"Co do tego 3 zdjêcia to wygl±daj± te strza³y jak jakie¶ pociski pierwszych osadników w Stanach Zjednoczonych. No i takich strza³ to bym nie chcia³ mieæ"
Zartujesz? Te Wiktorianskie strzalki to mistrzostwo! Wykonac jedna swietna strzalke z doskonale wycenrowana i czysta wklejka (te ze zdjecia maja wklejki na obu koncach) to jak sie przekonasz nie taka prosta sprawa, ale powtorzyc to kilkanascie razy to wg mnie prawdziwy wyczyn i wyznacznik kunsztu;
Wiktorianscy rzemieslnicy robili to doskonale i dostawali za swoja prace niezle pieniadze;
Postrzepione lotki to nic nadzwyczajnego jezeli wezmiemy pod uwage, ze strzalki te maja juz sporo powyzej 100 lat;
Harce Ford uzywal strzal wykonanych w tej samej manufakturze (Aldred, London) i jego wyniki na tarczy (w klasie english lb) nie zostaly do tej pory pobite;
Co do wplywu wklejek pod osade na spine dynamiczne, to obciazenie konca strzaly bedzie dzialac na strzale "usztywnijaco", ale nie jest to czynnik na ktorym mozna bazowac przy dobieraniu strzal pod siebie i swoj luk; inaczej mowiac, jezeli "naga" strzalka z tymczasowa osada wycieta w promieniu lata w twojego luku w miare prosto, ale jest troche z miekka, to dodatkowy ciezar ze strony osady (w postaci tej 4cm wklejki "V" z ciezkiego, gestego drewna i... lotek
) troche ta strzalke usztywni i bedzie w sam raz; nie da sie jednak w ten sposob "zaadoptowac" zbyt miekkich strzal;
Takze tak jak wczesniej dyskutowalismy, znajdz najpierw patyki, o ktorych wiesz, ze beda ok, potem mozesz bawic sie w "mikrotuning"
Jeszcze co do powodow dla ktorych robi sie takie wklejki, bo o tym nie mowilismy, to tak jak napisal Turin wzmocnienie osady jest jednym z najwazniejszych, kolejnym jest to, ze osada z twardego drewna czy rogu sie nie "wyrabia" po jakims czasie od strzelania, dobrze sie prezentuje...
w praktyce jednak wyglada to tak, ze zanim zdolasz docenic wszystkie zalety takiej fajnej strzalki juz jej nie ma
ale to tez fajne, bo to najlepszy powod zeby zrobic nastepna
Witam!
Nie no Panowie, to jakie¶ nieporozumienie wysz³o. Cream skierowa³ moje pytanie na niew³a¶ciwy tor. Nie chodzi o wp³yw wklejki na spin - broñ Bo¿e
. Chodzi mi o kolejno¶æ wykonywania dzia³añ.
CYTAT
No bo tak, biorê promieñ, zak³adam grot i idê postrzelaæ. Ale aby móc oddawaæ strza³ muszê mieæ stopkê. Ale co siê stanie jak ja chcê zrobiæ komplet strza³ dobrze wyspinowanych i z rogow± wklejk± w stopce? Jak zrobiê rogowa wklejkê a oka¿e siê ¿e strza³a jest do kitu to masakra anger.gif naharujê siê, zmarnujê materia³ i... strza³a do kosza. A jak zrobiê stopkê w drewnie to ju¿ nie bêdê móg³ wkleiæ rogu?
