Datowanie II po³. XV w.
Obóz z okresu wojny trzynastoletniej, mo¿liwe obozowanie ju¿ w tygodniu poprzedzaj±cym sam± inscenizacjê i 5 dni po. Wy¿ywienie zapewnione od ¶rody do niedzieli, organizatorzy zapewniaj± proch i konie dla konnych
Chcieliby¶my zaprosiæ, tych którzy siê wahaj± do przyjazdu. Niestety mamy pewne wymagania minimalne. Obowi±zuje datowanie na II po³. XV w. Tyle, ¿e nie ka¿dy musi byæ rycerzem. ¯o³dacy i ch³opi te¿ bêd± mile widziani. A nawet milej! Wszak by³o tu ich sporo.
Wiemy, ¿e wiele osób chcia³oby przyjechaæ, ale obawia siê, ¿e zostan± wyrzucone z imprezy i wiele km pokonaj± na darmo. Z jedne strony zale¿y nam na poziomie jako¶ciowym imprezy, ale z drugiej chcieliby¶my, aby liczba uczestników siê wiêksza³a stopniowo. Dlatego chcieliby¶my zaproponowaæ nastêpuj±ce rozwi±zanie:
1. Grupa nawi±zuje z grup± najbli¿sz± geograficznie, sentymentalni itp., która by³a na ¦wiecinie. I oni pomagaj±, decyduj± i odpowiadaj± za wygl±d grupy na imprezie.
2. Chêtny delikwent przesy³a fotki mailem do Hako i Gwyna oraz 3 osoby(proponujê S³odkiego albo jak±¶ przedstawicielkê p³ci piêknej) w celi uzyskania akceptacji i/lub cennych wskazówek odno¶nie stroju. Trzeba uzyskaæ zgodê 2 osób z 3.Wszystko po to, aby nie by³o pretensji i rozczarowañ w momencie przyjazdu.
Pewne niedoci±gniêcia s± akceptowne, przecie¿ my te¿ nie jeste¶my idealni, chcemy jednak, ¿eby by³ trzymany pewien poziom poni¿ej którego nie schodzimy.
My¶lê, ¿e to uczciwy uk³ad. Wszystko jasne i oczywiste
Chêtne grupy zg³aszaj± siê ju¿ teraz, aby nie by³o rozczarowañ. Postaramy siê pomóc co do strojów i wyposa¿enia.
Dla tych, którzy zechc± przyjechaæ tydzieñ wcze¶niej do Lêborka na obozowanie pod zamkiem krzy¿acki i bêd± mieli trochê czasu mamy ma³± niespodziankê. Chcemy zaproponowaæ przej¶cie wojsk z Lêborka do ¦wiecina. Jakie¶ 55 km. Podró¿ zaplanowana wstêpnie na 2-3 dni z obozowaniem. Podró¿ mo¿liwa pieszo, konno lub wozem (miejsce dla ograniczonych ilo¶ci sprzêtu). Szczegó³y w temacie o Lêborku.
Czy Mo¿ecie zamie¶ciæ w tu proponowane minimum stroju/ekwipunku ?
My¶lê, ¿e mog³oby to pomóc chêtnym..
Ja bardzo chêtnie pojawi³bym siê w ¦wiecinie i wzi±³ udzia³ w przemarszu, jednak¿e nie wiem na ile móg³bym spe³niæ wymagania
. Czekam na jakie¶ ich sprecyzowanie, albo chocia¿by ogólniki, ¿ebym wiedzia³ czy w ogóle sens jest pisaæ i wysy³aæ zdjêcia.
http://rpk.freha.pl/index.php?lang=pl&cont=ubiorPotraktujcie to jako ogólniki. Poza tym Gwyn nie gryzie-wysy³ajcie mu zdjêcia tego co macie i uwa¿acie, ¿e nadaje siê na imprezê z po³owy XV w. Przecie¿ nie bêdziecie chyba ³adowaæ kasy w nowe ciuchy na jedn± imprezê?
