII i jako¶ nikt z tego powodu nie p³acze. Organizator ten sam, miejsce to samo datowanie szersze.

czekam na dalsze opinie smile.gif
bruna77
Najemna Kompania Toruñska z checi± zawita w Czersku o ile uzyskamy zaproszenie smile.gif. Stawiliby¶my siê w liczbie 3 osób. Jeszcze dzi¶ wysy³am zdjecia.
Wasek
Czo³em

Uf powoli udaje dopi±æ mi sie dopi±æ bud¿et.
W tym tygodniu bêd± powoli pojawiaæ siê informacje.
Dziêkuje wszystkim za meila w tm tygodniu ka¿demu postaram siê odpisaæ.
Proszê chwilê cierpliwo¶ci.

Pozdrawiam
Wasek
EO
CYTAT(Kakofoniks @ 13:20 14.05.2009) *
Czy Smocza pamiêta jeszcze co mi obieca³a przed wyjazdem z Czerska? Przychylicie sie do mojej sugestii ¿eby rozszerzyæ wasz± imprezê na ca³y 15 wiek?
Tak jak wam ju¿ mówi³em, uwa¿am ze skoro XIIIkowa impreza odbywa siê w zakresie niemal 100 lat tak i XVwa impreza powinna mieæ wiêkszy zakres, wszak ró¿nice nie s± wcale takie du¿e.

Datowanie 1350-1420 to nie jest XV w., tylko II po³. XIV. Obejmuje okres 70 lat, wcale niewiele krótszy ni¿ ten na XIII-kowych imprezach, a na pewno bardziej ró¿norodny - ewolucja stroju i zbroi w tym czasie mia³a o wiele wiêkszy rozmach, ni¿ w XIII w. Tak naprawdê, je¶li podstaw± fabularn± maj± byæ wydarzenia 1384 r., to datowanie mo¿na by na upartego zamkn±æ nawet wcze¶niej.

Id±c dalej tropem Twojej propozycji, je¶li prezes Wasek mia³by wpu¶ciæ odtwarzaj±cych II po³. XV w., równie dobrze móg³by zaprosiæ trzynastkowców w he³mach garnczkowych.
Kakofoniks
To fakt, ¿e robienie zakresu od 1350 do 1499 to przesada, ale uwa¿am ¿e ³±czenie XIV wieku z XV tym to przesada w druga mañkê. Moim zdaniem datowanie imprezy XV-kowej powinno mieæ zakres 1380-1480 - czyli równe 100 lat, tak jak Czersk XIII wieczny ma datowanie 1186-1280. To bêdzie w³a¶ciwy XV wiek.
EO
CYTAT(Kakofoniks @ 14:37 26.05.2009) *
To fakt, ¿e robienie zakresu od 1350 do 1499 to przesada, ale uwa¿am ¿e ³±czenie XIV wieku z XV tym to przesada w druga mañkê. Moim zdaniem datowanie imprezy XV-kowej powinno mieæ zakres 1380-1480 - czyli równe 100 lat, tak jak Czersk XIII wieczny ma datowanie 1186-1280. To bêdzie w³a¶ciwy XV wiek.

Kakofoniksie, je¶li spojrzymy na ewolucjê stroju i uzbrojenia, to zakres 1350-1420 mo¿na jako¶ t³umaczyæ - stroje i zbroje od 1350 r. przez te 30-40 lat maj± prawo funkcjonowaæ, wyci±gniêcie w górê do 1420 to takie przymru¿enie oka dla zwiêkszenia frekwencji, jak mniemam. Natomiast daty 1380-1480 s± zwyczajnie umowne, nie wyznaczaj± ¿adnych granic ewolucji sprzêtu etc.

Zawsze jest tak, ¿e datowanie w ty³ jest "poprawniejsze" historycznie ni¿ datowanie w przód - bo w Czersku AD 1384 móg³ siê pojawiæ kto¶ z zapad³ej wiochy, ubrany w starej mody strój i dysponuj±cy przestarza³ym sprzêtem, natomiast kto¶ z realiów 1475 r., dajmy na to, wygl±da³by tam po prostu cudacznie.

