Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej "5 na 5" na zasadach melowych :)
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009 > Grunwald 2009
Stron: 1, 2, 3
they call me Vader
CYTAT(Maciej Reihl @ 15:53 26.07.2009) *
Podaj mi choæ jedno przedstawienie barbuty z interesuj±cego nas okresu POCHODZ¡CE Z ZIEM NA PÓ£NOC OD KARPAT to przestanê siê czepiaæ. Temat barbuty by³ wa³kowany w dziale uzbrojenie i tutaj chyba nie ma na to miejsca.
Natomiast generalnie odnosz±c siê do sprzêtu: albo elita albo kombinatorstwo, nie ma zmi³uj.

Pozdrawiam
Maciek.

Ale¿ ja nie negujê, ¿e jest to he³m pó¼ny (tak jak ca³a moja zbroja), zdajê sobie tak¿e sprawê z tego, ¿e najbli¿szy mojemu sprzêt z pó³nocnej Europy to mediolanka z ok 1440 znajduj±ca siê w Glasgow. Nie w tym rzecz. Chodzi mi o to, ¿e sam argument do mnie nie przemawia bo je¶li, jak sam Maæku powiedzia³e¶, nie ma zmi³uj to proszê, ¿eby mi³osierdzia te¿ nie by³o wzglêdem wschodu, który w okres równie¿ siê nie wpasowa³...

Pi±tki, jak mówicie, s± dla nas wiêc dlaczego taki w tym problem? Barbuta nie przejdzie ale lamelki i parasolki tak?
they call me Vader
CYTAT(Death-wish @ 15:53 26.07.2009) *
they call me Vader
tylko, ¿e regulamin Grunwaldzki zabrania barbut, wiêc po problemie... zakazana w regulaminie, wiêc nie wchodzi.
Poza tym typolologia Bashforda jest z 1915 broku, a nauka w ci±gu ostatnich 100 lat trochê posunê³a siê do przodu.

jw. Znam datowanie swojego sprzêtu, mówi³em, ¿e barbuta istnia³a wcze¶niej w ró¿nych formach, co nie zmienia faktu, ¿e moja jest ewidentnie pó¼na... Zakazana czy nie- walczy³em w niej.

Zbroi nie zmieniê ale przykryjê tabardem, na g³owê za³o¿ê klapka- ¿aden problem. Ale je¶li s± zastrze¿enia do mnie bo nie wpisujê siê w okres to proszê ¿eby by³y do wszystkich. którzy równie¿ siê nie wpisuj±- nie mam nic przeciwko zasadom, które dotycz± wszystkich, a nie tylko mnie ;) Poza tym jak ju¿ kilkukrotnie by³o mówione, bohurt i pi±tki to zabawy dla nas i wydawa³o mi siê, ¿e chodzi g³ównie o to by graæ fair i mieæ bezpieczny sprzêt, a chyba oba te warunki spe³niam...

Patryk
Nie bêdê powiela³ argumentów Ryby i D¿ipsiego za wykluczeniem w przysz³o¶ci strza³ów w nieos³oniête miejsca, szczególnie w zgiêcia pod kolanami. Mam podobne zdanie. Zwyczaj ten przywêdrowa³ ze wschodu i bardzo szybko przyj±³ siê na rodzimym podwórku. Sczególnie widaæ to na filmikach z Byczyny 2008 i Grunwaldu 2008. Do tej pory nie by³o szerokiej dyskusji na ten temat a jest chyba potrzebna. Mogê w tym miejscu wyst±piæ w imieniu ca³ego DNA - jeste¶my przeciw eliminowaniu przeciwnika z walki w ten sposób.
Przewrotnie napiszê, i¿ za "bezpieczniejszy" sposób, a tak samo skuteczny w walce uwa¿am strza³ mieczem, buzdyganem, berdyszem... w stopê (paluszki, ko¶ci ¶ródstopia). "Bezpieczniejszy" poniewa¿ z³amane paluszki to miesi±c, pó³tora w gipsie drugie tyle rehabilitacja i jazda do walki. Tylko pó³ sezonu stracone. Strza³ w ¶ciêgna, wi±zad³a to jakie¶ 1,5 roku powrotu do zdrowia i dwa sezony bez walki.
Ua - Uniejów, Koronowo, a mo¿e turniej w Nidzicy. Dobry termin, tydzieñ przed Grunwaldem.
Igor z Bêdzina
CYTAT(they call me Vader @ 18:31 26.07.2009) *
Zbroi nie zmieniê ale przykryjê tabardem, na g³owê za³o¿ê klapka- ¿aden problem. Ale je¶li s± zastrze¿enia do mnie bo nie wpisujê siê w okres to proszê ¿eby by³y do wszystkich. którzy równie¿ siê nie wpisuj±- nie mam nic przeciwko zasadom, które dotycz± wszystkich, a nie tylko mnie ;) Poza tym jak ju¿ kilkukrotnie by³o mówione, bohurt i pi±tki to zabawy dla nas i wydawa³o mi siê, ¿e chodzi g³ównie o to by graæ fair i mieæ bezpieczny sprzêt, a chyba oba te warunki spe³niam...

