Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak zrobiæ wklejki do stopek/osad strza³?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3
Daniel Bochra
"Co do tego 3 zdjêcia to wygl±daj± te strza³y jak jakie¶ pociski pierwszych osadników w Stanach Zjednoczonych. No i takich strza³ to bym nie chcia³ mieæ"

Zartujesz? Te Wiktorianskie strzalki to mistrzostwo! Wykonac jedna swietna strzalke z doskonale wycenrowana i czysta wklejka (te ze zdjecia maja wklejki na obu koncach) to jak sie przekonasz nie taka prosta sprawa, ale powtorzyc to kilkanascie razy to wg mnie prawdziwy wyczyn i wyznacznik kunsztu;
Wiktorianscy rzemieslnicy robili to doskonale i dostawali za swoja prace niezle pieniadze;
Postrzepione lotki to nic nadzwyczajnego jezeli wezmiemy pod uwage, ze strzalki te maja juz sporo powyzej 100 lat;
Harce Ford uzywal strzal wykonanych w tej samej manufakturze (Aldred, London) i jego wyniki na tarczy (w klasie english lb) nie zostaly do tej pory pobite;
Co do wplywu wklejek pod osade na spine dynamiczne, to obciazenie konca strzaly bedzie dzialac na strzale "usztywnijaco", ale nie jest to czynnik na ktorym mozna bazowac przy dobieraniu strzal pod siebie i swoj luk; inaczej mowiac, jezeli "naga" strzalka z tymczasowa osada wycieta w promieniu lata w twojego luku w miare prosto, ale jest troche z miekka, to dodatkowy ciezar ze strony osady (w postaci tej 4cm wklejki "V" z ciezkiego, gestego drewna i... lotek smile.gif ) troche ta strzalke usztywni i bedzie w sam raz; nie da sie jednak w ten sposob "zaadoptowac" zbyt miekkich strzal;
Takze tak jak wczesniej dyskutowalismy, znajdz najpierw patyki, o ktorych wiesz, ze beda ok, potem mozesz bawic sie w "mikrotuning"
Daniel Bochra
Jeszcze co do powodow dla ktorych robi sie takie wklejki, bo o tym nie mowilismy, to tak jak napisal Turin wzmocnienie osady jest jednym z najwazniejszych, kolejnym jest to, ze osada z twardego drewna czy rogu sie nie "wyrabia" po jakims czasie od strzelania, dobrze sie prezentuje...
w praktyce jednak wyglada to tak, ze zanim zdolasz docenic wszystkie zalety takiej fajnej strzalki juz jej nie ma usmieszek_01.gif szczerba.gif ale to tez fajne, bo to najlepszy powod zeby zrobic nastepna clap.gif
Chaos666
Witam!

Nie no Panowie, to jakie¶ nieporozumienie wysz³o. Cream skierowa³ moje pytanie na niew³a¶ciwy tor. Nie chodzi o wp³yw wklejki na spin - broñ Bo¿e shocked.gif . Chodzi mi o kolejno¶æ wykonywania dzia³añ.

CYTAT
No bo tak, biorê promieñ, zak³adam grot i idê postrzelaæ. Ale aby móc oddawaæ strza³ muszê mieæ stopkê. Ale co siê stanie jak ja chcê zrobiæ komplet strza³ dobrze wyspinowanych i z rogow± wklejk± w stopce? Jak zrobiê rogowa wklejkê a oka¿e siê ¿e strza³a jest do kitu to masakra anger.gif naharujê siê, zmarnujê materia³ i... strza³a do kosza. A jak zrobiê stopkê w drewnie to ju¿ nie bêdê móg³ wkleiæ rogu?

Zwróæcie uwagê, ¿e aby móc wyspinowaæ promieñ muszê zrobiæ stopkê (naciêcie w promieniu bez wklejki). No i je¿eli zrobiê to naciêcie w poprzek s³oi na promieniu, to wklejki ju¿ nie zrobiê poniewa¿ trzeba j± wkleiæ wzd³u¿ s³oi. I to jest sedno sprawy. Je¿eli jednak przed spinowaniem wklejê np. rogowa wklejkê i napracujê siê przy jej obróbce, a oka¿e siê ¿e strza³a jest za wiotka to kiszka ¿e tak powiem. Przy jednej strzale to piku¶, ale jak siê robi np komplet 12 sztuk to muszê wiedzieæ co robiæ jako pierwsze - wklejki czy spin? A je¿eli spin to co ze stopk±? Mo¿e kupiæ te plastikowe stopki i z nimi spróbowaæ wyspinowaæ promieñ? Ale znowu musia³bym j± wkleiæ bo inaczej po strzale taki plastik zostanie mi na ciêciwie a promieñ poleci crazy.gif