Rok 1400 jest granic± tylko kalendarzow±, sprzêt z 1370 r. ze sprzêtem z 1410 r. ³±czy o wiele wiêcej, ni¿ ten z 1410 r. z tym z 1470 r., choæ te dwie ostatnie daty to "XV wiek".

Ale to tylko takie teoretyzowanie, prezes Wasek i tak zrobi jak bêdzie chcia³, a my mo¿emy siê tylko dobrze bawiæ smile.gif

Pozdrawiam,
EO
Ghutek
Witam

ZKS, wedle ustaleñ z Waskiem siê zjawia, stawia ku¼nie i przywozi oszczepy do zabawy.
Poza tym stawia siê zbrojnie, ale niezbyt licznie (na szczê¶cie historycznie :P )
Wszystkich informujê, i¿ wezmê trochê sprzêtu na sprzeda¿ (k³ódki, gary, w³ócznie, krzesiwa).

Pozdrawiam - Adam
Cukieras
CYTAT(Kakofoniks @ 14:37 26.05.2009) *

Do¶æ odwa¿ne twierdzenie, zw³aszcza w kontek¶cie tego, co pisa³e¶ wy¿ej.
piratuch73
Nadal nie dostalismy odpowiedzi na maila. czy to oznacz ¿e nie dostalismy sie na liste uczestników? Bede wdzieczny za info. Kuba- Najemna Kompania Toruñska
Marek z Bêdzina
Bractwo Rycerskie Zamku Bêdzin potwierdza swoje zg³oszenie w sile 10-ciu - w tym: 5 ciê¿kozbrojnych, 4 piechoty i ... mnich.
Pozdrowienia smile.gif
Gregor z Krakowa
My, oczywi¶cie, te¿ bêdziemy...
Piotr Koc
My te¿ potwierdzamy przyjazd do Czerska.
Wasek
Czo³em

Na wstêpie przepraszam, ¿e tak pó¼no ale niestety takie ¿ycie.

Przepraszam wszystkich którym nie odpowiada³em na meile

Wielki Turniej Rycerski na zamku w Czersku bêdzie inny ni¿ wszystkie dotychczasowe wydarzenia historyczne i pseudo historyczne jakie odbywa³y w tej ¶redniowiecznej stolicy Mazowsza.

ca³a impreza odbywaæ siê bêdzie na terenie nie tylko zamku ale równie¿ miasta. Czê¶æ historyczna bêdzie umieszczona na terenie zamku i obozowiska, bêdzie równie¿ cze¶æ "ludyczna" na rynku

Dzieñ 1 (sobota)