Zwróæcie uwagê, ¿e aby móc wyspinowaæ promieñ muszê zrobiæ stopkê (naciêcie w promieniu bez wklejki). No i je¿eli zrobiê to naciêcie w poprzek s³oi na promieniu, to wklejki ju¿ nie zrobiê poniewa¿ trzeba j± wkleiæ wzd³u¿ s³oi. I to jest sedno sprawy. Je¿eli jednak przed spinowaniem wklejê np. rogowa wklejkê i napracujê siê przy jej obróbce, a oka¿e siê ¿e strza³a jest za wiotka to kiszka ¿e tak powiem. Przy jednej strzale to piku¶, ale jak siê robi np komplet 12 sztuk to muszê wiedzieæ co robiæ jako pierwsze - wklejki czy spin? A je¿eli spin to co ze stopk±? Mo¿e kupiæ te plastikowe stopki i z nimi spróbowaæ wyspinowaæ promieñ? Ale znowu musia³bym j± wkleiæ bo inaczej po strzale taki plastik zostanie mi na ciêciwie a promieñ poleci
Pozdro
Chaos
Wydaje mi sie, ze za bardzo wszystko komplikujesz: wykonanie tymczasowej osady w promieniu jest proste, jezeli obawiasz sie, ze bedzie za slaba to zrob mala owijke;
Potem robisz selekcje i odrzucasz te promienie, ktore sa bez watpienia za wiotkie;
Nie bede ukrywal, ze pomocny jest spine-tester, bo nie musisz ostrzeliwac wszystkich patykow, tylko np po jednym z kazdej grupy;
Plastikowe osady to tez dobra opcja, po selekcji patykow po prostu sie ich pozbadz i zrob rogowe czy drewniane
Panie Danielu: ale jak tymczasowo tylko przymocowaæ "plastiki" do promienia. Bo szkoda je jednak marnowaæ, jedna to ok. 50 gr?
Witam
Do tymczasowego mocowania plastykowych osad i ewentualnie grotów mozna stosowaæ klej do pistoletów , wystarczy podgrzac nad swieczk± czy zapalniczk±...
¯eby zdj±æ gor±ca woda.
CYTAT(rossomak @ 20:28 11.12.2008)
Witam
Do tymczasowego mocowania plastykowych osad i ewentualnie grotów mozna stosowaæ klej do pistoletów , wystarczy podgrzac nad swieczk± czy zapalniczk±...
¯eby zdj±æ gor±ca woda.
Ty to rosomak to masz patent na wszystko
A my¶lisz ¿e plastik siê nie zdeformuje od gor±cej wody. Przy mniejszej temperaturze to raczej klej nie odpu¶ci.
Dziêki za poradê
Pozdro
Chaos
Gor±ca ale nie tak bardzo by zdeformowac plastyk , zacz±æ od ciep³ej .Wystarczy a¿ klej troche zmiêknie i juz mo¿na przekarêcaj±c ¶ci±gn±æ nasadkê..
A ja wrócê z powrotem do wklejek drewnianych . Tak siê sk³ada ,¿e ambitnie siê za to wzi±³em i szlak mnie trafia co trzeci promieñ siê rozszczepia – kupno promieni sosnowych to by³ chyba spory b³±d . Mo¿liwe ¿e 3 cm wciêcie jest za krótkie aby 8mm promieñ móg³ wytrzymaæ wci¶niêcie klina grubego w najgrubszym miejscu na oko³o 4mm . Trochê mnie to wkurza
bo kilka pêk³o i nawet owijanie dratw± niczego nie zmienia – bo gdy promieñ nie mo¿e siê rozszczypaæ to po prostu siê ³amie
. Zaczynam siê coraz bardziej przychylaæ do my¶li aby spróbowaæ wklejaæ paski z ko¶ci wo³owej tylko jak na ironiê jak pytam w miêsnych o ko¶ci to albo ju¿ siê skoñczy³y albo w ogóle nie maj± – zw³aszcza wo³owych . Zw³aszcza ,¿e wklejanie pasków ko¶ci jest chyba prostsze i oszczêdniejsze .
Mam pytanie wkleja³ kto¶ paski ko¶ci ? ( ko¶ci a nie rogu -jak zauwa¿y³em niektórzy myl± te dwa surowce) Jak wygl±da obróbka tego materia³u – bo zdajê sobie sprawê ¿e jest to trudniejsze ni¿ obróbka rogu krowiego.
