CYTAT(Marcin Waszkielis @ 11:18 02.07.2009)
te¿ moge posêdziowaæ
nie, Ty nie mo¿esz.
bêdziesz nam potrzebny
Adam, moglbys podac jakas godzinowa rozpiske, czy jeszcze nie?
No i podstawowe techniczne pytanie, czy wpisowe mo¿e byæ w postaci wspania³ych specyja³ow recznie mieszanych ? Oczywiscie wolta¿ danego p³ynu ni¿szy niz 40% nie bedzie :]
Jak przypomnisz sobie alkomeeting ze mna i z Igorem w naszej zagrodzie rok temu w Mazowieckiej, to bedziesz wiedzial o co kaman :]
Jakby co, to bede dzwonil do Ciebie,jesli mi predko nie odpiszesz (godziny walk na oko) :]
Startujemy w czwartek po eliminacjach turnieju indywidalnego Martina- tak u³o¿ymy grafik aby walcz±cy ostatni w wymienionym turnieju odpoczeli nieco to raz
gorza³a w³asnej roboty jest koszerna i historyczna
reszta szczegó³ów na grunwaldzie bêde lata³ po obozach
Powód prosty sam napisa³em ¿e zapisy przyjmujê do ¶rody jak dojd± dru¿yny bêd± eliminacje jak pozostanie 20 , grupy beda 4 po 5 dru¿yn
no có¿ sam sobie zagmatwa³em sprawê :
Sk³ad sêdziowski jest
Pisaninê i organizacjê papierkowa powierzam jak rok temu Wodzowi- sprawdzi³ siê ¶wietnie nie pomiesza³
No to fantastycznie :D W takim razie wkupujemy sie najpewniej do turnieju naszym wlasnym trunkiem ;]
To tak calkiem technicznie pytajac - skoro grup ma byc 4 (powiedzmy) po 5 ekip, to planujesz walki na rownoleglych 4 polach?;>
Bo jesli to nie bedzie odbywalo sie rownolegle (a wnosze, ze jesli beda grupy to walki beda w systemie kazdy z kazdym) to bedzie to trwalo w nieskonczonosc czasu i sil
Prosze o rozjasnienie mroku organizacyjnego, jaki mi sie w glowie zalagl
PS. Zapomnialem dodac, ze pytam o godzine,zeby wiedziec jak duzo wczesniej mamy sobie przypierdzielic zastrzyki z Vinstrolu i zeby Gyross mogl wypic wiadro RedBulla ;D
w tamtym roku turniej nie trwa³ szmat czasu i odby³ siê przez 2 g eliminacji i ok 2 godzin turnieju zasadniczego w tym roku podzielony jest na dwa dni
PS. Vistrol ju¿ nie jest dzezi - teraz wyczesana jest zastrzyk z adrenaliny prosto w serce
Twój spokój ducha dzia³a koj±co rowniez na mnie :] Mam nadzieje, ze przywieziesz troszke Adrenaliny w ampulkach, my mozemy w zamian zahandlowac Bulgarska Met± ;]
Igor przywiezie rowniez z Holandii przepyszny Synthol, ktory mozemy rowniez i Tobie, nasz przyjacielu, mezu swiezoupieczony, zapodac, bys mogl dalej siac postrach wsrod kibicow Zydzewa:P
A tak, zeby mi przypadkiem nie usuneli postu , to w temacie musze powiedziec, ze niecierpliwie wyczekujemy tego turnieju, choc troche nas strach oblatuje... Mamy nadzieje, ze adrenalina w polaczeniu z wczesniejsza kuracja vinstrolowo-syntholowo-metanabolowa pomoze nam ociupinke przelamac bariere strachu i tremy ...
No i mam pytanie(sory, ze nie na priv) ale czy ten nicpon Soczek bierze udzial w ktorejs bedzinskiej ekipie?;>
Przepraszam, ¿e tak pó¼no ale z tego co widzê do ¶rody jeszcze mo¿na siê zg³aszaæ.
Wiêc zg³aszam: Chor±giew Ziemi Gdañskiej - 1 dru¿yna. Nie boimy, jeste¶my czerwoni i ¼li.
(zg³oszenie wysy³am równie¿ na Priv).
Szybka relacja od strony osoby, która na walce nie zna siê prawie w ogóle.
Wszystko fajnie i piêknie, prócz tego, ¿e szranki by³y pojedyncze. Raz trójka walcz±cych wpad³a w publikê, arbitrowie odci±gnêli ich na metr, ¿eby chwilê potem znów tam wpadli i takim sposobem przypadkowemu tury¶cie dosta³o siê halabard± w ramiê.
Poza tym by³ widoczny problem, kiedy arbitrowie spierali siê miêdzy sob± czy uklêkniêcie na jedno kolano jest "przewróceniem" czy te¿ nie.
Poza tym walki by³y widowiskowe, ciekawe i dla odtwórców i dla turystów (i ratowników medycznych). Moimi faworytami by³a grupa z symbolem czerwonego jelenia.
Wieczna chwa³a Cannabis Dei!
od strony organizacyjnej to by³o za du¿o sedziów, momentami wiecej ni¿ walczacych. W takich warunkach ciê¿ko siê dogadaæ, zw³aszcza, ¿e nie wszyscy sêdziowie znali zasady. Sedziów powinno byæ max 5 a ze wschodnimi niech dyskutuje jeden, taki przed którym czuj± respekt bo niestety troszeczkê sobie na zbyt wiele pozwalali. O dziwo turniej przebiega³ do¶æ sprawnie biorac pod uwage fakt, ze Polacy zbierali sie bardzo ch....jowo i ¿e spora czê¶æ zapisanych grup chyba nie dojecha³a na Grunwald.
Jako skarbnik tego turnieju przypominam te¿, ¿e wszystkie zapisane ekipy obowiazuje sk³adka. Op³acily j± tylko druzyny walcz±ce w finale. Jak Ada¶ zamie¶ci liste druzyn b±d¼ przekaze j± mnie, to podam numer konta na których dowódcy musz± przelaæ kase (15z³ od zawodnika). Tym którzy sa na tyle ma³o honorowi zeby jej nie op³aciæ oczywi¶cie przys³owiowy ch... w d.... i zakaz uczestnictwa w przysz³ym roku. Sk³adka jest do podzia³u w¶ród ekipy zwyciêskiej.
jedna uwaga:
panowie, po co siê tak straszliwie spinaæ? nauczcie siê panowaæ nad swoj± agresj± a je¶li nie to chocia¿ j± ukierunkowaæ odpowiednio wobec przeciwnika w trakcie walki
wtedy nie bêdzie jakiego¶ kopania le¿±cych ani tym podobnych.
a poza tym, dziêkujê wszystkim z którymi mia³em przyjemno¶æ powalczyæ podczas turnieju
Dok³adnie.Cannabis Dei by³o jedn± z ekip która nie awanturowa³a siê z sêdziami nie próbowa³a wstawaæ nie rzucali¶my za bardzo bluzgami ogólnie nie spinali¶my siê g³upio jak masa ludzi.Mój postulat na rok nastêpny: kto nie stosuje siê do zasad,awanturuje siê z sêdziami ten wyp....... razem z ca³± ekip±.