G³ówn± czê¶ci± bêdzie turniej rycerski.
jednak bêdzie to inny turniej ni¿ dotychczas widzia³y nasze oczy na innych turniejach.
W turnieju wystêpowaæ mog± rycerze wraz z pocztami.
Przed samym turniejem herold prezentuje sêdziów turniejowych , nastêpuje zawieszenie tarcz rycerzy walcz±cych w szrankach , powitanie dam i wybór przez nie rycerza honoru , herold wzywa rycerzy do z³o¿enia przysiêgi turniejowej ,po czym zaczynaj± siê pierwsze wyzwania ( giermkowie rycerzy uderzaj± w tarcze wyzwanego rycerza) pytom herold przedstawia walcz±cych prezentuj±c ich herby , je¶li rycerze maja takie ¿yczenie mog± walczyæ sami , lub z towarzyszeniem giermków
werdykt co do wyniku pojedynku nale¿ny do lo¿y dam , która po konsultacji z sêdziami informuje o nim herolda ,który go og³asza i zaprasza nastêpna parê rycerzy , rycerz honoru dba o przestrzeganie zasad walki, w sytuacji z³amania ich mo¿e przerwaæ walkê.
zwyciêzca zostaje rycerz ,którego wyznaczy lo¿a dam ( w konsultacji z sêdziami i rycerzem honoru ) mo¿e to byæ np. rycerz który wygra³ najwiêksz± ilo¶æ pojedynków ,ale tez i ten który zachowywa³ siê najbardziej dwornie i zgodnie z kodeksem rycerskim smile.gif zwyciêski rycerz zostaje og³oszony Rycerzem Smoka , jest zobowi±zany bronic tego tytu³u na nastêpnym turnieju, na znak zostaje udekorowany ³añcuchem z podobizna smoka , nagrody mo¿na równie¿ przyznaæ najstarszemu rycerzowi oraz rycerzowi przyby³emu z najdalszych stron jest to opcja historyczna
wymagania sprzêtowe :
he³m zamkniêty ,z czepcem kolczym i wy¶ció³ka ( 1350-1420)
korpus : minimum przeszywanica, kolczuga , sztywna os³ona korpusu ( mo¿ne byæ sam napier¶nik) p³aty, kirys kryty ,kirys bia³y ( nie pó¼niejszy jak 1420)
rêce :pe³ny narêczak ( p³ytowy lub zbrojnikowy)
nogi : pe³ne big wanty ( p³ytowe lub zbrojnikowe
rêkawice: mitynki
w ramach kontrowersyjnych czê¶ci uzbrojenia ( je¶li takie siê pojawia ) proszê o przes³anie dokumentacji na podstawie której dany egzemplarz zosta³ wykonany
bron : w turnieju rycerskim u¿ywamy mieczy jednorêcznych
cote'de'arms : mile widziane szaty heraldyczne
tarcza: Rycerz powinien posiadaæ tarcze heraldyczna ze swoim herbem
giermek -uzbrojenia podobne jak rycerz ( nie wymagana jest szata heraldyczna)
Mele:
bior± w nim odzia³ dro¿yny ,( 8-10 walcz±cych) na czele stoi kapitan ,
1)walki odbywaj± siê w trzech starciach , pierwsze to walka parami w kole , pary z przeciwnych dro¿yn staja na przemian naprzeciw siebie, walcz± ze sob± pojedynczy rycerze , ci którzy odpadaj± ,wchodz± to ¶rodka kola, zwyciêscy przesuwaj± siê do kolejnego przeciwnika , az zostanie ostania para , dro¿yna rycerza który zostanie ostatni na zewn±trz kola - wygrywa.
2) starcie grupowe ( mo¿na u¿ywaæ broni drzewcowej- w³óczni) dwie dru¿yny walcz± miedzy sob±, taktyka dowolna, rycerz który otrzyma silne trafienie jest eliminowany z walki , walka do wyeliminowania wszystkich przeciwników .
3) walka fina³owa - przegrana dru¿yna z poprzedniego starcia broni siê , zwyciêscy atakuj± ,ich zadaniem jest zdobycie proporca obroñców , tak samo jak poprzednio silny cios eliminuje walcz±cego , w odró¿nieniu od poprzedniego starcia nie wolno u¿ywaæ broni drzewcowej .
je¶li obroñcy wyeliminuj± wszystkich atakuj±cych -wygrywaj±, je¶li atakuj±cy zdobêd± proporzec obroñców- wygrywaj±
zasady walki- zabrania siê sztychów, ataków od tylu, ³apania za bron ,chwytów zapa¶niczych ,kopniêæ podciêæ ,obaleñ ciosów rantem tarczy , atakowaæ mo¿na korpus i g³owê przeciwnika ,rêce od kolan w gore -
( sfera punktowana )

Wymagania sprzêtowe do melle:
takie same jak do turnieju rycerskiego plus
do melle dopuszcza siê ³ebki z doczepianym nosalem , kapaliny z czepcem kolczym ,uczestnicy melle musz± mieæ pe³ne os³ony rak i nóg ,os³ona korpusu -minimum przeszywka i kolczuga .
przy zaproszeniu bêdziemy k³adli szczególny nacisk na estetykê uzbrojenia ,proszê to potraktowaæ powa¿nie

Dzisiaj bêdê dorzuca³ wszelkie opisy ale to wieczorem .
podam równie¿ wiêksze informacje i plan imprezy.
Pozdrawiam
Wasek

Diesirae
Witam,

Jako, ¿e jeszcze nie ma planu imprezy i wyszczególnionych konkurencji, tak w ciemno zg³aszam dwie wschodnich do ³uczniczego.

