Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Manewry bohurtowe Gdynia 13-15 lutego 2009r.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2
Pixel
Manewry odbêd± siê w budynku gdyñskiej YMCA na sali gimnastycznej.
Budynek mie¶ci siê na rogu ulic Derdowkisego i ¯eromskiego w Gdyni.
Zabraæ rzeczy do spania (karimaty, ¶piwory, etc.).
Szczegó³y co do tre¶ci merytorycznej manewrów poda P³azik w najbli¿szym czasie.

Pytania pod nr GG
2736637

Pozdrawiam
Pixel

Johny
Super nareszcie manewry na pomorzu napewno sie pojawimy
Marcin Waszkielis
Przybêdê jako jednoosobowa reprezentacja woj. kujawsko-pomorskiego (uwaga prowokacja) bo reszta to leszcze (koniec prowokacji, jesli kto¶ poczu³ siê ura¿ony, to proszony jest o kontakt) oraz jako reprezentacja Warmii i Mazur, tu ju¿ z grup± wsparcia, ma³± bo tam te¿ jest masa....leni:).
Skoro nie mo¿na tam bêdzie piæ, to ie mamy wyj¶cia jak tylko ca³y czas spêdziæ na treningu:).

piter z wkpl
a kto powiedzia³ ¿e nie bêdziemy piæ?? to ¿e w samej YMCE nie da siê piæ to nie znaczy ¿e nie mo¿na wyskoczyæ do knajpy :D chyba ¿e boicie siê chodziæ po Gdyni :D
Emil z Gi¿ycka
Buhurtowcy tylko sie naparzaja w mrocznych blachach na dodatek po pijaku. Buuuuuuuuu!!!
£ukasz P³aza
No a ja mam nadziejê ¿e wszyscy ci co tylko marudz± ¿e daleko i dlatego nie mog± przyjechaæ tym razem wreszcie dojad±. Gdynia jest dobrze skomunikowana z reszt± Polski wiêc nie powinno byæ problemów.
Igor z Bêdzina
Tym razem ja pomarudzê... tak jakbym chcia³ tak nie ma szans... manewry buhurtowe w centrum Gdyni... to jest co¶.
Fenrol
a po manewrach mo¿na wpa¶æ do najlepszej piwiarni w Gdyni - do "Wikarego" Blisko i spokojnie
Marcin Waszkielis
CYTAT
a po manewrach mo¿na wpa¶æ do najlepszej piwiarni w Gdyni - do "Wikarego" Blisko i spokojnie

Jak spokojnie to nie ma sensu:).

Zrobimy z Józkiem chyba te¿ jakie¶ zorganizowane 1vs1 . Bêd± chêtni?
Nomen illi Mors
Narazie jednoosobowa reprezentacja Malborka tez sie zjawi. O reszcie napisze po¼niej. Pozdrawiam:)
Fenrol
Zak³adaj±c, ¿e mo¿e bêd± starcia 1vs. 1 to chyba ufundujê jak±¶ nagrodê dla zwyciêzcy .. Mo¿e byæ "Syropek Joannity" ? bigsmile2.gif
Józek z Gdañska
Witam. Jesli organizator i czas pozwoli to podjalbym sie przeprowadzenia turnieju w ucywilizowanej wersji pankrationu icon_wink.gif

Uczestnicy i sponsor mile widziani smile.gif

P.S. Mam juz zakontraktowana walke wieczoru, cos na co cala Polska czekala:
Plazik vs. Adas szczerba.gif
Daria Malinowska
Ada¶ boi siê P³azika bardzo i nie widzi problemu P³azik dobry sabaka .