Witam,
Choæ nie powalczy³em w tym roku za bardzo, gdyz musia³em w pi±tek rano sp³ywaæ z Grunwaldu i co¶ za du¿o gleb zalicza³em na "5" le¿±c tu¿ pod lub nad "S³oñcem"
To muszê stwierdziæ, ¿e ekipa z Podola te¿ mia³a zdystansowane podej¶cie do walki, bez wiêkszej napinki i zbêdnej agresji. Z reszt± poco komu agresja? To jest jedynie ostra zabawa i tyle.
Poza tym kiedy¶ idea by³a inna, bijemy tam, gdzie jest zbroja, teraz bijemy tam gdzie jej nie ma....przecie¿ nie walczymy na ¶mieræ i ¿ycie, a kilka kolan by³o zlikwidowanych w tym roku. Zwa¿ywszy na to, ¿e kolana nie da siê lepiej os³oniæ, poco tam uderzaæ berdyszem, je¶li mo¿na z kogo¶ uczyniæ kalekê.
Ostatnia sprawa, niektórzy pokazali, ¿e jednak mo¿na po³o¿yæ przeciwnka walcz±c mieczem i uderzaj±c w he³m, ramiê lub nogê - czyli jest to mo¿liwe bez zapasów i tramwajów, które ¶wiadcz± o braku umiejêtno¶ci walki.
Pozdrawiam wszystkich i naprawdê ¿a³ujê, ¿e nie powalczy³em w pi±tek.
P.S. Czy w pi±tek Podole walczy³o w sk³adzie 3 daj±c fory przeciwnikom, czy mo¿e znale¼li zmienników do dru¿ynki?
P.S.2 Marcin dawaj to konto
47 1020 3639 0000 8102 0043 1247
Marcin Waszkielis
pko bp
w tytule przelewu: turniej pi±tek
Ryba, za to ¿e pojecha³e¶ p³acisz za wszystkich
Nie wyszli¶my w pi±tek, bo Brzychcy by³ do pó¼nego wieczora na spotkaniu dowódców i musieliby¶my wyj¶æ we dwóch. A jakby¶my w takim sk³adzie naklepali reszcie to ju¿ by g³upio wygl±da³o
Kurcze...wiedzia³em, ¿e to siê na mnie zem¶ci
Ale masz racje, by³aby lipa, gdyby¶cie powalili we dwóch z Mufas± Canabisów i Litwinów. W sumie, gdyby nie nasze przewracanki to mogliby¶my wygraæ turniej
. Na szczê¶cie kierujemy siê zasadami moralnymi, a w naszych sercach drzemie poszanowanie wobec przeciwników i ich wra¿liwo¶ci ukrytej.
Szalom
Zdecydowanie najlepszy punkt tegorocznego Grunwaldu. ¦wietne widowisko i wysoki poziom walk - znajomi 'tury¶ci' komentowali ¿e najlepiej bawili siê w czwartek i pi±tek ze wzglêdu na 'pi±tki' i walki pojedyñcze. Tak trzymaæ!
Szkoda, ¿e nie wszyscy ogarniaj± zasady, w sumie proste i wcale nie mówiê tu o go¶ciach zagranicznych. Trochê wstydu i ¿enady by³o, a ju¿ zupe³nie opada³y rêce gdy popis dawali ci¶niejuj±cy siê cywile. Warto by³o dotrwaæ do koñca dla niezapomnianych walk fina³owych :D
!!congratz!! ~Cannabis Dei !!!
To ja powiem co¶ od jeleni.
Dziêkujemy kibicom za wsparcie, byli¶cie wspaniali a alkohol którym zostali¶my przez was obdarowani da³ nam si³ê do dalszej walki.
Przepraszamy naszych kibiców, orgów i wszystkich mi³o¶ników jeleni za to, ¿e odpadli¶my w taki, a nie inny sposób. Trudno zdarza siê, podstaw± ekipy jest jedno¶æ i dlatego nas wywalono, hmm zastanawiam siê dlaczego tylko DNO nie zosta³o wywalone? choæ nasz faul by³ nastêpstwem ich faulu.
Widocznie zasady nie uwzglêdnia³y i¿ le¿±cy nie mo¿e kopaæ le¿±cego wiêc by³o wszystko OK
i jest to co¶ innego ni¿ kopniêcie le¿±cego przez stoj±cego.
Jakby co mam wszystko na filmie by nie by³o i¿ to my zaczêli¶my siê kopaæ pierwsi.
Poza tym 5 vs 5 jest chyba najbardziej widowiskow± zabaw± :D
W przysz³ym roku siê poprawimy.
A jak pokazuje pewien ciag logiczny - z roku na rok co raz piekniej i skuteczniej dajemy w palnik wszystkim po drodze , za co dostajacych serdecznie przepraszamy :P
Do slow Gyrossa dodam - my zalu do nikogo nie mamy i na nikogo sie nie obrazamy, zeby nie bylo : )
I jeszcze jedno - nie wiem, jak reszte tu zebranych i samych bioracych w turnieju udzial - ale nas nakrecala ta wrzawa i radosc kibicow - zajefajna rzecz, czyz nie? :D
nie prze¿ywajcie ju¿ tej dyskwalifikacji, chocia¿ nawet mnie przy niej nie by³o mam ju¿ serdecznie dosyæ o niej s³uchania i czytania. zachowujecie siê jak Rosjanie którzy dyskutowali praktycznie ka¿d± decyzjê sêdziów. to oni s± od tego ¿eby panowaæ nad tym co siê dzieje na polu walki i nie jest to wcale ³atwa i przyjemna praca. bez nich by dochodzi³o do zadym w co drugiej walce. dlatego decyzje ich trzeba uznawaæ za ostateczne, maj±c na wzglêdzie ¿e to ONI interpretuj± nasze zachowania - koniec kropka. od "uspokajania" ludzi te¿ s± sêdziowie, a wy zabrali¶cie siê za to sami, i to w sposób który jak najbardziej zas³u¿y³ na dyskwalifikacjê. mogê siê za³o¿yæ ¿e jakby to by³o z Grand Kampani± to by³by duuu¿y problem ¿eby zapanowaæ nad tak± sytuacj±.
nakrêcajcie siê dopingiem publiczno¶ci, ale zachowujcie trochê zdrowego rozs±dku.
