Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak zrobiæ wklejki do stopek/osad strza³?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3
Kud³aty Mortis
Ja te¿ bym bardzo prosi³ o zdjêcia ,ostatnio coraz czê¶ciej mam chêæ na zrobienie strza³y ,,fool wypas” tylko nie wiem czy bez podstawowych narzêdzi podo³am . Zrobienie 3-4 cm wklejki przy osadzie to nie jest jakis tam wielki problem jak siê dysponuje drobn± pi³k±, no¿em , pilnikiem i ewentualnie papierem ¶ciernym ale co¶ mi siê zdaje, ¿e wklejka przy grocie to ju¿ troche wy¿sza szko³a jazdy ….

PS. gdzie¶ na webarcherie znalaz³em bardzo ³adnie pokazany prces tworzenia tych wklejek jak to odszukam to podrzucê linka ..
Daniel Bochra
witam,
nie potrzebujesz zadnych wypasionych narzedzi do wykonania wklejek pod grot:
strug, pilka reczna, papier scierny, pilnik, dobry klej
przez dlugi czas wykonywalem wszystkie ciecia pilka, teraz robie to na bandsaw-efekt taki sam, tylko znacznie szybciej, przy niewielkiej ilosci wykonywanych strzal zupelnie bez znaczenia;
w sumie watek mozna pociagnac w osobnym temacie...
Daniel Bochra
przy okazji sprzatania kompa znalazlem kilka fotek moich starych strzalek:
Chaos666
CYTAT(Chaos666 @ 16:16 30.01.2009) *
A mnie w³a¶nie wczoraj na treningu strzeli³a stopka z wklejk± rogow± icon_sad.gif My¶la³em ¿e takie co¶ to mo¿e siê staæ po tysiêcznym strzale, a tutaj ¶wie¿e strza³y i trach bum.gif Jak my¶licie czy jest strza³a do uratowania? Powiem ¿e stopka pêk³a wzd³u¿nie.

Witam!

Wracam do mojej pêkniêtej osady z rogowa wklejk± poniewa¿ po reanimacji (czytaj, wymianie czê¶ci rogu i sklejeniu epoksydem), walnê³a znowu icon_sad.gif Poniewa¿ promieñ jest bukowy i dodatkowo wzmocniony wklejk± podejrzewam ¿e przy pêkniêciu stopki nie ma co siê wysilaæ nad rekonstrukcj± strza³y. Ja zrobi³em to tak, wywierci³em po³owê wklejki tak aby mo¿na by³ wype³niæ pêkniêty ubytek now± czê¶ci± rogu oraz sklei³em klejem epoksydowym czê¶æ która odpad³a. Jednak nic jak widaæ z moich zabiegów nie zda³o egzaminu. Posta piszê ku przestrodze. Fotki poni¿ej:

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Pozdro
Chaos
GBartek
Widzisz tak to jest jak bukowe promienie s± ciête, wszystko kwestia us³ojenia.

A mam pytanie takie z czego najlepiej zrobiæ wklejki do promieni topolowych przy grocie i przy osadzie by by³o jak najbardziej historycznie?
Daniel Bochra
Witam,
Jedyne egzemplarze strzal klejonych wg kombinacji: promien z topoli, wklejki wzmacniajace osady typu "V" z rogu pochodza chyba z Polnocnej Francji lub Belgii z XIX wieku i przeznaczone byly do tzw popinjay, czyli strzelania do kura na zerdzi;
Cala reszta to promienie z roznych gatunkow sosny, wzmacniane wkladka rogowa pod osade tego samego typu, oraz wklejka pod grot: najczesciej wykonana z Bloodwood i Beefwood;
Jezeli chodzi o okres wczesniejszy, tzn kiedy elb spotykano jeszcze na polach bitew, to nie ma zadnych dowodow na jakiekolwiek wzmacnianie promieni przy pomocy wklejek w czesci przy grocie;
Chaos666, wydaje mi sie ze ta "katastrofa" to po prostu blad w sztuce, mozliwe, ze niefortunna kombinacja kilku bledow, niekoniecznie twoich, bo np za nieodpowiedni sposob wyciecia plytki rogowej raczej nie mozesz ponosic odpowiedzialnosci;
Innego pomyslu na wytlumaczenie nie mam, bo odpowiednio naciete osady bez zadnych oplotow i wzmocnien sa wystarczajaco mocne do lukow o sporej sile naciagu;
I nie mam tutaj na mysli buku, ale znacznie bardziej miekkie gatunki drewna jak np sosna polnocna, swierk czy jodla; Pod jednym warunkiem: osady nie moga byc za ciasne!
Ty tutaj masz kombinacje bardzo twardego promienia i znacznie twardzszej plytki rogowej plus klej o duzej mocy, niemozliwym jest zeby cos takiego peklo pod obciazeniem 20kg i dakronowej cieciwy jezeli polaczenie dobrze dobranych czesci wykonane bylo prawidlowo
pozdrawiam
GBartek
A to ja sobie pokombinuje je¶li nie ma ¿adnych znalezisk, pod grot w kleje chyba twardziel wi±zow±
Chaos666
CYTAT(Daniel Bochra @ 20:44 25.03.2009) *
Innego pomyslu na wytlumaczenie nie mam, bo odpowiednio naciete osady bez zadnych oplotow i wzmocnien sa wystarczajaco mocne do lukow o sporej sile naciagu;
I nie mam tutaj na mysli buku, ale znacznie bardziej miekkie gatunki drewna jak np sosna polnocna, swierk czy jodla; Pod jednym warunkiem: osady nie moga byc za ciasne!