Ps. Jest jeden problem jak by Ada¶ mia³ chcoæby zaczerwienione oko to ja zabije oprócz P³azika te¿ Ciebie Jozefie , bo to przed odwiedzinami u moich rodziców!!!!!
MagicWojtek
mo¿na prosiæ o nagranie pojedynków 1 vs 1 ^^??
Nomen illi Mors
Ja tez sie pisze na 1vs1.;)
Johny
je¿eli chodzi o walke na miecze d³ugie to chêtnie zostane twoim przeciwnikiem smile.gif
Nomen illi Mors
Chetnie:) czyli mamy kolejna ustawke xD
£ukasz P³aza
Ok jako ¿e zosta³ ju¿ tylko tydzieñ napisze krótko o manewrach.
Przyje¿d¿aæ mo¿na ju¿ w pi±tek wieczorem - Pixel twierdzi ¿e kto¶ bêdzie na miejscu i salê otworzy. Mo¿na sobie pój¶æ do knajpy na wieczór integracyjny smile.gif byle nie za mocno bo mamy robotê nastêpnego dnia.
W sobotê startujemy kole godziny 11 - wszystko jest na miejscu wiêc prosi³ bym o przygotowanie sobie sprzêtu wcze¶niej. Miêdzy 14 a 16 zrobimy sobie przerwê w buhurtach - bêdzie czas na pojedynki 1vs1 w ró¿nych konwencjach (tê czê¶æ zostawiam Wo³kowi i Józkowi, niech napisz± jak to chc± zorganizowaæ i na jakich zasadach). Od 16 do 19 zrobimy sobie drug± rundê podsumowuj±c± - cel sprawdzenie tego czego siê nauczyli¶my za pierwszym razem. Ok 20 chcia³ bym z godzinkê pogadaæ (na trze¼wo aniol.gif ) o wstêpnych planach buhurtowych na ten sezon, a potem tradycyjnie do jakiej¶ ciekawej knajpy na integracjê bigsmile2.gif . Niedziela na kacowanie, lu¼ne sparingi i inne niezobowi±zuj±ce rzeczy.

Co do samego planu manewrów. Tym razem skupimy siê nie na szykach, a na walce ma³ych grup - ju¿ po rozbiciu szyku g³ównego. Czyli starcia 2vs3, 3vs4 itp. poæwiczymy zw³aszcza szybk± eliminacje przeciwnika. Druga rzecz na któr± chcia³ bym po³o¿yæ nacisk to walka broni± a nie zapa¶nicza - ostatnio to nieco zaniedbali¶my co by³o widaæ w Bêdzinie - efektem tego jest choinka po uwieszanych na sobie osób które siê potem wszystkie przewracaj± anger.gif a nie o to chodzi.
ua
ze swojej strony proszê o zorganizowanie drzewców w jak najwiêkszej liczbie , tak¿e chemy co¶ zasymulowaæ

Proszê ludzi którzy by chcieli walczyæ drzewcem o zobowi±zywanie siê do tej formacji (dodam ¿e nie bêdzie to lekka smile.gif )

Od Grze¶ka zwanego tutaj £azarzem ( w naszych szergach nazywanego ró¿nie bigsmile2.gif ) mam dostaæ zasady buhurtu które po konultacji mamy przes³aæ stronie wschodniej

zak³adamy i stawiamy na walkê broni± nie na manewr "choinka"

Ps. mam nadziejê ¿e dojadê na czas postaram siê pojawiæ
PS.2 Wo³ek odezwij siê w sprawie jazdy tak ko³o czwartku, masz jak jechaæ czy zabieraæ ciê z Torunia??
Johny
niestety ja niezd±rze ze swoim drzewcem ale je¶li kto¶ chce porzyczyæ to ja bardzo chêtnie ;)
Marcin Waszkielis
Pojedynki odbêd± siê nie na zasadzie turnieju ale pojedynczych walk. Kazda bêdzie trwa³a kilka rund, ile dok³adnie to sie jeszcze ustali, czas rundy 1,5-2 minuty. W skrócie zasady - bez sztychów, ataków na krocze, stopy, kark. Dozwolone kopanie, ranty, przewracanie (nie uwieszanie siê). Broñ dowolna. Dok³adne punktowanie jeszcze omówimy. zaczniemy troche po 14 tak ¿eby by³a chwila na odpoczynek po grupowych walkach. Liczymy tylko naprawdê silne ciosy!

CYTAT
PS.2 Wo³ek odezwij siê w sprawie jazdy tak ko³o czwartku, masz jak jechaæ czy zabieraæ ciê z Torunia??

Mozesz mnie zabraæ z Torunia:).
ua
dzieki ¿e mogê
Emil z Gi¿ycka
Bêdê o 20:20 w Gdyni G³ównej. Móg³by mnie kto¶ zabrac z dworca na sale?
Pixel
600-398-363 to mój kom.
Bêdê w YMCA od 17:00 w pi±tek, wiêc jak co¶ to dzwoniæ, bêdê zwozi³.
Lis z Gdañska
siewka

w imeniu calego bolingbroka przepraszam za trzode
Emil z Gi¿ycka
Dziêki za trening i go¶cine.
Czekam na filmy i zdjêcia.

pozdr
Dzwiedz
Lisu zapomnia³ napisaæ ¿e by³ bomba trening i ju¿ siê piszemy na nastêpne. Dziêki wszystkim za przybycie i dobr± bitkê.