taka rada na przysz³o¶æ, bo bojowo macie du¿e szanse osi±gn±æ w niej wiêcej ni¿ w tym roku.
pozdro
No wlasnie, Hubert, no wlasnie
Dlatego w moim poscie podkreslilem - ze my zalu do nikogo nie mamy, ani na nikogo sie nie denerwujemy, choc i mnie doszly sluchy, ze sie niby tam poobrazalismy, czy cos.. Bzdura. Pewnie, ze mielismy niesmak, bylismy wk...ni, ale karnie zlezlismy z pola. Uwazam, ze roztrzasanie tematu nie ma najmniejszego sensu
Co do niesienia na skrzydlach dopingu - gra gitara, po prostu kochamy publicznosc i kibicow
A to, co sie wydarzylo nie mialo wcale miejsca z adrenalina, ani tlumem na trybunach. Nasz czlowiek zrobil to z zimna krwia, z zemsty. Bardzo nieladne to bylo, nie pochwalamy tego nic, a nic, ale podejrzewam, ze wielu zrobiloby to samo. Oko za oko. Po prostu. Dawna i nie calkiem dobra zasada, ale jednak jest.. dura lex, sed lex..
Dlatego apeluje raz jeszcze - dajmy spokoj naszemu wykluczeniu. Nie dyskutujcie o tym w kuluarach, bo i nie ma po co. My przelknelismy tak niestylowe opuszczeniu dobrego turnieju, to i nawet sedziowie przelkna odrobine zalu, jaki do nich mielismy
Co juz nam (podkresle raz jeszcze) zupelnie przeszlo.
PS DNO spuscimy na dno jak Bóg da przy innej okazji po raz kolejny :]
Doping jest opór.
Uratowali¶my nasz honor w ostatniej walce g³ównie dziêki pie¶ni o podolu która gromko polecia³a z publiczno¶ci. o/ Nivelis ;]
A ja nie odpuszczê tematu. Tak siê sk³ada ¿e widzia³em ca³± akcjê, bo akurat nie patrzy³em gdzie indziej. I prawda jest prosta:
DNO powinno polecieæ z hukiem za kontynuowanie walki gdy obaj zawodnicy byli ca³kowicie na ziemi. Kopanie przeciwnika po he³mie kilkukrotne a wiêc absolutnie nieprzypadkowe, jak siê le¿y jest jeszcze gorsze ni¿ ³apanie za kostki, do cholery!
Dwa, Jelonki powinny polecieæ i polecia³y za wziêcie sprawiedliwo¶ci w swoje rêce. Nie pro¶ciej by³o ich rozdzieliæ i za¿±daæ jak najbardziej zasadnego wywalenia przeciwnika? Tak samo jest w polskim prawie - je¶li ciê okradnie kole¶ a ty po³amiesz mu rêce, obaj z³amali¶cie prawo. W tym przypadku sprawiedliwo¶æ dotknê³a tylko jednej strony.
Dla sêdziów - wiem, ¿e by³o was du¿o, wiem, ¿e by³ ba³agan, wiadomo, ¿e siê nie wszystko da wychwyciæ. ale powinni¶cie interweniowaæ. Kilka spraw przesz³o mocno nie tak, jak powinno.
Moja sugestia - wymieniæ z nazwy grupy, które stanowi³y problem dla sêdziów, jako ostrze¿enie, ¿e w nastêpnym roku polec± z hukiem za takie patenty. I moim zdaniem Jeleni na tej li¶cie byæ nie powinno. Poszed³ faul, posz³a decyzja, Jelenie grzecznie zesz³y z pola. Natomiast poziom pieniactwa o ka¿de zagranie ze strony rosyjskiej by³ makabryczny. Ja rozumiem presti¿ najlepszych, ale przecie¿ to jest i ma byæ zabawa, ludzie... Je¶li ch³opaki uwa¿aj±, ¿e my siê tam stawiamy po to, ¿eby ich poni¿yæ, zrównaæ z ziemi± i po¶rednio zaatakowaæ Kreml, to mo¿e usi±d¼my do piwka zamiast stawaæ w szranki. bo tak byæ nie mo¿e.
Martinie, je¶li tak jak mówisz obie dru¿yny powinny zostaæ za takie zagrania wyrzucone z turnieju pi±tek, to w takim razie ju¿ pierwszego dnia polecia³aby Grand Kompania za skopanie we 4 D¿ipsiego (tego samego o którego posz³o z Jelonkami). Ale nie polecieli, wed³ug mnie niestety.
Sposób w jaki wschód jest traktowany jest zdecydowanie zbyt pochlebny. Ch³opaki z Litwy zachowywali siê ok. Przynajmniej nie mieli 2-3 "pos³ów" w szrankach. "Pos³owie" ci bardzo skutecznie naprzykrzali siê sêdziom, szczególnie w pi±tek. Rozmowy i dyskusje po ka¿dym starciu s± niedopuszczalne. Nie rozumiem tak naprawdê dlaczego oni w ogóle byli w szrankach. Z tego co wiem, wschód mia³ wyznaczyæ jednego sêdziego, a reszta won z pola. A tu Anton (czy jak mu tam by³o) z pó³torakiem w rêkach lata po polu i napier... , zatrzymuje akcje i przeszkadza ludziom w walce wed³ug tylko sobie znanych zasad...
Taki ma³y oftop tutaj bo zacz±³em o tym jak traktujemy go¶ci ze wschodu.
Nie wyobra¿am sobie, ¿e na jakimkolwiek turnieju kto¶ czeka³by na mnie i ekipê 19 osób 2 godziny w blachach... To co zrobili przed melee jest po prostu niedopuszczalne i dziwie siê ¿e w ogóle na nich czekali¶my.
Do czego zmierzam. To jak ch³opaki ze wschodu (nie licz±c Litwinów) zachowywali siê podczas turnieju pi±tek jak i przed (i w czasie te¿) bohurtem jest w moim mniemaniu niedopuszczalne. To nie jest kwestia tego jak my ich traktujemy ale jak oni traktuj± nas... Mam g³upie odczucie ¿e maj± nas g³êboko w powa¿aniu - a w sumie jako gospodarze (nie mówiê to o organizatorach ale o Polakach) tak du¿ego wydarzenia jak turniej pi±tek i melee nie powinni¶my sobie na to pozwoliæ. Jak dla mnie nauczka na przysz³e lata.