W przysz³ym roku nie bêdzie dla nikogo zmi³uj. Sprzêt ma byæ bezpieczny i w datowaniu. Taka jest umowa z orgami Grunwaldu.
ua
PAtryk czemu nie trzeba usi±¶æ i pogadaæ - telefon do mnie powinien mieæ G±ba

nie bêdê ukrywa³ ¿e sporo zale¿eæ bêdzie od kasy

nie oszukujmy siê Wo³ek Józk iini walcz± dla kasy chcemy ich miec ( a co za tym idzie szo³) trza by im siê to op³aca³o, ryzyko kontuzji

co do strza³ów w kolano i od ty³ na nieos³aniete czê¶ci g³os DNA przeciw odnotowany , ja naprawdê uwa¿am ¿e turniej jest dla WAS i w o nim decydujecie - moda na strza³y w nieods³oniete miejsca wprowadza³em w³a¶ciwie ja P³azik i ca³y Von reihl - takie s± fakty

nie zmienia to faktu ¿e na my¶li mieli¶my zaostrzenie walki nie kontuzje- mam wra¿enie ¿e na poczatku by³ to pomys³ na wywalanbie "nie¶miertelnytch" i bardziej trzyma³ siê bicia w dupê- rozwino³ siê widac w inn± stronê

Przemek sam sobie zaprzeczasz- czy sprzêt masz bezpieczny i historyczny tak masz- czy spe³niasz wymogi datowania sam odpowiadasz - NIE

S³uchaj je¿eli od szeregu ekip wymagam odpowiedznich blach w ramach walki z mrokiem, i widze (tak tak ) to by³o widaæ ¿e nawet najbardziej zatwardziali wydali ciêzkie pieni±zki ¿eby mieæ wszystko OK, a ja ich ndalej jade za wygl±d ogólny, brak kurt , nie wyczyszczone blachy itp

nie mogê naginac regu³y dla ciebie i szmata na zbroje nie przejdzie- Masz Grzesia i Robercika oni ci pomog± ¿eby wszytko wygl±da³ao jak najbardziej si

Masz rok czasu

Przytoczy³e¶ argument Rosji i Ukrainy

ja naprawde nie wiem czy to co mieli ukraincy to jest ok nanasza epoke ale sie dowiem

Grande Companie de la Rusie + tak jak pisalem oni na twoje datowanie zapraaszaja nas na iIzborsk i naginaja swoje reguly mz dla niech naginamy nasze

a Wolek tez napisal prawde bez mozliwosci walki z nimi turniej stracil by swoj urok

pozatym to oni walneli po 1000 km i sa naszmi goscmi a my BAWIMZ SIE W RZCERZY pojedziemz w koncu do nich powiemz jak nas potraktowano
gomba
Primo -numer do Adasia rzeczywi¶cie posiadam ;) secundo moje b³ogos³awieñstwo dla wycofania bicia w zgiêcia w koñcu GOMBA nie ma ju¿ 16 lat wolniej siê goi ,a na bohurtach by jescze pobryka³.K³aniam
Igor z Bêdzina
UA
Knyaz - Ciê¿ka jazda tatarska w he³mach po³owieckich/kipczackich(te¿ tatarzy) od po³owy XIII wieku a¿ do koñca XIV mo¿e te¿ pó¼niej. Tych he³mów jest trochê zachowanych w muzeach na Ukrainie i w Rosji. Zdaje siê, ¿e jest te¿ trochê zachowanej ikonografii tych zbroi.
Patryk Opolski
Widze, ze DNO sie uaktywnilo :]

Z ciezkim sercem to powiem, ale my tez nie jestesmy za biciem w tyl kolana..

A co do przeprosin - faktycznie byly i cieszy to, ze sie ziomu¶ przyznales do sprowokowania calej jazdy.

Patryk.
they call me Vader
CYTAT(ua @ 20:47 26.07.2009) *
Przemek sam sobie zaprzeczasz- czy sprzêt masz bezpieczny i historyczny tak masz- czy spe³niasz wymogi datowania sam odpowiadasz - NIE

S³uchaj je¿eli od szeregu ekip wymagam odpowiedznich blach w ramach walki z mrokiem, i widze (tak tak ) to by³o widaæ ¿e nawet najbardziej zatwardziali wydali ciêzkie pieni±zki ¿eby mieæ wszystko OK, a ja ich ndalej jade za wygl±d ogólny, brak kurt , nie wyczyszczone blachy itp

nie mogê naginac regu³y dla ciebie i szmata na zbroje nie przejdzie- Masz Grzesia i Robercika oni ci pomog± ¿eby wszytko wygl±da³ao jak najbardziej si

Masz rok czasu

Przytoczy³e¶ argument Rosji i Ukrainy

ja naprawde nie wiem czy to co mieli ukraincy to jest ok nanasza epoke ale sie dowiem

Grande Companie de la Rusie + tak jak pisalem oni na twoje datowanie zapraaszaja nas na iIzborsk i naginaja swoje reguly mz dla niech naginamy nasze

a Wolek tez napisal prawde bez mozliwosci walki z nimi turniej stracil by swoj urok

pozatym to oni walneli po 1000 km i sa naszmi goscmi a my BAWIMZ SIE W RZCERZY pojedziemz w koncu do nich powiemz jak nas potraktowano

Nie zaprzeczam sobie- mówiê tylko, ¿e je¶li zwracasz mi uwagê na nietrzymanie siê ¶cis³ego datowania to chcia³bym, ¿eby dotyczy³o to wszystkich... Mo¿e i sprzêty Knizi by³y ok, ale nikt mi nie powie, ¿e ³ebki z daszkami, kratownic± na pysku itp. pasuj± lepiej ni¿ moja barbuta. A skoro nagnamy dla innych to czemu w NASZYCH pi±tkach nie mo¿emy nagi±æ lekko dla nas? Jak wszyscy to wszyscy...

Postaram siê przezbroiæ, jak nie dam rady- trudno.