Pozdro
Chaos
Daniel Bochra
Wydaje mi sie, ze za bardzo wszystko komplikujesz: wykonanie tymczasowej osady w promieniu jest proste, jezeli obawiasz sie, ze bedzie za slaba to zrob mala owijke;
Potem robisz selekcje i odrzucasz te promienie, ktore sa bez watpienia za wiotkie;
Nie bede ukrywal, ze pomocny jest spine-tester, bo nie musisz ostrzeliwac wszystkich patykow, tylko np po jednym z kazdej grupy;
Plastikowe osady to tez dobra opcja, po selekcji patykow po prostu sie ich pozbadz i zrob rogowe czy drewniane
Turin
Panie Danielu: ale jak tymczasowo tylko przymocowaæ "plastiki" do promienia. Bo szkoda je jednak marnowaæ, jedna to ok. 50 gr? smile.gif
rossomak
Witam
Do tymczasowego mocowania plastykowych osad i ewentualnie grotów mozna stosowaæ klej do pistoletów , wystarczy podgrzac nad swieczk± czy zapalniczk±...
¯eby zdj±æ gor±ca woda.
Chaos666
CYTAT(rossomak @ 20:28 11.12.2008) *
Witam
Do tymczasowego mocowania plastykowych osad i ewentualnie grotów mozna stosowaæ klej do pistoletów , wystarczy podgrzac nad swieczk± czy zapalniczk±...
¯eby zdj±æ gor±ca woda.

Ty to rosomak to masz patent na wszystko smile.gif A my¶lisz ¿e plastik siê nie zdeformuje od gor±cej wody. Przy mniejszej temperaturze to raczej klej nie odpu¶ci.

Dziêki za poradê

Pozdro
Chaos
rossomak
Gor±ca ale nie tak bardzo by zdeformowac plastyk , zacz±æ od ciep³ej .Wystarczy a¿ klej troche zmiêknie i juz mo¿na przekarêcaj±c ¶ci±gn±æ nasadkê..
Kud³aty Mortis
A ja wrócê z powrotem do wklejek drewnianych . Tak siê sk³ada ,¿e ambitnie siê za to wzi±³em i szlak mnie trafia co trzeci promieñ siê rozszczepia – kupno promieni sosnowych to by³ chyba spory b³±d . Mo¿liwe ¿e 3 cm wciêcie jest za krótkie aby 8mm promieñ móg³ wytrzymaæ wci¶niêcie klina grubego w najgrubszym miejscu na oko³o 4mm . Trochê mnie to wkurza anger.gif bo kilka pêk³o i nawet owijanie dratw± niczego nie zmienia – bo gdy promieñ nie mo¿e siê rozszczypaæ to po prostu siê ³amie icon_sad.gif . Zaczynam siê coraz bardziej przychylaæ do my¶li aby spróbowaæ wklejaæ paski z ko¶ci wo³owej tylko jak na ironiê jak pytam w miêsnych o ko¶ci to albo ju¿ siê skoñczy³y albo w ogóle nie maj± – zw³aszcza wo³owych . Zw³aszcza ,¿e wklejanie pasków ko¶ci jest chyba prostsze i oszczêdniejsze .

Mam pytanie wkleja³ kto¶ paski ko¶ci ? ( ko¶ci a nie rogu -jak zauwa¿y³em niektórzy myl± te dwa surowce) Jak wygl±da obróbka tego materia³u – bo zdajê sobie sprawê ¿e jest to trudniejsze ni¿ obróbka rogu krowiego.
Chaos666
CYTAT(Kud³aty Mortis @ 09:20 30.01.2009) *
A ja wrócê z powrotem do wklejek drewnianych . Tak siê sk³ada ,¿e ambitnie siê za to wzi±³em i szlak mnie trafia co trzeci promieñ siê rozszczepia – kupno promieni sosnowych to by³ chyba spory b³±d . Mo¿liwe ¿e 3 cm wciêcie jest za krótkie aby 8mm promieñ móg³ wytrzymaæ wci¶niêcie klina grubego w najgrubszym miejscu na oko³o 4mm . Trochê mnie to wkurza anger.gif bo kilka pêk³o i nawet owijanie dratw± niczego nie zmienia – bo gdy promieñ nie mo¿e siê rozszczypaæ to po prostu siê ³amie

Witam!