Tak czy siak, 5vs5 widowiskowe, wysoki poziom itd. Melee gdyby nie to, ¿e czekali¶my 2 godziny te¿ by³oby spoko. Walczy³o siê fajnie i mam nadziejê, ¿e w przysz³ych latach poka¿emy im na co nas staæ
Kilka s³ów od wspó³organizatora, zanim cz³owiek który przy tym turnieju naharowa³ siê najwiêcej, czyli Ada¶ "Ua" nie wróci do domu (po Grunwie pojecha³ na 3 dni wakacji nad morzem, tak mia³ wszystkiego do¶æ
)
Prawda ¿e w turnieju wkrad³o siê masê chaosu, g³ównie z winy strasznego niezdyscyplinowania uczestników. Niestety takie ekipy jak Cannabis Dei które by³y zawsze na czas, nie faulowa³y i siê nie k³óci³y to by³ naprawdê wyj±tek. Reszta na poziomie polskiego sejmu. Niestety dyskutanctwo Rosjan to te¿ wielki problem - lubimy i chcemy z nimi walczyæ, ale my¶lê ¿e w przysz³ym roku która¶ z ich dru¿yn wyleci - dla przyk³adu po prostu.
Wnioski na przysz³o¶æ - turniej zostanie ograniczony do mniejszej ilo¶ci ekip (10 mo¿e 12) które znamy i o których wiemy ¿e siê pojawi±. Je¿eli kto¶ nie zaproszony wcze¶niej bêdzie chcia³ walczyæ - proszê bardzo, ale zg³oszenie imienne i zaliczkê
musi daæ przed Grunwaldem. Jad±c tam musimy wiedzieæ ile mamy ekip. Wtedy bêdzie mo¿na zrobiæ domy ,wyznaczyæ sztywn± i nie koliduj±c± z bojówk± godzinê walk. Kto siê nie stawi na godzinê h+15 min leci z turnieju (a zaliczka przepada) i tyle. Koniec ³a¿enia po obozach i proszenia siê ¿eby do turnieju wysz³o 16 z 30 zg³oszonych ekip (dos³ownie! nie ¿artuje!!
) i to w dodatku po³owa z godzinnym opó¼nieniem.
Co do sêdziowania to zgoda - za du¿o ich by³o i nie wszyscy wiedzieli jakich zasad siê trzymaæ. Mea Culpa - na przysz³y rok bêdzie z 6 sêdziów, za to znanych wcze¶niej i nie bêdzie dyskusji.
Co do fauli, to dobrze siê paradoksalnie sta³o - to by³ precedens (zauwa¿cie potem ju¿ celowych akcji faul nie by³o). skoro polecia³a ekipa naprawdê dobra to polecieæ mog± wszystkie - i tak bêdzie za rok (i my¶lê ¿e Rosjanie polec± równie¿ dla przyk³adu, je¿eli nie zmieni± zachowania)
Co do zasad, to proponuje wprowadziæ tê litewsk± wdg. której le¿y ten, kto dotyka po¶ladkami ziemi. To proste i daje szerok± gamê mo¿liwo¶ci
P.S. Dziêki za dobr± walkê zw³aszcza Rocie Pieszej Bocke, von Reihl II, Knyaz I i II, Litwie I i II, obu Grand Compagne'om no i oczywi¶cie zwyciêzc±, czyli Cannabis Dei. To ¿e zwyciê¿yli, to jedno - ale do tego w jakim stylu! (bezdyskusyjnie - 4 do 0 w ostatnim starciu).
Te w³a¶nie ekipy wyró¿ni³y siê bojowo i a¿ przyjemnie by³o je ogl±daæ.
mo¿e nie powinienem siê wcinac, ale przed sobotnim melee kto¶ z publiczno¶ci rzuci³ zasadne pytanie:
"a od czego s± walkowery?"
Rozumiem kwadrans, ale dwie godziny?
Po¶ladki na ziemi....hmmm zbyt ciê¿kie do zrobienia (niektórzy lec± na twarz :P)
Je¶li chodzi zasady bezpieczeñstwa to w miarê bezpieczna jest zasada 3 koñczyn, co ona oznacza w skrócie przeciwnika na kolanach (jednym b±dz dwóch) z jedn± rêk± na ziemi.
Oznacza to tylko tyle i¿ przeciwnik w takiej pozycji ma schylon± g³owê, a co za tym idzie ods³oniêty kark.
Sêdziów to sprawa sêdziów, na pewno wszystko u³o¿± tak jak powinno byæ.
W porównaniu z wzesz³ym rokiem gdzie Józek za kopniêcie z premedytacj± bo by³ z³y dosta³ ostrze¿enie w tym roku w turnieju g³ównym ju¿ siê za to wylatywa³o i dobrze widaæ, ¿e zasady staja siê coraz bardziej rygorystycznie przestrzegane.
Nie mamy pretensji, ¿e wylecieli¶my, ka¿demu sie mo¿e przydarzyæ :P
W przysz³ym roku bêdziemy siê hamowaæ przed takimi akcjami.
Pytanie tylko co zrobiæ by dru¿yny które ju¿ odpadaj± z turnieju nie faulowa³y. Bo oni s± bez karni na przyk³adzie DNO.
info dla sêdziów:
DNO przegrywa
DNO fauluje Jelonki po przegranym starciu
Jelonki odpowiadaj± faulem
Jelonki wylatuj±
DNO przechodzi dalej
Trzeba co¶ ustaliæ bo obecnych zasad musz± siê obawiaæ tylko ekipy które przesz³y by dalej.
Ja siê cieszê ¿e wygra³a ekipa, która najbardziej na to zas³u¿y³a i nawet nie maj±c jednego z podstawowych zawodników pokaza³a klasê.
Brawo Cannabis Dei
W Cannabis Dei ka¿dy zawodnik jest podstawowy
Teraz ciekawostka - s³ysza³em gdzie¶ ju¿ ploty ¿e w eliminacjach w czwartek Litwini "w±chali co¶ z dziwnego pude³ka"
hahahahahaha
szkoda ¿e nikt jeszcze nie rozpuszcza takich o nas
albo inaczej - szkoda ¿e nic takiego o sobie nie s³ysza³em
Heh, nawci±gani Litwini? O b³oga naiwno¶ci, chyba bym siê nie odwa¿y³ taszczyæ przez granicê "proszku strzeleckiego", po do ¿eby siê do³adowaæ przed imprez±. Ale ¿arty na bok, z rozmów ze znajomymi wiem, ¿e amfetamina powoduje miêdzy innymi utratê zahamowañ. A akurat popatrzcie, do Litwinów nie sz³o siê przyczepiæ. Wolno by³o lutowaæ rantami, to lutowali bez lito¶ci. nie wolno by³o biæ w kark, to zwrócili uwagê Hubertowi, bo troszkê tak to pchniêcie (bokiem miecza...) wesz³o w kark. Wiêcej takiej dyscypliny i kultury poproszê.
Gyros, dziêki za podsumowanie akcji z DNEM, to powinien byæ bardzo wyrazisty sygna³ dla sêdziów. Patrzcie na pi³kê no¿n± i Mazzeratti vs Zidane. Te¿ siê op³aci³o, co?