A co do ulg i akceptacji dla wschodu- my siê zgadzamy na ich parasolki (ju¿ nie bêdê wnika³ kto mnie czym¶ takim uderzy³ w kark) ale im nie pasuj± polaksy... Proponujê ¿eby za rok zrobiæ przegl±d broni PRZED wej¶ciem w szranki zamiast pozwalaæ im na dyskusje w trakcie trwania turnieju...
ua
Przemek ja ci nie wmawiam ¿e GC to nasz okres pisa³em wy¿ej bardziej twój ni¿ nasz

Przy odrobinie chêci dasz radê wierze w ciebie

Robimy wszystko zgodne z epok± dla NAS

sam wiesz jak jest na twoje blachy jest ¦wiecie

czy powalczysz tam ostrzej sam odpowiedz

Po prostu TY musisz siê dopasowac do reszty Nie reszta do ciebie - znamy siê i lubimy ale Dura Lex sed LEX

PS. Je¿eli siê uda i w nastêpnym roku bêdzie liga pi±yek i organizator dopu¶ci datowanie twojego obecnego sprzetu ja tez nie bêdê widzia³ problemu- ale musi zrobiæ to organizator
Marcin Waszkielis
Bicie w ty³ kolana, z tego co pamiêtam, by³o zabronione. Dozwolone jest bicie w ty³ uda i ³ydki - opcja dobra bo to szansa na wyeliminowanie przeciwnika poprzez sprawienie mu bólu, a przy tym niewielkie ryzyko powazniejszej kontuzji.
Wierny Piotr
Witam
Dziêki wielkie turniej "pi±tek" jest jedn± z najciekawszych atrakcji Grunwaldu (moim skromnym zdaniem). Bardzo dziêkuje za mo¿liwo¶æ wziêcia udzia³u w nim.
Koniec s³odzenia ...
Chcia³bym jednak zwróciæ uwagê na:

- Ogólny chaos (nie obra¼ siê Adasiu) by³y sytuacje gdzie wzywano dru¿yny po czym okazywa³o siê ¿e nie walcz±. Takie sytuacje by³y nagminne. Pojawia³y siê nerwy zarówno po stronie uczestników jak i sêdziów.

- Brak spójno¶ci zasad: jedni sêdziowie mówili tak inni co innego.
Trzeba by³o siê pytaæ ciebie (np. z wi±zaniem broni do rêki).

- "Faworyzowanie" - jedne dru¿yny lecia³y za ³amanie zasad inne zostawa³y.
Zasady powinne byæ dla wszystkich takie same - nie wa¿ne czy s± to go¶cie, "gwiazdeczki" czy najs³absze dru¿yny. W innym przypadku pojawi± siê bezsensowne napinki.

- Brak sprawdzania sprzêtu - przera¿eniem patrzy³em na niepe³ne os³ony nóg czy odkryte twarze. Pomijaj±c kontuzje da³o by to argument "przychylnym" do tego aby zarówno pi±tki jak i ogólny wy³±czyæ z programu imprezy.

Na zakoñczenie byc mo¿e przytrolluje ale ...
Nie wiem jak ostatecznie wysz³a sprawa "wpisowego", ile dru¿yn zap³aci³o a ile nie.
W ka¿dym b±dz razie z tego co wiem "impreza integracyjna" odby³a sie po cichu w gronie wschdnio-organizatorskim ok 24.
Nikt nie raczy³ poinformowaæ dru¿yn o tym ,¿e jest.
to tyle.
Podrawiam
Ryba
Ja jeszcze dorzucê od siebie 5 groszy na temat bezpieczeñstwa w walce.
Zgadzam siê z Gomb±, Patrykiem, D¿ipsim i pewnie z wieloma kolesiami, któzy walcz±, ale sa ju¿ nieco starsi, b±d¼ po prostu m±drzejsi.
To jest zabawa, choæ w ostrym i przyjemnym dla nas wykonaniu.
Te¿ chcê jeszcze powalczyæ kilka lat i dlatego wszelakie przejawy zbêdnej agresji, czy nieczyste ciosy powinny zostaæ wyeliminowane.
W ty³ uda tak, tym bardziej, ¿e mo¿na tam donitowaæ skórê, blachê lub zbrojniki.
Ale...wielu walcz±cych nie posiada precyzji w walce broni± i niestety w ferworze walki i po utracie "zimnej krwi", nie tak ³atwo jest wcelowaæ w zamierzone miejsce (je¶li jest zamierzonym).
Podobnie jest z uderzaniem od przodu w kolana, szczególnie od wewnêtrznej strony. Na zewn±tzr jest li¶æ, który w miarê dobrze chroni, ale je¿eli kto¶ mi glewi± z pe³nego zamachu "wje¿d¿a" w kolano od wewn±trz to nic mnie nie uchroni, chyba ¿e moja szybka reakcja.
Dlatego lepiej jak udoskonalimy te zasady odno¶nie bezpieczeñstwa, bo ³atwo jest powiedzieæ komu¶, ¿e wychodzimy na w³asna odpowiedzialno¶æ, ale to ¶wiadczy, ¿e taki delikwent jest do odstrza³u i lepiej niech pogra w bierki, poniewa¿ tam nikomu nie zrobi krzywdy.
Druga kontrowersyjn± spraw± sa potê¿ne uderzenia drzewcówkami w krêgos³up, kiedy przeciwnik jest zajêty walk±.
Ok, jest przeszywka, kryza i p³aty, b±d¼ skórznia (a przynajmniej powinno tak byæ), jednak¿e jest to bardzo ryzykowne, a lepiej jest nikogo nie wys³aæ na wózek inwalidzki. Lepiej jest obiæ miêsieñ, czy niezamierzenie z³amaæ ko¶æ (ramiê, udo), czy uderzyæ w he³m, ale musi to byæ dobry he³m z porz±dn± wy¶ció³k±.
Widz±c niektóre walki, by³em zniesmaczony z jak± agresj± i si³± niektórzy uderzali od ty³u w krêgos³up glewiami, czy berdyszami...nie ma takiej potrzeby, lepiej jest zaj¶æ przeciwnika z boku i mu przygwo¼dziæ w maskê od przodu, albo unieruchomiæ, przewróciæ, etc.
Za ma³o w tym wszystkim finezji i techniki, wielu m³odych ludzi nie robi postêpów w walce. A agresj±, si³±, z pian± na ustach daleko nie zajedziemy.
JA jestem za wykorzenieniem takich rzeczy.
Mo¿na w koñcu walczyæ ostro, ale z rozs±dkiem. A do tego poza mózgiem, potrzeba wielu trenngów i do¶wiadczenia, aby prowadziæ swoj± broñ odpowiednio, a nie odwrotnie.