Tu macie linki do fotek z zesz³ego roku:
http://www.swiecino1462.info/galeria.html http://cives1474.freha.pl/galeria.htm
Wysy³ajcie do mnie pw albo maile ze zdjêciami! Chêtnie doradzê i nakierujê. to, ¿e komu¶ brakuje jakich¶ elementów, nie znaczy jeszcze, ¿e nie zostanie zaproszony
¦wiecino ma byæ imprez± rozwojow±, która rozwija tak swj± formu³ê jak i wiedzê czy stan posiadania uczestników.
Od jednej imprezy to siê zaczyna, hehehe...
Pzdr
Gwyn
CYTAT(Nikodem @ 19:56 21.02.2009)
Ja bardzo chêtnie pojawi³bym siê w ¦wiecinie i wzi±³ udzia³ w przemarszu, jednak¿e nie wiem na ile móg³bym spe³niæ wymagania
. Czekam na jakie¶ ich sprecyzowanie, albo chocia¿by ogólniki, ¿ebym wiedzia³ czy w ogóle sens jest pisaæ i wysy³aæ zdjêcia.
Witam!
No ja te¿ chêtnie bym siê zg³osi³ bo sh XVw. to jest mój okres, ale trochê mi strach przed t± komisj± (a¿ 3 nominacje
). Przyznam ¿e to by³ podstêp EwKi z tymi linkami, bo narobi³y mi smaka na to ¦wiecino, ale mam obawy
Nawet za mojego Bisoka jest mi wstyd przy Was
Pozdro
Chaos
To siê zaci±gnij do piechoty
Pisz, ¶lij fotencje, pomogê, je¶li bêdzie to w mojej mocy i zakresie wiedzy.
CYTAT(Gwyn @ 18:12 24.02.2009)
To siê zaci±gnij do piechoty
Pisz, ¶lij fotencje, pomogê, je¶li bêdzie to w mojej mocy i zakresie wiedzy.
Witam!
Ale do jakiej piechoty? Nie jestem chyba w temacie
Spoko wy¶lê fotki, ale przyda³by mi siê jaki¶ mail bo tutaj na PW to chyba ciê¿ko wys³aæ fotkê
Pozdrowionka
Chaos
Do Gwyna: mick.costg(at)gmail.com
CYTAT(EwKa @ 09:17 25.02.2009)
Do Gwyna: mick.costg(at)gmail.com
Witam!
Dziêks EwKa za maila. Fotki w³a¶nie posz³y do Gwyna wiêc teraz tylko czekaæ na werdykt
Pozdrowionka
Chaos
Witam!
Mam pytanie, poniewa¿ przejrza³em zdjêcia i zauwa¿y³em ¿e ¦wiecino odbywa siê na dosyæ p³askim terenie. £uczników tez tam nie zauwa¿y³em, a chcia³bym sobie troszkê postrzelaæ. Czy istnieje szansa chocia¿ na ukopanie miedievalnej górki do strzelania?
Pozdro
Chaos
Hej
Z tym nie bêdzie ¿adnego problemu. Od pierwszej edycji imprezy w 2006 r. zawsze kto¶ majstrowa³ strzelnicê. Teren te¿ nie jest p³aski - obóz jest na lekkim wzniesieniu i pociskami miotano z góry na dó³. Jak dot±d strzelano z ³uków, kusz i bombard
Pozdr
WR
Witam!
No to chy¿o, bo ba³em siê ¿e nie bêdê mia³ okazji postrzelaæ
Mo¿e bêdê zbyt dociekliwy, ale czy to jest impreza komercyjna, czyli inaczej mówi±c czy sponsorowana a przez to bêd± wymuszone punkty programu jak np. bitwa. Bo po zdjêciach wygl±da ¿e jest to bardziej off'owa inicjatywa?
Pozdro
Chaos
Zazwyczaj "komercyjny" by³ tylko jeden dzieñ, dzieñ bitwy. Tzn. obóz zosta³ otwarty dla publiczno¶ci, przygotowano prezentacje, pogadanki po czym by³ wymarsz na bitwê... Reszta czasu to taki obozowy luz z musztr±, æwiczeniami szermierczymi, budowaniem i reperacj± umocnieñ, dogl±daniem inwentarza, wartami, s³u¿b± kuchenna i takimi tam zajêciami prawie dowolnymi. Nudziæ siê nie bêdziesz...