Gypsy, wyja¶nij mi, jak to siê dzieje, ¿e ty, sk±din±d taki mi³y cz³owiek jeste¶ zawsze w ¶cis³ym centrum wszystkich dymów? Hê? Jak to siê dzieje?
Co do skopania Gypsiego przez Grand Companie, no có¿, je¶li to siê jeszcze zdarzy, to albo oni wylec±, albo Cannabisy (mam nadziejê, ¿e ch³opaki mnie popr±), jak i reszta przyzwoitych grup opuszcz± turniej. W takim spektaklu nie mam ochoty braæ udzia³u.
Bardzo mi³y turniej 5vs 5,pozdrowienia dla zwyciêzców-szczere,bylo parê ekscesów-przeszli¶my do porz±dku dziennego,przyda³o by siê tylko wiêcej pokory,treningów,mniej pychy-i rozdmuchiwania krzywych akcji,pozdrawiam znamienitych przeciwnikow i liczê ze dane nam bêdzie siê spotkac raz jeszcze,Patryku Opolski-dziêkuje za trafne sugestie napewno je wykorzystamy,¿yczê zdrowia-k³aniam.Gomba
wróci³em do £odzi po morzu ( jak by kto chcia³ wiedziec we W³adys³awowie - nuda pogoda z czosnka o kulistych kszta³tach i drogo jak luj)
zanim przejde do meritum i posdsumujê turniej od strony organizacyjno bojowej pare uwag z innej beczki
bêdê wywo³ywa³ po imieniu
Routiersi- ³adne eliminacje turniej zasadniczy bojowo z czosnka o kulistych kszta³tach ale uzbrojenie i wygl±d jak najbardziej za (mia³o byc mi³e s³owo@@@@ ³adnie- miel;i¶cie wszyscy wygl±daæ jak rycerze) i wy wygl±dali¶cie - jedna uwaga Przemek zbroja zapó¼na o dobre 30 lat ¿e barbute przemilcze- za rok albo zbroja na okres albo rola widza!
Jelenie- ³adnie bojowo niepotrzebna piana na rogach- po to Józek zosta³ sêdzi± ¿e umie wy³owiæ takie zagrania i tendencja jest na ich wywalanie trafi³o na was jako na pierwszych trudno - powiem szczerze kto¶ musia³ byæ pierwszy-uzbrojenie i wygl±d - braki paru bez goleni - czepce kolcze- ale ogólnie przyzwoicie - to ¿e jeste¶cie zakumplowani z rdz± przemilcze bo na tle ogó³u i tak ³adnie
Canabis - zero uwag - gratulacje - jak ju¿ Mateusz - kurtka westfalska nie jest taka droga a poncza nie s± ani historyczne ani ³adne
Von reihl I - cicho nad t± trumn± - z Gadzikiem wiemy co zrobili¶my ¿le i moja wina jest niepodwa¿alna
Von reihl II- bardzo ³adnie - uwaga co do poncz rymcerskich zostaje
Grand Compania I i II - pierwszy raz byli , dostali ¿eczywi¶cie za du¿o luz - plus otwarte helmy za rok nie wejd± w otwartych choæ osoba w otwartym he³mie to u nich dowódca i tak siê tam walczyco nie zmienia faktu ¿e za rok kapaliny z podbródkiem lub nie ma walki - regulamin przet³maczony na rosyjski dostana wklejony na ich forum- tak aby siê nie powtórzy³a sytuacja z Dzipsim - kto ma wiedzieæ ten wie
Knyaz - Anton i wszytsko jasne - osobna z nim pogadanka za rok wyjdzie bêdzie k³óci³ siê z sêdziami wylec± jego ch³opaki - tak to widze
Litawa- czysta walka- pare uwag do uzbrojenia ochronnego, zw³aszcza kark
DNO- to samo co Jelenie co do walki- uzbrojenie historycznie ok ale paru bez ³ydek i czepców - kumple rdzy- brak kórt wiem wiem zakon ale ponczo rymcerskie jest pase i koniec!
£azarz- pierwsza wasza pietnastka - poziom walki ¶redni krajowy poziom uzbrojenia i wygl±du ¶redni karjowy - zobaczymy za rok
resztê niech opwieje na razie mg³a tajemnicy
Decyzja o mniejszym zasiêgu turnieju i ograniczeniu ilo¶ci dru¿yn zapad³a jeszcze na grunwaldzie - dlaczego ano dlatego ¿e zapisa³o siê bodaj¿e 32 dru¿yny wusz³a po³owa lata³em dwa razy po obozach- niektórzy nawet nie powiadomili ¿e nie wyjd± po prosdyu nie wyszli a to ¿e maj± przypisanych przeciwników olali
Za rok dru¿yny sprawdzonee dostan± zaproszenia inne mog± zorganizaowac sobie turniej 5 v 5 "B"- szkoda moich i P³aza nerwów
Mia³a byæ walka z mrokiem na buhurtach i jest ,artry siê skoñczy³y albo odtwarzamy rycerzy albo gówno - ¿e drogo mo¿na zostac ¶winiopasem inwestycja brajest koszulina ¶winia- proste!
PS. wszytskim uczestnikom gratulacje- £azarzom (zw³aszcza goñcom Martionowi Hawkowi i Mutkowi wielka dziêkówa) - DNO za powiadamianie Rosjan tak¿e wielkie gratki- Bêdzinowi (Wieczór zw³aszcza przy meele )
PS. Jestem wku###y korkami upa³em i cen± piwa nad morzem i proszê siê nie obra¿aæ
CYTAT
Canabis - zero uwag - gratulacje - jak ju¿ Mateusz - kurtka westfalska nie jest taka droga a poncza nie s± ani historyczne ani ³adne
hehe mam now± kurtê, walczy³em w niej na bojówce, a w tym siê bi³em na pi±tkach bo jest odporniejsze na rozdarcia i inne uszkodzenia..
ale skoro zosta³o mi to wytkniête to OK - zacisnê zwieracze i bêdê ³ata³ swoj± piêkn± czerwon± kurtê po ciosach buzdyganami tasakami halabardami czy innymi zabawkami
witam noch ein
po pierwsze pszepraszam zw³aszcza za moje bluzgi - zosta³o to mi wytkniete i mieli¶cie racjê, ale ograniaj±c t± zabawê i zwi±zany z ni± ba³agan wola³em po ¿o³niersku - tak szybciej dociera³o- wam to raczej nie przeszkadza sami ³acine znacie doskonale - a na turystów nie zwraca³em uwagi
Ma³e usprawiedliwienie: bed±c w justycji z blizutka przys³uchiwa³em siê dowódcy karkowskiej i wiecie co on i jego ludzie tak¿e ¶wietnie znaj± ³acine zw³aszcza w wersji anglosaskiej- jak widaæ tak siê rozmawia najtrafniej
Po drugie - krew mnie zalewa nad ludzmi co siê do turnieju zg³aszaj± a potem olewaja bo piwko jest lepsze - zgodnie z umow± przedstawiê liste dru¿yn zapisanych wraz z odchaczeniem tych co dali poza finalistami - kasê da³a jeszcze DZIKA i Peron Kolejowy - który akurat posypa³ sie z kontuzji
w tym roku kosztowa³o mnie to strasznie du¿o nerwów - zrozumcie ¿e jak siê zapisujecie to zostajecie przyporz±dkowani do grup - i w luja lecicie nie tylko z orgami ale i te¿ z przeciwnikami
za sw± niekompetencjê pszepraszam reszta jest ju¿ ³oj tam ³oj tam:)
Adas mo¿esz dopisaæ do listy Routiers 2. Wczoraj przela³em kase na Wo³kowe konto.
