Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kabat
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
marta.br
CYTAT(Witko @ 17:10 21.11.2007) *
Czy stój z tej rekonstrukcji http://www.galeria.bractwoczocha.pl/photos/DSC04229.jpg mo¿na uznaæ za kabat i datowaæ na 1.po³. XVw?

Je¿eli bêdziemy trzymaæ siê definicji kabatu podanej przez Ewkê i Gwyna:

CYTAT(EwKa @ 15:18 10.01.2006) *
Kabat ma wykroj oparty na podobnych zasadach co doublet-korpus tworzony jest z 8 czesci-4 tworza przod i 4 tworza tyl.

CYTAT(Gwyn @ 20:23 13.05.2007) *
Wykrój generalnie przypomina wykrój dubletu i na tej w³a¶nie zasadzie jest toto szyte - czyli 4 czê¶ci z przodu, 4 z ty³u i rêkawy.
to szata w Twoim za³±czniku, Witko, kabatem nie jest.
Brak odciêcia w pasie, a co za tym idzie, szata szyta z czterech czê¶ci, a nie o¶miu.

Pozdrawiam
Marta.Br
Witko
Najwiêksz± trudno¶ci± jest odró¿nienie kabata od cottehardie. W zasadzie jedynymi odró¿nikami by³yby rêkawy ( w kabacie "lu¼niejsze w ³okciu") i chyba odcinany dó³.
EwKa
Cottehardie-XIV w., kabat-XV w.
Hako
Pozwoli³em sobie stworzyæ na podstawie waszych wypowiedzi (Marcin Surdel, EwKa, Gwyn) krój kabata.Gdybyscie byli mili i sprostowali ewentualne pomy³ki, natychmiast je naniosê.
Najwiêcej moich obiekcji budzi zaszewka na przodzie. Pozwala jednak ona podkre¶liæ sylwetkê.
Nie jestem przekonany do koñca ale wydaje mi siê, ¿e w strojach przypominaj±cych kabat w dolnej czê¶ci wystêpuj± bardzo czêsto rozciêcia na bokach obszywane futrem lub innym kontrastowym materia³em. Proszê o pomoc i mo¿e wreszcie stworzymy ten krój kabata.

Dopisa³em....bo sobie przypomnia³em gdy wnukowi fastrygowalem dublet
Dla osób szczup³ych, by uzyskaæ obcis³y i dopasowany do sylwetki ubiór nale¿y dokonaæ wciêæ w "migda³ki" - to te czerwone kreski na szkicu.

HaKo
Witko
Wielkie dziêki Hako! Oto w³a¶nie chodzi³o!!! Co do moich uwag:
1. Nie wiem czy rêkawy powinny byæ wszyte z przymarszczeniem, bo wydawa³o mi siê, ¿e dopiero po po³owie XVw.
2. Jagie³³o na nagrobku ma jakê a nie kabat. (twierdzenie Ewki w innym temacie icon_wink.gif
3. Wydaje mi siê, ¿e ko³nierz raczej powinien byæ :-)
Adsumus
CZyli za kabat mo¿na tez uznaæ liweriê\liberiê z rêkawami?
marta.br
Je¿eli liberia ma krój kabata, to oczywi¶cie kabatem jest.
Nie ka¿da liberia musi mieæ krój kabata.

Pozdrawiam
Marta.Br
Chaos666
Witam!

CYTAT(Gwyn @ 21:23 13.05.2007) *
Wykrój generalnie przypomina wykrój dubletu i na tej w³a¶nie zasadzie jest toto szyte - czyli 4 czê¶ci z przodu, 4 z ty³u i rêkawy. Spokojnie wystarczy to na najprostsz± wersjê ubioru, zapinan± na haftki lub guziki. Potem mo¿na kombinowaæ poszerzaj±c baskinê klinami, rozcinaj±c rêkawy na wysoko¶ci ³okcia (z przodu lub ty³u) czy dodaj±c wysok± g³ówkê w rêkawie albo spinaj±c go w mankiecie guzikami. Stójka jest bardzo rzadko spotykana. Nale¿y pamiêtaæ, ¿e kabat jest ubiorem do¶æ obcis³ym.

Wa¿ny szczegó³ - raczej na drug± po³owê XV wieku. Pozdrawiam
Gwyn

To ja mam zapytanie dotycz±ce takiego czego¶ jak kabat bez rêkawów, który min. Ty i S³odziutki nosili¶cie na ¦wiecinie. Czy to jest kabat? I jak to siê odnosi do stroju obozowego? Ja my¶la³em ¿e to jest co¶ zupe³nie odrêbnego ni¿ jacket. W sumie bardzo fajna rzecz, i my¶la³em nad uszyciem tego, bo w samym doublecie to tak trochê teraz mi "³yso", a w tym by³oby ok. Jakie tryby baskinki by³y najpopularniejsze? Mocno klinowane? Nie spotka³em siê w ikonografii z takim czym¶. Szuka³em te¿ na fotkach COSG i nigdzie tego nie widzia³em, dlatego te¿ moje zdziwienie na taki strój.