Jaki szczegó³owy plan zajêæ jest przewidziany w tym roku? Jakie¶ "niespodzianki"?
Re Ewka: "Jaki szczegó³owy plan zajêæ jest przewidziany w tym roku? Jakie¶ "niespodzianki"? "
Poza rozudowaniem fortyfikacji przymierzyliy¶lmy siê mo¿e do wybudowania wêdzarni i/albo pieca chlebowego? Co Wy na to? Kto¶ siê na tym zna? Czas by zorganizowaæ materia³y jeszcze jest.
Je¿eli macie jakie¶ propozycje, które s± do zrobienia to proszê wrzuciæ je tutaj i zobaczymy co siê da zrobiæ.
Re Chaos666: Teren sprzyja strzelaniu na ok. 100 m i nie musisz siê martwiæ (zazwyczaj
) o strza³y. Czasu jest trochê (tyle, ¿e nie w sam dzieñ inscenizacji) wiêc pewnie da radê.
Radziu i Micha³ maja ju¿ do¶wiadczenie w budowaniu pieca i wiem, ¿e chcieliby na tegorocznym ¦wiecinie wyczyn swój powtórzyæ (taki w±tek pojawi³ siê na forum RPK odno¶nie pomys³ów na ¦wiecino 2009), Stefan te¿ zg³asza³ chêæ do pomocy.
To co jest nam potrzebne to spore ilo¶ci gliny.
I tutaj jest pro¶bo-pytanie do "miejscowych": jak to zorganizowaæ?
Gdzie w okolicy jest glina? Jak mogliby¶my j± przetransportowaæ do obozu?
Z ca³± reszt± ju¿ sobie jako¶ poradzimy.
Pozdrawiam
Marta
Witam!
Dziêki za informacje, to mi jako tako przedstawi³o indywidualny charakter imprezy
Teraz pytanie dotycz±ce samej bitwy. Czy ³ucznicy uczestnicz± w niej oraz - je¿eli uczestnicz± - to jak bezpieczne pacynki mo¿na zastosowaæ. Uprzedzam ¿e wolê robiæ mniej bezpieczne ni¿ "bardziej", a to ze wzglêdu na znikom± celno¶æ tych "bardziej"
Jeszcze nic nikomu nie zrobi³em tak± "mniej", ale nie wiem czy bitwa wygl±da raczej jak atak ¶rednio zbrojnych z artyleri± na ciê¿kie puszki, czy mo¿e robicie po równo. Chodzi mi o to ¿e je¿eli bym strzela³ do puszek to wiem jakie pacyny robiæ
No i t³um gawiedzi jeszcze pozostaje...
Pozdor
Chaos
Witam
Jak dotychczas ³uków w inscenizacji nie by³o podobnie jak w samej bitwie. Wiêkszo¶æ jest raczej lekko zbrojna i nie mia³a by ochoty dostaæ pacynk± nie mówi±c ju¿ o konikach które zdecydowanie mia³y by co¶ na przeciw spotkaniu z pacynkami
Ale nie martw siê znajdzie siê zajêcie w czasie inscenizacji dla ka¿dego.
Pozdrawiam
Igor
Ja mam taki plan, aby wyst±piæ na bitwie jako ch³op kaszubski:s³abe uzbrojenie i brak przeszkolenia wojskowego-nadajê siê idealnie..
CYTAT(robert w. Wielki @ 20:35 26.02.2009)
Ja mam taki plan, aby wyst±piæ na bitwie jako ch³op kaszubski:s³abe uzbrojenie i brak przeszkolenia wojskowego-nadajê siê idealnie..
Witam!
To ja tak samo jak Robert ;) co¶ czujê ¿e taka rola jest dla mnie w tej sytuacji najodpowiedniejsza
A mam takie pytanko, czy jeste¶cie zaopatrzeni w ¶redniowieczne narzêdzia jak np. ³opata? Ja niestety nie mam
Bo jako¶ te fortyfikacje wznie¶li¶cie.