CYTAT(Kud³aty Mortis @ 09:20 30.01.2009)
A ja wrócê z powrotem do wklejek drewnianych . Tak siê sk³ada ,¿e ambitnie siê za to wzi±³em i szlak mnie trafia co trzeci promieñ siê rozszczepia – kupno promieni sosnowych to by³ chyba spory b³±d . Mo¿liwe ¿e 3 cm wciêcie jest za krótkie aby 8mm promieñ móg³ wytrzymaæ wci¶niêcie klina grubego w najgrubszym miejscu na oko³o 4mm . Trochê mnie to wkurza
bo kilka pêk³o i nawet owijanie dratw± niczego nie zmienia – bo gdy promieñ nie mo¿e siê rozszczypaæ to po prostu siê ³amie
Witam!
Kud³aty Mortisie, trochê ju¿ powalczy³em z promieniami sosnowymi ale 10mm. Z ósemkami nie mam do¶wiadczenia. Ale jak Ci pêkaj± to mo¿e zwê¼ wklejkê i bêdzie po sprawie. Promienie sosnowe s± bardzo nara¿one na przesuszenie (bardzo szybko trac± wodê), wiêc albo je po³ó¿ na parê dni w piwnicy albo za oknem, i dopiero wtedy we¼ siê za wciskanie klina.
Co do ko¶ci, to mam pytanie: A dlaczego ko¶æ? Jakie¶ w³asne preferencje, czy chodzi Ci o wiêksz± dostêpno¶æ tego materia³u? Bo je¿eli to drugie to ju¿ sam zauwa¿y³e¶ ¿e w zwyk³ym miêsnym raczej nic dobrego Ciê nie spotka. A ko¶æ to raczej twardy ale kruchy materia³, wiêc ju¿ lepiej wklejaj drewno ale us³ojeniem poprzecznie do us³ojenia promienia.
Pozdrawiam
Chaos
Ja robi³em kiedy¶ wklejki z ko¶ci w bukowych przy nasadce. Jak bêdê mia³ chwilê to wrzuce fotki. Mo¿e jutro...
A co do obróbki ko¶ci to ¶mierdzi jak cholera. Ja robi³em z wo³owej ko¶ci uzyskanej ze szpondru (tu uk³on w stronê mojej Babci
).
Witam!
A mnie w³a¶nie wczoraj na treningu strzeli³a stopka z wklejk± rogow±
My¶la³em ¿e takie co¶ to mo¿e siê staæ po tysiêcznym strzale, a tutaj ¶wie¿e strza³y i trach
Jak my¶licie czy jest strza³a do uratowania? Powiem ¿e stopka pêk³a wzd³u¿nie.
Pozdro
Chaos
Chaos666- raczej tak. Klej epoksydem. Ale ³atwiej by by³o stwierdziæ gdyby foty by³y
"szlak mnie trafia co trzeci promieñ siê rozszczepia – kupno promieni sosnowych to by³ chyba spory b³±d . Mo¿liwe ¿e 3 cm wciêcie jest za krótkie aby 8mm promieñ móg³ wytrzymaæ wci¶niêcie klina grubego w najgrubszym miejscu na oko³o 4mm . Trochê mnie to wkurza bo kilka pêk³o i nawet owijanie dratw± niczego nie zmienia – bo gdy promieñ nie mo¿e siê rozszczypaæ to po prostu siê ³amie"
Zle sie do tego zabrales, wciskanie klina w 1mm rownolegle naciecie, dodatkowo krotkie to pomylka; nigdy nie moglem zrozumiec w jaki sposob udawala (???) sie ta sztuczka Jankowskiemu (z opisu w ksiazce)
Spiluj wklejke w bardzo delikatny klin- 1.5mm do 1mm u podstawy, potem ostroznie wprowadz wysmarowany w kleju klinek w 1mm rownolegle naciecie w promieniu;
Mozesz tez wykonac wklejke przy urzyciu szerszego klina np 3-8mm w najszerszym miejscu, ale w tym wypadku musisz wykonac odpowiednio wyprofilowany "lejek" w promieniu;
hymm a ja zawsze tylko nacina³em promieñ, mocno obwi±zywa³em dno naciêcia i wpycha³em wklejkê.