Kud³aty Mortisie, trochê ju¿ powalczy³em z promieniami sosnowymi ale 10mm. Z ósemkami nie mam do¶wiadczenia. Ale jak Ci pêkaj± to mo¿e zwê¼ wklejkê i bêdzie po sprawie. Promienie sosnowe s± bardzo nara¿one na przesuszenie (bardzo szybko trac± wodê), wiêc albo je po³ó¿ na parê dni w piwnicy albo za oknem, i dopiero wtedy we¼ siê za wciskanie klina.

Co do ko¶ci, to mam pytanie: A dlaczego ko¶æ? Jakie¶ w³asne preferencje, czy chodzi Ci o wiêksz± dostêpno¶æ tego materia³u? Bo je¿eli to drugie to ju¿ sam zauwa¿y³e¶ ¿e w zwyk³ym miêsnym raczej nic dobrego Ciê nie spotka. A ko¶æ to raczej twardy ale kruchy materia³, wiêc ju¿ lepiej wklejaj drewno ale us³ojeniem poprzecznie do us³ojenia promienia.

Pozdrawiam
Chaos
Turin
Ja robi³em kiedy¶ wklejki z ko¶ci w bukowych przy nasadce. Jak bêdê mia³ chwilê to wrzuce fotki. Mo¿e jutro...

A co do obróbki ko¶ci to ¶mierdzi jak cholera. Ja robi³em z wo³owej ko¶ci uzyskanej ze szpondru (tu uk³on w stronê mojej Babci aniol.gif ).

Chaos666
Witam!

A mnie w³a¶nie wczoraj na treningu strzeli³a stopka z wklejk± rogow± icon_sad.gif My¶la³em ¿e takie co¶ to mo¿e siê staæ po tysiêcznym strzale, a tutaj ¶wie¿e strza³y i trach bum.gif Jak my¶licie czy jest strza³a do uratowania? Powiem ¿e stopka pêk³a wzd³u¿nie.

Pozdro
Chaos
Turin
Chaos666- raczej tak. Klej epoksydem. Ale ³atwiej by by³o stwierdziæ gdyby foty by³y dunno.gif
Daniel Bochra
"szlak mnie trafia co trzeci promieñ siê rozszczepia – kupno promieni sosnowych to by³ chyba spory b³±d . Mo¿liwe ¿e 3 cm wciêcie jest za krótkie aby 8mm promieñ móg³ wytrzymaæ wci¶niêcie klina grubego w najgrubszym miejscu na oko³o 4mm . Trochê mnie to wkurza bo kilka pêk³o i nawet owijanie dratw± niczego nie zmienia – bo gdy promieñ nie mo¿e siê rozszczypaæ to po prostu siê ³amie"

Zle sie do tego zabrales, wciskanie klina w 1mm rownolegle naciecie, dodatkowo krotkie to pomylka; nigdy nie moglem zrozumiec w jaki sposob udawala (???) sie ta sztuczka Jankowskiemu (z opisu w ksiazce)
Spiluj wklejke w bardzo delikatny klin- 1.5mm do 1mm u podstawy, potem ostroznie wprowadz wysmarowany w kleju klinek w 1mm rownolegle naciecie w promieniu;
Mozesz tez wykonac wklejke przy urzyciu szerszego klina np 3-8mm w najszerszym miejscu, ale w tym wypadku musisz wykonac odpowiednio wyprofilowany "lejek" w promieniu;
marcinello
hymm a ja zawsze tylko nacina³em promieñ, mocno obwi±zywa³em dno naciêcia i wpycha³em wklejkê.
rowek d³ 3cm a najszersze miejsce wklejki tkwi±cej w rowku to nieca³e 8mm fakt nie u¿ywa³em do tego promieni sosnowych a bukowe i jesionowych
Kud³aty Mortis
Poszed³em za rad± Chaosu hehe smile.gif i zwiêkszy³em wilgotno¶æ promieni (szumnie powiedziane zrobi³em to na razie z jednym promieniem ) . Naciêty ju¿ promieñ umie¶ci³em na chwilê (oko³o minuty) nad mocno gotuj±c± siê wod± i dopiero po takiej kuracji zacz±³em wciskaæ klyna . Muszê powiedzieæ ,¿e jestem zadowolony jak na razie . Drewno pod wp³ywem wysokiej temperatury i wilgoci robi siê o wiele bardziej elastyczne – nie wiem czemu sam na to nie wpad³em ?!!? dunno.gif Pomy¶lê te¿ o przed³u¿eniu klinów 4- 4.5 cm powinno wystarczyæ, jak wyjdzie mi co¶ ciekawego to poka¿ê .
Chaos666
Witam!