Pozdro
ciastoñ
Ciosy w ty³ kolana i wjazd za li¶cia od góry s± na prawdê niebespieczne i sam je praktykuje bo s± dozwolone. Te¿ jestem za ich zabronieniem. Jednak walenie w miednice i ty³ pleców w tym i krêgos³up uwa¿am za normalne i nie powinno siê tego zabraniaæ. Wychodz±c do buhurtu trzeba siê liczyæ z jego przebiegiem i dopasowaæ do tego sprzêt. Pope³ni³em b³±d i o ma³o siê to nie zakoñczy³o tragicznie, jednak by³o to zgodnie z zasadami i nie mam do nikogo urazy. Kirysy kryte s± adekwatne do naszego datowania a poprawnie historycznie wykonany egzemplarz zapewnia wrêcz idealn± ochronê pleców. Szorca folgowa zas³ania nam miednicê w newralgicznych miejscach, dodatkowo mo¿emy wzmocniæ przeszywkê np naszywaj±c utwardzan± skórê. A jak komu¶ ma³o to mo¿e za³o¶yæ pod spód nitowankê, zawsze to dodatkowa ochrona.
Je¿eli zaczniemy zabraniaæ wszystkiego to zabawa straci sens. Pamiêtajmy, ¿e przy dobrym wyt³umieniu he³mu nie jest tak ³atwo powaliæ kogo¶ wal±c w niego. Szczególnie jak siê walczy broni± jednorêczn±.
Mateusz z Grójca
w sumie jak dobrze siê zastanowiæ to gdzie by¶my nie zaatakowali, mo¿emy zrobiæ komu¶ krzywdê.. I choæ by¶ za³o¿y³ 100 drobiazgów na siebie, poduszeczek, nitowanek, czego¶ tam, mo¿esz zostaæ raniony.. Bo to w koñcu nie s± szachy, a walka..

Jednak¿e nie pozwoli³bym atakowaæ ty³u kolana... Sam nie atakuje, ani nie zosta³em zaatakowany, ale nie pozwoli³bym i ju¿.
they call me Vader
CYTAT(ua @ 21:36 26.07.2009) *
Przemek ja ci nie wmawiam ¿e GC to nasz okres pisa³em wy¿ej bardziej twój ni¿ nasz

Przy odrobinie chêci dasz radê wierze w ciebie

Robimy wszystko zgodne z epok± dla NAS

sam wiesz jak jest na twoje blachy jest ¦wiecie

czy powalczysz tam ostrzej sam odpowiedz

Po prostu TY musisz siê dopasowac do reszty Nie reszta do ciebie - znamy siê i lubimy ale Dura Lex sed LEX

PS. Je¿eli siê uda i w nastêpnym roku bêdzie liga pi±yek i organizator dopu¶ci datowanie twojego obecnego sprzetu ja tez nie bêdê widzia³ problemu- ale musi zrobiæ to organizator

Przyj±lem do wiadomo¶ci i postaram siê dopasowaæ ale jakby uda³o siê rozszerzyæ datowanie tak¿e dla nas to by³bym wdziêczny icon_wink.gif

Co do dyskusji o niedozwolonych zagraniach chcia³bym dodaæ próby przemy¶lnego zdejmowania he³mu przeciwnikowi... Ja rozumiem, ¿e niektórzy s± bardzo zdeterminowani by jako¶ wy³±czyæ z walki kogo¶ kogo nie potrafi± po³ó¿yæ w³asnym sumptem ale ³apanie za he³m obur±cz i szarpanie w celu zdjêcia go z przeciwnika to chyba niezbyt fajne zagranie...
Martin
Oj, zebra³o siê.

Primo - bicie w ty³ kolana jest widziane jako foux pas na wschodzie. By³a to jedna z g³ównych przyczyn dymu o Józka na Byczynie 2008. Bi³ go¶cia od ty³u pod kolana.
Wynalazek jest rodzimy i osobi¶cie uwa¿am, ¿e powinien byæ zabroniony. Bicie po dupsku albo udach, ludzie tam s± wielkie miê¶nie i powinna byæ os³ona. z tego mog± byæ co najwy¿ej siniaki. Z ³ydk± bym uwa¿a³. trafiæ miêdzy wiêzad³a kolanowe a ¶ciêgno Ahillesa nie jest prosto. Je¶li facet jest poprawnie os³oniêty (pe³na ³yda) to bez sensu, bo i tak mu nic nie zrobisz, wra¿liwy bêdzie tylko na ¶ciêgnach. Osobi¶cie jestem przeciwny biciu pod kolano, choæ wiem, ¿e mój sprzêt to wytrzyma, ale nie ka¿dy ma pikowania na nogach. A to zmienia kwalifikacjê z siniaka do kontuzji.

Co do drzewcówek i bestialsko¶ci, niestety, tak jak w Rosji zakazano buzdyganów, tak i mo¿e byæ potrzeba ograniczenia broni drzewcowej u nas. albo za³o¿enia, ¿e broni± drzewcow± nie wolno atakowaæ pleców na przyk³ad.

Warto wprowadziæ za³o¿enie przedstawiæ równie¿ go¶ciom ze wschodu. Cz³owiek na ziemi jest ¶wiêty. Nie ma, ¿e siê podnosi³, nie ma to tamto. je¶li siê podniós³ i wraca do walki i ty to widzia³e¶, jako zawodnik, rêce w górê, przerywamy starcie, t³umaczysz sêdziemu i ca³a dru¿yna naszego bohatera leci. Tak to siê powinno odbywaæ, moim skromnym zdaniem.