Witam!

Podam dok³adne dane strza³y, bo mo¿e to co¶ wyja¶ni. Poniewa¿ kupi³em buk 8mm to przy docieraniu do takiego samego spinu, ¶rednica spad³a ¶rednio do 7,5-7,7 mm. Zatem cieniutkie tak ¿e przechodz± przez tarczê na wylot z mojego ³uku. Dedykowa³em je do Bisoka 17kg (bo taki u¿ywa moja luba), ale rozwali³em stopkê na swoim bisoku 19kg dunno.gif Pierwsze uszkodzenie powsta³o poniewa¿ nie osadzi³em osady do koñca na ciêciwie i z mojej winy stopka strzeli³a. Po reanimacji specjalnie nie wzmacnia³em owijk± tego miejsca aby przekonaæ siê czy takie zabiegi daj± po¿±dany efekt, a nie trzymaj± siê dziêki wzmocnieniu oplotem. Przy drugim strzale niestety ju¿ chyba materia³ nie wytrzyma³. Nie wiem ale zauwa¿y³em ¿e robiê chyba najg³êbsze stopki spo¶ród Nas. Mo¿e w tym le¿y problem, nie wiem. Wrzucam fotkê dla oceny. Co do ciasnej osady, to robiê je rêcznie pilnikiem i na bie¿±co dostosowujê do ciêciwy tak aby po na³o¿eniu strza³a trzyma³a siê sama przy ³uku skierowanym w dó³. Po dwóch uderzeniach ma spadaæ wg. Jankowskiego, wiêc tak robiê. Mo¿e i promieñ jest bardzo cienki ale dlatego wybra³em buk i wzmocni³em go wklejk±. No nie wiem.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
pozdro
Chaos
GBartek
stary bez przesady trochê to g³êbokie bukowe promienie wymagaj± trochê cackania siê z nimi, wtedy bêd± dobre
Chaos666
CYTAT(GBartek @ 13:32 26.03.2009) *
stary bez przesady trochê to g³êbokie bukowe promienie wymagaj± trochê cackania siê z nimi, wtedy bêd± dobre

Witam!

GBartek pisz z interpunkcj± bo nie rozumiem co chcesz wyraziæ dunno.gif

Pozdro
Chaos
Daniel Bochra
Chaos666,
Mysle, ze mozesz spokojnie zredukowac glebokosc naciecia o polowe, moze nawet wiecej;
Wzorujesz sie na strzalach bojowych pamietaj wiec, ze owe mialy bardzo plytkie rowki na cieciwe
Chaos666
CYTAT(Daniel Bochra @ 14:50 26.03.2009) *
Wzorujesz sie na strzalach bojowych pamietaj wiec, ze owe mialy bardzo plytkie rowki na cieciwe

Witam!

Ano widzisz, ja o tym za bardzo nie wiedzia³em. Zastosujê siê do wytycznych, ale powiedz mi w takim razie czy przy tak p³ytkich osadach uda mi siê uzyskaæ efekt trzymania siê strza³y na ciêciwie? Ja robi³em tak du¿e wciêcia w³a¶nie dlatego ¿eby na dnie osady by³o w miarê lu¼no a po spuszczeniu ciêciwy cofaj±ca siê ciêciwa jakby "rozchyla³a" te motyli osady. Ale jak widaæ nie wytrzymuje to naprê¿eñ. Dziêki za rady smile.gif

Pozdrawiam
Chaos
Daniel Bochra
Odpowiednie trzymanie sie cieciwy to kwestia precyzyjnego wypilowania osady;
Rowek na cieciwe powinien byc na tyle dopasowany, zeby mozna bylo zawiesic strzale grotem w dol, ale przy bardzo lekkim uderzeniu palcami o cieciwe strzala powinna sie bez problemu oswobodzic;
Jezeli wezmiesz powyzsze pod uwage, dojdziesz do wniosku, ze niepotrzebne ci glebokie naciecie
Jednym z wazniejszych powodow dla ktorych wykonuje sie osady wzmacniane, jest to, ze nie rozchodza sie one tak jak te wykonane w samym tylko promieniu
GBartek
Ja osady robiê tak
-Rysuje liniê na promieniu 5-6mm d³ugo¶ci
-Nacinam pi³k± po lini
-Nastêpnie wiert³em 3,5mm wiercê otwór na dnie naciêcia
-Resztê naciêcia wypi³owuje trójk±tnym pilnikiem w klin
-Dopieszczam papierem ¶ciernym

Mo¿e ci siê przyda
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.