Kud³aty Mortisie, uwa¿aj jednak z tym patentem cool.gif Zastosowanie pary do pierzyska a do promienia to dwie ró¿ne sprawy. Ju¿ t³umaczê. Potrzyma³e¶ promieñ nad par± i pod wp³ywem temperatury drewno siê rozszerzy³o i para dosta³a siê tam bez problemów. Jednak tak samo szybko jak siê dosta³a tak samo szybko mo¿e uciec. Mo¿e siê zdarzyæ ¿e wkleisz kliniki do promienia, a po jakim¶ czasie stopka pêknie bez powodu, poniewa¿ sosna zacznie traciæ wodê. Tak siê dzieje w konstrukcjach domów gdzie zastosowano w³a¶nie ¼le wysezonowan± sosnê, a na dodatek w tych pomieszczeniach jest nagrzewanie. Moja rada: tak przygotowane(wklejkone) promienie trzymaj w piwnicy lub za oknem. Im ³agodniej te procesy bêd± przebiegaæ tym masz wiêksz± szansê na udany zwi±zek z sosn± szczerba.gif

Pozdro
Chaos
Daniel Bochra
Przepraszam ale jak widze te wasze kombinacje panowie to nic tylko przypomina mi sie dowcip z policjantami w stylu: ilu potrzeba do wkrecenia zarowki? czterech! jeden stojac na krzesle trzyma zarowke, trzech pozostalych obraca krzeslo!
Chaos, jezeli stopka pekla juz na pierwszym treningu to musial to byc blad w sztuce;
Nie pekla po stu strzalach, wczesniej przypadkowo dostajac becki gdzies na tarczy (jak dobrze strzelasz smile.gif )
Nie widze potrzeby zeby tak sie gimnastykowac, bo to w koncu dosyc proste zagadnienie: w koncu prowadzimy tu duskusje o tym w jaki sposob w kawalku drewna wyciac szczeline w ktora to wklejamy inny kawalek drewna tudziez innego materialu; nikt to z obecnych na forum nie jest chyba narzedziowo uposledzony, mamy wszystkie palce do stukania w klawiature i nie tylko mam nadzieje;

Turin
marcinello - ¶wietny tekst. Widzê ¿e reaktywujesz stronê, fajnie bigsmile2.gif

A gdzie kupi³e¶ p³ytki rogowe i listewki pink ivory ? Odsprzeda³ by¶ mi kilkana¶cie sztuk? Je¿eli tak to podaj cenê, z chêci± kupiê ;)
marcinello
no powoli smile.gif

pytaj Daniela Bochry ja od niego kupowa³em , mo¿e jeszcze co¶ ma i odsprzeda.
Chaos666
CYTAT(Turin @ 08:44 07.02.2009) *
marcinello - ¶wietny tekst. Widzê ¿e reaktywujesz stronê, fajnie bigsmile2.gif

A gdzie kupi³e¶ p³ytki rogowe i listewki pink ivory ? Odsprzeda³ by¶ mi kilkana¶cie sztuk? Je¿eli tak to podaj cenê, z chêci± kupiê ;)

Witam!