Igorze oczywi¶cie nie ¶mia³bym koników straszyæ, my¶la³em ¿e jedynie spieszone puszeczki bêd±
)
Pozdrawiam
Chaos
Jak tylko obfotografujê te moje piechociarskie gêby to pode¶lê fotki, o ile oczywi¶cie mogê... Chocia¿ ostatecznie jak na piechotê czesk± przysta³o próbujemy siê wbijaæ na "krzywy ryj".
Niestety wozu nie przywlekê jeszcze w tym roku (kryzys, kryzys....) ale prawdopodobnie z Lêborka bêdziemy zasówac "z laczka"...
Pozdrawiam. Mamut.
No w³a¶nie, planujecie w tym roku jakie¶ prace ziemne? , je¶li tak zrobiê sobie stosown± ³opatê..
Ka¿dy nowy sprzêt obozowy mile widziany. Na pewno znajdzie siê jakie¶ zajêcie ³opatologiczne dal chêtnych i dla znudzonych ;)
Pzdr
Gwyn
CYTAT(Gwyn @ 21:46 03.03.2009)
Ka¿dy nowy sprzêt obozowy mile widziany. Na pewno znajdzie siê jakie¶ zajêcie ³opatologiczne dal chêtnych i dla znudzonych ;)
Witam!
Nie no ¿e bêdziemy siê nudziæ, tylko chcemy siê przygotowaæ
¯e siê tak podpytam Gwynie, czy jedzonko bêdzie do zrobienia jak na Lêborku, czy co¶ gotowego planujecie? Bo ja niestety ¿adnego medievalnego kot³a nie mam
Czy mo¿e bêdzie mo¿na siê podlizaæ i dostaæ kawa³ek suchego chleba dla konia
Pozdro
Chaos
"Wy¿ywienie zapewnione od ¶rody do niedzieli", ale gotuje siê samemu. Kocio³ków kilka mamy wiêc z u¿yczeniem nie bêdzie problemu. Poza tym gotuje siê zespo³owo w grupach, wiêc zawsze mo¿na siê dogadaæ, pomóc przy kuchni, zje¶æ i sprawa za³±twiona
Jest prawd±, ¿e na ¦wiecino zrobimy wóz taborowy ale… ju¿ od kilku lat bynajmniej mnie osobi¶cie gnêbi czemu we wszelkich inscenizacjach to my, czytaj Krzy¿acy musimy przegrywaæ? Za namow± Marcusa, tworzymy ukradkiem na ¦wiecino nasze wudnerwaffe. Wystêpuj± obecnie co prawda problemy ze stabilizacj± lotu w pierwszej fazie ale do sierpnia na pewno zd±¿ymy.
My¶lê, ¿e to przekona tych jeszcze nie zdecydowanych by po stronie krzy¿ackiej pod ¦wiecinem siê stawiæ. Nie lêkajcie, siê odwrócimy wreszcie koleje historii i wydrzemy Duninowi zwyciêstwo, którego nigdy nie powinien odnie¶æ. Zaci±gajcie siê pod sztandary Frizta Ravenecka i Kaspara Nostycza. Bêdzie mia³ Dunin tak± inscenizacjê jakiej jeszcze nie by³o. P. S. Marcus, który jest szczególnie upierdliwy truje mi by pod Grunwald 2010 roku trzy takie sztuki wykonaæ.
HaKo von Braun… a co ujawniê siê w koñcu…
Witam wszystkich. Ja mam tylko ma³e pytanko czy organizatorzy oprócz inscenizacji i biwakowania przewiduj± jakie¶ turnieje ? A jak tak to jakie?
Jako takich wiêkszych bójek nie ma w planie - zazwyczaj jest ekipa, by poszyæ z ³uków i montuje turnieik.