Przepraszam ¿e nie zap³acili¶my na grunwaldzie ale rozesz³a siê plotka ¿e tylko finali¶ci p³ac±.
Jesli chodzi o 5 to faktycznie by³o troche zamieszania ale to bardziej wina ekip które sie nie stawi³y. Jesli chodzi o sedziów to mo¿e nie zawsze wszystko widzieli, ale jak juz widzieli reagowali skutecznie. Przynajmniej w tych walkach których by³em ¶wiadkiem.
My¶le ¿e 3 pora¿ki zmotywuj± mnie jednak do æwiczeñ.
Salve
JA tak szybciutko przypad³a mi rola ogarniania tego troszkê w sposób papierkowy i sêdziowsko doradczy, wiêc teraz opisze sytuacje z dnia drugiego czyli pi±tek co siê dzia³o.
Do pi±tkowych fina³ów dosta³o siê 14 dru¿yn, fina³ mia³ byæ rozgrywany dalej systemem domów ale ¿e musieli¶my czekaæ i czekaæ i czekaæ a¿ siê ³askawie zg³osz± dru¿yny ,¿e brak³o by na to czasu wiêc domy zmienili¶my na system pucharowy. 1 dru¿yna Rycerzy Dobrej Opieki nie zg³osi³a siê na pole zmagañ przez co Litwa II przesz³a rundê tzw walkowerem. Jak ju¿ wspomnia³em by³o 14 dru¿yn wiêc do drugiego etapu przesz³o by 7 wiêc by³y ma³e bara¿e miedzy Kniaz I i Grand Companie II aby by³o 8 dru¿yn w 2 etapie. Rozpiska jest tak jak by³y wali 1 z 2, 3 z 4 itd.
Wiêc tak 1 etap pi±tkowych fina³ów:1. Von Reihl I
2. Kniaz II
3. Routiers
4. Grand Copmanie I
5. Canabis Dei
6 Von Reihl II
7. WKPL
8. Kniaz I
9. Litwa II
10. Rycerze Dobrej Opieki
11. Liwa I
12 Gran Companie II
13. DNO
14. Rota Piesza "Jelenie"
bara¿e:15: Kniaz I
16 Grand Companie II
2 etap pi±tkowych fina³ów:1.Von Reihl I
2. Grand Companie I
3. Canabis Dei
4. Litwa II
5. WKPL
6. Litwa I
7. DNO
8. Grand Companie I
3 etap pi±tkowych fina³ów:1. Grand Copmpanie I
2. Canabis Dei
3. Litwa I
4. Grand Companie II
4 etap pi±tkowych fina³ów:1. Canabis Dei
2. Litwa I
Zwyciêzca fina³u turnieju 5 vs 5CANABIS DEIGratulacje zwyciêzcom, oraz wszystkim startuj±cym
pozdrawiam Tadzik
to ja od siebie te¿ co¶ napiszê
na li¶cie zabrak³o £azarza. w pi±tek nie wyszli¶my te¿ z powodu kontuzji. a kasê wp³acili¶my ju¿ na Grunwaldzie, bezpo¶rednio Adasiowi w sakiewce jak to by³o w zasadach zapisane + 0,7 wódy.
redukuj±c liczbê ekip startuj±cych w pi±tkach mo¿naby turniej przeprowadzic w czwartek a w pi±tek po prostu zrobic melee.
My¶lê ¿e nie ma co redukowaæ liczby uczestników bo to zablokuje dostêp do turnieju m³odym dru¿ynom które mog± mieæ jaki¶ potencja³.. Taka "¶wie¿a krew" jest potrzebna bo w koñcu jak zacznie siê wpuszczanie tylko starych o znanych dru¿yn to bêdziemy siê kisiæ we w³asnym sosiku, a co za tym idzie ani my siê nie pobawimy/rozwiniemy ani m³odsi nic nie naucz±...
Program w tym roku by³ skonstruowany (moim zdaniem) do¶æ dobrze. Mo¿e jedynie wcze¶niej bym zacz±³ turniej indywidualny - a da³oby siê to zrobiæ gdyby by³o trochê cienia z jakiej¶ wiaty oraz woda dla walcz±cych - ale o tym mowa w w±tku dotycz±cym turnieju Martina.. No i melee w sobotê zaczaæ te 2 godziny pó¼niej - bo walka bêdzie trwaæ ok godziny a o 21 jeszcze jest ca³kiem widno.. Te przesuniêcia da³yby czas - w czwartek na eliminacje do 5vs5 a w sobotê czas na odpoczynek po inscenizacji...
problem z pi±tkami jest taki, ¿e jedynie na Grunwie zbieraj± siê wszystkie ekipy z ca³ej Polski - przez to nie mo¿emy tak naprawdê w trakcie sezonu stwierdziæ kto jest w jakiej dyspozycji, kto siê rozwija a kto leci w dó³. wiêc dopu¶ciæ powinni¶my do turnieju wszystkich którzy spe³niaj± wymagania historyczne. niestety czasu na przeprowadzenie eliminacji do turnieju jest naprawdê niewiele i nie mo¿na za wiele zrobiæ ¿eby by³o go wiêcej..
formu³a i konwencja tegorocznego turnieju by³a ok, jedyne co trzeba poprawiæ to szybsze wychodzenie w pole ekip walcz±cych i dziêki temu powinni¶my siê wyrobiæ w czasie.
a, koniecznie kasa na konto przed Grunwem, to nam tak¿e ograniczy ilo¶æ dru¿yn.