Tak, tak marcinello bardzo fajny tekst bigsmile2.gif Jak znalaz³ dla osób poszukuj±cych czego¶ na ten temat. W³a¶nie o tak± formu³ê mi chodzi³o, gdy zak³ada³em ten temat. Nie ma to jak wyk³ad organoleptyczny szczerba.gif ¯a³ujê, ¿e nie mam dostêpu do cyfrówki bo moj± pêkniêta stopkê bym wrzuci³ do analizy icon_sad.gif Bo jedyny aparat to mam w telefonie, a on z bliska jest do ass.gif
Turin, ja te¿ kupi³em wklejki od Daniela i te¿ mam próbkê pink ivory bigsmile2.gif Ale na razie jej nie u¿ywam.
Marcinello, nie my¶la³e¶ aby ci±æ te p³ytki po szeroko¶ci a nie po d³ugo¶ci? Bêd± krótsze, ale przecie¿ i tak nie potrzeba ich wpuszczaæ tak g³êboko dunno.gif A tak wyjdzie ich zawszê wiêcej smile.gif

Pozdro
Chaos
Turin
Ja napisa³em do Pana Daniela ale jeszcze nie odpowiedzia³. Te¿ mnie nasz³a ochota na wklejki ale jak danny mi nie sprzeda to ju¿ nie wiem sk±d wzi±æ takie wklejki. icon_sad.gif
Chaos666
CYTAT(Turin @ 10:27 09.02.2009) *
Ja napisa³em do Pana Daniela ale jeszcze nie odpowiedzia³. Te¿ mnie nasz³a ochota na wklejki ale jak danny mi nie sprzeda to ju¿ nie wiem sk±d wzi±æ takie wklejki. icon_sad.gif

S³uchaj Turin, zanim siê zgada³o w tym temacie o tych p³ytkach rogowych od Daniela to kombinowa³em z normalnym rogiem. Kupi³em wiêc róg i wyci±³em z niego kawa³ek na wklejkê pi³k± rêczn± - ogólnie masakra. Ale wiesz na bezrybiu to i z rogu trzeba ci±æ bum.gif a bez pi³y elektrycznej (ale takiej drobnej) to ciê¿ki ¿ywot. Taka p³ytka od Daniela po³owê czasu mi zaoszczêdzi³a przy robieniu strza³y. Ogólnie jednak jak robisz co¶ dla siebie to nie martw siê o czasoch³onno¶æ ale o jako¶æ (ja tak robiê).

P.S. Na allegro jest go¶æ co sprzedaje resztki surowych rogów(Medievalcraft) w rozs±dnej cenie - tak gdyby Daniel ju¿ nie mia³.

Pozdro
Chaos
marcinello
CYTAT
Witam!

Tak, tak marcinello bardzo fajny tekst bigsmile2.gif Jak znalaz³ dla osób poszukuj±cych czego¶ na ten temat. W³a¶nie o tak± formu³ê mi chodzi³o, gdy zak³ada³em ten temat. Nie ma to jak wyk³ad organoleptyczny szczerba.gif

Marcinello, nie my¶la³e¶ aby ci±æ te p³ytki po szeroko¶ci a nie po d³ugo¶ci? Bêd± krótsze, ale przecie¿ i tak nie potrzeba ich wpuszczaæ tak g³êboko dunno.gif A tak wyjdzie ich zawszê wiêcej smile.gif

Pozdro

dziêki bêdzie on jeszcze poszerzony o inne rodzaje wklejek jak znajdê trochê czasu i chêci.

jako¶ do mnie nie przemawiaj± krótsze a jak dla mnie to nie maj±tek

http://allegro.pl/item548500936_wstawki_ro...sad_x_6szt.html

te p³ytki s± deko grubsze od tych od Daniela bo a¿ 3-4mm

wiec Daniel to danny smile.gif
Chaos666
Witam!

Kurcze ten kole¶ jest niez³y, sprzedaje te¿ ¶ciêgna zwierzêce oraz gryfy rogowe do long bow'ów. Jednak jak rozumiem to 15 z³ za p³ytkê dunno.gif Jednak to drogo. Licz±c ¿e podzieli siê je na 6 kawa³ków to i tak koszt prawie 4 z³ za 1 wklejkê dochodzi. Ale mo¿e marudzê bo to i tak du¿e u³atwienie dunno.gif Zreszt± 23 z³ za ca³o¶æ to nie fortuna. Maj± jednak du¿y plus - s± szersze, dziêki czemu mo¿na fajny klinek doszlifowaæ. Mo¿e to bardzo fajnie wygl±daæ w stopce bigsmile2.gif

Pozdro
Chaos
marcinello
a cena czasem nie dotyczy 6 sztuk
Chaos666
Witam!