Pzdr
Gwyn
Ale na pewno znajdzie siê kto¶ w pe³nych blachach kto siê chêtnie pobije
taki spontan
Pzdr Igor
Nononono. Napewno siê kto¶ znajdzie:)
Np ja Igor napewno tez:)
Witam!
No to nie¼le, Hako chyba od samego Lucka ma taki sprzêt
Ale jak znam ¿ycie to wunderwaffe wpada w s³awny flatering wiêc wycelowaæ siê nie da
A tak w ogóle to na ile mniej wiêcej osób jest planowana ta impreza???
Pozdro
Chaos
Impreza siê rozrasta. Zaplecze logistyczne pozwala nam przyj±æ do¶æ znaczn± ilo¶æ osób. Nie wiem czy nie przesadzê jak powiem 300 do 400 osób (?)
P.S. Ten ¿art to rekonstrukcja rakiety Rheintochter czyli pocisku klasy ziemia-powietrze z okresu II Wojny ¶wiatowej.
HaKo
Uuuuu to du¿o , ale osobi¶cie w±tpiê aby tyle siê zjawi³o .
No , po¿yjemy zobaczymy .
Trzeba byæ dobrej my¶li..
choæ szczerze w±tpiê aby by³o w kraju tyle osób odtwarzaj±cych
okres pó¼nej piêtnastki
.
CYTAT(robert w. Wielki @ 21:06 16.03.2009)
szczerze w±tpiê aby by³o w kraju tyle osób odtwarzaj±cych
okres pó¼nej piêtnastki
Witam!
To¿ to mi kolega z ust wyj±³ t± my¶l
Dobrze wiedzieæ jak pojemna jest impreza, ale raczej ciê¿ko bêdzie uzbieraæ tak± gromadkê. Ale z drugiej strony nikt nie mówi ¿e tyle osób chc± zaprosiæ. Hako jedynie informuje ¿e jest mo¿liwo¶æ przyjêcia 300-400 osób. Tak czy inaczej bêdzie fajnie
Pozdrowionka
Chaos
Wpiszcie i mnie na listê, o ile s± jeszcze miejsca.
Nie moge siê doczekaæ nocnych cwiczeñ z pêtania rogacizny jak rok temu :D
A co do zasobów ludzkich z pó¼nej piêtnastki, to impreza daje pewne mo¿liwo¶ci manewru: otóz chlopstwo kaszubskie raczej nie stroi³o siê wg. najnowszej mody (oczywi¶cie proszê ordgów o weryfikacjê tej tezy).
pozdrawiam
P
To ja te¿ bym chcia³. Sprzêt ju¿ wyszykowany/zamówiony, niech tylko praca pozwoli
Borgu, masz byæ na ¦wiecinie i ju¿, za d³ugo Ciê namawia³em na pó¼n± XV, ¿eby teraz odpu¶ciæ.
Poza tym trzeba kombinowaæ, ¿eby by³o jak najwiêcej pawê¿ników, ¿eby nam nie wysz³o starcie burgundzkich ha³aburdników
Acha, co do ewentualnych marudzeñ p.t. "nie mam ciuchów": impreza zaczyna siê jak s±dzê w poniedzia³ek, wiêc czasu a¿ nadto ¿eby siê obszyæ, tym bardziej ¿e bêdzie kogo w razie czego poprosiæ o pomoc. Ze sprzêtem te¿ bêdzie tak, ¿e jak kto¶ ma za du¿o, to byæ mo¿e siê z innymi podzieli, ja je¶li bêdê ju¿ mia³ now± salaterkê, to chêtnie u¿yczê na manewry/inscenizacjê skullcapa komu¶ bezhe³mowemu (ewentualna wdziêczno¶æ w formie p³ynnej
).
Byle do sierpnia.
Pozdr.
M.
Jak dobrze pójdzie, jest szansa, ¿e wyst±piê nieco dostatniej ni¿ ch³op...
ale ,,peasant"-minimum bedzie!
P.S.
Pawê¿e to ¿±dz± ..!
Uuuuu to du¿o , ale osobi¶cie w±tpiê aby tyle siê zjawi³o .
No , po¿yjemy zobaczymy !