HUbert Mateusz wszyscy macie racje
Turniej jest dla was i WASZ
ale jako osoba odpowiedzialna, drugi rok z rzêdu nie moge tolerowaæ wlaenia w wiecie co
w³±¶nie dlatego za rok turniej bêdzie na zaproszenia
na pewno otrzymaj± je
Rosja x2
Litwa X2
Ukraina + Bia³oru¶ x 2
Polskich ekip na razie nie wymieniam ale nie trudno jest siê domy¶liæ kto je otrzyma
Za³ó¿my ¿e fina³y w pi±tek maj± byæ takie jakie planowane by³y od samego pocz±tku czyli 4 dru¿yny w 4 grupach
zaprosznia razem ze wschodem otrzyma najwy¿ej 12 ekip
o pozosta³e 4 miejsca zostan± przeprowadzone w czwartek eliminacje - kto siê stawi ten walczy - kase inkasujê od rêki
jak siê nikt nie stawi bawimy siê w pi±tek w mniejszej liczbie i tyle
nie bêdzie zamieszania nie bêdzie ³a¿enia po obozach i wkurzania siê
Aha
w zwi±zku z tym potrzebujê
Skarbnika
Pisarza
Sêdziów minimum 4 (osoby nieprzypadkowe- nie jak w tym roku wiem da³em czosnka o kulistych kszta³tach)
Skurwysyna do przegl±du uzbrojenia bezpieczeñstwo i historyczno¶æ
Osoby chêtne zapraszam ju¿ teraz
PS. Chcia³bym jako osoba odpowiedzialna za to serdecznie podziêkowaæ panu Szymañskiemu za pieczone ¶wineie jako nagrode pomys³ ¶wietny i zabawa dla wszystkich
Gdyby znowu by³ wysyp chêtnych a nieznanych to eliminacje wstêpne mo¿na przeprowadziæ na jakiej¶ wcze¶niejszej imprezie.
Je¶li nadal bêdê organizowa³ Koronowo to mo¿emy tam.
Pozdrawiam
Maciek.
Kasa od Bêdzina bêdzie w poniedzia³ek je¶li ju¿ wszystko pójdzie dobrze najpó¼niej we wtorek.
Przepraszamy za zw³okê i ¿e nie posz³o to do rêki od razu na Grunwie.
Turniej super tak jak w zesz³ym roku. Uwagi wszelakie zosta³y powiedziane przedyskutowane itd. nie bêdê powtarza³. Wszystko wydajê mi siê zmierza w dobrym kierunku. Ode mnie tylko tyle, ¿e rosjanie równie¿ powinni byæ w pe³ni objêci przez zasady bo byli traktowani trochê z przymru¿eniem oka ale to równie¿ ju¿ by³o napisane ;)
Na koniec moje najszczersze gratulacje dla zwyciêzców!
Naprawdê ¶wietnie ch³opaki
Adam
ja mogê siê zaj±æ przegl±dem...
CYTAT(Maciej Reihl @ 13:29 25.07.2009)
Gdyby znowu by³ wysyp chêtnych a nieznanych to eliminacje wstêpne mo¿na przeprowadziæ na jakiej¶ wcze¶niejszej imprezie.
Je¶li nadal bêdê organizowa³ Koronowo to mo¿emy tam.
Pozdrawiam
Maciek.
Wodzu, w ten sposób tego siê nie przeprowadzi moimskromnym zdniem- zawsze kto¶ nie dojedzie bêd± pomieszane sk³ady a to spowoduje znowu "zadyme"
ale
na nastêpny rok szukam powiedzmy trzech turniejów ( cosik na kszta³ ligi) takie wewnêtrzne mistrzostwa Polski (ranking itp) - organizatorzy zrzuc± siê na nagrodê która mo¿e byæ wysoka
Rozmawia³em wstêpnie na ten temat z Wojtkiem z Uniejowa , barzdo chêtnie dorzuce te¿ Kornowo pozostaje do obgadania kwestia techniczna (ile?)- odpowiednia nagroda da najlepszych zawodnikó i najlepsze szo³ - kasê zbiera siê do jednego worka i na koniec otrzyma j± najlepsza dru¿yna do podzia³u
Jakby który¶ z organizatorów chcia³ do³±czyæ swój turniej zapraszam do rozmowy
http://www.youtube.com/watch?v=FsDZ62NhWX4 no to ja dorzucam filmowe razdwatrzy z pi±tek i melee
Pozdrawiam,
Patryk
To mi siê podoba!
Liga pi±tek bohurtowych to jest mi³e s³owo... kurde to!!
Co do druzyn, które siê nie stawi³y. Proponujê tak, ze niech te ekipy wp³acaja sk³adke duzo przed turniejem to bêd± mia³y motywacjê ¿eby sie stawiæ. Co do Rosjan i tego, ¿e na wiêcej mogli sobie pozwoliæ to: sa uznawani za najlepszych we wszech¶wiecie a najlepszy zawsze jest troche inaczej traktowany. Je¶li komu¶ taki porzadek ¶wiata nie odpowiada, to jedynym rozwiazaniem jest dla niego bycie naj i tyle. Po drugie to ten turniej straci³by conajmniej po³owe swego sensu gdyby¶my wyeliminowali Bern za k³ótnie z sêdziami odbieraj±c tym samym mozliwo¶c pokonania ich w walce. Po trzecie jakbym widzia³ na polu wiecej sêdziów niz zawodników i to takich zupe³nie z przypadku, to te¿ by mi co¶ nie pasowa³o. Widocznie polski sejmik nie wzbudza w nich respektu.
CYTAT(ua @ 22:34 22.07.2009)
Routiersi- ³adne eliminacje turniej zasadniczy bojowo z czosnka o kulistych kszta³tach ale uzbrojenie i wygl±d jak najbardziej za (mia³o byc mi³e s³owo@@@@ ³adnie- miel;i¶cie wszyscy wygl±daæ jak rycerze) i wy wygl±dali¶cie - jedna uwaga Przemek zbroja zapó¼na o dobre 30 lat ¿e barbute przemilcze- za rok albo zbroja na okres albo rola widza!
Na zbrojê moge zawsze zarzuciæ szmatê tak jak to mia³o miejsce na sobotnim bohurcie, co do barbuty to
primo jest to zwyczajnie odmiana ³ebki i istnia³a w ró¿nych formach przed II po³. XV w vide:
https://www.cma.org/explore/work.asp?locati...=2&display= ,
secundo wedle typologii Bashforda barbuta kwalifikuje siê ju¿ na 1400, o 1410 nie wspominaj±c, a
tertio rozumiem, ¿e na bitwê mog³aby nie pasowaæ ale to s± pi±tki- sprzêt jest na XV w. i jest bezpieczny, je¶li mamy siê trzymaæ ¶cis³ego 1410 to np. ruscy powinni odpa¶æ w przedbiegach ze swoimi ³ebkami z daszkiem i parasolkami...
Podaj mi choæ jedno przedstawienie barbuty z interesuj±cego nas okresu POCHODZ¡CE Z ZIEM NA PÓ£NOC OD KARPAT to przestanê siê czepiaæ. Temat barbuty by³ wa³kowany w dziale uzbrojenie i tutaj chyba nie ma na to miejsca.