Pozdrawiam

Dies irae
maeve
Nie doczyta³am nigdzie o turnieju ³uczniczym. £ucznicy nie s± brani pod uwage? anger.gif Tylko rycerka?
Wasek
I tu siê mylisz.
Konkurencje ³ucznicze:

1.Turniej ogólny - 2 dniowy sk³adaj±cy siê z trzech - wej¶æ.
Sobota
eliminacje – 2 konkurencje, w tym polowanie 3D
strzelanie nocne – po 23:00 – dostêpne nie tylko dla uczestników konkurencji.
Niedziela – Fina³y – 3 konkurencje w fina³ach bierze udzia³ 10 pierwszych osób
które przesz³y eliminacje sobotnie.
2.Turniej dru¿ynowy - sobota - dla grup 3 osobowych 1 konkurencja „do zabicia”.
3.Turniej dla ³uków do 15 kg - sobota - oddzielna konkurencja dla ³uczników z lekkim rodzajem ³uków – 2 konkurencje w tym polowanie 3D
4.Turniej bojowy - sobota - dla ³uczników z opancerzeniem – min. 10 strza³ + he³m, przeszywanica, ochrona tu³owia(kolczuga, brygantyna, etc.) + dodatkowe elementy opancerzenia specjalnie punktowane. – 1 konkurencja.

Dok³adne regulaminy jeszcze dzi¶ na stronie zamku

Pozdrawiam
Wasek
Kakofonix
Hej,
od kiedy mo¿na siê rozbijaæ w obozie?

Czy mogê zorganizowaæ turniej bardów? Mogê ufundowaæ w nim g³ówn± nagrodê: 300 z³.

Pozdrawiam, Andrzej
Ptack
CYTAT(Kakofonix @ 08:07 09.06.2009) *
Hej,
od kiedy mo¿na siê rozbijaæ w obozie?

Czy mogê zorganizowaæ turniej bardów? Mogê ufundowaæ w nim g³ówn± nagrodê: 300 z³.

Pozdrawiam, Andrzej

Na bardów to bym z Axisem wpad³ o której toto by by³o?
Wasek
Czo³em

Plan imprezy

Sobota 13.06.2009 r.

Atrakcje na rynku

12.00 - oficjalne rozpoczêcie Wielkiego Turnieju Rycerskiego - Rynek miasta

13.00 - konkurs wiedzy historycznej dla dzieci

14.00 - konkurs na najlepszy rysunek zamku.

15.00 - koncert zespo³u White Garden

16.00 - zabawy plebejskie dla dzieci

17. 00 - aukcja malarstwa

18.00- 19.00 - koncert zespo³u Open Folk

Atrakcje na Zamku

12.30. - 13.00 Wjazd pocztu Krakowskiego na Zamek

Powitanie orszaku przez ksiêcia Janusza

Pokaz Tañców Dawnych

13.00- 14.30 Turniej Rycerski Pieszy

14.30 - 15.15 Koncert Zespo³u Scandicus

15.30 - 16.15 Turniej konny Sprawno¶ciowy

16.15 - 16.25 wrêczenie nagród w turnieju rycerskim , og³oszenie zwyciêscy "rycerzem Smoka"

16.30 - 16.45 Pokaz tañca dawnego Ver Vetustatis

16.45 - 17.00 Przedstawienie "Otruta Markiza" w wykonaniu ATD

16.50 - 19.30 Mele - walki rycerskie dru¿ynowe

19.30 - 20.10 Turniej konny kopijniczy

20.10 - 21.00 Koncert Klubu ¦wiêtego Ludwika

21.00 - Zakoñczenie Imprezy

22 - Uczta w obozie

Niedziela 14.06.2009 r.

Atrakcje na rynku

12.30 - Rozpoczêcie Imprezy

13.30 - Wystêp Akademii Tañca Dawnego

15.00 - koncert zespo³u White Garden

16.00 - Zabawy Plebejskie dla dzieci

17. 00 - Koncert zespo³u Scandicus

Atrakcje na Zamku

12.30. - 13.00 Przedstawienie Bractw

13.10 - 14.10 Pokaz Konny £uczniczy

14.10 - 14.40 Legendy Arturiañskie cz 1.