rowek d³ 3cm a najszersze miejsce wklejki tkwi±cej w rowku to nieca³e 8mm fakt nie u¿ywa³em do tego promieni sosnowych a bukowe i jesionowych
Poszed³em za rad± Chaosu hehe
i zwiêkszy³em wilgotno¶æ promieni (szumnie powiedziane zrobi³em to na razie z jednym promieniem ) . Naciêty ju¿ promieñ umie¶ci³em na chwilê (oko³o minuty) nad mocno gotuj±c± siê wod± i dopiero po takiej kuracji zacz±³em wciskaæ klyna . Muszê powiedzieæ ,¿e jestem zadowolony jak na razie . Drewno pod wp³ywem wysokiej temperatury i wilgoci robi siê o wiele bardziej elastyczne – nie wiem czemu sam na to nie wpad³em ?!!?
Pomy¶lê te¿ o przed³u¿eniu klinów 4- 4.5 cm powinno wystarczyæ, jak wyjdzie mi co¶ ciekawego to poka¿ê .
Witam!
Kud³aty Mortisie, uwa¿aj jednak z tym patentem
Zastosowanie pary do pierzyska a do promienia to dwie ró¿ne sprawy. Ju¿ t³umaczê. Potrzyma³e¶ promieñ nad par± i pod wp³ywem temperatury drewno siê rozszerzy³o i para dosta³a siê tam bez problemów. Jednak tak samo szybko jak siê dosta³a tak samo szybko mo¿e uciec. Mo¿e siê zdarzyæ ¿e wkleisz kliniki do promienia, a po jakim¶ czasie stopka pêknie bez powodu, poniewa¿ sosna zacznie traciæ wodê. Tak siê dzieje w konstrukcjach domów gdzie zastosowano w³a¶nie ¼le wysezonowan± sosnê, a na dodatek w tych pomieszczeniach jest nagrzewanie. Moja rada: tak przygotowane(wklejkone) promienie trzymaj w piwnicy lub za oknem. Im ³agodniej te procesy bêd± przebiegaæ tym masz wiêksz± szansê na udany zwi±zek z sosn±
Pozdro
Chaos
Przepraszam ale jak widze te wasze kombinacje panowie to nic tylko przypomina mi sie dowcip z policjantami w stylu: ilu potrzeba do wkrecenia zarowki? czterech! jeden stojac na krzesle trzyma zarowke, trzech pozostalych obraca krzeslo!
Chaos, jezeli stopka pekla juz na pierwszym treningu to musial to byc blad w sztuce;
Nie pekla po stu strzalach, wczesniej przypadkowo dostajac becki gdzies na tarczy (jak dobrze strzelasz
)
Nie widze potrzeby zeby tak sie gimnastykowac, bo to w koncu dosyc proste zagadnienie: w koncu prowadzimy tu duskusje o tym w jaki sposob w kawalku drewna wyciac szczeline w ktora to wklejamy inny kawalek drewna tudziez innego materialu; nikt to z obecnych na forum nie jest chyba narzedziowo uposledzony, mamy wszystkie palce do stukania w klawiature i nie tylko mam nadzieje;
marcinello - ¶wietny tekst. Widzê ¿e reaktywujesz stronê, fajnie
A gdzie kupi³e¶ p³ytki rogowe i listewki pink ivory ? Odsprzeda³ by¶ mi kilkana¶cie sztuk? Je¿eli tak to podaj cenê, z chêci± kupiê ;)
no powoli
pytaj Daniela Bochry ja od niego kupowa³em , mo¿e jeszcze co¶ ma i odsprzeda.
CYTAT(Turin @ 08:44 07.02.2009)
marcinello - ¶wietny tekst. Widzê ¿e reaktywujesz stronê, fajnie
A gdzie kupi³e¶ p³ytki rogowe i listewki pink ivory ? Odsprzeda³ by¶ mi kilkana¶cie sztuk? Je¿eli tak to podaj cenê, z chêci± kupiê ;)
Witam!