Mam ju¿ odpowied¼ od Pani handluj±cej tymi wklejkami. Cena obejmuje 6 szt. produktu, wiêc jednak taniocha bigsmile2.gif Chyba zrobiê sobie zapasy bo jak to na necie, przez rok co¶ jest a potem ju¿ znika nieoczekiwanie i bezpowrotnie shocked.gif

Pozdro
Chaos
marcinello
tym bardziej ze teraz dolar mocny i kolejna dostawa mo¿e byæ dro¿sza.ja te¿ muszê sobie zapasik zrobiæ lecz niestety kasy trochê ma³o icon_sad.gif

a co do tego rogu to jak kto¶ siê ju¿ podejmie kupna to poproszê zdjêcia gotowych wklejek.
ja bym siê ba³ wklejaæ ca³ej 4mm, wiêc pozostaje zrobiæ klin jak to pisa³e¶ i wklejaæ
no i wyjdzie nam wklejka podobna do tej po¶rodku http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...st&id=14594
Daniel Bochra
witam,
przy cenie 15zl/6szt wychodzi w sumie 2 razy wiecej niz bezposrednio z UK, ale to i tak nie majatek, zwlaszcza, ze jak umiesz, to potniesz plytki na szesc kawalkow;
Oby wiecej takich ofert, moze sie cos ruszy pod tym wzgledem, bo allegro-lucznictwo od kilku lat wyglada tak samo
Kud³aty Mortis
Wracam z uporem maniaka do wklejek ko¶cianych . Z racji ,¿e nie uda³o mi siê jeszcze za³atwiæ rogu a ca³kiem symaptyczny kawa³ek ko¶ci wpad³ mi w rêce to spróbowa³em moich si³ z tym materia³em . Trzeba by³o zrobic pi³ke do kosci z ¿yletki i kawa³ka drewna , no i z racji tego ¿e nie mam ¿adnego imad³a ani ¶cisku musia³em wszystko robic w rêku. bum.gif

Kawa³ki pochodz± z goleni wo³owej . Na zdjêciach widac kawa³ki przed przeciêciem w zd³ó¿ , kilka ju¿ przeciêtych oraz 2-3 mniej wiêcej doszlifowane kliny . Na jednym zdjêciu widaæ 3 kliny drewniane tak dla porównania .

Wiem , ¿e przawie wszyscy pisz±cy tu chwal± wklejki wykonane z rogu krowiego czy bawolego i pewnie macie Mo¶ci Panowie ku temu wiele powodów . Sam zamierzam w nied³ugim czasie przetestowac ten surowiec ale narazie tworzê w tym co mam smile.gif .
Daniel Bochra
Witam,
te kawalki wygladaja bardzo solidnie i chociaz sam nigdy nie mialem okazji przetestowac tego materialu jestem pewien, ze bedzie wygladac swietnie po wykonczeniu;
Gdzies na tym forum czytalem o obrobce poroza: moczenie w kwasnym mleku jezeli dobrze pamietam powinno tymczasowo zmiekczyc material do poziomu bezproblemowej obrobki nozem- warto sprobowac
powodzenia i koniecznie zamiesc fotki po skonczeniu
Turin
Ko¶æ mo¿na obrabiaæ bez zmiêkczania. Wystarczy pilnik do metalu, pi³ka i papier ¶cierny.
smile.gif

Turin
£adne Bartek. Co to za piórka? To buk te wklejki czy co¶ innego?
GBartek
Pióra indyk wklejki orzech w³oski
Daniel Bochra
Witam,
Fajnie ze coraz wiecej ludzi bawi sie we wklejki, zastanawia mnie tylko dlaczego czesc z Was wykonuje je nieco inaczej tzn naciecie na cieciwe jest w srodku "V"?
Chaos666
CYTAT(Daniel Bochra @ 21:18 02.03.2009) *
Witam,
Fajnie ze coraz wiecej ludzi bawi sie we wklejki, zastanawia mnie tylko dlaczego czesc z Was wykonuje je nieco inaczej tzn naciecie na cieciwe jest w srodku "V"?

Witam!