Natomiast generalnie odnosz±c siê do sprzêtu: albo elita albo kombinatorstwo, nie ma zmi³uj.
Pozdrawiam
Maciek.
they call me Vader
tylko, ¿e regulamin Grunwaldzki zabrania barbut, wiêc po problemie... zakazana w regulaminie, wiêc nie wchodzi.
Poza tym typolologia Bashforda jest z 1915 broku, a nauka w ci±gu ostatnich 100 lat trochê posunê³a siê do przodu.
Nie mam pojêcia z k±d tyle rozmów na temat "zaj¶cia" z pi±tek. Najdziecinniejsze jest to, ¿e po wszystkim (przed decyzj± sêdziów) przeprosi³em ka¿dego uczestnika z osobna (z reszt± czê¶æ swoich ludzi tez :P) przyzna³em, ¿e zachowa³em siê nieprzepisowo (równie¿ dla sêdziego) a osoby, które "przyjê³y" moje przeprosiny robi± teraz z tego WIELKIE HALO. Podjêta przez sêdziów decyzja by³a kontrowersyjna ale có¿. Jak g³osi³ regulamin "sêdzia ma zawsze racjê". Dosta³em "soccer kicka" w ³eb i ju¿. Adrenalina wzmog³a na szczê¶cie Józek (to chyba by³ on :P) to duu¿y "ch³opak" i mnie szybko spacyfikowa³
za co dziêkujê.
Martinie - po 1 gratuluje ca³emu CD wygranej w turnieju pi±tek po 2 nie mam pojêcia dlaczego... jako¶ tak wypad³o, ¿e bywa³em w centrum dymu. My¶lê, ¿e to kwestia przypadku. Zauwa¿, ¿e na innych turniejach nie wyró¿nia³em siê nigdy pod wzglêdem "Dymogenno¶ci"
Rybo - Zgadzam siê z Tob± w ca³ej rozci±g³o¶ci na temat uderzeñ w niechronione miejsca. Jeden z naszych otrzyma³ cios od ruska "glewi±" prosto w zgiêcie kolanowe i do tej pory siê leczy. Nie piszê tego po to, ¿eby kogo¶ tam po¿a³owaæ tylko dlatego, ¿e trzeba skoñczyæ z procederem zadawania idiotycznych i zupe³nie niepotrzebnych ciosów. Najbardziej zaskakuj±ce jest t³umaczenie "bo to w koñcu bohurt". Kiedy¶ walczy³o siê ostro ale takie sytuacje nie mia³y miejsca. BA! nikt nie odwa¿y³ by siê na tak± akcjê uwa¿aj±c j± za wysoce niehonorow± i niebezpieczn±. Mimo, ¿e czasem mi nerwy puszczaj± ZAWSZE szanujê zdrowie swojego przeciwnika i staram siê eliminowaæ (czyt. przewróciæ) go technikami mo¿liwie najmniej zagra¿aj±cymi jego zdrowiu. Skoro w os³awionym bohurcie mo¿na zabroniæ ciosów w kark i sztychów to dlaczego jeszcze nikt nie wpad³ na cudowny pomys³, ¿eby zabroniæ uderzeñ w zgiêcie kolanowe? Prawdopodobnie bez wzglêdu na zasady i tak bêdê stara³ siê uczestniczyæ w "pi±tkach" ale uwa¿am, ¿e nale¿y propagowaæ na ka¿dym mo¿liwym turnieju now± "formê" tych¿e zmagañ - bez uderzeñ w ty³ nogi (czy celowych uderzeñ w cztery litery). Czy w moim my¶leniu jest jaki¶ b³±d?. Czy ludzie wykonuj±cy ciosy z pominiêciem wy¿ej wymienionych miejsc bêd± mniej "bohurtowi" albo mniej "mêscy"?. Tylko proszê o nie wypisywanie mi "nie chcesz - nie wychod¼" dobrze wszyscy wiemy ze to nie tak dzia³a.
Sprowadzanie DNA na dno pozostawiê bez komentarza.
Pozdrawiam wszystkich!
Rybo - Zgadzam siê z Tob± w ca³ej rozci±g³o¶ci na temat uderzeñ w niechronione miejsca. Jeden z naszych otrzyma³ cios od ruska "glewi±" prosto w zgiêcie kolanowe i do tej pory siê leczy. Nie piszê tego po to, ¿eby kogo¶ tam po¿a³owaæ tylko dlatego, ¿e trzeba skoñczyæ z procederem zadawania idiotycznych i zupe³nie niepotrzebnych ciosów. Najbardziej zaskakuj±ce jest t³umaczenie "bo to w koñcu bohurt". Kiedy¶ walczy³o siê ostro ale takie sytuacje nie mia³y miejsca. BA! nikt nie odwa¿y³ by siê na tak± akcjê uwa¿aj±c j± za wysoce niehonorow± i niebezpieczn±. Mimo, ¿e czasem mi nerwy puszczaj± ZAWSZE szanujê zdrowie swojego przeciwnika i staram siê eliminowaæ (czyt. przewróciæ) go technikami mo¿liwie najmniej zagra¿aj±cymi jego zdrowiu. Skoro w os³awionym bohurcie mo¿na zabroniæ ciosów w kark i sztychów to dlaczego jeszcze nikt nie wpad³ na cudowny pomys³, ¿eby zabroniæ uderzeñ w zgiêcie kolanowe? Prawdopodobnie bez wzglêdu na zasady i tak bêdê stara³ siê uczestniczyæ w "pi±tkach" ale uwa¿am, ¿e nale¿y propagowaæ na ka¿dym mo¿liwym turnieju now± "formê" tych¿e zmagañ - bez uderzeñ w ty³ nogi (czy celowych uderzeñ w cztery litery). Czy w moim my¶leniu jest jaki¶ b³±d?. Czy ludzie wykonuj±cy ciosy z pominiêciem wy¿ej wymienionych miejsc bêd± mniej "bohurtowi" albo mniej "mêscy"?. Tylko proszê o nie wypisywanie mi "nie chcesz - nie wychod¼" dobrze wszyscy wiemy ze to nie tak dzia³a.
Sprowadzanie DNA na dno pozostawiê bez komentarza.
Pozdrawiam wszystkich!
[/quote]
Wa¿na rzecz poruszona
- w pierwszym roku walki na "nowych zasadach" nie by³o tego - mo¿e nie wszyscy wiedzieli albo sprowadza³o siê to to bicia "nie¶miertelnych" po dupie
jest jak s³ysze kontuzja
druga osoba zwraca na to uwagê
Tak jak napisa³em ten turniej jest WASZ
s± g³osy za tym ¿eby to wywaliæ lub ograniczyæ s³ucham
jaka bêdzie decyzja taka bêdzie forma walki