Zaiste pó³noc jest enklaw± zakonu NMP !!
Cz³owieku s³abej wiary..!?
Gdyby nie komtur Von Plauen i jego dramatyczna obrona w której biorê udzia³ to i Lêbork bym zasiedzia³!
Miejsce boskie potwierdzam swój udzia³ w imprezie tym razem w namiocie samego mistrza Wilkomira(jedno miejsce wolne tam jest ...) !
Inscenizacja i klimat w ¦wiecinie cudowny i z roku na rok lepszy !!
Niedowiarków zapraszam do wgl±du lat ubieg³ych ... i wizyty w 2009 roku !
Zg³aszam chêæ przyjazdu w sile dwóch osób
, jak tylko siê obfotografujê z moim koleg± , to wy¶lê zdjêcia weryfikacyjne .
Czy to prawda ¿e jeden z organizatorów zabezpieczy 5kg prochu dla artylerii ? A niektóre ptaszki æwierkaj± ¿e bêdzie turniej ³uczniczy z nagrodami , czy co¶ organizatorom na ten temat wiadomo ?
CYTAT(sergal @ 07:42 01.06.2009)
A niektóre ptaszki æwierkaj± ¿e bêdzie turniej ³uczniczy z nagrodami ,
Witam!
£uczniczy z nagrodami powiadasz
No to czekam na potwierdzenie od orgów i ju¿ szykujê nowy komplet strza³ ;)
Pozdro
Chaos
Czy mo¿na jeszcze wysy³aæ zg³oszenia? ;)
Jasne, ¿e tak.
Zapraszamy tych co siê zastanawiaj± czy przyjechaæ.
I jeszcze mam pytanie czy kto¶ chce na piechotê z Lêborka do ¦wiecina?
Szczegó³y w pierwszym po¶cie.
Re: Sergal
Rozmawia³em z Adamem, to prawda co do prochu, bêdzie.
Ponadto bêdzie te¿ glina do budowy tego czy owego
CYTAT(Mayris @ 00:12 11.06.2009)
Ponadto bêdzie te¿ glina do budowy tego czy owego
Hmm... Glina?
Czyli na przyk³ad do wylepiania miejsca na ognisko? Czy jakie¶ wiêksze przedsiêwziêcie?
Pozdrawiam,
S³odziutki.
Do zbudowania pieca ;)
pozdr
WR
Zastanawiam siê czy braæ federa i maskê?
Uwaga uwaga!
RPK organizuje warsztaty ró¿norakich umiejêtno¶ci ¶redniowiecznych, a to:
Farbiarstwo i/lub zaplatanie sznurków fingerloop/lucet (chêtni prosimy zg³aszaæ siê do Basi ew. S³odziutkiego w kwestii materia³ów i ew. kosztów)
Kaletnictwo dla pocz±tkuj±cych (jw)
Szermierka i okolice, w programie turniej zapasów 'Ringen in Grueblein', zg³oszenia do mnie
Da siê zorganizowaæ i co¶ dotycz±cego kuchni ¶redniowiecznej, tej prostej i tej bogatszej, raczej prelekcyjnie.
Istnieje wstêpna mo¿liwo¶æ zorganizowania warsztatów gier hazardowych i inszej rozrywki wszetecznej, zamtuz w zakresie w³asnym.
Przez ca³y czas prowadzone bêd± warsztaty humoru bawarskiego, kierowaæ siê na wybuchy tubalnego ¶miechu, odg³osy bekania itp.
Chêtni do do³±czenia do musztry z broni± drzewcow± proszeni o zg³aszanie wstêpnie do mnie, podobnie jak grupy, które chc± przy³±czyæ do budowania klimatu obozu wojskowego przez prace fortyfikacyjne, gry wojenne, trzymanie wart dziennych i nocnych oraz patroli w okolicy. Liczê, ¿e w tym roku uda nam siê wywa¿yæ czas po¶wiêcany na prace przygotowawczo-logistyczne i prace ¶redniowieczne, czyli zabawê.
Pozdrawiam i do zobaczenia
Gwyn
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.