£apanie za he³m i ¶ci±ganie go przeciwnikowi z g³owy by³o omawiane wiele razy i JEST zakazane. Znów moim zdaniem, powinno byæ traktowanie jak walenie halabard± le¿±cego. panowie, to jest ¶miertelnie niebezpieczne. je¶li facet zostanie w ¶rodku starcia bez he³mu, opadaj±ca z tylnego rzêdu halabarda mo¿e go zabiæ. Podobnie nie zatrzymany w porê tasak, rant tarczy, buzdygan, cokolwiek Czaszka ludzka jest delikatna w konfrontacji z buhurtowym arsena³em. Za co¶ takiego, za ¶ci±ganie he³mu wywala³bym nie ze starcia a z turnieju. A zawodnikom polecam tak robiæ he³my, ¿eby zminimalizowaæ szanse na ich zsuniêcie.
Patryk Opolski
O m±dro¶ci , iskro Bogów, splywaj na nas czesciej! Sluszne slowa Martin! Dzieci kochaniutkie przemyslmy to, co tu napisal nasz ziom , bo to naprawde warte posluchu!
they call me Vader
CYTAT(Martin @ 13:02 27.07.2009) *
£apanie za he³m i ¶ci±ganie go przeciwnikowi z g³owy by³o omawiane wiele razy i JEST zakazane. Znów moim zdaniem, powinno byæ traktowanie jak walenie halabard± le¿±cego. panowie, to jest ¶miertelnie niebezpieczne. je¶li facet zostanie w ¶rodku starcia bez he³mu, opadaj±ca z tylnego rzêdu halabarda mo¿e go zabiæ. Podobnie nie zatrzymany w porê tasak, rant tarczy, buzdygan, cokolwiek Czaszka ludzka jest delikatna w konfrontacji z buhurtowym arsena³em. Za co¶ takiego, za ¶ci±ganie he³mu wywala³bym nie ze starcia a z turnieju. A zawodnikom polecam tak robiæ he³my, ¿eby zminimalizowaæ szanse na ich zsuniêcie.

Szczê¶liwie mam pasek pod brod± i jegomo¶ciowi nie wysz³o ale prosi³bym ¿eby za rok takie wybryki zgodnie ze s³owami Martina koñczy³y siê dyskwalifikacj± albo zmuszony bêdê sam dyskwalifikowaæ g³owic± pod kapalin...
ciastoñ
Niektórzy czasem próbój± kogo¶ po³o¿yæ ¶ci±gaj±c za g³owe ale nie maj± na celu ¶ci±gniêcia he³mu. Jednak wychodzi to praktycznie tylko od ty³u. Je¿eli z³apiemy kogo¶ od przodu to ta osoba chc±c siê uwolniæ prostuje siê b±d¼ cofa i wtedy lu¼ny he³m spada. A by³y ju¿ przypadki, ¿e kto¶ oberwa³ w g³owe po tym jak mu spad³ he³m. Na szczê¶cie nie skoñczy³o siê tragicznie. Lepiej unikaæ tego typu chwytów.
Mateusz z Grójca
Odpowiednio zapiêty pasek na brodzie powinien temu zapobiec.
I nie to ¿ebym siê chwali³, ale mi prêdzej urwiecie g³owê ni¿ ¶ci±gniecie he³m..
Fionn
Wystarczy, ¿e czapê wszyje siê w he³m. Wiêkszo¶æ osób biega z czapami odmontowanymi od he³mu. Sprawdzone empirycznie trzy lata biegania i szarpania siê z wszyst± czap±, ani razu nie zdjêto mi he³mu ostatnio odpru³em i choæ wk³ada siê przyjemniej to jednak he³m z³azi z g³owy zbyt ³atwo. To tak pod rozwagê.
ua
CYTAT(Wierny Piotr @ 22:30 26.07.2009) *
Witam
Dziêki wielkie turniej "pi±tek" jest jedn± z najciekawszych atrakcji Grunwaldu (moim skromnym zdaniem). Bardzo dziêkuje za mo¿liwo¶æ wziêcia udzia³u w nim.
Koniec s³odzenia ...
Chcia³bym jednak zwróciæ uwagê na:

- Ogólny chaos (nie obra¼ siê Adasiu) by³y sytuacje gdzie wzywano dru¿yny po czym okazywa³o siê ¿e nie walcz±. Takie sytuacje by³y nagminne. Pojawia³y siê nerwy zarówno po stronie uczestników jak i sêdziów.

- Brak spójno¶ci zasad: jedni sêdziowie mówili tak inni co innego.
Trzeba by³o siê pytaæ ciebie (np. z wi±zaniem broni do rêki).

- "Faworyzowanie" - jedne dru¿yny lecia³y za ³amanie zasad inne zostawa³y.
Zasady powinne byæ dla wszystkich takie same - nie wa¿ne czy s± to go¶cie, "gwiazdeczki" czy najs³absze dru¿yny. W innym przypadku pojawi± siê bezsensowne napinki.

- Brak sprawdzania sprzêtu - przera¿eniem patrzy³em na niepe³ne os³ony nóg czy odkryte twarze. Pomijaj±c kontuzje da³o by to argument "przychylnym" do tego aby zarówno pi±tki jak i ogólny wy³±czyæ z programu imprezy.

Na zakoñczenie byc mo¿e przytrolluje ale ...
Nie wiem jak ostatecznie wysz³a sprawa "wpisowego", ile dru¿yn zap³aci³o a ile nie.
W ka¿dym b±dz razie z tego co wiem "impreza integracyjna" odby³a sie po cichu w gronie wschdnio-organizatorskim ok 24.
Nikt nie raczy³ poinformowaæ dru¿yn o tym ,¿e jest.
to tyle.
Podrawiam

Piotrek krytyka boli tylko tych co uwa¿aj± ¿e wiedz± wszytko i s± najlepsi

Krytyka konstruktywna nie boli i jest potrzebna

Generalnie zgadzam sie z prawi wszytkim co napisa³e¶

chaos by³ - przygotowany plan eliminacji zawali³ siê w gruzach - zobacz ile zapisanych ekip siê nie zg³osi³o- wysz³a ogólna improwizacja musia³em to jako¶ ³ataæ na miejscu co wysz³o kiepsko

za to pszepraszam

Sêdziowie - nie ukrywam ¿e to najwiêkszy problem na turnieju w pi±tek by³ Olo, Józek , Wo³ek i posz³o to lepiej - w tym roku da³em za du¿± dowolno¶æ - sêdziowa³ kto chcia³- ja zmuszony zosta³em do zajêcia stanowiska bodaj¿e dwukrotnie- uwa¿am ¿e nie powinienem sam sêdziowaæ (raz ¿e sam walczê , dwa próbowa³em to ograniaæ organizacyjnie)