Ale o co chodzi? A jakie maj± byæ? Przecie¿ nie nic to nie da jak siê osadê wypi³uje równolegle ?! Jak dla mnie to standard dunno.gif

Pozdro
CHaos
marcinello
porównaj sobie

Daniel Bochra
Witam,
Dzieki marcinello, wlasnie o te roznice mi chodzilo;
Generalnie "stary" sposob wykonania takiego wzmocnienia osady polaga na wycieciu klina "V" w promieniu rownolegle do uslojenia, potem klin (zaostrzony rowniez rownolegle do uslojenia) wpuszczamy w owo naciacie a po wyschnieciu kleju wykonujemy korytko pod cieciwe prostopadle do slojow promienia i wklejki;
W ten sposob mamy pewnosc, ze najmocniejsze strony wklejki i promienia sa prostopadle do majdanu
GBartek
Ale ja mia³em zamiar zrobiæ tak± osadê i tak± wykona³em jest delikatnie sp³aszczona, promieñ ma 8mm a osada ma 8x5mm,wygodniej siê trzyma miêdzy palcami

Osada Marcinello jest okr±g³a taka jak promieñ.
Kud³aty Mortis
Wrzucam zdjêcia strza³y z wklejk± ko¶cian± ,strza³a jest robiona na szybko ale widaæ chyba wszystko to co trzeba . Szkoda ,¿e promieñ nie jest ciemniejszy prezentowa³o by siê to wtedy du¿o lepiej .
marcinello
posied¼ jeszcze nad ni± z papierem ¶ciernym te 5 min i bêdzie fajna
Chaos666
CYTAT(Daniel Bochra @ 21:18 02.03.2009) *
naciecie na cieciwe jest w srodku "V"?

Witam!

Ja nie wiem czy mówi³e¶ Danielu o kszta³cie wklejki czy o kszta³cie naciêcia osady? Wg. mnie to drugie a nie wyobra¿am sobie aby robiæ je inaczej dunno.gif Marcinello pokaza³ ¿e dorabia w naciêciu jedynie "b±bkê" na dnie naciêcia. Ale mo¿e mówimy o czym¶ zupe³nie innym.

Kud³aty Mortisie gratuluje zapa³u z t± ko¶ci±. Faktycznie ma³o widoczna jest, ale mo¿esz zawsze promieñ pobejcowaæ i bêdzie kontrast bigsmile2.gif Powiedz jeszcze na jaki klej wkleja³e¶, bo je¿eli nie jest to klej epoksydowy to d³ugo nie postrzelasz dunno.gif Ale tak jak pisa³ Marcinello, trochê trzeba posiedzieæ na szlifowaniu smile.gif

Pozdrawiam
Chaos

marcinello
osada powinna byæ prostopad³a do p³aszczyzny klina (skosów)spójrz jeszcze na 2 zdjêcie powy¿ej je¿eli tam by³o by widoczne naciêcie by³o by ono w ¶rodku v
GBartek
JA tylko nie rozumiem czemu winna byæ, prostopad³a do klinu? to mnie bardzo interesuje

i jeszcze cos ode mnie na dzi¶ strza³a Lotki indyk 6 cali promieñ g³ówny sosna, wklejka przy grocie Cis, osada Orzech w³oski, Grot w³asnej produkcji

Kud³aty Mortis
Przyznajê siê bez bicia ,¿e klei³em to kropelk± ale szczerze powiem bardziej boje siê o sam promieñ ni¿ o osadê . Mam LB o do¶æ szerokim majdanie i naciagu rzedu 25 -30 kg ; obawiam siê siê ¿e strza³a mo¿e nie wytrzymaæ czego¶ takiego .

Co do szlifowania ¿eczywi¶cie chwila z papierem ¶ciernym lub drobnym pilnikiem rozwiaza³a by sprawê … chocia¿ muszê powiedzieæ , ¿e jestem nawet zadowolony z tej wklejki .

,, JA tylko nie rozumiem czemu winna byæ, prostopad³a do klinu? to mnie bardzo interesuje"

Wydaje mi sie ¿e osada powinna byc prostopad³a do klina i do s³ojów bo w ten sposób w mniejszym stopniu go os³abia, zrobi³em dwa rysunki w paint ¿eby to lepiej unaoczniæ .
GBartek
ale ja mam osadê w poprzek s³ojów smile.gif
Chaos666
Witam!

No i masz Bartek dobrze zrobion± osadê bigsmile2.gif

Pozdro
Chaos
Daniel Bochra
Moglbys Gbartek zapodac wyrazniejesza fotke tej wklejki cisowej przy grocie?

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.