14.40 - 16.00 Turniej Bojowy Pieszy

16.00 - 16.30 Legendy Arturiañskie cz 2

16.30 - 17.30 Koncert zespo³u Open Folk

17.30 - 17.45 Pokaz tañca dawnego - Akademia Tañca Dawnego

18.00 - 19.00 Pokazy Sokolnicze

19.15. - 20.00 Turniej Konny Kopijniczy

20.00 - Zakoñczenie Imprezy

Turniej £uczniczy odbywaæ siê bêdzie w fosie przez ca³y dzieñ szczegó³owe godziny poda tomek Pêkala
W ramach imprezy zapewniamy.
¶niadanie od 9 rano
obiad od 14
Ucztê wieczorn±

Co do Turnieju Bardów mo¿emy zrobiæ go na uczcie

Pozdrawiam
Wasek

Wasek
Co mozna bedzie wygraæ

1. Turniej rycerski - Wygrany turneiju dostanie Smoka czerskie na ³añcuchu naprawdê fajna rzecz. Jest to trofeum przechodnie. wygrany rycerz mo¿e tytu³owaæ siê Rycerzem Smoka

2. Turniej Bojowy - pas rycerski o warto¶ci 1500 z³ od Marchewy
3. Turniej £ucznczy - kielchy szkalne
4. Turniej Mele - ka¿dy z wygranej dru¿yny otrzyma kielich szklany

Pozdrawiam
Wasek
Kakofonix
Hej!
Poni¿ej zamieszczam regulamin Turnieju bardów. Odbêdzie siê podczas uczty. Chêtnych bêdê zapisywaæ w sobotê, w godzinach po³udniowych. Je¿eli bêdzie nadmiar chêtnych, to pierwsza tura zmagañ bêdzie jeszcze przed uczt±.

Nagroda za pierwsze miejsce - 300 z³. Ja j± sponosorujê smile.gif .

Pozdrawiam, Andrzej

Regulamin turnieju bardów

I.Turniej jest otwarty dla wszystkich chêtnych.

II.Nad przebiegiem turnieju czuwa trzyosobowa Komisja.

III.Uczestnicy maj± za zadanie za¶piewaæ samodzielnie lub w duecie, z udzia³em instrumentów lub bez nich, utwór o tematyce zwi±zanej ze ¶redniowieczem. Mog± to byæ utwory oryginalne z epoki, jak i wspó³czesne, byleby nawi±zuj±ce do ¶redniowiecza. Mile widziane w nich s± gro¼ne smoki, potê¿ni czarnoksiê¿nicy, piêkne ksiê¿niczki i dzielni rycerze . Im bardziej ¶wiñskie pie¶ni, tym lepiej .

IV.W zale¿no¶ci od liczby chêtnych bêd± dwie (je¿eli bêdzie wiêcej ni¿ 5 uczestników), albo jedna tura eliminacji.

V.W pierwszej turze ka¿dy uczestnik ¶piewa 1 utwór, nied³u¿szy ni¿ 5 minut.

VI.Z po¶ród uczestników Komisja wybiera 5 osób, których wykonania najbardziej Komisji siê spodoba³y. Komisja bêdzie dawaæ piewszeñstwo oryginalno¶ci, a nie technicznej poprawno¶ci wykonania.

VII. Finali¶ci bêd± kolejno ¶piewaæ po jednym utworze. Po ka¿dym wykonaniu bêdzie przerwa na liczenie osób spo¶ród publicznosci, którym wyj±tkowo spodoba³ siê dany utwór. Wygrywa turniej uczestnik który dostanie najwiêcej g³osów.

Emil z Gi¿ycka
Siema!

Czy kto¶ móg³by zabrac dwie osoby i jeden komplet blach z Warszawy Zachodniej w pi±tek o 18:30?

pozdr
Ptack
my siê piszemy na turniej bardów, ale instrumentalnie, ¶piew o tematyce ¶redniowiecznej to raczej nie nasza rzecz.