Brak przegl±du blach - nie dokoñca ale za ma³o ( brak przegl±du dla wschodu)

Sam widzisz ¿e nasza ocena w sumie siê pokrywa

Wnioski zosta³y wyci±gniête- liczyæ bêdê na ekipy które mi siê stawiaj± i s± zrobione dobrze - w przysz³ym roku turniej na zaproszenia

dla reszty eliminacje w czwartek zostawiê parê miejsc dla ewentualnych chêtnych - koniec z lataniem po 10 razy po obozach

pisarza ju¿ mam , osobê odpowiedzialn± za blachy jest jedna kandydatura czekam na kogo¶ jeszcze (GREGOR CZEKAM dam ci Uwolniæ w sobie BESTIE bigsmile2.gif )

Sêdziów nie z przypadku potrzebujê i to bardzo- dowódcy chor±gwi odpadaj± maj± co robiæ w ten czas- nie zaniedbam tej sprawy tak jak w tym roku i nie bêdzie sêdziów z przypadku dla tych co siê zg³osz± obowi±kowa odprawa i jeszcze raz omówienie zasad

Jak widzisz tak¿e wyci±gno³em wnioski

Nie zgodzê siê tylko z jednym apropo imprezy po - osobi¶cie krzycza³em osobi¶cie by³em w obozach osobi¶cie kupi³em 40 l wódy od Blumena, mo¿na mi powiedzieæ du¿o ale nie to , zw³aszcza ¿e byli¶cie u nas w obozie a impreza by³a przez p³ot w Karczmie- na mój minus na pewno to ¿e na niej by³em tylko chwilê (uciek³em do ¿ony)- a mêczyæ na dzieñ dobry mêczy³ siê P³azik bo polskie ekipy siê spó¼nia³y ( na odwrót jak na mele) a rosjanie ukraincy i bia³oru¶ co walczy³a by³a na czas, Jeszcze raz podkre¶le sam na polu po pi±tkach krzycza³em ¿e jest impreza w karczmie- no có¿ dlaczego was nie by³o nie wiem- ¦winie dostali¶my od pana Szymañskiego -wielkie dziêki super pomys³ (pó³ kasy wyda³êm u Blumena na wódê pó³ wzio³ Canabis Dei jako nagrodê), z tego co wiem wóda nie posz³a i zostasta³o jej sporo poprosi³êm aby karczma rozliczy³a siê z niej ( jak najbardziej zachowanie Karczmy bardzo OK) ze zwyciêzcami czyli CD

Prosze o przesy³anie zdañ ekip co do formy walki - i uderzeñ turniej jest dla was i wy o tym zdecydujecie

Proponujê po sezonie spotkanie na którym wszytko by¶my omówili - we wrze¶niu turniejów ma³o a pogoda sprzyja - mo¿e kasztel w Uniejowie z którego go¶ciny korzystali¶my - Wojtek z Uniejowa z nas nie zedrze a przynajmniej pochodziliby¶my sobie w ciuchach i zrobili klimat - mo¿na by³o by te¿ wzi±¶æ blachy- taka ma³a propozycja?
GyrosS
To ja powiem tak od siebie jak ja dio tego sportu podchodzê
trafianie w nieos³oniête miejsce, które z racji uzbrojenia powinno byæ os³oniête uwa¿am za normalne, nale¿± do nich (fron ud, piszczele, ramiona, korpus, rêce, przedramiona, plecy).
Trafianie w ods³oniête miejsca, które z racji uzbrojenia (kopijniczego) nie s± os³oniête nieuwa¿am za niehonorowe, ale dozwolone (ty³ ud, czosnek o kulistych kszta³tach).
trafianie w obszary wysokiego ryzyka kontuzji (zgiêcie kolana, ¶ciêgna achillesa) uwa¿am za niedozwolone

Mówienie o eliminacji nie¶miertelnych w sposób zadaj±cy mu ból uwa¿am za niedostateczny poniewa¿: P³azik, Ada¶ i wielu innych (w tym ja sam) tworz± takich nie¶miertelnych (w my¶l zasady: stój ile siê da).
Ludzi mo¿na powalaæ na wiele sposobów, wcale nie trzeba "upartych" brutalnie potraktowaæ strza³em w miejsce nieos³oniête przez zbrojê kopijnicz±.
No, ale to moje zdanie, sam nie panuje nad wszystkimi zagrywkami Jelonków w walce, których pó¼niej nie pochwalam i w razie mo¿liwosci staram sie zwracaæ na to uwagê.
Gregor z Krakowa
EHHH

nie czyta³em ca³ego tematu, i nie zamierzam- ogolnie kilka postów mi wystarczy by miec pewno¶c ze 70% tego co przeczytam to be³kot...

je¿eli chodzi o moje spojrzenie- bohurt i turniej 5vs5 to zupe³nie co innego niz to, co bylo kiedys, zupelnie co innego niz to w czym kiedys bralem udzia³...
Je¿eli chcesz Adasiu mojej pomocy, przy doborze sprzetu, to nie ma problemu, ale beda to moje zasady i to czy je pozniej bedziesz bral pod uwage czy nie bedzie dla mnie wyznacznikiem tego ze sie przydalem, i tego czy warto sobie zaprzatac tym g³owe na nastepny raz...