Pozdrawiam
Chaos
S³odziutki
CYTAT(Chaos666 @ 22:59 06.05.2010) *
CYTAT(Gwyn @ 21:23 13.05.2007) *

To ja mam zapytanie dotycz±ce takiego czego¶ jak kabat bez rêkawów, który min. Ty i S³odziutki nosili¶cie na ¦wiecinie. Czy to jest kabat? I jak to siê odnosi do stroju obozowego? Ja my¶la³em ¿e to jest co¶ zupe³nie odrêbnego ni¿ jacket. W sumie bardzo fajna rzecz, i my¶la³em nad uszyciem tego, bo w samym doublecie to tak trochê teraz mi "³yso", a w tym by³oby ok. Jakie tryby baskinki by³y najpopularniejsze? Mocno klinowane? Nie spotka³em siê w ikonografii z takim czym¶. Szuka³em te¿ na fotkach COSG i nigdzie tego nie widzia³em, dlatego te¿ moje zdziwienie na taki strój.

O, jest co¶ o mnie smile.gif
A to siê Kolega obudzi³ po trzech latach od dyskusji icon_wink.gif

Ubiór jest liweri±, czyli kurtk± bez rêkawów lub z rêkawami, noszon± przez ¿o³nierzy lub s³u¿bê, najczê¶ciej w barwach ich pana. Liwerie, które mamy na sobie, to jest co¶ innego, ni¿ opisany w tym temacie kabat.

Kabat rozumiem obecnie jako co¶ co ma ten pan z lewej:
http://webart.omikron.com.pl/paint/glosary/gotyk/gotyk1.jpg

Z kolei nasze liwerie to np.:
http://www.wga.hu/art/b/bouts/dirk_e/lastsupp/2melchi.jpg
Jeden po prawej i jeden w tle. Zauwa¿, ¿e jedna liweria ma marszczon± baskinê, a druga nie.

W ka¿dym razie, powinny byæ oddzielne tematy w dziale "stroje" dla ubrañ o zbli¿onym charakterze. Jest jeden o ubiorach z krótkim rêkawem i jeden chyba o strojach bitewnych dla zbrojnych.

Pozdrawiam,
S³odki.
Chaos666
Witam!

Ju¿ siê ba³em ¿e moje pytanie pozostanie bez odpowiedzi :/ Dziêki S³odziutki za przybli¿enie problemu bigsmile2.gif Obudzi³em, obudzi³em poniewa¿ w sumie nigdzie nic na ten temat nie mog³em znale¼æ. Co do pomys³u ¿e to jest "kabatowate", wpad³em po przeczytaniu tutaj ¿e móg³ on byæ bez rêkawów. Wiem te¿, ¿e tego rodzaju wdzienie przesz³o z ubioru bojowego do cywilnego. Jednak¿e nie znam szczegó³ów i datowañ oraz kroju. Wiem ¿e jest szyte na podstawie mniej wiêcej doubletu. ale jak zwróci³e¶ uwagê, krój baskinki siê ró¿ni shocked.gif Nie chcê rypaæ "na pa³ê" tego co widzê, dlatego te¿ moje pytanie odno¶nie tej liwerii/liberii. Jak jest rozkloszowana baskinka? Czy kliny wchodz± w bok, centralnie przy ³±czeniu baskinek? Wi±zanie na haftki, ale czy takie z haczykiem z jednej strony czy wi±zane jednym sznureczkiem? Jak z tymi barwami, bo zauwa¿y³em ¿e Gwyn ma czerwon± a ty biszkoptow±(?). Czy w RPK nie ma jakich¶ ustaleñ dotycz±cych barw jak rozumiem smile.gif

Pozdrawiam
Chaos
S³odziutki
CYTAT(Chaos666 @ 18:28 18.05.2010) *
biszkoptow±

Przede wszystkim: we³nian± bigsmile2.gif Bordo.

Aby nie za¶miecaæ tematu o kabatach, zapraszam na priwa.

Pozdrawiam,
S³odki.
robert w. Wielki
Czy waszym zdaniem, taki krój liwerii jest w porz±dku..?
http://www.dielanden.nl/cdo/compagnie_de_o...erypattern.html
na szycie "dubletowego " siê nie czujê.. Pozdro
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.