Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Manewry bohurtowe Gdynia 13-15 lutego 2009r.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2
ua
Gregor aale te jeste¶ licznik postów 1100 a mi nie dajesz okazji podbiæ

z³y gregor niedobry gregor

te¿ mi siê mo¿e nudziæ

nie?
Michal z Siemianic
CYTAT
ale ty Micha³ jeste¶ m±dry jester.gif

Dziêkujê serdecznie za komplementowanie moich wypowiedzi, czyli co¶ w nich jest jednak smile.gif

ohhh, achh - wpadam w samozachwyt
CYTAT
Ja czasami lubie popuszczaæ latawce... a widzia³ mnie kto¶ kiedy¶ z latawcem?

Jeden lubi latawce, drugi lubi dziewczyny, a trzeci m±ciæ wodê ...
CYTAT
te¿ mi siê mo¿e nudziæ

Jaka elokwencja s³owem pisana, zaiste, zacnie...

CYTAT
Nie meele nie bohurt tylko wolne napierdalanie.

... wieczór. Bzykaj±ce weso³o owady, æwierkaj±ce ptaszyny, zapach ¿niw itp.....

T³umnie odwiedzaj±cy turniej rycerski w (wpisaæ dowoln± nazwê) zebrali siê wokó³ pola na którym za chwilê odbêdzie siê fina³owa walka pomiêdzy dwoma rycerzami. Wszyscy czekaj±, rycerze sposobi± siê do walki...

Pojawia siê herold. Wchodzi na podwy¿szenie i og³asza:
"A teraz zobaczycie fina³ow± walkê tzw. napierdalankê ! ! !"

...no, no panowie bracia czapki z g³ów !

Szyderka zakrada siê do mej wypowiedzi ca³kowicie zamierzenie, aczkolwiek nomenklatura historyczna rzeczywi¶cie jest spraw± dosyæ kontrowersyjn± i niesprecyzowan± do koñca.

Pytanie:

1.Jak dobrze jeste¶cie opancerzeni, by³y podczas manewrów jakie¶ kontuzje?
2. Który z Was stanowi najwiêksze zagro¿enie podczas walki 1by1 ? Proszê o opisy najbardziej "zabójczych" technik podczas walki.

Pytania jak s±dzê mog± byæ dosyæ k³opotliwe, ale forum to dobre miejsce, aby wymieniæ siê wra¿eniami i daæ pogl±d "m³odym", któr± drogê obraæ (kondycja, si³a, szybko¶æ czy opancerzenie) by staæ siê naprawdê dobrym wojownikiem....

bum.gif icon_cool.gif

Gregora to nawet w akcji widzia³em w Miêdzyrzeczu, wygra³ turniej. Technika dosyæ uboga ale skuteczna. Przewaga dziêki masie ca³kowitej i dobrej walce w zwarciu, opancerzenie tak¿e niew±tpliwie mia³o efekt (moralny zapewne, bo bogatego rycerza to pewnie po niejednym polu bitwy musia³o nosiæ, a wiêc i do¶wiadczenie wiêksze...)
ua
wygra³e¶ miszczu

mam z³± pisowniê i kiepsko walczê

zdemaskowa³e¶ mnie

a po co siê pytasz kto jest naj?

sprwadziæ siê chcesz??

Przez internet???

PS>kolejny +1 w liczniku postów
Marcin Waszkielis
CYTAT
1.Jak dobrze jeste¶cie opancerzeni, by³y podczas manewrów jakie¶ kontuzje?

ta, zbite j±dro prawe.
CYTAT
2. Który z Was stanowi najwiêksze zagro¿enie podczas walki 1by1 ? Proszê o opisy najbardziej "zabójczych" technik podczas walki.

walisz w ziemie a potem do góry. Przeæwicz sobie na klawiaturze.
agresiva56
Wypowiedzi internetowych rycerzyków trzeba komentowaæ tak: " smile.gif " i bawiæ siê dalej.
Z pozdrowieniami Siwy
Michal z Siemianic
Okropnie z Was powa¿ni rycerze ;)
+1 smile.gif
Pyta³em powa¿nie, a Wy co ... FOHE , no nic mo¿e siê kiedy spotkamy - tylko nie bijcie w j±dra crazy.gif
Pozdrawiam nie¶mia³o, zgarbiony nad klawiatur±, ³api±c chciwie powietrze - bo to pisanie taaaakie mêcz±ce i g³owa potem boli....
...co z³ego to nie ja - trenowanie w jakiej to by nie by³o formie jest ze wszech miar wskazane. Nie chcia³em popsuæ orgiastycznej atmosfery post-treningowej. Organizujmy siê ! Trenujmy ! Bawmy siê !
Marek Hilgendorf
A pisz±c ca³kowicie powa¿nie... dobrze by by³o wymy¶liæ jak±¶ bardziej adekwatn± nazwê na wasz± zabawê. Skoñcz± siê takie g³upie dyskusje i wilk bêdzie syty i owca zer¿niêta....
Igor z Bêdzina
Marek Hilgendorf

Mimo wszystko nazwy beher (bo tak siê czyta franc beheurt) a buhurt ró¿ni± siê, tylko w pisowni wygl±da podobnie. Buhurt te¿ nie jest melee w sensie stricte, wiêc jaki jest tak naprawdê problem? Tak naprawdê wspó³czesny buhurt nawi±zuje do melee, ale to jest inna bajka. Nie ma co siê oszukiwaæ.
A kolega Micha³ to raczy³ nie doczytaæ...
Fionn
CYTAT(Gregor z Krakowa @ 12:56 27.02.2009) *
w sredniowieczu nie bylo- podobnie jak nie bylo rekonstrukcji historycznej- wiec dyskusja mega jalowa

Oj z tym, ¿e nie by³o rekonstrukcji to bym tak nie szar¿owa³. To tu to tam mo¿na wyczytaæ na kartach kronikarskich o inscenizacjach wydarzeñ historycznych... co prawda mo¿e to nie mialo do koñca takiego charakteru jak dzisiaj ale jednak cel podobny.