My zajmujemy siê raczej tym, aby ucztuj±cy siê dobrze bawili, st±d of kors siê zg³aszamy, z tym, ¿e niech melodia opowie historiê...

sami siê nag³o¶mimy and shit
Kakofonix
Hej,
kiedy mo¿na siê ju¿ przyjechaæ i siê rozbijaæ z obozem?
Pozdrawiam, Andrzej
Wasek
CYTAT(Kakofonix @ 17:17 10.06.2009) *
Hej,
kiedy mo¿na siê ju¿ przyjechaæ i siê rozbijaæ z obozem?
Pozdrawiam, Andrzej

czo³em

najlepiej od pi±tku. Mo¿e byæ od samego rana. S³oma i drewno ju¿ s± na miejscu.
Wy¿ywienie bêdzie od soboty od ¶niadania.

Pozdrawiam
Wasek
Tomasz Pêkala
CYTAT(Wasek @ 04:13 09.06.2009) *
I tu siê mylisz.
Konkurencje ³ucznicze:

1.Turniej ogólny - 2 dniowy sk³adaj±cy siê z trzech - wej¶æ.
Sobota
eliminacje – 2 konkurencje, w tym polowanie 3D
strzelanie nocne – po 23:00 – dostêpne nie tylko dla uczestników konkurencji.
Niedziela – Fina³y – 3 konkurencje w fina³ach bierze udzia³ 10 pierwszych osób
które przesz³y eliminacje sobotnie.
2.Turniej dru¿ynowy - sobota - dla grup 3 osobowych 1 konkurencja „do zabicia”.
3.Turniej dla ³uków do 15 kg - sobota - oddzielna konkurencja dla ³uczników z lekkim rodzajem ³uków – 2 konkurencje w tym polowanie 3D
4.Turniej bojowy - sobota - dla ³uczników z opancerzeniem – min. 10 strza³ + he³m, przeszywanica, ochrona tu³owia(kolczuga, brygantyna, etc.) + dodatkowe elementy opancerzenia specjalnie punktowane. – 1 konkurencja.

Dok³adne regulaminy jeszcze dzi¶ na stronie zamku

Pozdrawiam
Wasek

Witam!!!

Krótko i zwiê¼le.

Potwierdzam to co Wasek "przepisa³". bigsmile2.gif
Potrzeba przynajmniej 10 strza³ typu field (tarczowe) do turnieju bojowego i 3D
Pozosta³e konkurencje bêd± oscylowa³y od 3 do 6 strza³.
Warto mieæ wiêcej bo zawsze wiêcej jest z tego zabawy.
Szczegó³owe regulaminy przedstawiê przed konkurencjami by tajemnica bardziej zachêci³a do wziêcia udzia³u.
Ogólnie "bawmy siê, sezamku! bawmy siê" ;)

Zapraszam do konkurencji dla ³uków do 15 kg. Zazwyczaj osobom z takimi "naci±gami" nie chce siê braæ udzia³u, bo i tak nie wygraj±. Ta konkurencja jest dla nich. Osoby, które zazwyczaj strzelaj± z naci±gów "powa¿nych" polecam przesi±¶æ siê na ³uki s³absze (mogê po¿yczyæ) i zmierzyæ siê na tym polu. smile.gif

ps. WA¯NE
1. Ze wzglêdu na nierzetelno¶æ jednego z w³a¶cicieli sklepu na allegro, który wystawia towar nie posiadaj±c go na stanie poszukuje do po¿yczenia pacynki do turnieju bojowego.
2. Zapraszam do wspó³pracy przy turnieju bojowym
dwie osoby, które chcia³y by postrzelaæ do uczestników. smile.gif

Jakby kto¶ chcia³ co¶ jeszcze to mój tel: 602310459 lub piszcie na priv.
Bêdê od pi±tku wieczór.
maeve
Zapowiada siê miodzio. Teraz jeszcze wzno¶my wszyscy mod³y do bogów wszelakich o pogodê aniol.gif
Barbra
uwa¿am, ¿e bêdzie genialnie! szczególnie jak ATD powali wszystkich na kolana! :p
do zobaczenia juz jutro! :D
conti
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.