Pozdro
Nomen illi Mors
Ja tez dziekuje za Dobra bitke crazy.gif bum.gif Johny dzieki za walke i sorry za jajka:P Wo³ek Tobie tez dzieki za walke:)
Pozdrowienia i do najblizszego spotkania:)

przy³aczam sie do oczekiwañ Emila na fotki i Filmiki:)
bober2
Dziêkuje wszystkim za dobr± naukê i piêkn± zabawê smile.gif

Johny
Zaiste zabawa i trening przedni. Nomen dziêki za u¶wiadomienie mi do czego potrzebny mi jest suspensor(czas go w koñcu zakupiæ ;p) ale i tak domagam sie rewan¿u. Co do filmików jak tylko dostane wszystkie z naszej ekipy „filmowej” to postaram siê posk³adaæ i wrzuciæ na YouTube.
ciastoñ
Dziêki za naprawdê fajny wyjazd.
bober2
Jak tam Ciastoñku czuje sie Dominika ? Bo nasza Patrycja jest bardzo zadowolona smile.gif
ciastoñ
Ano jeszcze wzi±³em Dominikê w poci±gu i dzi¶ z rana do mnie przysz³a. Ale my¶lê, ¿e jest zadowolona ;]
D¿uma
Przednia zabawa, trening na wysokim poziomie, doborowe towarzystwo. Podziêkowania dla organizatorów, prowadz±cych i uczestników.

Wo³ek mia³ okazje poznaæ nowy wymiar turbo mrocznego chrapania bohurtowego (Czêstochowa te¿ potrafi!) bigsmile2.gif
Johny
Ile to trzeba czasu ¿eby cz³owiek dowiedzia³ sie co takiego robi³ po pijaku?
Z tego miejsca chcia³bym wszyskich przeprosiæ je¶li poczuli sie ura¿eni moimi wypowiedziami po pijaku(ja naprawde nic niepamiêtam)
bober2
Nie pierwszy nie ostatni smile.gif
Emil z Gi¿ycka
Gdzie filmy?
ciastoñ
Z tego co wiem to jest ju¿ jaki¶ jeden filmik na youtubie ale nikt linka nie wrzuci³. Poczekajmy a¿ autor go zamie¶ci.
Michal z Siemianic
Oj, ch³opæi ...

Nie wiem czy wiecie, ¿e nie wiecie - i¿ - bohurt jest b³êdn± nazw± dla sposobu w jaki walczycie vide:

CYTAT
... wiêkszo¶æ powtarza jak±¶ bzdurê nie sprawi, ¿e stanie jest prawd±.
Z ca³ym, autentycznym szacunkiem dla walcz±cych i dla braci Bia³orusinów - nazywanie walki na stal w pe³nych zbrojach "buhurtem" - jest bzdur±. Niezale¿nie od tego, ¿e taka walka jest fajna ...

tudzie¿

CYTAT
... zapewne, jak kto¶ na wasze miecze mówi szabla, jak kto¶ na ka¿dy he³m mówi "garnek", jak na kolczugê mówi kolczatka. Mnie i naprawdê wielu, wielu innych ludzi zajmuj±cych siê g³ównie kultur± materialn± mierzi z kolei nazywanie melee buhurtem.
Je¶li uprawiacie jak±¶ konkretn± dyscyplinê sportu (wg definicji Martina) to nazwijcie j± po imieniu. Analogicznie kolarstwo górskie ró¿ni siê od szosowego- i to i to nazywa siê kolarstwo, ale sprzêt ju¿ nie ten. Tak jak tu- i to i to nawalanka, ale sprzêt ju¿ nie ten.

I mam nadziejê, ¿e nie odbierzecie tego jako kolejny atak na ideê twardej, mocnej walki na stal, w pe³nym opancerzeniu. Nikt tu mam nadziejê takiego podej¶cia nie zaprezentuje.

z powa¿aniem glowa_w_mur.gif balwan.gif hehehe.gif diabel.gif
Marcin Waszkielis
CYTAT
Oj, ch³opæi ...