Co do nazewnictwa melee w jêzyku zarówno angielskim jak i francuskim(z którego nazwa pochodzi) s³owo to oznacza walkê przy pomocy broni bia³ej... to tak pod rozwagê w kwestii mylenia nazewnictwa.
Igor z Bêdzina
Fionn
Melee ma wiêcej znaczeñ ni¿ jedno. Oznacza walkê wrêcz, równie¿ burdê, bijatykê, jak i walkê dwóch zwartych oddzia³ów.

Jednak¿e mo¿e skoñczmy tego offtopa, bo do niczego nie prowadzi.
£ukasz P³aza
To ja tak dla porz±dku, dla kolegi Micha³a z Siemianic napisze jeszcze raz. S³owo buhurt jest ca³kowitym neologizmem wymy¶lonym w latach 90 XX w. i nie ma wiele wspólnego ze ¶redniowiecznym beheurtem. Po prostu nazwa "bugurt" (czyta siê mniej wiêcej buhurt) przyjê³a siê w¶ród twórców tego sportu na wschodzie, st±d ¿eby nie myliæ i z szacunku dla nich my te¿ takiej nazwy u¿ywamy.

Zastanów siê Michale - czy gdy dzi¶ mówisz "turniej" to rozumiesz przez to to samo co cz³owiek w ¶redniowieczu? A s³owa "blachy" "mrok" itp. slangowe zwroty? Czy one znacz± to samo co w ¶redniowieczu? Nie ma sensu na si³ê szukaæ nazw historycznych dla opisania wspó³czesnej zabawy, nawet je¿eli ta zabawa ma walory rekonstrukcyjne.

A co do pytañ, to niegrzecznie jest nie odpowiedzieæ wiêc:
1 Jeste¶my dobrze opancerzeni, to jest ¿elazna zasada buhurtów. Powa¿nych obra¿eñ nie by³o, ani teraz, ani na ¿adnych manewrach. Natomiast st³uczenia, siñce itp. to urok tego sportu i nikt ich w zasadzie nie liczy.
2 Najlepszy jest Marcin Waszkielis nazywany Wo³kiem (zbo¿owym szczerba.gif ), po nim Józek Daniecki - nie wiem co rozumiesz pod pojêciem "zabójcze" techniki. Oni raczej nikogo nie zabijaj±, chyba ¿e masz na my¶li techniki skuteczne - tych maj± du¿o ale lepiej opisz± ci je sami.

P.S. Poza tym "buhurt" brzmi wschodnio i gro¼nie, trzeba mieæ "cochones" ¿eby biæ siê w buhurtach a w meleeeee walcz± geje bigsmile2.gif
Michal z Siemianic
Pytania moje, przyznajê - nieco zaczepne, zada³em z chêci poznawczych - nie chcia³em uraziæ Waszej dumy, choæ jak widaæ jest wielka. Dziêki za odpowiedzi na pytania. Oczywi¶cie ju¿ wcze¶niej domy¶li³em siê, ¿e Marcin, Józek i Twoja jak¿e skromna osoba smile.gif - zapewne posiada nadnaturaln± kondycjê i inne fantastyczne atrybuty pozwalaj±ce wygrywaæ ka¿d± walkê...

...co do nazewnictwa - wolna wola - jedna litera, a tyle zmienia. Odtwarzaj±c, a przynajmniej staraj±c siê odtwarzaæ, warto pamiêtaæ, wiedzieæ i poszukiwaæ. Siê staram, ale ³atwo nie jest.
CYTAT
Nie ma sensu na si³ê szukaæ nazw historycznych dla opisania wspó³czesnej zabawy, nawet je¿eli ta zabawa ma walory rekonstrukcyjne.
Trudno siê nie zgodziæ z t± tez± cool.gif

Igor z Bêdzina
Nie chodzi o dumê, tylko o dobr± zabawê a bawimy siê nie tylko w towarzystwie buhurtowców, równie¿ nie s± nam obcy rekonstruktorzy i bynajmniej nie gardzimy ich towarzystwem. Po prostu zbyt czêsto o t± nazwê pada wiele s³ów, zupe³nie niepotrzebnych, bo wystarczy powiedzieæ buhurt i ka¿dy wie o co chodzi ale zapytaj o mele albo beher, ciekawe ile osób bêdzie zorientowanych.
Michal z Siemianic
CYTAT(Death-wish @ 10:20 01.03.2009) *
(...) powiedzieæ buhurt i ka¿dy wie o co chodzi, ale zapytaj o mele albo beher, ciekawe ile osób bêdzie zorientowanych.
... true, true ...
Dzwiedz
to mo¿e ja dam co¶ w temacie bo: admin-patrzy.gif smile.gif

manewry2009.part1.rar
manewry2009.part2.rar
manewry2009.part3.rar
manewry2009.part4.rar

Po wypakowaniu wszystko sk³ada siê w piêkn± ca³o¶æ.

Pozdrawiam i ¿yczê mi³ego ogl±dania.
Nomen illi Mors
Pixel
D¿izas... zorganizuje cz³owiek manewry to mu jeszcze zadymê o nazwê zrobi± :D

Ma kto¶ jakie¶ ZDJÊCIA z manewrów?? Potrzebujê dos³ownie kilku.
Johny
pixel niezosta³o u was kilka moich rzeczy jak ¶piwór i p±tnik?
Nomen illi Mors
http://www.megaupload.com/?d=AWLR6GY0

Film od Jakuba z Elbl±ga. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.