Tak, tak marcinello bardzo fajny tekst
Jak znalaz³ dla osób poszukuj±cych czego¶ na ten temat. W³a¶nie o tak± formu³ê mi chodzi³o, gdy zak³ada³em ten temat. Nie ma to jak wyk³ad organoleptyczny
¯a³ujê, ¿e nie mam dostêpu do cyfrówki bo moj± pêkniêta stopkê bym wrzuci³ do analizy
Bo jedyny aparat to mam w telefonie, a on z bliska jest do
Turin, ja te¿ kupi³em wklejki od Daniela i te¿ mam próbkê pink ivory
Ale na razie jej nie u¿ywam.
Marcinello, nie my¶la³e¶ aby ci±æ te p³ytki po szeroko¶ci a nie po d³ugo¶ci? Bêd± krótsze, ale przecie¿ i tak nie potrzeba ich wpuszczaæ tak g³êboko
A tak wyjdzie ich zawszê wiêcej
Pozdro
Chaos
Ja napisa³em do Pana Daniela ale jeszcze nie odpowiedzia³. Te¿ mnie nasz³a ochota na wklejki ale jak danny mi nie sprzeda to ju¿ nie wiem sk±d wzi±æ takie wklejki.
CYTAT(Turin @ 10:27 09.02.2009)
Ja napisa³em do Pana Daniela ale jeszcze nie odpowiedzia³. Te¿ mnie nasz³a ochota na wklejki ale jak danny mi nie sprzeda to ju¿ nie wiem sk±d wzi±æ takie wklejki.
S³uchaj Turin, zanim siê zgada³o w tym temacie o tych p³ytkach rogowych od Daniela to kombinowa³em z normalnym rogiem. Kupi³em wiêc róg i wyci±³em z niego kawa³ek na wklejkê pi³k± rêczn± - ogólnie masakra. Ale wiesz na bezrybiu to i z rogu trzeba ci±æ
a bez pi³y elektrycznej (ale takiej drobnej) to ciê¿ki ¿ywot. Taka p³ytka od Daniela po³owê czasu mi zaoszczêdzi³a przy robieniu strza³y. Ogólnie jednak jak robisz co¶ dla siebie to nie martw siê o czasoch³onno¶æ ale o jako¶æ (ja tak robiê).
P.S. Na allegro jest go¶æ co sprzedaje resztki surowych rogów(Medievalcraft) w rozs±dnej cenie - tak gdyby Daniel ju¿ nie mia³.
Pozdro
Chaos
CYTAT
Witam!
Tak, tak marcinello bardzo fajny tekst bigsmile2.gif Jak znalaz³ dla osób poszukuj±cych czego¶ na ten temat. W³a¶nie o tak± formu³ê mi chodzi³o, gdy zak³ada³em ten temat. Nie ma to jak wyk³ad organoleptyczny szczerba.gif
Marcinello, nie my¶la³e¶ aby ci±æ te p³ytki po szeroko¶ci a nie po d³ugo¶ci? Bêd± krótsze, ale przecie¿ i tak nie potrzeba ich wpuszczaæ tak g³êboko dunno.gif A tak wyjdzie ich zawszê wiêcej smile.gif
Pozdro
dziêki bêdzie on jeszcze poszerzony o inne rodzaje wklejek jak znajdê trochê czasu i chêci.
jako¶ do mnie nie przemawiaj± krótsze a jak dla mnie to nie maj±tek
http://allegro.pl/item548500936_wstawki_ro...sad_x_6szt.htmlte p³ytki s± deko grubsze od tych od Daniela bo a¿ 3-4mm
wiec Daniel to danny
Witam!
Kurcze ten kole¶ jest niez³y, sprzedaje te¿ ¶ciêgna zwierzêce oraz gryfy rogowe do long bow'ów. Jednak jak rozumiem to 15 z³ za p³ytkê
Jednak to drogo. Licz±c ¿e podzieli siê je na 6 kawa³ków to i tak koszt prawie 4 z³ za 1 wklejkê dochodzi. Ale mo¿e marudzê bo to i tak du¿e u³atwienie
Zreszt± 23 z³ za ca³o¶æ to nie fortuna. Maj± jednak du¿y plus - s± szersze, dziêki czemu mo¿na fajny klinek doszlifowaæ. Mo¿e to bardzo fajnie wygl±daæ w stopce
Pozdro
Chaos
a cena czasem nie dotyczy 6 sztuk
Witam!