By to zrobiæ- trzeba ustalic zasady. proste, czytelne i uczciwe zasady- ustalic je teraz by kazdy kto chce sie zastosowal- jak sie nie zastosuje to znaczy z enie chce i nie wyjdzie. Chyba ze znowu ktos bedzie miekka faj± i wpu¶ci sk³±daków ( nie pije do nikogo, nie wiem kto selekcjonowal w tym roku al ejest miekka faj±)
ogolnie, patrzac na co poniektórych w tym roku, tez mam przeczucie ze "kto¶" przed walk± obla³ sie butaprenem i poturla³ po z³omowisku. pozniej ewentualnie w³ozy³ tabard...

je¿eli chcecie mojej pomocy, s³u¿e. ale albo zrobmy czy zróbcie bo ja raczej na tego typu starcia nie wchodze, albo dajcie sobie spokój... bo czesem oczy a¿ bol±...

amen. cukiereczki i ciasteczka czy biszkopciki i jajeczka0 jak kto woli, tu jest dowolnosc, ale tylko TU
ua
CYTAT(Gregor z Krakowa @ 18:53 28.07.2009) *
EHHH

nie czyta³em ca³ego tematu, i nie zamierzam- ogolnie kilka postów mi wystarczy by miec pewno¶c ze 70% tego co przeczytam to be³kot...

je¿eli chodzi o moje spojrzenie- bohurt i turniej 5vs5 to zupe³nie co innego niz to, co bylo kiedys, zupelnie co innego niz to w czym kiedys bralem udzia³...
Je¿eli chcesz Adasiu mojej pomocy, przy doborze sprzetu, to nie ma problemu, ale beda to moje zasady i to czy je pozniej bedziesz bral pod uwage czy nie bedzie dla mnie wyznacznikiem tego ze sie przydalem, i tego czy warto sobie zaprzatac tym g³owe na nastepny raz...

By to zrobiæ- trzeba ustalic zasady. proste, czytelne i uczciwe zasady- ustalic je teraz by kazdy kto chce sie zastosowal- jak sie nie zastosuje to znaczy z enie chce i nie wyjdzie. Chyba ze znowu ktos bedzie miekka faj± i wpu¶ci sk³±daków ( nie pije do nikogo, nie wiem kto selekcjonowal w tym roku al ejest miekka faj±)
ogolnie, patrzac na co poniektórych w tym roku, tez mam przeczucie ze "kto¶" przed walk± obla³ sie butaprenem i poturla³ po z³omowisku. pozniej ewentualnie w³ozy³ tabard...

je¿eli chcecie mojej pomocy, s³u¿e. ale albo zrobmy czy zróbcie bo ja raczej na tego typu starcia nie wchodze, albo dajcie sobie spokój... bo czesem oczy a¿ bol±...

amen. cukiereczki i ciasteczka czy biszkopciki i jajeczka0 jak kto woli, tu jest dowolnosc, ale tylko TU

Akceptujê pisz zasady jest prawie ¿e równo rok na ich spe³nienie - poprzeczka ma i¶c w góre !!!!!

PS. przestañ ju¿ mazaæ siê nad zasadam wszytsko ewoluje tak¿e one tak jak rozmawili¶my podczas eliminacji gdzie nie maj±c dru¿yny czeka³e¶ na przydzia³ aby walczyæ- tak dla wyja¶nienia

aha ¿eby nie by³o ostateczna decyzja jest moja i ja bêdê lub nie bêde miek± Faja lub z³amanym lujem!!!!!!!!!!!!
Gregor z Krakowa
oka, jeszcze tylko Adasiu, w jakie datowanie mam trafiac...?

ma to byc grunwald, czy cos wczesniej...?
proponuje tak 1380-1410 max. to juz i tak szeroko....
ogolnie polecam rad ksiazeczki, ale stworze cos na bohurt, napewno z ich pomoca ale i modyfikacje bêd± bo musz±- moim zdaniem...
Marcin Waszkielis
przypominam o wp³atach, jak narazie zap³aci³y 2 druzyny, które zalega³y - Podole i Routiers II.

Czy reszta nie zaglada na forum, ¿ydzi 15z³ czy na sta³e zrezygnowa³a z rr?
£ukasz P³aza
Co do bezpieczeñstwa i zakazów.
Musimy pamiêtaæ ¿eby nie mno¿yæ regu³, inaczej nieuchronne stanie siê ich, przypadkowe nawet ³amanie. Natomiast co do bezpieczeñstwa, to jest kilka kwestii wa³kowanych od stu lat
- raz zbroja. W za³o¿eniu powinna byæ taka ¿eby nie da³o siê zrobiæ nam powa¿niejszej krzywdy nawet £AMI¡C ZASADY!!- st±d blaszki na karku pod czepcem, suspensorium itp. Co tu mówiæ o takiej zbroi która niedostatecznie chroni plecy anger.gif . Bawimy siê w XIV-XV w. i mo¿na sobie dopasowaæ multum os³on pleców. To samo dotyczy ³ydek czy kolan. Mnie w czwartek bi³o min. halabardami 4 zawodników - skutek, mia³em lekko st³uczony bark - co nie przeszkodzi³o mi wyj¶æ do inscenizacji. Tylko moja zbroja jest tak zrobiona, by chroniæ plecy i barki.
Martin ataki w ³ydki czêsto s³u¿± wytr±ceniu przeciwnika z równowagi a nie powaleniu go kontuzj± (choæby piêkne podciêcia Huberta), czemu ich zakazywaæ skoro mo¿na mieæ bezpieczn± os³onê tej czê¶ci cia³a?
Ryba s± strza³y które wchodz± w miejsca niechronione - np. od wewn±trz w kolano, ale one s± w 80% nie zamierzone - to miejsce jest ma³e i znajduje siê na ruchliwej koñczynie. Uderzenie które tam trafia zapewne pierwotnie sz³o w udo albo ³ydkê, a potem co¶ nie wysz³o, albo przeciwnik (przeciwnicy) siê poruszyli. Tego siê w ostrej grupowej walce nie da wyeliminowaæ samymi zasadami.
Co do walenia siê tylko w os³oniête miejsca, uwa¿am to za mocno bez sensu. Jedyn± form± eliminacji pozostaje wtedy zmêczenie albo ewentualnie wstrz±s mózgu od powtarzaj±cych siê trafieñ w he³m, do tego znów zacznie siê maksymalne przeci±¿anie broni - bo jak ma kto¶ poczuæ przez blachê to tylko buzdyganem 10kg inaczej mo¿esz waliæ do rana.