Nie wiem czy wiecie, ¿e nie wiecie - i¿ - bohurt jest b³êdn± nazw± dla sposobu w jaki walczycie vide:

Misiu kolorowy, co Cie boli? Zapodaj lepsz± nazwê. Widze, ¿e powa¿ne ¼ród³a cytujesz hehehe.gif
ciastoñ
S± rzeczy, które siê przyjmuj± jak ludzie nie dochodz± do poprawnej formy. Wiec po co je zmieniac? Czy nazewnictwo moze az tak bardzo mierzic? Czy np mowienie na jopule z racji podobienstwa cottehardie bedzie grzechem? Czy wtedy mamy sie wtracac i mowic ch³opæi cos wam sie pomylilo, drazni mnie ze tak mowicie...? Troche gejoza jak dla mnie... Poza tym i tak to co robimy to nie do konca melee wiec moze nas oswiecisz albo znajdziesz jak napisal Marcin jakas lepsza nazwe...
Marek Hilgendorf
Ja p...iórkujê... znów zaczyna siê dyskusja o nazwach... Ju¿ chyba wszystko w tym temacie kiedy¶ powiedzieli¶my.
Oni to wiedz±!!!!!!!
Michal z Siemianic
Specja³y podano do sto³u i bez ró¿nicy jest jak ,co nazwiemy wa¿ne ¿e smaczne jest...
Tak sobie pozwoli³em bigsmile2.gif zgodnie z przys³owiem "uderz w stó³ to rycerze siê odezw±".

Bez urazy, ale jak siê ludzie naucz± bêd± m±drzejsi, warto wiedzieæ. Ja, na przyk³ad do niedawna tak¿e ¿y³em w b³êdnym przekonaniu , i¿ buhurt to jatka na têpe sztaby w full armorze bum.gif, a tu masz ...
Obie nazwy s± obcobrzmi±ce wiêc powinno siê u¿ywaæ w³a¶ciwego nazewnictwa przypisanego do tych dwóch odmiennych typów pojedynków, albowiem odtwórcy bardzo czêsto s± inspiracj± dla szerokiej rzeszy obserwatorów, byæ mo¿e przysz³ych cz³onków RR ... a wiadomo czym skorupka za m³odu nasi±knie...

Btw. sam lubiê czasami ponaparzaæ...

Poza tym - buhurt - tak jako¶ barbarzyñsko brzmi - melee aniol.gif dla mnie bomba !!!

CYTAT
Misiu kolorowy, co Cie boli? Zapodaj lepsz± nazwê.

...no przecie piszê MELEE - MEEELLLLEEEEEE bigsmile2.gif

ua
dziêki za "now±" nazwe

Szacun na wieki !

Jak siê lubisz ponaparzaæ wpadnij na manewry i zapoznaj siê z tematem nieco dok³adniej

Ca³uski

PS> melee by³o te¿ nie takie , strzelano z kuszy ,³uku oddzia³y przemieszcza³y siê i walczy³y konno , a teren walki by³ bardzo rozleg³y z wyznaczeniem Stref wolnych od walki, gineli rymcerze i lekko zbrojni wiêc i ta nazwa do tego co robimy dzi¶ ma siê kiepsko

jeszcze raz ca³uski

Papa
Purvis
Panie poprawiaczu, gwoli ¶cis³o¶ci: "pojedynek" jak sama nazwa wskazuje, toczy siê miêdzy dwoma oponentami, a nie ich grupami, wiec ani melee, ani bohurt pod niego nie podpadaj±.
nie to, ¿eby mnie to przeszkadza³o, ale tu niewyrobiona m³odzie¿ czasami zagl±da, a czym skorupka za m³odu...
pozdrawiam
P
Marcin Waszkielis
Nie meele nie bohurt tylko wolne napierdalanie. A wogóle to kto powiedzia³, ¿e w ¶redniowieczu u¿ywano prawid³owych nazw. Mo¿e oni siê mylili a my ich skorygowali¶my. W koñcu oni wtedy nie mieli takiego dostêpu do ksi±¿ek i ¼róde³, a przede wszystkim do frehy.

CYTAT
Btw. sam lubiê czasami ponaparzaæ...

Ja czasami lubie popuszczaæ latawce... a widzia³ mnie kto¶ kiedy¶ z latawcem?
ua
ja uwa¿am ¿e jedyna s³uszna nazwa powinna brzmieæ:

USTAWKA ZE SPRZETEM!!!!!!!

bo bez zabawek to to nie to samo
Kszysz
ale ty Micha³ jeste¶ m±dry jester.gif
Gregor z Krakowa
a wy kolejny raz dajecie sie podpuscic... ehh.

to za Adas jest najwiekszym rycerzem frehy wsrod bohurtowcow to wiedzialem, ale nie sadzilem ze ktos inny podchwyuci ta rekawice, ktora juz nieraz upadala pod bohurtowe stopy.

mianop wolka jest najprostrze,i najlepiej oddajace to co sie dzieje. nas, nie normuja rzadne terminy, bo niby terminy czego skoro czegos takiego jak my robimy, w sredniowieczu nie bylo- podobnie jak nie bylo rekonstrukcji historycznej- wiec dyskusja mega jalowa

gumisie i zozole
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.