Mam ju¿ odpowied¼ od Pani handluj±cej tymi wklejkami. Cena obejmuje 6 szt. produktu, wiêc jednak taniocha
Chyba zrobiê sobie zapasy bo jak to na necie, przez rok co¶ jest a potem ju¿ znika nieoczekiwanie i bezpowrotnie
Pozdro
Chaos
tym bardziej ze teraz dolar mocny i kolejna dostawa mo¿e byæ dro¿sza.ja te¿ muszê sobie zapasik zrobiæ lecz niestety kasy trochê ma³o
a co do tego rogu to jak kto¶ siê ju¿ podejmie kupna to poproszê zdjêcia gotowych wklejek.
ja bym siê ba³ wklejaæ ca³ej 4mm, wiêc pozostaje zrobiæ klin jak to pisa³e¶ i wklejaæ
no i wyjdzie nam wklejka podobna do tej po¶rodku
http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...st&id=14594
witam,
przy cenie 15zl/6szt wychodzi w sumie 2 razy wiecej niz bezposrednio z UK, ale to i tak nie majatek, zwlaszcza, ze jak umiesz, to potniesz plytki na szesc kawalkow;
Oby wiecej takich ofert, moze sie cos ruszy pod tym wzgledem, bo allegro-lucznictwo od kilku lat wyglada tak samo
Wracam z uporem maniaka do wklejek ko¶cianych . Z racji ,¿e nie uda³o mi siê jeszcze za³atwiæ rogu a ca³kiem symaptyczny kawa³ek ko¶ci wpad³ mi w rêce to spróbowa³em moich si³ z tym materia³em . Trzeba by³o zrobic pi³ke do kosci z ¿yletki i kawa³ka drewna , no i z racji tego ¿e nie mam ¿adnego imad³a ani ¶cisku musia³em wszystko robic w rêku.
Kawa³ki pochodz± z goleni wo³owej . Na zdjêciach widac kawa³ki przed przeciêciem w zd³ó¿ , kilka ju¿ przeciêtych oraz 2-3 mniej wiêcej doszlifowane kliny . Na jednym zdjêciu widaæ 3 kliny drewniane tak dla porównania .
Wiem , ¿e przawie wszyscy pisz±cy tu chwal± wklejki wykonane z rogu krowiego czy bawolego i pewnie macie Mo¶ci Panowie ku temu wiele powodów . Sam zamierzam w nied³ugim czasie przetestowac ten surowiec ale narazie tworzê w tym co mam
.
Witam,
te kawalki wygladaja bardzo solidnie i chociaz sam nigdy nie mialem okazji przetestowac tego materialu jestem pewien, ze bedzie wygladac swietnie po wykonczeniu;
Gdzies na tym forum czytalem o obrobce poroza: moczenie w kwasnym mleku jezeli dobrze pamietam powinno tymczasowo zmiekczyc material do poziomu bezproblemowej obrobki nozem- warto sprobowac
powodzenia i koniecznie zamiesc fotki po skonczeniu
Ko¶æ mo¿na obrabiaæ bez zmiêkczania. Wystarczy pilnik do metalu, pi³ka i papier ¶cierny.
£adne Bartek. Co to za piórka? To buk te wklejki czy co¶ innego?
Pióra indyk wklejki orzech w³oski
Witam,
Fajnie ze coraz wiecej ludzi bawi sie we wklejki, zastanawia mnie tylko dlaczego czesc z Was wykonuje je nieco inaczej tzn naciecie na cieciwe jest w srodku "V"?
CYTAT(Daniel Bochra @ 21:18 02.03.2009)
Witam,
Fajnie ze coraz wiecej ludzi bawi sie we wklejki, zastanawia mnie tylko dlaczego czesc z Was wykonuje je nieco inaczej tzn naciecie na cieciwe jest w srodku "V"?