- do zakazu bicia od ty³u w kolana bym siê przychyli³, faktycznie jest to powszechna norma i nie ma jak tego miejsca historycznie os³oniæ.

Podsumowuj±c mój wywód - najpierw porz±dne zbroje (zaprojektowane pod buhurty a nie z³o¿one z tego co mi akurat koledzy mogli po¿yczyæ anger.gif ) a dopiero potem rozpatrywanie jakich by tu jeszcze ciosów zakazaæ.
JanekBRE
Zgadzam siê w 100% w sprawie dobrej zbroi.

W ca³ej tej dyskusji tutaj chodzi jednak o co¶ innego ni¿ zakazywanie kolejnych ciosów w kolejne miejsca. Chodzi raczej o wyeliminowanie ciosów w miejsca newralgiczne zadanych z premedytacj± w te miejsca. T³umaczenie ¿e siê tam nie celowa³o koñczy siê najczê¶ciej po obejrzeniu filmików z danej walki (nie twierdzê ¿e przypadkowe ciosy w ferworze walki siê nie zdarzaj±). Jestem jednak totalnie przeciwny wszelkim ciosom zadanym w nieos³oniête czê¶ci cia³a (i nie mówiê teraz o tym ¿e np. przed uderzeniem w ³ydkê zawodnik musi spojrzeæ czy przeciwnik ma os³onê ³ydki - ka¿dy ma tak± os³onê mieæ). Je¶li nie jeste¶ w stanie usadziæ przeciwnika ciosem broni± w opancerzone czê¶ci cia³a to zostaj± jeszcze "tramwaje" i rzuty. Argument ¿e ty³ek jest kawa³em miêsa i ciê¿ko jest kontuzjowaæ uderzaj±c tam nie jest ¿adnym argumentem. Du¿a liczba ludzi bawi±cych siê w melee / bohurty / 5vs5 ostatnimi czasy przerzuci³a siê na l¿ejsze bronie, coraz wiêcej ludzi walczy tasakami, ale pozostaj± te¿ grupy które wci±¿ u¿ywaj± np. toporów. W±tpiê ¿eby znalaz³ siê chêtny do przyjêcia tzw. "golfiarza" z ca³ej pary w ty³ek toporem... Twierdzenie ¿e uderzenia w tê czê¶æ cia³a s± sposobem na "nie¶miertelnych" jest tak¿e ma³o odpowiedzialne. To ¿e kto¶ siê nie k³adzie od ciosów powinno byæ traktowane jak plus tego zawodnika (takich zawodników trzeba nam na przysz³e lata do walki ze wschodem) a nie jako powód do zgnojenia go jak najszybciej ciosem w rowa (wiem o czym mówiê, po Koronowie mia³em sin± pachwinê i utyka³em przez kilka dni, na szczê¶cie nie powa¿nego siê nie sta³o bum.gif )... O uderzeniach pod kolana, czy w ¶ciêgna ahillesa lub stopê w ogóle nie chcê wspominaæ bo wydaje mi siê zupe³nie normalnym to ¿e TAM NIE BIJEMY!!!

¯eby nie by³o ¿e jestem zwolennikiem doprowadzania walki do jak najbardziej light'owej wersji. Zawsze bi³em siê ostro, by³em za u¿ywaniem kopniêæ, rzutów, uderzeñ rantem tarczy, ale to wszystko dzia³o siê na "sportowo". Zawodnicy staj± naprzeciwko siebie i walcz±, ale nie chc± siê pozabijaæ. Nigdy przez parê lat walk nie mia³em do nikogo pretensji o jak±kolwiek kontuzjê, której do¶wiadczy³em w czasie walki (a kilka ich by³o) ale nigdy te¿ nie spotka³em siê z tym ¿eby kto¶ z premedytacj± uderza³ w nieos³oniête czê¶ci cia³a (oprócz jednej sytuacji ale to by³o dawno i sobie z tamt± osob± to wyja¶nili¶my lata temu).

Tak wiêc w 100% jestem za tym ¿eby ciosy w miejsca newralgiczne przesta³y siê zdarzaæ. I nie jest to kwestia zakazania ich. Po prostu ludzie musz± u¶wiadomiæ sobie ¿e to nie o to chodzi i tych zagrañ nie u¿ywaæ.

PS. Po moim powrocie z Anglii (2 lata nie by³o mnie w Polsce) okaza³o siê ¿e nie mo¿na mieæ ju¿ tarczy okutej metalem, czego nie rozumiem w kontek¶cie rozmowy o skutecznej walce. Ludzie nie maj± problemu z biciem w nieos³oniête miejsca a boj± siê ciosu tarcz±?
Martin
Tylko wtr±cê. Janku, koronnym argumentem wycofania tarcz okutych metalem by³ brak potwierdzeñ takowych w historii. Drugim by³o to, ¿e blacha okucia po przyjêciu odpowiedniej ilo¶ci ciosów zamienia siê w pi³ê. raz, ¿e szarpie kurtki i wappenrocki, dwa, ¿e rwie przeszywki, trzy, ¿e jesli jakim¶ cudem dojdzie cia³a, to jakby¶ kogo¶ pi³± traczn± przejecha³. A czasami niektórym siê takie miejsca zdarzaj±, nadgarstek chocia¿by.
Nie wiem jak ty, ale ja bym wola³ dostaæ po zadku tasakiem ni¿ byæ przejechanym tak± poszarpan± tarcz± po gaciach od do³u.
JanekBRE
Ok to temat tarcz jest ju¿ dla mnie jak najbardziej jasny.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.