Witam!
Ale o co chodzi? A jakie maj± byæ? Przecie¿ nie nic to nie da jak siê osadê wypi³uje równolegle ?! Jak dla mnie to standard
Pozdro
CHaos
Witam,
Dzieki marcinello, wlasnie o te roznice mi chodzilo;
Generalnie "stary" sposob wykonania takiego wzmocnienia osady polaga na wycieciu klina "V" w promieniu rownolegle do uslojenia, potem klin (zaostrzony rowniez rownolegle do uslojenia) wpuszczamy w owo naciacie a po wyschnieciu kleju wykonujemy korytko pod cieciwe prostopadle do slojow promienia i wklejki;
W ten sposob mamy pewnosc, ze najmocniejsze strony wklejki i promienia sa prostopadle do majdanu
Ale ja mia³em zamiar zrobiæ tak± osadê i tak± wykona³em jest delikatnie sp³aszczona, promieñ ma 8mm a osada ma 8x5mm,wygodniej siê trzyma miêdzy palcami
Osada Marcinello jest okr±g³a taka jak promieñ.
Wrzucam zdjêcia strza³y z wklejk± ko¶cian± ,strza³a jest robiona na szybko ale widaæ chyba wszystko to co trzeba . Szkoda ,¿e promieñ nie jest ciemniejszy prezentowa³o by siê to wtedy du¿o lepiej .
posied¼ jeszcze nad ni± z papierem ¶ciernym te 5 min i bêdzie fajna
CYTAT(Daniel Bochra @ 21:18 02.03.2009)
naciecie na cieciwe jest w srodku "V"?
Witam!
Ja nie wiem czy mówi³e¶ Danielu o kszta³cie wklejki czy o kszta³cie naciêcia osady? Wg. mnie to drugie a nie wyobra¿am sobie aby robiæ je inaczej
Marcinello pokaza³ ¿e dorabia w naciêciu jedynie "b±bkê" na dnie naciêcia. Ale mo¿e mówimy o czym¶ zupe³nie innym.
Kud³aty Mortisie gratuluje zapa³u z t± ko¶ci±. Faktycznie ma³o widoczna jest, ale mo¿esz zawsze promieñ pobejcowaæ i bêdzie kontrast
Powiedz jeszcze na jaki klej wkleja³e¶, bo je¿eli nie jest to klej epoksydowy to d³ugo nie postrzelasz
Ale tak jak pisa³ Marcinello, trochê trzeba posiedzieæ na szlifowaniu
Pozdrawiam
Chaos
osada powinna byæ prostopad³a do p³aszczyzny klina (skosów)spójrz jeszcze na 2 zdjêcie powy¿ej je¿eli tam by³o by widoczne naciêcie by³o by ono w ¶rodku v
Przyznajê siê bez bicia ,¿e klei³em to kropelk± ale szczerze powiem bardziej boje siê o sam promieñ ni¿ o osadê . Mam LB o do¶æ szerokim majdanie i naciagu rzedu 25 -30 kg ; obawiam siê siê ¿e strza³a mo¿e nie wytrzymaæ czego¶ takiego .
Co do szlifowania ¿eczywi¶cie chwila z papierem ¶ciernym lub drobnym pilnikiem rozwiaza³a by sprawê … chocia¿ muszê powiedzieæ , ¿e jestem nawet zadowolony z tej wklejki .
,, JA tylko nie rozumiem czemu winna byæ, prostopad³a do klinu? to mnie bardzo interesuje"
Wydaje mi sie ¿e osada powinna byc prostopad³a do klina i do s³ojów bo w ten sposób w mniejszym stopniu go os³abia, zrobi³em dwa rysunki w paint ¿eby to lepiej unaoczniæ .
ale ja mam osadê w poprzek s³ojów
Witam!
No i masz Bartek dobrze zrobion± osadê
Pozdro
Chaos
Moglbys Gbartek zapodac wyrazniejesza fotke tej wklejki cisowej przy grocie?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.